北京市门头沟区2021届高三下学期二模英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市门头沟区2021届高三下学期二模英语试题 WORD版含解析 北京市 门头沟区 2021 届高三 下学 期二模 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、门头沟区2021年高三年级综合练习(二)英 语 试 卷考生须知:1本试卷共12页,共100分,考试时长90分钟。2请将条形码粘贴在答题卡相应位置处。3试卷所有答案必须填涂或书写在答题卡上,在试卷上作答无效。请使用2B铅笔填涂,用黑色字迹签字笔或钢笔作答。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。“Wow, Mubeen is your brother? He is such a wonderful kid.” My new teacher we
2、nt on and on about how _1_ Mubeen was. I am proud of my brother, but I was tired of people expecting me to be as perfect as he is. I was angry, for all the _2_ got to me. I wanted to be known as Shameera, not as Mubeens sister, or worse a female copy of him.This year, Mubeen was _3_ to Cornell Unive
3、rsity. Actually, that was a big pride for our school. I said to my brother, “Everyone is _4_ me. But that really makes me _5_ because even when you leave, your _6_ will live on. Im afraid youre going to haunt (使苦恼) me.” Mubeen laughed and said, “Dont _7_. I wont haunt you. And Im _8_ that youre goin
4、g to be the second to go to an Ivy League university.”Recently, I spoke to my history teacher about how I didnt like being compared with my brother. She said, “To be honest, I think youre smarter than him. You _9_ activities more and youre more understanding.” Whenever I remember these words, they m
5、ake me happy.This school year is my first year of school without my brother. I finally have the chance to establish my own _10_. I feel less stressed and I am more appreciated as myself now.1. A. excellentB. energeticC. easygoingD. enthusiastic2. A. commentsB. confusionC. consultationD. resolution3.
6、 A. attachedB. devotedC. admittedD. entitled4. A. questioningB. congratulatingC. criticizingD. disturbing5. A. puzzledB. excitedC. annoyedD. amused6. A. influenceB. attemptC. choiceD. memory7. A. imagineB. botherC. quitD. worry8. A. honoredB. determinedC. convincedD. satisfied9. A. take charge ofB.
7、take part inC. take overD. take up10. A. preferenceB. passionC. motivationD. identity【答案】1. A 2. A 3. C 4. B 5. C 6. A 7. D 8. C 9. B 10. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述作者有一个优秀的哥哥,并一直生活在哥哥的影子之下。哥哥被常春藤盟校录取之后,作者终于有机会建立属于她自己的身份。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的新老师不停地说Mubeen有多棒。A. excellent 优秀的;B. energetic 精力充沛的;C. easyg
8、oing 随和的;D. enthusiastic 热情的。上文“He is such a wonderful kid”提到哥哥非常出色。下文“I am proud of my brother, but I was tired of people expecting me to be as perfect as he is.”提到作者为哥哥骄傲,哥哥非常完美,所以此处表示作者的新老师称赞作者的哥哥,非常优秀,故选A。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:但是所有的各种评论让我很生气。A. comments 评论、指责;B. confusion 困惑;C. consultation 咨询;D. re
9、solution 决议、坚定。上文“I am proud of my brother, but I was tired of people expecting me to be as perfect as he is.”提到尽管作者为哥哥骄傲,但是作者厌倦了,听腻了人们希望作者和哥哥一样优秀的言论,所以此处表示的是别人给作者的类似上文这样的言论、评论,让作者生气难受,故选A。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:今年,Mubeen被康奈尔大学录取。A. attached 附加;B. devoted 投入;C. admitted 允许进入;D. entitled 使享有权利。由下文的“Cornel
10、l University”可知,作者哥哥被康奈尔大学录取,be admitted to“被录取”,符合此句句意,故选C。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:每个人都来祝贺我。A. questioning 询问;B. congratulating 祝贺;C. criticizing 批评;D. disturbing 打扰。上文“This year, Mubeen was3 to Cornell University. Actually, that was a big pride for our school. ”提到哥哥被康奈尔大学录取,这是一件学校非常骄傲的事,作为妹妹,作者收到别人的祝贺,故
11、选B。【5题详解】考查形容词词义辨析。句意:但这真的让我很恼火,因为即使你离开了,你的影响力也会继续存在。A. puzzled 困惑的;B. excited 兴奋的;C. annoyed 生气的、苦恼的;D. amused 觉得好笑的、开心的。根据上文的“I was angry”和空后的原因状语从句 “because even when you leave, your 6 will live on.”可知,即使哥哥离开,但是影响还会存在,作者还是摆脱不了活在哥哥的影响下,所以作者是很生气、苦恼的,故选C。【6题详解】考查名词词义辨析。句意:但这真的让我很恼火,因为即使你离开了,你的影响力也会继
