分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 26

类型安徽省宣城市2020-2021学年高二英语上学期期末试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:455202
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:DOC
  • 页数:26
  • 大小:117KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    安徽省 宣城市 2020 2021 学年 英语 学期 期末 试题 解析
    资源描述:

    1、安徽省宣城市2020-2021学年高二英语上学期期末试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第I卷(选择题 共100分)第一部分 听力(共两节, 满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每

    2、段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the speakers do?A. Plan a picnic. B. Go on a picnic. C. Stay at home.2. How did the man come to work?A. By bus. B. By bike. C. On foot.3. Whats the color of the dress?A. White. B. Red. C. Yellow.4. What is the woman?A. A traffic policewoman. B. A b

    3、us conductor. C. A math teacher.5. What does the man think of the English class?A. Dull. B. Interesting. C. Difficult.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6至7题。6. Which grade is Joh

    4、n in?A. Senior One. B. Senior Two. C. Junior Three.7. What is Johns problem?A. The teachers are too strict.B. The subjects are difficult.C. His classmates are not easy-going.听下面一段对话,回答第8至9题。8. What is Tom busy doing?A. Watching TV. B. Playing computer games. C. Chatting on the phone.9. How long does

    5、 Tom plan to spend on his vacation homework?A. Three days. B. Ten days. C. One week.听下面一段对话,回答第10至12题。10. Who is the caller?A. David. B. Mr. Smith. C. Helen.11. How many tickets have been bought?A. Two. B. Three. C. Four.12. When should Mr. Smith arrive at the cinema?A. At 8: 00. B. At 7: 30. C. At

    6、7: 00.听下面一段对话,回答第13至16题。13. What did Li Mei do recently?A. She climbed a mountain. B. She visited a village. C. She returned to her school.14. What did Li Mei NOT do for the children?A. Teach them English. B. Give them money. C. Give them school supplies.15. What do we know about the children?A. The

    7、y are naughty. B. They are very shy. C. They are hard-working.16. What do we know about the man?A. He is seen as an angel. B. He will not visit those children. C. He passed his driving test.听下面一段对话,回答第17至20题。17. What is Luke?A. A driver. B. A visitor. C. A guide.18. How long will it take for the bus

    8、 to get to the hotel?A. 15 minutes. B. 50 minutes. C. 5 minutes.19. What is San Jose?A. A town. B. A city. C. A beach.20. What can you do in San Jose, Los Cabos?A. Drink in public. B. Swim in the ocean. C. Go horse riding.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AHe

    9、llo and welcome to English with Lucy. Today we have another topic:“Four common British expressions.” Now, before we get started, make sure you connect with me on all my social media which is right here. You can subscribe to my YouTube. You can also like me on Facebook. And for my Chinese followers,

    10、I have my Weibo account as well.Four Common British Expressions:“A piece of cake.”And this is very similar to “Easy-peasy, lemon squeezy,” which weve discussed in a former video. And basically, it means very easy. So I might come out of an easy exam saving, “That exam was a piece of cake. ”“Break a

    11、leg!”It actually looks really rather cruel, but I promise you its positive. And “Break a leg!” means “Good luck!” So before a race, before a job interview, before a test, instead of saying “Good luck!” I might say “Break a leg!”“It cost an arm and a leg.”And this basically means something was really

    12、 expensive. If I say, “My bag cost an arm and a leg,” I mean it cost a lot of money.“To call it a day.”And this means “to end a task”. So, for example, “Im feeling a bit tired. I think Ill call it a day. ”That means “I think Ill stop here. Lets finish.”Thank you so much for watching this program of

    13、“Four Common British Expressions.” I hope you like it, and I hope youve learned something.1. How can Chinese listeners connect with Lucy?A. With WechatB. Through WeiboC. On FacebookD. By YouTube.2. When John went to an English Speech Competition, you should say “_” to him.A. Break a leg!B. It cost a

    14、n arm and a leg.C. To call it a dayD. A piece of cake.3. What does he/she mean when the teacher says “Lets call it a day.” ?A. He/She will stop that dayB. He/She feels tiredC. Class is over.D. It is daytime.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】这是一篇说明文。广播介绍了“四个常见的英式表达”。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“And for my Chinese follower

    15、s, I have my Weibo account as well”(对于我的中国粉丝们,我也有自己的Weibo账号。)可知,中国听众可以通过Weibo和Lucy联系。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据“Break a leg!”小标题下段落中“And “Break a leg!” means “Good luck!” So before a race, before a job interview, before a test, instead of saying “Good luck!” I might say “Break a leg!”(“Break a leg!”意思是“Goo

