吉林省长春北师大附属学校 2020-2021学年高一英语上学期期末试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春北师大附属学校 2020-2021学年高一英语上学期期末试题含解析 吉林省 长春 北师大 附属 学校 2020 2021 学年 英语 学期 期末 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春北师大附属学校 2020-2021学年高一英语上学期期末试题(含解析)考试时间:120 分钟 满分:150 分第一部分 听力 (共两节,满分 30 分) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will Jim do for Maria?A. Take he
2、r to a movie. B. Get her a schoolbag. C. Buy her a cake.2. What does the woman think about her on-campus housing?A. Its terrible.B. Its expensive. C. Its acceptable.3. Where does the conversation probably take place?A. At an office. B. At a store. C. At the airport.4. What club will the man join?A.
3、Chess. B. Poetry. C. Singing.5. What does the woman plan to do tomorrow?A. To see some friends. B. To go to class.C. To go to work.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回
4、答第 6、7 题。6. Whats probably wrong with Baily?A. He has a headache. B. He has a fever.C. He has a cold.7. What does the woman want Baily to do?A. Get his blood tested. B. Take some medicine. C. Have a rest.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8. Where did the man go when he was young?A. Disneyworld. B. Disneyland.C. Ha
5、ppy Valley.9. Why does the woman talk to the man?A. To ask for advice. B. To have a debate. C. To make a plan.10. What will the woman do next?A. Prepare for her wedding.B. Consult more with the man.C. Share the idea with her fianc.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。11. What are the speakers talking about?A. A b
6、ook. B. A portrait. C. A trip.12. When did the man come back?A. On Friday.B. On Wednesday. C. On Sunday.13. How big is the painting?A. Bigger than a piece of A4 paper. B. Smaller than a piece of A4 paper.C. About the size of a piece of A4 paper.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。14. What is the probable relatio
7、nship between the speakers?A. Former schoolmates.B. Employer and employee. C. Teacher and student.15. What did the man do after high school?A. He went to university. B. He traveled.C. He found a job.16. What did the woman think about learning Chinese?A. Its interesting. B. Its easy.C. Its worthwhile
8、.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. When does the yearbook usually come out?A. In spring.B. In autumn. C. In summer.18. Who comes last in the yearbook?A. Senior students. B. Junior students. C. Freshmen.19. What is important for seniors?A. Joining different clubs.B. Signing each others yearbooks.C. Taking
9、part in after-school activities.20. What is included in the yearbook?A. Descriptions of clubs.B. Signature of the president. C. Introductions of teachers.第二部分 阅读(共两节, 满分 40 分) 第一节(共 15 小题;每小题 2 分, 满分 30 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。ABanff National Park, Canada*s first national park, is fille
10、d with wonderful scenery provided by the Canadian Rockies, valleys, forests and plentiful wildlife. The park is popular with people. Here is an overview of the most popular attractions in Banff National Park:Johnston CanyonThe main activity at Johnston Canyon is to hike to the Lower Falls, Upper Fal
11、ls and Ink Pots. Getting to the Upper Falls includes a 2. 7-kilometer hike that starts from behind the Johnston Canyon Resort. This path is considered one of the busiest in the Canadian Rockies, because hundreds of tourists like making the 45-minute hike every day.Banff GondolaTravelers want to make
12、 sure they have plenty of memory cards before they board Banff Gondola. Thats because the views from the four-passenger gondola cars (空中缆车)are fantastic . Once at the top, visitors can take the skywalk to get to a historic site and meteorological station (气象站).Banff Gondola is closed in winter. But
13、there are also hiking paths to the top.Banff Upper Hot SpringsBanff Upper Hot Springs is a perfect place to relax after a day on the hiking or ski ways. Visitors have been coming to this Banff attraction since the 1880s to bath in the therapeutic (治疗的)mineral waters, though First Nations were doing
14、that long before the railroad opened up this part of Canada.Peyto LakeConsidered one of the prettiest lakes in the world, Peyto Lake is best seen from Bow Summit on the parkway, about 39 km from Lake Louise. It takes travelers about 15 minutes to walk to an observation platform to overlook the lake.
