四川省邻水实验学校2022届高三上学期第二阶段考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省邻水实验学校2022届高三上学期第二阶段考试英语试题 WORD版含解析 四川省 邻水 实验学校 2022 届高三 上学 第二阶段 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届四川省邻水实验学校高三上学期第二阶段考试英语试题考试时间:120 分钟 满分:150 分第卷 (选择题,满分 100 分)第一部分 听力 (共两节, 满分 30 分)第一节 (共 5 小题, 每小题 1.5 分, 满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the film start?A. At 6:20.B. At 6:30.C. At 6
2、:40.【答案】C【解析】【原文】W: Hurry up! The film starts in 20 minutes, and its already 6: 20 now.M: Take it easy. It will only take us 10 minutes to get there.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How will the woman probably go to New York?A. By car.B. By train.C. By bus.【答案】B【解析】【原文】W: What do you think is the best way to ge
3、t to New York?M: Well, as been raining heavily these days. taking a bus or driving your own car can be dangerous. So, taking the train may be your best choice.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the speakers?A. Brother and sister.B. Husband and wife.C. Professor and studen
4、t.【答案】A【解析】【原文】W: Isnt this your wifes best scarf?M: Yes, but we want you to have it. Mom told us how cold the winter gets in Spain. Youll need something while you study with your professor there.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. Apartment building.B. Plastic trash.C. Envir
5、onmental protection.【答案】C【解析】【原文】M: My apartment building started a recycling program. Im so interested in learning about it.W: Weve been recycling in my building since last year. Im trying to stop using plastic bags, too.M: That s awesome. Using less water is another great way to protect the enviro
6、nment.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where was the woman when the earthquake happened?A. Outside the house.B. In the bathroom.C. In the kitchen.【答案】C【解析】【原文】M: What were you doing when the earthquake happened?W: I was cooking some eggs, Then, the table began to shake. The light went out suddenly, and I couldn
7、t help screamingM: Did you run outside.W: No, I couldnt find my way in the darkness. So I stayed in the bathroom.第二节(共 15 小题,每小题 1.5 分, 满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话!后有几个小题, 从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最 佳选项, 并标在试卷的相听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题 5 秒钟; 听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,
8、请去附件查看】6. Why does the woman make the call?A. To ask for leave for Lisa.B. To ask about Lisas study.C. To ask about Lisa s homework.7. Whats the womans phone number?A. 901- 1674.B. 109- 1746.C. 911- 1874.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Golden Gate High School. How may I help you?W: Hello, sir! This is Emma
9、White. Im calling for my daughter, Lisa. Shes not feeling well.M: Im sorry to hear that. I hope its not too bad.W: Thank you. She has a little fever and a cough. Nothing too serious. Can I get her homework for today?M: OK. Is it all right for me to give your phone number to the teachers? They can ca
10、ll you after school. They are too busy right now.W: That would be great. My number is 901-1674.M: Hold a second. 901-1674. Is that correct?W: Yes, thats correct. Thank you.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the man think of the great wall?A. Its beautiful.B. Its funny.C. Its extraordina
11、ry.9. When does the Great Wall look the most beautiful?A. In summer.B. In autumn.C. In winter.10. What is the speakers final decision?A. To climb to the top.B. To take the cable car.C. To walk around.【答案】8. C 9. B 10. A【解析】【原文】W: Look. David! Theres the great Wall. It stretches over for thousands of
12、 miles, And its symbol of China.M: Oh. its so remarkable!W: It looks the most beautiful in October when the leaves in the mountains nearby turn yellow.M: When was it built?W: It was first built around twenty-five hundred years agoW: Yes, I was also surprised at first. There are many ancient relics i
13、n China.M: Youre right. How can we get to the top of the great Wall?W: Well, wed better take the cable car. You know, George and Lily have been here in June, and said it was tough to climb to the top.M: Ah Lets just climb Its more fun, I think.W: Okay. Lets go. wish we could make it.听下面一段较长对话,回答以下小题