    16、d luck!”所以,在比赛、面试、考试之前,替代“Good luck!”我可能会说“Break a leg(祝你好运)”。)可知,当John要参加英语演讲比赛时,你应该对他说“Break a leg(祝你好运)”。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据“To call it a day.”小标题下段落中“And this means “to end a task”.”( 它的意思是“结束一项任务”。)(句中this代指“To call it a day”)可知,当老师说“Lets call it a day.”时,意思是“(课已结束)下课吧”。故选C项。BDo you like runnin

    17、g enough to make it a habit? Tierney Wolfgram does; she has made running a lifelong career and isnt stopping.In February, the 16-year-old from a high school, US, competed at the 2020 US Olympic Trials. She finished the marathon(42.195 km)with a time of 2:42:47 as the youngest competitor in the race

    18、and ranked 76th out of 390 runners. However, the cross-country(越野的)season was postponed to winter because of the COVID-19. So she jumped at the opportunity to train for another race-the Parkway Marathon in California. In November, Wolfgram broke the Womens American Junior marathon record with her ti

    19、me of 2:31:49. The old record was 2:34:32, which had stood since 1984.“Im completely stunned, ”said Wolfgrams coach. “I knew she was going to break it, but she really showed out!”During the run, Wolfgram once hit a wall pretty hard, but she overcame it to finish. “I guess I can say I gave it my all,

    20、 ”she told Runners World. “When I finished, all I was thinking was I felt super happy,” Wolfgram said This was only her third marathon. In 2018, when Wolfgram was 15 years old, she ran her first marathon just because she wanted to see if she had the ability to do it. “I believed that I would get fas

    21、ter as the distances got longer. . . Im still glad that I did it. ”When preparing for that first marathon, she ran up to 120 miles per week. Although her parents didnt have any background in running, they helped Wolfgram train. At first, her dad would take her out in the morning and run about 13 mil

    22、es. The distance would gradually increase each day. On top of her runs in the morning, she would do cross-country practice after school.Now Wolfgram will consider attending the Olympics Games in 2024 after its scheduled.4. What can we learn about Wolfgram from Paragraph 2?A. She was the champion at

    23、the 2020 US Olympic Trials.B. She put off the cross-country season for the COVID-19.C. She broke an Olympic marathon record in November.D. She prepared for the Parkway Marathon in California.5. What does the underlined word “stunned”in paragraph 3 refer to?A. DoubtfulB. Worried.C. Shocked.D. Interes

    24、ted6. What inspired Wolfgram to run her first marathon?A. Her parents encouragement.B. Her desire to prove she could do it.C. Her coachs support and help.D. Her hope to break the national record7. Which section of a newspaper does the passage probably come from?A. Sports.B. LifestyleC. Culture.D. Op

    25、inion【答案】4. D 5. C 6. B 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了Wolfgram非常喜欢跑步,并且将它当作一个事业,由于病毒的传播不能参加越野赛,所以选择了马拉松,并且打破了世界纪录。文章还介绍了他第一次参加马拉松的原因以及刻苦训练情况,经过努力,最后考虑参加奥运会的马拉松的故事。展示了她的坚强意志。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段中“So she jumped at the opportunity to train for another race-the Parkway Marathon in California.”(于是,她抓住机会为另一场比赛训练加利福

    26、尼亚Parkway马拉松赛)可知,从第二段中我们能够知道,Wolfgram在为加州的Parkway马拉松赛做准备。故选D项。【5题详解】词义猜测题。根据文章第三段教练所说的“I knew she was going to break it, but she really showed out!”(我就知道她将会打破记录,但是她真的做到了!)可知,教练的语气是激动的,并且对于Wolfgram打破纪录的行为感到十分震惊。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据文章第四段中的“ In 2018, when Wolfgram was 15 years old, she ran her first mar

    27、athon just because she wanted to see if she had the ability to do it.”(在2018年,当Wolfgram15岁的时候,她跑了第一次马拉松仅仅因为她想看看自己是否有能力做这个)可知,她跑第一次的马拉松就是想证明自己能做到。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据文章首句“Do you like running enough to make it a habit?”以及全文围绕Wolfgram的马拉松职业生涯展开可知,本文的主题和体育运动相关,故这篇文章可能来自报纸的体育部分。故选A项。CCulture can affect no

    28、t just language and customs, but also how people experience the world on surprisingly basic levels.Researchers, with the help of brain scans, have uncovered shocking differences in perception(感知) between Westerners and Asians, what they see when they look at a city street, for example, or even how t

    29、hey perceive a simple line in a square, according to findings published in a leading science journalIn western countries, culture makes people think of themselves as highly independent entities(实体) .When looking at scenes, Westerners tend to focus more on central objects than on their surroundings.