15、1. Why do many tourists travel to Johnston Canyon a lot?A. To go hiking.B. To go swimming.C. To take the skywalk.D. To study the Canadian Rockies.2. Which tourist attraction is limited by the season?A. Johnston Canyon.B. Banff Gondola.C. Banff Upper Hot Springs.D. Peyto Lake.3. What can we know abou
16、t Banff Upper Hot Springs?A. It can help tourists release tiredness.B. Its mineral waters are free to drink.C. It is near the parking lot.D. It can cause tourists* various diseases.【答案】1. A 2. B 3. A【解析】本文是一篇广告类阅读。文章介绍了世界上四个最美丽的湖。【1题详解】细节理解题。根据Johnston Canyon中The main activity at Johnston Canyon is
17、to hike to the Lower Falls, Upper Falls and Ink Pots.“在约翰斯顿峡谷的主要活动是徒步到the Lower Falls, Upper Falls 和 Ink Pots。”由此可知,许多游客经常去约翰斯顿峡谷旅游是为了“徒步旅行”。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Banff Gondola中Once at the top, visitors can take the skywalk to get to a historic site and meteorological station (气象站).Banff Gondola is clos
18、ed in winter.“Banff Gondola在冬天是关闭的。”由此可知,Banff Gondola旅游景点受季节限制。故选B。【3题详解】推理判断题。根据Banff Upper Hot Springs中Banff Upper Hot Springs is a perfect place to relax after a day on the hiking or ski ways.“Banff Upper Hot Springs是一个完美的在一天的徒步旅行或滑雪道后放松的地方。”由此可知,Banff Upper Hot Springs可以帮助游客缓解疲劳。故选A。BGet your v
19、accine shotThe COVID-19 virus is still spreading around the world. It hangs over all of us. But some good news about vaccines ( 疫 苗 ) for COVID-19 is bringing us closer to ending this terrible pandemic.On Dec 8, the UK rolled out (推出) a vaccine made by Pfizer and BioNTech. The US started its own COV
20、ID-19 vaccine rollout nationwide on Dec 14, Xinhua reported.China will start vaccinating high-risk groups over the winter, Zeng Yixin, deputy head of the National Health Commission (NHC, 国家卫生健康委员会), said at a press conference on Dec 19.This means that those who work in the cold-chain industry, healt
21、hcare, customs ( 海 关 ), seafood markets and public transportation are among those who will receive the vaccine first. Their work puts them at higher risk of being infected (感染).This is the first step in Chinas COVID-19 vaccination plan, Zeng said. As more vaccines are approved (批准) and produced, eld
22、erly people, people with underlying conditions (基础疾病) and the general public will receive vaccines in an orderly manner.Chinas COVID-19 vaccines can offer effective protection for at least six months, Zeng pointed out. Vaccination experiments have shown that the vaccines are safe and effective.As fo
23、r those who are not among the first to receive vaccines, officials at the NHC said theres no need to worry. “Wearing masks in public places, practicing social distance and washing hands are protective measures that have been proven to be very effective,” said Cui Gang, a senior NHC official.4. When
24、did US vaccinations start?A. On Dec 8.B. On Dec 14.C. On Dec 19.D. On Dec 22.5. Who will be among the first to be vaccinated in China?A. Healthcare workers.B. Patients in hospitals.C. Elderly people.D. People with underlying conditions.6. What is the story mainly about?A. The production of COVID-19
25、vaccines.B. Risks of receiving COVID-19 vaccines.C The rollout of COVID-19 vaccines.D. The trials of COVID-19 vaccines.【答案】4. B 5. A 6. C【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了国外和中国新冠疫苗的推进情况。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段“The US started its own COVID-19 vaccine rollout nationwide on Dec 14, Xinhua reported.(据新华社报道,12月14日,美国开始在全国
26、范围内推广新型冠状病毒疫苗。)”可知,美国从12月14日开始接种新型冠状病毒疫苗。故选B。【5题详解】细节理解题。根据文章第四段“This means that those who work in the cold-chain industry, healthcare, customs ( 海 关 ), seafood markets and public transportation are among those who will receive the vaccine first. (这意味着在冷链行业、卫生保健、海关、海鲜市场和公共交通领域工作的人将首先接种疫苗。)”可知,卫生保健工作
27、者将在中国首批接种疫苗的人群之列。故选A。【6题详解】主旨大意题。根据全文内容可知,文章主要介绍了国外和中国新冠疫苗的推进情况,而不是疫苗的生产、风险和实验。故选C。CThe staff of the Kennedy School Newsletter has been working hard on another survey. This time we asked students what kinds of toppings they liked on their pizza. We did our survey during lunchtime, so students wouldn
28、t get too hungry answering our question. And this time we were able to ask more than 450 students to take our survey. Thats almost all the students at our school!For our survey, we let students pick their three favorite toppings. Some students only choose one or two toppings. That was OK, too.Heres
29、what we discovered from our survey. The two most popular things to put on pizza are pepperoni(意大利辣肠) and extra cheese. That isnt so surprising. When we order pizza here in the Newsletter office, those are the kinds of pizza we always get!An unexpected result of this survey is that lots of people lik
30、e fruit on their pizza. 288 students said they liked to put pineapple on their pizza. If you havent tried pineapple on your pizza, you should. Lots of people think its delicious!We hope you enjoyed taking this survey. We enjoyed your answers. And next time you invite your friends over for pizza, be
31、sure to order an extra large pizza with pepperoni and extra cheese.Thats the one people like the most.Pepperoni 306Sausage 166Extra cheese 306Mushrooms 90Pineapple 288Bacon 82Olives 177Onions 57Green peppers 138Others 86Extra sauce 1307. Who made this survey?A. The staff of a citys newspaper.B. The
32、staff of a meat company.C. The staff of a pizza restaurant.D. The staff of a school newsletter.8. Which question did they ask in the survey?A. How often do you eat pizza?B. How many pieces of pizza can you eat?C. What do you like on your pizza?D. Which restaurant makes the best pizza?9. Which is tru
33、e about the people who made the survey?A. All of them like pepperoni very much.B. They did a different survey before.C. Only two people worked on the survey.D. This was the first survey they made.10. What does “unexpected” in the fourth paragraph mean?A. Surprising.B. Sad.C. Funny.D. Terrible.【答案】7.
