分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 26

类型四川省泸县第五中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:445983
  • 上传时间:2025-12-06
  • 格式:DOC
  • 页数:26
  • 大小:108KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    四川省 泸县 第五 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
    资源描述:

    1、四川省泸县第五中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、

    2、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。1. What are the two speakers talking about?A. A souvenir. B. A place. C. A piece of cloth.2 When are Jennys parents coming?A. In April. B. In June. C. In February.3. What could Maria see i

    3、n her old flat?A. The fields. B. A brick wall. C. The railway line.4. What does the man mean?A. He promises to review the test tomorrow. B. He doesnt want to put it off.C. He doesnt feel like studying.5. Why was Matt running slowly today?A. He ate a big breakfast. B. He stayed up late last night.C.

    4、He worried about his schoolwork.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When will the man start his new job?A. Tomorrow. B. Next week. C. Next month.7. Why is the man paying for the womans

    5、lunch?A. She helped him a lot. B. It is his turn to pay. C. He wants to congratulate her.听第7段材料,回答第8至9题。8. What is the probable relationship between the speakers?A. Strangers. B. Classmates. C. Co-workers.9. Why is Sara worried?A. She has difficulty preparing for a speech. B. She knows nothing about

    6、 British history.C. She fails to finish her homework on time.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the woman ask the man to do?A. Fix the washing machine. B. Read the newspaper. C. Turn off the light.11. Why did the woman go to Mr Smiths?A. To ask for help. B. To buy his house. C. To take care of his kid.1

    7、2. What did the man plan to do?A. Buy some books. B. Look for a good job. C. Repair the car.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where is the speaker?A. In Hong Kong. B. In Los Angeles. C. In New York.14. Why are there some uncertain conditions on the way?A. The flight hours are too long. B. Theres a typhoon in the

    8、 nearby area.C. The plane will travel over the Pacific Ocean.15. When will the flight probably take off?A. At 6:00 a.m. B. At 10:00 a.m. C. At 6:00 p.m.16. What is the weather like in L.A. now?A. Sunny and hot. B. Rainy and cloudy. C. Stormy and cold.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the talk mainly abo

    9、ut?A. How to control our weight during holidays.B. How to enjoy holidays with families and friends.C. What to do before going to a feast.18. What does the speaker suggest having before a feast?A. A small glass of wine. B. A large cup of soup. C. A small low-fat snack.19. What plate does the speaker

    10、advise us to use?A. A big one. B. A small one. C. A medium one.20. How long does the speaker advise us to walk after a meal?A. 10 minutes. B. 20 minutes. C. 30 minutes.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWelcome to Arundel Castle which is situated in West Sus

    11、sex, England. The castle has a history of nearly 1000 years and has welcomed visitors traveling from all over the world. Arundel Castle also plays a starring role in many films.The GardensThe White Garden is planted with soft white Iceberg Roses, and Snow White Lilies.The Rose Garden is newly plante

    12、d with lovely old-fashioned English roses that are at their very best in June and July.The Organic Kitchen Garden produces a wide range of seasonal fruit and vegetables, pears, cherries and apples.The Castle ShopIn the Castle Shop, you will discover a wide and interesting range of gift ideas for eve

    13、ryone. It offers gifts and souvenirs designed to appeal to all tastes and pockets. Foods, china, books, and stationery (文具)are all available. Many are sold in this Castle Shop only.At Arundel Castle we pride ourselves on supporting local suppliers and actively encourage environmentally friendly prod

    14、ucts.The Arundel Festival 2014Saturday 16th to Monday 25th AugustThe annual Arundel Festival gets bigger and better every year. It is one of the most amazing, diverse and easily accessible arts festivals in the UK, offering a mix of visual arts, music, theatre and street entertainment.ParkingCoaches

    15、 and mini-buses can drop off at the main Castle entrance in Mill Road and park in the main town car park that is opposite the Castle entrance. Please inform us when making your booking of how many parking permits are required.1. When visiting the castle, you can_.A. get old-fashioned English roses a

    16、s giftsB. see how the local gifts are being madeC. get seasonal fruit and vegetables for freeD. buy eco-friendly products in the Castle Shop2. Where can you park the coach?A. In Mill RoadB. Inside the CastleC. In the main town car parkD. At the main Castle entrance3. How long does the Arundel Festiv

    17、al last this year?A. 10 daysB. One weekC. 16 daysD. One month【答案】1. D 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。是对Arundel Castle的介绍,包括城堡里面的吸引人之处,设施,开放时间和停车的注意事项。【1题详解】细节理解题。根据小标题 The Castle Shop 下第二段 At Arundel Castle we pride ourselves on supporting local suppliers and actively encourage environmentally friendly pr

    18、oducts 可知,城堡商店以支持本地供应商为荣,积极鼓励环保产品。由此可知,在城堡商店可以购买到环保产品。故选D。【2题详解】细节理解题。根据文章最后一段第一句 Coaches and mini-buses can drop off at the main Castle entrance in Mill Road and park in the main town car park that is opposite the Castle entrance 可知,客车和小型汽车可以在城堡的入口 Mill 大道上停车,让乘客下去,并将车停在城堡入口对面的主要城镇停车场。故选C。【3题详解】细节理