    30、East Asian cultures, however emphasize inter-dependence. When Easterners look at a scene, they tend to focus on surroundings as well as the object.Using an experiment involving two tasks, Dr Hedden asked subjects to look at a line simply to estimate its length, a task that is played to American stre

    31、ngths. In another, they estimated the lines length relative to the size of a square, an easier task for the Asians.The level of brain activity, by tracking blood flow, was then measured by Brain Scanners. The experiment found that although there was no difference in performance, and the tasks were v

    32、ery easy, the levels of activity in the subjects brains were different. For the Americans, areas linked to attention lit up more, when they worked on the task they tended to find more difficult-estimating the lines size relative to the square. For the Asians, the attention areas lit up more during t

    33、he harder task also-estimating the lines length without comparing it to the square. The findings are a reflection of more than ten years of previous experimental research into east-west differencesIn one study, for instance, researchers offered people a choice among five pens, four red and one green

    34、. Easterners were more likely to choose a red pen while Westerners were more likely to choose the green one.Culture is not affecting how you see the world, but how you choose to understand and internalize(使内化) it. But such habits can be changed. Some psychological studies suggest that when an Easter

    35、ner goes to the West or vice versa, habits of thought and perception also begin to change. Such research gives us clues on how our brain works and is hopeful for us to develop programs to improve our memory, memory techniques and enhance and accelerate our learning skills.8. According to the passage

    36、, Chinese people are most likely to_.A. emphasize independent thinking moreB. always focus more on their surroundingsC. focus on the context as well as objectD. think of Westerners as highly independent entities9. We know from the passage that peoples brains will be more active when_.A the task is m

    37、uch easierB. the blood flow is trackedC. people begin to choose colorsD the task is more difficult10. What do the findings of the experiments mentioned in the passage indicate?A. They indicate that culture has a great impact on the way people talk and behave.B. They show that Easterners and Westerne

    38、rs have great differences in perceiving the worldC. They suggest that peoples habits of thought and perception can be changed in different cultures.D. They make it clear that Easterners and Westerners lay emphasis on different things11. It can be inferred from the passage that_.A. Easterners prefer

    39、collectivism to individualismB. East Asian cultures lay more emphasis on independenceC. It took over ten years to find out how to improve our brainpowerD. Americans will change their habits of perception when theyre in Britain【答案】8. C 9. D 10. B 11. A【解析】本文是一篇说明文,介绍了研究发现文化差异导致东西方人认知水平的差异。【8题详解】细节理解题

    40、。根据第三段“East Asian cultures, however emphasize inter-dependence. When Easterners look at a scene, they tend to focus on surroundings as well as the object.”(然而,在东方的亚洲,文化强调相互依赖。当东方人看到一个场景时,他们倾向于关注周围环境和物体)可知,中国人可能同样关注物体及其环境,故选C。【9题详解】细节理解题。根据倒数第三段“For the Asians, the attention areas lit up more during

    41、the harder task also-estimating”(对于亚洲人来说,在更难完成的任务中,注意力区域也更为活跃)可知,任务越艰巨,人们的大脑会越活跃,故选D。【10题详解】推理判断题。根据第三段“In western countries, culture makes people think of themselves as highly independent entities(实体) .When looking at scenes, Westerners tend to focus more on central objects than on their surroundin

    42、gs. East Asian cultures, however emphasize inter-dependence. ”(在西方国家,文化使人们认为自己是高度独立的实体。西方人在观看场景时,往往更关注中心物体,而不是周围环境。然而,东亚文化强调相互依赖)可推知,文中提到的实验结果表明东西方人在认识世界上有很大的差异,故选B。【11题详解】推理判断题。根据倒数第二段“In one study, for instance, researchers offered people a choice among five pens, four red and one green. Easterner

    43、s were more likely to choose a red pen while Westerners were more likely to choose the green one.”(例如,在一项研究中,研究人员让人们在五支钢笔中选择一支,四支红色,一支绿色。东方人更倾向于选择红色的笔,而西方人更倾向于选择绿色的笔)可知,此处用四支红色笔象征着集体主义,用一支绿色笔象征着个人主义,由此可知,东方人更喜欢集体主义而不是个人主义,故选A。DArtificial Intelligence (AI) advice is as influential as humans, but posi

    44、tive crowd views still overpower.In a study, researchers found that machines that make recommendations-or AI experts-were as influential as human experts when the AI experts recommended which photo users should add to their online business profiles. However, both AI and human experts failed to budge

    45、 them if their feedback was negative and went against popular views among other users, said S. Shyam Sundar, a professor of Media Effects.Because people are increasingly using social media to look for feedback, studies suggest that expert opinions and the bandwagon effect (从众效应) may be important fac

    46、tors in influencing decisions. According to Jinping Wang, a doctoral candidate in mass communication and first author of the study. Nowadays, we often turn to online platforms for opinions from other people-like our peers and experts-before making a decision, said Wang. AI experts are often less exp

