山东省临沂实验学校2020届高三英语模拟卷12(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 临沂 实验学校 2020 届高三 英语 模拟 12 解析
- 资源描述:
-
1、山东省临沂实验学校2020届高三英语模拟卷12(含解析)(考试时间:100分钟 )注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项。AGrowing up in Puerto Rico, our family
2、was no different from so many others. My parents got married after my father came back when the war ended. Both of my parents were struggling with the hard economic realities of the time. But somehow, they found time to cherish those cultural values that shaped our everyday life. In our daily life,
3、we celebrated together with our friends or family members every birthday, every graduation, and all holidays with music and dancing, typical foods. When we visited our family in the countrysidea trip that took about two hours in a car, with five children fighting as to who would get a window or the
4、front seatwe would break into a song, and somehow the trip would turn into one full of happiness and fun. We would sing not only interesting childrens songs but also beautiful love songssongs about the love of the country though we didnt understand the meaning of the words many times. I came to Phil
5、adelphia for the first time in 1973 to do a residency (实习) in family medicine. I remember the many hours of work. I was facing issues of life and death and suffering the clearly social unfairness and issues of poverty and race. These were all aggravated by my feeling of cultural differences. An impo
6、rtant turning point in my life happened one Saturday night when I attended a concert of Puerto Rican singer and composer Antonio Caban Vale. The music showed my familiar rhythms, and the words spoke to my heart. I had found a space to express, celebrate, and share my culture in Philadelphia. Therefo
7、re, I believe diversity is seen as an advantage and not as a disadvantage. As a Puerto Rican, I am a mixture of races and I believe in my strength because of this.1. What do we know about the authors parents?A. They lived a well-off life.B. They were famous in Puerto Rico.C. They had different cultu
8、ral values.D. They took cultural values seriously.2. Which word is closest in meaning to the underlined word “aggravated”?A. Worsened.B. Appreciated.C. Criticized.D. Caused.3. What did the concert make the author aware of?A. The possibility of celebrating her own culture.B. The right to share ones c
9、ulture with others.C. The happiness of possessing unique cultural values.D. The right of cultures to coexist in society.【答案】1. D 2. A 3. D【解析】这是一篇夹叙夹议文。作者通过自己家庭的文化价值及自己在文化差异中的经历等内容阐述了自己对文化差异的看法。【1题详解】推理判断题。从第一段最后两句“ Both of my parents were struggling with the hard economic realities of the time. But
10、 somehow, they found time to cherish those cultural values that shaped our everyday life. (我的父母当时都经济困难。但是他们总会找到时间坚持那些文化价值,塑造我们每一天的生活)”可知,即使在困难时期,作者的父母也非常重视文化价值观。故选D项。【2题详解】词义猜测题。根据第三段中的“I was facing issues of life and death and suffering the clearly social unfairness and issues of poverty and race.”
11、可知,我面临着生死攸关的问题,遭受着明显的社会不公,贫穷和种族问题。所以作者对文化差异的感受加剧了这些问题。所以划线词“aggravated”意为“恶化,加重”,故选A项。【3题详解】推理判断题。根据最后一段中最后两句“Therefore, I believe diversity is seen as an advantage and not as a disadvantage. As a Puerto Rican, I am a mixture of races and I believe in my strength because of this.(因此,我相信多样性是优势而不是劣势。作
12、为一名波多黎各人,我是不同民族的混合,我也因此相信自己的力量)”可知,Therefore后面的内容是结果,而原因自然是前面提到的作者听音乐会的经历,作者由听音乐会的经历受到启发,认为对社会而言,文化差异是优势而不是劣势,由此可推知,作者认为不同的文化有权利共存。故选D项。BIt is with mixed emotions that I went to the young criminal center every few months to give vaccinations (接种疫苗). On the one hand, I feel lucky to be able to provid
13、e a service that may have a positive health effect on the residents. But, on the other hand, I feel a sense of sadness and disappointment as I see the prisoners being escorted (押送) by guards to the nursing unit.My last visit was very memorable. For some reason, there was a lightness in the air. More
14、 than ever before, I felt a lightness as I spoke with each person. We shared stories and smiles and fears. Even the toughest prisoners seemed to be surrounded by light. As a mother, I saw them as not only youth, being punished for crimes, but also as children who have the potential to change for the
15、 better. Most of them wanted to talk longer! They were reaching out to us! It felt right.There was one more prisoner. He was limited to a different unit in a lonely cell. We were asked if we were okay going down there. We said that we were. Two guards escorted us down and when we entered the area, i
