四川省阆中中学校2020-2021学年高二英语下学期期中教学质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 阆中 学校 2020 2021 学年 英语 学期 期中 教学质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省阆中中学校2020-2021学年高二英语下学期期中教学质量检测试题(含解析)注意事项:本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,共12页,满分150分,考试时间120分钟。考生作答时,将答案答在答题卡上(答题注意事项见答题卡),在本试卷上答题无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第卷(选择题共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.
2、 Where does this conversation take place?A. In a classroom. B. In a hospital. C. In a museum.2. What does Jack want to do?A. Take fitness classes. B. Buy a pair of gym shoes. C. Change his work schedule.3. What are the speakers talking about?A. What to drink. B. Where to meet. C. When to leave.4. Wh
3、at is the relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Classmates. C. Strangers.5. Why is Emily mentioned in the conversation?A. She might want a ticket. B. She is looking for the man. C. She has an extra ticket.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相
4、应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How long did James run his business?A.10 years. B.13 years. C.15 years.7. How does the woman feel about James situation?A. Embarrassed. B. Concerned. C. Disappointed.听第7段材料,回答第8至10题。8. What has Kates mother decided to d
5、o?A. Return to school. B. Change her job. C. Retire from work.9. What did Kates mother study at college?A. Oil painting. B. Art history. C. Business administration.10. What is Kates attitude toward her mothers decision?A. Disapproving. B. Ambiguous. C. Understanding.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the
6、man doing?A. Chairing a meeting. B. Hosting a radio program. C. Conducting a job interview.12. What benefits Mary most in her job?A. Her wide reading. B. Her leaders guidance. C. Her friends help13.Who will Mary talk about next?A. Her teacher. B. Her father C. Her mother听第9段材料,回答第14至17题。14. Why does
7、 the man seldom do exercise?A. He lacks motivation. B. He has a heart problem. C. He works all the time.15. What does Jacob Sattelmair probably do?A. Hes an athlete. B. Hes a researcher. C. Hes a journalist.16. Why does the woman speak of a study?A. To encourage the man. B. To recommend an exercise.
8、 C. To support her findings.17. How much time will the man probably spend exercising weekly?A.300 minutes. B.150 minutes. C.75 minutes.听第10段材料,回答第18至20题。18.What did the scientists do to the road?A. They repaired it. B. They painted it. C. They blocked it19.Why are young birds drawn to the road surfa
9、ce?A. Its warm. B. Its brown. C. Its smooth.20.What is the purpose of the scientists experiment?A. To keep the birds there for a whole year.B. To help students study the birds well.C. To prevent the birds from being killed.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,
10、并在答题卡上将该项涂黑。ASummer is that time of this year 2020 when everyone looks to escape from the boring activities of life So bring your kids to join us to have fun in the summer camp.Outdoor Word Game:All you need to do is setting up many huge letters that can be easily moved. These letters will help kids
11、 spell out certain words. Teenagers would also love something like this as it gives them the opportunity to spend their time in learning new words.Spray Painting:To bring out the creativity in a person, an activity centered on spray painting is the perfect way to get those creative juices flowing. A
12、ll you need to do is providing plain white T-shirt and some cans of colored spray paint. It will be quite surprising to see some of the original ideas that will flow from individuals.Outdoor Twister:A person will be in charge of monitoring the game and will call out colors which can be placed outdoo
13、rs. Participants have the task of placing either their hands or legs on the same color. A fun and exciting game focuses on hand-eye coordination (协调).The Maze (迷宫):One of the most fun games is the hallway maze game where a maze is constructed from either toilet paper or strings of paper. The chosen
14、participant is then asked to make his way through the maze within a limited time without touching paper. This is one of the best and entertaining summer camp ideas for kids and adults also.1. What should you prepare for Spray Painting?A. Some juice cans.B. Some huge letters.C. Some toilet paper.D. S
15、ome white T-shirts and paint.2. What is the rule of the maze game?A. Participants must be teens or kids only.B. Participants must do the game outdoors.C. Participants must use either their hands or legs.D. Participants must avoid touching the construction.3. Who is the text probably intended for?A.
16、Parents.B. Kids.C. Teachers.D. Teenagers.【答案】1. D 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了几种适合孩子参加的夏令营活动。【1题详解】细节理解题。根据Spray Painting部分关键句“All you need to do is providing plain white T-shirt and some cans of colored spray paint.”(你所需要做的就是提供纯白T恤和一些罐装彩色喷漆。)可知,如果参加Spray Painting,我们需要准备纯白T恤和一些罐装彩色喷漆。由此可知,参加Spra
17、y Painting应该准备一些白色T恤和绘画颜料。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据The Maze部分关键句“One of the most fun games is the hallway maze game where a maze is constructed from either toilet paper or strings of paper. The chosen participant is then asked to make his way through the maze within a limited time without touching paper.”
