四川省达州市2020-2021学年高一下学期期末检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省达州市2020-2021学年高一下学期期末检测英语试题 WORD版含解析 四川省 达州市 2020 2021 学年 一下 学期 期末 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、达州市2021年普通高中一年级春季期末监测英语试题本试卷四部分,共10页,满分150分,考试时间120分钟.注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考号用0.5毫米黑色字迹的签字笔或钢笔 填写在答题卡上,将条形码贴在答题卡规定的位五上.2.选择题必须使用2B能笔将答案标号填涂在答题卡上对应题目标号的位置上, 非选择题用0.5毫米黑色字迹的签字笔或钢笔书写在答题卡的对应框内,超出答题区书写的卷案无效;在草稿纸、试题卷上的答案无效.3.考试结束后,将答题卡收回.第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A
2、、B、C三个 选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。I. Where does the conversation probably take place?A. In a school B. On the phone. C. In their home.2 How does the man find the lecture?A. Interesting. B. Difficult. C. Strange.3. What color smartphone does the man want?A. Golden
3、. B. Light blue. C. Black.4. What will Tina do tomorrow?A. Go to a party. B. Rest at home. C. Do some shopping.5. Which is the right number that the woman should call?A. 283-2938. B. 283-2983. C. 283-2893.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、 B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白
4、前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的 作答时间。每段对话读两遍.听下面一段对话,回答第6和第7两个小题.6. Whos the woman?A. James sister. B. James mother. C. James friend.7. What do we know about James?A. He doesnt feel well.B. He doesnt like working.C. He doesnt like studying.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题.8. What are they mainly talking about
5、?A. A young football fan.B. A famous football star.C. A popular football film.9. What did Messi send to the boy?A. A short video of him.B. A pair of sports shoes.C. Two sports shirts.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题.10. Who offered the tickets for the Peking opera?A. Mike. B. Their father. C. The womans friend
6、.11. What does the woman mean?A. She has no time to watch the play.B. Shell wait some days to watch the play.C. She hopes to watch the play right away.12. When will the play begin?A. At 6:00 pm. B. At 7:00 pm. C. At 8:00 pm.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题.13. How old was Linda when she first visited the museu
7、m?A. About 3-4 B. About 5-6. C. About 7-8.14. Why did Lindas mother take her to work that day?A. To entertain her.B. To look after her.C. To develop her interest in art.15 What can be seen in the picture that impressed Linda?A. An animal world.B. Little girls with flowers.C. Beautiful natural scener
8、y.16. What is Linda?A. A writer. B. A teacher. C. An artist.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题.17. What can the participants do in the program?A. Watch two movies.B. Meet some astronauts.C. Try astronaut training exercises.18. How much does the third participant in a group need to pay?A. $19.9. B. $ 99. C$199.19
9、. What is a requirement for going to the center?A. Traveling in a group of three.B. Leaving before 3:00 pm.C. Being at least 7 years old.20. Why does the speaker give this talk? .A. To advertise a program.B. To share some good news.C. To tell the history of a center.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共!5小题:每小题2
10、分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AUNUSUAL ATTRACTIONS ON THE WATERBangkok Floating MarketsThere are many floating markets where goods are sold from boats. While modem markets are more popular, floating markets still are huge attractions for local tourism. In Bangkok Floating Markets, Thailan
11、d, one of the most popular ones, any visitors can buy local foods and traditional hand-made souvenirs.Bregenzer Festspiele (Opera festival)The Bregenz Festival is held every year from July to August in Vorarlberg, Austria. It has the worlds largest stage on the water. The performances are different
12、every year but they are usually united by one theme. The decorations (装饰)are very impressive and are worth seeing.Viva, Artificial IslandArtificial islands are not something new. What makes this island special is that . it is floating. Viva is the largest out of three man-made islands along with Vis
13、ta and Tera, all situated in Seoul, South Korea. The island weighs 2,000-tons and is technically a buoy (浮标).The island unfortunately is not carbon-neutral (碳中和) but it has solar panels which can generate electricity to power the hall, restaurants and shopping malls.Marina Bay Floating Platform Stad
