分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 24

类型四川省绵阳市2019-2020学年高二英语下学期期末教学质量测试试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:446506
  • 上传时间:2025-12-06
  • 格式:DOC
  • 页数:24
  • 大小:102KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    四川省 绵阳市 2019 2020 学年 英语 学期 期末 教学质量 测试 试题 解析
    资源描述:

    1、四川省绵阳市2019-2020学年高二英语下学期期末教学质量测试试题(含解析)本试卷分为试题卷和答题卡两部分,其中试题卷由第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)组成,共10页;答题卡共2页。满分100分,考试时间100分钟。注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、班级、姓名用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,同时用2B铅笔将考号准确填涂在“考号”栏目内,2.选择题使用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再选涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔书写在答题卡的对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效.3.考试结束后将答题卡收回

    2、。第I卷(选择题,满分75分)第一部分 听力(共两节,满分20分)回答听力部分时,先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到客观题答题卡上。第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What did the man mean?A. He didnt like th

    3、e lecture, either.B. He enjoyed the lecture the whole time.C. The lecture was more than one hour long.2. How much did the woman pay for the cap?A. 10 dollars. B. 40 dollars. C. 50 dollars.3. Where are the two speakers?A. On a ship. B. On a train. C. On a plane.4. Where is the woman going now?A. Her

    4、brothers office. B. Her own house. C. The market.5. What is the woman doing?A. Offering help. B. Asking for help. C. Making up excuse.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的做答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How is th

    5、e weather now?A. Cloudy. B. Windy. C. Sunny.7. What are they doing?A. Planting a garden. B. Throwing a party. C. Preparing a meal.听第7段材料,回答第8至10题。8. Where is the man living?A. 17 Mallett Street. B. 70 Mallett Street. C. 7 Mallet street.9. Which house is on fire?A. Number 16. B. Number 18. C. Number

    6、20.10. Where are the people of the house?A. They went shopping. B. They went to work.C. They went abroad on holiday.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where does the conversation probably take place?A. In a library. B. In a classroom. C. In a bookstore.12. What is the man doing?A. Returning some books. B. Looking

    7、 for a book.C. Writing a research paper.13. Whats the womans suggestion for the man?A. Go to a bookshop. B. Turn to a teacher. C. Try the computer.听第9段材料,回答第14至16题。14. How many people will the company hire this time?A. Two. B. Three. C. Five.15. What would be the pay for the 2nd year?A. $11,500. B.

    8、$13, 500. C. $16,500.16. What interests the man most?A. Practicing Chinese. B. Making good money. C. Exploring the city.听第10段材料,回答第17至加题。17. When were the first amusement parks built in the U.S.?A. In the 1700s. B. In the 1800s. C. In the 1900s.18. What is Coney Island known for?A. Its wealthy peopl

    9、e. B. Its amusement parks.C. Its working population.19. What does the entrance fee cover in most U.S. theme parks?A. Gifts and souvenirs. B. Food and drinks. C. Shows and rides.20. What is the talk mainly about?A. Amusement parks on Coney Island.B. The facilities in U.S. amusement parks.C. The devel

    10、opment of U.S. amusement parks.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ASmall-Group Tour of Angkor Wat from Siem ReapWatching the sunrise over Angkor Wat and the amazing temples is a truly unforgettable experience that makes for spectacular photos. It

    11、 is a must visit when you go to Cambodia. On this tour arrive early to beat the crowds and midday heat, enjoy a guided tour of the ancient ruins, and visit the temples of Ta Prohm, Angkor Thom, and Bayon Temple.Tour of Angkor WatStart your tour with an early morning pickup from your Siem Reap hotel

    12、and travel to the Angkor Archaeological Park to experience Angkor Wat at sunrise.After watching the grand sunrise, set out to explore Angkor Wat on a guided walking tour and listen as your guide points out attractive architectural features and details the fascinating history of the Khmer Empire.Angk

    13、or Thom and the Bayon TempleAngkor Thom is a smaller site than Angkor Wat but no less impressive, especially the Bayon Temple, which is famous for all the great stone towers with their mysterious smiling heads. The artistry is quite unique and truly a wonder of the world. The temples are better pres

    14、erved and more interesting than those at Angkor - picturing details of peoples everyday life, rather than just battle scenes.Additional InfoDress Code: Respectful dress which covers your shoulders and knees is required. Comfortable walking shoes are recommended.No wheelchair accessible.Most traveler

    15、s can participate. Minimum age is 5 years to participate on this tour (younger than 5 years old are not allowed).1. Whats the best time of the day for the tour?A. Early morning.B. Early afternoon.C. Late afternoon.D. The evening.2. Which of the following is a better place to watch the grand sunrise?

