山东省临沂市临沂一中2020届高三英语3月份质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 临沂市 临沂 一中 2020 届高三 英语 月份 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省临沂市临沂一中2020届高三英语3月份质量检测试题(含解析)第I卷(共65分)第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节 (共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文, 优题速享从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASchool will be back in session by midAugust. The good news, kids and parents?Theres still time to enjoy yourself. From sports to movies, heres a selection of familyfriendl
2、y activities we found, including some deals to make it easier on the wallet. Free Golfing for KidsTired of your kids being in the house all summer?Get them outside, physically active and possibly interested in a new sport. Kids 5 to 15 can leave their electronic devices and onto the golf course with
3、 one free bucket of range balls and free golfing with one paid adult. 7:00 am6:30 pm daily through Aug. 31. Plantation Palms Golf Club, 23253 Plantation Blvd. , Land OLakes. (813) 9967122. plantationpalms. net. Family Movies in Historic TheatresFamilies can experience a bit of Tampa Bay history as t
4、hey watch movies in two renovated(翻新) area landmarks(地标). As part of the summer Hollywood Classic Series, Tampa Theatre invites you to 1939s The Wizard of Oz(Aug. 26). (You can remind the kids that Tampa Theatre is old enough to have showed The Wizard of Oz on its first run.) $10. 711 N Franklin St.
5、 , Tampa. (813)2748982. tampatheatre. org. Together with Ruth Eckerd Halls 201819 Broadway Season, the historic Capitol Theatre presents movie versions of the Broadway musicals. Next up is The Lion King(Aug.11). $5. Upgrade to $9 for unlimited fountain drinks and popcorn. 3pm 405 Cleveland St., Clea
6、rwater. (727) 7917400. rutheckerdhall. com. Summer SeriesCurtis Hixon Park has turned into a 12, 000squarefoot play wonderland focused on fitness and adventures. Free. Rotating(循环的) daily activities include live animals and animal education by Zoo Tampa at Lowry Park(Aug. 6), kids fitness classes by
7、 the YMCA(Aug.11), kidfriendly recipes by Salt Block Catering(Aug. 7) and craft activities by the Hillsborough County Library(Aug. 8). Curtis Hixon Park, 600 N Ashley Drive, Tampa. (262) 9399908. tampasdowntown. com.1. Which number should you call if you want to go golfing?A. (262)9399908.B. (727)79
8、17400.C. (813)2748982.D. (813)9967122.2. What do Tampa Theatre and Capitol Theatre have in common?A. They have been rebuilt many times.B. They were built about eighty years ago.C. They are famous in the Tampa Bay area.D. They have turned into a play wonderland.3. Where can you learn something about
9、animals?A. At the YMCA.B. At Lowry Park.C. At Salt Block Catering.D. At the Hillsborough County Library.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。短文介绍了一些适合家庭的活动。【1题详解】细节理解题。根据Free Golfing for Kids部分中的联系电话(813) 9967122可知,如果你想打高尔夫球,应该拨打(813) 9967122。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Family Movies in Historic Theatres部分中的“Familie
10、s can experience a bit of Tampa Bay history as they watch movies in two renovated(翻新的) area landmarks(地标)”可知,家庭可以体验一下坦帕湾的历史,因为他们可以在两个翻修过的地区性地标性建筑中观看电影。所以这两个剧院都的共同特点是在坦帕湾地区很有名。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据最后一部分中的“Rotating(循环的) daily activities include live animals and animal education by Zoo Tampa at Lowry Par
11、k.”可知,每天的活动包括关于坦帕动物园的活体动物和动物教育。所以在 Lowry Park可以学到一些关于动物的知识。故选B项。BElizabeth Garrett Anderson was born on 9 June, 1836, in Whitechapel, East London. She was expected to marry well and live the life of a lady. However, meetings with the feminist(女权主义者) Emily Davies and Elizabeth Blackwell, the first Am
12、erican woman physician, convinced Elizabeth Garrett that she should become a doctor. This was unheard of at that time and her attempts to study at a number of medical schools were refused. She enrolled(入学) as a nursing student at Middlesex Hospital and attended classes for male doctors, but was driv
13、en out after complaints from other students. As the Society of Apothecaries did not specifically forbid women from taking its examinations, in 1865 she passed their exams and gained a certificate which enabled her to become a doctor. The Society then changed its rules to prevent other women entering
14、 the profession this way. In 1866, she set up a clinic for women in London, thanks to her fathers backing;in 1870 she was made a visiting physician to the East London Hospital. There she met James Anderson, a successful businessman, who she married in 1871. In 1872, Anderson founded the New Hospital
15、 for Women in London, staffed entirely by women. She appointed her spiritual guide, Elizabeth Blackwell, as a professor there. Andersons efforts paved the way for other women, and in 1876 an act was passed permitting women to enter the medical professions. In 1883, Anderson was appointed to manage t
16、he London School of Medicine for Women, which she had helped to found in 1874. It was the first medical school in Britain to train women as doctors. Anderson, Britains first female doctor, retired in 1902. Six years later, she became the mayor(市长) of Aldeburgh, the first female mayor in England. And
17、erson died on 17 December, 1917.4. Why did the Society change its rules?A To provide certificates for women.B. To forbid women to take its exams.C. To offer programs to train women doctors.D. To encourage women to attend medical schools.5. What was Andersons fathers attitude to her career?A. Support
18、ive.B. Doubtful.C. Sympathetic.D. Critical.6. What did Anderson do after founding the New Hospital for Women?A. She married a successful businessman.B. She started a clinic for women in London.C. She learned at a hospital as a visiting physician.D. She helped create a school to train female doctors.