14、iumThis stadium was built as a temporary solution while Singapore National Stadium was rebuilt. Now it is used for different sporting events, concerts, and festivals. In particular, it was once used for the opening and closing ceremonies during the 2010 Summer Youth Olympics.1. What can visitors do
15、at Bangkok Floating Markets?A. Performing.B. Boating. C. Shopping.D. Swimming.2. What do you know about Viva?A. It is the biggest island in South Korea.B. It has the equipment to harness solar energy.C. It is the largest floating stage on the water.D. It is a man-made island only for low-carbon life
16、.3. Which attraction should you choose to watch a basketball match?A. Bangkok Floating Markets.B. Bregenzer Festspiele.C. Viva, Artificial Island.D. Marina Bay Floating Platform Stadium.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文,介绍了几个不同寻常的水上旅游景点。1题详解】细节理解题。根据“Bangkok Floating Markets”部分最后一句“In Bangkok Floati
17、ng Markets, Thailand, one of the most popular ones, any visitors can buy local foods and traditional hand-made souvenirs.”(泰国曼谷水上市场是最受欢迎的水上市场之一,任何游客都可以购买当地食物和传统手工纪念品。)可知,在曼谷的水上市场游客们可以购物。故选C。【2题详解】细节理解题。根据“Viva, Artificial Island”部分最后一句“The island unfortunately is not carbon-neutral (碳中和) but it has
18、solar panels which can generate electricity to power the hall, restaurants and shopping malls.”(不幸的是,这座岛不是碳中性的,但它有太阳能电池板,可以发电为大厅、餐厅和购物中心提供动力。)可知,Viva拥有利用太阳能的设备。故选B。【3题详解】细节理解题。根据“Marina Bay Floating Platform Stadium”部分第二句“Now it is used for different sporting events, concerts, and festivals.”(现在它被用于
19、不同的体育赛事、音乐会和节日。)可知,如果你想看篮球比赛,你可以去滨海湾浮台体育场。故选D。BAbout 12 years ago, Sandy Cambron noticed her mother, Pearl Walker, had become quiet after she moved into a nursing home for patients of Alzheimers disease in Kentucky.“We tried everything photos, old stories but nothing worked,” she said. “It was reall
20、y hard for everyone to see how she had changed.” Then one day while Sandy was in a toy store, she had an idea: Why not give Pearl a baby doll so she could feel as if she were caring for something again? And why not give one to all the other care center seniors?As soon as Sandy gave Pearl the doll, h
21、er mothers face lit up. “She started talking again and she never went anywhere without that baby,” Sandy said. “She took baby to the dining room with her and slept with her in her arms every night. When she passed away a year later, we even buried her with that well-loved baby doll.”In the following
22、 10 years, Sandy and her husband, Wayne Cambron, continued to buy dolls and hand them out to the elderly of care centers near their home every New Year. Now Pearls Memory Babies is a nonprofit (非营利) organization that has contributed more than 300 dolls to old people with Alzheimers disease at nursin
23、g homes since February 2018.Last year, Sandy posted New Years photos on Facebook, all of which are about seniors reacting to dolls that she and Wayne sent to a local nursing home. The post was shared more than 210,000 times overnight. People gave almost $15,000 online. That helped the group buy many
24、 dolls.“The dolls offer treatment and comfort,” said Elise Hinchman, who works at a care center in Kentucky, Some seniors cry when they get a doll. And they always rock and talk to their dolls. People with Alzheimer might lose their memories, but they dont lose their ability to love.”4. How did Pear
25、l change after she moved to a nursing home?A. She hardly talked.B. She lost hope in life.C. She felt bored.D. She forgot everything.5. How did Pearl react after receiving the doll?A. She began to cry.B. She was very delighted.C. She played it with a baby.D. She was unconcerned about it.6. Whats para
26、graph 5 mainly about?A. What Sandy did for her mother.B. Peoples reaction to Sandys post.C. The rising needs for baby dolls.D. How Sandy became a celebrity.7. What can be a suitable title for the text?A. Good News for Alzheimers PatientsB. How to Remove Alzheimers DiseaseC. Baby Dolls Cheer up Alzhe