12、续存在。A. influence 影响;B. attempt 企图、尝试;C. choice 选择;D. memory 记性、回忆。根据上文“This year, Mubeen was3to Cornell University. Actually, that was a big pride for our school. ”可知,哥哥被康奈尔大学录取,是学校一件光荣而骄傲的事,所以哥哥即使不在这个学校了,但是还是会被学校经常宣传和提到,哥哥的影响还是会一直存在,这也是上题中让作者苦恼的原因,故选A。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:别担心。A. imagine 想象;B. bother 打
13、扰;C. quit 停止、离任;D. worry 担心。下文“I wont haunt you.”,我不会让你苦恼的,所以此处表示哥哥安慰妹妹让她不要担心,故选D。【8题详解】考查形容词词义辨析。句意:我相信你会成为第二个上常春藤盟校的人。A. honored 受尊敬的;B. determined 决心、坚定的;C. convinced 坚信的;D. satisfied 满意的。根据此空后宾语从句的内容以及选项可知,此处表示作者的哥哥相信优秀的妹妹也会被常春藤盟校录取,故选C。【9题详解】考查动词短语辨析。句意:你更愿意参与活动,而且你更善解人意。A. take charge of 掌管;B.
14、 take part in 参加;C. take over 接管;D. take up 占据、从事。根据空后宾语以及选项,可知此处表示作者更愿意参与活动,故选B。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:我终于有机会确立自己的身份了。A. preference 偏爱;B. passion 热情、激情;C. motivation 动机;D. identity 身份。上文“I wanted to be known as Shameera, not as Mubeens sister, or worse a female copy of him.”可知作者一直不想活在哥哥的影子下,不想依附哥哥而存在,想
15、有属于自己真正的身份。根据空前 “This school year is my first year of school without my brother.”可知哥哥去上大学了,作者的学校里第一次没有哥哥在了,作者终于可以离开哥哥确立属于自己的身份了,故选D。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Blind boxes are popular with the young people nowadays. Archaeological blind boxes _11_ (make) by several m
16、useums in China are trending on a major online shopping platform. The idea _12_ (receive) wildly by many fans ever since it was released. Most of the blind boxes are sold out as soon as they are restocked every day. “You dont know how difficult archaeology is until youve done it yourself,” a buyer s
17、aid, expressing her admiration _13_ archaeologists and recommending that everyone try it.【答案】11. made 12. has been received 13. for【解析】【分析】这是一篇说明文,文章主要讲述中国几家博物馆制作的考古盲盒受到欢迎。【11题详解】考查非谓语动词。句意:中国几家博物馆制作的考古盲盒正在一个主要网购平台上流行。空处应用非谓语形式,动词make和逻辑主语boxes之间是动宾关系,应用过去分词作定语。故填made。【12题详解】考查时态、语态和主谓一致。句意:这个想法一经发布
18、就受到了众多粉丝的热烈欢迎。由“since it was released”可知,句子用现在完成时,且主语The idea和谓语动词receive之间是被动关系,应用被动语态,主语是名词单数,故填has been received。【13题详解】考查介词。句意:“直到你自己做过,你才会知道考古学家有多么不容易。” 一位买家说,她对考古学家表示钦佩,并建议每个人都试一试。express ones admiration for sb.表示“表达对某人的钦佩之情”,固定搭配。故填for。B阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。After a two-week-long tr
19、ip to China, Dar became a skillful user of WeChat, an application that almost every Chinese would use in their daily life. During his stay in Beijing, Dar _14_ (recommend) his family and friends to download WeChat so that they could contact through free WeChat video calls. And via the function of tr
20、anslation, Dar found it easy and efficient _15_ (understand) what his friends were saying. As one of the many Chinese innovations nowadays, WeChat is only a glimpse of the energy and _16_ (create) in todays China.【答案】14. recommended 15. to understand 16. creativity【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章通过外国人达尔在中国的经历,介绍
21、微信作为当今中国众多的创新之一,成为当今中国活力和创造力的冰山一角。【14题详解】考查时态。句意:在北京期间,达尔建议他的家人和朋友下载微信,这样他们就可以通过免费的微信视频电话联系。设空处为谓语动词,陈述过去事情,用一般过去时。故填recommended。【15题详解】考查非谓语动词。句意:通过翻译功能,达尔发现理解朋友们在说什么既简单又有效。固定句型:find + it + 形容词 + to do sth.发现做某事,其中it是形式宾语,不定式为真正宾语。故填to understand。【16题详解】考查名词。句意:微信作为当今中国众多的创新之一,只是当今中国活力和创造力的冰山一角。介词o
22、f后接名词形式,creativity“创造力”,抽象概念,不可数。故填creativity。C阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Smartphones are becoming more and more of a necessity for high school students. Therefore, a discussion was held about _17_ the senior school students should use our smartphones at school. People _18_ (support) the idea c
23、onsider it convenient to contact the students parents when necessary. However, people who are against it find some students are addicted to playing the smartphones easily, _19_ effect on their studies is quite worrying. It is even _20_ (bad) that smartphones can also discourage students will.【答案】17.
