四川省达州市宣汉县南坝中学2020届高三英语上学期第一次诊断性考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 达州市 宣汉县 中学 2020 届高三 英语 上学 第一次 诊断 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省达州市宣汉县南坝中学2020届高三英语上学期第一次诊断性考试试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分。第卷(选择题)1至8页,第卷(非选择题)9至10页,共10页,满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1.答题前,务必将自己的姓名、考籍号填写在答题卡规定的位置上。2.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。3.答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色笔迹的签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。4.所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。5.考试结束后,只将答题卡交回。第卷(100分)第一部分 听力(共两
2、节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who will travel with David next weekend?A. Dianna. B. Flora. C. Lucy.2. What are the two speakers talking about?A. Fiction.
3、B. Homework. C. Relaxation.3. Whats the possible relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Mother and son. C. Classmates.4. Why do people make mistakes?A. They are careless. B. They are misled. C. They have poor eyesight.5. Where does this conversation probably take place?A. In th
4、e library. B. In the coffee shop. C. In the town square.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. Why did the man give up the blue sweater?A. It is too ugly. B. It is too expensive
5、. C. It is too big.7. How much will the man pay?A. $40. B. $35. C. $28.听第7段材料,回答第8至9题。8. What drink did the man order?A. Orange juice. B. Coke. C. Milk.9. Where is most probably the man?A. At the front desk. B. In a restaurant. C. In a hotel room.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why is the woman in a hurry?A. T
6、o buy some tickets. B. To add oil for her car. C. To book hotel rooms.11. What will the man do during the weekend?A. Take a trip. B. Visit friends. C. Stay at home.12. Where will the woman go first?A. The bus station. B. The dormitory. C. The parking lot.听第9段材料,回答第13至16题。13. What did the woman think
7、 of the architects, work before getting married?A. Creative. B. Well-paid. C. Meaningful.14. Who is the man?A. The womans colleague. B. The womans husband. C. The womans boss.15. What do we know about the man?A. He has a busy schedule.B. He doesnt like his manager.C. He has lost interest in his work
8、.16. What does the woman advise the man to do?A. Take exercise. B. Have lunch. C. Drink tea.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the starting place of the speakers journey?A. Edinburgh B. London. C. Paris.18. What did the speaker buy in Paris?A. Nothing. B. Postcards. C. A computer.19. Why does the speaker
9、 want to eat spaghetti?A. It is cheap. B. It is strange. C. It is delicious.20. Who is the speaker talking to?A. The speakers teacher. B. The speakers friend. C. The speakers family.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AQ1: When does the 2020 Virgi
10、n Money London Marathon take place?A: The 2020 Virgin Money London Marathon takes place on Sunday 26 April.Q2 : I have moved. How do I let you know my change of address?A; Please email changeofaddresslondonmarathonevents. co. uk with your name, date of birth, telephone number, old address and your n
11、ew address.Q3: I need a hotel in London for the weekend of the race any advice?A: Virgin Money London Marathon hotel packages are available at Holiday Inn and other IHG hotels in and around London, and include a champions breakfast and coach transfer to the Start Line so you arrive rested and ready
12、to run your victory lap. Visit www. restandrun. holidayinn. com to find out more.Q4: I am a visually disabled runner. Where can I find out more about running with a guide?A: If you are a runner with a visual disability and would like to find out more about running with a guide, please contact disabi
13、litylondonmarathonevents, co. uk.Q5: What time does the race start?A: Start times for the 2020 Virgin Money London Marathon are as follows;09: 05 Elite Wheelchair Races09: 10 World Para Athletics Marathon Championships Ambulant Athletes09: 25 The Elite Womens Race10 :10 The Elite Mens Race, British
14、Athletics & England Athletics MarathonChampionships and Mass RaceQ6: What time do I need to get to the Start?A: We suggest you get to your Start at least one hour before the race begins. This will allow time for you to use the facilities, warm up and take your position.Q7: Can I track a runner durin
15、g the race?A: Yes. On Race Day, there will be a link to our tracking service on the home page of www. virginmoneylondonmarathon. com. The best way to track a runner is by using the runners running number. If you do not have the running number, it is also possible to search for a runner by surname.1.