18、(最有趣的游戏之一是走廊迷宫游戏,迷宫是由厕纸或一些纸构成的。然后,被选中的参与者被要求在有限的时间内,在不接触纸张的情况下通过迷宫。)可知,在The Maze这个活动中,迷宫是由纸建造而成的,要求参与者在不接触纸张的情况下通过迷宫。由此可知,迷宫游戏的规则是参加者必须避免接触建筑物。故选D项。【3题详解】推理判断题。浏览文章内容,结合第一段关键句“So bring your kids to join us to have fun in the summer camp.”(所以带上你的孩子来参加我们的夏令营吧。)可知,句中的“your”代指的是孩子的家长,文章是向家长介绍了几种适合孩子参加的夏
19、令营活动。由此可推断出,这篇文章可能是写给父母的。故选A项。BWe lived in a very quiet neighborhood. One evening I heard a loud crash in the street. Earlier that evening my wife had asked me to go to the store to get some soft drinks. It seemed that this would be a good time to let my teenage daughter Holly practice her driving,
20、so I sent her to the store in my truck. At dinner my son talked about how much he liked my truck. I enjoyed having it, but I said: “Guy, my heart is not set on that truck. I like it but it is just metal and won t last forever. Never set your heart on anything that wont last.” After hearing the loud
21、noise, the whole family ran outside. My son shouted: “Dad! Dad, Holly crashed your truck.”The accident had happened in my own driveway. Holly had crashed my truck into our other vehicle. In her inexperience, she had confused the brakes and the gas pedal . Holly was unhurt physically but when we reac
22、hed her, she was crying and saying: “Oh, Dad, Im sorry. I know how much you love this truck.” I held her in my arms as she cried.Later that week a friend stopped by and asked what had happened to my truck. I told her the whole story. Her eyes moistened and she said : “That happened to me when I was
23、a girl. I borrowed my dad s car and ran into a tree that had fallen across the road. I ruined the car. When I got home, my Dad knocked me to the ground and began to kick me.” Over 40 years later, she still felt the pain of the night.I remember how sad Holly was on the night she crashed our truck, an
24、d how I comforted her. One day, when Holly thinks back on her life, I want her to know that I love her a thousand times more than any piece of property.4. What do we know about Holly?A. She crashed her car.B. She was badly injured.C. She ran into a fallen tree in the truck.D. She mistook the gas ped
25、al for the brakes.5. What happened to the authors friend after she had the crash?A. Her father comforted her.B. She lost the courage to drive.C. Her father was violent toward her.D. She suffered physical pain for a long time.6. What does the underlined word “property in the last paragraph probably m
26、ean ?A. Advice.B. Experience.C. Possession.D. Relationship.7. Which is the best title of the text?A. What Really MattersB. How to Educate ChildrenC. Who Really CaresD. How to Be a Father【答案】4. D 5. C 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了一天晚上,作者的女儿Holly将作者喜爱的卡车撞到了家里另一辆货车上,Holly哭着和作者说对不起。后来作者的朋友来了,告诉了自己相似的经历,但
27、是不同的是作者朋友的父亲选择把朋友打了一顿,40多年过去了,她仍然感到痛苦。作者希望有一天,当女儿Holly回想起她的生活时,想让她知道,自己爱她胜过任何一件财产一千倍。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“The accident had occurred in my own driveway. Holly had crashed my truck into our other vehicle, the family van. In her inexperience, she had confused the brakes and the gas pedal.(事故发生在我自己的车道上。Ho
28、lly把我的卡车撞到我们家的另一辆货车上了。由于缺乏经验,她把刹车和油门搞混了)”可知,Holly错把油门踏板当成刹车了。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“That happened to me when I was a girl. I borrowed my dad s car and ran into a tree that had fallen across the road. I ruined the car. When I got home, my Dad knocked me to the ground and began to kick me.(我还是个小女孩的时候就
29、遇到过这种事。我借了爸爸的车,然后撞上了一棵横倒在路上的树。我把车毁了。当我回到家时,我爸爸把我打倒在地,并开始踢我)”可知,作者的朋友在车祸后,她父亲对她很暴力。故选C。【6题详解】词义猜测题。根据画线词上文“I remember how sad Holly was on the night she crashed our truck, and how I comforted her. One day, when Holly thinks back on her life, I want her to know that I love her a thousand times more th
30、an any piece of”可知,作者还记得霍莉撞坏自己心爱的卡车那天晚上有多伤心,作者希望有一天,当霍莉回想起她的生活时,她能知道作者爱她胜过爱任何财产一千倍。故画线词意思为“财产”。A. Advice.建议;B. Experience.经历;C. Possession.财产;D. Relationship.关系。故选C。【7题详解】主旨大意题。结合文章讲述了一天晚上,作者的女儿Holly将作者喜爱的卡车撞到了家里另一辆货车上,Holly哭着和作者说对不起。后来作者的朋友来了,告诉了自己相似的经历,但是不同的是作者朋友的父亲选择把朋友打了一顿,40多年过去了,她仍然感到痛苦。作者希望有一
