吉林省长春市长春外国语校2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春市 长春 外国语 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春市长春外国语校2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析)本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分, 共10页。考试结束后, 将答题卡交回。注意事项:1. 答题前, 考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚, 将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写, 字体工整、笔迹清楚。3. 请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答, 超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4. 作图可先使用铅笔画出, 确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁, 不要折叠, 不要弄破、弄皱, 不准
2、使用涂改液、修正带、刮纸刀。第卷 选择题(共 90 分)第一部分 听力(共两节, 满分 30 分)第一节(共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which part of the wedding planning did the man find difficult?A. The location.B. The food.C. The music.【答案】B【解析】【原文】W:
3、You must be so excited for your wedding. Was it difficult to find the place to hold it? I bet that was the hardest part of the planning.M: No. It was easy, and there came with a band. It was much harder to find someone to cook.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the man do yesterday?A. He saw a dentist.B.
4、 He took some exams.C. He watched a basketball match.【答案】A【解析】【原文】W: I didnt see you in school yesterday. You missed an exciting basketball match! Have you been ill?M: Im fine now but I felt sick with worry before my big dental appointment. I was there for hours, so I just went home after and review
5、ed for the exams.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man think of the trip to London?A. It is excellent.B. It is average.C. It is disappointing.【答案】A【解析】【原文】W: Ah, youre back. How was Londonwonderful or disappointing?M: Well, I made a big mistake. I was expecting an average sort of trip, so I only bo
6、oked two days. I could have stayed happily for two months.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When did the store open today?A. At 9:00 a.m.B. At 8:00 a.m.C. At 7:00 a.m.【答案】C【解析】【原文】M: I thought the store opened at 9:00a.m. I got here an hour early and most items were already gone.W: Thats because we have differen
7、t business hours during holidays. Were now open two hours early because of the Christmas sale.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. Animals.B. Scars.C. Childhood.【答案】B【解析】【原文】M: Look at this one. I got this from a dog that bit me when I was three.W: Check this out. I got
8、 this when I stepped on some glass last month. I lost so much blood and had to go to the emergency room.第二节(共15小题;每小题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话, 回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the woman
9、 recommend the man to buy during the sale?A. Clothes.B. Flowers.C. Food.7. Why wont the man buy the shoes today?A. The store doesnt sell them.B. They have been sold out.C. They arent on sale.【答案】6. C 7. C【解析】【原文】M: Hello, Im looking to buy a new pair of shoes for the winter. I saw your advertisement
10、 and it said youre having a big sale today.W: Thats right. Unfortunately, most of the shoes arent on sale today. You can save a lot of money on something to eat if you want to take advantage of the savings, though.M: I thought that there were a few shoe brands on sale as well. Was I mistaken?W: Well
11、, the shoes that are on sale this weekend are actually for women and children. The mens footwear sale was earlier this month.M: Oh, thats too bad.W: But we offer flowers for free. Why dont you take some?听下面一段较长对话, 回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the relationship between the speakers?A. Classmate
12、s.B. Mother and son.C. Tailor and customer.9. When is the speech probably happening?A. Later today.B. Tomorrow morning.C. The day after tomorrow.10. Why does the woman need to pick up the suit the day before the speech?A. To make sure it is repaired.B. To make sure it is clean.C. To make sure it is
13、ironed.【答案】8. B 9. C 10. A【解析】【原文】W: Remember to speak loudly throughout the whole speech, but dont yell. You want people to hear you, but you dont want to seem aggressive. You dont want to scare away your fans.M: Mom, they have sound equipment that will make my voice louder. I dont need to speak lo
14、udly. I just need to speak clearly.W: Okay, thats fine. I will be picking up your suit from the tailors tomorrow morning, but you should call them later today to make sure it will be ready.M: Why are you picking it up the day before my speech but not the day of? I dont want it to get wrinkled or dir
15、ty.W: Those wont happen, but you need to try on the suit before the speech. I need to make sure the tailor fixed the buttons that were damaged.听下面一段较长对话, 回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Where does the conversation probably take place?A. In a caf.B. In a restaurant.C. In a studio.12. What is different a
16、bout the womans business?A. It only serves vegetables.B. It only serves meat.C. It only serves the freshest fish.13. Which of the following can describe the womans business?A. Expensive.B. Successful.C. Ordinary.【答案】11. B 12. A 13. B【解析】【原文】M: This place is certainly busy. It looks like your idea is
17、 a popular one. How did you come up with it?W: Well, I dont eat meat or fish myself and I always found it difficult to find a place that served good food for people like me.M: That is true. I was in a caf yesterday and they just served me a plate of vegetables. They didnt make any effort to make a n
18、ice sauce or something like that.W: Just because we have a particular diet, it doesnt mean we dont want a meal of restaurant quality. I only buy the freshest vegetables from the shops and I turn them into something delicious.M: You certainly do and the prices of your meals seem reasonable.W: We aim
19、to make people feel comfortable to eat here. Even meat eaters enjoy coming here because they find the food tasty.M: They must wonder why they ever liked meat in the first place.W: Id be happy if people gave up eating it because of my efforts.听下面一段较长对话, 回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What is the man?A.
