安徽省池州市2021届高三上学期期末考试英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省池州市2021届高三上学期期末考试英语试题含听力 WORD版含解析 安徽省 池州市 2021 届高三上 学期 期末考试 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021学年第一学期期末考试卷高三英语满分:150分 考试时间:120分钟注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。2.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色签字笔书写,字体工整、笔迹清晰。3.请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上的答 题无效。4.保持答题卡卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。5.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)回答听力部分时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的
2、时间将你的答案转涂到客观答题卡上。第一节(共5小题海小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有1秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话 仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the weather like now?A. Cloudy.B. Sunny.C. Rainy.【答案】B【解析】【原文】M: Do you know what the weather will be like tomorrow?W: It will be cloudy
3、 with a chance of showers. I knew this sunny weather couldnt last forever.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why didnt the woman buy the coat?A. It didnt fit her.B. It cost too much.C. She didnt take enough money.【答案】A【解析】【原文】M: I heard you didnt buy the coat. Did it cost too much?W: No, I had enough money and I
4、wanted to buy it. But they didnt have my size.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the man do this morning?A. He did some washing.B. He took out the rubbish.C. He cleaned the house.【答案】B【解析】【原文】W: It was really a busy morning. I did the laundry and cleaned the whole house.M: Well, Im happy that I took the
5、rubbish out and walked the dog as well.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. A meeting.B. A job.C. A manager.【答案】C【解析】【原文】M: Have you met the new manager yet?W: Weve been introduced about three times at the meeting, but he seems very forgetful.M :Yes, I agree with you.5.
6、 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about the man last weekend?A. He was busy.B. He went on business.C. He was ill.【答案】C【解析】【原文】W: John, who was calling?M: My mom. She wondered why I didnt go home last weekend, and asked if I was busy.W: Did you tell her the truth that you had a fever?M: No. I lied t
7、hat I went to New York on business.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the man think of the film?A. Interesting and entertaining.B. Boring and l
8、ong.C. Exciting but short.7. What kind of film will they see next time?A. A thriller.B. A comedy.C. An action movie.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】M: How did you enjoy the film?W: It was interesting and entertaining. How about you?M: I fell asleep!W: Didnt you like it?M: I dont really understand why films hav
9、e to be so long these days. It was just a funny story about a little girls school life and it even lasted two and a half hours.W: Yes, I see your point. Next time we will see a thriller.M: Yes, at least I can keep awake there.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What did the girl do first?A. She we
10、nt to a party.B. She cleaned up the yard.C. She stayed with her brothers.9. What will the girl do this weekend?A. Work on her project.B. Have a chemistry class.C. Go bungee jumping.【答案】8. B 9. A【解析】【原文】M: Hi. How was your Sunday?W: I had a really busy day.M: Yeah? What did you do?W: Well, first the
11、yard needed cleaning so the beginning was work. Then it was my little brothers birthday. I dont need to hold a party for him, but I had to go bungee jumping with him. It was like jumping off a tall building. I was scared.M: How did your brother like it?W: Oh, he loved it! He wants to go this weekend
12、, but I dont want to do it again.M: Dont you have a project for your chemistry class on Monday?W: Hey, yeah. I forgot about that. Obviously I have to work all weekend! Thanks! That saves me from bungee jumping.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What did the speakers do just now?A. They went to a
13、 concert.B. They went to the movies.C. They visited an exhibition.11. How did the man get the tickets?A. He got them from his sister.B. He bought them at a higher price.C. He bought them in the ticket office.12. What selective course did the man choose?A. Marketing.B. Accounting.C. Fashion design.【答
