分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 24

类型山东省临沂一中2021届高三10月份联考英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:457010
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:DOC
  • 页数:24
  • 大小:113.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    山东省临沂一中2021届高三10月份联考英语试题 WORD版含解析 山东省 临沂 一中 2021 届高三 10 月份 联考 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、高三第一次质量监测英语注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的

    2、时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does the woman want the man to do?A. Call up the repairman. B. Examine the air-conditioner. C. Turn on the air-conditioner.2. How does the woman feel now?A. Glad. B. Worried. C. Disappointed.3. Who is playing

    3、the piano?A. Harry. B. Harrys sister. C. The man.4. What will the weather be like next week?A. Snowy. B. Sunny. C. Rainy. 5. How soon will Sara come back?A. In 12 days. B. In 7 days. C. In 5 days.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听

    4、完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whose bike had a problem during the race?A. Brians. B. Jasons. C. Aarons.7. Which cyclist won the race?A. Aaron. B. Jason. C. Brian.听第7段材料,回答第8、9题。8. What does a pet dog need every day according to the man?A. Plenty of meat. B. Enough exercise. C. A lot

    5、 of training.9. What does the man say about cats?A. They are independent. B. They often sleep during the day. C. They always follow their owners.听第8段材料,回答第10至12题。10. Whats the probable relationship between the speakers?A. Relatives. B. Colleagues. C. Neighbours.11. Where did the woman buy the tea se

    6、t?A. In a shopping mall. B. In a tea house. C. In a grocery store.12. What can the speakers do in their neighborhood?A. Eat in a restaurant. B. Go to the cinema. C. Read in a library.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the woman?A. A writer. B. A business woman. C. A reporter.14. What does the woman want t

    7、he man to talk about?A. His business. B. His family. C. His hobbies.15. Who helps the man with the sales?A. His wife. B. His brother. C. His father.16. How many computers does the man sell?A. About 20 a day. B. About 20 to 30 a month. C. About 100 a month.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speaker do

    8、ing?A. Packing luggage. B. Having a meeting. C. Having a geography class.18. How long will the listeners stay in the hotel?A. For two nights. B. For three nights. C. For four nights.19. What does the speaker remind the listeners to wear?A. A hat. B. A shirt. C. Hiking shoes.20. What can the listener

    9、s do in the hotel?A. Exercise in the gym. B. Swim in the pool. C. Play tennis.第二部分 阅读(共两节 ,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACome on a magical hot air balloon flight over Melbourne- one of the few cities in the world that you can fly above in a hot air balloon! Admire

    10、 Melbournes city skyline at early dawn as your balloon flies for approximately one hour and then have your nice breakfast.Highlights:Instant confirmationEnjoying fantastic viewsRomantic experience, perfect for couplesFree hotel pickup and drop-off includedThe route:You will be transported to the lau

    11、nch site for your Melbourne balloon flight where you may help with the launch, or stand back and take pictures. Your balloon will drift over Melbournes parks, gardens and the Yarra River as the city comes to life. As your balloon floats above Melbourne youll look down on some of the citys famous ven

    12、ues including the Melbourne Cricket Ground, Melbourne Park and Albert Park racetrack. After the final landing and packing the hot air balloon away, head back to the centrally located Pullman where you can then stay for breakfast or take a quick 10-minute walk back to the city center.Attention:Balloo

    13、n flights in Melbourne are weather dependent and your route will be determined by the winds. Your balloon may fly over Melbournes CBD. Alternatively, your Melbourne balloon flight may head over the inner suburbs to discover why Victoria is labeled the Garden State.1. When does the flight begin?A. In

    14、 the morning.B. At noon.C. In the afternoon.D. At night.2. Where will you enjoy your breakfast?A. In Pullman.B. In Melbourne Park.C. Near the Yarra River.D. In the Melbourne Cricket Ground.3. What will be the key factor if you want to experience the flight?A. The flights price.B. The flights service

    15、.C. The landing location.D. The weather condition.【答案】1. A 2. A 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章是一篇旅游广告,介绍了在墨尔本乘坐热气球旅行的相关事项。1题详解】推理判断题。由第一段第二句“Admire Melbournes city skyline at early dawn as your balloon flies for approximately one hour and then have your nice breakfast. ”(乘坐热气球飞行大约一个小时,在黎明时分欣赏墨尔本的城市天际线,然后享受

    16、美味的早餐。)可知,这项旅行活动是在早上开始的。故选A项。【2题详解】细节理解题。由第三段最后一句“After the final landing and packing the hot air balloon away, head back to the centrally located Pullman where you can then stay for breakfast or take a quick 10-minute walk back to the city center.”(在末次降落并收拾好热气球后,你可以回到位于市中心的Pullman,在那里吃早餐或者快速步行10分钟回

