四川省遂宁市2021届高三一诊英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省遂宁市2021届高三一诊英语试题 WORD版含解析 四川省 遂宁市 2021 届高三一诊 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、遂宁市高2018级第一次诊断性考试英语本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题,第三部分的第二节和第四部分为非选择题。满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号和座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并收回。第一部分 听力(共两节,满分 30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
2、. 第一节(共5 小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读- -遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation take place?A. At a party.B. At home.C. In a shop.【答案】B【解析】【原文】W: I neednt have bought the blue dress yesterday. The red one i
3、s just as good.M: No. The blue one is more suitable for you. If you go to the party wearing it, youll be tonights focus.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will Jack do this Sunday evening?A. Come to see Susan. B. Attend Marks party.C. See off his friend.【答案】A【解析】【原文】M: Hi, Susan. Will you come to my birthday
4、 party this Sunday evening?W: Oh! Id love to, Mark. But I have to meet my friend Jack at the airport then. Hes coming to see me.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does Dave enjoy doing?A. Collecting magazines.B. Reading magazines.C. Learning Chinese.【答案】A【解析】【原文】W: Dave, Ive heard you like collecting magazin
5、es.M: Right. So far, Ive collected many, especially Chinese magazines. Whats your hobby ,Catherine? W: Well, collecting stamps.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the probable relationship between the speakers?A. Friends.B. Strangers.C. Colleagues.【答案】B【解析】【原文】W: Excuse me. Is this seat occupied? Id like to
6、take a seat to write something.M: Go ahead. My friend will come back in twenty minutes.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. A film.B. A travel.C. A T-shirt.【答案】C【解析】【原文】W: Oh, your T-shirt is so attractive. The Kong Fu Panda on it is so adorable!M: Thank you. I bought i
7、t while travelling in China. Have you seen the film Kong Fu panda?第二节(共15 小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Whats the weather like now?A. Cold.B. Hot.C. Warm
8、.7. Where does the man choose to go?A. To the Mediterranean.B. To the Caribbean.C. To Tunisia.【答案】6. A 7. C【解析】M:Good morning. Id like to book a tour.W: Youve come to the right place! What type of a tour do you want? M: The weather is cold here and I love the sun. What do you suggest? W: Would you p
9、refer the Caribbean or the Mediterranean? M: Id rather stay close to home. How about the Mediterranean? W: OK, the Mediterranean lets see ah! You ought to take off for Tunisia. Weve got a great bargain tour, our “Sahara Dream” on the isle of Jerba. It might be the best destination. M: Thats OK! Give
10、 me the brochure and Ill call you tomorrow for reservations.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What time does the boy take a break in the afternoon?A. At 1:00.B. At 3:00.C. At 4:00.9. What will the woman do tomorrow?A. Buy some uniforms.B. Go to the boys school.C. Choose which subject to learn.【答
11、案】8. C 9. B【解析】【原文】W: Can I ask you few questions about your school?M: Yes you can. W: How many subjects do you study? M: We have 12 subjects altogether. W: How long are the lessons? M. Each lesson lasts about one hour. W: Are there breaks? M: Two breaks. One at 10 am and the other at 4 pm. W: Do pu
12、pils wear school uniform? M: Only girls. W: Thats interesting. Tomorrow, I will go to take some photos in your school. Thank you for the information and for your time. M: Its my pleasure.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where are the speakers now?A. In a post office.B. In a store.C. In a schoo
13、l.11. What day is it today?A. Monday.B. Tuesday.C. Wednesday.12. What is Shelley like?A. Shes serious.B. Shes considerate.C. Shes relaxed.【答案】10. C 11. C 12. B【解析】【原文】M: Shelley. Thanks for watching the store after school today.W: No problem. M: I should have gone to the post office to get my packag
14、es from Paris yesterday. They arrived his Monday afternoon. Theyd been there for two nights. So thanks again for your help. W: Sure. Id be off now. Bye, Mr. Smith. M: So where are you going? Just go straight home. Take care. W: Well, I intend to catch my mom before she leaves work. I hope we can go
15、get some coffee together and then we go to see a film. I want to make her relaxed. Shes so tired these days. M: How good a girl! You can call your mom before you meet her. W: No. I want to give her a surprise. M: Sounds great. Have fun.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What do we know about the