    47、ensive than human experts and they can also work 24 hours a day, which, Wang suggests, might make them appealing to online businesses.The researchers also found that the AIs group status (群体地位) -in this case, national origin was pointed out-did not seem to affect a persons acceptance of its recommen

    48、dation. Among human experts, however, an expert from a similar national origin who offered a negative opinion of a photograph tended to be more influential than a human expert from an unknown country who offered a similar negative rating of a photograph.While findings that suggest group status may n

    49、ot affect whether a person values the view of AI experts sound like good news, Sundar suggests that the same cultural biases (偏见) might still be at work in AI experts for they could be hidden in the programming and training data.It can be both good-and bad-because it all depends on what you feed AI,

    50、 said Sundar. While it is good to believe in AIs ability to transcend (超越) cultural biases, we have to keep in mind that if you train the AI on pictures from one culture, they could give misleading recommendations on pictures meant for use in other cultural contexts.12. What do the underlined words

    51、budge them in paragraph 2 mean?A. Raise their spirits.B. Satisfy their needs.C. Change their ideas.D. Fire their imagination.13. Why do users often turn to AI experts?A. AI experts are more knowledgeable.B. AI experts are on hand and cost less.C. AI experts are less influenced by feelings.D. AI expe

    52、rts are so new as to be more attractive.14. Which experts negative assessments is a person more likely to believe?A. An expert who has great achievements in arts.B. An expert with better personality and attitude.C. A foreign expert who is very popular worldwide.D. An expert from countries with simil

    53、ar cultures to his.15. What did Sundar mean by the last paragraph?A. People should have a mind of their own.B. People should be able to tell good from bad.C People should know AIs hidden cultural biases.D. People should be trained how to use AI properly.【答案】12. C 13. B 14. D 15. C【解析】本文是一篇说明文。在进行推荐建

    54、议时,AI专家和人类专家的影响力一样有效。AI专家由于便捷性、低成本受到广泛欢迎,但我们不应该忘记其中隐藏的文化偏见,这取决于人类如何灌输和训练。【12题详解】词义猜测题。根据文章第二段“In a study, researchers found that machines that make recommendations-or AI experts-were as influential as human experts when the AI experts recommended which photo users should add to their online business

    55、 profiles. ”(在一项研究中,研究人员发现,当人工智能专家建议哪些照片用户应该添加到他们的在线商业资料中时,提出建议的机器或人工智能专家的影响力与人类专家一样大。)及“However.if their feedback was negative and went against popular views among other users”(但是.如果他们的反馈是负面的,并且与其他用户的流行观点相悖)可推测,当反馈是负面的情况下,人工智能和人类专家都不能做出让步,即改变不了人们的观点。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段“AI experts are often le

    56、ss expensive than human experts and they can also work 24 hours a day, which, Wang suggests, might make them appealing to online businesses.”(王表示,人工智能专家通常比人类专家更便宜,而且他们可以一天24小时工作,这可能会让他们对在线企业有吸引力。)可知,用户经常寻求AI专家的帮助是因为AI专家便捷并且花费少。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据文章第四段“Among human experts, however, an expert from a

    57、similar national origin who offered a negative opinion of a photograph tended to be more influential than a human expert from an unknown country who offered a similar negative rating of a photograph.”(然而,在人类专家中,来自相似国家的专家如果对照片给出负面评价,往往比来自未知国家的专家给出相似负面评价的照片更有影响力。)可推测,来自相似文化背景的专家观点更有影响力。故选D项。【15题详解】推理判

    58、断题。根据文章最后一段“While it is good to believe in AIs ability to transcend cultural biases, we have to keep in mind that if you train the AI on pictures from one culture, they could give misleading recommendations on pictures meant for use in other cultural contexts.”(虽然相信人工智能能够超越文化偏见是件好事,但我们必须记住,如果你用一种文化的

    59、图片来训练人工智能,它们可能会对其他文化背景下使用的图片给出误导性的建议。)由此判断出,Sundar 的意思是人们应该知道人工智能隐藏的文化偏见。故选C项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Food safety is a problem in all places around the world and people in different areas of the world prepare foods in different ways. The WHO released five simple

    60、 rules for preparing food in a safe way. _16_Key 1:Keep cleanThe first key tells about the importance of washing. People should wash their hands oftenbefore touching food, while they are preparing food, and any time after they go to the toilet People should wash all surfaces and equipment used for p

    61、reparing food. _17_Key 2:Separate raw and cookedPeople should separate raw, or uncooked food from foods that are already cooked and foods that will not be cooked. People should store raw meat, chicken, and fish in containers, or in separate areas Raw foods should not touch prepared foods.Key 3:Cook

    62、completely.People should cook eggs and meat, like birds, seafood, and animals, especially carefully. These foods may carry more micro-organisms than other foods. _18_ It is also important that people re-heat cooked food completely.Key 4:_19_When people are finished with eating, they should keep the