    17、到市中心。)可知,旅客可以在Pullman享用早餐。故选A项。【3题详解】细节理解题。由最后一段第一句“Balloon flights in Melbourne are weather dependent and your route will be determined by the winds.”(墨尔本的热气球飞行取决于天气,路线由风决定。)可知,在墨尔本乘坐热气球旅行是受天气条件影响的,所以天气状况是进行这项活动的关键。故选D项。【点睛】阅读理解题之细节理解解题要注意:1.排除干扰项,突出主题。2.按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关信息,预测应该到何处寻找自己所需要的事实。3.将注

    18、意力放在寻找你所需要的细节上,快速浏览,一目十行。发现细节,十目一行,放慢速度,仔细核对比较,直到找到正确答案。如第1题,抓住文中词汇at early dawn以及breakfast,则能准确的找到答案In the morning.BI grew up five minutes from Clapham Junction station in south London. Our house backed onto the railway, so the regular sound of passing trains was a sound I found noisy. Clapham Junc

    19、tion was famously busy, but it felt separate from the rest of London, as if its purpose was to carry people away from the capital. I felt I stood on the edge of the city.During my last year at primary school, I spent every afternoon going across the road with my mum to eat white toast with drinking

    20、sugary tea. My mum would argue with the Greek Cypriot owner about politics. They disagreed about everything, but laughed a lot while arguing. Our life seemed uneventful.But as time passed by, our area changed. The town became modern, and I changed a lot too. I went from a state primary school to a p

    21、rivate secondary school. I stopped drinking sugary tea. I cared less about branded skirts but more about books. I spent less time hanging around the common but more travelling to the libraries where I found my interest.It was then that I discovered Dodie Smiths I Capture the Castle and Elaine Dundys

    22、 The Dud Avocado. After that I scanned the shelves of bookshops for some writing. In this way I found so many writers who have influenced me: Barbara Pym, EM Delafield and so on.Dale Carnegies How to Win Friends and Influence People wasnt like any other book Id read. For more than sixty years the ro

    23、ck solid, time-tested advice in this book has carried thousands of now famous people up the ladder of success in their business and personal lives. Now this previously revised and updated bestseller is available in trade paperback for the first .time to help you achieve your maximum potential throug

    24、hout the next century! I read it as a guide anyway. And in a way it was.4. How did the author feel about her childhood?A. Meaningful.B. Unsatisfied.C. Unforgettable.D. Colorful.5. What happened to the author when she studied in the secondary school?A. She often felt lonely.B. She usually drank sugar

    25、y tea.C. She began to become modern.D. She started to like reading.6. What does How to Win Friends and Influence People mean to the author?A. The world.B. A dream.C. The inspiration.D. A plan.7. What may be the best title for the text?A. My Colourful LifeB. Reading Changed MeC. My Hometown Raised Me

    26、D. My Learning Experience【答案】4. B 5. D 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文主要讲述了作者小时候生活在伦敦的一个小镇上,单调的生活让他感到不满。作者在上初中的时候喜欢上了读书,从此自己的生活发生了改变。【4题详解】推理判断题。根据第一段最后两句“Clapham Junction was famously busy, but it felt separate from the rest of London, as if its purpose was to carry people away from the capital. I felt

    27、 I stood on the edge of the city.”以及第二段最后一句“Our life seemed uneventful.”可知,作者小时候认为自己站在伦敦的边缘,而自己的生活也是平淡无奇的。由此可知,作者对自己小时候的生活是感到不满的。结合选项,A项:有意义的;B项:不满的;C项:难忘的;D项:多彩的。B项符合题意。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第三段最后两句“I cared less about branded skirts but more about books. I spent less time hanging around the common but

    28、 more travelling to the libraries where I found my interest.”可知,作者自从上了初中以后就更关注读书,也花更多的时间在图书馆,在图书馆里可以找到自己的兴趣。结合选项可知,当作者上了初中后他开始喜欢读书了,D项符合题意。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一段可知,作者对“How to Win Friends and Influence People”这本书评价很高,还认为它指导着自己。由此可知,这本书激励着作者。结合选项,A项:世界;B项:梦想;C项:激励;D项:一项计划。这本书对作者是一种激励。C项符合题意。故选C项。【7

    29、题详解】主旨大意题。纵观全文内容可知,虽然作者在文中介绍了自己的家乡,但他更侧重讲述阅读改变了自己,所以结合选项,本文的题目应该是B项“阅读改变了我”。故选B项。【点睛】阅读理解里的推理判断题对考生而言相对有一些难度,要求考生在推理前一定要忠于原文,所以在做这类题时,一定是在原文的基础上进行合理推理。如第1小题根据第一段最后两句“Clapham Junction was famously busy, but it felt separate from the rest of London, as if its purpose was to carry people away from the

    30、capital. I felt I stood on the edge of the city.”以及第二段最后一句“Our life seemed uneventful.”可知,作者小时候认为自己站在伦敦的边缘,而自己的生活也是平淡无奇的。由此可知,作者对自己小时候的生活是感到不满的。结合选项,A项:有意义的;B项:不满的;C项:难忘的;D项:多彩的。B项符合题意。故选B项。CThe greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it. In fact, no single one can. W