34、 D 8. C 9. B 10. A【解析】本文是应用文。本文介绍了肯尼迪学校报的记者们做的一项调查,学生喜欢比萨饼上放什么配料。【7题详解】细节理解题。根据第一段第一句“The staff of the Kennedy School Newsletter has been working hard on another survey.”可知,肯尼迪学校通讯的工作人员一直在努力进行另一项调查。故选D。【8题详解】细节理解题。根据第一段的“This time we asked students what kinds of toppings they liked on their pizza.(
35、这一次,我们问学生他们喜欢在比萨饼上放什么样的配料。) ”可知,这次分析,他们询问了关于喜欢在披萨上放什么的问题。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第一段的“This time we asked students what kinds of toppings they liked on their pizza.( 这一次,我们问学生他们喜欢在比萨饼上放什么样的配料。) ”可推断,这不是第一次分析调查,以前还进行过别的分析。故选B。【10题详解】词句猜测题。根据上文“Heres what we discovered from our survey. The two most popular t
36、hings to put on pizza are pepperoni(意大利辣肠) and extra cheese. That isnt so surprising.”以下是我们从调查中发现的。最受欢迎的两种披萨配料是意大利辣香肠和额外的奶酪。这并不奇怪。下文“288 students said they liked to put pineapple on their pizza. ”可知, 288名学生说他们喜欢在披萨上放菠萝。人们喜欢吃披萨饼上的水果。由此可知,这项调查的一个出人意料的结果是,很多人喜欢在披萨上放水果。所以划线词的意思是“令人惊讶的”。故选A。DSalik, a 14-
37、yearold boy, has become an overnight online star after a Malaysian visitor to the temples (寺庙) of Angkor in Cambodia posted a video on Facebook of him speaking 10 different languages. The post went viral throughout the country and many parts of Asia, throwing the spotlight on the boy.Salik is one of
38、 many children selling simple gifts to tourists. But Salik has surprised visitors with his ability to talk in many foreign languages. His mostly self-taught skills are amazing. With this unusual talent, he earns more than other children. The money goes directly to his mother, who uses it to support
39、Saliks as well as his brothers education and the familys daily needs. Their home is just a few hundred meters from the famous temple Ta Prohm, and the family has struggled with debt.Luckily, Saliks days as a temple seller could now be over. Rich businessmen and charities have promised thousands of d
40、ollars, donated new bicycles and toys, and agreed to support Salikseducation until he finishes university. With their support he has made up his mind to further improve his language skills and general education. His dream is to become a tour guide when he finishes school, a dream close to his home a
41、nd his heart, so he can travel to new countries.Salik has that chance now while, sadly, most of the other children around him do not. In Cambodia, there are thousands of children on the streets, many of whom are forced to beg. Theirjob is to be happy and smiling for the tourists, who feel sad for th
42、em and give them money, but that money doesnt go to the children. It goes to the men in control of the children and the begging business. Therefore, the best way to help children in Cambodia, and elsewhere, isDONT BUY FROM CHILDREN, according to Bruce Grant, Cambodias Chief of Child Protection. He e
43、xplains that the more a child earns, the more likely it is that he will continue to be forced to work.11. What does the underlined part“went viral in Paragraph 1 probably mean?A. Led to chaos.B. Caused discussion.C. Gained much attention.D. Raised a lot of money.12. What can we learn about Salik in
44、Paragraph 2?A. He has a talent for languages.B. He sells his gifts at a higher price.C. He loves to post videos on Facebook.D. He gets no education because of his familys debt.13. How is Salik influenced by the going-viral post?A. His life was greatly changed.B. He started university education.C. He
45、 could sell more simple gifts.D. He had a new dream for his career.14. What is suggested by Bruce Grant to help children in Cambodia?A. Giving them some money.B. Buying some gifts for them.C. Stopping buying gifts from them.D. Posting videos on Facebook for them.15. What is the purpose of the passag
46、e?A. To raise money for Salik and his family.B. To tell readers a new way to become famous.C. To introduce an amazing boy and his family.D. To call for care to poor children in Cambodia.【答案】11. C 12. A 13. A 14. C 15. D【解析】这是一篇新闻报道。文章主要通过讲述Salik的故事被分享到Facebook上受到富人帮助,改变糟糕生活的实例,呼吁人们关心柬埔寨的贫穷儿童。【11题详解】
