分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 7

类型2020高考英语二轮复习专项技能保分练(六)词义猜测题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:453334
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:DOC
  • 页数:7
  • 大小:117KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2020高考英语二轮复习专项技能保分练六词义猜测题 WORD版含解析 2020 高考 英语 二轮 复习 专项 技能 保分练 词义 猜测 WORD 解析
    资源描述:

    1、高考资源网() 您身边的高考专家专项技能保分练(六)词义猜测题A2019河南省五校联考I was getting ready to go to bed when the phone rang. This could not be good. My mind raced through the list of family members who might need help, but the voice was hardly familiar.“Lindy, this is Lesley.” I didnt know Lesley well. We did occasionally spea

    2、k with each other, but to say we were friends was not appropriate. I asked what she needed. Perhaps something really awful caused her to reach someone she barely knew. Instead, she asked me, “Do you have room for a turkey? In your freezer?” We_had_lots_of_room_in_our_freezer,_and_in_fact,_too_much.

    3、“Sure,” I responded, “did your freezer break down?” “Not exactly,” Lesley replied, “but I will explain when I arrive.”Minutes later came a huge freezer truck. Lesley stepped down and explained the lease (租约) of the grocery store her husband serviced had run out and that they had to empty all the fre

    4、ezers that very night. Thinking it was a shame to throw away all this good food, they decided to drop off food to anyone she could think of. Noticing our freezer was pretty empty, Lesley asked to fill it up. Our home was their last stop and anything left would have to be put in our freezer. An hour

    5、later, everything finished, I asked her, “When will you come back for all this?”Lesley laughed, “We dont want it back. It is yours! Thanks for helping us out!” Then they waved goodbye and drove away.“For helping them out?” We opened our freezer door. Inside were all expensive foods we never bought b

    6、ut often longed to try. We were struggling to buy groceries, yet it was not something we shared with anyone. However, our needs were met in an unexpected way, by that call.“Do you have room for a turkey?”体裁:记叙文题材:个人经历主题:“求助”变“受助”【语篇解读】本文为记叙文,讲述了作者一家在困难时期意外收到一位只有点头之交的人的“求助”,实际上却得到对方帮助的故事。【难句分析】Lesley

    7、 stepped down and explained the lease (租约) of the grocery store her husband serviced had run out and that they had to empty all the freezers that very night.分析:the lease (租约) of the grocery store her husband serviced had run out和that they had to empty all the freezers that very night为并列的宾语从句,作explai

    8、ned的宾语,第一个宾语从句省略了that,第二个宾语从句中的that不可以省略。her husband serviced为省略了that/which的定语从句,修饰先行词the grocery store。译文:Lesley走了下来,解释说她丈夫就职的杂货店的租约到期,他们必须在那天晚上清空所有的冰柜。1How did the writer feel when she heard the phone ringing?AAngry. BAnxious.CShocked. DRelieved.答案与解析:B考查推理判断。根据第一段中的“This could not be good. My min

    9、d raced through the list of family members who might need help”可知,作者刚听到电话铃响时认为不会有好事发生,猜测是哪个家人需要帮助,因此作者应是担忧的(anxious)。2What does the author indicate by the underlined sentence in paragraph 2?AThey were running out of food supplies.BTheir freezer was too large to fill.CThey were glad to put the turkey

    10、 in the freezer.DTheir freezer was less frequently used.答案与解析:A考查句意理解。画线句表示“我们冰箱的空间很多,事实上,是太多了”;最后一段中的“Inside were all expensive foods we never bought but often longed to try”暗示,作者真正想要表达的是他们生活困难,贮存的食物快吃完了,因此她家冰箱有太多的空间,故A项正确。3Why did Lesley call up the writer?ABecause she didnt want food to go to was

    11、te.BBecause the writer was her good friend.CBecause something awful had happened.DBecause she knew the writer was in need.答案与解析:A考查细节理解。根据第三段中的“Thinking it was a shame to throw away all this good food, they decided to drop off food to anyone she could think of”可知,Lesley不想把这么好的食物扔掉,所以决定把食物送给她能想起的任何人,

    12、包括作者,故A项正确。4What can be a suitable title for the text?AA friend on Speaking TermsBWho is My Angel?CUnexpected BargainsDDo You Have Room for A Turkey?答案与解析:D考查标题判断。文章主要讲述了作者一家在困难时期收到Lesley的“求助”电话,询问其冰柜是否有空间存放火鸡,结果却得到Lesley的帮助的故事。结合文章前后均提到“Do you have room for a turkey”可知,D项正确。B2019成都第一次诊断Young trees

