北京市西城区2022-2023学年高二英语下学期期末试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 西城区 2022 2023 学年 英语 学期 期末试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、北京市西城区2022-2023学年高二下学期期末考试英语第卷 (共80 分)I. 听力理解(共三节,30 分)第一节: (共4 小题; 每小题2 分,共8 分)听下面四段对话,每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C 三个选 项中选出最佳选项。每段对话你将听一遍。1. What will the weather be like on Saturday?A. Rainy. B. Sunny. C. Cloudy.2. How will the man exercise?A. Walk. B. Play football. C. Jog. 3. What will the speakers d
2、o on Sunday afternoon?A. Make a new pizza.B. Do some gardening.C. Attend a book-launch event.4. What are the speakers talking about?A. A kind of food. B. A close relative. C. A new restaurant. 第二节:(共6 小题;每小题2 分,共12 分)听下面三段对话,每段对话后有两道小题,从每题所给的A、B、C 三个选 项中选出最佳选项。每段对话你将听两遍。听第 5 段材料,回答第 5 至第 6 小题。5. Wha
3、t will the woman buy for her daughter?A. A hat. B. A school bag. C. A set of dishes. 6. Which floor will the woman go to first?A. The second floor. B. The third floor. C. The sixth floor. 听第 6 段材料,回答第 7 至第 8 小题。7. Where are the speakers?A. In the mountains. B. At the airport. C. On a plane.8. How do
4、es the man feel about his trip?A. Sad. B. Nervous. C. Interested. 听第 7 段材料,回答第 9 至第10 小题。9. What is the man?A. A travel agent. B. A TV host. C. A marketing manager. 10. What are the speakers mainly talking about?A. The womans volunteer experiences. B. The womans career plans.C. The womans travel sto
5、ries. 第三节:(共5 小题;每小题2 分,共10 分)听下面一段独白,根据题目要求在相应的横线上写下第 11 题至第 15 题的 关键信息。每小题仅填写一个词。这段独白你将听两遍。How to Improve Communication with Your ParentsMake time to have 11 conversations. Talk to your parents about your everyday life. 12 them to share how their day went or what they are working on. Call them at
6、least three times a week or video chat frequently.Be open and 13 . If an issue is important to you, bring it up. Avoid getting trapped in the blame game. Allow time for them to respond and share how they feel.Use some techniques to facilitate difficult conversations. Take a 14 . Listen to your paren
7、ts needs or wants. Express your 15 .II. 完形填空(共10 小题;每小题1 分,共10 分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选 出可以填入空白处的最佳选项。The Belfast community was busy helping a deaf woman find her beloved dog “Ruthie” the past couple of days.Ruthie went _1_ several days ago when she jumped out of the car wearing her ret
8、ractable leash (伸缩皮带). Marina Delune, her _2_, posted on her community website that she needed help looking for her lost dog. She thought only a few people would _3_. So she was surprised when help started to pour in. “The response that I got was literally overwhelming,” Marina said. “It was extraor
9、dinary. I couldnt even _4_ all the responses.”A doctor named Kimberly Mitchell headed to Marinas house to help her out. When she pulled into the driveway, she sensed that Ruthie was just nearby. Despite the cold rain, Kimberly _5_ the yard. Later on she expanded her _6_ to the neighbors yards, but _
10、7_ came up empty-handed.It was dark by the time she rounded the corner of a neighbors house and saw a small hole in the bottom of their deck. Kimberly used her cell phone flashlight to look around in the darkness. “Right there under the deck, I _8_ her little face. She was looking right at me.”It tu
11、rned out Ruthies leash was stuck. The houses owner, Collin Brewster Cunning, crawled under the deck and _9_ her. The reunion of Ruthie and Marina was nothing but emotional. Marina cried and held on to Ruthie and her two rescuers. “We were in a three-way _10_ with Ruthie in the middle. It was absolut
12、ely amazing,” Kimberly said.1. A. racingB. missingC. cryingD. hunting2. A. doctorB. neighborC. ownerD. driver3. A. returnB. respondC. researchD. remember4. A. keep up withB. put up withC. come up withD. end up with5. A. crossedB. checkedC. cleanedD. visited6. A. planB. serviceC. programD. search7. A
13、. onceB. evenC. stillD. only8. A. sawB. hidC. coveredD. studied9. A. foundB. caughtC. freedD. located10. A. tieB. contestC. dealD. hug【答案】1. B 2. C 3. B 4. A 5. B 6. D 7. C 8. A 9. C 10. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了贝尔法斯特社区的人们帮助一位聋哑妇女寻到她心爱的狗“露丝”的故事。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:露丝几天前失踪了,当时她戴着可伸缩的皮带从车里跳了出来。A. racing比
