四川省泸县第五中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 泸县 第五 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省泸县第五中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、
2、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。1. What are the two speakers talking about?A. A souvenir. B. A place. C. A piece of cloth.2 When are Jennys parents coming?A. In April. B. In June. C. In February.3. What could Maria see i
3、n her old flat?A. The fields. B. A brick wall. C. The railway line.4. What does the man mean?A. He promises to review the test tomorrow. B. He doesnt want to put it off.C. He doesnt feel like studying.5. Why was Matt running slowly today?A. He ate a big breakfast. B. He stayed up late last night.C.
4、He worried about his schoolwork.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When will the man start his new job?A. Tomorrow. B. Next week. C. Next month.7. Why is the man paying for the womans
5、lunch?A. She helped him a lot. B. It is his turn to pay. C. He wants to congratulate her.听第7段材料,回答第8至9题。8. What is the probable relationship between the speakers?A. Strangers. B. Classmates. C. Co-workers.9. Why is Sara worried?A. She has difficulty preparing for a speech. B. She knows nothing about
6、 British history.C. She fails to finish her homework on time.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the woman ask the man to do?A. Fix the washing machine. B. Read the newspaper. C. Turn off the light.11. Why did the woman go to Mr Smiths?A. To ask for help. B. To buy his house. C. To take care of his kid.1
7、2. What did the man plan to do?A. Buy some books. B. Look for a good job. C. Repair the car.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where is the speaker?A. In Hong Kong. B. In Los Angeles. C. In New York.14. Why are there some uncertain conditions on the way?A. The flight hours are too long. B. Theres a typhoon in the
8、 nearby area.C. The plane will travel over the Pacific Ocean.15. When will the flight probably take off?A. At 6:00 a.m. B. At 10:00 a.m. C. At 6:00 p.m.16. What is the weather like in L.A. now?A. Sunny and hot. B. Rainy and cloudy. C. Stormy and cold.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the talk mainly abo
9、ut?A. How to control our weight during holidays.B. How to enjoy holidays with families and friends.C. What to do before going to a feast.18. What does the speaker suggest having before a feast?A. A small glass of wine. B. A large cup of soup. C. A small low-fat snack.19. What plate does the speaker
10、advise us to use?A. A big one. B. A small one. C. A medium one.20. How long does the speaker advise us to walk after a meal?A. 10 minutes. B. 20 minutes. C. 30 minutes.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWelcome to Arundel Castle which is situated in West Sus
11、sex, England. The castle has a history of nearly 1000 years and has welcomed visitors traveling from all over the world. Arundel Castle also plays a starring role in many films.The GardensThe White Garden is planted with soft white Iceberg Roses, and Snow White Lilies.The Rose Garden is newly plante
12、d with lovely old-fashioned English roses that are at their very best in June and July.The Organic Kitchen Garden produces a wide range of seasonal fruit and vegetables, pears, cherries and apples.The Castle ShopIn the Castle Shop, you will discover a wide and interesting range of gift ideas for eve
13、ryone. It offers gifts and souvenirs designed to appeal to all tastes and pockets. Foods, china, books, and stationery (文具)are all available. Many are sold in this Castle Shop only.At Arundel Castle we pride ourselves on supporting local suppliers and actively encourage environmentally friendly prod
14、ucts.The Arundel Festival 2014Saturday 16th to Monday 25th AugustThe annual Arundel Festival gets bigger and better every year. It is one of the most amazing, diverse and easily accessible arts festivals in the UK, offering a mix of visual arts, music, theatre and street entertainment.ParkingCoaches