20、 A news reporter.B. A modern novelist.C. A government official.15. What is the goal of the Parks Project?A. To build more parks.B. To save wildlife and protect the environment.C. To educate people about their citys origins.16. What do people think about the Parks Project?A. It will create more jobs.
21、B. It will cost too much money.C. It will benefit tourism development.17. What will be mainly added to the parks?A. Sculptures and carvings.B. Commercial buildings.C. Amusement rides.【答案】14. A 15. C 16. C 17. A【解析】【原文】M: Hi, is that Rachel Stewart?W: It is.M: Hi, Rachel. Its Don Porter from the Vanc
22、ouver Sun. We are doing a news article on the Parks Project. Do you have a moment?W: Certainly. How can I help you?M: Maybe you could start by telling us what this project is about?W: Sure. Were trying to raise awareness about our cultural history through our park systems.M: Does that mean you will
23、be building more parks?W: No. What we are intending to do is update our existing parks to teach people about the land and the people who first occupied it.M: What has been the public reaction so far?W: Its been very positive. The people feel it will not only bring our communities together, but make
24、our parks more attractive to visitors.M: And how much will this cost the taxpayers? Will there be any negative effects to the wildlife or surrounding environment?W: Not at all. First, the money we are using for this project has all been donated. Second, we are not taking away from the environment, b
25、ut simply adding something to it.M: What kind of additions?W: Mostly native carvings and sculptures made by the people whose ancestors first lived here. But there will also be benches and gardens.M: OK, I think I have enough here. Thank you for your time, Rachel.听下面一段独白, 回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18.
26、 Which member of the Attenborough family performed in films?A. David.B. Richard.C. John.19. When did David Attenborough first become a TV presenter?A. In 1952.B. In 1954.C. In 1973.20. What does David Attenborough worry about?A. Human influences on the planet.B. The lack of social activities in his
27、life.C. The production of his next documentary.【答案】18. B 19. B 20. A【解析】【原文】W: David Attenborough is a British broadcaster and natural historian who is known throughout the world for his nature documentaries and his support for environmental issues. He is considered a national treasure in the UK and
28、 is still continuing his broadcasting career. David Attenborough was born on May 8th, 1926. He is best known for writing and presenting the BBCs Life documentary series that together form a general survey of animal and plant life on Earth.He is the younger brother of the famous director, producer an
29、d movie actor Richard Attenborough and older brother of the motor boss John Attenborough. David Attenborough was interested in nature from an early age. He joined the BBC in 1952, and his introduction to TV was in 1954 when he presented Zoo Quest. He later became a TV chiefbut returned to broadcasti
30、ng in 1973 with Eastwards with Attenborough. The first of his ambitious Life on Earth series was made with the cooperation of an American network in 1979. His more recent programs have used scientific evidence to show the effect of mans activities on the planet, something which greatly concerns the
31、broadcaster. At least 20 living things have been named after Attenborough, including a tree, a butterfly, a fish and a frog.第二部分 阅读理解(共15小题;每小题2分, 满分30分)阅读下列短文, 从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。ABelow you will find a profile of each gap year program. If there is a specific program you are i
32、nterested in or a question you have regarding these programs, please feel free to contact them directly.Youth InternationalSince 1997, Youth International has provided many people with the most exciting and educational experience of their life. It is a learning program that combines international tr
33、avel, inter-cultural exchange, home stays, volunteer community service work and outdoor adventures.Phone:1-720-270-3323Carpe Diem EducationThrough volunteer service, travel and cultural exchange, students of Carpe Diem Education receive a personal insight into themselves and their culture. We specia
34、lize in guiding summer and semester programs for high school students. Each course is carefully crafted to develop leadership and self-awareness within our students, who return home better prepared to be leaders in thought and action.Phone:503-285-1800Center for Interim ProgramsFounded in 1980, the
