四川省雅安中学2021-2022学年新高一上学期入学考试(初升高)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省雅安中学2021-2022学年新高一上学期入学考试初升高英语试题 WORD版含解析 四川省 雅安 中学 2021 2022 学年 新高 上学 入学考试 初升 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、雅安中学高2021级英语入学摸底考试第卷(满分100)第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Which instrument(乐器) has the man already owned?A. Drums.B. A piano.C. A violin.2. What does the candy taste like?A. Sour(酸的) and salty.B. Swee
2、t and sour.C. Sweet and salty.3. What does the woman dislike?A. Staying outside for a long time.B. Keeping the windows closed.C. Turning the air conditioner on.4. Why is the woman growing sunflowers?A. To eat the seeds(种子).B. To enjoy the flowers.C. To get the seeds for the man.5. Whats the relation
3、ship between the speakers?A. Teacher and student.B. Shop assistant and customer.C. Interviewer and interviewee.第二节(每小题1.5分,共22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man keep doing?A. Lifting weigh
4、ts.B. Telling the woman to take a break.C. Adding more exercises to the woman.7. What does the woman probably think about the exercise?A. Its useless.B. Its too exciting.C. Its very difficult听第7段材料,回答第8至10题。8. What will the weather be like according to the man?A. Itll rain.B. Itll snow.C. Itll have
5、ice.9. When did the man move to this area?A. In the spring.B. In the autumn.C. In the winter.10. How big do ice balls get in this area?A. Half an inch wide.B. An inch wide.C. Two inches wide.听第8段材料,回答第11至13题。11. How long will the mans show be?A. 5 minutes.B. 10 minutes.C. 20 minutes.12. What advice
6、did the woman give the man before?A. Remembering the lines from a movie.B. Pretending the people are cabbage.C. Closing his eyes to be calm.13. What seems to be the womans hope for the man?A. To enjoy himself.B. To impress the judges.(裁判)C. To make the crowd laugh.听第9段材料,回答第14至16题。14. How will the w
7、oman keep Chinese traditions alive while in America?A. By eating Chinese food.B. By watching Chinese movies.C. By talking to others about China.15. How will the woman deal with cultural differences?A. Follow her own custom(风俗).B. Respect other cultures.C. Follow other countries fashions.16. Whom wil
8、l the woman make friends with?A. Only Chinese.B. Only Americans.C. People from everywhere.听第10段材料,回答第17至20题。17. How does the speaker sound?A. Worried.B. Confident.C. Excited.18. What was the main subject of the study?A. Sitting too much time.B. Fighting against heart disease.C. Having different ente
9、rtainment.(娱乐)19. When was the end of the study?A. In 2001.B. In 2016.C. In 2017.20. Which age group had the highest number of people watching TV?A Children.B. Teenagers.C.The elderly.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADo you want to get home fro
10、m work knowing you have made a real difference in someones life?If yes,dont care about sex or age! Come and join us, then youll make it!Position: Volunteer Social Care Assistant(No Pay with Free Meals)Place: ManchesterHours: Part TimeWe are now looking for volunteers to support people with learning
11、disabilities to live active lives! Only 4 days left. Dont miss the chance of lending your warm hands to help others!Role:You will provide people with learning disabilities with all aspects of their daily lives. You will help them to develop new skills. You will help them to protect their rights and
12、their safety. But your primary concern is to let them know they are valued.Skills and Experience Required:You will have the right values and great listening skills. You will be honest and patient. You will have the ability to drive a car and to communicate in fluent written and spoken English since
13、youll have to help those people with different learning disabilities. Previous care-related experience will be a great advantage for you.1. The text is meant to _.A. leave a noteB. send an invitationC. present a documentD. carry an. advertisement2. What does the underlined part mean?A. Youll make ot
14、hers lives more meaningful with this job.B. Youll arrive home just in time from this job.C. Youll earn a good salary from this job.D. Youll succeed in getting this job.3. The volunteers primary responsibility is to help people with learning disabilities _.A. to get some financial supportB. to proper
15、ly protect themselvesC. to learn some new living skillsD. to realize their own importance4. Which of the following can first be chosen as a volunteer?A. The one who can drive a car.B. The one who has done similar work before.C. The one who has patience to listen to others.D. The one who can use Engl
16、ish to communicate.【答案】1. D 2. A 3. D 4. B【解析】【分析】本文属于广告类文体。主要内容是招募愿意帮助有学习障碍的志愿工作者。在广告中提到了招募的志愿者的职位是Volunteer Social Care Assistant ,志愿者将要工作的时间,地点,待遇,以及对申请人员的具体要求和工作内容,同时要求志愿者需要有爱心,而且有类似的工作经验的人会优先录用。【1题详解】考查推理判断。文章开头以自问自答的方式向人们发出号召,让人们参与到志愿活动中,然后在下文详细介绍了志愿者工作的地点、时间、任务、要求等,由此可知文章主要目的是宣传这项工作,故答案选D。【2题
17、详解】考查词义猜测。在文章开头作者提出问题:你希望通过你的工作而使别人的生活有所改变吗?然后鼓励人们加入进来,由此判断加入进来后就会实现自己的愿望,即通过自己的工作让别人的生活更加有意义,故答案选A。此题易误选答案为D,make it 意思是“成功地做到或得到”因为开头作者只是问读者是否想获得工作中的满足感,而没有提出这是一份工作招聘信息,所以D选项错误。【3题详解】考查细节理解。根据文章倒数第二段内容:But your primary concern is to let them know they are valued 可知志愿者们除了帮助保护智障患者的安全外,最重要的任务就是让那些被帮助