15、 and mini-buses can drop off at the main Castle entrance in Mill Road and park in the main town car park that is opposite the Castle entrance. Please inform us when making your booking of how many parking permits are required.1. When visiting the castle, you can_.A. get old-fashioned English roses a
16、s giftsB. see how the local gifts are being madeC. get seasonal fruit and vegetables for freeD. buy eco-friendly products in the Castle Shop2. Where can you park the coach?A. In Mill RoadB. Inside the CastleC. In the main town car parkD. At the main Castle entrance3. How long does the Arundel Festiv
17、al last this year?A. 10 daysB. One weekC. 16 daysD. One month【答案】1. D 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。是对Arundel Castle的介绍,包括城堡里面的吸引人之处,设施,开放时间和停车的注意事项。【1题详解】细节理解题。根据小标题 The Castle Shop 下第二段 At Arundel Castle we pride ourselves on supporting local suppliers and actively encourage environmentally friendly pr
18、oducts 可知,城堡商店以支持本地供应商为荣,积极鼓励环保产品。由此可知,在城堡商店可以购买到环保产品。故选D。【2题详解】细节理解题。根据文章最后一段第一句 Coaches and mini-buses can drop off at the main Castle entrance in Mill Road and park in the main town car park that is opposite the Castle entrance 可知,客车和小型汽车可以在城堡的入口 Mill 大道上停车,让乘客下去,并将车停在城堡入口对面的主要城镇停车场。故选C。【3题详解】细节理
19、解题。根据小标题 The Arundel Festival 2014 下的 Saturday 16th to Monday 25th August 可知,Arundel Festival 的持续时间是从16号到25号,为期10天。故正确答案为A。【点睛】广告类短文基本上以细节题的考查为主,此类文章主要考查考生提取信息和处理信息的能力,既注重特定细节的筛选、类比、综合,又注重推理判断题的考查,题目设置较容易。答题时没有必要把每一句话弄清楚,只要重点理解和题目有关的信息就可以了。做这类题时没有必要阅读全文,宜采用“倒序法”来处理。即先看问题,后看文章内容。这样在阅读中可以有重点地、有针对性地去读,
20、冗余无效信息可以略读甚至不读。在阅读时要特殊留意文中以黑体、大写、下画线等方式加以提示的文字,因为这很有可能是文章的核心或至少是一部分内容的概括。如第一小题,根据小标题 The Castle Shop 下第二段 At Arundel Castle we pride ourselves on supporting local suppliers and actively encourage environmentally friendly products 可知,城堡商店以支持本地供应商为荣,积极鼓励环保产品。由此可知,在城堡商店可以购买到环保产品。故选D。BJust a year ago, t
21、he colors were bright under the waves. Now its gray the Maldivian reef is dead. The coral is killed by the pressure of rising temperatures.Coral reefs are areas underwater where small creatures live. The coral is hard material formed on the bottom of the sea by the skeletons of those creatures. But
22、the world has lost about half its coral reefs in the last 30 years. Scientists are working to prevent their destruction. Due to global warming, over 90 percent of corals are expected to die by 2050. “To lose coral reefs is to fundamentally undermine the health of a very large proportion of the human
23、 race,” said Ruth Gates, director of the Hawaii Institute of Marine Biology.Why are coral reefs important? Coral reefs support a fourth of all marine species, as well as half a billion people worldwide. They serve as barriers to protect coastlines from the storms. They provide billions of dollars fr
24、om tourism, fishing and other trade. They are also used in medical research for cures for diseases. “Everyone should be concerned,” said biologist Ove Guldberg at Australias University of Queensland. “This is not just some distant dive destination. This is the basic structure of the ecosystem we dep
25、end on.”The ocean is getting warmer. A rising temperature of just one to two degree Celsius can force coral to expel the algae (驱逐海藻) that live there. This leaves their white skeletons uncovered. It is a process called “bleaching”. Sixteen percent of the worlds corals died of bleaching in 1998. The
26、problem has become much worse in recent years.“Weve lost 50 percent of the reefs, but that means we still have 50 percent left,” said Ruth Gates, who is working in Hawaii to breed corals that can better withstand increasing temperatures. She is also trying to “train” corals to survive rising tempera
27、tures. Gates says it is time to start “thinking outside the box” find creative ways to help them.4. The underlined word “undermine” in paragraph 2 means _.A. weakenB. regainC. promoteD. overlook5. Whats the major concern of the scientists like Ove Guldberg?A. People wont find a dive destination in t
28、he future.B. The effort to save corals will turn out to be fruitless.C. The destruction of coral reefs will affect the earth ecosystem.D. The bright sea has lost its charm because of those dead corals.6. The fourth paragraph is mainly about _.A. the harm of algaeB. the process of “bleaching”C. the i