14、案】10. C 11. A 12. B【解析】【原文】W: Thanks for taking me here, John. I really enjoyed it.M: Im happy to know that youre interested in space. Next time Ill bring you to another exhibition of spaceships.W: Thank you. How did you get the tickets for the exhibition? I know its very difficult to buy a ticket f
15、or it. Did you buy them from somebody else at a much higher price?M: No, my sister works in the ticket office, and everyone in that office can buy two tickets. So she offered me her two tickets.W: Thats great. By the way, what did you choose for your selective course?M: At first, I wanted to choose
16、marketing, but they told me that it was full. So I chose accounting instead. What about you?W: I chose fashion design. Wow, its so late now. I have to go back home.M: OK, see you.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Which two countries celebrate Teachers Day on the same day?A. India and Korea.B. I
17、ndia and America.C. Korea and America.14. When do people in Thailand celebrate Teachers Day?A. On September 5th.B. On September 28th.C. On January 16th.15. How do teachers in Thailand celebrate their own day?A. Have a day off.B. Attend social activities.C. Go to a party.16. When is Teachers Day in H
18、ungary?A. The first Monday of September.B. The first Sunday of October.C. The first Monday of June.【答案】13. A 14. C 15. A 16. C【解析】【原文】M: Susan, Im writing a report now on different cultural festivals around the world. Its amazing that I found many countries celebrate Teachers Day.W: Thats great, Jac
19、k. Can I share your new discoveries?M: Yes. India and Korea celebrate Teachers Day on September 5th. And American Teachers Day is on September 28th.W: September 28th is just the birthday of Chinese ancient philosopher Confucius. I was told about it.M: Exactly. The government of Russia made their Tea
20、chers Day on the first Sunday of October.W: Oh,Thailand also has its own Teachers Day. When is that?M: Its on January 16th. All the teachers celebrate their own day, free from work.W: Any other countries?M: Yeah. Germany is on June 12th. Sudan is on February 24th, and Hungary Teachers Day is on the
21、first Monday of June.W: How do these countries celebrate Teachers Day?M: Most of the celebrations have something in common. Both the government and the whole society show their love and respect to teachers.W: Wow, you have become an expert on Teachers Day.M: Thank you very much.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放
22、相关音频,请去附件查看】17. When did Hip-Hop start?A. In the 1970s.B. In the 1980s.C. In the 1990s.18. Where did Hip-Hop start?A. In the US.B. In the UK.C. In South Korea.19. Why did young people start Hip-Hop at first?A. They wanted to try something new.B. They found it easy to play.C. They couldnt afford inst
23、ruments.20. What can we know about break dancing?A. It is easy to dance.B. It started earlier than Hip-Hop.C. It was like fighting at first.【答案】17. B 18. A 19. C 20. C【解析】【原文】M: Do you like Hip-Hop? Hip-Hop is a new kind of music. Today, Hip-Hop music is a big business. Hip-Hop artists make millions
24、 of dollars. They are superstars and have many fans all over the world. But Hip-Hop wasnt always so popular. It is only about thirty years old. Hip-Hop started in New York. Young people in New York wanted to make music, but they had a problem. Many of them did not have enough money to buy expensive
25、instruments. They also did not have any place to practice. Hip-Hop was the perfect answer to this problem. As Hip-Hop artists did not need any special instruments and they could practice anywhere.Along with Hip-Hop, theres always the break dancing. Break dancing is a very difficult kind of dance. It
26、 started in the 1980s at the same time as Hip-Hop. At first, break dancing was like fighting. Break dancers had “dance battles”. Each break dancer did his best to dance in the contest. There are professional break dancing contests. Winners can get a lot of money,and sometimes they are on TV. Just li
27、ke Hip-Hop, break dancing is now a big business.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThree Films to Watch in OctoberOctober is approaching and a new wave of films will be on soon. Here are three breath-taking films recommended by BBC and see which of the follow
28、ing will appeal to you best?Rebecca (蝴蝶梦)The famous adaption of Rebecca is the Oscar-winning Alfred Hitchcock classic Laurence Olivier and Joan Fontaine. How can Ben Wheatleys new version possibly compete? Well, one answer is to have Kristin Scott Thomas as Mrs Danvers, a stroke of casting genius wh
