吉林省长春市普通高中2021届高三英语下学期质量监测试题(四)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春市 普通高中 2021 届高三 英语 下学 质量 监测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春市普通高中2021届高三英语下学期质量监测试题(四)(含解析)本试卷共12页。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字迹工整,笔迹清楚。3. 请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4. 作图可先用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(120小题)第一节(
2、共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the man reading?A. A magazine.B. A novel.C. A newspaper.【答案】C【解析】【原文】M: I read in the newspaper that
3、 the novel you are reading is excellent.W: Ive also read some negative reviews.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man mean?A. The reference books cant be borrowed.B. The reference books arent available.C. Any kind of books can be borrowed.【答案】A【解析】【原文】W: I thought the librarian said we could check o
4、ut as many books as we need with our library cards.M: Thats right, but not those reference books.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation probably take place?A. At a supermarket.B. At a restaurant.C. At a theater.【答案】B【解析】【原文】W: Do you know if our food is ready? Were going to be late for the
5、 theatre if it doesnt come soon.M: Im sorry, maam. The kitchen is backed up. It ought to be ready soon.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who will hand in the report?A. The woman.B. The man.C. Neither.【答案】A【解析】【原文】M: The thing to keep in mind is to be clear and brief when you write your report.W: Oh, before I for
6、get, when is it due, Professor Lawrence?M: Its due a week from today.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why didnt the man finish his science homework?A. He found it difficult.B. He forgot it completely.C. He didnt have enough time.【答案】C【解析】【原文】W: Billy, can I please have your science homework?M: Um, Im really sor
7、ry but a friend came over last night, so I only had time to finish half of it. Plus, I left it all at home.W: Billy, youd better have it done by tomorrow.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下
8、面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is wrong with the shower?A. It has no hot water.B. It cant be turned on at all.C. It cant be tuned off completely.7. What is the man good at repairing?A Washers.B. TVs.C. Shower heads.【答案】6. C 7. B【解析】【原文】W: Isaac, somethings wrong with the shower. It wont tu
9、rn off completely.M: Yeah? Maybe the shower head needs replacing.W: Oh, its probably just a washer or something that needs to be replaced. Can you take a look at it?M: Me? Im not a repairman. I dont even know whats wrong with it.W: I know. But youre always so good when the TV needs to be fixed. You
10、know, when the screen needs adjusting.M: Yeah, well, thats an emergency!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. When did the man get a reply to his application?A. Last month.B. Last week.C. This Friday.9. Why is the man going to Paris?A. To travel.B. To study.C. To work.【答案】8. B 9. C【解析】【原文】M: Remembe
11、r how I applied for those jobs overseas last month?W: Yeah. Did you get a reply?M: Last Friday, one of the companies e-mailed me. Theyve offered me a job in Paris! Ill go to Paris tomorrow.W: Wow! Congratulations! What about your current job? Have you told them youre leaving?M: No, not yet.W: They m
12、ight be upset. Ill be hard to find someone to fill in your position at such short notice.M: Well, its none of my business. Im telling the manager at work that my bags are packed and Im leaving today.W: Well, I hope you have a good time in Paris.M: You bet I will!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10
13、. Whats the womans attitude towards her trying?A. Disappointed.B. Confident.C. Interested.11. Which of the following has been tried?A. Doing exercise.B. Writing books.C. Going on diets.12 What does the man advise the woman to do?A. Keep her lifestyle.B. Improve her health.C. Save her energy.【答案】10.