    63、leftover(吃剩的食物)in a refrigerator below 5 and shouldnt store it for too long. At room temperature, about 20, the amount of micro-organisms can increase very quickly. But temperatures above 60 or below 5 control the growth of micro-organisms. _20_Key 5:Use safe water and raw materials.People should us

    64、e safe water and choose fresh foods. Damaged or old food may develop harmful chemicals as it gets older.A. Keep food at safe temperatures.B. Eat cooked food immediately, while it is still hot.C. They call these rules the “Five Keys to Safer Food. ”D. Keeping everything clean helps people to avoid mi

    65、cro-organisms.E. They cannot grow so quickly in a very hot or very cold environment.F. People should also protect cooking areas and food from insects and animals.G. Food like soup must be boiled for at least a minute to make it be cooked completely.【答案】16. C 17. D 18. G 19. A 20. E【解析】这是一篇说明文。本文主要讲述

    66、了食品安全问题是全世界的共同问题,世界上不同区域的人们以不同方式准备食物的。此外,文章介绍了安全食品五大要点:1、保持干净;2、将生的食物和熟的分开;3、煮食物要完全煮熟;4、安全的温度保存食物;5、使用安全的水和原材料。【16题详解】根据上文“The WHO released five simple rules for preparing food in a safe way.”(世界卫生组织发布了五条食品安全的原则)可知,句中five simple rules和preparing food in a safe way分别与C选项的Five Keys和Safer Food前后相一致,句意连贯

    67、。故选C。【17题详解】根据上文“People should wash all surfaces and equipment used for preparing food.”(人们应该清洗所有用于制备食品的表面和设备)可知,句中的wash all surfaces and equipment与D项的Keeping everything clean意思相一致,且选项D中用to avoid micro-organisms进一步阐释了需要全面清洁的原因。故选D。【18题详解】根据段落总结Key 3:Cook completely以及下文“It is also important that peop

    68、le re-heat cooked food completely.”(人们完全重新加热熟食也是很重要的)可知,本段内容重点是煮熟食物,且由also可知设空处也应在讲需要完全煮熟的食物。选项G中的to make it be cooked completely刚好与本段主题和前后句意相一致。故选G。【19题详解】根据文章结构可知,Key 4是对本段内容的概括性总结,本段重点讲述食物在冰箱保存的合适温度及微生物在不同温度下的生长速度。选项A中的safe temperatures与段落中的below 5,about 20以及temperatures above 60or below 5相一致,且符合

    69、段落主题。故选A。【20题详解】根据上文“But temperatures above 60or below 5control the growth of micro-organisms.”(温度高于60或者低于5都可控制微生物的生长。)可知,句中的temperatures above 60or below 5和control the growth of micro-organisms分别与E项的in a very hot or very cold environment和They cannot grow so quickly相一致,且句意相符。故选E。第三部分 英语知识运用(共两节, 满分4

    70、5分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I used to be a very self-centered person, but in the past two years I have really changed. I have started to think about other people _21_ I think about myself. I am happy that I am becoming a _22_person:I think

    71、my _23_started when I was at Palomar College. At first, I just wanted to get my _24_, and be left alone. I thought I was smarter than everyone else, so I hardly ever _25_to anyone in my classes. By the end of my first semester, I was really _26_. It seemed as if everyone but me had made friends and

    72、was having fun. So I tried a(n) _27_. I started asking people around me how they were doing, and if they were having trouble I _28_to help. That was really a big _29_for me. By the end of the year, I had several new friends, and two of _30_are still my best friends today.A bigger cause of my new _31

    73、_, however, came when I took a part-time job at a Vista Nursing Home. One old lady there who had Alzheimer s disease became my _32_. Every time I came into her room, she was so _33_because she thought I was her daughter. Her real daughter never _34_her, so I took her place. She let me _35_. That mak

    74、ing others feel good make me feel good, too. When she died, I was _36_, but I was very grateful to her.I think I am a much _37_, person today than I used to be, and I hope I will not _38_these experiences. They have _39_e to care about other people more than about myself. _40_who I am today, and I c

    75、ould not say that a few years ago.21. A. sinceB. beforeC. orD. unless22. A. famousB. simpleC. differentD. skilled23. A. educationB. careerC. tourD. change24. A. balanceB. homeworkC. degreeD. interest25. A. talkedB. wroteC. liedD. reported26. A. carefulB. lonelyC. curiousD. guilty27. A. argumentB. ga

    76、meC. experimentD. defence28. A. daredB. offeredC. hesitatedD. happened29. A. dreamB. problemC. dutyD. step30. A. usB. whichC. themD. whom31. A. attitudeB. hobbyC. hopeD. luck32. A. friendB. partnerC. guideD. guest33. A. politeB. happyC. strangeD. confident34. A. botheredB. answeredC. visitedD. trust

    77、ed35. A. explainB. guessC. declareD. see36. A. homelessB. heart brokenC. bad-temperedD. hopeless37. A. quieterB. busierC. betterD. richer38. A. forgetB. faceC. improveD. analyze39. A. forcedB. preferredC. orderedD. taught40. A. missB. likeC. wonderD. expect【答案】21. B 22. C 23. D 24. C 25. A 26. B 27.

