安徽省怀远一中 等“五校”2021届高三12月联考(含听力)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省怀远一中 等“五校”2021届高三12月联考含听力英语试题 WORD版含解析 安徽省 怀远 一中 2021 届高三 12 联考 听力 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、怀远一中、颖上一中、蒙城一中、涡阳一中、淮南一中2021届高三“五校”联考英语试题试题说明:本试题分为第I卷(客观题)和第II卷(主观题)两部分,全卷满分150分,考试时间120分钟。考试注意事项:1.答题前,考生务必用0.5毫米黑色墨水签字笔将自己的姓名、座位号、准考证号填涂在答题卡和试卷规定的位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上所对应题目答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答非选择题时必须用0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答
2、案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第I卷第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)请听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the woman do at weekend?A. She gave a ha
3、nd to her uncle.B. She went to see her uncle.C. She visited the City Museum.【答案】A【解析】【原文】M:How was your weekend, Jane?W:Not too bad. I had planned to take a tour of the City Museum but my uncles house caught fire. I spent the two days helping him clean the house.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much will th
4、e blouse cost the man?A. 10 dollars.B. 40 dollars.C. 45 dollars.【答案】C【解析】【原文】W:This blouse is a special offer today. You can have it at 10% off the regular price of 50 dollars.M:Its nice, but still too expensive. Can you give me a 20% discount?W:No. 10% is my last word.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did
5、Alice buy for his father?A. A camera.B. A computer.C. A smartphone.【答案】A【解析】【原文】M:Hi! Alice, did you go to the yard sale last week?W:Certainly. I meant to find a used computer for my brother, but there was no proper one. I bought a camera for my father and a smartphone for myself.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查
6、看】Where does the conversation take place?A. In a restaurant.B. In a store.C. In a fitness center.【答案】C【解析】【原文】W:Good afternoon, madam. How can I help you?M:Well, I am a little out of shape. I think I should get some exercise to keep fit. What kind of service do you offer?W:First of all, well make a
7、workout plan according to your physical conditions and your personal needs.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the speakers do next?A. Attend a meeting.B. See a friend.C. Hold a party.【答案】B【解析】【原文】W:Im sorry you have waited so long.I forgot to tell you my meeting is over at 7:00.M:Forget it. I have just
8、been here for ten minutes.W:Lets go to Hanson and invite him to the party.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答下面小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What are the speakers going to do?A. To catc
9、h a bus.B. To listen to a concert.C. To attend a meeting.7. How is the womans helmet?A. It lacks a bit of comfort.B. It is a little large.C. It is a round helmet.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】M:Are you ready to go to the concert?W:Yes. Should we go there by bus so we arent late?M:Actually, why dont we go the
10、re by bike? We could get stuck in the traffic if we travel by bus in the rush hour.W:Thats true. Cycling is good for our environment, too. Let me just get my helmet then.M:Is your helmet comfortable?W:Not really, but I liked the design, so I got it.M:Maybe you should think about getting a round helm
11、et; its better.W:Ill think about it.听下面一段较长对话,回答下面小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Whats the man doing now?A. Learning to speak Swahili.B. Researching different African languages.C. Making preparations for the coming test.9. Where may the man come from?A. America.B. Australia.C. Africa.【答案】8. B 9. C【解析】【原文】W
12、:So, hows your course going? Do you like it?M:I like my professors and the classes, but its a lot of work.W:What are you majoring in?M:Right now, Im doing some research into the languages of different African tribes.W:That sounds really interesting. Can you speak Swahili?M:Yes, I learned how to spea
13、k it when I was little.W:Really? How did you do that?M:Well, I grew up in Africa, so I learned quite a few different languages.W:Thats amazing. Are you doing well in your classes?M:I dont know because I havent received my test results yet.W:When did you take your exams?M:About two weeks ago.W:Im sur
14、e youll do well.M:Thanks for the vote of confidence!听下面一段较长对话,回答下面小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. When does the conversation take place?A. On Monday.B. On Tuesday.C. On Wednesday.11. What will Randy Horn do on Wednesday?A. See a doctor.B. Stay at home.C. Attend a meeting.12. When will Randy Horn see Dr.Rut
15、h?A. At 9:30 a. m.B. At 10:30 a. m.C. At 11:30 a. m.【答案】10. A 11. C 12. B【解析】【原文】W:Good morning. This is Doctor Ruths office. What can I do for you?M:Yes, Id like to make an appointment to see the doctor. My name is Randy Horn.W:Lets see, Mr.Horn. The doctors schedule is full today.M:How about tomor
16、row?W:Sorry, but I have to say he is also occupied on Tuesday. So, will Wednesday be OK for you, Mr.Horn?M:I have to attend a conference then.Is Dr. Ruth available on Thursday?W:Yeah, Dr.Ruth will be available the whole day.M:I guess I can survive until then.W:Would you prefer to come in the morning
17、 or the afternoon?M:In the morning, if possible.W:The doctor has an opening at 10:30 Thursday. Ill put you down for then.M:That would be fine.W:Okay, Mr. Horn, see you Thursday at 10:30.听下面一段较长对话,回答下面小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Whats the possible relationship between the speakers?A. Interviewer and int
18、erviewee.B. Fellow workers.C. Teacher and student.14. Which of the following is the womans major?A. English.B. Biology.C. Economics.15. What is the womans greatest strength?A. Taking challenges.B. Dealing with people.C. Learning fast.16. What does the man think of the womans weakness?A. It is fatal.