31、天,当女儿Holly回想起她的生活时,想让她知道,自己爱她胜过任何一件财产一千倍。可知,A选项“真正重要的是什么”最符合文章标题。故选A。CIts a popular belief that a fishs memory lasts for only seven seconds. It may seem sad to think that they dont remember what theyve eaten or where theyve been, and they dont identify you or any of their friends every moment in the
32、ir life would be like seeing the world for the first time.But dont be so quick to feel sorry for them. A new study has found that fish have a much better memory than we used to think. In fact, certain kinds of fish can even remember events from as long as 12 days ago. In the study, researchers from
33、Mac Ewan University in Canada trained a kind of fish called African cichlids to go to a certain area of their tank to get food. They then waited for 12 days before putting them back in the tank again. Researchers used computer software to monitor the fishs movements. They found that after such a lon
34、g break the fish still went to the same place where they first got food. This suggested that they could remember their past experiences.In fact, scientists had been thinking for a long time that African cichlids might have a good memory. An earlier study showed that they behaved aggressively in fron
35、t of certain fish, perhaps because they remembered their past “fights”. But until the latest findings, there was no clear evidence.Just as a good memory can make our lives easier, it also plays an important part when a fish is trying to survive in the wild. If fish are able to remember that a certai
36、n area contains safe food, they will be able to go back to that area without putting their lives at risks, “ lead researcher Trevor Hamilton told Live Science.For a long time, fish were placed far below chimpanzees, dolphins and mice on the list of smart animals. But this study has given scientists
37、a new understanding of their intelligence.8. According to Paragraph 1, people commonly believe that .A. fish can return to the area where theyve been beforeB. fish can remember things that happened long time agoC. fish can remember things for only seven secondsD. fish can well recognize their friend
38、s9. What do we know about African cichlids according to the new study?A. They treat other fish gently.B. They often forget the area for food.C. They may remember things for 12 days.D. They are on top of the list of smart animals.10. What is the text mainly about?A. Fish having very bad memories.B. F
39、ish being smarter than we thought.C. How fish improve their memory.D. What we can learn from fish.11. Where is the text most likely taken from?A. A geography textbook.B. A science magazine.C. A travel brochure.D. A medical journal.【答案】8. C 9. C 10. B 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了,人们普遍认为鱼的记忆力只有七秒钟,但研究表明
40、鱼,如African cichlids(非洲丽鱼科鱼),的记忆力比我们以前想象的要好得多,可以有长达12天的记忆力,鱼比我们想象的要聪明。【8题详解】细节理解题。由第一段中的“Its a popular belief that a fishs memory lasts for only seven seconds.”(人们普遍认为鱼的记忆力只有七秒钟。),可知人们普遍认为鱼能记住事物的时长只有七秒钟。故选C项。【9题详解】细节理解题。由第二段中的“They then waited for 12 days before putting them back in the tank again. R
41、esearchers used computer software to monitor the fishs movements. They found that after such a long break the fish still went to the same place where they first got food. This suggested that they could remember their past experiences.”(然后,他们等了12天才把它们放回水箱。研究人员使用计算机软件来监控鱼的运动。他们发现,经过这么长时间的休息,鱼还是去了它们第一次
42、得到食物的地方。这表明它们能记住过去的经历。),可知隔了12天之后非洲丽鱼科鱼还能回到第一次得到食物的地方,说明它们能记住过去12天的经历。故选C项。【10题详解】主旨大意题。第一段讲“人们普遍认为鱼的记忆力只有七秒钟”,第二段讲“研究发现非洲丽鱼科鱼的记忆力可长达12天”,第三段讲“早先研究表明非洲丽鱼科鱼可能有很好的记忆力,但无证据”,第四段讲“鱼有良好的记忆力的重要性”,最后一段讲“鱼比我们想象的要更聪明”,可知文章主要讲鱼的记忆力比我们想象的要更长,鱼也比我们想象的要聪明。故选B项。【11题详解】推理判断题。由文章大意,人们普遍认为鱼的记忆力只有七秒钟,但研究表明鱼,如African