    16、A. Ta Prohm.B. Angkor Thom.C. Bayon Temple.D. Angkor Wat.3. What is the Bayon Temple best-known for?A. The fascinating history.B. The unique architectural features.C. The huge stone towers with smiling faces.D. The ruins of the capital of an ancient kingdom.4. What can we learn from the additional i

    17、nformation?A. Its free for travelers to tour in Cambodia.B. Angkor Wat is not quite friendly to the disabled.C. People have to tour Angkor Wat in small groups.D. Comfortable walking shoes is a must for all travelers.5. Where is the passage most likely to be taken from?A. A lesson plan.B. A news repo

    18、rt.C. A travel guide.D. A book review.【答案】1. A 2. D 3. C 4. B 5. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了去吴哥窟旅行的相关事宜。【1题详解】推理判断题。根据第一段Watching the sunrise over Angkor Wat and the amazing temples is a truly unforgettable experience that makes for spectacular photos. It is a must visit when you go to Cambodia.(在这次旅游中,你可以

    19、提前到达,避开人群和中午的炎热,在导游的带领下参观古遗址,参观塔普罗姆、吴哥窟和巴戎寺等寺庙。)由此推知,这次旅行的最佳时间是清晨。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第一段Watching the sunrise over Angkor Wat(看吴哥窟的日出)可知吴哥窟更适合观赏壮观的日出。故选D。【3题详解】细节理解题。根据Angkor Thom and the Bayon Temple部分Angkor Thom is a smaller site than Angkor Wat but no less impressive, especially the Bayon Temple, w

    20、hich is famous for all the great stone towers with their mysterious smiling heads.(吴哥城比吴哥窟小,但给人的印象并不逊色,尤其是巴戎寺,它以拥有神秘微笑头的巨大石塔而闻名。)由此可知,巴戎寺最出名的是拥有笑脸的巨大石塔。故选C。【4题详解】推理判断题。根据Additional Info部分No wheelchair accessible.(没有轮椅)由此推知,我们能从这些额外信息中得知吴哥窟对残疾人不太友好。故选B。【5题详解】推理判断题。根据文章题目Small-Group Tour of Angkor Wat

    21、 from Siem Reap(柬埔寨吴哥窟小团体游)以及文章内容,可知这篇文章主要介绍了去吴哥窟旅行的相关事宜,所以这篇文章最可能出自一份旅行指南。故选C。BKatharine Meyer Graham was once described as the most powerful woman in America. She was not a government official or elected representative, but she owned The Washington Post newspaper. Under her leadership, it became o

    22、ne of the most important newspapers in the country.Katharine Meyer was born in a rich family in New York City in 1917. In 1933, her father had bought a failing newspaper, The Washington Post. Her marriage was a tragedy. Her husband treated her badly and suffered from mental illness, killing himself

    23、in 1963.With no training or experience in business, she was insecure and she did not think she had the ability to do an important job. But Katharine Graham didnt give up. In 1969, Missus Graham became publisher as well as president of The Washington Post Company.In the 1970s, The Washington Post bec

    24、ame famous around the world because of two major successes. In 1971, an order from a federal judge stopped The New York Times from publishing the Pentagon(五角大楼)Papers, because President Richard Nixon believed publication would endanger national security. Yet Katharine Graham ruled against the judges

    25、 order and decided to publish the Pentagon Papers in The Washington Post, which was considered a major success for freedom of the press.In 1972, The Washington Post had another major success. Through the long Watergate (水门事件)investigation, despite governments threat, Missus Graham supported her repo

    26、rters and editors. The newspaper was awarded the Pulitzer Prize for public service in 1973 for its Watergate reporting. The next year, President Nixon resigned from office.Katharine Graham died of head injuries when she was eighty-four. She used her intelligence and bravery to improve the American m

    27、edia. After her death, the employees of The Washington Post wrote: A world without Katharine Graham will not be the same at all.6. What is Katharine Graham remembered for?A. Her struggling with her unfortunate marriage.B. Her success in running The Washington Post.C. Her bravery in competing with ot

    28、her newspapers.D. Her close relationship with her reporters and editors.7. How did Katharine Graham feel before taking over the business?A. Excited and overjoyed.B. Curious and eager.C. Unconfident and unsure.D. Annoyed and upset.8. What was the effect of the papers first major success?A. The govern