    78、 C 28. B 29. D 30. C 31. A 32. A 33. B 34. C 35. D 36. B 37. C 38. A 39. D 40. B【解析】作者讲述了自己从一个自私的人变成现在能为他人着想的人的感受和过程。上大学时一心只想着拿学位而拼搏,结果一个朋友都没有,感到很孤单。后来作者在Vista 护理之家,结识了一位改变了她、把她当作女儿的重病缠身的老妇人。老人告诉她:只有别人感到高兴自己才快乐。【21题详解】B 考查连词辨析。A. since自从;B. before在之前;C. or或者;D. unless除非。before在之前,表示的含义是在考虑自己之前先考虑别人,

    79、对应前边的改变自我为中心。故选B。【22题详解】C 考查形容词辨析。A. famous著名的;B. simple简单的;C. different不同的;D. skilled有技巧的。句意:做出改变,变成了不同于以前的人。故选C。【23题详解】考查名词辨析。A. education教育;B. career事业;C. tour旅行;D. change变化。我想我是在帕洛玛学院的时候开始改变的。改变这个词贯穿全文。故选D。【24题详解】考查名词辨析。A. balance平衡;B. homework家庭作业;C. degree级别;D. interest兴趣。上大学的目的,就是为了得学位,所以作者一开

    80、始,就只是为了拿学位。故选C。【25题详解】考查动词辨析。A. talked谈论;B. wrote写;C. lied说谎;D. reported报道。talk to sb.和某人谈话,由上句I thought I was smarter than everyone else,可知,作者自恃清高,看不起别人,因而也不与人说话交流。故选A。【26题详解】考查形容词辨析。A. careful细心的;B. lonely孤独的;curious好奇的;guilty犯罪的。孤独的,没有朋友,正好对应下文的It seemed as if everyone but me had made friends and

    81、 was having fun.故选B。【27题详解】考查名词辨析。A. argument争论;B. game运动;C. experiment实验;D. defense防御。对应下文开始做的事情。根据下文I started asking people around me how they were doing, and if they were having trouble I 8 to help.可知,作者这样做,是一个尝试。故选C。【28题详解】 考查动词辨析。A. dared敢;B. offered提供;C. hesitated犹豫;D. happened发生。根据前一句if they

    82、were having trouble可推知,作者是愿意提供帮助的。offer to do sth表示主动提出做某件事情,更能体现出想改变的决心。故选B。【29题详解】考查名词辨析。A. dream梦想;B. problem问题;C. duty责任;D. step台阶、步骤。表示一种进步。紧接着,对应下文的具体的进步之处。故选D。【30题详解】考查代词辨析。A. us我们;B. which哪个;C. them他们;D. whom谁,who的宾格。这是一个由and连接的并列句,前后都是一个简单句,后半句中表达“其中有两人”,所以用two of them。故选C。【31题详解】考查名词辨析。A.

    83、attitude态度;B. hobby爱好;C. hope希望;D. luck幸运。由首句可知,作者之前是个self-centered person,通过一次经历发生了变化并对比自己的今昔,所以可得出是attitude(态度)的变化。故选A。【32题详解】考查名词词义辨析。A. friend朋友;B. partner伙伴;C. guide向导;D. guest客人。作者去敬老院做兼职,与老人之间成了朋友。故选A。【33题详解】考查形容词词义辨析。A. polite礼貌;B. happy快乐;C. strange奇怪;D. confident自信。通过空格后面because she though

    84、t I was her daughter可推测出old lady是非常高兴的。故选B。【34题详解】考查动词词义辨析。A. bothered打扰;B. answered回答;C. visited参观;D. trusted信任。通过文中信息得知old lady是一个病人,可知她真正的女儿从来都不看望她。故选C。【35题详解】考查动词词义辨析。A. explain解释;B.guess猜测;C. declare宣称;D. see明白;理解。由后边句子making others feel good make me feel good, too可知,老人使作者明白了一个道理。故选D。【36题详解】由句意

    85、可知,当她去世时候,“我”非常伤心(heartbroken)。homeless 意为“无家可归的”,bad-tempered 意为“坏脾气的”,hopeless 意为“没有希望的”,均不符合语境。故正确答案为B。【37题详解】结合上文可知,“我”以前是一个过于以自我为中心的人,现在“我”懂得了关心别人,因此比起以前,“我”觉得自己变得更好(better)了。quiet 意为“安静的”,busy 意为“繁忙的”,rich 意为“富裕的”,均不符合文意。故正确答案为C。38题详解】考查动词词义辨析。A. forget忘记;B. face面对;C. improve改进;D. analyze分析。作者