16、 Which address should you contact if you need to run with a guide?A. www. restandrun. holidayinn. com.B. disabilitylondonrnarathonevents. co. uk.C. www. virginmoneylondonmarathon. com.D. changeofaddresslondonmarathoncvents co. uk.2. If Ann attends the Elite Womens Race, whats the best time to get to
17、 the Start?A. 08: 20.B. 09: 05.C. 09: 10.D. 09:25.3. How can we track a runner during the race?A. With the address.B. With the running number.C. With the first name.D. With the telephone number.【答案】1. B 2. A 3. B【解析】这是一篇应用文。文章以Q&A问答记录的方式介绍了伦敦马拉松比赛的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据第四个问题的回答“If you are a runner with
18、 a visual disability and would like to find out more about running with a guide, please contact disabilitylondonmarathonevents, co. uk.”可知,如果跑步时需要一个向导,要联系这个地址。故选B项。【2题详解】推理判断题。根据第五个问题的回答“09: 25 The Elite Womens Race”和第六个问题的回答“We suggest you get to your Start at least one hour before the race begins.
19、”可知,Ann要参加的项目9:25开始,而官方建议比赛开始前一个小时到场准备。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据第七个问题的回答“The best way to track a runner is by using the runners running number.”可知,可以通过选手的序号来追踪选手。故选B项。BHan Tianheng picked up a carving knife at the age of 6 and never put it down. Today, the 79 year-old artist, one of Chinas most respected
20、living masters of seal carving(印章雕刻), calligraphy and Chinese painting, still remembers the incident the first time he held a knife in his hand.“I cut my thumb badly and was horrified by the bloody sight, he said, adding that his mother applied ashes because she couldnt afford to take him to a hospi
21、tal. The cut left a scar, which is still clear today.An eye for an eye and blood for blood, the incident didnt set him back. Instead, it aroused his passion for the ancient art form. He was determined to pursue a path that would lead to a career in seal carving. Han said.The journey of art explorati
22、on was a little bumpy for the young man in his quest for excellence, and his seal works were harshly criticized by a famous old painter.Most would have crumbled under the criticism, not Han. It made him even more determined. After six months hard work, he visited the painter again.This time, he aske
23、d me to carve a seal for him. This was positive affirmation, Han said. Praise and criticism are what an artist should learn to handle all his life. Praise is candy and criticism is medicine. We can live without candy, but cannot live without medicine when ill.Han rose to fame during the early 1960s
24、famous for bird and insect seal art. Hans seals are an essential ending part on the paintings of a long list of well-established artists.“A seal for a good painting is. like the buttons for an haute couture(高档女子时装).An experienced tailor always knows how to choose buttons that matches the whole style
25、, Han saidHis seals are full of variety grand and solemn for Liu Haisus paintings, light and vivid for Lu Yanshaos, graceful and gentle for Xie Zhilius.A good seal carver should keep bis own style, and at the same time go well with the paintings style. he said.4. What influence did the incident have
26、 on Han when he was six?A. He got injured very seriously.B. He learned how to use a knife.C. It aroused his interest in seal carving.D. It helped him learn how hard life was.5. Which best describes Hans journey of art exploration?A. Smooth and fruitful.B. Inspiring and lucky.C. Boring but worthwhile
27、.D. Tough but rewarding.6. In Hans opinion, what do an experienced tailor and a good seal carver share?A. The huge respect they earn.B. The flexibility they display at work.C. The targeted customers they serve.D. The efforts they have to make to succeed.7. In which section, of a newspaper does this