14、赛;B. missing错过、失踪(的);C. crying哭泣;D. hunting打猎。根据上文“The Belfast community was busy helping a deaf woman find her beloved dog “Ruthie” the past couple of days.(贝尔法斯特社区在过去的几天里忙着帮助一位聋哑妇女寻找她心爱的狗“露丝”)”可知,露丝失踪了。故选B。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:她的主人玛丽娜德鲁恩在她的社区网站上发帖说,她需要帮助寻找她丢失的狗。A. doctor医生;B. neighbor邻居;C. owner主人、所有
15、者;D. driver司机。根据后文“she needed help looking for her lost dog”可知,Marina Delune是狗的主人,故选C。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:她以为只有少数人会回应。A. return返回;B. respond回答、回应;C. research研究;D. remember记得。根据上文“posted on her community website”可知,此处指对帖子的回应。后文“all the responses”也是提示。故选B。【4题详解】考查动词短语辨析。句意:我甚至跟不上所有回复。A. keep up with跟上;B
16、. put up with忍受;C. come up with想出;D. end up with结束。根据上文“The response that I got was literally overwhelming(我得到的回应简直是压倒性的)”可知,帖子太多了,她跟不上速度,故选A。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:尽管下着冷雨,金伯利还是检查了一下院子。A. crossed交叉;B. checked检查;C. cleaned清理;D. visited拜访。根据后文“the yard”指检查院子帮忙找狗。故选B。【6题详解】考查名词词义辨析。句意:后来,她把搜索范围扩大到邻居的院子里,但仍然
17、空手而归。A. plan计划;B. service服务;C. program项目;D. search搜索。根据后文“to the neighbors yards”可知,她把搜索范围扩大到邻居的院子里了,故选D。【7题详解】考查副词词义辨析。句意:后来,她把搜索范围扩大到邻居的院子里,但仍然空手而归。A. once曾经;B. even甚至;C. still仍然;D. only仅仅。根据后文“came up empty-handed”可知,扩大了搜索范围仍然空手而归。故选C。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:就在甲板下面,我看到了一张小脸。A. saw看见;B. hid隐藏;C. covered
18、覆盖;D. studied学习。根据后文“her little face. She was looking right at me.”可知,指看到了狗的脸,故选A。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:房子的主人科林布鲁斯特康宁爬到甲板下,把她救了出来。A. found找到;B. caught抓住;C. freed释放;D. located定位。根据上文“It turned out Ruthies leash was stuck.(结果露丝的皮带卡住了)”可知,房子的主人把狗释放了出来,故选C。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:我们三个人拥抱在一起,露丝在中间。A. tie领带;B. con
19、test比赛;C. deal交易;D. hug拥抱。结合上文“Marina cried and held on to Ruthie and her two rescuers.(玛丽娜哭着抱住露丝和她的两个救援人员)”指三人拥抱在一起,狗在中间,故选D。III. 阅读理解(共两节,40 分)第一节(共 15 小题;每小题 2 分,共 30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AUses of Banana Peels (皮) You Probably IgnoredSoothes the itchy (发痒的) insect bite
20、sWith the good weather approaching, various bugs, insects and mosquitoes multiply. If you want to relieve the sting or bite of these insects naturally, banana peel can help you. Rub the red, inflamed bites with the inside of the banana peel. The banana polysaccharides (多糖) infiltrate the skin and re
21、duce the swell._Spring then summer is coming, and theres one little annoying thing: the flies. To catch them, you can make a trap made of natural ingredients. All you will need is a large yogurt cup, banana peels, a hammer and a nail. Make holes at the bottom of the yogurt cup with the hammer and na
22、il, place the banana peels inside, turn it over, and place it near the food that you are trying to protect. Flies will get into the sweet smell in the holes, but there is no way out of the yogurt cup. Cheap and simple teeth whiteningYou dont have to spend a huge amount of your salary on aesthetic de
23、ntistry to make your teeth whiter. Simply rub your freshly-brushed teeth with the inside of the banana peel every day for about 2 minutes. Salicylic acid in bananas gently bleaches teeth, effectively eliminating dirt which causes discoloration. Water purificationThis effect was the most surprising f
24、or us. The Sao Paulo Research Foundation, led by Gustavo R. Castro, tested the suitability of banana peels for the treatment of wastewater from industrial plants. It turned out that the banana peel adsorbs heavy metals such as lead and copper from the water.Erases the ink stain (污点)If ink gets on yo
25、ur skin, it is difficult to clean it off. Only with water and soap is it almost impossible to make your hands clean. But the good news is that the banana peel is good for thatrub the patches on the inside of the peel and see how they disappear.11. According to the passage, in which of the following
26、situations can banana peels be of some help?A. You are disturbed by mosquitoes flying nearby.B. You are bitten by a bee in the garden.C. You are suffering from a toothache.D. Your coat is stained with oil.12. Which of the following is the best heading for paragraph 2?A. Facial maskB. Pain RelieverC.