14、【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What did the man ask the woman to do?A. Buy some snacks for him.B. Fetch him some food.C. Watch a game with him.12. What was the man good at in high school?A. Playing basketball.B. RunningC. Weight lifting.13. What did the woman first advise the man to do?A. Have a health check
15、.B. Go on a diet.C. Go to bed early.【答案】11. B 12. A 13. A【解析】【原文】M: Honey, the basketball game is about to start. And could you bring some chips and a bowl of ice cream? And uh a slice of pizza from the fridge.W: Anything else?M: Thats all for now. Hey, you know, theyre organizing a company basketba
16、ll team, and Im thinking about joining. What do you think?W: Humph.M: Humph? What do you mean? I was the star player in high school.W: Yeah, twenty-five years ago. Look, I just dont want you having a heart attack running up and down the court.M: So, what are you suggesting?W: Well, first you ought t
17、o at least have a physical examination before you begin. Then you need to watch your diet and cut back on the fatty foods, like ice cream.M: Yeah, youre probably right.W: And you should take up a little weight training to strengthen your muscles. Oh, and you need to go to bed early instead of watchi
18、ng TV half the night.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What is Ms. Potter?A. A scientist.B. A painter.C. a writer.15. Who did Ms. Potter share her idea with at first?A. Her parents.B. Her friends.C. Her brothers.16. What is Ms. Potters advice for the kids?A. To start a blog.B. To keep trying.C.
19、 To draw ideas out.【答案】14. B 15. C 16. B【解析】【原文】M: So, Ms. Potter, tell us a little about yourself.W: I have always loved drawing. It makes me happy to create something from a blank piece of paper.M: What inspired you to start drawing such a lovely animal, Peter the Rabbit?W: The rabbit has always b
20、een my favorite animal. One day, my brothers and I began joking about what it would be like for a rabbit to live like a human in the countryside. So I drew it out, and thats how it started.M: How did you turn your idea into a blog and then a book?W: I started the blog as an easy way to share my cart
21、oons with strangers online. As a result, everyone loved Peter the Rabbit so much and shared his story with friends. Then one day when my blog got thousands of hits every minute, I knew its time to turn it into a book.M: Most of our audience are kids. They all want to be painters just like you. What
22、advice do you have for them?W: Well, art is hard and it takes years of practice. The only way to get good at it is to keep trying.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How many people were sent to track the elephants?A. 60.B. 64.C. 400.18. What happened to the local people?A. They received daily warn
23、ings.B. They gained public attention.C. They had conflicts with the elephants.19. What can be seen in the most popular video?A. An elephant turning on a water tap.B. An elephant taking care of its baby.C. An elephant drinking water in a river.20. What does Guo suggest to protect wild elephants?A. Ba
24、nning illegal hunting.B. Expanding their habitats.C. Controlling human activities.【答案】17. C 18. A 19. A 20. B【解析】【原文】W: 15 wild Asian elephants have made a stop along their migration in the southwestern Chinese city of Kunming. 400 staff members, 64 trucks and 60 emergency-use cars were sent to trac
25、k the elephants. Authorities have fed the elephants 2 tons of food. Local residents and people living in nearby areas have been receiving daily warnings. So far, no conflict has been reported. The animals have drawn widespread public attention, and many videos recorded by local people have received
26、thousands of likes on social media. The most popular one was recorded on Friday, in which an elephant turns on a water tap with its trunk and drinks water. Yunnan is the wild Asian elephant habitat in China. Before the 1970s, the species was threatened by a number of factors, including an increase i