28、text most probably appear?A. Education.B. Events.C. Entertainment.D. People.【答案】4. C 5. D 6. B 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了中国篆刻大师韩天衡的生平经历,着重讲述了年少时学习篆刻艺术时克服困难的一些事迹。【4题详解】细节理解题。根据第三段第二句“Instead, it aroused his passion for the ancient art form.”可知,这次受伤事件不仅没有挫败他,反而激起了他对于篆刻艺术的热情。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第四段“The journ
29、ey of art exploration was a little bumpy for the young man in his quest for excellence”可知,探索艺术的道路是充满波折和困难的,他受到过很多批评,但下文中他最终取得了很高的成就,可见回报也是丰厚的。D选项“艰难但有收获的”符合文意。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据倒数第三段韩的原话“A seal for a good painting is. like the buttons for an haute couture(高档女子时装).An experienced tailor always knows
30、how to choose buttons that matches the whole style”可知,和裁缝一样,印章的篆刻也要求与作品整体的风格相搭配,即每一个作品都要搭配不同风格的印章,B选项在这里理解为“他们展示在作品中的灵活性、适应性”与文意相符。故选B项。【7题详解】推理判断题。文章以“Han Tianheng picked up a carving knife at the age of 6 and never put it down.”这样介绍人物的句子开门见山,且全文都围绕韩天衡的生平经历展开,应该最可能在介绍人物的版块出现。故选D项。CMa uka, ma uka ka
31、 ua , Ma kai, ma kai ka ua. So sing the children at a kindergarten on the Island of Hawaii. The song is much like Rain, rain, go away” nursery rhyme, but it has an unusual power: it is one of the tools that have revived a near-dead language.The decline of Hawaiian was not, as is the case with most d
32、isappearing languages, a natural death caused by migration(迁徙)and mass media. In 1896, after American business interests ended the Hawaiian original political system, schools were banned from using it. By the late 20th century, apart from a couple of hundred people on one tiny island, English had re
33、placed Hawaiian and only the old spoke it to each other.The civil-rights movement brought a revival of interest among the young, centred on the University of Hawaii at Hilo. Larry Kimura, a professor there, was not satisfied that the language should be only a subject at college: he and his students
34、wanted to bring it back to life. The idea for how to do that came from a visiting Maori, who suggested. “language nests, which had successfully revived New Zealands native language.In 1985, when educating children in Hawaiian was still banned, Kauanoe Kamana and her husband Pila Wilson, both student
35、s of Kimuras, created the first Language nest at Hilo. Neither was a native speaker, but both were determined, to bring up their children, as such. They gathered a small group of children, including their own son and daughter, and elderly native speakers.The movement grew: there are now 12 kindergar
36、tens and 23 schools involved. The number of children being educated in Hawaiian has risen from 1, 877 in 2008 to 3.028 in 2018. Along with Japanese, Hawaiian is the non-English language most commonly spoken among children.8. What makes the decline of Hawaiian different from other disappearing langua
37、ges?A. The number of its users.B. The language features it bears.C. Peoples unwillingness to use it.D. The unfair treatment it received.9. What has been done to save Hawaiian?A. More schools have been set up.B. More people are persuaded to stay.C. More children are exposed to Hawaiian.D. Government
38、promotes the use of Hawaiian.10. How does the author feel about the present situation of Hawaiian?A. Relieved.B. Curious.C. Anxious.D. Doubtful.11. What is the best title for the text?A. The Revival of HawaiianB. The Future of Hawaiian.C. The History of HawaiianD. The Development of Hawaiian【答案】8. D
39、 9. C 10. A 11. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了衰落到几近消失的夏威夷语在一些当地教育人士的努力之下重新得到了重视和学习。【8题详解】推理判断题。根据第二段第一句“The decline of Hawaiian was not, as is the case with most disappearing languages, a natural death caused by migration(迁徙)and mass media.”和整段内容可知,夏威夷语的衰落并非自然原因,而是因为国家政策和经济方面的原因,学校也禁止教授夏威夷语,D选项“因其受到的不公平待遇”符合文意。