    13、dont just grow; they develop a personality and learn more about their environment and how they should best behave in it. They also help each other out whenever theres trouble. Personality, just as among people, varies among trees. Some are anxious, some bold. On the authors land, there are three oak

    14、 trees growing close together. One of the oak trees always starts to shed its leaves two weeks earlier than the others. Since they all experience the same temperature, the same soil and the same length of day, such variables cant be the explanation. So whats happening? Well, this tree is simply more

    15、 careful than the others. Whoever holds on to their leaves longer can do more photosynthesis (光合作用) and store more nutrients. However, the longer a tree keeps its leaves, the higher the risk of injury. Not only do trees make their own decisions, they also learn from their mistakes. A tree, for examp

    16、le, keeping its leaves too long during one year will never make this mistake again. This leads to several other conclusions: trees must notice the temperature and the length of the day and be able to save their experiences somewhere. Obviously, trees dont have brains, but it is thought that in the s

    17、ensitive tips of their roots they keep track of information and experiences.But trees arent only clever when it comes to caring for themselves. They also support each other whenever theres trouble by giving warnings and even taking care of sick and weak conspecifics with nutrients. For example, one

    18、time the author found a very old tree stump. Its insides had rotted a long time ago to topsoil. But the wood on the outside of the stump was still living. How was this possible? Well, the stump was nourished by its neighbors with nutrients from the root system, and had been for at least 400 years !W

    19、hy do trees do_such_a_thing? Its simple: its better together. Trees need the forest; it protects them from storms, provides the right microclimate and warns them of attacks.体裁:说明文题材:自然主题:树的智慧【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了树的智慧:每棵树都有它不同的个性,遇到困难时它们也会互相帮助。研究发现,树不但能自己做决定,还能从自己的错误中吸取教训。【难句分析】Not only do trees make

    20、their own decisions, they also learn from their mistakes.分析:该句使用了倒装语序,not only置于句首,助动词do移至主语trees之前构成部分倒装结构。译文:树木不仅能自己做决定,它们还能从自己的错误中吸取教训。5Why does the author mention the three oak trees?ATo illustrate trees can learn from experiences.BTo show trees can make independent decisions.CTo explain trees a

    21、re quite supportive to each other.DTo prove trees have the same personalities as humans.答案与解析:B考查推理判断。根据第二段第四句“One of the oak trees always starts to shed its leaves two weeks earlier than the others”可知,三棵橡树中,有一棵总比其他两棵先落叶;结合第三段第一句“Not only do trees make their own decisions, they also learn from their

    22、 mistakes”可知,树木能自己做决定。据此可推知,作者提及三棵橡树旨在说明树木可以自己做决定,故B项正确。6According to the text, which of the following best describes general features of trees?AAnxious and bold. BSmart and adventurous.CHelpful and wellbehaved. DAdaptable and supportive.答案与解析:D考查推理判断。根据第三段第一句“Not only do trees make their own decisi

    23、ons, they also learn from their mistakes”,并结合第三段内容可知,树木不仅能自己做决定,还能从自己的错误中吸取教训。据此可推知,树木适应能力强;根据第四段第一、二句“But trees arent only clever when it comes to caring for themselves. They also support each other whenever theres trouble by giving warnings and even taking care of sick and weak conspecifics with n

    24、utrients”可知,树木不仅善于照顾自己,当遇到困难时,它们会发出警告,相互支持,甚至照顾生病、虚弱的同类。据此可推知,树木之间互帮互助,故D项正确。7What does the underlined phrase “do such a thing” mean?AGive warnings. BOffer assistance.CDepend on others. DProvide nutrients.答案与解析:B考查词义猜测。根据第四段尾句“Well, the stump was nourished by its neighbors with nutrients from the ro

    25、ot system, and had been for at least 400 years !”可知,树桩是由它的邻居从根处给予营养来滋养的;结合第五段第一句“Why do trees do such a thing?”和第五段的内容可知,该处表示“为什么树木要互相帮助?”,故画线短语是指提供帮助,故B项正确。8Where does this text most probably come from?AA public lecture. BA science book.CAn experiment report. DA travel journal.答案与解析:B考查文章出处。通读全文可知,

    26、本文是一篇说明文,主要介绍了树的智慧:每棵树都有它不同的个性,遇到困难时它们也会互相帮助;研究发现,树不但能自己做决定,还能从自己的错误中吸取教训。据此可推知,本文最可能选自科学书籍,故B项正确。C2019海南五校一模Engineers have put a huge garbage collector to gather plastic material in the Pacific Ocean between California and Hawaii, the worlds largest spread of garbage, twice the size of the state of