16、 man?A. Hes a new flat-mate.B. Hes an Italian painter.C. Hes a part-time cleaner.14. Where is the womans sister now?A. In Sydney.B. In Oxford.C. In Rome.15. Who gave the hat to the man?A. His brother.B. His parents.C. His friend.16. What did the man do last month?A. He went to South Africa.B. He rec
17、eived a birthday gift.C. He bought a mask for Alice.【答案】13. A 14. C 15. A 16. A【解析】【原文】M: So this is the house. Mm, its really beautiful.W: Yeah, but its difficult to keep it clean. M: Dont worry. Lets do it together from today on. Well, your accent is clear. Where are you from? W: Im from Oxford. M
18、: Wow, Oxford. 100% English. W: Yes. And you are American, is that right? M: Yeah. I was born in New York, but my parents are from Italy. W: Oh! Italy is wonderful. My sister is in Italy at the moment. M: Where? W: Shes in Rome, studying Italian painters. Oh, by the way, we have another flat-mate Al
19、ice. Shes from Sydney, Australia. M: Oh. Thats good. Then I can have more friends. Can I put my things in the bedroom? W: OK, let me help you with them. Ah, this is nice. M: Im glad you like it. Its a Mexican hat. My brother sent me as my birthday gift last year. W: And what is this? M: Its an Afric
20、an mask, which i bought when I was travelling in South Africa with one of my friends last month. W: It looks so amazing.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How many people survived the huge wave?A. 3.B. 7.C. 9.18. How did the school headmistress help the children regain their confidence?A. By askin
21、g them to go back to school.B. By discussing what to do in the future.C. By introducing voluntary work to them.19. What did the children decide to rebuild?A. Their own houses.B. Their school garden.C. Their school library.20. What is The Alert Rabbit?A. A life-saving bag.B. A name of a natural disas
22、ter.C. A story on dealing with a disaster.【答案】17. A 18. C 19. B 20. C【解析】【原文】In December 26th, 11 students including Ismail himself and their teacher were at school when a huge wave took them by surprise. Ismail was one of the lucky students who survived the wave. However, his teacher along with his
23、 brother and seven more did not make it. For almost a year, children were in panic. The school headmistress tried to find ways to help them overcome fears and sadness. To rebuild childrens confidence, they were introduced to voluntary work. Children decided to rebuild the garden in their old school
24、and started to discuss what they wanted to do. They started with a project which aimed to educate people about the causes and effects of natural disasters and what to do when they hit. Ismail and his friends also created “The Alert Rabbi”, which was a story about how a disaster happened, how to pack
25、 a life-saving bag and survive the disaster. The story has been published and collected in their school library.第二部分 阅读理解(共两节 ,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWP Puppet Pop-Up StudioIt is a monthly puppet(木偶 ) making and performing workshop offered on the third Saturday
26、 of each month at different places in Calgary. The workshops are suitable for people with different skill levels and encourage all family members, youngsters and elders to create art and drama together , with a different theme each month. But for 2020 , we cant get together for fun , and you can enj
27、oy it online. Michaels Kids ClubLet your kids explore their art creativity here. Kids 3 and up can enjoy a quick project and take home a finished masterpiece. Sign up online,or just drop in. Only $3 per child reserves 30minutes for your creative kid. The project starts every half hour between 10 am
28、and 11:30 am on Saturday mornings. Contemporary CalgaryIt is an art gallery and contemporary art museum. People can enjoy the art of our times through exhibitions , speeches , and education programs here. It is open from 9 am to 6 pm on weekdays and closes at 10 pm on weekends. Kids under 12 years o
29、ld are free. Leighton Art CentreIt is full of fine crafts(工艺品) and artwork by local artists, where you find truly unique gifts for your loved ones. For 2020 , it is staying until December 20th to give visitors more opportunities to come in person, while still making sure of social distancing in the
30、house. To avoid the chance of having to line up outside, purchase a $10 ticket in advance for a 9 - 10 am shopping time on Saturday or Sunday morning.21. What do we know about WP Puppet Pop-Up Studio?A. Its open to people of all skill levels.B. Its works are exhibited for a month.C. It has a differe
31、nt theme every year.D. Its activities begin every half hour.22. Where will Mr. Smith go if he wants to buy a special present for his kids?A. Michaels Kids Club.B. Leighton Art Centre.C. Contemporary Calgary.D. WP Puppet Pop-Up Studio.23. What do the four places have in common?A. They are all open on