    31、e ourselves must walk the right path and make a difference. We should start by doing whats necessary, then doing whats possible and will certainly achieve what may seem impossible!Some environmentalists desire the pleasure in the pathless woods and the happiness in the lonely shore. This is a true a

    32、ccount of an organization, called Nurture Nature, which offers a lot of opportunities and avenues to enrich not just ones surroundings but the one himself.To many, it may seem that it brings about just another forum to save the planet, and it does. However, there is something bigger that it brings t

    33、o you, an opportunity to redefine yourself, and a wish to make sure that you believe that you are indeed part of it. Being identified by the UN Environmental Programme, it lives up to the dreams we have dreamed. Nurture Nature is an organization not only to educate the citizens of our nation and wor

    34、ld-wide but also to spread awareness about the various atrocities (暴行) of humans towards our planet. Staff at Nurture Nature deal with the aim of making each and every person aware of their specific duties and responsibilities towards the planet and doing the needful before its too late.By organizin

    35、g campaigns and spreading our reach through social media, staff at Nurture Nature surely do their best to fulfill the aim. This initiative has received an incredible response from funders worldwide and funds for the campaign and other tasks were collected. The funds which were put to good use were m

    36、ore than sufficient.8. What should we do to protect the earth according to the text?A. Call for discussions.B. Ignore the threats.C. Get everything ready.D. Start from ourselves.9. What will Nurture Nature bring to the participants?A. A thrilling experience.B. A beautiful dream.C. A chance to know t

    37、hemselves.D. A sense of belonging.10. What does paragraph 4 mainly talk about?A. The functions of Nurture Nature.B. The expectations of Nurture Nature.C. The reasons why Nurture Nature was set up.D. The efforts the staff in Nurture Nature made.11. What can we know about Nurture Nature from the last

    38、paragraph?A. It has finished its goal.B. It has drawn much attention.C. It is organizing tasks to raise money.D. It is accepted by all the people in the world.【答案】8. D 9. C 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了一个组织Nurture Nature,它一直都在为提高人们关爱地球的意识而努力着。【8题详解】推理判断题。由第一段后两句“We ourselves must walk the right p

    39、ath and make a difference. We should start by doing whats necessary, then doing whats possible and will certainly achieve what may seem impossible!”可知,我们自己必须走上正确的道路,做出改变。我们应该从做必要的事情开始,然后做可能做的事情,并且一定会实现看起来不可能的事情!由此可知,根据文章我们应该从自我做起,保护地球。故选D项。【9题详解】细节理解题。由第三段第二句“However, there is something bigger that

    40、it brings to you, an opportunity to redefine yourself, and a wish to make sure that you believe that you are indeed part of it.”可知,然而,它给你带来了更大的东西,一个重新定义自己的机会,一个确保你相信你确实是它的一部分的愿望。由此可知,Nurture Nature可以给参与者重新认识自己的机会。故选C项。【10题详解】主旨大意题。由第四段中“Nurture Nature is an organizationStaff at Nurture Nature deal w

    41、ith the aim of making each and every person aware of their specific duties and responsibilities towards the planet and doing the needful before its too late.”可知,Nurture Nature是一个组织。Nurture Nature的工作人员致力于让每个人都意识到他们对这个星球的具体责任和义务,并在为时已晚之前做出必要的努力。由此可知,第四段介绍了Nurture Nature的主要职能。故选A项。【11题详解】推理判断题。由最后一段第二句

    42、“This initiative has received an incredible response from funders worldwide and funds for the campaign and other tasks were collected.”可知,这一倡议得到了世界各地资助者令人难以置信的响应,为这一运动和其他任务筹集了资金。由此可知,Nurture Nature收到了来自世界各地的捐助,Nurture Nature已经引起了人们的广泛关注。故选B项。【点睛】推理判断题是考查学生透过文章表面文字信息进行分析、综合、归纳等逻辑推理能力。推理和判断必须以事实为依据,切莫

    43、主观臆断。文章中直接陈述的内容不能选,要忠实与原文,以文章提供的事实和线索为依据,找到文章中的暗示。如本题中第1小题,原文中We ourselves must walk the right path and make a difference. We should start by doing whats necessary, then doing whats possible and will certainly achieve what may seem impossible,很容易就判断到答案Start from ourselves.而排除Call for discussions,Ign

    44、ore the threats ,Get everything ready。DThe reason why dominant (占支配地位的) men always seem to rise to the top has been uncovered. Researchers say they are able to make decisions far faster than those with nondom-inant personalities. It could explain why so many top CEOs and politicians are known for th

    45、eir dominant personalities.The study found high-dominance men respond faster in situations where a choice is needed, regardless of social context. Promptness (敏捷) to respond in high-dominance men was accompanied by a noticeably amplified brain signal. In addition, when the researchers analyzed the E