19、B. It doesnt matter.C. It is strange.【答案】13. A 14. C 15. C 16. B【解析】【原文】M: Which university did you graduate from?W: I graduated from Northeastern University.M: What subject did you take at university?W: Economics, but I also like English and biology.M: What are your strong points?W: Well, Im very g
20、ood with people. Im honest. I work hard. I work well under pressure. And Im patient.M: What kind of people do you like to work with?W: I like a person who works hard. I dont like lazy people.M: Whats your greatest strength?W: Well, this is a challenging question.I suppose I would say that Im a quick
21、 learner.M: So, youre smart.W: I think so. I think that I am good at what I do.M: What do you consider your weakness?W: Im not good at speaking in public. I feel uncomfortable when I speak in public.M: Thats not a problem.Its unnecessary for this position.听下面一段独白,回答下面小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What do
22、es the speaker mainly talk about?A. Wonderful tips for a tour in Hawaii.B. The weather of the Hawaii islands.C. The striking local features of Hawaii.18. When does Hawaii see the most visitors?A. In summer.B. In winter.C. In autumn.19. How about the weather of fall in Hawaii?A. Sunny.B. Wet.C. Cool.
23、20. What is the average ocean temperature in autumn?A. Around 13.6 .B. Around 16.6 .C. Around 26.6 .【答案】17. A 18. B 19. B 20. C【解析】【原文】Do you like a little cooler temperature? If so, book your vacation for winter (December through March). The downside of winter travel is that tourist season is also
24、at its highest peak (mainly around Christmas ). From March through June is spring.It is a good time to catch a break on airfare.You may also find better hotel deals in spring as this is the time before the busy summer season when many families with schoolage children travel to Hawaii.Summer is hot a
25、nd sunny from June through September. Youll find these tropical fruits at every fruit standperfect for eating on the beach. Fall can be a bit wet in Hawaii, especially in October. And some years it rains more frequently in November.However, if you plan to spend a lot of time on the beach and do acti
26、vities in the water, this is when the sea surface temperature is the warmest. The ocean temperature in September and October is a pleasant 80 F (26.6). During this time, youll also be able to find some hotel rate specials as this time is before the busy Christmas season.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15
27、小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADaxing International AirportRegulations for certificates1. If your name on the passport is English, but on the ticket it is Chinese, you cannot take a domestic flight.2. The name and other information on the boarding pass must be consisten
28、t with the information in the boarding document. If not, the security check will not allow the release.3. The identity document held by the passenger must be the same as the identity document used the time of booking. If the ID number is inconsistent, the security check is not allowed.4. Foreign pas
29、sengers can be released through security check if there is no space or backslash in their surname and first name. It is recommended that passengers and airlines confirm whether boarding passes can be changed.Regulations for shipping luggage1. Domestic flightNormally, 20kg for economy class, 30kg for
30、 business class and 40kg for first class passengers with adult or child tickets.2. International flightIn general, the free shipped luggage limit for economy class passengers is 20kg, and 30kg for economy class passengers with student passports. The allowance of free shipped luggage in business clas
31、s is 30kg and 40kg for first class.Wheelchair service for special passengersYou can ask for wheelchair service in the ground garage, and the personnel will accompany you to enter the terminal.OriginDestinationDepartArriveFlightDaxing, BeijingNanyang06:4008:21KN5759Daxing, BeijingSanya06:5011:10K19-K
