山东省临沂市2020届高中英语素养水平监测 (期末考试)试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省临沂市2020届高中英语素养水平监测 期末考试试题含解析 山东省 临沂市 2020 高中英语 素养 水平 监测 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省临沂市2020届高中英语素养水平监测 (期末考试)试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分。考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选
2、项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want to eat?A. Eggs. B. Toast. C. Pancakes.2. What time is it now?A. 4:00. B. 4:30. C. 4:50.3. Where might the speakers be?A. In a theater. B. In an office. C. In their house.4. What are the speakers talking about?A. How the man got si
3、ck.B. Where the food truck is.C. How the meat should be cooked.5. What does the woman dislike about her new neighborhood?A. The park. B. The restaurants. C. The neighbors.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白
4、读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What happened to the womans car last year?A. It fell off a bridge.B. It was mined in a storm.C. It was hit by some golf balls.7. What will the man do next?A. Buy an umbrella.B. Listen to the weather forecast.C. Park his truck somewhere else.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man
5、like about his living room?A. The size. B. The light. C. The color.9. What does the man do for a living?A. Hes an art teacher. B. Hes a house painter. C. Hes a fitness teacher.10. What does the woman suggest the man do?A. Sell his art online.B. Display his art on campus.C. Apply for a job at the uni
6、versity.听第8段材料,回答第11至13题。11. When did the woman argue with Wendy?A. This morning. B. Last week. C. Last month.12. What did the man do earlier today?A. He prepared a report.B. He gave a presentation.C. He had a meeting with Janet Smith.13. What does the man think of Brenda?A. She is a charming woman.
7、B. She is always fair and honest.C. She is a very forgiving person.听第9段材料,回答第14至17题。14. Where did the man go on holiday?A. Paris. B. Bali. C. London.15. What did the man do on the first day of his holiday?A. He swam. B. He went boating. C. He played volleyball.16. Whats the probable relationship bet
8、ween the speakers?A. Classmates. B. Brother and sister. C. Teacher and student.17 What did the man buy on the last day?A. A surfboard. B. Some clothes. C. A football.听第10段材料,回答第18至20题。18. Why did Randy9s teachers like him?A. Because he was a perfect student.B. Because he never talked to others.C. Be
9、cause he often helped others with their lessons.19. What often made Tom miss hearing about the assignments?A. He was often late for class.B. He was often disturbed during class.C. He was always looking at his cell phone.20. How did the teacher feel about Tom5s essay?A. Satisfied. B. Angry. C. Disapp
10、ointed.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AA Woman Endures Marilyn Hering Paperback | E-book $10.95 | $3.99The Diary of an Iraqi National Saad H Al Ajeel Paperback | E-book$36.00 | $6.00Following the loss of her baby and marriage, Eleanor decides to move t
11、o South Carolina to run an inherited tea plantation. There she will learn to grow tea, and possibly something more: romance.In the almost one hundred years of the life of modern Iraq (from 1921 onwards), Saad H Al Ajeel describes the different stages that Iraq has passed through.Hot Horse Harry Jerr
12、y Lee Miller Paperback | E-book$21.99 | $3.99Cat Tales : Da Real Pussy Mick E. Jones Hardback | Paperback | E-book $15.99 I $12.99 | $3.99Hot Horse Harry lived up to his name, mad at the world. But when a series of unfortunate events came, the quick-tempered Harry changed. The book is designed for c
13、hildren under 12.Cat Tales: Da Real Pussy reveals that the spirit of a supreme being exist in all things living. The book also supports the concept that cats are creatures of myth and mystery.1. If you are a history lover, which book suits you best?A. The Diary of an Iraqi NationalB. Hot Horse Harry
14、C. Cat Tales: Da Real PussyD. A Woman Endures2. If you want to buy a hardback edition, whose book will you choose?A. Marilyn HeringsB. Saad H Al AjeelsC. Jerry Lee MillersD. Mick E. Joness3. To buy a book for your kid aged 6, how much can you save if you choose its E-book?A. $7B. $12C. $30D. $18【答案】
15、1. A 2. D 3. D【解析】本文是一篇应用文。主要介绍了四本书的作者、故事和价格等。【1题详解】细节理解题。本题题干意为:如果你喜欢历史,那本书最佳的适合你?根据文章第二本书The Diary of an Iraqi National,In the almost one hundred years of the life of modem Iraq(from 1921 onwards),Saad H Al Ajeel describes the different stages that Iraq has passed through. 在近一百年的现代伊拉克生活(自1921年起)中,