14、A 11. C 12. B【解析】【原文】M: Oh, you got me all wrong! Maybe youll just have to try a little harder.W: But I really am! And Ive tried everything: pills, all kinds of diets, best-selling books you name it!I feel like Im doing everything right but I still keep getting bad news!M: Well, you must be doing so
15、mething wrong. To be honest, Id say what you really need is an overall change of lifestyle.W: Yeah, youre probably right but Ive been so caught up in the work deadlines and keeping the house going that whenever Im upset or tense I head straight for the fridge.M: Well, habits like that are hard to br
16、eak. What Im saying is that instead of always thinking about your weight, you could try to improve your health and increase your energy levels.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Who is Julie?A. The womans schoolmate.B. The womans colleague.C. The womans relative.14. Why didnt the woman want to d
17、o magic tricks at the party?A. She didnt bring what she needed.B. She didnt know how to do it at all.C She hasnt practised it for a long time.15. How did the woman feel at the party?A. Tired.B. Embarrassed.C. Excited.16. What does the woman plan to do?A. Avoid meeting Julie again.B. Practice magic t
18、ricks at times.C. Give up playing magic tricks.【答案】13. A 14. C 15. B 16. B【解析】【原文】M: How was the party last night, Rebecca? Im so disappointed I couldnt make it.W: Most of it was good, but.M: How come?W: Well, one of my school friends was there, Julie, and she remembered that I used to be really goo
19、d at doing magic tricks. Well, I havent got around to doing it for a long time. Im really out of practise.M: What happened at the party?W: Well, Julie announced really loudly that I could do magic tricks, and they made me perform. I hate being the centre of attention. They all stared at me. I was so
20、 bad at it, and it took me about five minutes to remember how to do it again.M: How come you dont practise magic tricks more?W: Its not a skill that you can put to use very often. But I think I should practise from time to time to avoid a scene like that again. I looked so stupid!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可
21、播放相关音频,请去附件查看】17. What is the text mainly about?A. A journey back in time.B. A trip to the future.C. A space voyage.18. In which year can the listeners see the first person in space?A. In 1880.B. In 1961.C. In 1903.19. What can the listeners see on the screens in the year 1450?A. The first books.B.
22、The first sailing ship.C. The first electric light bulb.20. What will the listeners do next?A. Enjoy the first plane flight.B. See the first Olympic Games.C. Visit the people 4000 years ago.【答案】17. A 18. B 19. A 20. C【解析】【原文】Good morning, this is your captain speaking. Please fasten your seat belts
23、for your journey back in time. We will travel at 100 years per second to 4, 000 years ago 2, 000 BC. Please watch your television screens. Now back to 1961 the first person in space.Now we are in 1903. You can see the first plane flight and about twenty years before in 1880. Look! The first electric
24、 light bulb. The year 1500 is on your screens now. You can see the first round-the-world sailing ships. One hundred years earlier, in 1450, we have the first printing press and the first books. And now, 2, 000 years more we can see some of the races of the first Olympic Games in Greece in 500 BC. An
25、d back another 1, 000 years, I can hear the sound of the first medal. This is 2, 000 BC. Here we are at our time stop for today 4, 000 years ago. You can unfasten your seat belts. Lets step out of the timeship 4, 000 years ago and meet the people in their houses and at work.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共
26、15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AStill seeking a destination for your holiday? We want to inform you of four best places that are probably a mere walk away from your home.HighlandsThis Scottish destination, only accessible on foot or by boat, is Britains last wilderness. Over a wee
27、k, youll hike into the Black Hills, cross the peninsula north to south and set sail for hikes on Skye, Rum and Eigg. Finish each day at a beach-side lodge (小屋), with dinner at the award-winning restaurant next door.SnowdoniaThe Snowdonia Way, the only low-level long-distance route, was only created
28、in 2017, and remains unnoticed on the ground. Join the new guided walking trip and you wont need to concentrate on directions, just the fine views as you pass falls, forests, riversides and Roman roads.Hadrians WallWalking along Hadrians Wall is like travelling back in timeand even more so if you do
29、 it in expert company. Andantes hike along the ancient barrier is accompanied by a historian every step of the way, who will point out every Roman road, fort, milecastle and inscription, and tell you all about Hadrians tactics and Roman daily life.DorestThe Isle of Purbeck is ideal for families: the
30、 walking is relatively gentle; the beaches are glorious; the range of other attractions varied; and the buses handy, if little legs get tired. Over a few days, mix rambling the coast and hills (routes are around five or six miles) with steam train rides and sea swims, playing knights at ruined Corfe
31、 Castle and fossil-hunting at Kimmeridge Bay.21. What can we know about Highlands?A. It is very modern.B. It is a guided trip.C. It can be reached by bus.D. It provides quality dinner.22. Which of the following is the best choice for families?A. Snowdonia.B. Dorset.C. Hadrians Wall.D. Highlands.23.