29、mportance of coral reefsD. the change of ocean temperature7. Ruth Gates attitude towards the protection of corals is _.A. proudB. cautiousC. optimisticD. casual【答案】4. A 5. C 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了近年来珊瑚礁大量死亡的原因,介绍了珊瑚礁对生态系统的重要性,分析了珊瑚礁的死亡对人类的影响。【4题详解】词义猜测题。第三段中的“Why are coral reefs important? C
30、oral reefs support a fourth of all marine species, as well as half a billion people worldwide. They serve as barriers to protect coastlines from the storms. They provide billions of dollars from tourism, fishing and other trade. They are also used in medical research for cures for diseases”叙述了珊瑚礁对人类
31、的重要之处:珊瑚礁是所有海洋物种的四分之一,也是全世界5亿人口的支柱。它们是保护海岸线免受风暴侵袭的屏障。它们给旅游业、渔业和其他贸易提供了数十亿美元。它们也被用于治疗疾病的医学研究。由此可知,失去珊瑚礁会危害人类的健康。故结合选项,只有A选项切题:削弱。【5题详解】推理判断题。根据第三段中Ove Guldberg所说的“This is the basic structure of the ecosystem we depend on”可知,珊瑚礁是我们所依赖的生态系统的基本结构。由此可以推知,失去珊瑚礁就会破坏生态系统。故C选项正确。【6题详解】主旨大意题。第四段提到:海洋变得暖和了。气温上
32、升到一两度就能迫使珊瑚驱逐那里的藻类。这就使它们的白色骨骼显露了出来。这是一个叫做“漂白”的过程。1998年,世界上16%的珊瑚死于漂白。最近几年,这个问题变得更加糟糕了。很明显,这一段主要介绍了珊瑚礁漂白的过程。故B选项正确。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Weve lost 50 percent of the reefs, but that means we still have 50 percent left,” said Ruth Gates, who is working in Hawaii to breed corals that can better withstand
33、 increasing temperatures. She is also trying to “train” corals to survive rising temperatures.”可知,Ruth Gates 认为我们虽然已经失去了50%的珊瑚礁,但这意味着我们还剩下50%的珊瑚礁。她正在夏威夷努力培育能够更好地抵御不断升高的温度的珊瑚。她还试图“训练”珊瑚以便它们可以在不断上升的温度下生存下来。由她所说的说以及她所做的努力来看,她对于保护珊瑚礁是乐观,充满信心的。C选项正确。【点睛】运用逻辑推理猜测词义是使用最广泛的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关
34、的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。例如在第一小题中,考生可以根据下一段的叙述了解珊瑚礁的重要性,从而根据因果关系推断出珊瑚礁死亡会危害人类健康,从而确定答案。CEncouraging pupils to keep noise to a minimum should be a valuable component of all childrens education, according to new research.Dr. Helen Lees, from Stirling Universitys school of e
35、ducation, says that “enforced silence” is seen as a punishment and often acts to suppress childrens natural ability. But she says that teaching children about the benefits of “enforced silence”deliberate stillness that gives them the opportunity to focus and reflect in a stress-free environmentcan h
36、ave a significant effect on pupils concentration and behavior.It is the latest in a string of researches to establish a link between the classroom environment and pupils academic ability.A study almost a decade ago in London found that childrens exam results were cut by as much as a third if they we
37、re taught in noisy classrooms. Teaching unions have also called for a limit of 26 to be put on classroom temperatures because teachers and pupils struggle to work in hot conditions, and some educationalists claim that too much clutter on classroom walls can prevent children from concentrating.Dr. Le
38、es said, “When we take some research on school settings and put it all together, what we see is that education without silence does not make much sense. In areas of better learning outcomes, better self- confidence and well-being measures, enforced silence in a persons life and an individuals educat
39、ion is shown throughout the relevant research to be a benefit.”Dozens of schools across Britain have already introduced periods of “reflective silence” into the timetable.Kevin Hogston, head of Sheringdale Primary, south London, has just introduced a minutes silence at the start of twice-weekly meet
40、ings in which children are taught breathing techniques and encouraged to reflect. The school plans to introduce it into classrooms every day.8. According to Dr. Helen Lees, “enforced silence” A. is an effective way of punishmentB. does not make much sense in classC. can improve pupils confidenceD. m
41、akes pupils more creative9. The underlined word “suppress” in the second paragraph probably means “_”.A. preventB. improveC. applyD. reveal10. What can be inferred from the research on school settings?A. Students are more active if taught in noisy classrooms.B. Silence makes a great difference to pu