27、n the human population, reduced forest and illegal hunting. Their numbers dropped sharply. However, through determined protection efforts in recent decades, Chinas Asian elephant population has risen from 170 in the 1970s to 300. “Its growing population requires a larger habitat and more food. The w
28、ell-protected forest resulted in the decrease of some small plants the favorite food of wild elephants,” said Guo Xianming, director of the research institute at Xishuangbanna National Nature Reserve.第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节 (共 15 小题; 每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文, 从每题所给的四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。AWe hav
29、e some practically secret national parks on our lists that youll want to visit this spring.Guadalupe Mountains National ParkThe most visually striking point here is El Capitan. The massive cliff(悬崖), 2.5 times as tall as the Empire State Building, towers over the rest of the park, which offers you a
30、 perfect spot for taking impressive pictures. You can also wander the Salt Basin Dunes, 2,000 acres of shockingly white sands. If youre taking very long hikes, bring plenty of water and some protein-rich snacks.Katahdin Woods and Waters National MonumentThe Katahdin Woods and Waters National Monumen
31、t preserves more than 87,500 acres of wild rivers and thick forests. In addition to hiking and camping, Katahdin is a great spot for hunting and fishing. Bring some hiking boots and perhaps trekking poles(登山杖)to cross these rocky forest trails. The park has a day use fee of $5, and the first-come, f
32、irst-serve campsites cost $8 per night.North Cascades National ParkThough the snowy peaks of the North Cascades are dangerous in the winter, it turns into a thick and green park in the warmer months, filled with beautiful mountain valleys and clear lakes. You can take a guided nature hike or go fish
33、ing. Winter driving conditions in the North Cascades can be dangerous, due to water, frost, snow, or ice on the roads.Organ Mountains-Desert Peaks National MonumentThis is not a national park, but is a national monument. It is home to several rare species of plants and animals, and lava (炫岩) flow. T
34、here are excellent chances for hiking, mountain biking, rock climbing, and nature photography, as well as overnight hiking. You can also go primitive camping anywhere in the monument for free. Its highly recommended that you should bring plenty of water and sunscreen, and know your fitness level ahe
35、ad oftime.21. What may attract a photographer most to go to Guadalupe Mountains National Park?A. The high cliff.B. The low ticket price.C. The towers in the park.D. The particularly white sands.22. How much should one pay for camping in Katahdin Woods and Waters National Monument for 2 days and 1 ni
36、ght?A. $15.B. $18.C. $21.D. $24.23. Camping in Organ Mountains-Desert Peaks National Monument, _.A. you are only allowed to camp in daytimeB. you can only stay one night there for freeC. you can feed rare animalsD. you should be well-prepared【答案】21. A 22. B 23. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了四个适合春天参观的国家公园。【
37、21题详解】细节理解题。根据Guadalupe Mountains National Park部分的“The massive cliff, 2.5 times as tall as the Empire State Building, towers over the rest of the park, which offers you a perfect spot for taking impressive pictures. (巨大的悬崖,高度是帝国大厦的2.5倍,比公园的其它部分都要高,为你提供了一个拍摄令人印象深刻的照片的完美地点)”可知,陡峭的悬崖会吸引摄影师拍摄。A. The ste
38、ep cliff. (陡峭的悬崖)符合以上说法,故选A项。22题详解】细节理解题。根据Katahdin Woods and Waters National Monument部分的“The park has a day use fee of $5, and the first-come, first-serve campsites cost $8 per night.(该公园一天的使用费为5美元,先到先得的露营地每晚收费8美元)”可知,白天5美元,晚上8美元,由此可知两天一夜为$5 + $5 + $8 = $18,共18美元。故选B项。23题详解】推理判断题。根据Organ Mountains-
39、Desert Peaks National Monument部分的“Its highly recommended that you should bring plenty of water and sunscreen, and know your fitness level ahead of time(强烈建议你要带足够的水和防晒霜,并提前了解自己的健康水平)”可知,去这个公园,你应该做好充分的准备。故选D项。BChinese-language teacher Xie Fang is excited that one of her former students from Indonesia