    19、解题。根据小标题 The Arundel Festival 2014 下的 Saturday 16th to Monday 25th August 可知,Arundel Festival 的持续时间是从16号到25号,为期10天。故正确答案为A。【点睛】广告类短文基本上以细节题的考查为主,此类文章主要考查考生提取信息和处理信息的能力,既注重特定细节的筛选、类比、综合,又注重推理判断题的考查,题目设置较容易。答题时没有必要把每一句话弄清楚,只要重点理解和题目有关的信息就可以了。做这类题时没有必要阅读全文,宜采用“倒序法”来处理。即先看问题,后看文章内容。这样在阅读中可以有重点地、有针对性地去读,

    20、冗余无效信息可以略读甚至不读。在阅读时要特殊留意文中以黑体、大写、下画线等方式加以提示的文字,因为这很有可能是文章的核心或至少是一部分内容的概括。如第一小题,根据小标题 The Castle Shop 下第二段 At Arundel Castle we pride ourselves on supporting local suppliers and actively encourage environmentally friendly products 可知,城堡商店以支持本地供应商为荣,积极鼓励环保产品。由此可知,在城堡商店可以购买到环保产品。故选D。BJust a year ago, t

    21、he colors were bright under the waves. Now its gray the Maldivian reef is dead. The coral is killed by the pressure of rising temperatures.Coral reefs are areas underwater where small creatures live. The coral is hard material formed on the bottom of the sea by the skeletons of those creatures. But

    22、the world has lost about half its coral reefs in the last 30 years. Scientists are working to prevent their destruction. Due to global warming, over 90 percent of corals are expected to die by 2050. “To lose coral reefs is to fundamentally undermine the health of a very large proportion of the human

    23、 race,” said Ruth Gates, director of the Hawaii Institute of Marine Biology.Why are coral reefs important? Coral reefs support a fourth of all marine species, as well as half a billion people worldwide. They serve as barriers to protect coastlines from the storms. They provide billions of dollars fr

    24、om tourism, fishing and other trade. They are also used in medical research for cures for diseases. “Everyone should be concerned,” said biologist Ove Guldberg at Australias University of Queensland. “This is not just some distant dive destination. This is the basic structure of the ecosystem we dep

    25、end on.”The ocean is getting warmer. A rising temperature of just one to two degree Celsius can force coral to expel the algae (驱逐海藻) that live there. This leaves their white skeletons uncovered. It is a process called “bleaching”. Sixteen percent of the worlds corals died of bleaching in 1998. The

    26、problem has become much worse in recent years.“Weve lost 50 percent of the reefs, but that means we still have 50 percent left,” said Ruth Gates, who is working in Hawaii to breed corals that can better withstand increasing temperatures. She is also trying to “train” corals to survive rising tempera

    27、tures. Gates says it is time to start “thinking outside the box” find creative ways to help them.4. The underlined word “undermine” in paragraph 2 means _.A. weakenB. regainC. promoteD. overlook5. Whats the major concern of the scientists like Ove Guldberg?A. People wont find a dive destination in t

    28、he future.B. The effort to save corals will turn out to be fruitless.C. The destruction of coral reefs will affect the earth ecosystem.D. The bright sea has lost its charm because of those dead corals.6. The fourth paragraph is mainly about _.A. the harm of algaeB. the process of “bleaching”C. the i

    29、mportance of coral reefsD. the change of ocean temperature7. Ruth Gates attitude towards the protection of corals is _.A. proudB. cautiousC. optimisticD. casual【答案】4. A 5. C 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了近年来珊瑚礁大量死亡的原因,介绍了珊瑚礁对生态系统的重要性,分析了珊瑚礁的死亡对人类的影响。【4题详解】词义猜测题。第三段中的“Why are coral reefs important? C

    30、oral reefs support a fourth of all marine species, as well as half a billion people worldwide. They serve as barriers to protect coastlines from the storms. They provide billions of dollars from tourism, fishing and other trade. They are also used in medical research for cures for diseases”叙述了珊瑚礁对人类

    31、的重要之处:珊瑚礁是所有海洋物种的四分之一,也是全世界5亿人口的支柱。它们是保护海岸线免受风暴侵袭的屏障。它们给旅游业、渔业和其他贸易提供了数十亿美元。它们也被用于治疗疾病的医学研究。由此可知,失去珊瑚礁会危害人类的健康。故结合选项,只有A选项切题:削弱。【5题详解】推理判断题。根据第三段中Ove Guldberg所说的“This is the basic structure of the ecosystem we depend on”可知,珊瑚礁是我们所依赖的生态系统的基本结构。由此可以推知,失去珊瑚礁就会破坏生态系统。故C选项正确。【6题详解】主旨大意题。第四段提到:海洋变得暖和了。气温上