    46、EG (脑电图) images of the high-dominance participants, they identified a higher activity in areas of the brain associated with emotion and behavior, compared to low-dominance participants.This promptness in decision-making can act as a biomarker for social personalities. “Dominance itself depends partl

    47、y on the ability to make decisions faster than others. This allows the individual to act first in social situations, which might result in an evolutionary advantage.” the team wrote.They now hope to link these reading to roles such as CEOs, and to find out if the same differences happen in female. a

    48、nd children. “In the future, it will be important to find out whether even stronger brain signals are observed in particularly dominant individuals, such as CEOs,” said Carmen Sandi of the Ecole Poly technique Federale de Lausanne.She added, “It will also be relevant to understand whether these diff

    49、erences in promptness to respond and brain signals are also observed in women that differ in dominance and whether they are already present in children. Our findings may open a new research approach using EEG signatures as a measure for social dominance.”The study involved 240 male students at the U

    50、niversity of Lausanne who were sorted into high or low dominance groups by a standard “dominance scoring” questionnaire proved in many former studies.12. What makes dominant people stand out?A Their wiser decisions.B. Their kind personalities.C. Their high social status.D. Their rapidity of respondi

    51、ng.13. Which word can replace the underlined word “amplified” in paragraph 2?A. affectedB. adjustedC. enhancedD. controlled14. What will the researchers use the findings to do?A. Save peoples life.B. Check on more people.C. Test the participants brain.D. Show the effect of dominance.15. What can be

    52、inferred about the study from the text?A. It used previous research findings.B. It involved some women and children.C. It showed how people became CEOs.D. It corrected peoples ideas of dominance.【答案】12. D 13. C 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。实验表明支配性强的人能更快地做出决定,而且他们更容易取得成功。【12题详解】细节理解题。由第一段的“Researchers

    53、say they are able to make decisions far faster than those with nondom-inant personalities(研究人员说,他们能够比那些不太有控制性格的人更快地做出决定。)”可知,占支配地位的人之所以能“站在顶端”,是因为他们具有快速反应的能力,从而能更快地做出决定。故选D项。【13题详解】词义猜测题。由第二段第三句“In addition, when the researchers analyzed the EEG (脑电图) images of the high-dominance participants, they

    54、identified a higher activity in areas of the brain associated with emotion and behavior, compared to low-dominance participants.(此外,当研究人员分析高支配参与者的脑电图时,他们发现与低支配参与者相比,与情绪和行为相关的大脑区域有更高的活动)”可知,支配性强的人脑部有着更高的活性,那么他们脑部的信号应该更强。A.受到影响的; B.调整过的; D.受控制的;均不符合题意,C.提高的;增强的。符合题意,故选C项。【14题详解】推理判断题。由第四段中第一句“They now

    55、 hope to link these reading to roles such as CEOs, and to find out if the same differences happen in female and children.( 他们现在希望把这些阅读和CEO这样的角色联系起来,并且找出在女性和孩子身上是否也存在同样的差异)”可知,研究人员希望这项研究成果能被运用到更多人身上。故选B项。【15题详解】推理判断题。由最后一段“The study involved 240 male students at the University of Lausanne who were so

    56、rted into high or low dominance groups by a standard “dominance scoring” questionnaire proved in many former studies.”(这项研究涉及了洛桑大学的240名男学生,他们根据一份标准的“支配评分”的问卷被分为高支配力和低支配力两组,这一标准在之前的许多研究中都得到了证实。)可知,这个研究利用了一个在以前被多次证实的调查结果。故选A项。【点睛】推理判断题是考查学生透过文章表面文字信息进行分析、综合、归纳等逻辑推理能力。推理和判断必须以事实为依据,切莫主观臆断。文章中直接陈述的内容不能选

    57、,要忠实与原文,以文章提供的事实和线索为依据,找到文章中的暗示。如本题中第四小题,原文中The study involved 240 male students at the University of Lausanne who were sorted into high or low dominance groups by a standard “dominance scoring” questionnaire proved in many former studies,很容易就判断到答案A. It used previous research findings,而排除B. It invol

    58、ved some women and children. C. It showed how people became CEOs. D. It corrected peoples ideas of dominance.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Apple PickingLooking for something new to do with the family this fall? Try apple picking. Picture yourself surrounded by a

    59、crown of leafy branches, with fall air cooling your face._16_You pick this apple, then one after another, until your basket is full. _17_Armed with your own ladder and basket, you and your family can enjoy hunting for the very best snacking apples. Snack on these as they are, or send them through th

    60、e farms press for cider (苹果汁). Sweet apples are full of nutrition, causing the true magic of fall.If youre planning a day of apple picking, be sure to call local farms in advance to be sure the fruit is ripe and that conditions are good._18_This is a good time to learn if your local farm offers any

    61、extra adventures, such as tractor rides, animal feeding or picnic areas.Many serious and amateur bakers enjoy turning the fruits of their labor into apple pie. If youre in an apple-pie frame of mind, pick a basket of Granny Smiths or Rome Beauties. _19_As a tasty alternative, use them in apple cake.