    29、ment had more control over newspapers.B. The press had more freedom from the government.C. The Washington Post got the Pulitzer Prize.D. Richard Nixon resigned from his office.9. What can we learn about Katharine Graham from Paragraphs 4 and 5?A. Her determination and bravery led to the success of t

    30、he newspaper.B. Her father laid a solid foundation for her success.C. She was good at working with the government.D. She was born a great leader.10. Which might be the best title for the passage?A. The Rise of The Washington PostB The Making of a Great NewspaperC. Great Newspapers of the United Stat

    31、esD. A Powerful Media Leader in America【答案】6. B 7. C 8. B 9. A 10. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了美国最有影响力的女人Katharine Meyer Graham和她报社发展的故事。【6题详解】细节理解题。根据文章第一段She was not a government official or elected representative, but she owned The Washington Post newspaper. Under her leadership, it became one of the

    32、 most important newspapers in the country.(她不是政府官员,也不是民选代表,但她拥有华盛顿邮报。在她的领导下,华盛顿邮报成为美国最重要的报纸之一。)可知,凯瑟琳格雷厄姆因成功经营华盛顿邮报而被人们铭记。故选B。【7题详解】推理判断题。根据文章第三段With no training or experience in business, she was insecure and she did not think she had the ability to do an important job.(由于没有商业方面的培训或经验,她没有安全感,她不认为自己

    33、有能力做一份重要的工作。)可推知,在接管生意之前,她感到缺乏信心和不确定。故选C。【8题详解】细节理解题。根据文章第四段Yet Katharine Graham ruled against the judges order and decided to publish the Pentagon Papers in The Washington Post, which was considered a major success for freedom of the press.(然而,凯瑟琳格雷厄姆(Katharine Graham)否决了法官的命令,决定在华盛顿邮报(Washington P

    34、ost)上发表五角大楼文件,这被认为是新闻自由的重大成功。)可知,这次成功使媒体从政府中获得了更多的自由。故选B。【9题详解】推理判断题。根据文章第四段Yet Katharine Graham ruled against the judges order and decided to publish the Pentagon Papers in The Washington Post,(然而,凯瑟琳格雷厄姆(Katharine Graham)否决了法官的命令,决定在华盛顿邮报(Washington Post)上发表五角大楼文件)和文章第五段Through the long Watergate

    35、(水门事件)investigation, despite governments threat, Missus Graham supported her reporters and editors.(在漫长的水门事件调查中,格雷厄姆夫人不顾政府的威胁,支持她的记者和编辑。)可推知,她的决心和勇敢导致了这家报纸的成功。故选A。【10题详解】主旨大意题。根据文章第一段Katharine Meyer Graham was once described as the most powerful woman in America. She was not a government official or

    36、 elected representative, but she owned The Washington Post newspaper. Under her leadership, it became one of the most important newspapers in the country.(凯瑟琳梅耶格雷厄姆(Katharine Meyer Graham)曾被描述为“美国最有权势的女性”。她不是政府官员,也不是民选代表,但她拥有华盛顿邮报。在她的领导下,华盛顿邮报成为美国最重要的报纸之一。)可知,文章主要讲述了美国有影响力的媒体领袖的故事。故选D。【点睛】文章主题和中心思想的

    37、阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的

    38、逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。例如文章第1小题和第3小题都属于语言转述型细节题。CFacebook has released new research findings suggesting soci

    39、al media can harm mental health when used in certain ways.Facebooks director of research, David Ginsberg, wrote the report along with social psychologist Moira Burke. The research suggested that social media users who spent a lot of time only reading information - but not interacting with others rep

    40、orted feeling worse afterward. Users who had interaction during the experience reported having better feelings. It said it is not just social media use that can affect a persons well-being. Rather, it believes both good and bad effects can result from how the service is used.A study by Carnegie Mell

    41、on University suggested positive results for increased interaction. It found people who sent or received more messages and comments reported better improvements in social support, depression and loneliness. Facebook said these improvements were even greater when the interactions took place with clos

    42、e friends and family.Facebooks founding president Sean Parker - who no longer has ties to the company - accused the social media service of using methods that “exploit human psychology”. This development model, Parker claims, created an addictive system to keep people on Facebook for long periods to

    43、 seek “likes” and comments from others to make them feel good.Former Facebook executive Chamath Palihapitiya said the problems are being fueled by the basic need of people to seek ongoing feedback from others, leading to the pleasure chemical dopamine (多巴胺)being released in the brain, he added.Cal N

    44、ewport is a professor of computer science at Georgetown University in Washington D.C. He urges everyone to consider quitting social media - like he has - and he provides steps for helping people do this.11. What does the Facebook research tell us?A. Social media always make people feel bad.B. People