24、 whether 18. supporting 19. whose 20. worse【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了对于高中生应不应该在学校中使用手机这一话题,人们观点不一致。支持者称这会方便联系家长。而反对者则认为由此带来的对学生学业和意志的负面影响令人担忧。【17题详解】考查宾语从句。句意:因此,关于高中生是否应该在学校使用手机的一场讨论会被举办。句中出现两个谓语动词was和should use,故该无提示词空格处应填写从句连词。后半句作介词about的宾语,并且句意为“关于应不应该在学校使用手机”,故填whether。【18题详解】考查非谓语动词。句意:支持这一观点的人认
25、为这样在必要时联系父母会很方便。句中已出现谓语动词consider,空处需填非谓语动词作后置定语。Support与前面名词people为主动关系,需用现在分词形式。故填supporting。【19题详解】考查定语从句。句意:然而,反对这一观点的人发现,一些学生很容易沉迷于手机,这对他们学习的消极影响让人担忧。分析句子可知,逗号后为非限定性定语从句,先行词为前面整个主句所表述的现象,关系词在从句中充当定语,故填whose。【20题详解】考查形容词比较级。句意:更糟糕的是,智能手机也消磨学生的意志。此处形容词作表语,空格前的even常置于形容词比较级前强调相差程度。又根据句意可知,比起手机对学习的
26、影响,更糟糕的是它不利于学生坚强意志的培养。故填worse。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIf you truly want to live, you need to get out and see the world. Traveling and living different adventures may become your favorite lifestyle. Here is a brief introduction about the to
27、p three destinations to visit in the world. ParisFirst on the list is Paris France. For some people, this shouldnt be a surprise. For others, they might consider Paris overrated as it has a reputation for being dirty. Any major city in the world might be thought to be dirty by anyone not living in a
28、 city. It comes with the territory. The reason Paris is at the top of this list is not because of its famous attractions butbecause of its charm. You can spend the day walking around cobblestone streets and enjoy elegant cafes and high-end shopping. When you finish satisfying your appetite, you can
29、relax on the banks of the Seine River.Glacier National ParkGlacier National Park comes in second on the list. It is located in Montana, America. It will be well worth the effort thanks to snow-capped mountains, crystal blue lakes, seventy miles of hiking trails, and thirteen camping areas. If you vi
30、sit during the summer, you can go swimming or white-water rafting. If you visit during the winter, you can go skiing or snowshoeing. But the real allure (诱惑力) and what you will always remember is thebreathtaking sceneryand fresh mountain air.Bora BoraThe reason Bora Bora is the third on this list is
31、 that its expensive, which could limit your other travel plans. If you do make it to this small island paradise, you will find peaceful beaches, jungles, luxury accommodations, turquoise water, and some of the friendliest people you have ever met.Other vacation destinations that should be on your li
32、st if youre living the adventurous lifestyle include London, the South Island of New Zealand, Maui, Tahiti, Tokyo, Barcelona and New York City.21. Tourists can _ to appreciate the charm of Paris.A. enjoy elegant cafesB. visit its famous attractionsC. walk around crystal blue lakesD. meet the friendl
33、iest people you have ever met22. Which of the following points in Glacier National Park will really attract tourists?A. Peaceful beaches.B. White-water rafting.C. Thebreathtaking scenery.D. Snow-capped mountains.23. Whats the purpose of this passage?A. To compare the top three destinations.B. To int
34、roduce the top three destinations.C. To encourage people to live an adventurous lifestyle.D. To analyze the good and bad points of the three destinations.【答案】21. A 22. C 23. B【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍三大旅游目的地以及它吸引游客的要素。【21题详解】细节理解题。根据第二段“You can spend the day walking around cobblestone streets and enjo
35、y elegant cafes and high-end shopping.(你可以花一整天的时间漫步在鹅卵石街道上,享受优雅的咖啡馆和高端购物。)”可知,游客可以在优雅的咖啡馆里欣赏巴黎的魅力。故选A。【22题详解】细节理解题。根据第三段“But the real allure (诱惑力) and what you will always remember is the breathtaking scenery and fresh mountain air.(但真正吸引你的是令人窒息的风景和新鲜的山间空气。)”可知,冰川国家公园那迷人的景色会真正吸引游客。故选C。【23题详解】推理判断题。根
36、据第一段“Here is a brief introduction about the top three destinations to visit in the world.(以下是世界三大旅游目的地的简要介绍。)”及全文可知,这篇文章的目的是介绍三大旅游目的地。故选B。BWhile many people prefer to buy a new dog from a breeder, another option is to adopt a rescue dog. As the Svilicics already had a healthy daughter Charlotte, the