47、词意猜测题。根据划线部分所在句子The post went viral throughout the country and many parts of Asia, throwing the spotlight on the boy.可知这个帖子在全国和亚洲的很多地方went viral,使这个男孩成为了焦点,结合句意尤其是throwing the spotlight on the boy可推测划线部分的意思是“获得了大量的关注”。C. Gained much attention. (获得大量关注)符合以上猜测,故选C项。【12题详解】推理判断题。根据文章第二段的But Salik has s
48、urprised visitors with his ability to talk in many foreign languages. His mostly self-taught skills are amazing. (但是Salik会说很多种外语的能力让游客们大吃一惊。他几乎自学成才的技能让人赞叹)可推知Salik在语言方面有天赋。A. He has a talent for languages. (他在语言方面有天赋)符合以上说法,故选A项。【13题详解】推理判断题。根据文章第三段的Rich businessmen and charities have promised thous
49、ands of dollars, donated new bicycles and toys, and agreed to support Saliks education until he finishes university. (富有的商人和慈善机构承诺提供数千美元,捐赠了自行车和玩具,并同意支持他直到大学毕业)可推断因为Facebook上的这个帖子Salik的生活有了很大改变。A. His life was greatly changed. (他的生活有很大的改变)符合以上说法,故选A项。【14题详解】细节理解题。根据文章最后一段的Therefore, the best way to
50、help children in Cambodia, and elsewhere, is “DONT BUY FROM CHILDREN, according to Bruce Grant, Cambodias Chief of Child Protection. (因此,保护柬埔寨和其他地方儿童的最好方法就是不要从孩子们那里买东西,柬埔寨儿童保护长官Bruce说)可知帮助柬埔寨儿童的最好方法就是不要从孩子们那里买东西。 C.Stopping buying gifts from them. (停止从他们那儿购买礼物)符合以上说法,故选C项。【15题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,尤其是最
51、后一段的Salik has that chance now while, sadly, most of the other children around him do not. In Cambodia, there are thousands of children on the streets, many of whom are forced to beg. (Salik现在有了那个机会,然而,悲伤的是,他周围的很多孩子都没有那样的机会。在柬埔寨,有成千上万的孩子在街上,他们中很多人都被逼乞讨)可推测作者想要通过写Salik的故事来引起人们对柬埔寨贫穷儿童的关注,希望能给他们更多的关心。D
52、. To call for care to poor children in Cambodia. (呼吁关心柬埔寨的贫穷儿童)符合以上推测,故选D项。第二节(共 5 小题:每小题 2 分, 满分 10 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How Can I Fight Laziness?Lazy people will never amount to anything in life. However, laziness can be defeated once a few changes have been made in your mi
53、nd._16_. Many people lack sleep constantly, since they stay up too late and get up too early to prepare for work. These people have little motivation once they arrive home. Laziness works hand in hand with a lack of motivation and a tendency to put off things. By adjusting your sleep schedule to pro
54、vide a few more hours of meaningful rest, you can fight laziness throughout the day.Another way to fight laziness is to change your mind from passive to active. Some people treat their lives as if they were pushed from task to task. Others take a more proactive approach, viewing each task as a chall
55、enge they must overcome alone. _17_Some people fight laziness by removing the temptations that surround them. A television in the living room may provide entertainment, but watching too much TV often contributes to laziness. _18_Complete a few tasks and reward yourself with what you enjoy, such as a
56、 good dinner or a film.Laziness can also be a lasting problem at home. Couples and children may all have different energy levels, but laziness can be spread if not dealt with immediately. _19_ Be the first to collect and wash dishes after a meal. Others in the home may eventually follow your example
57、 and perform their own task. It is difficult to practice laziness when you are surrounded by motivated people._20_ Enough exercise and a balanced diet can help you to develop a healthy lifestyle, thus enabling you to have more energy and help lift your spirits.A. To fight family laziness, set an exa
58、mple.B. Knowing how to fight laziness is important.C. One way to fight laziness is to get enough sleep.D. Finally, taking exercise regularly can help you fight laziness.E. With strong determination, you will be able to achieve your goal.F. Laziness sets in when you no longer feel in charge of your o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-448984.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
