吉林省吉林市第二中学2020-2021学年高一上学期9月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省吉林市第二中学2020-2021学年高一上学期9月月考英语试题 WORD版含解析 吉林省 吉林市 第二 中学 2020 2021 学年 上学 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、英语试卷第卷一. 阅读理解阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ACoronaviruses(冠状病毒) are a large group of viruses. They consist of a core of genetic material(遗传物质) surrounded by an envelope with protein spikes(蛋白棘突). This gives it the appearance of a crown. Crown in Latin is called “corona” and thats how these viru
2、ses get their name. In this text, well take a quick look at whats currently known about the virus.Covid-2019The 2019 Novel Coronavirus, first reported December in Wuhan, central Chinas Hubei Province, has quickly spread across the country and around the world. It initially occurred in a group of peo
3、ple with pneumonia(肺炎) whod been associated with a seafood and live animal market in the city of Wuhan.Intermediate hosts: The Covid-2019 may originate in bats, a team led by renowned Chinese virologist Shi Zhengli said earlier, while the intermediary host remains unknown.Incubation period(潜伏期): usu
4、ally 1-14 days.Infection: Virus may spread before symptoms show.SARS-CoVThe Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) coronavirus was first identified in China in 2003 .Intermediate hosts: Bats are the original host. Civet cats serve as an important intermediary that carries virus from the winged mam
5、mal to humans.Incubation period: 2-7 days.Infection: Virus spread after symptoms show.MERS-CoVThe Middle East Respiratory Syndrome (MERS中东呼吸综合征) coronavirus was first identified in Saudi Arabia in 2012Intermediate hosts: MERS-CoV was travelled from dromedary camel to humans.Incubation period: 2-14 d
6、ays.Infection: Virus may spread before symptoms show.1. What might be the intermediate hosts of the Covid-2019?A. Bats.B. MosquitoesC. Camel.D. Unknown yet.2. Which kind of coronaviruses spreads after symptoms appear?A. SARS-CoV.B. MERS-CoV.C. The Covid-2019.D. All Coronaviruses.3. What can we learn
7、 about coronaviruses ?A. Bats are to blame for the outbreak of all the three coronaviruses.B. The Covid-2019, SARS-CoV and MERS-CoV are all listed as coronaviruses.C. Mers-Cov were first identified in China.D. SARS-Cov has a longer incubation period than Mers-cov.【答案】1. D 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇说明文,文章
8、介绍了包括新型冠状病毒在内的三种影响较大的冠状病毒。【1题详解】细节理解题。根据Covid-2019部分第二段“Intermediate hosts: The Covid-2019 may originate in bats, a team led by renowned Chinese virologist Shi Zhengli said earlier, while the intermediary host remains unknown.”可知,虽然研究表明可能是蝙蝠,但中间宿主究竟是什么还不清楚。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据SARS-CoV部分第四段“Infection:
9、 Virus spread after symptoms show.”可知,SARS病毒在携带者表现出症状后才会传播。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“In this text, well take a quick look at whats currently known about the virus.”可知,本文的内容就是介绍目前了解到的冠状病毒的情况,所以文中列举出的三种病毒都隶属于冠状病毒。故选B项。【点睛】细节理解题是阅读理解中最常见的题型,考生需要清楚,文章中心是论点,事实细节就是论据或主要理由,细节理解题就是有关文章细节的问题,常对文中某个词语、句子、段落的
10、细节及事实进行提问,所提问题一般可直接或间接在文章中找到答案。常用且比较稳妥的方法是排除干扰项,细节理解题中的干扰项一般分为范围过大或过小、偷换概念、正误并存等类型,可逐句在文中寻找根据加以甄别。第3小题中,A选项“三种冠状病毒的爆发都归咎于蝙蝠”显然是错误结论,C选项“MERS病毒是在中国首次出现”与原文中“在沙特阿拉伯首次发现”不符,D选项“SARS比MERS的潜伏期更久”也可以对照Incubation period一栏排除掉,这样也可以得出正确答案。BLaptop computers are popular all over the world. People use them on t
11、rains and airplanes, in airports and hotels. These laptops connect people to their workplace. In the United States today, laptops also connect students to their classrooms.Westlake College in Virginia will start a laptop computer program that allows students to do schoolwork anywhere they want. With
12、in five years, each of the 1500 students at the college will receive a laptop. The laptops are part of a $10 million computer program at Westlake, a 110-year-old college. The students with laptops will also have access to the Internet. In addition, they will be able to use e-mail to “peak” with thei
13、r teachers, their classmates, and their families. However, the most important part of the laptop program is that students will be able to use computers without going to computer labs. They can work with it at home, in a fast-food restaurant or under the treesanywhere at all!Because of the many chang
14、es in computer technology, laptop use in higher education, such as colleges and universities, is workable. As laptops become more powerful, they become more similar to desktop computers. In addition, the portable computers can connect students to not only the Internet, but also libraries and other r
15、esources. State higher-education officials are studying how laptops can help students. State officials are also testing laptop programs at other universities, too.At Westlake College, more than 60 percent of the staff use computers. The laptops will allow all teachers to use computers in their lesso
16、ns. As one Westlake teacher said, “Here we are in the middle of Virginia and were giving students a window on the world. They can see everything and do everything.”4. The main purpose of the laptop program is to give each student a laptop to _.A. use for their schoolworkB. access the InternetC. work
17、 at homeD. connect them to libraries5. Which of the following is true about Westlake College?A. All teachers use computers.B. 1500 students have laptops.C. It is an old college in America.D. Students there can do everything.6. A window on the world in the last paragraph means that students can _.A.