    62、_20_Pioneers and explorers brought apple seeds and planted them near their new homes. The trees grew under North American conditions, causing an apple boom and an increase in the number of apple varieties.A. Just near your arm is a perfect apple.B. Apples have a long tradition in our country.C. Hund

    63、reds of apple varieties are grown today.D. Historically, apple pie comes from England.E. These apples are also suitable for other desserts.F. All of the joys are available this month on farms.G. Unusual weather could change the timing of your trip.【答案】16. A 17. F 18. G 19. E 20. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章

    64、介绍了摘苹果的乐趣。【16题详解】本空下一句的 “You pick this apple”中,this apple指代上文出现过的一种苹果,和A选项Just near your arm is a perfect apple(你手臂附近有一个完美的苹果)相互对应。故选A项。【17题详解】本空位于句首,根据下文“.enjoy hunting for the very best snacking apples, Snack on these as they are, or send them through the farms press for cider (苹果汁). Sweet apples

    65、are full of nutrition.”可知,人们可以在农场寻找最好的苹果,可以直接当零食吃,也可以通过农场的榨汁机榨苹果汁,甜苹果富含营养这些都是农场带给人们的乐趣。本段缺一个主题句,F选项All of the joys are available this month on farms.(这个月所有的欢乐都可以在农场里得到。)正是本段的主题,故选F项。【18题详解】根据本空上一句“If youre planning a day of apple picking, be sure to call local farms in advance to be sure the fruit i

    66、s ripe and that conditions are good.”可知,去农场摘苹果时,要事先打电话确认苹果已经成熟,并且条件良好。这里的条件包括“天气条件”,则选项G“若天气不佳,需更改旅行时间。”位于下文,逻辑合理,语义通顺。故选G项。【19题详解】根据本段首句“Many serious and amateur bakers enjoy turning the fruits of their labor into apple pie.”可知,面包师喜欢把他们的劳动成果变成苹果派,承接上文,E选项These apples are also suitable for other des

    67、serts.(这些苹果也适合做其他甜点)说明除苹果派之外,这些苹果还适合做另一种甜点,符合题意。本空下一句“As a tasty alternative, use them in apple cake.”(作为美味的替代品,把它们用在苹果蛋糕上。)可以印证E选项正确。故选E项。【20题详解】最后一段简要地讲述了苹果在北美的发展历史:先驱者和探险者带来了苹果种子种在新家附近,到现在北美种植了很多品种的苹果。这说明苹果在美国有着悠久的传统。选项位于段首,对下文起总结概括的作用,B选项“苹果在我们国家有着悠久的传统”切题,故选B项。【点睛】七选五题型要求考生从整体上把握文章的逻辑结构和内容上的联系,

    68、理解句子之间、段落之间的关系,对诸如连贯性、一致性等语段特征有较强的意识和熟练的把握。所以懂得整篇文章的基本结构或段落的语篇结构对解题很有用。 解题技巧之一是根据上下文词汇来锁定线索。即:要关注空白前后关键词,然后在选项中查找它们的近义词、反义词、同义词、同类词等。如本文第1题,选项中a perfect apple和文中关键词this apple。第4题,上文中apple pie,下文中apple cake和选项中 other desserts语义有关联,从而准确判断答案。第三部分 语言运用(共两节,满分 30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C

    69、、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Flo Meiler was a Senior Olympics tennis player. She_21_track and field at age 60. At 65,she tried the pole vault (撑杆跳高) for the first time. Now, over a decade later, Meiler has_22_in the Nation Senior Games 13 times and holds 15 world records: one- hundred meter, the high jump,

    70、 the long jump, the pole vault and so on. Meilers_23_of accomplishments goes on. Meiler is proud of it. How many_24_ does your great grandma hold? Maybe none yet._25_,Meiler will tell her theres still plenty of_26_.In Bernice Bates yoga class, there is a motto: “I can do that.”You will feel_27_when

    71、watching Bates twist and flatten her body into_28_most healthy young people cant even do. Bates began_29_herself yoga in 1980. Now, at 92, she_30_a spot in the Guinness Book of World Records as the oldest yogi on Earth. While teaching free lessons to residents of her Florida retirement home, Bates_3

    72、1_those whore decades younger than her by_32_one simple philosophy: As long as youre alive, its never too late to love your_33_This article must _34_ with my own great grandmother who celebrated her 100th birth-day last year by bringing the whole family to a party on Orcas Island. Century old smiles

    73、 are truly_35_ a thing.21. A. gave upB. took upC. cleaned upD. set up22. A. competedB. failedC. studiedD. practised23. A. listB. dream .C. desireD. expectation24. A. testsB. resultsC. scoresD. records25. A. BesidesB. HoweverC. OtherwiseD. Therefore26. A. time .B. needC. sense .D. fate27. A. relaxedB

    74、. upsetC. optimistic .D. annoyed28. A. examplesB. piecesC. structuresD. shapes29. A. showingB. awardingC. teachingD. creating30. A. searchesB. holdsC. cleansD. reaches31. A. promisesB. invitesC. requiresD. inspires32. A. gettingB. askingC. sharingD. making33. A. familyB. bodyC. friendsD. careers34.