    32、升到一两度就能迫使珊瑚驱逐那里的藻类。这就使它们的白色骨骼显露了出来。这是一个叫做“漂白”的过程。1998年,世界上16%的珊瑚死于漂白。最近几年,这个问题变得更加糟糕了。很明显,这一段主要介绍了珊瑚礁漂白的过程。故B选项正确。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Weve lost 50 percent of the reefs, but that means we still have 50 percent left,” said Ruth Gates, who is working in Hawaii to breed corals that can better withstand

    33、 increasing temperatures. She is also trying to “train” corals to survive rising temperatures.”可知,Ruth Gates 认为我们虽然已经失去了50%的珊瑚礁,但这意味着我们还剩下50%的珊瑚礁。她正在夏威夷努力培育能够更好地抵御不断升高的温度的珊瑚。她还试图“训练”珊瑚以便它们可以在不断上升的温度下生存下来。由她所说的说以及她所做的努力来看,她对于保护珊瑚礁是乐观,充满信心的。C选项正确。【点睛】运用逻辑推理猜测词义是使用最广泛的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关

    34、的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。例如在第一小题中,考生可以根据下一段的叙述了解珊瑚礁的重要性,从而根据因果关系推断出珊瑚礁死亡会危害人类健康,从而确定答案。CEncouraging pupils to keep noise to a minimum should be a valuable component of all childrens education, according to new research.Dr. Helen Lees, from Stirling Universitys school of e

    35、ducation, says that “enforced silence” is seen as a punishment and often acts to suppress childrens natural ability. But she says that teaching children about the benefits of “enforced silence”deliberate stillness that gives them the opportunity to focus and reflect in a stress-free environmentcan h

    36、ave a significant effect on pupils concentration and behavior.It is the latest in a string of researches to establish a link between the classroom environment and pupils academic ability.A study almost a decade ago in London found that childrens exam results were cut by as much as a third if they we

    37、re taught in noisy classrooms. Teaching unions have also called for a limit of 26 to be put on classroom temperatures because teachers and pupils struggle to work in hot conditions, and some educationalists claim that too much clutter on classroom walls can prevent children from concentrating.Dr. Le

    38、es said, “When we take some research on school settings and put it all together, what we see is that education without silence does not make much sense. In areas of better learning outcomes, better self- confidence and well-being measures, enforced silence in a persons life and an individuals educat

    39、ion is shown throughout the relevant research to be a benefit.”Dozens of schools across Britain have already introduced periods of “reflective silence” into the timetable.Kevin Hogston, head of Sheringdale Primary, south London, has just introduced a minutes silence at the start of twice-weekly meet

    40、ings in which children are taught breathing techniques and encouraged to reflect. The school plans to introduce it into classrooms every day.8. According to Dr. Helen Lees, “enforced silence” A. is an effective way of punishmentB. does not make much sense in classC. can improve pupils confidenceD. m

    41、akes pupils more creative9. The underlined word “suppress” in the second paragraph probably means “_”.A. preventB. improveC. applyD. reveal10. What can be inferred from the research on school settings?A. Students are more active if taught in noisy classrooms.B. Silence makes a great difference to pu

    42、pils.C. Clutter on the walls can help students concentrate.D. Most schools are not satisfactory in terms of classroom temperatures.11. What would be the best title for the text?A. Arranging classroom settings benefits studiesB. Achieving silence is beneficial for peopleC. Using enforced silence is e

    43、ffective punishmentD. Keeping quiet in class improves academic performance【答案】8. C 9. A 10. B 11. D【解析】这是一篇说明文。文章说明了一项最新研究表明,鼓励学生把噪音降到最低应该是所有儿童教育的重要组成部分。研究指出教育孩子们“强制安静”可以对学生的注意力和行为产生重大影响。文章还介绍了Helen Lees博士针对强制性沉默对学生的影响的程度进行的实验,分析以及总结。指出保持课堂的安静对于提高学生的学习习惯和行为的好处。【8题详解】细节理解题。根据倒数第三段中In areas of better

    44、learning outcomes, better self- confidence and well-being measures, enforced silence in a persons life and an individuals education is shown throughout the relevant research to be a benefit.可知在更好的学习效果、更好的自信和幸福感方面,在一个人的生活和个人的教育中强迫沉默在相关的研究中被证明是有益的。由此可推知,Helen Lees博士认为“强制沉默”可以提高学生的自信心。故选C。【9题详解】词义猜测题。结

    45、合上文Dr. Helen Lees, from Stirling Universitys school of education, says that “enforced silence” is seen as a punishment and often acts to可斯特灵大学教育学院的Helen Lees博士说,“强制沉默”被视为一种惩罚,通常会阻止孩子天生的能力。知由此可知,划线单词意思为“阻止”。A. prevent阻止;B. improve改善;C. apply申请;D. reveal揭露。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第二段中But she says that teac

    46、hing children about the benefits of “enforced silence”deliberate stillness that gives them the opportunity to focus and reflect in a stress-free environmentcan have a significant effect on pupils concentration and behavior.可知但她说,教育孩子们“强制安静”的好处有意识的安静,让他们有机会在一个没有压力的环境中集中注意力和反思可以对学生的注意力和行为产生重大影响。以及倒数第三