32、28Daxing, BeijingChangsha07:2009:22A15-A28Daxing, BeijingYinchuan08:0010:10AO1-A1421. What will happen to a foreigner if there is no space in his surname and first name?A. He will not be allowed to board the plane.B. He has to change the information on his boarding pass.C. He can pass the security c
33、heck.D. He has to provide his ID number.22. If a couple want to fly to Hawaii from Daxing International Airport, they can take _ luggage for free at most.A. 80kgB. 60kgC. 40kgD. 70kg23. How long will it take from Beijing to Changsha?A. About two hours.B. About three hours.C About four hours.D. About
34、 three and a half hours.【答案】21. C 22. A 23. A【解析】本文是应用文。本文介绍了大兴国际机场的服务信息,说明了机场的身份验证条例,托运行李条例,轮椅服务以及航班时间。【21题详解】细节理解题。根据Regulations for certificates部分第四段的“Foreign passengers can be released through security check if there is no space or backslash in their surname and first name.( 如果外国乘客的姓氏和名字没有空格或反斜杠
35、,他们可以通过安全检查放行)”可知,一个外国人,如果他的姓氏和名字没有空格,他可以通过安全检查。故选C。【22题详解】细节理解题。根据Regulations for shipping luggage部分的2. International flight 的“In general, the free shipped luggage limit for economy class passengers is 20kg, and 30kg for economy class passengers with student passports. The allowance of free shipped
36、 luggage in business class is 30kg and 40kg for first class.( 一般来说,经济舱旅客的免费托运行李限额为20公斤,持有学生护照的经济舱旅客为30公斤。公务舱免费托运行李的限额为30公斤,头等舱为40公斤。)”可知,一对夫妇从大兴国际机场飞夏威夷是国际航班,乘坐头等舱免费携带的行李最多,多达80kg。故选A。【23题详解】细节理解题。根据表格第三行的内容可知,从北京到长沙是从7点20到9点22,共大约2个小时,故选A。BDays after Argentina canceled all international passenger f
37、lights to protect the country from the new coronavirus, Juan Manuel Ballestero began his journey home the only way possible: He stepped aboard his small sailboat for what turned out to be an 85-day odyssey across the Atlantic.The 47-year-old sailor could have stayed put on the tiny Portuguese island
38、 of Porto Santo, but the idea of spending what he thought could be “the end of the world” away from his family, especially his father who was soon to turn 90, was unbearable. So he loaded his 29-foot sailboat with canned fish, fruit and rice and set sail in mid-March.“I didnt want to stay like a cow
39、ard (懦夫) on an island where there were no cases,” Mr. Ballestero said. “I wanted to do everything possible to return home. The most important thing for me was to be with my family.”Friends tried to dissuade Mr. Ballestero from starting the perilous journey, and the authorities in Portugal warned him
40、 he might not be allowed to re-enter if he ran into trouble and had to turn back. But he was determined, “I bought myself a one-way ticket and there was no going back,” he said.Sailing can be a lonely passion, and it was particularly so on this voyage for Mr. Ballestero, who each night tuned into th
41、e news on a radio for 30 minutes to assess how the virus was spreading across the globe. “I kept thinking about whether this would be my last trip,” he said.When he made it to his native Mar del Plata, on June 17, he was surprised by the heros welcome he received. “Entering my port where my father h
42、ad his sailboat, where he taught me so many things and where I learned how to sail, gave me the taste of a mission accomplished,” he said. A medical professional administered a test for Covid-19 on the dock. Within 72 hours, after the test came back negative, he was allowed to set foot on Argentine
43、soil.While he didnt get to celebrate his fathers 90th birthday in May, he did make it home in time for Fathers Day.24. Why did Juan Manuel Ballestero start his journey?A. To be reunited with his family.B To avoid being infected by the coronavirus.C. To realize his dream of sailing.D. To prove his br
44、avery.25. What do we know about Juan Manuel Ballestero?A. He was forbidden to enter Mar del Plata port.B. He didnt receive any information about the outside world during the journey.C. He failed to celebrate his fathers birthday.D. He was not allowed to leave Porto Santo by the authorities in Portug