32、What do the four travel routes have in common?A. They are all walking routes.B. They are all high-level routes.C. Their destinations are the same.D. They are helpful to learn about history.【答案】21. D 22. B 23. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四个可能距离您的家仅几步之遥的旅游目的地。【21题详解】细节理解题。根据Highlands中“ Finish each day at a
33、beach-side lodge (小屋), with dinner at the award-winning restaurant next door.( 在海滩边的小屋结束每一天,在隔壁获奖的餐厅享用晚餐。)”可知,Highlands提供高质量的晚餐。故选D。【22题详解】细节理解题。根据Dorest中第一句“The Isle of Purbeck is ideal for families: the walking is relatively gentle; the beaches are glorious; the range of other attractions varied;
34、and the buses handy, if little legs get tired. (普贝克岛是家庭的理想之地:步行相对平和;海滩很美;其他景点的范围各不相同;如果小脚累了,公共汽车也很方便。)”可知,Dorset是家庭之旅的最佳选择。故选B。【23题详解】细节理解题。根据Highlands中“This Scottish destination, only accessible on foot (这个苏格兰的目的地,只有步行才能到达);Snowdonia中“Join the new guided walking trip(加入新的有向导的徒步旅行);Hadrians Wall中“ A
35、ndantes hike along the ancient barrier is accompanied by a historian every step of the way, and tell you all about Hadrians tactics and Roman daily life.( Andante徒步之旅沿着古老的屏障徒步旅行的每一步都由一位历史学家陪同,他将指出每条罗马之路,要塞,里程碑和碑文,并向您全面介绍哈德良的战术和罗马日常生活。)和Dorest中“the walking is relatively gentle(步行相对平和)”可知,这四个旅游目的地都是步行
36、路线。故选A。BCHARITY HONORS SONS MEMORYNonprofit providing gifts to 18 to 39-year-olds is raising memoryBy PAM KRAOENRAMONA, Calif. Before he died from cancer at age 29, Silas River Bennett spent his final months taking photographs of the world around him, emailing friends, buying Christmas gifts for his
37、 sisters and encouraging his family to give to the needy. “What was important to him was to have a sense of himself outside of cancer,” said his mom, Lorranie Kerz of Ramona.Bennett went to the hospital in fall 2007 with severe back pains. He was diagnosed with Stage 4 lung cancer that had spread to
38、 his bones. Doctors believed the cancer was environmentally caused, perhaps by exposure to some poisonous gas in the basement where he lived or poisons in the paints he used as a painter.Kerz said her son was a man with a great sense of humor and a very creative mind. He had an “electric intellect”
39、who loved debating, watching “Jeopardy!” a game show on TV and telling stories with his photographs. After Bennett died in May 2008, Kerz wanted to honor the creative spirit and generosity of her son, whose nickname was “Sy”. The result was Sys Fund, a Romona-based all-volunteer national nonprofit t
40、hat has fulfilled the wishes of more than 250 people aged 18 to 39 who are battling cancer. Sys Fund provides them with small gifts such as laptops, cameras, guitar lessons, or printers to lift their spirits and refocus their energies in a positive direction.The group raises money through three fund
41、raisers each year, such as golf tournaments and 5K races. This year, because of the COVID-19, theyre trying a virtual fundraiser for the first time. After registering online, participants must download the “Lets Roam” app to their phones to donate. For those who want to apply for a wish grant, visit
42、 sysfund.org. The organization is also seeking more volunteer members. For details, email Kerz at lorrainesysfund.org.24. Why did Kerz found Sys Fund?A. To honour his son.B. To get rid of cancer.C. To make his son famous.D. To gain more profit.25. What can we learn about Sy?A. His cancer was caused