35、Center for Interim Programs is the first independent gap year organization in America. Based or students interests and budget, our experienced teachers help make individual course choices including low cost volunteer options, language programs, research trips, and so on. We are committed to helping
36、students find more experiences of formal education and work.Phone:413-585-0980EF Gap YearAn EF Gap Year offers students the ability to explore several countries where you will learn a language, volunteer for a good cause gain international work experience 12-week semester or 26-week academic. Choose
37、 between a personalize your program to meet your learning. You can then by deciding where, when, and how you wish to stand interests own. Our well-structured curriculum even allows you to have college-level classes and earn credits toward graduation.Phone:1-800-726-974621. Which phone number can you
38、 dial if you want to improve your leadership?A. 1-720-270-3323B. 503-285-1800C. 413-585-0980D. 1-800-726-974622. What is EF Gap Years unique feature?A. Its reasonable fee.B. Its experienced teachersC. Its flexible study time.D. Its diverse curriculum choices23. What do the four programs have in comm
39、on?A. They pay attention to volunteer service work.B. They combine education with home stays.C. They mainly offer cross-cultural education.D. They raise students interest in adventure.【答案】21. B 22. C 23. A【解析】这是一篇应用文。文章介绍了四个为学生制定的间隔年学习项目。【21题详解】细节理解题。根据Carpe Diem Education下的Each course is carefully
40、crafted to develop leadership and self-awareness within our students, who return home better prepared to be leaders in thought and action . (每个课程都精心培养学生的领导能力和自我意识,让他们在回国后在思想和行动上做好更充分的准备,成为领导者)可知,该项目可以培养学生的领导能力,该项目的联系电话是503-285-1800。如果想培养自己的领导能力,可以拨打503-285-1800。故选B项。【22题详解】推理判断题。根据EF Gap Year部分下的You
41、 can then by deciding where, when, and how you wish to stand interests own. (你可以通过自己的兴趣决定学习地点、时间和方式)可推断,EF Gap Year的学习时间是灵活的,可以让学生通过自己的兴趣选择。C. Its flexible study time. (它灵活的学习时间)符合以上推测,故选C项。【23题详解】细节理解题。根据Youth International部分下的It is a learning program that combines international travel, inter-cultu
42、ral exchange, home stays, volunteer community service work and outdoor adventures. (这是一个结合国际旅游、文化交流、家庭住宿、支援社区服务工作和户外冒险的学习项目);Carpe Diem Education部分下的Through volunteer service (通过志愿者服务);Center for Interim Programs部分下的 Based or students interests and budget, our experienced teachers help make individu
43、al course choices including low cost volunteer options(基于学生的兴趣和预算,我们经验丰富的老师可以帮助学生选择个人课程,包括低花费的志愿者课程)和 EF Gap Year下的where you will learn a language, volunteer for a good cause, gain international work experience (在那儿,你可以学语言,为公益事业做志愿者,获得国际工作经验)可知,这四个项目都关注志愿者服务工作。A. They pay attention to volunteer serv
44、ice work. (他们都关注志愿者服务工作)符合以上说法,故选A项。BWith the young unable to afford to leave home and the old at risk of isolation(孤独), more families are choosing to live together.The doorway to peace and quiet, for Nick Bright at least, leads straight to his mother-in-law, she lives on the ground floor, while he
45、lives upstairs with his wife and their two daughters.Four years ago they all moved into a three-storey Victorian house in Bristol - one of a growing number of multigenerational families in the UK living together under the same roof. They share a front door and a washing machine, but Rita Whitehead h
46、as her own kitchen, bathroom, bedroom and living room on the ground floor.“We floated the idea to my mum of sharing at a house,” says Kathryn Whitehead. Rita cuts in: “We spoke more with Nick because I think its a big thing for Nick to live with his mother-in-law.”And what does Nick think? “From my
47、standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”Its hard to tell exactly how many people agree with him, but research indicates that the numbers have been rising for some time. Official reports suggest that the number of households with three generations livin
48、g together had risen from 325,000 in 2001to 419,000 in 2013.Other varieties of multigenerational family are more common. Some people live with their elderly parents; many more adult children are returning to the family home, if they ever left. It is said that about 20% of 25-34-year-olds live with t
49、heir parents, compared with 16% in 1991.The total number of all multigenerational households in Britain is thought to be about 1.8 million.Stories like that are more common in parts of the world where multigenerational living is more firmly rooted. In India, particularly outside cities, young women
50、are expected to move in with their husbands family when they get married.24. Who mainly uses the ground floor in the Victorian house in Bristol?A. Nick.B. Rita.C. KathrynD. The daughters.25. What is Nicks attitude towards sharing the house with his mother-in -law?A. Positive.B. Carefree.C. Tolerant.