    47、段中In areas of better learning outcomes, better self- confidence and well-being measures, enforced silence in a persons life and an individuals education is shown throughout the relevant research to be a benefit.可知在更好的学习效果、更好的自信和幸福感方面,在一个人的生活和个人的教育中强迫沉默在相关的研究中被证明是有益的。由此可推知,保持沉默对学生有很大影响。故选B。【11题详解】主旨大

    48、意题。根据第一段Encouraging pupils to keep noise to a minimum should be a valuable component of all childrens education, according to new research.可知一项最新研究表明,鼓励学生把噪音降到最低应该是所有儿童教育的重要组成部分。结合文章还提到了研究指出教育孩子们“强制安静”可以对学生的注意力和行为产生重大影响。文章还介绍了Helen Lees博士针对强制性沉默对学生的影响的程度进行的实验,分析以及总结。指出保持课堂的安静对于提高学生的学习习惯和行为的好处。由此可知,D

    49、选项“在课堂上保持安静可以提高学习成绩”最符合文章标题,故选D。DSweetest Day is celebrated on the third Saturday in October as a day to make someone happy. It is an occasion which offers all of us an opportunity to remember not only the sick,the aged,and children who have lost their parents,but also friends,workmates,relatives an

    50、d neighbors whose helpfulness and kindness we have enjoyed.Over 60 years ago,when a Cleveland man noticed that some people,such as children who lost their parents and patients who lay in bed,too often felt forgotten and neglected,he developed in his mind the idea of showing them that they were remem

    51、bered. He did this by giving them small gifts. With the help of his friends and neighbors,he gave those people small gifts on a Saturday in October. During the years that followed,other Clevelanders began to take part in the celebration,which came to be called Sweetest Day. Over time,the Sweetest Da

    52、ys idea of spreading cheer to the poor,the sick and children who had lost their parents was broadened(扩大)to include everyone,and became an occasion for remembering others with a kind act or a small gift. Soon the idea spread to other cities all over the USA.Sweetest Day is not based on any single gr

    53、oups religious beliefs or on a family relationship. It is a reminder(提醒人记忆之物)that a thoughtful word or deed enriches life and gives it meaning. Because of many people remembering to take the form of gift giving,Sweetest Day offers us the opportunity to show others that we care,in a positive way.12.

    54、What can we learn from the first paragraph?A. Sweetest Day is a day to bring happiness to others.B. Sweetest Day is just an occasion for caring about disabled people.C. Sweetest Day is an occasion for lovers to express love.D. Sweetest Day is celebrated on the third Sunday in October.13. Which of th

    55、e following has little relationship to Sweetest Day?A. Visiting sick people in the hospital.B. Visiting children who have lost their parents.C. Giving friends small gifts.D. Giving flowers to sweethearts.14. The underlined word neglected in the second paragraph means _.A. rememberedB. hatedC. paid l

    56、ittle or no attention toD. disappointed15. What do most people usually do to show their care to others according to the passage?A. Give them some money.B. Give them gifts.C. Send them their regards.D. Offer help directly.【答案】12. A 13. D 14. C 15. B【解析】本文是一篇说明文,介绍了美国的Sweetest Day(甜蜜日)的起源和发展。【12题详解】细节

    57、理解题。根据第一段内容,特别是Sweetest Day is celebrated on the third Saturday in October as a day to make someone happy可知,美国的甜蜜日就是为了给他人带去快乐,故A项正确。【13题详解】细节理解题。根据第一段内容及第二段中的He did this by giving them small gifts可知,去医院探望病人、看望失去父母的孤儿以及送朋友小礼物都是甜蜜日的活动,文章没有提及给心上人送花,故D项正确。【14题详解】词义猜测题。根据画线词前的“children who lost their par

    58、ents and patients who lay in bed,too often felt forgotten”可知,失去父母的孩子和躺在床上的病人经常感到被遗忘和被忽视,由此可知画线词词义为忽视,忽略,故C项正确。【15题详解】细节理解题。根据最后一段中的many people remembering to take the form of gift giving可知,大多数人通过送礼物的方式来表达自己对他人的关心,故B项正确。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。All of my five chi

    59、ldren played team sports in middle school and high school, and four of them are in college. _16_.Teenagers may get into bad habits. _17_ According to a study in Archives of Pediatric & Adolescent Medicine, a survey of more than 14,000 teenagers found that those who had taken part in team sports were

    60、 less likely to smoke or have unhealthy eating habits.As children get older, they naturally develop their own lives and there will be fewer ways for parents to be involved(参与). Some teenagers shut their parents out of their room._18_.Sports build strong and healthy bodies. Children who compete know

    61、that they are only at their best if they eat and rest well._19_ In sports, strength and speed are wanted. Team sports help kids avoid obesity(肥胖) problems even better than activities like running or biking._20_ The joy of a sports season stays with us long after the season is over. Our children may

    62、forget who was in their English class or which math teacher they had in the 10th grade one day. But they will never forget their sports teams.A. Team sports can bring lifelong memories.B. Team sports make a childs social world wider.C. As a matter of fact, doing sports makes us a better family.D. Ho