43、by poisonous paints.B. He spent his final months preparing for the fund.C. He was energetic and lived a short but colorful life.D. He died more than one year after he was diagnosed with cancer.26. How does Sys fund help the needy?A. By seeking more volunteers to tell stories.B. By downloading some a
44、pps to the phones.C. By providing cancer patients with small gifts.D. By selling some things to cancer patients at a low price.27. Where is this text most likely from?A. A newspaper.B. A guidebook.C. An announcement.D. A diary.【答案】24. A 25. C 26. C 27. A【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,讲述了Lorranie Kerz为了纪念逝去的儿子所建立
45、的慈善基金会,该基金会旨在帮助那些患有癌症的患者。24题详解】细节理解题。根据文章标题“CHARITY HONORS SONS MEMORY”以及文章第三段“After Bennett died in May 2008, Kerz wanted to honor the creative spirit and generosity of her son, whose nickname was “Sy”. The result was Sys Fund, a Romona-based all-volunteer national nonprofit that has fulfilled the
46、wishes of more than 250 people aged 18 to 39 who are battling cancer.(Bennett于2008年5月去世后,Kerz想要纪念她的儿子的创新精神和慷慨,他的昵称是“Sy”。结果就是Sy基金会成立了,这是一个总部设在罗马尼亚的全自愿性质的全国性非营利组织,已经实现了250多名18岁至39岁的癌症患者的愿望)”可知,Kerz创立基金会的目的就是为了纪念她逝去的儿子。故选A。【25题详解】推理判断题。根据文章第一段“Before he died from cancer at age 29, Silas River Bennett s
47、pent his final months taking photographs of the world around him, emailing friends, buying Christmas gifts for his sisters and encouraging his family to give to the needy.( 29岁时,Silas River Bennett因癌症去世。在他生命的最后几个月里,他拍摄周围的世界,给朋友发电子邮件,给姐妹们买圣诞礼物,鼓励家人捐给穷人)”以及文章第三段“After Bennett died in May 2008, Kerz wa
48、nted to honor the creative spirit and generosity of her son, whose nickname was “Sy”. (Bennett于2008年5月去世后,Kerz想要纪念她的儿子的创新精神和慷慨,他的昵称是“Sy”。)”可知,Bennett在生命的最后几个月里,做了许多有意义的事并且他的母亲认为他是一个富有创新精神和慷慨的人。由此推知,Bennett精力充沛,一生虽然短暂但却丰富多彩。故选C。【26题详解】细节理解题。根据文章第三段“Sys Fund provides them with small gifts such as lapt
49、ops, cameras, guitar lessons, or printers to lift their spirits and refocus their energies in a positive direction.(Sy基金会为他们提供小礼物比如笔记本电脑、相机、吉他课或打印机来振奋他们的精神,将他们的精力重新集中在积极的方向上。)”可知,Sy基金会通过给癌症病人提供小礼物从而让他们振奋精神。故选C。【27题详解】推理判断题。根据文章最后一段“This year, because of the COVID-19, theyre trying a virtual fundrais
50、er for the first time. After registering online, participants must download the “Lets Roam” app to their phones to donate.(今年,由于新冠疫情,他们首次尝试进行虚拟募捐。在网上注册后,参与者必须下载“Lets Roam”应用程序到他们的手机上进行捐赠)”可知,文章呼吁大家为Sy基金会进行捐款。再结合文章最后所给出的网站和邮箱,由此推知,本文是给Sy基金会打广告,呼吁大家捐款并且加入其中。故本文选自于报纸。故选A。CBelieve it or not, 43,000,000
51、Americans are gardening. That is about one in six. Gardeners, of course, come in many varieties.Abhi Arora used to be in the tech field. Like so many people, he sat at a desk all day, staring at a screen. Due to the stress of always staying indoors and in front of a computer, he started getting anxi
52、ety issues. To recharge and refresh, he visited a local garden in California. He noticed the shift in his mood, emotions, and improvement in his mental health overall during each visit.Arora became friends and later business partners with the gardens owner, farmer Rishi Kumar, Kumar studied computer
53、 science in college but became obsessed with plants and gardening. He now runs Sarvodaya Farms in Pomona, Califomia. Rishi and I met an old man who was healing himself and his son through the power of gardens. It was then that I realized that we could help others feel the same connection to the heal
54、ing power of gardens, Arora says. The two co-founded Healing Gardens, an online marketplace where people can rent their organic urban gardens or farms for use by the hour.“Ive always had a love for plants and wildlife, so with Healing Gardens we want to bring easy access to the wellness benefits of