    86、通过这次的experience发生了好的变化,可推测作者想记住这次经历,所以选will not forget,其他均不符合语境。故选A。【39题详解】考查动词词义辨析。A. forced强迫;B. preferred更喜欢;C. ordered命令;D. taught教。作者通过这次经历使自己变得更好,所以可推测这次经历“教会”了自己什么。故选D。【40题详解】考查动词词义辨析。A. miss想念、错过;B. like喜欢;C. wonder想知道;D. expect期待。通过文章可推测出与之前比较作者更“喜欢”现在的自己,故选B。第卷(选择题 共50分)第二节(共10小题;每小题1.5分,满

    87、分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Have you ever wondered where Lego(乐高积木)came from? Like many great inventions,the story is not just one of a great idea, _41_ one of a ton of hard work and perseverance(毅力).The story started in Denmark. Ole Christiansen was a carpenter _42_ was struggling with

    88、 his small business. His wife died _43_(short) after his fourth son was born. He had to work hard to support his family alone. He started making wood toys,but they didnt sell well. He decided his toys needed a name,and he chose _44_ nameLego.Unfortunately, several years later, his workshop _45_ (bur

    89、n) to the ground. Soon,he started to make a few plastic toys. He got the idea to create a “system of toys that would build up kids _46_ (imagine) and creativity. He decided to stop _47_ (make) wood toys and focus only on the connected plastic toys. Then he started to build more and more kinds of _48

    90、_ (model). Each one had to be of the _49_ (high) quality, which can be reflected in Legos motto “Only the best is good enough. ”Thanks to their perseverance, kids can enjoy Lego toys, movies, amusement parks and clothing. But none of this would have existed at that time if they _50_ (give up) when t

    91、imes got hard.【答案】41. but 42. who/that 43. shortly 44. the 45. was burned(burnt) 46. imagination 47. making 48. models 49. highest 50. had given up【解析】这是一篇记叙文。记叙了丹麦的一个木匠奥尔克里斯琴森创造乐高玩具的经过。【41题详解】考查连词。句意: 像许多伟大的发明一样,这个故事不仅仅是一个伟大的想法,而是大量的努力和毅力的结晶。短语notbut“不是而是”,故填but。【42题详解】考查定语从句连接词。句意:奥尔克里斯琴森是个木匠,他的小生

    92、意做得很艰难。本句为定语从句修饰先行词carpenter,且先行词在从句中做主语,指人,故填who/that。【43题详解】考查副词。句意:他的妻子在他的第四个儿子出生后不久就去世了。短语shortly after表示“不久之后;很快”应填副词shortly。【44题详解】考查冠词。句意:他觉得他的玩具需要一个名字,于是他选择了“乐高”这个名字。name为可数名词,此处特指下文Lego这个名字,故用定冠词the。【45题详解】考查动词时态语态。句意:不幸的是,几年后,他的工作室被夷为平地。根据上文several years later可知为描述过去发生的事情用一般过去时,且主语workshop

    93、与谓语动词构成被动关系,故填was burned(burnt)。【46题详解】考查名词。句意:他的想法是创造一个玩具“系统”,可以培养孩子的想象力和创造力。根据下文并列结构and creativity可知应填名词imagination。【47题详解】考查固定搭配。句意:他决定停止制作木制玩具,只专注于连接塑料玩具。短语stop doing sth.“停止正在做的事”后跟-ing形式,故填making。【48题详解】考查名词的数。句意:然后他开始建立越来越多的模型。model为可数名词,且根据上文more and more kinds of可知应填名词的复数形式models。【49题详解】考查形

    94、容词最高级。句意:每一个都必须是最高质量的,这可以体现在乐高的格言“只有最好的才足够好”。根据句意以及上文the可知应填形容词最高级highest。【50题详解】考查虚拟语气。句意:但如果他们在困难时期放弃了,这一切在当时都不会存在。在if引导的虚拟语气中,表示与过去事实相反的情况。其句型为“ if + 主语 + 动词的过去完成式,主语 +would / could / should / might + have + 动词的过去分词”。故填had given up。第四部分 写作(共两节, 满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交

    95、换修改作文,请你修改你同桌写的以下作九 文中共 有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的的增加、删除、或修改。 增加:在缺词处加一个漏字符号(,并在其下面写上该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写上修改后的词。注意:1.每次错误以及修改仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。As we can see, some students in our school are in poor health, what deserves our attention. It is obvious that poor heal

    96、th is close related to bad living habits. Some students stay up late doing their homework and playing with their mobile phones. As result, they have difficulty concentrating on our lessons in class . Some students dont have a balanced diet. They always eat snacks instead of having healthy meal. Besi