    63、wever, they still want their parents to attend their games.E. Cigarettes and drugs harm their performance and every athlete knows that.F. But teenagers who often take part in team sports have less time for bad behavior.G. From their experiences, Ive learned its important for children to play team sp

    64、orts.【答案】16. G 17. F 18. D 19. E 20. A【解析】本文是说明文,介绍了参加团体运动的重要性。【16题详解】空前All of my five children played team sports in middle school and high school, and four of them are in college.(我的五个孩子在初中和高中都参加过团队运动,其中四个在上大学。)作者讲了自己的孩子参加团体运动,可推知,空处应为全文的主旨句,即团体运动的重要性。故G选项“从他们的经历中,我了解到对孩子们来说团队运动很重要。”符合上下文语境。故选G。【1

    65、7题详解】根据下文According to a study in Archives of Pediatric & Adolescent Medicine, a survey of more than 14,000 teenagers found that those who had taken part in team sports were less likely to smoke or have unhealthy eating habits.(儿童与青少年医学档案杂志上的一项研究显示,对1.4万多名青少年进行的一项调查发现,那些参加过集体运动的青少年吸烟或养成不健康饮食习惯的可能性较小。

    66、)可知,参加团体运动的青少年有较少的不良行为。故F选项“但是经常参加团队运动的青少年很少有不良行为。”符合上下文语境。故选F。【18题详解】根据上文As children get older, they naturally develop their own lives and there will be fewer ways for parents to be involved. Some teenagers shut their parents out of their room.(随着孩子年龄的增长,他们自然会发展自己的生活,父母参与的方式也会越来越少。一些青少年把父母关在房间外面。)主

    67、要介绍孩子在成长中逐步独立,与父母互动少,可知本段主要关于青少年和父母的互动关系展开。空处应通过转折道出团体运动对改变这种局面的作用。故D选项“然而,他们仍然希望他们的父母参加他们的游戏。”符合上下文语境。故选D。【19题详解】根据上文Sports build strong and healthy bodies. Children who compete know that they are only at their best if they eat and rest well.(运动使身体强壮健康。参加比赛的孩子们知道,只有他们吃得好,休息得好,他们才能发挥出最佳水平。)可知本句是对前一句

    68、的引申拓展,说明什么样的事物会影响孩子们比赛。故E选项“香烟和毒品会影响他们的表现,每个运动员都知道这一点。”符合上下文语境。故选E。【20题详解】根据下文The joy of a sports season stays with us long after the season is over. (体育赛季结束后,快乐会一直伴随我们。)以及But they will never forget their sports teams.(但是他们永远不会忘记他们的运动队。)可知本段是在说明团体运动会给孩子们带来终生的回忆。故A选项“团队运动可以带来一生的记忆。”符合上下文语境。故选A。第三部分 语

    69、言知识运用(共两节,满分45分)第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I lost my sight when I was four years old by falling off a box car in a goods yard in Atlantic City and landing on my head. Now I can dimly remember the _21_ of sunshine and what color red is. It would be wonderful

    70、to see again, but a(n) _22_ can do strange things to people.It _23_ to me the other day that I might not have come to love life as I do if I hadnt been blind. I believe in life now. I am not so sure that I would have believed in it so deeply, _24_. I dont mean that I would prefer to _25_ without my

    71、eyes. I simply mean that the loss of them made me appreciate the more what I had _26_.Life, I believe, asks a continuous series of _27_ to reality. In _28_ of the fact they are never easy, I had my parents and teachers to help. The hardest lesson I had to learn was to believe in myself. If I hadnt b

    72、een able to do that, I would have _29_ and become a chair rocker on the front porch for the rest of my life. When I say belief in myself I am not talking about _30_ the kind of self confidence that helps me down an _31_staircase alone. That is part of it. But I mean something bigger than that: an as

    73、surance that I am, despite _32_, a real, positive person; that there is a special place where I can make myself _33_.It took me years to discover and _34_ this assurance. It had to start with the most elementary things. Once a man gave me an indoor baseball. I thought he was laughing at me and I was

    74、 hurt. “I cant use this.” I said. “Take it with you,” he urged me, “and roll it around.” The words _35_ in my head. “Roll it around!” By rolling the ball I could hear where it _36_. This gave me an idea how to achieve a goal I had thought _37_: playing baseball. At Philadelphias Overbrook School for

    75、 the Blind I invented a successful variation of baseball. We called it ground ball.All my life I have set ahead of me a series of goals and then tried to achieve them one at a time. I had to learn my _38_. It was no good crying for something that I knew at the start was wildly out of _39_ because th

    76、at only _40_ the bitterness of failure. I would fail sometimes anyway but on the average I made progress.21. A. attractionB. brightnessC. warmthD. charm22. A. crashB. experienceC. catastropheD. memory23. A. struckB. happenedC. occurredD. appealed24. A. eventuallyB. thereforeC. meanwhileD. otherwise2

    77、5. A. chooseB. stayC. goD. see26. A. leftB. forgottenC. lostD. heard27. A. changesB. referencesC. trialsD. adjustments28. A. termsB. favourC. spiteD. place29. A. collapsedB. criedC. sighedD. escaped30. A. possiblyB. simplyC. franklyD. inevitably31. A. unbelievableB. unstableC. unfamiliarD. unlikely3

    78、2. A. fearB. imperfectionC. concernD. unfairness33. A. fitB. liveC. standD. realize34. A. abandonB. strengthenC. broadenD. regain35. A. stuckB. hitC. slippedD. jumped36. A. stoppedB. fellC. bouncedD. went37. A. reasonableB. realisticC. impossibleD. potential38. A. dreamsB. abilitiesC. limitationsD.