27、imers PatientsD. Daughter Helps Mother Recover Memory【答案】4. A 5. B 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。大约12年前,Sandy Cambron注意到,她的母亲Pearl Walker在搬进肯塔基州一家老年痴呆症疗养院后变得很安静。在一番徒劳的努力后,Sandy尝试送给母亲一个娃娃让她觉得自己又有了要照顾的对象。这让母亲重新高兴起来。于是Sandy又继续给很多老年痴呆症患者送了娃娃,并建立了非营利组织“Pearls Memory Babies”。Sandy的义举也得到了很多人的支持和资助。【4题详解】细节理解题。根
28、据第一段“About 12 years ago, Sandy Cambron noticed her mother, Pearl Walker, had become quiet after she moved into a nursing home for patients of Alzheimers disease in Kentucky. (大约12年前,Sandy Cambron注意到,她的母亲Pearl Walker在搬进肯塔基州一家老年痴呆症疗养院后变得很安静)”和第三段第二句“She started talking again and she never went anywher
29、e without that baby(她又开始说话了,她去哪儿都带着孩子)”可知,搬到养老院后,Pearl几乎不说话了。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段第一句“As soon as Sandy gave Pearl the doll, her mothers face lit up.(Sandy一把娃娃给Pearl,她妈妈的脸上就容光焕发了)”可知,Pearl收到娃娃后非常高兴。故选B。【6题详解】主旨大意题。根据第五段第二句到最后“The post was shared more than 210,000 times overnight. People gave almost $
30、15,000 online. That helped the group buy many dolls.(这条贴子一夜之间被转发超过21万次。人们在网上捐出了近1.5万美元。这帮助这个团体买了很多娃娃)”可知,第五段主要是讲人们对Sandy的贴子的反应。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段第一句“The dolls offer treatment and comfort(娃娃提供治疗和安慰)”和最后一句“People with Alzheimer might lose their memories, but they dont lose their ability to love. (
31、老年痴呆症患者可能会失去记忆,但他们不会失去爱的能力)”可知,文章主要是讲娃娃让老年痴呆症患者得到安慰和振奋。故选C。CChinese archaeologists (考古学家)announced on Saturday that some new major discoveries have been made at the Sanxingdui Ruins site in Southwest China, helping uncover another start of the Chinese civilization.Archaeologists have found six new s
32、acrificial pits (祭祀坑)and unearthed more than 500 treasures dating back 3,000 years at the Sanxingdui Ruins in Sichuan Province. So far, archaeologists have unearthed masses of important cultural items from four of the pits, including pieces of gold masks, gold foil, bronze (青铜)masks, bronze trees an
33、d large numbers of ivories. The rest of the newly discovered pits arc still being dug up.“Surprisingly, we have unearthed some never heard of before bronze items, said Lei Yu, from the Sichuan Archaeology Research Institute. Tor instance, some large and well-made bronze items have strange-looking dr
34、agon or cow designs on them.”In another major discovery, relics of silk products were found for the first time at Sanxingdui, which shows “the ancient Shu Kingdom was one of the important starts of silk in ancient China according to Tang Fei, head of the digging team.The new pits sit next to two sac
35、rificial pits discovered in 1986, with areas ranging between 3o square meters and 19 square meters. Together they form an area in which people of the ancient Shu civilization held ceremonies to offer sacrifices to heaven, earth and their forefathers, and prayed for good luck and peace.The Sanxingdui
36、 Ruins is regarded as one of the greatest archaeological finds of mankind in the 20th century. The site was accidentally discovered by a farmer in the 1920s. The ruins are located in the city of Guanghan, about 60 kilometers from Chengdu and are believed to be the relics of the Shu Kingdom.8. What c
37、an we learn from the text?A. Totally there are 500 treasures unearthed.B. Six new sacrificial pits are under repair.C. The unearthed treasures date from 3000 years ago.D. There are six sacrificial pits at Sanxingdui.9. What does the discovery of the relics of silk products mean?A. Chinese civilizati
38、on was widely influential.B. Ancient Shu Kingdom was also the home of silk.C. Chinese silk has a much longer history than known.D. Shu Kingdom belonged to China since ancient times.10. What was the main function of the sacrificial pits?A. To celebrate festivals.B. To store valuable items.C. To bury
39、important figures.D. To hold sacrifice ceremonies.11. Who first discovered the Sanxingdui Ruins?A. A farmer.B. Lei YuC. Tang Fei.D. Archaeologists.【答案】8. C 9. B 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。中国考古学家周六宣布,在中国西南部的三星堆遗址有一些新的重大发现,有助于发现中国文明的另一个起点。【8题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Archaeologists have found six new sacrifi
40、cial pits (祭祀坑)and unearthed more than 500 treasures dating back 3,000 years at the Sanxingdui Ruins in Sichuan Province.”(考古学家在四川三星堆遗址发现了6个新的祭祀坑,出土了500多件距今3000年的珍宝。)可知,出土的宝藏可以追溯到3000年前。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段中的“In another major discovery, relics of silk products were found for the first time at Sanxi
