吉林省长春外国语学校2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春外国语学校2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春 外国语学校 2020 2021 学年 高二上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、长春外国语学校2020-2021学年第一学期期末考试高二年级英语试卷本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。2.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4.作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5.保持卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第卷 选择题(共 90 分)第一部分 听力(共两
2、节,满分20分)第一节 (共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman probably do this evening?A. Watch a movie.B. Learn something.C. Look after her father.2. How many people eat together?A. 3. B. 4. C. 5.3. What do we know
3、 about the woman?A. She is good at cooking.B. She likes Chinese food much.C. She hasnt come to this restaurant.4. What are the speakers mainly talking about?A. A comment. B. A book. C. A director.5. Whom did the girl go to Scotland with?A. Her parents. B. Her cousin. C. Her classmate.第二节(共15小题;每小题1分
4、,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What did the man buy?A. A pumpkin. B. A lantern. C. A costume.7. How will the woman spend Halloween?A. Attend a party.B. Go on a holiday.C. Stay with he
5、r family.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. How did the man find the job interview?A. Competitive. B. Easy. C. Unimportant.9. What was the result of the job interview?A. The man failed.B. The man succeeded.C. The man hasnt got the result.10. What are the speakers going to do?A. Enjoy a meal.B. Go to a party.C.
6、 Have a drink.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. When will Flight 962 arrive?A. At 9:35. B. At 10:35. C. At 11:35.12. What caused the delay of Flight 962?A. Bad weather.B. Fuel shortage.C. Engine trouble.13. Where does Flight 962 make a scheduled stop?A. In Boston. B. In Chicago. C. In San Francisco.听下面一段对话,
7、回答第14至第16三个小题。14. What are the man and the girl talking about?A. How to be safe.B. What to do with friends.C. Whether to buy the girl a car.15. Why does the girl want to have a car?A. To be independent.B. To show her ability.C. To travel with her friends.16. What can we learn about the girls friends
8、?A. They dont have jobs.B. They dont study well.C. They have their own cars .听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. How long were the flying hours?A. About 2 hours.B. About 3 hours.C. About 5 hours.18. Why did the speaker go to Miami to spend his holiday?A. It didnt cost too much.B. The view was unique.C. The we
9、ather was pleasant.19. Where did the speaker eat breakfast?A. In the hotel room.B. In the dining hall.C. Outdoors close to the pool.20. When did the speaker go dancing?A. In the morning.B. In the afternoon.C. In the evening.第二部分 阅读理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文, 从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中, 选出最
10、佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。AAs an old saying in China goes, “The days of the Sanjiu period are the coldest days.” “Sanjiu period”, which is in Minor Cold (小寒), refers to the third nine-day period (the 19th to the 27th day) after the day of the Winter Solstice (冬至). There are many different customs related to
11、Minor Cold in China.Eating hotpotDuring Minor Cold people should eat some hot food to benefit the body and defend against the cold weather. Winter is the best time to have hotpot and braised mutton with soy sauce. But it is important to notice that too much spicy food may cause health problems.Eatin
12、g huangyacaiIn Tianjin, there is a custom to have huangyacai, a kind of Chinese cabbage, during Minor Cold. There are large amounts of vitamins A and B in huangyacai. As huangyacai is fresh and tender, it is fit for frying, roasting and braising.Eating glutinous rice (糯米饭)According to tradition, the