16、nstant tears welled up in my eyes. The area was sad. These guards didnt smile. We entered the cell and had to make do with what was there.We were done but I didnt want to leave. I gave the 17 year old a gentle touch and smile as I explained what to do regarding the side effects. At first, there was
17、no response, so I just looked down at his bare feet and then to my supplies. I thought that I had better pack up. Suddenly, he looked up at me and smiled before he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up. I smiled back and said, “Youre welcome. Take care of yourself.”It was wonderful to receiv
18、e a kind response from someone who was in such a harsh place. As we walked back to the main entrance, we didnt speak. Where there can be a smile, there is hope. Sometimes smiles can be very powerful.4. What can we know about the young in the young criminal center?A They received regular medical serv
19、ice.B. They were treated unfairly.C. They stayed in bad conditions.D. They were forced to take treatment.5. What was special about the center the last time the author went there?A. She was asked to share stories.B. Every prisoner was kind to her.C. The young people talked freely.D. She sensed a rela
20、xing atmosphere.6. What did the young man think of the author?A. He disliked her for her sympathy.B. He really appreciated her kindness.C. He thought she would change his life.D. He thought she was just an ordinary doctor.7. What impressed the author most in this story?A. The young mans smile.B. The
21、 medical care for prisoners.C. The punishment to the prisoners.D. The difference between the young man and others.【答案】4. A 5. D 6. B 7. A【解析】【分析】本篇是一篇记叙文,讲述了作者到青年犯罪中心为这些年轻的罪犯打疫苗的经历。【4题详解】推理判断题。根据第一段中的“It is with mixed emotions that I went to the young criminal center every few months to give vaccina
22、tions”可知,作者每隔几个月就会去给这些年轻的罪犯接种疫苗,这说明这些年轻人接受了定期的医疗服务,故A项正确。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“For some reason, there was a lightness in the air”可知,上次作者去犯罪中心,她感受到了一种轻松的氛围,故D项正确。【6题详解】推理判断题。根据第四段中“smiled before he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up.”可知,他向作者道谢并对作者竖起了大拇指,由此可知,这位年轻人对作者的善意很感激,故B项正确。【7题详解】推理判断题。根
23、据最后一段最后一句“Sometimes smiles can be very powerful”可知,作者对这位年轻人的微笑印象最为深刻,故A项正确。【点睛】涉及到观点态度的推理判断题难度较大,文章一般不会直接表明人物的态度,需要我们根据人物的语言、表情或动作来揣摩其态度,例如本篇第3题,根据第四段中的“smiled before he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up.”可知,他微笑着感谢作者并向作者竖起了大拇指,由此可知,这位年轻人对作者的善意很感激。CEvery new parent knows that rocking can
24、calm that uneasy baby when its time to take a nap. But the benefits of gentle movement may go beyond the baby stage. Because two new studies show that rocking also helps grown-ups, both human and mouse, get a good nights sleep.What should be no surprise is that movement can calm someone. Think of ho
25、w many times youve fallen asleep on a train. But can motion really cause a nap, and make for a deeper sleep?To find out, researchers invited 18 healthy volunteers for a sleepover. “So they came to the lab and slept one time on the motionless, normal bed. And one night where they got rocked.” said Au
26、rore Perrault, a sleep researcher at the University of Geneva in Switzerland. “And what we find is that when compared to a motionless night, a whole night of rocking sleep has a beneficial effect not only on sleep beginning but also on sleep continuity.” Subjects who were rocked also did better on a
27、 memory test the next morning than the stiller sleepers.In the second study, Kompotis, a student at the University of Lausanne, rocked a rack of mice. Whether rocking affects sleep in other species was never before discussed. So the main questions for our study were whether rocking affects sleep in
28、mice and what is the possible system?Kompotis placed the mouse cages on a platform that moved from side to side. Though mice were rocked four times faster than their human counterparts-a frequency of one back-and-forth per second, or 1 Hertz, worked best-the results were strikingly similar. During r
29、ocking at 1 Hertz, time spent asleep increased, and mice fell asleep twice as fast as at still condition. However, additional studies could allow the researchers to identify a new aim for treating sleep disorders, including insomnia(失眠).Until then, you might think about adding a little swing to your
30、 nighttime routine.8. Whats the purpose of the second study in the passage?A. To do research on the sleep system of other species.B. To discuss in which case rocking affects babys sleep.C. To see whether rocking affects sleep of other species.D. To study the influence of rocking on sleep disorders .