40、has been admitted to Beijing Language and Culture University. The 19-year-old student, Alvin Rizqi Adrian, achieved his dream of studying in China with a scholarship provided by the Chinese government.Xie met the boy five years ago when she was selected to teach Chinese at Budi Utama Three Languages
41、 National School in Yogyakarta, Indonesia. The school, founded in 2006 by local Chinese, teaches in three languages Indonesian, English and Chinese. The school has more than 970 primary, middle and high students, half of whom have Chinese ancestry.Xie taught students to speak and comprehend Chinese
42、during her year at the school. “Most Indonesian children start to learn Chinese after they enter primary school,” Xie said. “But the textbooks from Singapore seemed relatively difficult for them at that stage. Xie modified the content of the textbooks to make it easier and more interesting for the I
43、ndonesian children to learn Chinese.One student in particular, Alvin Rizqi Adrian, impressed Xie a great deal. “At that time, he was a middle school student. He was so interested in Chinese that he worked very hard to lean and practice,” she said. Since 2004, Guangdong has sent 1,000 Chinese teacher
44、s to more than 30 Chinese schools in 10 countries and regions.Indonesia has the largest number of Chinese teachers sent from Guangdong, who mainly work in kindergartens, schools and universities founded by overseas Chinese. They usually spend one to two years on the foreign assignment. “Those days i
45、n Indonesia made me feel much appreciated. The local people have respect for Chinese teachers,” Xie said. She keeps in touch with her Indonesian students through the Internet. “If I had the opportunity to go to Indonesia to teach again, I would be very happy to see the children improve their Chinese
46、,” Xie said.24. What made the Chinese-language teacher Xie Fang happy?A. She realized her dream to teach in Indonesia.B. One of her former students will graduate soon.C. She can serve overseas Chinese in 3 languages.D. Alvin Rizqi Adrian has been admitted to study in China.25. What does the underlin
47、ed word “modified” in paragraph 3 refer to?A. Beautified.B. Improved.C. Invented.D. Studied.26. We can infer that Adrian is special because he is _.A. practicalB. sensitiveC. hardworkingD. reliable27. Which of the following can be the best title ofthe news report?A. Chinese Teacher Helps Indonesian
48、Realize His Dream.B. Adrian an Indonesian, Has Achieved His Big Dream.C. Chinese-language Teachers Academic Achievements.D. Local Indonesians Show Respect for Chinese Teachers.【答案】24. D 25. B 26. C 27. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要说明了一位中文老师谢芳帮助名印尼学生实现了他在中国学习梦想的事情。文章介绍了这位老师教授印尼孩子学习中文的过程。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“
49、Chinese-language teacher Xie Fang is excited that one of her former students from Indonesia has been admitted to Beijing Language and Culture University.(中文老师谢芳很高兴她的一名印尼学生被北京语言大学录取了)”可知,Alvin Rizqi Adrian被录取让语文老师谢芳高兴。故选D。【25题详解】词义猜测题。根据后文“the content of the textbooks to make it easier and more inter
50、esting for the Indonesian children to learn Chinese.”可知,使印尼孩子学习汉语更容易,更有趣,谢改进了教科书。根据上下文语境可知划线单词意思为“改进”。A. Beautified.美化;B. Improved.改进;C. Invented.发明;D. Studied.学习。故选B。【26题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“At that time, he was a middle school student. He was so interested in Chinese that he worked very hard to learn
51、 and practice,” she said.( “那时,他还是一名中学生。他对中文非常感兴趣,所以他非常努力地学习和练习,”她说)”可推知,Adrian很特别,因为他很勤奋。故选C。【27题详解】主旨大意题。根据第一段中“The 19-year-old student, Alvin Rizqi Adrian, achieved his dream of studying in China with a scholarship provided by the Chinese government.( 19岁的Alvin Rizqi Adrian获得了中国政府提供的奖学金,实现了他在中国学习
52、的梦想)”结合文章主要说明了一位中文老师谢芳帮助名印尼学生实现了他在中国学习梦想的事情。文章介绍了这位老师教授印尼孩子学习中文的过程。故A选项“中文老师帮助印尼人实现梦想”符合文章标题,故选A。CCan snacking be a key element of a healthy lifestyle? If your first response is “No!”, heres a chance to update your opinions. Some of us were raised with the advice of “Never eat between meals.”, which