43、cichlids(非洲丽鱼科鱼),的记忆力比我们以前想象的要好得多,可以有长达12天的记忆力,鱼比我们想象的要聪明,可知文章是关于动物类的科普性文章,可能在科学杂志上看到。故选B项。DIn October, 2019, Beijing Daily warned the youth that they shouldnt let Internet slang (俚语) deepen the generation gap(代沟),after People Daily started a discussion on Chinese microblog Weibo on how to explain t
44、he youths Internet slang terms to parents. The post got 40,000 likes. People were commenting that they couldnt keep up with the rapidly developing Internet lingo (术语)in China.People also fear that Chinese Internet slang will negatively influence broader linguistic (语言的) trends of Mandarin Chinese, i
45、n particular, the gradual taking over of pinyin, the romanization of traditional Chinese characters using the Western alphabet. As pinyin gets widely used when people text or write on mobile phones or computers, while less and less people write characters by hand, people gradually forget how to writ
46、e them, which is called character amnesia in China.2019s latest slang terms add a further simplification: the use of pinyin acronyms. Awsl in pinyin, for instance, means Ah, wo si le (Oh, Im gonna die), and is used if something is too cute or adorable. Nsdd stands for ni shuo de dui (youre right).Ce
47、rtainly as an age-old written language, Chinese has been evolving and developing over the years. But the Chinese Internet lingo is unlikely to replace the existing use of Mandarin Chinese, but will rather be enriching it by adding another layer.Acronyms arent new. They have appeared with the limited
48、 space available in early-generation cell phone messaging. Some of them have become a part of the English language, such as BTW (by the way) and LOL (laugh out loud), while others had a rather short lifetime. Thats likely to be whats going to happen with Chinas Internet slang terms. Some are going t
49、o be old in a few weeks, while others might make it into mainstream use, and as they do, young net users are coming up with new slang words to differentiate themselves.In China, using Internet slang means belonging to a certain generation that likes to watch the same talk shows, play the same games,
50、 etc., and therefore, creates unity. Older generations dont have to feel left out, and certainly dont have to fear a degradation (没落)of the Chinese language. While language development is unavoidable, Internet slang is not going to let 6,000 years of Chinese written language completely change overni
51、ght.12. The public are worried about Chinese Internet slang abuse becauseA. Its used by children to keep secrets from parents.B. It can cause confusion even among young people.C. It was invented in response to the limited messaging space.D. It will rarely have a positive effect on linguistic trends
52、of Chinese.13. How do Chinese Internet slang terms affect the Chinese language?A. They add variety to the language.B. They are replacing its traditional vocabulary.C. They make the language more global.D. They only have temporary effects on Chinese.14. By using Internet slang in China, people may ge
53、t.A. a sense of purposeB. a sense of group identityC. a sense of cultural prideD. a sense of safety15. Which could be the best title for the passage?A. Is Media Helping Older Generation Understand Internet Slang?B. Is Chinese Language Too Powerful to Be Largely Affected?C. Is Mandarin Chinese Useful
54、 to Bridge the Generation Gap?D. Is Internet Slang Deepening the Generation Gap, Ruining Chinese?【答案】12. D 13. A 14. B 15. D【解析】【分析】本文是议论文,网络俚语是否会加剧代沟,毁灭汉语?文章展开了论述。12题详解】细节理解题。根据第二段“People also fear that Chinese Internet slang will negatively influence broader linguistic(语言的)trends of Mandarin Chine
55、se” 人们还担心,中国的网络俚语会对普通话更广泛的语言趋势产生负面影响。可知,公众担心网络俚语是因为它很少对汉语的语言发展趋势产生积极的影响,故选D项。【13题详解】推理判断题。根据第四段“But the Chinese Internet lingo is unlikely to replace the existing use of Mandarin Chinese, but will rather be enriching it by adding another layer.” 但中文网络用语不太可能取代现有的普通话,而是会通过增加另一层来丰富它。可知,网络用语对中文的影响是增加了语言
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-450032.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