29、ich is enough to justify the films existence. Another answer is going back to the book and trying to get closer to the actual story. You think you know it and you just dont.On Netflix from 21 OctoberPossessorAndrea Riseborough stars as an assassin(刺客) who can control other peoples bodies and get the
30、m to do the killing for her. Her latest job is to kill an IT tycoon (Sean Bean) and his daughter (Tuppence Middleton) by possessing the daughters future husband (Christopher Abbott). David Ehrlich of IndieWire claimed , “90 minutes of Andrea Riseborough and Chriustopher Abbott engaging in warfare ov
31、er control of the latters body is more satisfying”.Released on 2 October in the US and 9 October in CanadaHonest ThiefLiam Neeson plays Tom, a retired bank robber who promises to return his ill-gotten gains in exchange for a reduced prison sentence so that he can settle down with the woman he loves
32、(Kate Walsh). But the two FBI agents (Jai Courtney and Anthony Ramos) assigned to fetch the money decide to steal it instead and frame Tom for murder. Unfortunately for them, he is a man with a very particular set of skills, so the explosions, car chases, and shoot-outs all come.Released on 14 Octob
33、er in France, 15 October in Portugal and 16 October in the US21. What do we know about Ben Wheatleys new Rebecca?A. It is the most famous adaptation of Rebecca.B. It is directed and produced closer to the original.C. Laurence Olivier and Joan Fontaine starred in his film.D. Kristin Scott Thomas, a c
34、asting genius edited the movie.22. When can you first enjoy Possessor in Canada?A. On 2 October.B. On 9 October.C. On 14 October.D. On 15 October.23. What can be expected in Honest Thief ?A. Tragic love.B. Thrilling action.C. Beautiful landscape.D. Psychological control.【答案】21. B 22. B 23. B【解析】这是一篇
35、应用文。文章主要介绍了BBC为即将到来的十月份推荐的三部电影:Rebecca (蝴蝶梦),Possessor,Honest Thief。【21题详解】细节理解题。根据文章Rebecca部分内容“going back to the book and trying to get closer to the actual story. You think you know it and you just dont.(回到书中,试着接近真实的故事你以为你知道,其实你不知道。)”可知,该电影更接近于原著。故选B项。【22题详解】细节理解题。根据文章Possesses部分内容“Released on 2
36、October in the US and 9 October in Canada(该片将于10月2日在美国上映,10月9日在加拿大上映)”可知,该电影在加拿大的上映日期是10月9日。故选B项。【23题详解】推理判断题。根据文章Honest Thief部分内容“Unfortunately for them, he is a man with a very particular set of skills, so the explosions, car chases, and shoot-outs all come.(对他们来说不幸的是,他拥有一套非常特殊的技能,所以爆炸、汽车追逐和枪战都随之而
37、来。)”可推知该电影为动作片。故选B项。BSome of my earliest memories involve sitting with my dad in his study every night when he came home from the office. Id watch as he put his personal items away:his watch, wallet, comb and car keys. Every night, he would smile, hand me the comb and say: Help Daddy clean it, OK? I
38、d excitedly turn the tap on, then brush the comb with a used toothbrush as hard as I could. Then Id proudly return the comb to Dad. He would smile at me, and place it on top of his wallet.About two years later, Dad left his sales job and started his own business. I started primary school. That was w
39、hen things started to change. Dads business wasnt doing so well, and our stable life started getting shaky. He didnt come home as much as he used to. And when he did come home, it was always late and Id already be in bed. I started to get mad. Why didnt he listen to Mum and just stick to his old job
40、? Over the years, I stopped waiting for him to come home.Now 28, Ive graduated from college and got a job. Dads business has also started to get back on track. Yet the uncomfortable silence between Dad and me persisted.Yesterday, Dad came home early. As usual, I helped him carry his bags into his st
41、udy. When I turned to leave ,he said : Hey, would you like to help me clean my comb? I looked at him a while, then took the comb. After cleaning, I passed it back to Dad. He looked at it and smiled. But this time, I noticed something different. My dad has aged. He has wrinkles next to his eyes, yet
42、his smile is still as heartwarming as before, the smile of a father who just wants a good life for his family. Dad carefully placed his comb on top of his wallet. After so many years,I guess some things never change. And for that, Im glad.24. What was the author asked to do by the father when young?