53、 can protect our teeth from sweets. Yet there can be significant advantages of snacking on healthy foods. Researchers have found that eating frequent mini-meals offers health benefits. Dr. David Jenkins and colleagues at the University of Toronto have reported some remarkable advantages.In one study
54、, participants were randomly divided into two groups and both groups were given the same type and amount of food over a two-week period. One group consumed three meals a day. For those having a “Nibbling Diet”, food was divided into 17 mini-meals a day. After two weeks, the nibblers had reduced thei
55、r blood cholesterol(胆固醇) levels by more than 15 percent. Cortisol(皮质醇), a stress indicator,was reduced by 17 percent. Average serum insulin(血清胰岛素) levels of nibblers were reduced by 28 percent. With less insulin, the body is less likely to convert loads of calories into body fat.Also, you may think
56、eating concentrated sources of fat or sugar (or both) will pack the weight into your body. However, see below for some examples of healthy snacks:Nuts are high in fat so keep portions moderate.However, the fat comes with a wealth of minerals and protective substances. For growing youngsters, high-en
57、ergy adults, athletes and those who have difficulty maintaining their weight, nuts are a great solution.Dried fruits (raisins(葡萄干), currants, apricots) help you stock up on iron. If you tend to feel cold in winter, keep raisins handy. When your blood sugar drops, youll have an instant remedy. Fresh
58、fruit is also a great choice.28. Why does the author propose a question at the beginning of the passage?A. To raise the readers awareness of refusing snacks.B. To arouse the readers interest in the topic.C. To show the significance of healthy lifestyles.D. To emphasize the importance of eating snack
59、s.29. What do the underlined words “Nibbling Diet” in Paragraph 2 refer to?A. Not eating too much food at a time.B. Eating many snacks at a time.C. Eating food gently each time.D. Eating food quickly each time.30. How does the author convince readers to believe his opinion?A. By explaining some conc
60、epts.B. By using many experts words.C. By asking many specific questions.D. By giving some examples.31. Who can benefit from dried fruits in daily life?A. An athlete who needs to maintain his weight.B. A child who is eager to grow up quickly.C. A girl who wants to warm herself in winter.D. A patient
61、 who longs to decrease his blood sugar.【答案】28. B 29. A 30. D 31. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了零食往往被认为是不健康的食品,然而研究表明吃健康的零食对人体有益。【28题详解】推理判断题。根据文章第一段“Can snacking be a key element of a healthy lifestyle? If your first response is “No!”, heres a chance to update your opinions.(吃零食是健康生活方式的一个关键因素吗?如果你的第一反应是“不!”
62、,这是一个更新你的观点的机会)”结合下文陈述吃零食有一定益处可推知,作者在文章开头提出这个问题是为了引出吃零食对健康有好处的话题,从而引起读者的兴趣。故选B。【29题详解】词句猜测题。根据文章第二段“In one study, participants were randomly divided into two groups and both groups were given the same type and amount of food over a two-week period.(在一项研究中,参与者被随机分为两组,两组人在两周的时间内得到相同种类和数量的食物)”和“One gro
63、up consumed three meals a day.(一组每天吃三餐)”以及“food was divided into 17 mini-meals a day.(每天的食物被分成17顿小餐)”可知,另一组,也就是“Nibbling Diet”,每天的食物被分成17顿小餐。由此可知“Nibbling Diet”指“一次不吃太多的食物”。故选A。【30题详解】推理判断题。文章主要讲述的是吃健康的零食对身体有益这个观点。为了陈述这一观点,作者在第二段介绍了一项实验研究,在第四段至第六段则举例说明不同的人应该吃什么健康零食。由此可推知,作者是通过举例子的方法让读者信服自己的观点。故选D。【3
64、1题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Dried fruits (raisins(葡萄干), currants, apricots) help you stock up on iron. If you tend to feel cold in winter, keep raisins handy.(干果(葡萄干、醋栗、杏子)可以帮助你储存铁。如果你在冬天觉得冷,手边要有葡萄干)”可知,如果你在冬天容易感到冷,那就准备一些干果。由此可知,想在冬天取暖的女孩可以在日常生活中食用干果。故选C。DWhat is your dream job? If your answer is, “I can on
65、ly have one?, you might be a slash youth(斜杠青年). The source of the term slash youth is the “/ used when introducing jobs in English. It refers to a group of people who no longer meet the lifestyle of a single occupation, but choose a diverse life with multiple occupations and identities. Those people
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449817.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2021全国统考语文人教版一轮课件:1-1 高考研究——鉴往知来知道高考怎么考 .ppt