55、nature to our community and at the same time do our part in regenerating our planet. Arora says.Healing Gardens is based on the simple idea that most people enjoy being surrounded by plants and animals. A healing garden is a restorative outdoor space that has been specifically designed to steer the
56、restless mind away from circling thoughts and towards the presence of the senses.In addition to offering private time for visitors to just spend time alone in the garden or at the farm, individual hosts may also offer events and activities like yoga classes, mediation sessions, and goat petting for
57、kids. Beautiful imagery, luscious smells, birdsongs, and more, gently invite the guest at a Healing Garden to presence.28. How did Arora feel after he visited local gardens?A. More stressed.B. More anxious.C. More emotional.D. More relaxed.29. What led Arora to set up Healing Gardens?A. The idea of
58、looking for a new job.B. An experience in a garden in California.C. The bright future of the online business.D. Kumars knowledge in computer science.30. Whats the purpose of founding the Healing Gardens?A. To earn more money.B. To promote the produce.C. To provide leisure places.D. To bring the bene
59、fits of nature to people.31. What do we know about the Healing Gardens?A. Recovery rooms are available.B. People can spend time alone for free.C. A wide variety of activities are provided.D. People can enjoy performances by trained animals.【答案】28. D 29. B 30. D 31. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了Abhi Arora创立H
60、ealing Gardens的原因以及所带来的好处。【28题详解】推理判断题。根据文章第二段“He noticed the shift in his mood, emotions, and improvement in his mental health overall during each visit.(他注意到在每次访问期间他的心情、情绪和心理健康的整体改善)”可知,Arora在参观当地的花园后心情和心理健康都会得到改善。由此推知,参观花园会让他感到舒适和放松。故选D。【29题详解】推理判断题。根据第二段“To recharge and refresh, he visited a loc
61、al garden in California. He noticed the shift in his mood, emotions, and improvement in his mental health overall during each visit.(为了放松和休整,他参观了加州的一个当地花园。每次参观之后,他都注意到了心情和情绪的转变,以及心理健康的提升。)”以及第三段“It was then that I realized that we could help others feel the same connection to the healing power of ga
62、rdens, Arora says.(正是那个时候我才意识到我们也可以帮助别人感受到花园给他们带来的治疗性的作用。)”可知,正是加州的经历促使他建立了这个项目,故选B。【30题详解】推理判断题。根据文章第四段“Ive always had a love for plants and wildlife, so with Healing Gardens we want to bring easy access to the wellness benefits of nature to our community and at the same time do our part in regener
63、ating our planet(我一直都很喜欢植物和野生动物,所以通过Healing Gardens,我们希望为我们的社区带来自然的健康益处,同时也为地球的再生尽一份力)”可知,Arora建立花园的目的是想给社区带来自然的健康益处。即给人们带来自然的好处。故选D。【31题详解】推理判断题。根据文章最后一段“In addition to offering private time for visitors to just spend time alone in the garden or at the farm, individual hosts may also offer events a
64、nd activities like yoga classes, mediation sessions, and goat petting for kids.(除了为游客提供在花园或农场独处的私人时间外,单独的主人还会提供活动和活动,比如瑜伽课、冥想课程,以及孩子们的山羊抚摸)”可知,Healing Gardens给参观者们提供了各式各样的活动。故选C。DIts hard to turn down hamburgers, French fries, potato chips and all of the other junk food that seem to call out to us.
65、However, eating too much junk food can harm your body, particularly if youre between the ages of 10 and 19.“Junk food shapes adolescent brains in ways that weaken their ability to think, learn and remember. It can also make it harder to control impulsive behaviors,” said Amy Reichelt, a brain and nu
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2012届高考语文二轮复习课件(新人教版):第二部分 专题五 第三讲 断句和翻译(1).ppt