43、A. Brushing his comb.B. Cleaning his toothbrush.C. Chatting with him in his study.D. Greeting him at the door.25. Why did the father set up his own business?A. He was laid off by his former company.B. He desired to struggle for a big fortunate.C. He wanted to fulfill a good life for his family.D. He
44、 followed his wifes advice and tried new.26. What accounted for the uncomfortable silence between the author and the father?A The fathers new business wasnt going so smoothly.B. The father came home rarely or very late.C. The tough primary school and little time with the dad.D. The misunderstanding
45、of the author and less communication between them.27. Which words can best describe the authors father?A. Generous and humorous.B. Modest and conventional.C. Struggling and devoted.D. Ambitious and strict.【答案】24. A 25. C 26. D 27. C【解析】这是一篇记叙文。讲述了作者和父亲之间的亲情故事。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“Every night, he woul
46、d smile, hand me the comb and say: Help Daddy clean it, OK? Id excitedly turn the tap on, then brush the comb with a used toothbrush as hard as I could.”(每天晚上,他都会微笑着把梳子递给我说: “帮爸爸清理一下,好吗?”我兴奋地打开水龙头,然后用一把用过的牙刷尽可能用力地刷梳子。)可知,作者的父亲让他帮忙清理梳子。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据最后一段中“He has wrinkles next to his eyes, yet h
47、is smile is still as heartwarming as before, the smile of a father who just wants a good life for his family.”(他的眼睛旁边有皱纹,但他的微笑还是和以前一样温暖人心,一个只是想让家人过上好日子的父亲的微笑。)可以推知,父亲要自己创业是想为他的家庭实现美好的生活。故选C项。【26题详解】推理判断题。根据第二段中“I started to get mad. Why didnt he listen to Mum and just stick to his old job? Over the
48、years, I stopped waiting for him to come home.”(我开始生气。他为什么不听妈妈的话,干他以前的工作呢?这些年来,我不再等待他回家。)以及第三段中“Now 28, Ive graduated from college and got a job. Dads business has also started to get back on track. Yet the uncomfortable silence between Dad and me persisted.”(现在我28岁了,大学毕业了,找到了一份工作。爸爸的生意也开始回到正轨。然而,父亲
49、和我之间令人不安的沉默依然存在。)可以推知,作者和父亲之间的误解和两人交流变少造成他们之间令人不安的沉默。故选D。【27题详解】推理判断题。通读全文,根据第二段中“Dads business wasnt doing so well, and our stable life started getting shaky. He didnt come home as much as he used to. And when he did come home, it was always late and Id already be in bed.”(爸爸的生意不太好,我们的稳定生活开始变得不稳定。他
50、不像以前那样经常回家了。当他回家的时候,总是很晚,我已经上床睡觉了。)以及最后一段中“My dad has aged. He has wrinkles next to his eyes, yet his smile is still as heartwarming as before, the smile of a father who just wants a good life for his family.”(我的爸爸已经老了。他的眼睛旁边有皱纹,但他的微笑还是和以前一样温暖人心,一个只是想让家人过上好日子的父亲的微笑。)可知,父亲全身心的投入工作,为家人而拼搏。故选C项。CThe tr
51、end of shared real estate (房地产) spaces is expanding in various global cities, and it is particularly being welcomed by younger individuals such as Generation Z. Given how the current housing prices in urban centers are going up, the co-living trend might just be the pocket-friendly answer many young
52、 home-seekers are looking for.While the idea of sharing spaces with others as a way of saving money is nothing new. The co-living is a concept that differs from the notion of “having roommates”. Private bedrooms, combined with common spaces shared with other people, are features these two brands of
53、housing share.However, the way co-living differs from the traditional roommate arrangements is that the former comes with individual leases(租期). In contrast, the latter comes with a master lease all residents are covered with. Co-living is, in essence, a cut-down version of roommate arrangements tha
54、t only keeps its good parts while eliminating the bad ones.Another advantage of this rental arrangement is the ability to spend more on experiences instead of paying for living in a larger home. And if theres something Millennials and Gen Zers are known for, they tend to value experience over materi
55、al possessions, and sharing a living space is a great way to facilitate such a lifestyle and focus on things that matter most.Whether its the appeal of the larger cities that attracts them, or the fact that they landed a job that requires moving to a densely populated area. Making new connections in
56、 a big city may come as a challenge to Millennials and Gen Zers, sharing a rented living space eliminates this anxiety as it instantly provides you with an opportunity to meet new people and develop long-lasting relationships.While the co-living concept is being embraced by young individuals worldwi