45、al.26. What does the underlined word “perilous” in paragraph 4 mean?A. distantB. tiringC. boringD. adventurous27. What can we infer from the text?A. The man was born in Porto Santo in Argentina.B. His friends encouraged him to start his journey.C. A test for Covid-19 was given to him the moment he a
46、rrived.D. The man was not worried at all during the trip.【答案】24. A 25. C 26. D 27. C【解析】本文是记叙文。今年,突如其来的疫情,让无数家庭、情侣被迫分隔两地,甚至被困异国他乡。文章讲述了47岁的Juan Manuel Ballestero驾驶小帆船穿越了大西洋与家人团聚的故事,完美诠释了我国那句老话:所爱隔山海,山海亦可平。【24题详解】细节理解题。根据第三段的“Ballestero said. “I wanted to do everything possible to return home. The mo
47、st important thing for me was to be with my family.”(Ballestero说,“我想尽一切努力回家。 对我来说,最重要的是和我的家人在一起。”)”可知,Juan Manuel Ballestero开始他的旅程的原因是为了和家人团聚。故选A。【25题详解】细节理解题。根据最后一段的“While he didnt get to celebrate his fathers 90th birthday in May, he did make it home in time for Fathers Day.(虽然他没有在五月庆祝他父亲的90岁生日,但他
48、确实在父亲节的时候赶回家了。)”可知,Juan Manuel Ballestero没能庆祝他父亲的生日。故选C。【26题详解】词句猜测题。根据第一段的“He stepped aboard his small sailboat for what turned out to be an 85-day odyssey across the Atlantic.(他登上了他的小帆船,结果是一次为期85天的穿越大西洋的奥德赛冒险之旅。)”可知,他驾驶一条小帆船,穿越大西洋,再结合下文“the authorities in Portugal warned him he might not be allowe
49、d to re-enter if he ran into trouble and had to turn back.( 葡萄牙当局警告他,如果他遇到麻烦,不得不掉头返回,可能不会允许他再次入境)”可推断,Ballestero进行的旅程是冒险的。故划线词与D项adventurous意思相近。故选D。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“A medical professional administered a test for Covid-19 on the dock. Within 72 hours, after the test came back negative, he was a
50、llowed to set foot on Argentine soil.( 一名医学专业人员在码头上对他进行了新冠病毒检测,在72小时内,测试结果阴性后,他被允许踏上阿根廷的土地)”可知,他一到达就进行了新冠病毒检测。故选C。CA robot navigates through the strawberries, detecting ripe ones, picking without bruising and placing them in its basket. It sounds futuristic but it is possible now thanks to Rubion, t
51、he picking robot for strawberries. This piece of Belgian innovation is not only an answer to the labor shortage in the agricultural industry, but also allows growers to increase the quality of its produce which in the end benefits the consumer.Demographic (人口结构的) and socio-economic numbers show that
52、 the labor shortage in the agricultural industry is a fact. But for Octinion the focus is clearly on adding quality. “Thanks to robotics, we have so many possibilities, much more than a human could ever do. Harvest prediction, picking according to market needs, simply picking when the berries are ri
53、pe instead of when workers are available these are just a few examples of what is possible now for a grower,” says Tom Coen, CEO of the Octinion Technology Group. “The consumer will also notice the difference, as strawberries will be fresher and show less bruising.”Introducing robots in an industry
54、where almost everything gets done by hand is more of a revolution than an evolution. It calls for close cooperation with all stakeholders (利益相关者). Tom Coen: “not only have we been working together with growers and test centers across the world for the past couple of years, breeders have also been ke
55、en on being part of the technological developments. ”In 2014 a team of Belgian engineers started the development of the robot. In the meanwhile, Octinion wasnt the only company presenting a concept. Product Manager Laura Guillaume says its not a surprise that the company from Leuven is the first to
56、actually present a commercial product: “by developing the robot from the beginning, we are able to make it practical in greenhouses or tunnels.” Octinion plans on launching harvesting robots for other crops in the upcoming years.28. What can we know about the robot?A. It can help solve the problem o