13、 Cantonese eat glutinous rice in the morning during Minor Cold. Cantonese people add some fried preserved pork, sausages and peanuts and mix them into the rice.Eating vegetable riceIn ancient times, people in Nanjing took Minor Cold quite seriously, but as time went by, the celebration of Minor Cold
14、 gradually disappeared. However, the custom of eating vegetable rice is still followed today. The rice is steamed and is incredibly delicious. Among the ingredients (原料), aijiaohuang (a kind of green vegetable), sausages and salted duck are the specialties in Nanjing.1. What do we know about Minor C
15、old?A. It lasts twenty-seven days.B. The Sanjiu period is in this period.C. It refers to the Winter Solstice.D. It marks the first day of winter.2. How do the Cantonese eat glutinous rice?A. They fry and toast it.B. They eat it for dinner.C. They steam it with soy sauce.D. They mix it with many othe
16、r things.3. This text may be taken from the _ column of a newspaper.A. travelB. cultureC. fashionD. science【答案】1. B 2. D 3. B【解析】本文是一篇说明文,介绍了在中国的不同地区与小寒节气有关的习俗。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段中“Sanjiu period”, which is in Minor Cold (小寒), refers to the third nine-day period (the 19th to the 27th day) after the d
17、ay of the Winter Solstice (冬至).(“三九”是在小寒期间,指是冬至后第三个九天即第19天到第27天)”。可知,“三九”是在小寒期间。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据Eating glutinous rice(糯米饭)部分中“Cantonese add some fried preserved(腌制的)pork,sausages and peanuts and mix them into the rice.”可知,广东人在小寒的早上吃糯米饭,把腌制的猪肉、香肠和花生拌入糯米饭中食用。所以广东人把糯米饭和许多其他东西混合在一起吃。故选D项。【3题详解】推理判断题。
18、根据文章内容,特别是第一段中的“There are many different customs related to Minor Cold in China.( 中国有许多与小寒有关的风俗。)”可知,本文介绍了在中国与小寒节气有关的习俗,属于文化范畴,最有可能出自报纸的文化栏目,故选B项。BThe New South Wales government used planes to drop more than 4,000 pounds of carrots and sweet potatoes, to the forests which are damaged by the recent w
19、ildfires. The fires are reported to have killed more than a billion wild animals and destroyed a land of more than 84 thousand square kilometersabout twice the size of Maryland. What is worse, most Australians are worrying about when the wildfires will be fully put out.“The home of several important
20、 wallabies (沙袋鼠) was burnt in the recent fires,” New South Wales Environment Minister Matt Kean said on Sunday. Kean said the drops are what wallabies need. The plan is designed to help wallabies and allow them to recover.Fire seasons often take place in the country, but this year the fires have bee
21、n quite devastating. The country experienced one of its hottest and driest years, which made it harder to put out the fires. Besides wild animals, the fires have taken the lives of at least 25 people and destroyed more than 2,000 homes.“I think theres nothing to compare with the damage thats going o
22、n over such a large area so quickly. Its a big event in terms of geography and the number of wild animals” Dickman, an animal protection expert, said in an interview with NPR last week.“We know that the number of Australian wild animals has been going down over the last several decades, and its prob
23、ably fairly well known that Australias got the worlds highest rate of extinction of animals,” he added. “Its events like this that may increase the speed of extinction of a lot of other animals. So, its very sad time. Everyone has to try their best to do something for them.”4. Why did the Australian
24、 government drop potatoes?A. To feed the animals.B. To trap the animals.C. To plant potatoes there.D. To help the people.5. What does the underlined word “devastating” in Paragraph 3 probably mean?A. Damaging.B. Interesting.C. Surprising.D. Tiring.6. What can we know about the recent Australian wild
25、fires from the text?A. They have been under control.B. The weather is helpful in putting out them.C. They have killed a small amount of wildlife.D. They have greatly influenced both people and animals.7. What does Dickman want to stress in the last paragraph?A. Australia has a lot of wildlife.B. Aus