27、 Natural fly trapD. Reduces wrinkles13. How can banana peels help purify water?A. By protecting the water from insects.B. By reducing some chemical elements.C. By adding some nutrition to the water.D. By removing the smell of the wastewater.【答案】11. B 12. C 13. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了香蕉皮的用途。【11题详解】
28、推理判断题。根据文章第一段“If you want to relieve the sting or bite of these insects naturally, banana peel can help you. Rub the red, inflamed bites with the inside of the banana peel. The banana polysaccharides (多糖) infiltrate the skin and reduce the swell.(如果你想自然地减轻这些昆虫的叮咬,香蕉皮可以帮助你。用香蕉皮内侧摩擦红肿的咬痕。香蕉多糖能渗透皮肤,消肿。
29、)”可推断,当你被蜜蜂蜇伤后,你可以用香蕉皮内侧摩擦红肿的咬痕,从而消肿。故选B。【12题详解】主旨大意题。空处为小标题,为本段的主要内容。根据下文“Spring then summer is coming, and theres one little annoying thing: the flies. To catch them, you can make a trap made of natural ingredients. All you will need is a large yogurt cup, banana peels, a hammer and a nail. Make h
30、oles at the bottom of the yogurt cup with the hammer and nail, place the banana peels inside, turn it over, and place it near the food that you are trying to protect. Flies will get into the sweet smell in the holes, but there is no way out of the yogurt cup.(春天和夏天都来了,有一件事很烦人:苍蝇。为了捕捉它们,你可以用天然原料做一个陷阱
31、。你所需要的只是一个大酸奶杯、香蕉皮、一把锤子和一颗钉子。用锤子和钉子在酸奶杯的底部打洞,把香蕉皮放进去,把它翻过来,放在你想要保护的食物附近。苍蝇会钻进香甜的洞里,却没有办法从酸奶杯里出来。)”可知,本段主要讲述的是我们可以用香蕉皮来制作一个陷阱用来捕捉苍蝇。选项C“Natural fly trap(天然捕蝇器)”符合本段主要内容。故选C。【13题详解】细节理解题。根据文章第四段“It turned out that the banana peel adsorbs heavy metals such as lead and copper from the water.(事实证明,香蕉皮可以吸
32、附水中的铅和铜等重金属。)”可知,香蕉皮通过吸附水中的铅和铜等重金属来净化水。故选B。BSouth Africas viniculture industry employs around 270,000 people, producing some of the worlds most sought-after wines. But not all jobs are best left to humans. In some cases, its better to get your ducks in a row, and then put them to work.Outside Cape T
33、own on the banks of the Eerste river, Vergenoegd Lw, the Wine Estate, has repurposed a centuries-old practice by gathering a group of ducks to keep its vineyards free of pests. “I call our ducks the soldiers of our vineyards,” says managing director Corius Visser. “They will eat aphids, they will ea
34、t snails, they will eat small wormsthey keep (it) completely pest-free.”The species, the Indian runner duck, is flightless, with a peculiarly upright stance and highly developed sense of smell. The duck troops are employed on a 14-day circuit through the vineyards, eating and fertilizing the ground
35、as they go.The ducks “annual leave” takes place during the harvest (theyd eat the grapes). During this time they search for food on open farm pasture, swim in a nearby lake and undergo selective breeding, says Visser.Duck eggs are consumed in the vineyard restaurant, but never the ducks themselves“t
36、hat would be like eating a colleague,” Gavin Moyes, the estates tasting room manager, said in a 2020 interview.Inspired by ducks used to remove pests from rice paddies in Asia, the winery calls on the services of some 1,600 ducks as part of its effort to make wine production more sustainable. “The w
37、orld is moving away from more conventional farming to (being) a bit more organic,” Visser explains. “For Vergenoegd, its a big goal to have less influence on the Earth, the soil and the environment.”As a pioneering winemaker with industry influencevines have been grown on the estate since the late 1
38、7th centuryVergenoegd Lw is hoping to convince others to adopt its approach. Visser says the vineyard plans to sell 750 ducks to other vineyards and replenish numbers by breeding the birds.“I think the industry itself has the potential to engage more in experimental ways,” he adds. That requires mon
39、ey, and increasing the price point of South African wines could help fund Vergenoegd Lw and other vineyards green initiatives.“If we can achieve that, we can then put back some of that (income) into our people, into our land, and become more sustainable,” Visser says.14. Whats the function of the du