    75、A. dealB. compareC. endD. continue35. A. commonB. necessaryC. difficultD. beautiful【答案】21. B 22. A 23. A 24. D 25. B 26. A 27. C 28. D 29. C 30. B 31. D 32. C 33. B 34. C 35. D【解析】【分析】本文是记叙文。文章讲述了两位老人家坚持挑战自我,取得了许多年轻人都望尘莫及的成绩。在文章的结尾,作者还赞美了已年过百岁的奶奶。【21题详解】考查动词短语。句意:Meiler以前是位网球运动员,她在60岁时开始从事(took up)田

    76、径运动。A gave up 放弃;B took up 从事;C cleaned up打扫; D set up 设定。根据“At 65,she tried the pole vault (撑杆跳高) for the first time.”可知,Meiler 60岁开始从事田径运动。故选B。【22题详解】考查动词。句意:直到现在,Meiler已经参加(competed)了13场国家老年人运动会。A competed 竞赛;B failed 失败;C studied 研究; D practised 练习。根据“ and holds 15 world records: ”可知,Meiler参加了运动

    77、会并保持了世界记录。故选A。【23题详解】考查名词。句意:Meiler的成就单(list)还在继续。A list 清单;B dream .梦想; C. desire 渴望;D expectation 期待。 根据“holds 15 world records: one- hundred meter, the high jump, the long jump, the pole vault and so on. ”可知,这些都是她成就的项目清单。故选A。【24题详解】考查名词。句意:你的奶奶持有多少记录( records)呢?也许一个都没有。A tests 测试; B results 结果;C

    78、scores 得分; D records 记录。 根据“Maybe none yet.”可知,前面问你的奶奶持有多少像Meiler一样的记录。 故选D。 【25题详解】 考查副词。句意:然而(However),Meiler会说她依旧还有大量的时间(time)。A Besides 另外; B However然而; C Otherwise 否则;D Therefore 因此。根据“Maybe none yet.”你的奶奶持有多少记录( records)呢?也许一个都没有,但是Meiler会说她依旧还有大量的时间,前后表示转折。故选B。【26题详解】考查名词。句意:然而,Meiler会告诉她依旧还有

    79、大量的时间(time)。A time . 时间;B need 需要; C sense . 感觉;D fate 命运。根据“She1track and field at age 60. At 65,she tried the pole vault (撑杆跳高) for the first time.” 可知,Meiler用她的经历告诉大家老年人仍然有时间。故选A。【27题详解】考查形容词。句意:当你看到Bates把身体弯曲成很多年轻人都无法做到的形状(shapes)时,你会感觉很乐观(optimistic)。A relaxed 放松;B upset 失望;C optimistic . 乐观;D

    80、annoyed 恼火的。根据“when watching Bates twist and flatten her body into8most healthy young people cant even do.”可知,看到年老的Bates能挑战一些年轻人无法做到的极限动作令人乐观。故选C。【28题详解】考查名词。 句意:当你看到Bates把身体弯曲成很多年轻人都无法做到的形状(shapes)时,你会感觉很乐观。A examples 例子;B pieces 几张;C structures 结构;D shapes 形状。根据“most healthy young people cant even

    81、 do.”可知,Bates做出一些年轻人无法做到的动作,弯曲成很难的形状。故选D。【29题详解】考查动词。句意:Bates 在1980年开始自学(teaching herself)瑜伽。A showing 展示;B awarding 授奖;C teaching 教育; D creating 创造。teach oneself ,表示自学,故选C。 【30题详解】考查动词。句意:Bates 现在保持(holds)着世界上最年老的瑜伽练习者的吉尼斯世界纪录。A searches 搜索;B holds 持有;C cleans打扫; D reaches 达到。根据“ in the Guinness Bo

    82、ok of World Records as the oldest yogi on Earth”可知,保持吉尼斯世界纪录。故选B。 【31题详解】考查动词。句意:Bates通过一句分享简单的哲理来鼓舞(inspires)那些比她年纪小几十岁的人。A promises 答应; B invites 邀请; C requires 需要; D inspires 激励。根据“one simple philosophy: As long as youre alive, its never too late to love your.“只要你活着,爱惜自己的身体永不晚”这句哲理是激励别人的。故选D。 【32

    83、题详解】考查动词。句意:Bates通过一句分享(sharing)简单的哲理来鼓舞那些比她年纪小几十岁的人。A getting 得到; B asking 询问; C sharing 分享; D making制作。根据“one simple philosophy: As long as youre alive, its never too late to love your得知,“只要你活着,爱惜自己的身体永不晚”这是Bates在和别人分享哲理。故选C。【33题详解】考查名词。句意:只要你还活着,爱惜自己的身体(body)永远都不会迟。A family 家庭;B body 身体;C friends