16、Saad H Al Ajeel描述了伊拉克所经历的不同阶段,可知此本书讲解的主要是历史。故答案为A。【2题详解】细节理解题。句意:如果你想买精装版,你会选谁的书?根据文章对四本书的描述当中的Hardback,只有Cat Tales Da Real Pussy是精装书。故答案为D。【3题详解】推理判断题。本题题干意为:为6岁的孩子买一本书,如果选择电子书,能省多少钱?根据文章Hot Horse Harry对这本书的描述中The book is designed for children under 12.(这本书是为12岁以下的儿童所设计的。)电子书的价格是$3.99,平装书的价格是$21.99
17、。买电子书可节省$18。故答案为D。BChildren always appreciate small gifts of money. Mum or dad, of course, provides a regular supply of pocket money, but uncles and aunts are always a source of extra income. With some children, small sums go a long way. If fifty pence pieces are not exchanged for sweets, they rattl
18、e for months inside the money-box. Only very thrifty children manage to fill up a money-box. For most of them, fifty pence is a small price to pay for a nice big bar of chocolate.My nephew, George, has a money-box but it is always empty. Very few of the fifty pence pieces and pound coins I have give
19、n to him found their way there. I gave him fifty pence yesterday and advised him to save it. Instead, he bought himself fifty pence worth of trouble. On his way to the sweet shop, he dropped his fifty pence and it rolled along the pavement and then disappeared down a drain. George took off his jacke
20、t, rolled up his sleeves and pushed his right arm through the drain cover. However, he couldnt find his fifty pence piece anywhere, and whats more, he couldnt get his arm out. A crowd of people gathered round him and a lady rubbed his arm with soap and butter, but George was firmly stuck. The fire-b
21、rigade was called and two fire fighters freed George using a special type of grease. George was not too upset by his experience because a gentleman who owns the sweet shop heard about his trouble and rewarded him with a large box of chocolates.4. For kids, pocket money mainly comes from their .A. mu
22、ms or dadsB. aunts or unclesC. money-boxesD. grandmas or grandpas5. According to Paragraph 1, how do most kids treat their pocket money?A. They save it in the money-box.B. They spend it on things they like.C. They exchange it for more money.D. They rattle it inside the money-box.6. Which of the foll
23、owing statements about George is TRUE?A. He bought a large box of candy.B. He felt sorry for his bad experience.C. He eventually got his money back from the drain.D. He hardly saved the pocket money given by the author.7. After the fire fighters came to Georges rescue, .A. George greased his arm and
24、 was able to get it out of the drain.B. George got some chocolates at the sweet shop with the fire fighters.C. George was rewarded by the owner of the sweet shop for his trouble.D. the lady who had failed to rescue George gave him a box of chocolates.【答案】4. A 5. B 6. D 7. C【解析】这是一篇记叙文。孩子们总是喜欢得到一些小礼物
25、,父母也经常会给孩子零花钱,作者昨天给了外甥George50便士让他存起来,结果George在去糖果店的路上,去捡掉进排水沟的钱不幸把手臂卡住了,多亏了两名消防员才得以脱险。糖果店的一位老板娘听说了George遇到的麻烦后,给了他一大盒巧克力。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“Mum or dad, of course, provides a regular supply of pocket money, but uncles and aunts are always a source of extra income.”可知当然,爸爸妈妈经常给孩子零花钱,但是,叔舅婶姨也是孩子额外收入的来
26、源。由此可知,对于孩子们来说,零花钱主要来自他们的爸爸妈妈。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第一段中“With some children, small sums go a long way. If fifty pence pieces are not exchanged for sweets, they rattle for months inside the money-box. Only very thrifty children manage to fill up a money-box. For most of them, fifty pence is a small price
27、 to pay for a nice big bar of chocolate.”可知对一些孩子来说,小钱是很重要的。如果50便士的硬币没有换成糖果,它们就会在钱箱里摇晃几个月。只有非常节俭的孩子才能把钱箱装满。对他们中的大多数人来说,50便士对于买一大块巧克力来说是个小数目。由此可推知,大多数孩子把他们的零花钱花在他们喜欢的东西上。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第二段中“My nephew, George, has a money-box but it is always empty. Very few of the fifty pence pieces and pound coins
28、 I have given to him found their way there.”可知我的外甥乔治有一个储蓄罐,但总是空的。我给了他一些50便士和1英镑的硬币,但没几个存起来的。由此可知,关于George的说法中,D选项“他几乎没有把作者给的零用钱存起来”正确。故选D。【7题详解】细节理解题。根据第二段中“The fire-brigade was called and two fire fighters freed George using a special type of grease. George was not too upset by his experience becau
29、se a gentleman who owns the sweet shop heard about his trouble and rewarded him with a large box of chocolates.”可知有人打电话叫来消防队,两名消防队员使用了一种特殊的润滑剂才使George得以解脱。不过,此事并没有使George太伤心,因为糖果店的一位老板娘听说了他遇到的麻烦后,赏给他一大盒巧克力。由此可知,在消防队员前来救援George之后,糖果店老板奖励了George一大盒巧克力。故选C。CMany European countries have been making the