51、D. Unwilling.26. What is the authors statement about multigenerational family based on?A. Family traditions.B. Financial reports.C. Published statistics.D. Public opinions.27. What is the text mainly about?A. Lifestyles in different countries.B. Conflicts between generations.C. A housing problem in
52、Britain.D. A rising trend of living in the UK.【答案】24. B 25. A 26. C 27. D【解析】这是一篇新闻报道。短文报道了在英国,由于年轻人负担不起离家的费用,而老年人又面临着被孤立的风险,越来越多的家庭选择住在一起,出现了多世同堂的现象。【24题详解】细节理解题。根据第三段“ but Rita Whitehead has her own kitchen, bathroom, bedroom and living room on the ground floor.”可知,但Rita在一楼有自己的厨房、浴室、卧室和客厅。由此可知,Rit
53、a 在布里斯托尔的维多利亚式住宅中使用一楼。故选B项。【25题详解】推理判断题。根据第五段“And what does Nick think? “From my standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”可知,尼克是怎么想的?“从我的角度来看,一切都很顺利。我推荐它吗?是的,我想我会推荐在一起居住的。”由此判断出,尼克对和和岳母合住房子的态度是积极的。故选A项。【26题详解】细节理解题。根据第六段“ Official reports suggest that t
54、he number of households with three generations living together had risen from 325,000 in 2002 to 419,000 in 2013.”官方报告显示,三代同堂的家庭数量从2002年的32.5万户增加到2013年的41.9万户。根据第七段“It is said that about 20% of 25-34-year-olds live with their parents, compared with 16% in 1991.The total number of all multigeneration
55、al households in Britain is thought to be about 1.8 million.”可知,据说,25-34岁的年轻人中有20%和父母住在一起,而1991年这一比例为16%。据估计,英国多代同堂的家庭总数约为180万。由此可知,作者关于多世同堂家庭的论述基于发布的统计数据。故选C项。【27题详解】主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段“With the young unable to afford to leave home and the old at risk of isolation(孤独), more families are choosing to
56、live together.”可知,由于年轻人负担不起离家的费用,而老年人又面临着被孤立的风险,越来越多的家庭选择住在一起。所以短文主要是关于英国生活方式的一种上升趋势。故选D项。CPlease take a few seconds and think of your personal biggest goal. Imagine telling someone you meet today what youre going to do. Imagine their congratulations and their high image of you. Doesnt it feel good
57、to say it out loud? Dont you feel one step closer already? Well, bad news: you should have kept your mouth shut, because that good feeling will make you less likely to do it.Any time you have a goal, there is some work that needs to be done to achieve it. Ideally, you would not be satisfied until yo
58、ud actually done the work. But when you tell someone your goal and he acknowledges(认可) it, psychologists have found its called a “social reality”. The mind is kind of tricked into feeling that its already done. And then, because youve felt that satisfaction, youre less motivated to do the actual har
59、d work necessary. This goes against the traditional wisdom that we should tell our friends our goals, right?In 1982, Peter Gollwitzer, a Professor of Psychology, wrote a whole book about this. And in 2009, he did some new tests that were published. It goes like this: 163 people across four separate
60、testseveryone wrote down their personal goal. Then half of them announced their commitment(许诺) to this goal to the room, and half didnt. Then everyone was given 45 minutes of work that would directly lead them towards their goal, but they were told that they could stop at any time. Now those who kep
61、t their mouths shut worked the entire 45 minutes on average, and when asked afterwards, said they felt they had a long way to go to achieve their goal. But those who had announced it quit after only 33 minutes on average, and when asked afterwards, said that they felt much closer to achieving their
62、goal.28. What do the words “social reality” in Paragraph 2 mean?A. Completion of the goal.B. Necessary hard work.C. Peoples acknowledgement.D. A sense of satisfaction.29. What does Peter Gollwitzer try to tell us?A. Writing down the goal is very helpful.B. Achieving personal goal needs more time.C.
63、Keeping the goal secret makes people work harder.D. Making the goal public makes people less satisfied.30. How did Peter Gollwitzer prove his idea about peoples goal?A. By giving figures.B. By giving examples.C. By making a survey.D. By making comparison tests.31. What will probably happen if you te
64、ll your friends your goal?A. You will be more confident.B. You will not gain satisfaction.C. You are less likely to realize it.D. Youll be much more motivated.【答案】28. A 29. C 30. D 31. C【解析】这是一篇说明文。文章讲述了将目标告诉别人之后得到的满足感会让你不太可能完成目标,而将目标保密会让你更努力的完成目标。【28题详解】词义推测题。根据后文The mind is kind of tricked into fe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449970.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