    79、achievements39. A. controlB. pityC. chargeD. reach40. A. proposedB. invitedC. includedD. extended【答案】21. B 22. C 23. C 24. D 25. C 26. A 27. D 28. C 29. A 30. B 31. C 32. B 33. A 34. B 35. A 36. D 37. C 38. C 39. D 40. B【解析】【分析】本文是一篇故事。作者四岁时由于事故导致失明,通过一次滚球的经历明白了自己也能完成以前认为不可能的事情。有了自信,一生就能为自己设定一系列的目标,

    80、然后努力一个个去实现它们。【21题详解】考查名词辨析。A. attraction吸引;B. brightness亮度;C. warmth温暖;D. charm魅力。根据开头I lost my sight when I was four years old可知作者四岁时失明,现在依稀记得阳光明亮和红色是什么样子。指阳光的亮度,故选B.【22题详解】考查名词辨析。A. crash撞碎;B. experience经历;C. catastrophe大灾难;D. memory记忆。作者认为能再看到阳光和红色一定很美妙,但是一场大灾难可以对人做奇怪的事情。与上文I lost my sight when I

    81、 was four years old by falling off a box car in a goods yard in Atlantic City and landing on my head.呼应,指摔伤造成的失明,故选C.【23题详解】考查动词辨析。A. struck罢工;B. happened发生;C. occurred出现,发生;D. appealed呼吁。此处指我突然想到如果我不是盲人,我可能不会像现在这样热爱生活。表示“想到”是occur to,故选C.【24题详解】考查副词辨析。A. eventually最终;B. therefore因此;C. meanwhile同时;D

    82、. otherwise否则。此处指我相信现在的生活,否则,我不确定我是否会深深相信它。前后句表示转折,故选D.【25题详解】考查动词辨析。A. choose选择;B. stay停留;C. go走,去;D. see看见。句意:我不是说我宁愿没有眼睛,我只是想说,失去他们让我更加珍惜我所拥有的。故选C.【26题详解】考查动词辨析。A. left剩下,留下;B. forgotten忘记;C. lost失去;D. heard听见。此处指我更珍惜我所剩下的,表示“剩下,留下”,故选A.【27题详解】考查名词辨析A. changes改变;B. references参照;C. trials尝试;D. adj

    83、ustments调整。此处指我相信,生活需要对现实进行一系列的不断调整。故选D.【28题详解】考查名词辨析。A. terms学期;B. favour偏爱;C. spite不顾;D. place地方。此处指尽管他们都不容易,但我有父母和老师的帮助。表示“虽然,尽管”是in spite of,故选C.29题详解】考查动词辨析。A. collapsed崩溃,倒塌;B. cried叫喊;C. sighed叹息;D. escaped逃离。此处指如果我不能做到相信自己,我就会崩溃,就会在轮椅上度过一生。故选A.【30题详解】考查副词辨析。A. possibly可能地;B. simply简单地,仅仅;C.

    84、frankly坦白地;D. inevitably必然地。当我说相信自己时,我并不是仅仅谈论那种帮我独自走下了一段不熟悉楼梯的自信。表示“仅仅”,故选B.【31题详解】考查形容词辨析。A. unbelievable难以置信的;B. unstable不稳定的;C. unfamiliar不熟悉的。D. unlikely不太可能的。此处指那种帮我独自走下了一段不熟悉楼梯的自信,指不熟悉的楼梯,故选C.【32题详解】考查名词辨析。A. fear害怕;B. imperfection不完美;C. concern关心;D. unfairness不公平。句意:但我指的是比这更重要的东西:自信,尽管不完美,但是真

    85、实的积极的人。根据句意选B.【33题详解】考查动词辨析。A. fit适合;B. live居住;C. stand站立;D. realize意识到。有一个特别的地方,我可以使自己适合。指适合自己的地方,故选A.【34题详解】考查动词辨析。A. abandon放任;B. strengthen加强,增强;C. broaden扩大;D. regain恢复。此处指我花费了许多年发现和增强这种自信,故选B.【35题详解】考查动词辨析。A. stuck刺,卡住;B. hit打击;C. slipped打滑;D. jumped跳跃。这些话在我脑子里挥之不去,指刺入了我的大脑。故选A.【36题详解】考查动词辨析。A