19、7. Which of the following can be used to describe Anderson?A. Strict.B. Sensitive.C. Determined.D. Modest.【答案】4. B 5. A 6. D 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章介绍了英国第一位女医生安德森的生平,和她的成就。安德森是英国第一位女医生,也是英国第一位女市长。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的“The Society then changed its rules to prevent other women entering the profession th
20、is way.”可知该协会随后改变了规则,以防止其他妇女以这种方式进入这一行业。由此可知,该协会修改规定是为了禁止女性参加考试。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的“In 1866,she set up a clinic for women in London,thanks to her fathers backing”可知,在1866年,由于父亲的支持,她在伦敦开办了一家妇女诊所。所以安德森的父亲支持她的事业。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据第四段中的“In 1872,Anderson founded the New Hospital for Women in London
21、”1872年,安德森在伦敦建立了新的女性医院。和倒数第二段中的“.the London School of Medicine for Women,which she had helped to found in 1874.It was the first medical school in Britain to train women as doctors.”她于1874年帮助建立了伦敦妇女医学院。这是英国第一所培训女性医生的医学院。可知,安德森在创立新的女性医院之后,又协助创办了一所培训女医生的学校。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据第二段“She enrolled(入学) as a n
22、ursing student at Middlesex Hospital and attended classes for male doctors, but was driven out after complaints from other students. The Society then changed its rules to prevent other women entering the profession this way. 可知,她在米德尔塞克斯医院注册成为一名护理专业的学生,和男医生上课,但在其他学生投诉后被赶了出去。随后,该协会改变了规则,以防止其他女性以这种方式进入
23、这个行业,再从第三段至最后一段叙述了她的一生奉献给了医学事业。终于成为英国第一位女医生和女市长,由此判断出,安德森是一位意志坚定的人。故选C项。【点睛】推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。它包括判断题和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了作出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。此类题要求在理解表面文字的基础上,作出判断和推论,从而得到文章的隐含意思和深层意思,也就是通过文章中的文字信息、上下文的逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息来推测。根据第二段“She enrolled(入学) as a nursing student at Middlesex Hospital and
24、attended classes for male doctors, but was driven out after complaints from other students. The Society then changed its rules to prevent other women entering the profession this way. 可知,她在米德尔塞克斯医院注册成为一名护理专业的学生,和男医生上课,但在其他学生投诉后被赶了出去。随后,该协会改变了规则,以防止其他女性以这种方式进入这个行业,再从第三段至最后一段叙述了她的一生奉献给了医学事业。终于成为英国第一位女
25、医生和女市长,由此判断出,安德森是一位意志坚定的人。故小题4选C项。CEven for a first-time visitor to China, it is impossible to ignore the popularity of Quick-Response (QR) codes. These square-shaped black-and-white symbols in WeChat or Alipay where QR codes are scanned to add new friends or make payments.The QR Code system origina
26、ted in Japan. The engineer Masahiro Hara felt the limitation of the one-dimension barcode in use and thus developed the QR codes which could carry data horizontally and vertically. QR codes could hold much more information than barcode due to their extra dimension. In addition, QR codes have larger
27、data capacity, smaller printout size and higher resistance to dirt and damage, which make them widely applied in many other applications.Though the technology of QR codes is complicated, we can easily create our own QR codes with the help of QR code generators, many of which are available online for
28、 free. Users could enter the data they wish the QR code to display, and the generator turns it into a symbol that can be printed or displayed in electronic form. The process of creating QR codes could be really fun when we customise the design of the codes according to our specific needs. For instan
29、ce, we can adjust the color, add a logo, and create social options etc. Moreover, dynamic (动态的) QR codes are also available. They are more various than standard QR codes because they allow users to edit data entered previously whereas data in standard QR codes cannot be edited once printed. Plus, do
30、nt limit your QR code to one mobile scanner. Anyone can scan your code with any reader. A lower barrier to entry makes success more likely for you and the user.Meanwhile, we must also recognize the vulnerability of QR codes. Due to its easy access, criminals can steal simply by replacing the QR code
31、s with their own, routing cash into their own bank accounts. Hence, we should all become more conscious towards virtual money transactions through QR codes and participate in additional security measures.8. Which of the following is NOT a function of QR codes?A. Data storage.B. Scanning reader.C. So
32、cial networking.D. Mobile payment.9. Why is barcode mentioned in paragraph 2?A. To introduce the main topic.B. To show the authors attitude.C. To highlight the features of QR codes.D. To add some background knowledge.10. Which of the following best explains “vulnerability” underlined in paragraph 4?