26、tralians have suffered a lot.C. Australians should protect the wildlife.D. The government is responsible for the wildfires.【答案】4. A 5. A 6. D 7. C【解析】本文是说明文。本文讲述了澳大利亚火灾给动植物和人类带来的巨大损失,以及新南威尔斯州政府所采取的措施。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段最后两句“Kean said the dropsare what wallabies need. The plan is designedto help wall
27、abies and allow them to recover.”( 基恩说,沙袋鼠需要的就是这种投放。该计划旨在帮助沙袋鼠,让它们恢复健康。)可知,澳大利亚大火后野生动物急需食物,因此政府投放土豆是为了动物。故选A。【5题详解】词义猜测题。 根据文章下文“The country experienced one of its hottest and driest years, which made it harder to put out the fires. Besides wild animals, the fires have taken the lives of at least 25
28、 people and destroyed more than 2,000 homes. ( 这个国家经历了最炎热和最干燥的年份,这使得扑灭大火更加困难。除了野生动物,大火已经夺走了至少25人的生命,摧毁了2000多座房屋。)可知,今年的火灾造成了相当大的破坏。故选A。【6题详解】推理判断题。根据文章第二段第一句“The home of several important wallabies (沙袋鼠) was burnt in the recent fires”(几只重要沙袋鼠的家在最近的火灾中被烧毁。)以及第三段内容,这个国家经常发生火灾,但今年的火灾破坏性很大。这个国家经历了最炎热和最干
29、燥的年份,这使得扑灭大火更加困难。除了野生动物,大火已经夺走了至少25人的生命,摧毁了2000多座房屋。因此推断这次的澳大利亚大火严重地影响了野生动物和人们的生活。故选D。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段“We know that the number of Australian wild animals has been going down over the last several decades, and its probably fairly well known that Australias got the worlds highest rate of extinctio
30、n of animals,” he added. “Its events like this that may increase the speed of extinction of a lot of other animals. So, its very sad time. Everyone has to try their best to do something for them.”(他补充说:“ 我们知道,澳大利亚野生动物的数量在过去几十年里一直在下降,而且澳大利亚是世界上动物灭绝率最高的国家,这可能是相当众所周知的。”“ 像这样的事件可能会加速许多其他动物的灭绝。所以,这是一个非常悲
31、伤的时刻。每个人都要尽力为他们做些什么。”)可推断,Dickman想要强调澳大利亚的野生动物濒临灭绝,呼吁澳大利亚人应该保护野生动物。故选C。CDevon Gallagher, a college graduate from Philadelphia, wants the world to know exactly where shes been during her worldwide vacation in a special way.The traveler, who was born with a bone disease, had her right leg amputated(截肢
32、) at the age of four. Although the amputation caused misfortune for Gallagher early on, she now sees it as nothing short of inspiration for living her best life.To spread the message, Gallagher has taken to social media, where she shares photos of her travels across the globe. Besides, she writes he
33、r location across her artificial leg before taking a picture.Now she has been taking pictures across the Continent, which show her cycling over the canals in Amsterdam, relaxing on a wall overlooking the city of Barcelona, posing with a waffle (华夫饼) in Brussels, taking spectacular pictures in Athens
34、 and enjoying a river cruise in Budapest, with all the well-known locations written on her artificial leg.“I get a new leg every two years and I can choose the design on it. One day I had a sudden thought of getting a chalkboard,” Gallagher said. “My mum and grandmother werent too interested in the
35、idea, but my friends thought it was great and told me to go for it, so I did.”Gallagher said people often stare when shes writing on her leg, but once she shares the photos, she receives only positive feedback. “My leg hasnt stopped me from doing anything Ive wanted to do,” she said, “I know its my
36、determination to prove to myself that I can do it. Therefore, Ive been able to keep up with my peers and lead a pretty great life.”Gallagher shows us that you should never let anything stand in the way of your dreams. And if life gives you an artificial leg, make art.8. What message did Gallagher wa
37、nt to spread in her special way?A. She enjoys her traveling across the globe.B. She suffers little from her leg amputation.C. She looks on her misfortune as another form of blessing.D. She has exactly fallen in love with posting photos online.9. Which of the statements is right according to the pass
38、age?A. Gallagher was interested in art.B. Gallagher had her right arm amputated at the age of four.C. Gallagher wrote her travels locations on her artificial leg.D. Gallaghers family supported Gallaghers idea of getting a chalkboard.10. Which can best describe Gallagher?A. Helpful and cooperative.B.