42、pils.C. Clutter on the walls can help students concentrate.D. Most schools are not satisfactory in terms of classroom temperatures.11. What would be the best title for the text?A. Arranging classroom settings benefits studiesB. Achieving silence is beneficial for peopleC. Using enforced silence is e
43、ffective punishmentD. Keeping quiet in class improves academic performance【答案】8. C 9. A 10. B 11. D【解析】这是一篇说明文。文章说明了一项最新研究表明,鼓励学生把噪音降到最低应该是所有儿童教育的重要组成部分。研究指出教育孩子们“强制安静”可以对学生的注意力和行为产生重大影响。文章还介绍了Helen Lees博士针对强制性沉默对学生的影响的程度进行的实验,分析以及总结。指出保持课堂的安静对于提高学生的学习习惯和行为的好处。【8题详解】细节理解题。根据倒数第三段中In areas of better
44、learning outcomes, better self- confidence and well-being measures, enforced silence in a persons life and an individuals education is shown throughout the relevant research to be a benefit.可知在更好的学习效果、更好的自信和幸福感方面,在一个人的生活和个人的教育中强迫沉默在相关的研究中被证明是有益的。由此可推知,Helen Lees博士认为“强制沉默”可以提高学生的自信心。故选C。【9题详解】词义猜测题。结
45、合上文Dr. Helen Lees, from Stirling Universitys school of education, says that “enforced silence” is seen as a punishment and often acts to可斯特灵大学教育学院的Helen Lees博士说,“强制沉默”被视为一种惩罚,通常会阻止孩子天生的能力。知由此可知,划线单词意思为“阻止”。A. prevent阻止;B. improve改善;C. apply申请;D. reveal揭露。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第二段中But she says that teac
46、hing children about the benefits of “enforced silence”deliberate stillness that gives them the opportunity to focus and reflect in a stress-free environmentcan have a significant effect on pupils concentration and behavior.可知但她说,教育孩子们“强制安静”的好处有意识的安静,让他们有机会在一个没有压力的环境中集中注意力和反思可以对学生的注意力和行为产生重大影响。以及倒数第三
47、段中In areas of better learning outcomes, better self- confidence and well-being measures, enforced silence in a persons life and an individuals education is shown throughout the relevant research to be a benefit.可知在更好的学习效果、更好的自信和幸福感方面,在一个人的生活和个人的教育中强迫沉默在相关的研究中被证明是有益的。由此可推知,保持沉默对学生有很大影响。故选B。【11题详解】主旨大
48、意题。根据第一段Encouraging pupils to keep noise to a minimum should be a valuable component of all childrens education, according to new research.可知一项最新研究表明,鼓励学生把噪音降到最低应该是所有儿童教育的重要组成部分。结合文章还提到了研究指出教育孩子们“强制安静”可以对学生的注意力和行为产生重大影响。文章还介绍了Helen Lees博士针对强制性沉默对学生的影响的程度进行的实验,分析以及总结。指出保持课堂的安静对于提高学生的学习习惯和行为的好处。由此可知,D
49、选项“在课堂上保持安静可以提高学习成绩”最符合文章标题,故选D。DSweetest Day is celebrated on the third Saturday in October as a day to make someone happy. It is an occasion which offers all of us an opportunity to remember not only the sick,the aged,and children who have lost their parents,but also friends,workmates,relatives an
50、d neighbors whose helpfulness and kindness we have enjoyed.Over 60 years ago,when a Cleveland man noticed that some people,such as children who lost their parents and patients who lay in bed,too often felt forgotten and neglected,he developed in his mind the idea of showing them that they were remem
51、bered. He did this by giving them small gifts. With the help of his friends and neighbors,he gave those people small gifts on a Saturday in October. During the years that followed,other Clevelanders began to take part in the celebration,which came to be called Sweetest Day. Over time,the Sweetest Da
52、ys idea of spreading cheer to the poor,the sick and children who had lost their parents was broadened(扩大)to include everyone,and became an occasion for remembering others with a kind act or a small gift. Soon the idea spread to other cities all over the USA.Sweetest Day is not based on any single gr
53、oups religious beliefs or on a family relationship. It is a reminder(提醒人记忆之物)that a thoughtful word or deed enriches life and gives it meaning. Because of many people remembering to take the form of gift giving,Sweetest Day offers us the opportunity to show others that we care,in a positive way.12.
54、What can we learn from the first paragraph?A. Sweetest Day is a day to bring happiness to others.B. Sweetest Day is just an occasion for caring about disabled people.C. Sweetest Day is an occasion for lovers to express love.D. Sweetest Day is celebrated on the third Sunday in October.13. Which of th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
《新高考》2022年高考英语外研版一轮复习配套课件:必修5 必备知识预习案 MODULE 4 CARNIVAL .pptx