31、9. What do we know about the mice in Paragraph 5?A. Their sleeping time increased when rocked at 1 Hertz.B. Their sleep disorder including insomnia was treated.C. When rocked, they fell asleep twice faster than at still condition.D. When rocked, they worked faster than their human counterparts.10. H
32、ow did the researchers carry out the experiment?A. By conducting a surveyB. By asking questionsC. By filling out questionnairesD. By making comparisons11. Whats the best title of the passage?A. Rocking Helps Grown-ups Sleep Too.B. Deep Sleep Needs the Constant Swing.C. Rocking Greatly Affects Deep S
33、leep.D. Rocking Can Treat Sleep Disorders.【答案】8. C 9. A 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。研究人员在测试中发现,那些被摇晃过的人也比那些静止不动的人在睡眠方面更好。并且,后来的测试发现,摇晃对动物也有促进睡眠的作用。文章还介绍了这项研究的过程。【8题详解】推理判断题。根据第四段中In the second study, Kompotis, a student at the University of Lausanne, rocked a rack of mice. Whether rocking affects sle
34、ep in other species was never before discussed.可知在第二项研究中,洛桑大学的学生Kompotis摇晃了一组老鼠。以前从未有人讨论过摇晃是否会影响其他物种的睡眠。由此可推知,第二项研究的目的是观察摇摆是否影响其它物种的睡眠。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第五段中During rocking at 1 Hertz, time spent asleep increased, and mice fell asleep twice as fast as at still condition.可知在1赫兹的摇晃中,老鼠的睡眠时间增加了,老鼠入睡的速度是
35、静止状态的两倍。由此可知,当震动频率为1赫兹时,老鼠的睡眠时间增加。故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中Though mice were rocked four times faster than their human counterparts-a frequency of one back-and-forth per second, or 1 Hertz, worked best-the results were strikingly similar.可知尽管老鼠摇摆的速度是人类的四倍频率为每秒1次,或1赫兹,效果最好但结果惊人地相似。由此可推知,研究人员是通过比较进行实验的。
36、故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中Because two new studies show that rocking also helps grown-ups, both human and mouse, get a good nights sleep.可知因为两项新的研究表明,摇摆也有助于成年人,包括人类和老鼠,获得一个良好的睡眠。结合文章主要内容为研究人员在测试中发现,那些被摇晃过的人也比那些静止不动的人表现得更好。并且,后来的测试发现,摇晃对动物也有促进睡眠的作用。文章还介绍了这项研究的过程。故A选项“摇摆也有助于成年人的睡眠”符合文章标题。故选A。【点睛】标题确定题属深层理
37、解题,它要求考生在通读全文的基础上,认真分析主人公的特定心态、文章大意及作者的写作意图。在此基础上,还应做到概括性、针对性、醒目性的有机结合。概括性原则:要求标题应在最大程度上覆盖全文,囊括文章的主要内容,体现文章的主题要旨。从全局的角度归纳概括出文章的标题。要防止本末倒置,主次不分,以点代面,以偏概全。针对性原则:针对性原则是对标题外延的一种界定。即标题的外延既不能太大也不能太小,要量体裁衣,大小适度。醒目性原则:标题是文章的点睛之笔,是文章的灵魂和门面。标题的好坏往往影响文章的可读性。读者往往从标题上决定文章的阅读取舍,故标题往往比较醒目,甚至比较离奇,目的是为了吸引读者的注意力,唤起读者
38、对文章阅读的兴趣。如第四小题,根据第一段中Because two new studies show that rocking also helps grown-ups, both human and mouse, get a good nights sleep.可知因为两项新的研究表明,摇摆也有助于成年人,包括人类和老鼠,获得一个良好的睡眠。结合文章主要内容为研究人员在测试中发现,那些被摇晃过的人也比那些静止不动的人在睡眠方面更好。并且,后来的测试发现,摇晃对动物也有促进睡眠的作用。文章还介绍了这项研究的过程。故A选项“摇摆也有助于成年人的睡眠”符合文章标题。故选A。DIn February,
39、 FEDEX launched a robot capable of replacing a pizza delivery driver by bringing food right to your door, which indicates more companies may soon automate (使自动化) not only processes, but full business lines.These types of moves could be disastrous to work. Between 1987 and 2017, manufacturing output
40、grew 80 percent, but the number of workers dropped dramatically. This hit cities hard, leading to shrinking populations and the wide difference between urban places we see now. Numerous studies show that automation isnt equally affecting the workforce across all sectors. While it has negatively impa