    27、 Texas.The Ocean Cleanup organization created the collector. The groups founder, Boyan Slat, an inventor born in 1994, was just 16 when he was moved to clean up the oceans when he was on a dive and saw more plastic bags than fish.Last Saturday, a ship pulling the pipeshaped floating barrier left San

    28、 Francisco. Attached to it is a screening skirt that hangs three meters down in the water. The screen is designed to collect the plastic as it moves through the water. Sea animals can safely swim under the barrier.The cleanup system also comes with lights powered by the sun, cameras, and other speci

    29、al devices (设备), so the system can communicate its position at all times. That way a support ship can find it every few months to remove the plastic that has been collected.Shipping containers will hold all the plastic gathered, including bottles and fishing equipment and are expected to be back on

    30、land within a year. Then the plastic will be recycled. The freefloating barriers are made to survive extreme weather conditions and damage from continual use. They will stay in the water for twenty years, thus collecting 90% of the garbage in the area.The Ocean Cleanup has received $35 million in do

    31、nations to pay for the project, hoping to put 60 freefloating barriers in the Pacific Ocean by 2020. “Its important to turn off the taps on plastic entering the ocean, but I also think people can do more than one thing at a time to deal with this problem,” Slat said.【语篇解读】这是一篇说明文,介绍了在美国加州和夏威夷之间的太平洋海

    32、域运行的海洋垃圾收集器。【难句分析】The groups founder, Boyan Slat, an inventor born in 1994, was just 16 when he was moved to clean up the oceans when he was on a dive and saw more plastic bags than fish.分析:这是一个主从复合句,When he was moved to. oceans为时间状语从句,when he was on a dive. fish为从句中的时间状语从句。译文:该组织的创立者叫Boyan Slat,是一位

    33、出生于1994年的发明家,他16岁那年,在一次潜水中,看到水中的塑料袋比鱼还多,于是不由得想去清理海洋。【熟词生义】spread常用义:v.& n传播;蔓延本句义:n.涉及区域例句:The company has a good geographical spread of hotels in this country.该公司在这个国家开设的饭店地理分布相当广。move常用义:v.移动;搬家;使感动本句义:v.促使例句:She felt moved to address the crowd.她不由得想给大家讲一番话。skirt常用义:n.裙子本句义:n.挡板例句:There is the rub

    34、ber skirt around the bottom of a hovercraft.气垫船底部的四周是橡胶挡板。9What drove Slat to invent the collector?AThe interest in invention.BHis failure to dive due to rubbish.CThe sight of too many plastic bags.DHis knowledge of garbage in the Pacific Ocean.答案与解析:C考查细节理解。根据题干的“发明这个垃圾收集器”,我们把答案定位在第二段。该段说“The grou

    35、ps founder, Boyan Slat. when he was on a dive and saw more plastic bags than fish”,由此可知,当年16岁的Slat在海里潜水的时候,发现水里的塑料袋比鱼还多,这促使他决定清洁海洋,因此选C。10How does the floating barrier work?AIt reaches into the water to collect the plastic.BIt has large containers to produce power.CIt forms barriers to protect sea a

    36、nimals.DA ship drags it along in the ocean.答案与解析:A考查细节理解。第三段说“Attached to it is a screening skirt that hangs three meters down in the water. through the water”,这种垃圾收集器的下面部分是一个屏障,能够延伸到水下三米的地方,并且在水中移动的同时收集塑料,因此选A。11Which does the underlined word “it” in paragraph 4 refer to?AThe support ship.BThe floa

    37、ting barrier.CThe plastic to be recycled.DThe position of special devices.答案与解析:B考查代词指代。从画线词所在的语境看,这里的it指前面提到的清洁系统,也就是悬浮屏障,因此选B。12What is important for protecting the ocean according to Slat?ASending more collectors into the ocean.BInventing more ocean cleanup devices.CStopping plastic from entering the ocean.DBanning the use of plastic bags in boats.答案与解析:C考查推理判断。最后一段提到Slat说的话“Its important to turn off the taps on plastic entering the ocean, but I also think people can do more than one thing at a time to deal with this problem”,即他认为重要的是关掉塑料进入海洋的龙头,由此推断他认为关键是不让塑料进入海洋。- 7 - 版权所有高考资源网

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2020高考英语二轮复习专项技能保分练(六)词义猜测题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-453334.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1