    45、 spend too much time on social media.C. More interaction in social media makes people feel better.D. Social media users spend more time reading than interacting.12. Why is the study by Carnegie Mellon University mentioned in Paragraph 3?A. To introduce a different study result.B. To compare differen

    46、t research findings.C. To expose links between the two studies.D. To support the Facebook research finding.13. Whats Sean Parkers present attitude toward social media?A. Objective.B. Critical.C. Enthusiastic.D. Uninterested.14. With his words, Chamath Palihapitiya explained _.A. why people become ad

    47、dicted to social mediaB. how Facebook was first foundedC. why Parker gave up his companyD. whats the future of social media15. What do you think will follow the end of this text?A. The process of his research on social medias effects.B. Newports suggested tips to help people quit social media.C. Why

    48、 Newport urges everyone to consider quitting social media.D. Newports unpleasant experiences with social media like Facebook.【答案】11. C 12. D 13. B 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了Facebook承认社交媒体会损害人的心理健康。【11题详解】细节理解题。根据文章第二段Users who had interaction during the experience reported having better feel

    49、ings.(据报告,在体验过程中有互动的用户感觉更好。)可知,社交媒体上的更多互动会让人们感觉更好。故选C。【12题详解】推理判断题。根据文章第三段A study by Carnegie Mellon University suggested positive results for increased interaction.(卡内基梅隆大学(Carnegie Mellon University)的一项研究表明,积极的结果有助于增进互动。)可知,作者举例子是用来支持Facebook的研究结果。故选D。【13题详解】推理判断题。根据文章第四段Facebooks founding preside

    50、nt Sean Parker - who no longer has ties to the company - accused the social media service of using methods that “exploit human psychology”.(Facebook的创始人、总裁肖恩帕克(Sean Parker)与该公司已经没有任何关系,他指责Facebook使用了“利用人类心理”的方法。)可推知,Sean Parker对社交媒体持批判的态度。故选B。【14题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段Former Facebook executive Chamath P

    51、alihapitiya said the problems are being fueled by the basic need of people to seek ongoing feedback from others, leading to the pleasure chemical dopamine (多巴胺)being released in the brain, he added.(前Facebook高管Chamath Palihapitiya说,人们寻求他人持续反馈的基本需求加剧了这些问题,这导致了大脑中释放的愉悦化学物质多巴胺,他补充道。)可知,Chamath Palihapi

    52、tiya解释了人们沉迷于社交媒体的原因。故选A。【15题详解】推理判断题。根据文章最后一段He urges everyone to consider quitting social media - like he has - and he provides steps for helping people do this.(他敦促每个人考虑放弃社交媒体就像他那样并提供了帮助人们做到这一点的步骤。)可知,此处提到了建议人们放弃社交媒体,因此可推出,接下来会提到Newport的建议,以帮助人们退出社交媒体。故选B。【点睛】推理判断试题属于高层次阅读理解题。这种题型包括判断题和推理题。这两类题常常相

    53、互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。做好该题型要从整体上把握语篇内容,在语篇的表面意义与隐含意义、已知信息与未知信息间架起桥梁,透过字里行间,去体会作者的“弦外之音”。推理判断题常常可以分为如下几类:(1)细节推断。如时间、地点、人物关系等;(2)逻辑推断。根据已知的结果推断导致结果产生的可能原因;(3)目的、意图、态度推断。根据文章的论述,推断作者的写作目的以及作者情感态度;(4)预测想象推断。文章没有明确说明,要求根据语篇对文章可能涉及的内容进行预测判断。(5)预测文章出处。根据文章主旨判断出文章可能出自什么地方。文章中第2、4、5三小题属于预测想象推断,第

    54、3小题属于态度推断。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Spring is finally here, and its a great time to get outside and get dirty! _16_. This outdoor activity gives us beautiful plants, pleasant smelling flowers and fresh fruits and vegetables. And it also gives us many health benefi

    55、ts._17_Gardening connects people. When you are gardening, you are outdoors. So it is a perfect time to socialize with your neighbors. Gardening can greatly strengthen a persons sense of community and belonging, and thus loneliness is far away from you!Benefit childrenGardening is a great activity to

    56、 do with children. It gets families outdoors and off computers, televisions and other electronics._18_. Children can learn about nature and wildlife. Gardening can teach a child about where food comes from and healthy eating. It can also help them understand the limits of natural resources and the i