32、 Sundays.B. They organize activities offline.C. They are all free for children.D. They are related to art activities.【答案】21. A 22. B 23. D【解析】本文为应用文。介绍了四个艺术中心各自不同的活动内容和特色。【21题详解】细节理解题。根据 WP Puppet pop-Up Studio部分“The workshops are suitable for people with different skill levels(这些工作坊适合不同技能水平的人).”可知,
33、该中心接纳不同技能水平的人,故选A。【22题详解】细节理解题。根据 Leighton Art Centre部分“It is full of fine crafts(工艺品) and artwork by local artists, where you find truly unique gifts for your loved ones(这里到处都是当地艺术家制作的精美工艺品,在这里你可以为你所爱的人找到真正独特的礼物)”可知,如果史密斯先生想给他的孩子们买一件特别的礼物,他就去Leighton Art Centre。故选B。【23题详解】细节理解题。本文介绍了四个艺术中心各自不同的活动内容
34、和特色,根据四个中心的内容介绍“It is a monthly puppet(木偶 ) making and performing workshop”、“Let your kids explore their art creativity here. ”、“It is an art gallery and contemporary art museum.”以及“It is full of fine crafts(工艺品) and artwork by local artists”可知,它们均与艺术活动有关。故选D。BMagawa was born in Tanzania in 2014 , a
35、nd hes a little bigger than normal rats. Magawa and several other rats are part of the Hero Rat program run by a group called APOPO. Because the rats are so light , theres little danger that they will cause accidents while working. From a young age he was trained to sniff out TNT( 炸药). The training
36、normally takes about a year. Magawas main job is to sniff out a trickier kind of bomb, known as a mine which is hidden,usually underground. In Cambodia , where Magawa works , mines were common during long periods of civil war between 1975 and 1988. During that time , around 5 million mines were plan
37、ted in the country. About half of Cambodias minefields havent yet been cleared. Since 1979 , these mines have killed or injured over 64 ,000 people. Magawa is taken out to a minefield, which he carefully goes over , section by section. Magawas master , Malen , guides him carefully across the field o
38、n a leash( 绳子 ). When Magawa finds a mine,he scratches at the dirt above it , wigwagging that hes found something. Because the rats work by sniffing , theyre very fast. It only takes Magawa 30 minutes to search an area as big as a tennis court. A human doing the same job would take four days. Malen
39、says that Magawa and his colleagues are very confident in the field. He works quickly and is easily able to make decisions about whether something is a danger or not. Magawa is the star sniffer of the Hero Rat program. Hes found 39 landmines and 28 bombs that were dropped from planes , but never exp
40、loded. To honor Magawa , the PDSA made a special gold award that was small enough for Magawa to wear.24. What made Magawa join in the Hero Rat program?A. His beneficial birthplace.B. His great achievements.C. His strict training.D. His being light in weight.25. What does the underlined word wigwaggi
41、ng mean in paragraph 3?A. Signaling.B. Pretending.C. Remembering.D. Accepting.26. What can be inferred about Magawa when he is working?A. He finds a minefield ffectively.B. He makes accurate judgments.C. He has other rats act confidently.D. He spends less time digging mines.27. Where is the text pro
42、bably taken from?A. A textbook.B. A novel.C. A magazine.D. A diary.【答案】24. D 25. A 26. B 27. C【解析】本文是一篇记叙文。文章介绍了一只名叫 Magawa的老鼠因为排雷成绩突出,动物医学慈善机构PDSA向它颁发了金质奖章,以表彰它的勇敢行为。【24题详解】细节理解题。根据第一段“Magawa and several other rats are part of the Hero Rat program run by a group called APOPO. Because the rats are s
43、o light, theres little danger that they will cause accidents while working. (Magawa和其他几只老鼠是“英雄老鼠”项目的一部分,该项目由一个名为APOPO的组织实施。因为老鼠很轻,它们在工作时发生事故的危险很小。)”可知,因为老鼠很轻,在工作(排雷)时几乎没有造成事故的危险,因此可知,这Magawa成了“英雄老鼠”的成员。故选D。【25题详解】词义猜测题。本词前面部分“When Magawa finds a mine,he scratches at the dirt above it ”谈到:当 Magawa发现地
44、雷的时候,他会抓挠上面的泥土。第二段首句“From a young age he was trained to sniff out TNT( 炸药). ”谈到他是经过训练排雷的,由此推知,他这样做是向主人发信号说他找到了地雷。所以wigwagging为“发信号”之意。故选A。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段“He works quickly and is easily able to make decisions about whether something is a danger or not. (他的工作速度很快,能够很容易地决定某物是否危险。)”可知,Magawa工作迅速,很容
45、易就能决定所找到的东西是否有危险。由此说明他判断很准。故选B。【27题详解】推理判断题。全文主要讲述了英雄老鼠Magawa勇敢排雷,最终获得金质奖章的故事,因此本文最后可能选自一本(动物)杂志。故选C。CLong ago, writing was done on parchments- -thin, dried animal skins specially prepared for writing. But the parchment wasnt easy to make and it wasnt cheap. Then, ancient people removed the original
46、 writing from a parchment and then used it again for another piece of writing. Thats what creates a palimpsest. The writing removed from the parchment cant be seen directly. Generally , finding hidden writing on very old documents is so unusual, but for scientists,it is just the opposite because the