37、y felt fortunate enough to save another life. Thus, Catherine adopted a dog and named it Khan. Catherine was hopeful this would provide valuable lessons for her baby, such as sharing, learning to love and responsibility to care for animals. They trained Khan during the first few days and everything
38、began smoothly. Charlotte and the new dog made a habit of playing out in the backyard. However, things were different this day. They began running through the backyard grass together. That was until Khans temperament seemed to change dramatically. Khan began acting wildly aggressively (富于攻击性的), grab
39、bing the baby. This was not the normal play between the two. Mouth open, Catherine watched in complete and utter shock. She watched as Khan tossed (抛) Charlotte across their lawn. What happened next alarmed Catherine and everyone present. He tightly clenched his jaws into her diaper to toss her back
40、 and forth. Therefore, with urgency, she ran to Charlotte and carried her to safety. Miraculously, her child was unharmed. While Catherine brought her baby to shelter, Khan barked madly and then collapsed. The dog began crying. No one understood what was going on! Khan was obviously not doing well.
41、The dog continued crying and then fell lifeless. Catherine focused on the dog, watching his dying eyes and realized he had been protecting her child. It turned out that Khan was protecting Charlotte from a poisonous, dangerous snake. She used all her strength to bring the dog to her car and sped for
42、 the vet, hearing his breath slow. When the vet took over, Catherine cried and felt totally helpless, so she prayed for his recovery. The vet had to remove all the snake poison from the body. Quite a few days later, Khan was slowly getting stronger through the vets effort. Eventually, he made progre
43、ss and the snakes venom was removed. Actually, Khan impressed even the vet with his rapid recovery and progress. The whole family could be reunited once again with this amazing and heroic animal. Catherine was determined to protect this amazing animal as if it were her own child.24. What caused Cath
44、erine to carry her child away from Khan?A. That Khan tossed her child back and forth.B. That Khan grabbed her child aggressively.C. That Khan tossed her child across their lawn.D. That her child played with Khan for such a long time.25. Which of the following statements is true according to the pass
45、age?A. Catherine adopted Khan to protect her child.B. Khans sickness was too serious to be cured.C. The child was hurt because she was treated badly.D. Khan was attacked by a snake in order to protect the child.26. According to the passage, which word can best describe Catherine?A. Outgoing.B. Carin
46、g.C. Faithful.D. Honest.【答案】24. A 25. D 26. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要介绍了凯瑟琳一家收养的名为Khan的神奇狗狗,为了保护小主人,被毒蛇咬伤的感人故事。在得到治疗之后,Khan成为凯瑟琳一家不可或缺的一员。【24题详解】细节理解题。根据第三段“What happened next alarmed Catherine and everyone present. He tightly clenched his jaws into her diaper to toss her back and forth.(接下来发生的一幕让凯瑟琳吓出一声冷
47、汗:她看到Khan死死咬住夏洛特的尿布,来回拖拽这个孩子)”可知,凯瑟琳不明白Khan的行为动机,立刻将孩子抱到安全的地方。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据第四段“Catherine focused on the dog, watching his dying eyes and realized he had been protecting her child. It turned out that Khan was protecting Charlotte from a poisonous, dangerous snake.(凯瑟琳看到Khan迷离的眼神,终于意识到它刚才一直在保护夏
48、洛特免受毒蛇的侵害)”和第五段段首句“The vet had to remove all the snake poison from the body.(兽医必须将Khan体内的所有蛇毒全部清除)”可知,Khan为了保护夏洛特,被毒蛇咬伤。故选D项。【26题详解】推理判断题。根据第一段“Thus, Catherine adopted a dog and named it Khan.(凯瑟琳收养了一条名叫Khan的狗)”和最后一段“Catherine was determined to protect this amazing animal as if it were her own child