    84、 朋友;D careers 事业。根据上下文语境可知,Bates 坚持锻炼,这是爱惜身体的表现。故选B。【34题详解】考查动词。句意:这篇文章必须以我刚过100岁生日的奶奶来结束(end)。A deal 处理; B compare 比较;C end 结束; D continue 继续。最后一段收尾,要结束文章。故选C。 【35题详解】考查形容词。 句意:百岁的笑容真的是非常美妙的事情。A common 普通的;B necessary 必要的;C difficult 困难的; D beautiful 美丽的。根据“with my own great grandmother who celebra

    85、ted her 100th birth-day last year”可知,奶奶庆祝百岁生日,高兴地露出了美丽的笑容。故选D。【点睛】第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Get ready and you will enjoy a space travel. The sky outside your spacecraft is mostly black. The planet youre looking for is 4. 65 billion_36_(mile) away. Almost no light_37_(r

    86、each) it. Suddenly you see a glow (暗光) in the_38_ (distant). As you approach, it becomes bigger and stranger. The light_39_ (shine) ahead of you is bright pink. Getting closer, you realize_40_is giving off this glow. Its a magenta (紫红色的) planet!_41_(name) GJ 504b, the planet is made of pink gas. Its

    87、 similar to Jupiter, a giant gas planet in our own solar system. But GJ 504b is four times more_42_ (mass). At 460F, its the temperature of a hot oven, and its the planets intense heat that causes it to glow.You stop your spacecraft to take _43_close look. The sky turns pink as you enter GJ 504bs at

    88、mosphere. Since GJ 504b is made of gas, it has no solid surface. So you can fly right inside the planet, in_44_the gas envelops you like a thick fog. As you go_45_(deep), the gas begins to get darker. If you keep going down, your spacecraft could melt from the heat. You get away from this pink world

    89、 and back into the darkness of outer space.【答案】36. miles . 37. reaches 38. distance 39. shining 40. what 41. Named 42. massive 43. a 44. which 45. deeper【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了未来到一颗名叫GJ 504b行星的太空旅行。【36题详解】考查名词单复数。句意:你要找的星球远在46.5亿英里之外。mile是可数名词,根据前面的4.65 billion可知,此处填复数形式。故填miles。【37题详解】考查动词时态。句意:几乎没有光线

    90、到达它。本文是说明文,介绍一个星球,所以基本时态是一般现在时。故填reaches。【38题详解】考查名词。句意:突然,你看到远处有一道亮光。根据空前的定冠词可知,此处填名词形式。in the distance意为“在远处”。故填distance。【39题详解】考查非谓语动词。句意:你前面的光是亮粉色的。本句的谓语是is,所以shine只能用非谓语动词形式,light和shine是逻辑上的主动关系,所以用现在分词作定语。故填shining。【40题详解】考查宾语从句。句意:走近一点,你就会意识到是什么在发光。realize后面跟的是宾语从句,而从句中缺少了主语,指物,再根据文意“东西发出暗光”可

    91、知,用连接词what。故填what。【41题详解】考查非谓语动词。句意:这颗行星名为GJ 504b,由粉色气体构成。本句的谓语是is,name只能用非谓语动词形式,the planet和name是逻辑上的被动关系,所以用过去分词作状语。故填Named。【42题详解】考查形容词。句意:但GJ 504b的质量是它的四倍。more后面跟形容词构成比较级,故填massive。【43题详解】考查冠词。句意:你停下飞船,仔细观察。take a look意为“看一看”,是固定结构。故填a。【44题详解】考查定语从句。句意:所以你可以在行星内部飞行,在那里气体像浓雾一样包裹着你。这个定语从句的先行词是the

    92、planet,在定语从句中充当地点状语,应该用where引导,而where等于in which。故填which。【45题详解】考查副词的比较级。句意:你越往深处走,气体的颜色就越深。根据本句后面的get darker,前后一致,所以用副词的比较级形式。故填deeper。第四部分 写作(共两节 ,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,上周日你校举办了主题为“Know more about China”的英语演讲比赛。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:1.时间和地点;2.比赛的过程;3.比赛的意义。注意:写作词数应为80左右。【答案】An English Speech Conte

    93、stAn English speech contest whose topic was Know More about China was held in our school hall last Sunday. Before the contest, colorful performances given by students were more than attractive. The contest consisted of three rounds. Many competitors made their speeches smoothly, and showed the audie

    94、nces their talent and confidence.Through the activity, the students have learned a lot. Not only have they improved their spoken English,but they also enjoyed the process of the contest and got a sense of achievement. The students learned more about our motherland, and they felt proud of being Chine

    95、se people.【解析】【分析】本篇书面表达属于新闻报道,要求考生写一篇短文,报道此次英语演讲比赛的情况。【详解】第一步:审题体裁:新闻报道时态:根据提示,时态应以一般过去时为主。结构:总分叙事法总分叙事法指把主题句作为总说,按照事情发展及时间顺序安排所写内容。要求:1.时间和地点; 2. 比赛的过程; 3. 比赛的意义。第二步:列提纲(重点词组)English speech contest; colorful performances; more than; consist of; show sb.sth.; not onlybut also; a sense of achievemen