18、的人感到自身的价值和重要性,故答案选D。【4题详解】考查细节理解。根据文章末段小标题Skill and Experience Required.和末段中 Previous care-related experience will be a great advantage for you. 可知有先前类似经验的人在申请这项工作时会优先得到录用,故答案选B。 BThat cold January night, I was growing sick of my life in San Francisco. There I was, walking home at one in the morning
19、 after a tiring practice at the theatre. With opening night only a week away, I was still learning my lines. I was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time. As I walked, I thought seriously about giving up both acting and San Francisco. City li
20、fe had become too much for me.As I walked down empty streets under tall buildings, I felt very small and cold. I began running, both to keep warm and to keep away from any possible robbers. Very few people were still out except a few sad-looking homeless people under blankets.About a block from my a
21、partment, I heard a sound behind me. I turned quickly, half expecting to see someone with a knife or a gun. The street was empty. All I saw was a shining streetlight. Still, the noise had made me nervous, so I started to run faster. Not until I reached my apartment building and unlocked the door did
22、 I realize what the noise had been. It had been my wallet falling to the sidewalk.Suddenly I wasnt cold or tired anymore. I ran out of the door and back to where Id heard the noise. Although I searched the sidewalk anxiously for fifteen minutes, my wallet was nowhere to be found. Just as I was about
23、 to give up the search, I heard the garbage truck(垃圾车) pull up to the sidewalk next to me. When a voice called from the inside, Alisa Camacho? I thought I was dreaming. How could this man know my name? The door opened, and out jumped a small red-haired man with an amused look in his eye. Is this wha
24、t youre looking for? he asked, holding up a small square shape.It was nearly 3 a.m. by the time I got into bed. I wouldnt get much sleep that night, but I had gotten my wallet back. I also had gotten back some enjoyment of city life. I realized that the city couldnt be a bad place as long as people
25、were willing to help each other.5. How did the writer feel when she was walking home after work?A. Cold and sick.B. Fortunate and helpful.C. Satisfied and cheerful.D. Disappointed and helpless6. From the first paragraph, we learn that the winter was busy_.A. solving her problem at the bankB. taking
26、part in various city activitiesC. learning acting in an evening schoolD. preparing for the first night show7. On her way home the writer_.A. lost her wallet unknowinglyB. was stopped by a garbage truck driverC. was robbed of her wallet by an armed manD. found some homeless people following her8. Fro
27、m the text, we can infer that the writer_.A. would stop working at nightB. would stay on in San FranciscoC. would make friends with cleanersD. would give up her job at the bank【答案】5. D 6. D 7. A 8. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲了在一个失意的夜晚作者独自回家,工作及生活的不顺使作者心情沮丧,甚至于考虑要放弃在旧金山这个大都市的生活。然而随后发生的钱包失而复得的事情却让作者感受到了人们之
28、间的温暖,也感受到了世界的美好,内心又充满了对城市生活的希望。【5题详解】推理判断题。根据首段作者想放弃演戏甚至城市生活的消极心态说明我走在大街上的心情,用disappointed形容正确。第二段中的高楼和空寂的大街衬托出我的渺小和无助,因此用helpless形容也很正确。结尾垃圾工拾到我的钱包主动还给我使我对生活有了新的认识,用help each other映衬出作者开始时的helpless。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第一段“With opening night only a week away, I was still learning my lines. ”(离首演只有一个星期
29、了,我还在背台词)可推知,作者一直在忙于准备首演。故选D。【7题详解】细节理解题。根据第三段“”Not until I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been. It had been my wallet falling to the sidewalk.(直到我到达我的公寓大楼,打开门,我才意识到那是什么声音。 掉在人行道上的是我的钱包 )可知作者在不知道的情况下掉了钱包。故选A。【8题详解】推理判断题。根据最后一段“I realized that the
30、 city couldnt be a bad place as long as people were willing to help each other.”(我意识到,只要人们愿意互相帮助,这个城市就不会是一个糟糕的地方 )可知作者认为旧金山还是不错的,还会继续住下去。故选B。CThis dictionary tells you about English words and how to use them in reading, writing and speaking English. It not only gives the meaning of words, it can als
31、o help you with spelling, word-building, grammar and pronunciation.To use your dictionary correctly, you need to understand how the dictionary works. At the front of the book, you will find some exercises to help you make the most use of your dictionary.If you look up the word “ colour ”, you will f
32、ind two spellings for this word. “Colour” is used in British English, while “ color” is used in American English. When there are differences between British English and “AmE” for American English.The dictionary also helps you pronounce words correctly. We use a special alphabet (特殊字母表) to show pronu
33、nciation. If you turn to the inside back face, you will see all the phonetic letters(音标)with some words to show you how they are pronounced. Just look at the inside back cover when youre not sure how to say a word.The most important reason for using a dictionary is to find out the meaning of a word-
34、its DEFINITION.In this dictionary, the definitions have been written using only 2000 words. This means that the definitions of even the most difficult words are simply explained(简单 解释)and easy to understand.9. This dictionary cannot help you with _.A. singingB. grammarC. spellingD. pronunciation10.