40、cks in the vineyards?A. To keep the vineyards free of pests.B. To guard the vineyards from thieves.C. To make the vineyards more attractive.D. To provide eggs and meat for the vineyard restaurant.15. According to the passage, the ducks in the vineyards _.A. help harvest the grapesB. have a sharp sen
41、se of tasteC. fly around the vineyard freelyD. leave the vineyard at a certain time16. Based on what Visser said, which of the following might happen?A. More vineyards will have duck “soldiers”.B. The price point of South African wines will fall.C. The vineyards will depend more on conventional farm
42、ing.D The winery will come up with more ways to experiment on ducks.17. Which of the following words can best describe the vineyards approach of using ducks?A. Efficient.B. Advanced.C. Challenging.D. Green.【答案】14. A 15. D 16. A 17. D【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了一个葡萄酒庄园利用鸭子来使葡萄园远离害虫。【14题详解】细节理解题。根据第二段“Outs
43、ide Cape Town on the banks of the Eerste river, Vergenoegd Lw, the Wine Estate, has repurposed a centuries-old practice by gathering a group of ducks to keep its vineyards free of pests.(在开普敦郊外的埃尔斯特河畔,Vergenoegd Lw葡萄酒庄园重新利用了一个有几百年历史的做法,养了一群鸭子,让葡萄园免受害虫的侵害)”可知,葡萄园里的鸭子可以使葡萄园远离害虫。故选A。【15题详解】细节理解题。根据第四段“
44、The ducks “annual leave” takes place during the harvest (theyd eat the grapes).(鸭子的“年假”发生在收获季节(它们会吃葡萄))”可知,葡萄园里的鸭子在特定的时间离开葡萄园。故选D。【16题详解】细节理解题。根据倒数第三段“Visser says the vineyard plans to sell 750 ducks to other vineyards and replenish numbers by breeding the birds.(Visser说,葡萄园计划向其他葡萄园出售750只鸭子,并通过繁殖鸟类来
45、补充数量)”可知,更多的葡萄园将会有鸭子“士兵”。故选A。【17题详解】推理判断题。根据最后一段“If we can achieve that, we can then put back some of that (income) into our people, into our land, and become more sustainable,” Visser says.(Visser说:“如果我们能做到这一点,我们就可以把一部分(收入)投入到我们的人民和土地上,变得更加可持续。”)”可推知,葡萄园使用鸭子的方法绿色环保。故选D。CThis week I watched an inter
46、national news program and saw what looked like most of the planetthe Americas, Africa, Europe, Asiapainted in bright oranges and reds. Fahrenheit (华氏温度的) temperatures in three-digit numbers seemed to burn all over on the world map.Heat records have burst around the globe. This very weekend, crops ar
47、e burning, roads are bending and seas are rising, while lakes recede, or even disappear. Ice sheets melt in rising heat, and wildfires attack forests. People are dying in this heat. Lives of all kinds are threatened, in cities, fields, seas, deserts and forests. Wildlife, farm animals, insects and h
48、uman beings are in pain.The UNs World Meteorological Organization (WMO) says there is more deadly heat in our future because of climate change caused by our species on this planet. Even with advances in wind, solar and other alternative energy sources, and international promises and agreements, the
49、world still derives about 80% of its energy from fossil fuels, like oil, gas and coal, which release the carbon dioxide thats warmed the climate to the current temperatures of this hot summer. The WMOs chief, Petteri Taalas, said this week, “In the future these kinds of heatwaves are going to be nor
50、mal.”The most alarming word in his forecast might be: “normal.” Im of a generation that thought of summer as a sunny time for children. I think of long days spent outdoors without worry, playing games or just wandering. John Updike wrote in his poem, “June”:The sun is richAnd gladly paysIn golden ho
51、urs,Silver days,And long green weeksThat never end.Schools out. The timeIs ours to spend.Theres Little LeagueHopscotch, the creek,And, after supper,Hide-and-seek.The live-long lightIs like a dream.But now that bright, “live-long light,” of which Updike wrote, might look threatening in a summer like
52、this.The extremely hot weeks that we see this year cause one to wonder if our failures to care for the planet given to us will make our children look forward to summer, or fear another season of heat.18. What does the underlined word “derive” in Paragraph 3 probably mean?A. Get.B. Reduce.C. Waste.D.