30、shift to electric vehicles and Germany has just stated that they plan to ban the sale of vehicles using gasoline and diesel as fuel by 2030.The country is also planning to reduce its carbon footprint by 80-95% by 2050, sparking a shift to green energy in the country. Effectively, the ban will includ
31、e the registration of new cars in the country as they will not allow any gasoline powered vehicle to be registered after 2030. Part of the reason why this ban is being discussed and carried out is that energy officials see that they will not reach their emissions (排放) goals by 2050 if they do not re
32、duce a large portion of vehicle emissions.The country is still hopeful that it will meet its emissions goals, like reducing emissions by 40% by 2020, but the acceptance of electric cars in the country has not occurred as fast as expected. Other efforts to increase the use of electric vehicles includ
33、e plans to build over 1 million hybrid (混合的) and electric car battery charging stations across the country. By 2030, Germany plans on having over 6 million charging stations installed.According to the International Business Times, electric car sales are expected to increase as Volkswagen is still re
34、covering from its emissions scandal. There are currently around 155,000 registered hybrid and electric vehicles on German roads, dwarfed (使相形见绌) by the 45 million gasoline and diesel cars driving there now.As countries continue setting goals of reducing emissions, greater steps need to be taken to h
35、ave a noticeable effect on the surrounding environment. While the efforts are certainly not in vain, the results of such bans will likely only start to be seen by generations down the line, bettering the world for the future.8. The ban is under discussion and in effect partly because .A. Germans don
36、t accept electric cars.B. vehicle emissions wont be got rid of.C. vehicle emissions prevent emissions goals being reached.D. Electric cars may slow down Germanys economic growth.9. What will happen after 2030 according to the ban?A. Gasoline powered vehicle cant be registered.B. New cars wont be all
37、owed to be registered.C. Diesel powered vehicle cant be registered.D. Gasoline powered vehicle wont be allowed to drive.10. The future of electric cars will be .A. impossibleB. promisingC. impracticalD. unpredictable11. What is the best title of the passage?A. The development of industryB. Germany s
38、hifts toward green energyC. Environmental protection in GermanyD. The ban on the driving of gasoline vehicles【答案】8. C 9. A 10. B 11. B【解析】本文是一篇说明文。许多欧洲国家已经开始转向电动汽车,德国计划到2030年禁止销售使用以汽油和柴油作为燃料的汽车。减排目标的制定和实施需要采取更大的强有力的措施。虽然这些努力肯定不会白费,但这种禁令的结果很可能只会在以后几代人中开始看到,从而改善未来的世界。【8题详解】细节理解题。本题题干意为:这一禁令正在讨论中,并且正在生
39、效,部分原因是什么?根据文章第二段“Part of the reason why this ban is being discussed and carried out is that energy officials see that they will not reach their emissions(排放)goals by 2050 if they do not reduce a large portion of vehicle emissions.”这项禁令被讨论和实施的部分原因是,能源官员看到,如果他们不减少很大一部分的汽车排放,他们将无法在2050年达到他们的排放目标。可知,很大
40、的一部分的原因是他们将不会达到他们的排放目标。故C项:vehicle emissions prevent emissions goals being reached.汽车排放阻碍了排放目标的实现。符合题意。故答案为C。【9题详解】细节理解题。本题题干意为:根据这项禁令,2030年后会发生什么?根据文章第二段”Effectively, the ban will include the registration of new cars in the country as they will not allow any gasoline powered vehicle to be registere
41、d after 2030.”(实际上,这项禁令将包括在这个国家的新车登记,因为2030年后将不允许任何以汽油为动力的车辆登记。可知,汽油动力车在2030年后不能登记。)故答案为A。【10题详解】推理判断题。本题题干意为:电动汽车的未来将是。根据文章最后一段While the efforts are certainly not in vain, the results of such bans will likely only start to be seen by generations down the line, bettering the world for the future.虽然这
42、些努力肯定不会白费,但这种禁令的结果很可能只会在以后几代人中开始看到,从而改善未来的世界。可知电动汽车的未来是很有希望的。故答案为B。【11题详解】主旨大意题。本题题干意为:这篇文章最好的标题是什么?第一段提出话题(德国计划在2030年前禁止销售使用汽油和柴油作为燃料的车辆。)并且文章主要围绕这一话题展开,说明了德国转向绿色能源并制定和实施相应的减排目标,可知B项:Germany shifts toward green energy德国转向绿色能源。符合题意。故答案为B。DThe more curious we are about a topic, the easier it is to re
43、member not only information about that topic, but also other unrelated information shown at the same time. A study published in 2014 in Neuron shows what happens inside our brains when our curiosity is sparked.Participants in the study were asked to rate how curious they were to find out the answer
44、to a specific question, such as: “What does the term dinosaur actually mean?” They were then placed in a magnetic resonance imaging(MRI) machine that measures brain activity, based on changes in blood flow when the brain is performing certain tasks. They saw the question again followed by the image