49、.(凯瑟琳决心会像保护自己孩子那样保护好这只神奇的狗狗)”可知,凯瑟琳是一位非常有爱心,热爱动物的人。故选B项。CImagine someone had a knife and told you, “This is a great knife. The only problem is that it cant cut anything.” Youd think its not a great knife.“Telos is the Greek word that Aristotle and others use to define the end or purpose of something
50、,” Jonathan Haidt, professor at New York University Stern School of Business, says in a recorded lecture at the University of Colorado Springs. The telos of a knife is to cut. What, Haidt asks, is the telos of a university?Truth thats the purpose of higher education, Haidt says. The academy aims to
51、be a stage where truth is sought, discovered, and explored. When the university is functioning at its best, students learn to present arguments and receive debate in following truth.Are todays universities achieving their purpose?In his lecture, Haidt suggests that changes in campus culture over the
52、 past decade have rerouted university resources away from the pursuit of truth and towards creating an emotionally and intellectually comfortable environment for students.“From out of nowhere, students in 2014 began asking for trigger warnings,” Haidt says. A growing group among student bodies and a
53、dministrators seemed to believe students were fragile and needed to be aggressively protected from “bad” ideas, offensive imagery, and annoying arguments. Students began protesting speakers, and publicly shaming peers whose words made them uncomfortable.There are many places and institutions whose p
54、urpose, or telos, is comfort. But a university is not one of those places. To make that point, Haidt quotes CNN contributor Van Jones: I dont want you to be safe ideologically. I dont want you to be safe emotionally. I want you to be strong thats different. Im not going to settle the jungle for you.
55、 Put on some boots and learn how to deal with adversity. Im not going to take all the weights out of the gym. Thats the whole point of the gym. This is the gym.Putting comfort over the pursuit of truth, universities are ignoring their purpose. Higher education should be a stage of open exploration a
56、nd free expression, where ideas are exchanged, tested, and inspected. A common education should be “an invitation to be concerned not with the employment of what is familiar but with understanding what is not yet understood,” according to philosopher Michael Oakeshott.What is the social influence if
57、 universities fail to achieve their purpose? New generations could lose more than academic power; they could lose the ability and interest to pursue and prioritize truth first. They could become so dependent on emotional comfort that they refuse to observe deep in thought “what is not yet understood
58、”. Anyhow, this is happening in reality. Its time for universities to realize their telos, or theyll risk losing their essential role in society.27. What does the author imply by saying “This is a great knife. The only problem is it cant cut anything”?A. Such a knife is not a good knife.B. The role
59、of a knife is to cut something.C. The problems in the universities can be ignored.D. Universities are diverting from their original purposes.28. Whats Haidts purpose to quote CNN contributor Van Joness words in Paragraph 7?A. To tell us what a gym should be like.B. To tell us what Haidt wants to do
60、in a gym.C. To tell us what a university student should be like.D. To tell us what Van Jones wants to do in a university.29. According to the last paragraph, which could be the example of “this is happening in reality”?A. Students are eager to study new knowledge.B Students ability to pursue truth i
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