    86、. stopped停止;B. fell摔倒;C. bounced跳起;D. went去。此处指通过滚动球,我可以听出它滚动到了哪里。故选D.【37题详解】考查形容词辨析。A. reasonable合理的;B. realistic现实的;C. impossible不可能的; D. potential潜在的。滚动球的经历给了我一个想法,如何实现一个我以前认为不可能的目标打棒球。指不可能实现的目标,故选C.【38题详解】考查名词辨析。A. dreams梦想;B. abilities能力;C. limitations局限性;D. achievements业绩。我一生都在为自己设定一系列的目标,然后努力

    87、一个个去实现它们。做事情时,我必须了解自己的局限性,故选C.【39题详解】考查名词辨析。A. control控制;B. pity遗憾;C. charge控告;D. reach范围,延伸。我一开始就知道有些东西是遥不可及的,但为了它而哭是没有用的。此处指遥不可及,够不着的东西,“够不着”是out of reach,故选D.【40题详解】考查动词辨析。A. proposed提议;B. invited招致;C. included包括;D. extended延长。我一开始就知道有些东西是遥不可及的,但为了它而哭是没有用的,因为那只会招致失败的痛苦。指招致失败的痛苦,故选B.【点睛】完形填空的解题技巧之

    88、一就是要根据上下文来学会“推理”出最佳选项。同学们要遵循“上下求索”的原则来查找信息。例如,小题1根据开头I lost my sight when I was four years old可知作者四岁时失明,现在依稀记得阳光的明亮和红色是什么样子。指阳光的亮度,故选brightness.小题2作者认为能再看到阳光和红色一定很美妙,但是一场大灾难可以对人做奇怪的事情。与上文I lost my sight when I was four years old by falling off a box car in a goods yard in Atlantic City and landing o

    89、n my head.呼应,指摔伤造成的失明,故选catastrophe.第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)On Sept.19, 2014, Alibaba went public on the New York Stock(股票)Exchange, which shows that Ma Yun has done his business _41_ (success). A short Chinese man seems to be the _42_(tall) man in the world right now.Ma Yun used to be an English t

    90、eacher who led _43_ easy life. When he was twelve, he found that English was very interesting. Every morning he got up at 5 a.m. and then ran to a hotel near the West Lake, _44_ he could communicate with foreign visitors in English. The experience made him a fantastic English speaker and often deliv

    91、ered English speeches without _45_(refer) to his notes. In a trip to the US in 1995, Ma had access to the Internet _46_ chance. _47_ was after he returned home that Ma set up a website and created his own company- Alibaba in Hangzhou. He was so _48_(devote) to his work that he _49_(name) “Crazy Jack

    92、 Ma”. In my opinion, his _50_(curious) and determination made Alibaba the worlds largest e-commerce company .【答案】41. successfully 42. tallest 43. an 44. where 45. referring 46. by 47. It 48. devoted 49. was named 50. curiosity【解析】这是一篇人物传记。本文讲述了阿里巴巴的创始人马云的个人经历。【41题详解】考查副词。副词修饰动词,这里应该用副词修饰动词do,故答案为suc

    93、cessfully。【42题详解】考查最高级。句意:一个矮个子的中国人似乎是当今世界上最高的人。形容词最高级前面用定冠词the,这里用最高级,答案为tallest。【43题详解】考查不定冠词。句意:马云曾经是一位英语老师,过着轻松的生活。lead an easy life过着一个安逸舒适的生活,easy是以元音音素开头,故答案为an。【44题详解】考查定语从句。此处a hotel是先行词,在后面的非限制性定语从句中做地点状语,故答案为where。【45题详解】考查动名词。句意:这段经历使他成为一个出色的英语演讲家,经常在不参考他的笔记的情况下发表英语演讲。Without是介词,后面用动名词作宾

    94、语;且“他”和refer to之间是一种主动关系,故答案为referring。【46题详解】考查固定词组。句意:1995年一次美国之行,马云偶然接触到因特网。by chance碰巧,偶然,故答案为by。【47题详解】考查固定句式。句意:在他回到家后,马云建立了一个网站,在杭州创建了自己的公司阿里巴巴。此处是强调句式,故答案为It。【48题详解】考查固定短语。be devoted to献身于,故答案为devoted。【49题详解】考查被动语态。此处是谓语动词,表示“被命名”,所以用被动语态,因为这里指的是过去的事,故用一般过去时态的被动语态,答案为was named。【50题详解】考查名词。句意

    95、:他的好奇心和决心使阿里巴巴成为世界上最大的电子商务公司。分析句子,空格处做主语,用名词做句子主语,故答案为curiosity。【点睛】浅谈强调句1. 用It iswasthatwho句型表示强调。(1)陈述句的强调句型:It is/was+被强调部分(通常是主语、宾语或状语)+that/who(当强调主语且主语指人)+其它部分。e.g. It was yesterday that he met Li Ping.(2)一般疑问句的强调句型:同上,只是把is/was提到it前面。e.g. Was it yesterday that he met Li Ping? (3)特殊疑问句的强调句型:被强