57、de, many are still unfamiliar with how co-living really works. Therefore, it doesnt come as a surprise that some people would be concerned about their privacy and safety. However, we can see this particular housing model gaining popularity in times to come.28. What is the difference between the co-l
58、iving and having roommates?A. The co-living has individual rents.B. The co-living has private bedrooms.C. Having roommates means sharing common space.D. Having roommates will cut down ones expense on living.29. What contributes to the popularity of co-living according to the author?A. The appeal of
59、living in larger cities.B. Much more value on material possessions.C. The better-paid jobs are all in bigger cities.D. The housing construction is not on the rise.30. What does the underlined word “eliminating” in the third paragraph mean?A. Destroying.B. Cutting in.C. Removing.D. Putting off.31. Wh
60、at can be the best title of the text?A. The Advantage of the Co-LivingB. The Rising Trend of Co-Living SpacesC. The Appropriate Living Style in the FutureD. New Generations with Energy-Saving Housing【答案】28. A 29. A 30. C 31. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一种新兴的居住方式共居,这种方式尤其受到大城市里年轻人的欢迎。【28题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“H
61、owever, the way co-living differs from the traditional roommate arrangements is that the former comes with individual leases. In contrast, the latter comes with a master lease all residents are covered with.(然而,与传统的室友安排方式不同的是,前者是单独租赁的。相比之下,后者附带一份所有居住者都享有的主租约)”可知,共居情况下的租金是各自独立的。故选A项。【29题详解】推理判断题。根据文章
62、第五段内容“Whether its the appeal of the larger cities that attracts them, or the fact that they landed a job that requires moving to a densely populated area.(无论是大城市的吸引力吸引了他们,还是他们找到了一份需要搬到人口稠密地区的工作)可知,在作者看来,大城市的吸引力是共居流行起来的原因之一。故选A项。【30题详解】词义猜测题。分析划线单词所在句可知,“Co-living is, in essence, a cut-down version o
63、f roommate arrangements that only keeps its good parts while eliminating the bad ones.”中“while”表达“然而”含义,前后句为对比转折关系,因此划线单词“eliminating”应是与前句中“keeps(保留)”表达相反含义,即“去除”之意。故选C项。【31题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章首段提出了话题“The trend of shared real estate spaces is expanding in various global cities, and it is particularl
64、y being welcomed by younger individuals such as Generation Z.(共享房产的趋势在全球各大城市不断扩张,尤其受到千禧一代等年轻群体的欢迎)”,由此可知,文章主要介绍了新兴的住房方式共居。选项B“The Rising Trend of Co-Living Spaces(共居空间的上升趋势)”贴合主题。故选B项。DTalking about the best places to gather solar energy, the most common answer is the deserts. But in fact, the extre
65、me heat can reduce solar panels potential. Its like your computer. If it overheats, it slows down. So we have to keep a balance between having a lot of panels in the desert and getting the highest efficiency of them.Oregon State University ecological engineer Chad Higgins and his team are interested
66、 in where panels should be located to get the most energy production. In addition to temperatures and sunlight, they found that conditions for the most efficiency include low relative humidity(湿度) and gentle winds that improve transfer of heat from the panels. By analyzing satellite data for these f
67、our factors, they created a map of potential solar panel productivity for different land types around the globe. Agricultural croplands come first.If you think about it for a minute, it makes sense. What is agriculture? It is taking the suns rays and turning it into a form of energy that we consume.
68、 So theres this sweet spot where you get the maximum productivity.Other factors also favor cropland solar. Agricultural lands tend to be closer to population centers where there is a market for electricity, rather than way off in the desert. Agricultural lands tend to be flat. They tend to be alread
69、y disturbed. So you dont have as many ecological conservation worries.Higgins thinks that agriculture and solar can benefit each other providing a way to a more sustainable energy future. He estimates that putting panels on just one percent of croplands worldwide would be enough to meet all the glob
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-456133.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
五年级下册语文课件-《天涯情思》|冀教版 (共14张PPT).ppt