41、ngdui, which shows “the ancient Shu Kingdom was one of the important starts of silk in ancient China”(另一个重大发现是,三星堆首次发现了丝绸制品的遗迹,表明“古蜀是中国古代丝绸的重要起点之一”)可知,丝绸制品遗迹的发现意味着古蜀也是丝绸之乡。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒第二段最后一句“Together they form an area in which people of the ancient Shu civilization held ceremonies to offer
42、sacrifices to heaven, earth and their forefathers, and prayed for good luck and peace.”(它们共同构成了古蜀文明的人们举行祭祀天地和祖先,祈求好运和和平的仪式的区域。)可知,祭祀坑的主要功能是举行祭祀仪式。故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段第二句“The site was accidentally discovered by a farmer in the 1920s.”(该遗址是在20世纪20年代被一位农民偶然发现的。)可知,一个农民最先发现了三星堆遗址。故选A。DMasks that help
43、ed save lives during the Covid-19 pandemic (疫情)are proving a deadly risk for wildlife, with birds and sea creatures trapped in many facial coverings in animal habitats.Single-use masks have been found on the ground, waterways and beaches worldwide since countries required (heir use in public places
44、to slow the pandemics spread. Worn once, the thin protective materials can take hundreds of years to break down. Face masks arent going away any time soon-but when we throw them away, these items can harm the environment and the animals who share our planet, Ashley from anima! rights group PETA said
45、.Monkeys have been found playing with used masks in the hills outside Malaysias capital Kuala Lumpur. And in an incident in Britain, a seagull was saved in Chelmsford after its legs got caught in an abandoned mask for a week.However, the biggest influence is in the water. More than 1.5 billion masks
46、 made their way into the worlds oceans last year, accounting for around 6200 extra tons of ocean plastic pollution, according to environmental group OceansAsia. “Masks and gloves are particularly problematic for sea creatures, says George Leonard, chief scientist from NGO. When those plastics break
47、down in the environment, they form smaller and smaller particles (颗粒).Those particles then enter the food chain and influence the entire ecosystem,“ he added.Campaigners have urged people to deal with masks properly after using them. OceansAsia has also called on governments to increase punishment f
48、or littering and encourage the use of washable masks.12. What bring(s) a great danger to wildlife now?A. Waste masks.B. Covid-19.C. Polluted water.D. Damaged habitats.13. What does the underlined word “problematic” in paragraph 4 mean?A. Important.B. Attractive.C. Common.D. Troubling.14. What can we
49、 infer from the text?A. Monkeys learned to wear masks from humans.B. Plastics are less harmful after becoming particles.C. Used masks have a worse effect on sea creatures.D. Waste masks arc the main ocean plastic pollution.15. How should we solve the problem from the last paragraph?A. Keep masks aft
50、er they re used.B. Call on governments to stop littering.C. Punish those who wear single-use masks.D. Put used masks in the recycling box.【答案】12. A 13. D 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍在新冠疫情期间帮助拯救生命的口罩被证明对野生动物具有致命的危险,并提出了解决办法。【12题详解】细节理解题。根据第一段第一句“Masks that helped save lives during the Covid-19 pan
51、demic (疫情)are proving a deadly risk for wildlife, with birds and sea creatures trapped in many facial coverings in animal habitats.”(在新冠疫情期间帮助拯救生命的口罩被证明对野生动物具有致命的危险,在动物栖息地的许多面罩中,鸟类和海洋生物被困在其中)可知,废口罩现在给野生动物带来了很大的危险。故选A。【13题详解】词句猜测题。根据第四段最后两句“When those plastics break down in the environment, they form
52、 smaller and smaller particles (颗粒).Those particles then enter the food chain and influence the entire ecosystem”(当这些塑料在环境中分解时,会形成越来越小的颗粒,这些颗粒进入食物链,影响整个生态系统)可知,此处是指对于海洋生物来说,口罩和手套尤其成问题。所以problematic意为 “令人感到棘手的”。故选D。【14题详解】推理判断题。根据第四段第一句“However, the biggest influence is in the water.”(然而,最大的影响是在水里)和第
53、三句“Masks and gloves are particularly problematic for sea creatures”(口罩和手套对海洋生物来说尤其成问题)可知,用过的口罩对海洋生物有更坏的影响。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“Campaigners have urged people to deal with masks properly after using them.”(活动人士敦促人们在使用口罩后正确处理口罩)可知,人们在使用口罩后应正确处理口罩,把用过的口罩放在回收箱里是一种正确的处理方式。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-448259.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
三年级下语文课件-可贵的沉默_人教新课标.ppt