47、y have learned ways to use special lighting to discover it. For young college students , doing this is a different matter. Last year , some students at the Rochester Institute of Technology( RIT) took part in a class that brought together many students from different areas to do a project as a group
48、, which was to build a special camera system that could take pictures by using different kinds of light. But just as the students were finishing up their project together ,COVID-l9 hit and the students could no longer work on the project in person. Instead , they broke into smaller groups to try to
49、finish parts of the project remotely. Although they met many tough problems, they communicated , sometimes fiercely , with each other timely online to settle them. Over the summer , they got special permission to continue working on the camera system , and they managed to finish it. Then they borrow
50、ed several old parchments from the collection at the schools Cary Graphic Arts Collection. When they put one of the pages under their camera system with ultraviolet( UV) light( 紫外銭) , the hidden writing appeared suddenly. The students are even more excited because even though the parchment is no lon
51、ger part of a book , the students know where 29 other pages from the same book are. They hope that these , too , will have hidden writing.28. Why did ancient people remove the old writing from a parchment?A. To re-use the parchment.B. To correct the words on it.C. To see the hidden writing.D. To sel
52、l it at a higher price.29. What do scientists think of their discovery of hidden writing on old documents?A. Its surprising.B. Its unexpected.C. Its common.D. Its creative.30. Hows the relationship among the members of the project?A. Uneasy.B. Cooperative.C. Competitive.D. Casual.31. Whats the text
53、mainly about?A. Students finding hidden writing.B. Scientists preserving parchments.C. The protection of old documents.D. A special camera system.【答案】28. A 29. C 30. B 31. A【解析】本文属于说明文。介绍了一群罗彻斯特理工学院大学生用自己设计的特殊摄像系统在一本十六世纪的书上发现了隐藏的文字。【28题详解】细节理解题。根据第一段“But the parchment wasnt easy to make and it wasnt
54、 cheap. Then, ancient people removed the original writing from a parchment and then used it again for another piece of writing. (但羊皮纸不容易做,也不便宜。后来,古人从羊皮纸上删除了原来的文字,然后再用它来写另一篇文章。)”可知,在古代羊皮纸不容易做,也不便宜。因此人们把羊皮纸上的旧字迹刮下来,重新使用这张羊皮纸。故选A。【29题详解】推理判断题。根据第二段“Generally , finding hidden writing on very old documen
55、ts is so unusual, but for scientists, it is just the opposite because they have learned ways to use special lighting to discover it.( 一般来说,在非常古老文件上找到隐藏的文字是非常不寻常的,但对科学家来说,这恰恰相反,因为他们已经学会了使用特殊照明来发现它的方法)”可知,科学家们已经学会了使用特殊的光线来显示隐藏的文字的方法,因此对于他们来说,在非常古老的文件上发现隐藏的文字并不奇怪。故选C。【30题详解】推理判断题。根据第二段的“Although they m
56、et many tough problems, they communicated, sometimes fiercely, with each other timely online to settle them. (虽然他们遇到了许多棘手的问题,但他们互相交流,有时是激烈的,及时在网上解决他们。)”可知,虽然这些学生遇到了很多棘手的问题,但他们会在网上及时沟通,有时甚至会很激烈沟通以便解决这些问题。由此推知,他们之间是合作关系。故选B。【31题详解】主旨大意题。通全文,特别是根据第二段的“finding hidden writing on very old documents is so
57、unusual”(在非常古老的文件上找到隐藏的文字是非常不寻常的)以及“For young college students , doing this is a different matter.( 对于年轻的大学生来说,做这些是另一回事。)”和下文的描述可知,本文主要介绍了罗彻斯特理工学院大学生克服重重困难,起合作研制成了一种成像相机,该相机利用紫外线,能够发现羊皮书上被古人隐去的信息。故选A。DFabien Cousteau is the grandson of Jacques Cousteau, an ocean scientist who brought the wonders of
58、the sea to the attention of people around the world. Jacques Cousteau helped invent the Aqua-Lung(水肺) , now used by divers everywhere. Fabien Cousteau has followed a similar path,exploring the sea as a scientist and working to protect the oceans. Oceans cover more than 70% of our planet. NOAA says w
59、e have created maps of less than 20% of the worlds oceans, and only 5% have been explored. Space seems to have gotten much more attention , even though its farther away. The International Space Station( ISS) has been around for more than 20 years , and more people have gone to the moon than have gon
60、e to the deepest point in the ocean. The ocean is our life support system. It is the very reason why we exist in the first place,Fabien says. But though the ocean is all around us , studying it is a challenge. Divers are limited in how far down they can go and how long they can stay below. Returning
61、 to the surface can be dangerous. Fabien has announced a plan to build a large research station under the ocean named Proteus,which is designed to deal with many of those problems. The power for the station is expected to come from solar energy and the movement of the ocean. Fabien says that the res
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2018年秋八年级语文上册人教版(安徽专版)习题课件:第五单元检测卷(共64张PPT).ppt