41、cted a portion of the economy, it has helped to lift up other sectors, such as computer science and health care.The real question is how you counteract inequality.To start with, we should train people with the skills they need. To minimize job losses and embrace positive changes, we need to focus on
42、 the great value humans bring to the table. Jobs requiring soft skills like time management, active listening, cooperation, and judgment and decision-making, and jobs that are in high-touch industries are much less likely to be automated.We must make joint efforts to strengthen and fix the holes in
43、the safety net. While the 2020 presidential candidates are starting a conversation about how to accomplish this, cities are already leading by experimenting with basic income, passing higher minimum wage laws, carrying out paid family leave and driving policy solutions that support workers and famil
44、ies.In the end robots wont take all the jobs, but they might take yours. What we do about it, though, is up to us.12. What will possibly happen if companies use robots in full business lines?A. There will be a sharp drop in manufacturing output.B. There will be a shrink in population across China.C.
45、 The negative impacts will outweigh the positive ones.D. The workforce in various fields may be affected differently.13. Which of the following is more likely to be automated?A. Bringing dishes to the table in a restaurant.B. Helping to manage ones time efficiently.C. Communicating effectively with
46、co-workers.D. Helping make the right judgement and decision.14. How is Paragraph 5 developed?A. By providing data.B. By giving examples.C. By comparison.D. By analyzing.15. What does the underlined sentence in the last paragraph mean?A. It is up to us whatever we do with the robots.B. It is up to us
47、 what jobs the robots will replace.C. We need to adapt ourselves to the changes accordingly.D. We have the confidence that robots will replace no jobs.【答案】12. D 13. A 14. B 15. C【解析】这是一篇说明文。自动化已经越来越普及,这意味着不久将有更多的公司不仅实现流程自动化,还能实现全业务范围的自动化。这对不同领域的劳动力会产生不同的影响。而面对这一情况,我们应该训练人们所需的技能。要想不被机器所取代,我们只有不断使自己适应
48、相应的变化。【12题详解】细节理解题。第二段倒数第二句Numerous studies show that automation isnt equally affecting the workforce across all sectors.可知大量研究表明,自动化并不会对所有行业的劳动力产生同等的影响。即如果公司将机器人应用于所有业务领域,不同领域的劳动力可能受到不同的影响。故选D。【13题详解】推理判断题。第四段最后一句Jobs requiring soft skills like time management, active listening, cooperation, and ju
49、dgment and decision-making, and jobs that are in high-touch industries are much less likely to be automated.可知需要时间管理、积极倾听、合作、判断和决策等软技能的工作,以及接触广泛的行业的工作,自动化的可能性要小得多。故可排除B、C、D选项,故选A。【14题详解】推理判断题。第五段第一句We must make joint efforts to strengthen and fix the holes in the safety net.指出我们必须共同努力,加强和修补安全网上的漏洞。接
50、着下文提到了2020年的总统候选人和城市对解决这一问题所进行的种种努力,可知第五段运用了举例子的方法展开,故选B。【15题详解】推理判断题。根据上文In the end robots wont take all the jobs, but they might take yours. 最后,机器人不会承担所有的工作,但它们可能会承担你的工作。再结合文章主要内容可知最后一句划线部分句意为:要想不被机器所取代,我们只有不断使自己适应相应的变化。故选C。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。How to cultivate yo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
(荆州专版)2021八年级语文上册 期末专题训练七 语用实践习题课件 新人教版.pptx