    57、mportance of using them carefully. Relieve stress_19_. A study by researchers in the Netherlands found that gardening may reduce the stress level in the brain. In the study, the researchers gave 30 gardeners a difficult, stressful task. Then the gardeners were asked to recover by either gardening ou

    58、tdoors or reading indoors for 30 minutes. Both activities led to lower stress levels. _20_. Also, those who gardened reported that their good moods returned fully. The readers found that their bad moods only got worse.A. Reduce lonelinessB. Improve family relationshipsC. Gardening can be a great tea

    59、cherD. Gardening is popular in many parts of the worldE. Gardening may also help you feel calm and happyF. However, the decreases were stronger in the gardening groupG. Gardening can also give you the feeling that you have done something good【答案】16. D 17. A 18. C 19. E 20. F【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了园艺

    60、给人们的健康带来好处。【16题详解】根据下文This outdoor activity gives us beautiful plants, pleasant smelling flowers and fresh fruits and vegetables.(这次户外活动给我们带来了美丽的植物,怡人的花香和新鲜的水果和蔬菜。)可知,设空处提到了一次户外活动 ,D项:Gardening is popular in many parts of the world(园艺在世界许多地方都很受欢迎)符合语境。故选D。【17题详解】设空处为段落主题句。根据下文Gardening can greatly s

    61、trengthen a persons sense of community and belonging, and thus loneliness is far away from you!(园艺可以极大地增强一个人的社区和归属感,因此孤独远离你!)可知,A项的loneliness和thus loneliness is far away from you词汇复现。A项:Reduce loneliness(减少孤独感)符合语境。故选A。18题详解】根据下文内容Children can learn about nature and wildlife. Gardening can teach a c

    62、hild about where food comes from and healthy eating.(孩子们可以了解大自然和野生动物。园艺可以教会孩子食物的来源和健康饮食。)可知,设空处主要讲的是园艺可以教会我们一些东西。C项中的teacher与上文的learn about和teach a child对应。C项:Gardening can be a great teacher(园艺可以是一个好老师)符合语境。故选C。【19题详解】本段的标题是Relieve stress(缓解压力),设空处对标题进一步解释说明,内容和减轻压力有关。C项中feel calm and happy 和reliev

    63、e stress对应。E项:Gardening may also help you feel calm and happy(园艺也可以帮助你感到平静和快乐)符合语境。故选E。【20题详解】根据上文Both activities led to lower stress levels.(这两种活动都能降低压力水平。)和下文Also, those who gardened reported that their good moods returned fully.(另外,那些做园艺的人表示,他们的好心情完全恢复了。)可知,做园艺的那些人恢复的更好。设空处和上文形成转折关系。F项:However, t

    64、he decreases were stronger in the gardening group(然而,群体园艺的压力下降幅度更大)符合语境。故选F。【点睛】阅读七选五要求考生从整体上把握文章的逻辑结构和内容上的联系,理解句子之间、段落之间的关系,对诸如连贯性、一致性等语段特征又较强的意识和熟练的把握。所以懂得整篇文章的基本结构或段落的语篇结构对解题很有帮助。分析本文的语篇结构,可以知道第一段是文章的主题句,然后接下来各段的语篇结构都是主题句(总)+支撑句(分)(分述主题的具体内容/说明原因/举例证明等)。例如第2小题,考查的是段落主题句,根据主题句形式一致原则,这句也要用祈使句。根据下文G

    65、ardening can greatly strengthen a persons sense of community and belonging, and thus loneliness is far away from you!(园艺可以极大地增强一个人的社区和归属感,因此孤独远离你!)可知,A项的loneliness和thus loneliness is far away from you词汇复现。A项:Reduce loneliness(减少孤独感)符合语境。故选A。第三部分 语言知识运用(共两节,满分20分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给

    66、的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Passing through the Atlanta airport one morning, I caught one of those trains that take travelers from the main terminal(主航站楼)to their boarding gates. Free, _21_ and cold, the trains run back and forth all day long. Not many people consider them fun, but on

    67、 this Saturday I heard _22_.At the front of the first car - looking out of the window - were a man and his son. _23_ most people on the train were white, dressed for business trips or vacations, the father and son were black, dressed in clothes that were just about as _24_ as you can buy.“Look out t

    68、here!” the father said to his son. “See that pilot? I bet hes walking to his plane.” The son extended his neck to look.As I got off, I _25_ something Id wanted to buy in the terminal. I was _26_ for my flight, so I went back and saw that the man and his son had _27_ too. I _28_ then that they hadnt

    69、been heading for a flight, but had just been riding the train.“I want to ride some more! This is fun!”“If not _29_, all right,” the father _30_, and when a door opened, we all got on.“Where are all these people going, Daddy?” the son asked. “All over the world, Some are leaving for _31_ destinations