53、 Save.19. According to WMO, _.A. alternative energy is the solution to climate changeB. the heatwaves are caused by the advanced technologyC. agreements need to be signed to deal with climate changeD. use of traditional energy is responsible for the heatwaves20. Why does the author mention John Updi
54、kes poem?A. To describe the beauty of summer.B. To indicate the end of happy summers.C. To compare different feelings about summer.D. To suggest ways for children to spend summer.21. Which might be the best title for the passage?A. What leads to a hot summerB. Children are afraid of summerC. Burning
55、 summers are the futureD. How we can survive a hot summer【答案】18. A 19. D 20. B 21. C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了全球各地的高温记录不断刷新,解释了背后的原因以及对未来夏季的担忧。【18题详解】词句猜测题。根据划线词后文“about 80% of its energy from fossil fuels, like oil, gas and coal, which release the carbon dioxide thats warmed the climate to the current
56、 temperatures of this hot summer”可知,世界获得的大约80%的能源来自化石燃料,如石油、天然气和煤炭,这些燃料释放的二氧化碳使气候变暖,导致今年炎热的夏天气温上升。故划线词意思是“得到”。故选A。【19题详解】细节理解题。根据第三段“Even with advances in wind, solar and other alternative energy sources, and international promises and agreements, the world still derives about 80% of its energy from
57、 fossil fuels, like oil, gas and coal, which release the carbon dioxide thats warmed the climate to the current temperatures of this hot summer. The WMOs chief, Petteri Taalas, said this week, “In the future these kinds of heatwaves are going to be normal.”(即使有了风能、太阳能和其他替代能源的进步,以及国际承诺和协议,世界上仍然有大约80%
58、的能源来自化石燃料,如石油、天然气和煤炭,这些燃料释放的二氧化碳使气候变暖,导致今年炎热的夏天气温上升。世界气象组织总干事Petteri Taalas本周表示:“在未来,这种热浪将成为常态。”)”可知,根据世界气象组织,传统能源的使用是造成热浪的原因。故选D。【20题详解】推理判断题。根据最后一段“The extremely hot weeks that we see this year cause one to wonder if our failures to care for the planet given to us will make our children look forwa
59、rd to summer, or fear another season of heat.(我们今年看到的极端炎热的几周让人怀疑,如果我们没有照顾好我们所拥有的地球,我们的孩子们是否会期待夏天,或者害怕另一个炎热的季节)”可推知,作者提到了约翰厄普代克的诗是为了表示快乐夏天的结束。故选B。【21题详解】主旨大意题。通读全文,根据第二段“Heat records have burst around the globe. This very weekend, crops are burning, roads are bending and seas are rising, while lakes
60、recede, or even disappear. Ice sheets melt in rising heat, and wildfires attack forests. People are dying in this heat. Lives of all kinds are threatened, in cities, fields, seas, deserts and forests. Wildlife, farm animals, insects and human beings are in pain. (全球各地的高温记录不断刷新。就在这个周末,庄稼在燃烧,道路在弯曲,海平面
61、在上升,而湖泊在退缩,甚至消失。冰盖在升温中融化,野火袭击森林。人们在这样的高温中死去。在城市、田野、海洋、沙漠和森林里,所有种类的生命都受到威胁。野生动物、农场动物、昆虫和人类都在痛苦之中)”可知,文章主要说明了全球各地的高温记录不断刷新,解释了背后的原因以及对未来夏季的担忧。可知,C选项“灼热的夏天是未来”最符合文章标题。故选C。DCornell University researchers have developed a silent-speech recognition interface that uses acoustic-sensing (声学传感) and artificia
62、l intelligence to continuously recognize up to 31 unvocalized commands, based on lip and mouth movements. The low-power, wearable eyewearcalled EchoSpeechrequires just a few minutes of user training data before it will recognize commands and can be run on a smartphone.Ruidong Zhang, doctoral student
63、 of information science, is the lead author of “EchoSpeechContinuous Silent Speech Recognition on Minimally-obtrusive Eyewear Powered by Acoustic Sensing,” which will be presented at the Association for Computing Machinery Conference on Human Factors in Computing Systems (CHI) this month in Hamburg,
64、 Germany.“For people who cannot vocalize sound this silent speech technology could be an excellent input for a voice synthesizer. It could give patients their voices back,” Zhang said of the technologys potential use with further development. In its present form, EchoSpeech could be used to communic
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-445444.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
(江西专版)2020秋八年级英语上册 Unit 10 If you go to the partyyou’ll have a great time(第1课时)作业课件 (新版)人教新目标版.ppt