18、attend lectures on information technologyB. travel around the worldC. get information from around the worldD have free laptops7. What can we infer from the passage?A. The program is successful.B. The program is not workable.C. The program is too expensive.D. We dont know the result of the program ye
19、t.【答案】4. A 5. C 6. C 7. D【解析】本文是一篇说明文。文章讲述的是随着技术的变化,便携式电脑将在大学中普遍使用。【4题详解】推理判断题。根据第二段第一句Westlake College in Virginia will start a laptop computer program that allows students to do schoolwork anywhere they want.可知,美国维吉尼亚州的韦斯特莱克学院将启动一项笔记本电脑计划,允许学生在任何他们想去的地方做作业。由此可知,给学生发便携式电脑的目的是让学生利于电脑做作业。故选A。【5题详解】细节
20、理解题。根据第二段中的The laptops are part of a $ 10 million computer program at Westlake, a 110-year-old college.可知,这些笔记本电脑是韦斯特莱克大学(Westlake)一个耗资1,000万美元的电脑项目的一部分,韦斯特莱克大学已有110年的历史。由此可知,韦斯特莱克大学是一所古老的大学。故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中的As one Westlake teacher said, “Here we are in the middle of Virginia and were giving
21、students a window on the world. They can see everything and do everything.”可知,正如一位韦斯特莱克的老师所说:“我们在弗吉尼亚的中心,我们为学生打开了一扇通向世界的窗户。他们什么都能看到,什么都能做。”由此可知,通过电脑,学生们可以获得来自世界的信息。故选C。【7题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段中的State higher-education officials are studying how laptops can help students. State officials are also testing
22、 laptop programs at other universities, too.可知,州高等教育官员正在研究笔记本电脑如何帮助学生,州政府官员也在其他大学测试笔记本电脑程序。整篇文章讲述的是将来的事情,所以我们不知道项目的结果。故选D。CThe first day of school our professor challenged us to get to know someone we didnt already know. I turned round to find a wrinkled, little old lady looking at me with a smile t
23、hat lit up her entire being.She said, “Hi, handsome. My name is Rose. Im eighty-seven years old. Can I give you a hug?”I laughed and enthusiastically responded, “Of course you may!” and she gave me a giant squeeze.We became instant friends. Every day for the next three months, we would leave class t
24、ogether and talk nonstop.Over the course of the year, Rose became a campus icon and she easily made friends wherever she went.At the end of the semester we invited Rose to speak at our football banquet. After being introduced, she cleared her throat and began. “We do not stop playing because we are
25、old, we grow old because we stop playing. There are only four secrets to staying young, being happy and achieving success. You have to laugh and find humor every day. Youve got to have a dream. When you lose your dreams, you will die. We have so many people walking around who are dead and dont even
26、know it! There is a huge difference between growing older and growing up.If you are nineteen years old and lie in bed for one full year and dont do one productive thing, you will turn twenty years old. If I am eighty- seven years old and stay in bed for a year and never do anything. I will turn eigh
27、ty-eight.The elderly usually dont have regrets for what we did, but rather for things we did not do. The only people who fear death are those with regrets.”She concluded her speech by courageously singing “The Rose”. She challenged each of us to study the lyrics and live them out in our daily lives.
28、 Rose taught us by example that it is never too late to realize our dreams.8. Which words can be used to describe Rose?A. Ambitious and strict.B. Positive and optimistic.C. Regretful and courageous.D. Confident and kind-hearted.9. Rose was invited to speak at the football banquet probably because _.