39、 Friendly and generous.C. Independent and selfless.D. Determined and creative.11. Which of the following might be the best title for the text?A. Never Too Late to ShareB. A Special Artificial LegC. An Outstanding PhotographerD. Gallaghers Summer Holidays【答案】8. C 9. C 10. D 11. B【解析】本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲了
40、Gallapher在社交媒体上分享了自己环球旅行的照片,但她并没有简单地使用地理标签,而是在拍照前在假肢上写下自己的位置。她想用这种方式告诉人们,永远不要让任何事情阻挡你实现梦想的道路。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“Although the amputation caused hardships for Gallagher early on, she now treats it as an inspiration for living her best life.(虽然截肢在早期给Gallagher带来了挫折,但她现在认为这是对她最好的生活的激励)”可知Gallagher想以她独特的方
41、式传播她把自己的不幸看作是另一种形式的幸运的信息。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段“To spread the message, Gallagher has taken to social media, where she shares photos of her travels across the globe. Besides, she writes her location across her artificial leg before taking a picture.(为了传播这一信息,加拉格尔在社交媒体上分享了她在全球各地旅行的照片。此外,她在拍照前会在假肢上写下自己的
42、位置)”可知,C选项“Gallagher把旅行地点写在她的假肢上”正确。故选C。【10题详解】推理判断题。根据第四段中“My mum and grand-mother werent too keen on the idea, but my friends thought it was great and told me to go for it, so I did.(我的妈妈和外祖母对这个主意不太感兴趣,但我的朋友们认为这个主意很棒,告诉我去试试,所以我就去了)”由此推断出Gallapher坚持了自己的想法,她很有决心;根据“第三段中To spread that message, Gallag
43、her has taken to social media, where she shares photos of her travels across the globe, but instead of simply using a geo-tag, she writes her location across her artificial leg before taking a picture.(为了传播这一信息,Gallapher在社交媒体上分享了自己环球旅行的照片,但她并没有简单地使用地理标签,而是在拍照前在假肢上写下自己的位置)”由此推断出Gallapher通过在自己的义肢上写下自己
44、位置的方式,来分享自己的照片,说明她很有创造力。综上可推知,Gallagher是个有决心和创造力的人。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据最后一段中“If life gives you an artificial leg, make art.(如果生活给了你一条假肢,那就用它创造艺术)”结合全文主要讲了Gallapher在社交媒体上分享了自己环球旅行的照片,但她并没有简单地使用地理标签,而是在拍照前在假肢上写下自己的位置。她想用这种方式告诉人们,永远不要让任何事情阻挡你实现梦想的道路。故B选项“一条特殊的假肢”最符合文章标题。故选B。DGlobal warming does more tha
45、n just kill plant species it also changes the way plants grow. Researchers at Martin Luther University Halle Wittenberg(MLU) joined forces with the Leibniz Institute for Plant Biochemistry(IPB) to discover the molecular (分子) process of plant growth. In Current Biology, a scientific journal, they pre
46、sented their findings on high-temperature plant growth. This could lead to developing plants that can survive global warming.Plants react to even small temperature changes, but they are unable to move to new locations. “When temperatures rise, plants grow taller . to cool themselves off. Their stems
47、 become taller, and their leaves become narrower and grow farther apart. Yet, this makes the plant more unstable overall,” explains Professor Marcel Quint, an agricultural scientist at MLU. Unstable plants bend faster in the rain and produce less food thats also less nutritious.Theres still lots to
48、learn about plant reactions to temperatures. “We are just starting to understand how plants feel the changes in temperature .,” Quint says. Earlier studies have shown that the protein (蛋白质) PIF4 directly controls plant growth and is also dependent on temperature. When its cold, PIF4 is less active,
49、meaning the plant doesnt grow. At higher temperatures, PIF4 activates growth-promoting genes, and the plant grows taller. This is new information, says Quint.To understand it, they studied the growth of thale cress (拟南芥) seedlings. Normally, its seedlings form short stems at 20. These stems become m