45、of a persons face and were asked to make a specific decision about the person. Finally, they were shown the answer to the question. After the MRI scan, they completed a surprise test on the answers to the questions and also on their ability to recognize the faces shown during the scan.The research r
46、evealed three key findings. Firstly, when curious to learn the answer to a question people are better at learning that information. Most surprising though was that participants had greater recall of the completely irrelevant informationsuch as the face - shown at the same time. Secondly, when curios
47、ity is stimulated, the research found that there is increased activity in the region of the brain associated with memory. And lastly, there is increased activity in the regions of the brain associated with reward when curiosity is stimulated.Behavioral neuroscientist Jee Hyun Kim said more could be
48、done to see whether the different levels of curiosity and different motivations from person to person have an impact on memory and learning.Amy Reichelt, a psychology expert, said both that “stimulating curiosity is really important across all ages, from schools to the workplace and to elderly care
49、and that curiosity is especially helpful to children who struggle at school. ”12. According to Paragraph 2, how did scientists learn about curiosity and the human brain?A. Showing people a picture of a dinosaur while in an MRI machine.B. Asking people to remember important events while in an MRI mac
50、hine.C. Giving people quizzes and used an MRI machine to score each of the tests.D. Asking people questions while an MRI machine measured their brain activity.13. Which word would replace the underlined word “irrelevant” in Paragraph 3?A. importantB. unrelatedC. detailedD. obvious14. Whats Amy Reich
51、elts attitude towards curiosity in the passage?A. Disapproving.B. Cautious.C. Positive.D. Passive.15. What does the passage mainly deal with?A The effect curiosity has on memory and learning.B. The relationship between curiosity and motivation.C. Motivation and rewards are more important than curios
52、ity.D. How rewards stimulate curiosity across all ages in learning.【答案】12. D 13. B 14. C 15. A【解析】这是一篇说明文。一项研究表明我们对一个话题越好奇,就越容易记住这个话题的信息,同时也更容易记住其他不相关的信息。文章介绍了这项研究开展的过程、这项揭示的三个关键发现以及人们对这项研究的一些看法。12题详解】细节理解题。根据第二段“Participants in the study were asked to rate how curious they were to find out the answ
53、er to a specific question, such as: “What does the term dinosaur actually mean?” They were then placed in a magnetic resonance imaging(MRI) machine that measures brain activity, based on changes in blood flow when the brain is performing certain tasks. They saw the question again followed by the ima
54、ge of a persons face and were asked to make a specific decision about the person. Finally, they were shown the answer to the question. After the MRI scan, they completed a surprise test on the answers to the questions and also on their ability to recognize the faces shown during the scan.(参与研究的人被要求评
55、价他们对某个特定问题的答案的好奇程度,比如:“恐龙这个词到底是什么意思?”然后,他们被置于一台磁共振成象机中,该机器可以根据大脑执行特定任务时血液流动的变化来测量大脑活动。他们再次看到了这个问题,接着是一个人的脸的图像,并被要求对这个人做出一个具体的决定。最后,他们看到了问题的答案。在核磁共振扫描后,他们完成了对问题答案的突击测试,也完成了对扫描过程中显示的面孔的识别能力)”由此可知,科学家通过询问人们问题,同时用核磁共振仪测量他们的大脑活动,以此来了解好奇心和人脑的。故选D。【13题详解】词义猜测题。根据划线词上文“Firstly, when curious to learn the ans
56、wer to a question people are better at learning that information.(首先,当人们对一个问题的答案感到好奇时,他们更善于了解这个信息)”以及“Most surprising though was that participants had greater recall of the completely”和划线词后文“such as the face - shown at the same time”由此可知,实验结果表明,参与者对一个问题好奇时,会更善于了解这个信心,而对完全不相关的信息比如脸也能更好地回忆。故划线词意思为“无关的
57、”。A. important重要的;B. unrelated无关的;C. detailed详细的;D. obvious明显的。故选B。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“Amy Reichelt, a psychology expert, said both that stimulating curiosity is really important across all ages, from schools to the workplace and to elderly care and that curiosity is especially helpful to children w
58、ho struggle at school.”(心理学专家Amy Reichelt说,“激发好奇心对各个年龄段的人都非常重要,从学校到工作场所,再到老人看护,而好奇心对在学校里挣扎的孩子尤其有帮助。”)由此可推知,Amy Reichelt对好奇心的态度是积极的。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“The more curious we are about a topic, the easier it is to remember not only information about that topic, but also other unrelated information sh
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