29、A. she was a big football fanB. she was a well-educated professorC. she was an outstanding studentD. she was an inspiring figure10. What does the underlined sentence imply?A. If you regret nothing, you wont fear death.B. If you fear death, you will regret something.C. People regret something when th
30、ey face death.D. People die with regrets because of what they have done.11. What is the best title for the passage?A. My best friendB. Dream in heartC. Secrets to successD. Accepting challenges【答案】8. B 9. D 10. A 11. B【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章记叙了作者学校一位87岁的老太太Rose,是校园的偶像,无论她去哪里,她都很容易交到朋友。文章记叙了她在一次足球宴会上发言,她以身作
31、则说明了内心有梦想的重要性。【8题详解】推理判断题。根据第六段中Rose的讲话“We do not stop playing because we are old, we grow old because we stop playing. There are only four secrets to staying young, being happy and achieving success. You have to laugh and find humor every day. Youve got to have a dream. When you lose your dreams, y
32、ou will die. We have so many people walking around who are dead and dont even know it! There is a huge difference between growing older and growing up.(“我们不会因为年老而停止玩耍,我们会因为停止玩耍而变老。保持年轻、快乐和成功只有四个秘诀。你每天都要笑,每天都要找到幽默。你必须有一个梦想。当你失去你的梦想,你会死。我们周围有那么多人死了却不知道!变老和长大之间有很大的区别。”)可推知Rose是一个积极乐观的人。故选B。【9题详解】推理判断题。
33、根据最后一段She concluded her speech by courageously singing “The Rose”. She challenged each of us to study the lyrics and live them out in our daily lives. Rose taught us by example that it is never too late to realize our dreams.(她勇敢地唱着玫瑰结束了演讲。她向我们每个人提出挑战,让我们学习歌词,并在日常生活中实践它们。Rose以身作则告诉我们,实现梦想永远不会太迟。)可推知
34、Rose被邀请在足球宴会上发言,可能是因为她是一个鼓舞人心的人物。故选D。【10题详解】词义猜测题。根据上文The elderly usually dont have regrets for what we did, but rather for things we did not do.(老年人通常不会对我们所做的事感到后悔,而是对我们没有做的事感到后悔。)可推知划线句子的意思为“如果你什么都不后悔,你就不会害怕死亡。”故选A。【11题详解】主旨大意题。根据文章最后一段中She challenged each of us to study the lyrics and live them o
35、ut in our daily lives. Rose taught us by example that it is never too late to realize our dreams.(她向我们每个人提出挑战,让我们学习歌词,并在日常生活中实践它们。Rose以身作则告诉我们,实现梦想永远不会太迟。)以及第六段中Youve got to have a dream. When you lose your dreams, you will die.(你必须有一个梦想。当你失去你的梦想,你会死。)结合文章主要内容为Rose以身作则告诉我们,内心有梦想的重要性。可知B选项符合文章标题。故选B。
36、DWhen I was a kid, I was the girl who kept the training wheels on my bike as long as possible. Even my younger sister had got rid of them much earlier than me. But as I began to grow older, this changed.All this happened on the Bike Safety Day. It is supposed to be a fun day at school when all of us
37、 kids bring our bikes to school and the school provides us with the opportunity to ride outside and learn proper bike safety. Sounds like fun, right? No. In fact, it caused me to panic. What was I going to say when my friends asked me about my training wheels?With the pressure of everyone seeing my
38、training wheels, I determined to let them go. This was the first big change Id ever made on my own.I went to my parents and told them all about my dilemma. They were more than happy to help. We went outside and got my bike. Instead of running away and hiding behind, I stood in front of my bike and t
39、ook great pride in my decision as my dad removed the training wheels.I got on and steadied myself My heart raced but my feet and hands were calm. My dad started to push before my feet even moved and suddenly I was off. The fear faded away and a relaxed mind came into its place. It was crazy to think
40、 how quickly I learned something that took so long for me to even try!My confidence soared. This was going to be the start of a brand new world for me. My accomplishment would carry me forth to new goals and wins. I realized that if I set my mind to something, I could achieve it.12. What does the sc
41、hool expect the students to do on Bike Safety Day?A. Have their bikes checked.B. Ride outside for fun.C. Acquire bike safety skills.D. Remove the training wheels.13. What does the underlined word them(in Paragraph 3)refer to?A. The authors friends.B. The authors parents.C. The safety problems.D. The
42、 training wheels.14. What happened when the author finally rode without the training wheels?A. She felt extremely embarrassed.B. Everything turned out to be easy.C. She ended up flat on the ground.D. Her sisters followed her example.15. What does the author think is necessary for her to achieve a go
43、al?A. Patience.B. Determination.C. Pressure.D. Concentration.【答案】12. C 13. D 14. B 15. B【解析】这是一篇记叙文。本文主要讲述了作者学习骑自行车的故事,学会了骑自行车让作者拥有了自信,也让作者意识到决心的重要性。【12题详解】细节理解题。根据第二段中It is supposed to be a fun day at school when all of us kids bring our bikes to school and the school provides us with the opportuni
44、ty to ride outside and learn proper bike safety.(这应该是一个有趣的一天,在学校,当我们所有的孩子把我们的自行车带到学校,学校为我们提供了在外面骑车的机会,学习适当的自行车安全)可知,学校希望学生在自行车安全日学习自行车安全技能。故选C。【13题详解】词义猜测题。根据划线词所在句With the pressure of everyone seeing my training wheels, I determined to let them go.(在每个人都看到我的辅助轮的压力下,我决定不要它们了)可知,在每个人都看到我的训练轮的压力下,我决定不
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444900.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2016-2017学年高中语文人教版必修4课件 第一单元 第2课雷雨 .ppt