35、_ of the words in the dictionary have two spellings.A. AllB. OneC. FewD. Some11. The phonetic alphabet helps you _ each word correctly.A. understandB. writeC. sayD. know12. The Chinese meaning of “definition” here is _.A. 词性B. 词意C. 词条D. 词库【答案】9. A 10. D 11. C 12. B【解析】【分析】本文是说明文。介绍了英语字典。字典包含了单词的拼写,发
36、音,词意等信息。要使用好字典,应该先了解字典。字典里会注明一些单词的英式拼写和美式拼写,并且使用特殊字母表来帮助你正确读出单词。它还会用简单的单词来解释单词的含义,使单词更易理解。【9题详解】细节理解题。根据第一段“It not only gives the meaning of words, it can also help you with spelling, word-building, grammar and pronunciation.”(它不仅能给出单词的意思,还能帮助你拼写、构词、语法和发音。)可知,字典不能帮助你唱歌。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第三段“If you
37、look up the word “ colour ”, you will find two spellings for this word. “Colour” is used in British English, while “ color” is used in American English. ”(如果你查“colour”这个词,你会发现这个词有两种拼法。Colour在英式英语中使用,而color在美式英语中使用。)可知,字典中有些词是有两个拼写的。故选D。11题详解】细节理解题。根据第四段“The dictionary also helps you pronounce words
38、correctly. We use a special alphabet (特殊字母表) to show pronunciation. If you turn to the inside back face, you will see all the phonetic letters(音标)with some words to show you how they are pronounced.”(这本字典还帮助你正确地发音。我们用一个特殊的字母表显示发音。如果你翻到背面,你会看到所有的音标和一些单词告诉你如何发音。)可知,音标可以帮助你正确发音。故选C。【12题详解】词句猜测题。根据倒数第二段
39、The most important reason for using a dictionary is to find out the meaning of a wordits DEFINITION .(使用字典最重要的原因是找出一个词的意思-它的定义)可知,definition词意。故选B。【点睛】DNowadays more and more people like to travel, especially when vacations come. A great number of people rush out of their homes or companies to trave
40、lling spots. They either drive or take a bus, a train, a ship and so on. Some even ride bikes.However, there is another way of travelling poorism. People have a tour in the poorest areas of the world. Some people may take a one-day poor tour, and some even pay to stay in very poor neighborhoods to e
41、xperience the lowest living standards in the world. Poorism tours take place around the world, and not just in the third world countries. You can, for instance, tour New York neighborhoods in the Bronx, in the Bund of Shanghai. Such tours can take people into the heart of poor areas within some larg
42、e and rich cities. These tours may awaken people to pay more attention to long-standing poverty, or the effects of war.Some suggest that tours in the poor areas can raise social care. And the money from the tour can be donated to help the people there.13. Whats the meaning of the underlined word “po
43、orism” in the second paragraph?A. 贫困B. 穷人C. 穷游D. 可怜的人14. Some people have poorism tours _.A. to show how rich they areB. to experience the poor lifeC. to enjoy the beautiful scenesD. to see poor people15. Poorism tours can make people_.A. care for the poverty moreB. know about the countrysideC. go t
44、o big citiesD. go into the heart of rich cities【答案】13. C 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲了越来越多的人喜欢旅游,很多人选择穷游作为一种旅行方式,穷游能够使人们更好地体验生活和关心贫困问题。【13题详解】词句猜测题。根据破折号前的“another way of travelling”可知,poorism是一种旅行方式,因此推断C项的“穷游”是poorism的释义。故选C。【14题详解】细节理解题。根据第二段的“People have a tour in the poorest areas of the worl
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-450189.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