50、uch longer at 28. They discovered a hormone (荷尔蒙) that activates the PIF4 at high temperatures, thus producing the protein.The findings may help to develop plants that remain stable even at high temperatures and produce many crops.12. Why did the researchers at MLU and IPB conduct their research?A T
51、o study the negative effects of global warming.B. To find out how plants help reduce global warming.C. To observe how global warming affects plant growth.D. To understand the ways that plants cause global warming.13. What can we learn from Paragraph 2?A. Low temperatures have little impact on plants
52、.B. Plants prefer dry weather to rainy weather.C. Plants are very sensitive to change in soil.D. High temperatures reduce crop production.14. What do we know about PIF4?A. It mainly exists in thale cress seedlings.B. It works differently at different temperatures.C. It is a kind of gene that control
53、s plant growth.D. It is a plant hormone that works at high temperatures.15. Who will probably benefit most from the findings?A. Farmers.B. Teachers.C. Researchers. D. Environmentalists.【答案】12. C 13. D 14. B 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述全球变暖不仅仅杀死了植物物种,它还改变了植物的生长方式,有的研究发现,全球变暖导致农作物产量减少,且营养含量降低。因此研究人员研究
54、植物的生长过程,并发现在更高的温度下,PIF4激活促进生长的基因,植物就会长高。这一发现可能有助于培育即使在高温下也能保持稳定的植物,并生产出许多农作物。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段“Researchers at Martin Luther University Halle Wittenberg(MLU) joined forces with the Leibniz Institute for Plant Biochemistry(IPB) to discover the molecular (分子) process of plant growth. In Current Biol
55、ogy, a scientific journal, they presented their findings on high-temperature plant growth. This could lead to developing plants that can survive global warming.” 哈雷-维滕贝格马丁路德大学(MLU)的研究人员与莱布尼茨植物生物化学研究所(IPB)合作,发现了植物生长的分子过程。在科学杂志当代生物学上,他们展示了他们关于高温植物生长的发现。这可能会导致培育出能够在全球变暖中生存的植物。由此可知,他们做此研究就是为了观察全球变暖怎样影响植
56、物生长的,故选C。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段“Plants react to even small temperature changes, but they are unable to move to new locations. “When temperatures rise, plants grow taller . to cool themselves off. Their stems become taller, and their leaves become narrower and grow farther apart. Yet, this makes the pl
57、ant more unstable overall,” explains Professor Marcel Quint, an agricultural scientist at MLU. Unstable plants bend faster in the rain and produce less food thats also less nutritious.” 植物即使对很小的温度变化也有反应,但是它们不能迁移到新的地方。“温度升高时,植物会长得更高它们的茎变得更高,叶子变得更窄,离得更远。然而,这使得植物整体上更加不稳定,”MLU的农业科学家马塞尔昆特教授解释说。不稳定的植物在雨水中
58、弯曲得更快,产出的食物也更少,营养也更少。由此可知温度升高会影响植物的产量,故选D。【14题详解】推理判断题。根据文章第三段“Earlier studies have shown that the protein (蛋白质) PIF4 directly controls plant growth and is also dependent on temperature. When its cold, PIF4 is less active, meaning the plant doesnt grow. At higher temperatures, PIF4 activates growth-
59、promoting genes, and the plant grows taller. This is new information, says Quint.” 早期研究表明,PIF4蛋白直接控制植物生长,也依赖于温度。当天气寒冷时,PIF4就不那么活跃,这意味着植物无法生长。在较高的温度下,PIF4激活生长促进基因,植物长高。Quint说,这是新的信息。由此可推断,PIF4在不同温度下所起的作用是不同的,故选B。【15题详解】推理判断题。根据文章最后一段“The findings may help to develop plants that remain stable even at
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-448405.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