40、故选D项。【9题详解】推理判断题。根据最后一段第二句“The number of children being educated in Hawaiian has risen from 1, 877 in 2008 to 3.028 in 2018.”可知,接受夏威夷语教育的孩子们越来越多,这正是复兴夏威夷语的民权运动的举措之一。C选项“更多的孩子接触到夏威夷语”符合文意。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段对夏威夷语现状描述“The number of children being educated in Hawaiian has risen from 1, 877 in 2008
41、 to 3.028 in 2018. Along with Japanese, Hawaiian is the non-English language most commonly spoken among children.”可知,情况正在逐渐变好,从作者的角度来说应该是感到宽慰、安心的。故选A项。【11题详解】主旨大意题。总览全文,从过去夏威夷语行将消亡和其原因引入,用较多篇幅讲述了当地教育人士采取一些举措拯救夏威夷语,最终取得了成效。文中出现的revived、bring it back to life等都表明文章就是在讲述夏威夷语的复兴过程。故选A项。DThis morning were
42、 going to head off down into the wetland, into a very specific kind of wetland called the Prairie fen.You can find Nate Fuller counting butterflies. The Sarett Nature Center needs an accurate count of Mitchells satyr butterflies to help preserve one of their last known habitats. Theyre very particul
43、ar about the kind of habitat where they can live, which is part of what makes them so rare and amazing indicators for our water quality. Today, Sarett expert Ashley Cole-Wick with Michigans Natural Features Inventory helps Fuller count. She says When I first started working on the butterfly in 2013,
44、 we had 18 populations and this year in 2019, we have 10.The Mitchell Seder went on the endangered species list in 1991. Initially it was thought that loss of wetlands contributed to their decline. Fuller says Its not just habitat availability. Its groundwater and the amount in the quality of ground
45、water coming into these wetlands seem to be a challenge for the butterfly. Nothing has all been sorted out exactly. ” While the decline is likely a combination of factors. the fact that water quality might contribute is alarming because the wetlands are the headwaters for the Midwests rivers and str
46、eams.A captive breeding (人工繁殖)program was started four years ago at the Toledo Zoo to help get to the bottom of the mystery. Today Director Ryan Walsh who heads the program says its been, the only successful captive program. The caterpillars (毛毛虫)spend the winter in a special weather control room th
47、at help determine the Mitchell satyrs dont do well below 4. 4 degrees Celsius, a temperature that prevents the Fen wetlands from the hard freezes which kill the insects. With that knowledge, the program produced 1300 new eggs this summer, a development that may go a long way toward restoring the pop
48、ulation. And if all goes well, may one day the Mitchell satyr butterfly earn a ticket off Endangered Species List.12. What are the indicators for the water quality?A. The habitats.B. The butterflies.C. The wetlands.D. The experts.13. What is the main idea of the third paragraph?A. The importance of
49、water quality.B. Actions taken to protect the butterflies.C. The reasons why the butterflies decline.D. The natural conditions for the butterflies.14. What does the underlined word restoring in Paragraph 4 most probably mean?A. Preserving.B. Increasing.C. Recovering.D. Controlling.15. What can we le
50、arn about the butterfly?A. It can easily be found.B. It is not endangered now.C. It will die above 4. 4 degree Celsius.D. It can be bred by humans.【答案】12. B 13. C 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章从一处湿地展开,研究人员通过保护栖息地、研究种群数量减少原因、人工养殖等各种举措来争取使一种濒临灭绝的蝴蝶恢复数量。【12题详解】推理判断题。根据第二段第三句“Theyre very particular about
51、 the kind of habitat where they can live, which is part of what makes them so rare and amazing indicators for our water quality.”可知,句中的them就是问题中的indicators for the water quality,这个them指代的是前句提到的Mitchells satyr butterflies,即一种蝴蝶。故选B项。【13题详解】主旨大意题。根据第三段中“Initially it was thought that loss of wetlands c
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-448432.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2018届九年级化学下学期第三周金属的化学性质辅导总结pdf新人教版2018062826.pdf