    70、 or arriving at the ends of their journeys.” _32_, the father and son shared each others company.Here was a _33_ who cared about spending the day with his son and who had come up with this plan on a Saturday morning. It doesnt cost a cent, yet it is the most _34_ thing in the world.The train _35_ sp

    71、eed, and the father pointed something out,and the boy laughed again.21. A. boringB. strangeC. excitingD. broken22. A. musicB. noiseC. screamD. laughter23. A. AlthoughB. WhileC. WhenD. As24. A. traditionalB. inexpensiveC. attractiveD. long25. A. completedB. neededC. rememberedD. refused26. A. eagerB.

    72、 lateC. lazyD. early27. A. hesitatedB. worriedC. returnedD. regretted28 A. promisedB. realizedC. praisedD. witnessed29. A. tiredB. upsetC. harmfulD. costly30. A. imaginedB. relaxedC. repliedD. added31. A. extraB. distantC. rewardingD. curious32. A. GratefullyB. DisappointedlyC. LuckilyD. Excitedly33

    73、. A. fatherB. passengerC. motherD. pilot34. A. outstandingB. comfortableC. valuableD. interesting35. A. went offB. set outC. aimed atD. picked up【答案】21. A 22. D 23. B 24. B 25. C 26. D 27. C 28. B 29. A 30. C 31. B 32. D 33. A 34. C 35. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一对黑人父子在周六的时候到机场乘坐免费的列车,虽然很无聊,但是在父亲的陪伴下,

    74、小男孩玩的很开心,故事中体现了伟大的父爱。【21题详解】考查形容词辨析。句意:列车免费、无聊、寒冷,整天来回行驶。A. boring无聊的;B. strange奇怪的;C. exciting令人兴奋的;D. broken破损的,破坏了的。根据the trains run back and forth all day long 和 Not many people consider them fun可知,坐火车很无聊。故选A。【22题详解】考查名词辨析。句意:没有多少人觉得这有趣,但在这个周六我听到了笑声。A. music音乐;B. noise噪音;C. scream尖叫;D. laughter笑

    75、,笑声。But前后为转折关系,设空处和not fun形成转折,因此laughter符合语境。下文中and the boy laughed again.也有提示。故选D。【23题详解】考查从属连词辨析。句意:列车上的大多数都是穿着讲究的商务旅行或度假的白人,而这对父子则是黑人,他们的衣服都很便宜。A. Although尽管;B. While然而;C. When当时候;D. As随着。根据white和black可知,此处将这对父子的肤色和穿着与其他乘客进行对比。故选B。【24题详解】考查形容词辨析。句意:列车上的大多数都是穿着讲究的商务旅行或度假的白人,而这对父子则是黑人,他们的衣服都很便宜。A.

    76、 traditional传统的;B. inexpensive不昂贵的;C. attractive吸引人的;D. long长的。根据dressed for business trips or vacations可知,相比之下,这对父子的衣服不那么昂贵。故选B。【25题详解】考查动词辨析。句意:下车的时候,我想起我还想在终点站买点东西。A. completed完成;B. needed需要;C. remembered想起;D. refused拒绝。根据下文的so I went back可知,作者想起还有东西没买。故选C。【26题详解】考查形容词辨析。句意:离我航班起飞时间还早,所以我回去了,发现这个

    77、男人和他的儿子也回来了。A. eager渴望的;B. late迟的;C. lazy懒惰的;D. early早的。根据so I went back可知,作者航班起飞的时间还早。故选D。【27题详解】考查动词辨析。句意:句意:离我航班起飞时间还早,所以我回去了,发现这个男人和他的儿子也回来了。A. hesitated犹豫;B. worried担心;C. returned返回;D. regretted后悔。根据too和上文中的went back可知,此处表示那对父子也回来了。故选C。【28题详解】考查动词辨析。句意:我意识到他们不是去坐飞机的,而是坐列车的。A. promised承诺;B. real

    78、ized意识到;C. praised赞美;D. witnessed目击,见证。根据they hadnt been heading for a flight, but had just been riding the train.可知,作者意识到那对父子的真正目的是乘坐列车。故选B。【29题详解】考查形容词辨析。句意:“不累就好,”父亲回答。门开了,我们都上了车。A. tired劳累;B. upset难过的,沮丧的;C. harmful有害的;D. costly花钱多的,价格高的。根据上文“I want to ride some more! This is fun!”可知,儿子还想多乘坐几次,父