    97、des, some students never take exercise, which lead to weight problems.It is time to reflecting on our way of life. Lets develop good living habits to keep fit. By having enough sleep, eat a balanced diet and taking regular exercise, we can live in healthily and happily.【答案】whatwhichclosecloselyandor

    98、As后面加上 aour theirmeal mealsleadleadsreflectingreflecteat eating去掉in【解析】【分析】这是一篇说明文。分析了学校一些学生身体不好的原因,以及提倡让养成良好的生活习惯来保持健康。【详解】1.考查定语从句连接词。句意:正如我们所看到的,我们学校的一些学生身体不好,这值得我们关注。本句为非限定性定语从句修饰上文整个句子,且从句中缺少主语,故what改为which。2.考查副词。句意:很明显,健康不佳与不良的生活习惯密切相关。修饰形容词related应用副词,且表示“(程度上)紧密地;密切地”应用closely。故close改为close

    99、ly。3.考查连词。句意:一些学生熬夜做作业或玩手机。根据句意可知表示“或者”应用连词or。故and改为or。4.考查固定短语。句意:因此,他们很难集中精力上课。固定短语as a result“结果是;因此”。故As后添加a。5.考查物主代词。根据上文they have difficulty concentrating on可知是指“他们的课程”。故our改为their。6.考查名词的数。句意:他们总是吃零食而不吃健康的食物。meal为可数名词,前面没有冠词应用复数形式。故meal改为meals。7.考查主谓一致。句意:此外,一些学生从不锻炼,这导致了体重问题。本句为非限定性定语从句修饰上文整

    100、句话,且为一般现在时,故谓语动词应用第三人称单数形式,故lead改为leads。8.考查固定结构。句意:是时候反思我们的生活方式了。固定句式it is time to do sth.“是时候做某事了”后跟不定式,故reflecting改为reflect。9.考查非谓语动词。句意:通过充足的睡眠,均衡的饮食和经常锻炼,我们可以健康快乐地生活。本句中动名词短语做主语,故eat改为eating。10.考查固定用法。live为不及物动词,下文没有宾语,故不需要介词。故去掉in。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是中学生李华,得知2022年北京冬奥会组委会正通过China Daily招募志愿者

    101、。请根据以下要点,给组委会写一封英文信,提出申请。内容包括:1.写信目的;2.说明个人优势:精通英语,热爱运动,有类似经历;3.希望申请成功。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.结束语已为你写好,不计入总词数。Dear Sir/Madame,_Im looking forward to your early reply.Yours,Li Hua【答案】Dear Sir/Madame,Im Li Hua, a high school student from Beijing. Interested in the 2022 Winter Olympics, Im wr

    102、iting to apply to be a volunteer in the games.I feel I have the necessary qualifications and experience needed for the voluntary job. Above all, Im a fluent English speaker so that I have no difficulty communicating with the visitors. Besides, keen on sports, Im quite familiar with different events

    103、and the locations of the venues as a local. Equally importantly, I previously served as a volunteer several times, which is also an advantage over other candidates. As a warm-hearted and unselfish teenager, I do believe I can do the job well if Im granted a chance.Any favorable consideration of my a

    104、pplication or a personal interview would be appreciated. Im looking forward to your early reply.Yours sincerely,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给2022年北京冬奥会写一封英文信,申请成为2022年北京冬奥会的志愿者。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般过去时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.写信目的;2.说明个人优势:精通英语,热爱运动,有类似经历;3.希望

    105、申请成功。第二步:列提纲 (重点词组)apply to; qualification; voluntary job; above all; a fluent English speaker; have no difficulty doing sth.; be familiar with; local; serve as; an advantage over; candidate; unselfish; consideration第三步:连词成句1. Interested in the 2022 Winter Olympics, Im writing to apply to be a volun

    106、teer in the games.2. I feel I have the necessary qualifications and experience needed for the voluntary job.3. Above all, Im a fluent English speaker so that I have no difficulty communicating with the visitors.4. Besides, keen on sports, Im quite familiar with different events and the locations of

    107、the venues as a local.5. Equally importantly, I previously served as a volunteer several times, which is also an advantage over other candidates.6. As a warm-hearted and unselfish teenager, I do believe I can do the job well if Im granted a chance.7. Any favorable consideration of my application or

    108、a personal interview would be appreciated.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)表并列补充关系:Besides连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 Above all, Im a fluent English speaker so that I have no difficulty communicating with the visitors. (运用了so that引导结果状语从句)高分句型2 Equally importantly, I previously served as a volunteer several times, which is also an advantage over other candidates. (运用了which引导非限制性定语从句)26

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:安徽省宣城市2020-2021学年高二英语上学期期末试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-455202.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1