    96、t; learne about; feel proud of.第三步:连词成句1. An English speech contest whose topic was Know More about China was held in our school hall last Sunday. 2. colorful performances given by students were more than attractive. 3. The contest consisted of three rounds. 4. Many competitors made their speeches s

    97、moothly, and showed the audiences their talent and confidence.5.Not only have they improved their spoken English,but they also enjoyed the process of the contest and got a sense of achievement. 6.The students learned more about our motherland, and they felt proud of being Chinese people.根据提示及关键词(组)进

    98、行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not onlybut (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In s

    99、pite of+n./doing, On the one hand, On the other hand Some, while others, as for, sothat 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】文章内容完整,包括了提示所给的所有要点,同时语言规范、语篇连贯、词数适当、上下文意思连贯、符合逻辑关系。范文中使用了较多复合句,如:An English speech contest whose topic was K

    100、now More about China was held in our school hall last Sunday.这句话运用了whose引导的定语从句;如:Not only have they improved their spoken English, but they also enjoyed the process of the contest and got a sense of achievement.这句运用了not only but also连接的并列句。第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Its gett

    101、ing hot. Its time to put on lighter clothes and open up the windows. I cant wait to do so. Yesterday, an unforeseen visit to the kitchen happened during the brief time we were out. Two daring sparrows (麻雀) had risked landing on our territory to enjoy the freshness in our sink and some other breadcru

    102、mbs (面包屑) on our kitchen counter.Actually, sparrows are everywhere. The tiny, gray -and brown birds are found on every continent except Antarctica, flying or jumping around cities, picking up leftover food on side-walks, and sometimes chasing with native bird species. These small creatures have adap

    103、ted to living alongside humans- similar to pet dogs.When you come across such sudden callers, you are likely to sense it as an unwanted visitor into your comfort zone, or you might receive it as a lovely angel of life. I chose the second option, with no hesitation while my husband preferred driving

    104、them away. After all, Ive never come to stop to feel the relationship with sparrows.I recalled when I was a little girl living in the city I lived in an apartment with a flat roof viewed from our kitchen window. Every day my mom and I would go out to feed the sparrows. She taught me how to call them

    105、 with a clicking sound she made with her tongue. I have loved sparrows ever since. So every day in my spare time, I cant stop observing and celebrating their dance from our window. I stuffed them with the leftovers on our tablecloth after every meal. And I have provided them with every kind of bases

    106、 and stands of our house. Undoubtedly, they feel at ease in our backyard. And that has led them to gather up courage and slide into our kitchen, bedroom or even reading room. Perhaps because they have the feeling that we don t consider them trouble makers, but friendly neighbors. But I am slightly w

    107、orried about their droppings (粪便).注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。One day, they left some droppings in my husbands reading room._About two weeks later, I heard my husband calling “Oh, my God!”_【答案】One day, they left some droppings in my husband s reading room. They happened to dirty his importa

    108、nt work reports on the desk. He was so angry that he asked me to close the windows. I immediately did a thorough cleaning and promised that the doors and windows of the reading room will be closed tightly, and the sparrows cant break in again. My husband kept silent, and at last he calmed down. I kn

    109、ow he is a caring person, who always loves animals.About two weeks later, I heard my husband calling “Oh, my God !” Thinking something similar happened again, I ran over to have a look. He was looking out of the window and said excitedly, “Look! What a surprise! There are three eggs in the sparrows

    110、nest! They re going to have babies of their own!” He was happy, like a child and unconsciously opened the closed window. After that, there are always breadcrumbs on the window platform of the reading room.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,在作者生活之处有许多麻雀,作者欢迎它们到来,在后院为它们准备了食物和落脚处,作者将它们当成了友好的邻居,只是有点担心它们的粪便。

    111、【详解】续写部分分为两段,第一段开头是:有一天,它们在我丈夫的书房里留下了一些粪便,所以应该写粪便落在书桌上给丈夫带来的尴尬和懊恼,要详细描述丈夫的动作和心理,与作者的反应及应对措施等。第二段开头是:大约两周后,我听到我丈夫说:“哦,天哪!”本段应该写丈夫的感叹、作者的好奇,并描述事情的原委,以及丈夫对于麻雀态度的转变等等。要注意所续写短文的词数应为150左右,按要求完成写作任务。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:do a thorough cleaning,break in,run over,have a look等高级词汇;结果状语从句,如He was so angry that he asked me to close the windows;宾语从句,如I immediately did a thorough cleaning and promised that the doors and windows of the reading room will be closed tightly, and the sparrows cant break in again;定语从句,如I know he is a caring person, who always loves animals等高级句式。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:山东省临沂一中2021届高三10月份联考英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-457010.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1