    79、亲认为只要儿子不觉得累就可以继续坐火车。故选A。【30题详解】考查动词辨析。句意:“不累就好,”父亲回答。门开了,我们都上了车。A. imagined想象;B. relaxed放松;C. replied回应;D. added增加。根据上文儿子说的话“I want to ride some more! This is fun!”可知,此处父亲在回答儿子。故选C。【31题详解】考查形容词辨析。句意:在世界各地,有些人动身去遥远的目的地或到达了旅程的终点。 A. extra额外的;B. distant遥远的,远处的;C. rewarding值得做的,报酬高的;D. curious好奇的。根据乘客们坐

    80、飞机可知,一些乘客要去的目的地是遥远的。故选B。【32题详解】考查副词辨析。句意:兴奋地是,父子俩能够相互陪伴。A. Gradually逐渐地;B. Disappointedly失望地;C. Luckily幸运地;D. Excitedly兴奋地。父子俩能陪伴彼此,这是让人感到开心的事。故选D。【33题详解】考查名词辨析。句意:这是一位在乎花一天时间陪儿子的父亲,他在一个周六的早上提出了这个计划。A. father父亲;B. passenger乘客;C. mother母亲;D. pilot飞行员。根据上文the father said to his son和the father and son

    81、shared each others company.可知,此处是信息词father的词汇复现。故选A。【34题详解】考查形容词辨析。句意:它不需要花费一分钱,但却是世界上最珍贵的东西。A. outstanding杰出的,突出的;B. comfortable舒服的;C. valuable珍贵的,有价值的;D. interesting有趣的。Yet前后为转折关系,设空处和doesnt cost a cent形成转折关系,valuable符合语境。故选C。【35题详解】考查动词短语辨析。句意:列车提速了,父亲指着窗外说着什么,男孩又笑了起来。A. went off离开,爆炸;B. set out出

    82、发;C. aimed at旨在,瞄准;D. picked up加速,挑选,开车接送。pick up speed为固定短语,意为“加速”。故选D。【点睛】对于完形填空中名词的考查,在命题过程中遵循重复原则,所以在做题过程中,要注意从文章中找到对应的词汇复现的词,例如第13 小题中的father上文the father said to his son和the father and son shared each others company中的father词汇复现。上下文之间也有相互对应的关系,例如第7小题根据too和上文中的went back可知,此处表示那对父子也回来了,选项return与之对

    83、应。第II卷(非选择题,共25分)第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(仅限1词)或括号内单词的正确形式(不多于3个词)。Simon Wakefield traveled round Yunnan after leaving university. He was _36_ (astonish) when he saw the varied landscape. Early _37_ the morning of April 20th he went to a beautiful park on the slopes of a mountain, _38_

    84、 he saw the town slowly woke up to the day. On April 23rd he visited the region of the Naxi ethnic group. Naxi culture is particularly famous for _39_ (it) music. _40_ (pass) from father to son, the music has not changed for eight centuries. Simon thought his stay in Yunnan was unforgettable.【答案】36.

    85、 astonished 37. on 38. where 39. its 40. Passed【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了西蒙韦克菲尔德大学毕业后的云南之旅。【36题详解】考查形容词。句意:当他看到各种各样的风景时,他感到很惊讶。分析句子结构,is为系动词,后面需加形容词作表语,主语是人,此处表示人的感受,需用-ed结尾的形容词,astonished意为“感到惊讶的”。故填astonished。【37题详解】考查介词。句意:4月20日清晨,他去了山坡上一个美丽的公园,在那里他看到小镇慢慢苏醒过来。表示“具体某一天的早上”,用介词on。故填on。【38题详解】考查定语从句。句意

    86、:4月20日清晨,他去了山坡上一个美丽的公园,在那里他看到小镇慢慢苏醒过来。分析句子结构,设空处引导非限制性定语从句,从句不缺主语和宾语,需用关系副词引导,先行词the slopes of a mountain表示地点,需用关系副词where。故填where。【39题详解】考查代词。句意:纳西族文化尤其以其音乐而闻名。music为名词,设空处需填it对应的形容词性物主代词。故填its。【40题详解】考查非谓语动词。句意:这种音乐从父亲传给儿子,八个世纪以来没有改变过。分析句子结构,已有谓语动词has changed,设空处需填非谓语动词作状语。Pass和the music之间为动宾关系,需填过