    96、调部分(通常是疑问代词或疑问副词)+is/was+it+that/who+其它部分?e.g. When and where was it that you were born?注:被强调的部分(通常是句子的主语、状语、宾语或宾语补足语)放在iswas的后面,如被强调的是人,则后面可用who,whom等代替。2. notuntil句型的强调句:句型为:It is/was not until+被强调部分+that+其它部分:e.g. 普通句:He didnt go to bed until/till his wife came back.强调句:It was not until his wife

    97、came back that he went to bed.注意:此句型只用until,不用till。但如果不是强调句型,till, until可通用;因为句型中It is/was not已经是否定句了,that后面的从句要用肯定句,切勿再用否定句了。3. 如何判断强调句当去掉“it is/was及that/who”句子仍然成立,那么就是强调句。例如:It was in the park that they had a picnic yesterday.去掉it was及that,句子变为:They had a picnic in the park yesterday.句子仍然完整,那么就是强

    98、调句。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文 中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或 修改。增加:在缺词处加一个漏字符号() ),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1 .每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Wang Kai lived next to Granny Liu, which depended o

    99、n the ambulance to take him to hospital for treatments. However, things became difficult on cold snowy days. Though Wang Kai had cleared the driveway the week ago to make way for the ambulance, more snow fall on the ground last night. Wang Kai knew he had to help with his neighbor clean up the snow

    100、and couldnt finish it himself. So he called four of his friend for help. With five boys on hand, to clear the driveway only took 30 minutes. But it meant all the difference to Granny Liu. A snowstorm could easy turn into a dangerous situation for her. Thanks to boys, she was send to hospital in time

    101、.【答案】which whohim herago beforefall fell删除help后的withand butfriend friendseasy easilyto后加the/thesesend sent【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了王凯和他的朋友门帮助邻居刘奶奶扫雪,让她可以方便地使用轮椅去医院治疗的故事。【详解】1. 考查定语从句。分析句子结构可知,此处是非限制性定语从句的关系词,先行词Granny Liu在从句中充当主语,故用关系代词who,故将which改为who。2. 考查代词。结合上下文可知,Granny Liu是女性,应用her指代,故将him改为her。

    102、3. 考查副词。根据had cleared判断此处用before表在过去之前,故将ago改为before。4. 考查时态。由last night判断此处用一般过去时,故将fall改为fell。5. 考查介词。help是及物动词,其后直接加宾语,故删除help后的with。6. 考查并列连词。句意:王凯知道他必须帮助邻居把雪清扫干净,但是他自己完成不了。结合句意可知,上下文是转折关系,故将and改为but。7. 考查名词的数。由four判断此处用friend的复数形式,故将friend改为friends。8. 考查副词。此处应用easy的副词修饰动词短语turn into,故将easy改为eas

    103、ily。9. 考查冠词。结合上下文可知,此处特指前文提到的男孩们,故应加冠词或定语进行修饰限定,故在to后加the/these10. 考查被动语态。分析句子可知,此处是被动语态,应用be加过去分词,故将send改为sent。【点睛】第1小题考查定语从句关系词。确定定语从句关系词一般分为三步:找出先行词;分析先行词在从句中充当什么成分;考虑特殊情况。以本题为例:找出先行词:Granny Liu分析先行词在从句中充当什么成分:Granny Liu 在从句depended on the ambulance to take him to hospital for treatments.中充当主语,应用

    104、指人的关系代词who/that考虑特殊情况:非限制性定语从句中不能使用that故将which改为who第二节 书面表达(满分25分)52.假设你是李华,你学校刚刚成立了太极社团,请给对中国武术感兴趣的交换生John写封邮件邀请他加入,内容包括:1. 练习太极的好处;2. 报名方式及截止日期;3. 表示愿意进一步提供帮助。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:太极社团Tai Chi Club; 武术:martial arts_【答案】Dear John,Im writing to inform you that a Tai Chi Club has newl

    105、y been founded in our school. Learning you are enthusiastic about Chinese martial arts, I sincerely invite you to join in.As is known to all, Tai Chi is not only an ancient martial art, but has also been widely acknowledged as an effective way of keeping fit. Famous for its graceful and well-balance

    106、d movements, Tai Chi can benefit us with mental relaxation and physical fitness. If you want to join the club, please fill in the form I sent to you. Remember the registration deadline is May 31, 2018. If you need any more help, please dont hesitate to contact me.Looking forward to your early reply.

    107、 Yours,Li Hua【解析】本篇书面表达属于应用文,要求写一封信。第1步:根据提示可知,本篇为一封电子邮件;给对中国武术感兴趣的交换生John写封邮件邀请他加入校刚刚成立了太极社团,时态应为一般现在时。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),Tai Chi Club, Chinese martial arts,mental relaxation and physical fitness,registration deadline等。 第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整

    108、洁美观的卷面是非常重要的。【亮点说明】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如Im writing to inform you that a Tai Chi Club has newly been founded in our school. Tai Chi is not only an ancient martial art, but has also been widely acknowledged as an effective way of keeping fit. Famous for its graceful and well-balanced movements, Tai Chi can benefit us with mental relaxation and physical fitness.等。 全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:四川省泸县第五中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-445983.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1