57、f labor shortage.B. It makes little difference to the quality of the fruits.C It is developed by a group of Belgian engineers independently.D. It has been put into use around the globe.29. What is paragraph 2 mainly about?A. The good news of the robotic picking.B. The advantages of the robotic picki
58、ng.C. How the robotic picking works.D. Different attitudes to the robotic picking.30. What can we infer from the last paragraph?A. The robot was introduced to the market in 2014.B. Octinion is the only company to put forward the idea of the robot.C. The robot can be used in any situation.D. Various
59、harvesting robots are on the way.31. What can be the best title for the text?A. How robots pick strawberries.B. Fruits will be picked by Robots.C Strawberry-picking robots are presented.D. A new robot was invented.【答案】28. A 29. B 30. D 31. C【解析】这是一篇说明文。文章主要讲了比利时科学家研发了一款草莓采摘机器人Rubion,这款机器人无论是对种植者还是消费
60、者都有诸多好处,未来科学家还会研发出各种收割机器人。【28题详解】细节理解题。根据第一段“This piece of Belgian innovation is not only an answer to the labor shortage in the agricultural industry, but also allows growers to increase the quality of its produce which in the end benefits the consumer.”(比利时的这一创新不仅解决了农业劳动力短缺的问题,也让种植者提高了产品的质量,最终使消费者
61、受益)可知这款机器人可以帮助解决劳动力短缺的问题。故选A。【29题详解】主旨大意题。根据第二段But for Octinion the focus is clearly on adding quality. “Thanks to robotics, we have so many possibilities, much more than a human could ever do. Harvest prediction, picking according to market needs, simply picking when the berries are ripe instead of
62、 when workers are available these are just a few examples of what is possible now for a grower,” says Tom Coen, CEO of the Octinion Technology Group. “The consumer will also notice the difference, as strawberries will be fresher and show less bruising.”( 但对于Octinion来说,重点显然是提高质量。“多亏了机器人技术,我们有了如此多的可能性
63、,远远超出了人类所能做到的。收成预测,根据市场需求采摘,只是在浆果成熟时采摘,而不是在有工人时采摘这些只是种植者现在可能实现的几个例子,”Octinion技术集团的首席执行官汤姆科恩说。“消费者也会注意到不同,因为草莓会更新鲜,更少擦伤。”)可知第二段主要讲了机器人采摘的诸多优点。故选B。【30题详解】推理判断题。根据最后一段“Octinion plans on launching harvesting robots for other crops in the upcoming years.”(Octinion计划在未来几年推出其他农作物的收割机器人)可推知,科学家正在研发各种收割机器人,即
64、各种收割机器人正在路上。故选D。【31题详解】主旨大意题。根据第一段“A robot navigates through the strawberries, detecting ripe ones, picking without bruising and placing them in its basket. It sounds futuristic but it is possible now thanks to Rubion, the picking robot for strawberries.”(机器人会在草莓中导航,发现成熟的草莓,在没有擦伤的情况下采摘,然后将草莓放入篮子中。这听
65、起来很未来主义,但由于草莓采摘机器人Rubion的出现,这一切现在都成为了可能)结合全文内容,可知这篇文章主要讲了比利时科学家研发了一款草莓采摘机器人Rubion,这款机器人无论是对种植者还是消费者都有诸多好处,未来科学家还会研发出各种收割机器人。这篇文章最好的题目是“草莓采摘机器人的出现”,该题目言简意赅地概括了文章主题。故选C。DEveryone has an anecdote to share about how stress affects their body, particularly in their skin and hair-the only tissues we can s
66、ee from the outside. Recently, a team from Harvard University provides scientific evidence to support the idea that stress can cause a persons hair to turn gray in a study published in the journal Nature. Ya-Chieh Hsu, a professor in this team said in a statement that the study was the first to conf
67、irm the common belief that stress can cause gray hair.Most people have about 100,000 hair follicles (毛囊) on their head. The follicles are responsible for making melanocytes (黑素细胞), the cells that give hair its color. As people age, melanocyte production is reduced. This causes a persons hair to begi
68、n turning gray naturally.The team used experiments with mice to look at how stress affects stem cells in hair follicles. At first, the researchers suspected that an immune attack caused by a stressful event might be targeting the melanocyte stem cells. That theory, however, turned out to be false. T
69、he team also thought the hormone cortisol (皮质醇), which always increases in the body during times of stress, might be a likely cause. However, when researchers removed the glands (腺体) that produce the cortisol hormones, the hair of mice still turned gray.The scientists then centered their experiments
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-455968.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