    87、去分词形式。位于句首,首字母需大写。故填Passed。【点睛】语法填空侧重于考查对于语法的把握,做题时要注意对句法进行分析,找到主句的谓语动词,分清主句和从句,或者看一下设空处需要填谓语动词还是非谓语动词。例如第3小题考查的就是定语从句,分析定语从句关键抓住两点:第一、找准先行词;第二、看先行词在定语从句中所作的成分。先行词往往为名词或代词,如本题中先行词为the slopes of a mountain,再分析先行词在定语从句中所作的成分,将先行词带到从句中可知,在从句中作地点状语,确定填关系副词where。第5小题考查的都是非谓语动词,要先找到句子中的谓语动词,因为所有的基本句型只有一个谓

    88、语动词,那么就可以确定设空处需填非谓语动词,再根据语法知识和语境判断非谓语动词在句中所作的成分。最后确定非谓语动词的形式是现在分词、过去分词、动词不定式还是动名词。第四部分 写作(共两节;满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)41.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有5处语言错误,每句中最多有两处。错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加: 在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词;删除: 把多余的词用()划掉;修改: 在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改5处

    89、,多者(从第6处起)不计分。You might have ever been crossed the road to avoid talking to someone you recognize, or you would love to go to a party and talk confidently to every guest. Or maybe you wanted to make more friends and lack the confidence to talk to people you dont know. You neednt worry about situatio

    90、n like these if you have good social skills. And they are easy learn. It helps if you do a little advance planning.【答案】1.去掉been2.wanted want3.and but4.situation situations5.easy后加to【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了学习社交技巧有助于帮你克服社交障碍。【详解】第一处:考查语态。句意:你可能曾为了避免和你认识的人说话而过马路,或者你会喜欢去参加一个聚会,自信地和每个客人说话。表示“穿过”时,cross是及物动词,

    91、You 与cross之间是主动关系,不用被动语态,been是多余的,故去掉been。第二处:考查时态。句意:或者你想交更多的朋友,但是缺乏与陌生人交谈的信心。文章的基础时态为一般现在时,此处也应该用一般现在时,主语是you,谓语动词用复数,故 wanted改为want。第三处:考查连词。句意同上,根据句意可知“想交更多的朋友”与“缺乏与陌生人交谈的信心”之间是转折而非并列关系,故and改为but。第四处:考查名词的数。句意:如果你有良好的社交技巧,你就不必担心这样的情况。situation是可数名词,后面的“these”表明此处指不止一种情况,应该用复数形式,故situation改为situa

    92、tions。第五处:考查不定式。句意:而且它们很容易学。be easy/difficult to do表示“某事容易/难做”,故easy后加to。第二节 书面表达(满分15分)42.假设你是李华,你所在社区将举办利用暑假到希望小学义务为学生辅导英语的活动。你希望参加此活动。请根据提示用英语写一封申请信:1. 对此活动的认识;2. 个人优势;3. 你的计划。注意:1、词数100左右;2、可以适当增加细节,以使行文连贯;3、开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Sir/Madam,_Yours sincerely,Li Hua【答案】Dear Sir/Madam ,Im Lihua from

    93、Class One, Senior Two. I am writing to apply for the opportunity to help the students in Hope School with their English.I think that I am the right one for the job. Im kind, easy-going and always ready to help others . Meanwhile, English is my favorite subject and I have won several prizes in Englis

    94、h contests. As for the plan, I decide to communicate with students first to know what they need. Besides, I will try to create a good learning environment by telling stories, singing songs and playing games.Id appreciate it if you could give me the opportunity.Yours Sincerely,Li Hua【解析】【分析】这是一篇应用文。文

    95、章主要写一封申请信,希望参加到希望小学义务为学生辅导英语的活动。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时。结构:总分法 总分法是指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.自我介绍 2.描述个人优势 3.写明计划 4.表示感谢第二步:列提纲(重点词组)apply for;help sb. with sth.;be ready to do sth.;several prizes in English contests;as for;communicate with;try to do sth.;Id appreciate it if第三步:

    96、连词成句1. I am writing to apply for the opportunity to help the students in Hope School with their English.2. I think that I am the right one for the job.3. Im kind, easy-going and always ready to help others .4. English is my favorite subject and I have won several prizes in English contests.5. I deci

    97、de to communicate with students first to know what they need. 6. I will try to create a good learning environment by telling stories, singing songs and playing games.7. Id appreciate it if you could give me the opportunity.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态的问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/F

    98、irst, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not onlybut (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand,On the other hand Some,while oth

    99、ers,as for, sothat 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了主从复合句,如:I decide to communicate with students first to know what they need.中what引导宾语从句。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:四川省绵阳市2019-2020学年高二英语下学期期末教学质量测试试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-446506.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1