33、A. Threat.B. Weakness.C. Difficulty.D. Simplicity.11 Which is true about QR codes according to the text?A. They were first used in China.B. The generators charge the users a lot.C. Data editing is possible in printed QR codes.D. More scanning devices are available in reading QR codes.【答案】8. B 9. C 1
34、0. B 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章讲述了二维码的优点和缺点。【8题详解】推理判断题。根据第一段中These square-shaped black-and-white symbols in WeChat or Alipay where QR codes are scanned to add new friends or make payments.和第二段中的In addition, QR codes have larger data capacity, smaller printout size and higher resistance to dirt and da
35、mage,可知,A/C/D项是二维码的功能,B项不是。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段中QR codes could hold much more information than barcode due to their extra dimension.“由于二维码的额外尺寸,它可以比条形码包含更多的信息。”可知,在第二段提到条形码是为了突出二维码的特点。故选C。【10题详解】词义猜测题。根据最后一段中Due to its easy access, criminals can steal simply by replacing the QR codes with their own
36、, routing cash into their own bank accounts.“由于二维码方便获取,犯罪分子只需用自己的二维码替换二维码,将现金转入自己的银行账户就可以进行盗窃。”可知这一段是在讲二维码的缺点。由此推知划线词的意思是“缺点”。故选B。【11题详解】推理判断题。根据第二段中dont limit your QR code to one mobile scanner. Anyone can scan your code with any reader. A lower barrier to entry makes success more likely for you an
37、d the user.“不要把你的二维码限制在一个移动扫描仪上。任何人都可以用任何阅读器扫描代码。进入门槛越低,你和用户成功的可能性就越大。”可知,更多扫描设备可以读取二维码。故选D。【点睛】做词义猜测题时,我们要特别注意熟词生义,切不可脱离语境想当然。在句子或段落中,我们可以利用熟悉的词语,根据语言环境所表示的关系推断生词词义。尤其是划线词前后的内容。本题第3小题,根据最后一段中Due to its easy access, criminals can steal simply by replacing the QR codes with their own, routing cash in
38、to their own bank accounts.“由于二维码方便获取,犯罪分子只需用自己的二维码替换二维码,将现金转入自己的银行账户就可以进行盗窃。”可知这一段是在讲二维码的缺点。由此推知划线词的意思是“缺点”。故选B。DFairs and theme parks never seem to lose their attraction My kids love them as much as I do. Not everyone will agree with me though. My wife is terrified of anything more exciting than t
39、he merrygoround. So why do I love Blackpools Big One while she goes white on hearing the word “rollercoaster(过山车)”?According to psychologists, it comes down to something called a “Type T” personality. Type Ts are thrillseekers who welcome the uncertainty of activities that most people would find hai
40、rraising. It seems some of us enjoy the physical sensations associated with fear: the adrenaline(肾上腺素) rush and the beating heart. Scary rides make us feel alive. Terrifying experiences encourage a sense of excitement once were back on solid ground though we only enjoy them, experts say, when were w
41、ithin a “protective frame” that assures us that deep down, were still safe. Recent research has found certain genes(基因) which may be responsible for those of us with Type T personalities. Biochemists have separated a gene called DRD4 which seems more common in rollercoaster lovers like me. New techn
42、ologies have allowed engineers to design coasters that change speeds quickly, shoot up hundreds of feet into the air and make all sorts of twists. Research suggests that extreme fairground rides tend to appeal particularly to those of us who lead stressful, structured or controlled lives. Its certai
43、nly true that roller coasters are a way of breaking out of the humdrum(乏味的) expectations of everyday life. Theme parks allow us to act like children again, to experience true excitement and behave a little wildly. Where else as an adult can you scream at the top of your lungs and throw your arms in
44、the air without being sent for psychological evaluation?If youre looking for a great place this summer where you can get in touch with your inner risktaker, head for the nearest theme park. Its a scream!12. What can we learn about the authors wife?A. She gets excited easily.B. She fears extreme ride
45、s.C. She loves Blackpools Big One.D. She rarely disagrees with the author.13. What do people with Type T personalities tend to do?A. Put their lives at risk.B. Stay energetic all the time.C. Avoid the “protective frame”.D. Enjoy adventurous experiences.14. What has recent research revealed about the
46、 Type T personality?A. It is genetically determined.B. It is common among people.C. It is caused by living separately.D. It is a result of a physical disorder.15. Whats the main reason why the author appreciates extreme fairground rides?A. They help relieve stress.B. They are technologically designe
47、d.C. They contribute to parentkid relationships.D. They are a replacement for psychological evaluation.【答案】12. B 13. D 14. A 15. A【解析】这是一篇说明文。心理学家认为,T型人格的人的喜欢追求刺激,喜欢一些冒险的活动,最近的研究发现,某些基因可能与我们这些T型性格的人有关。研究表明,游乐场里的极限游乐设施对这些压力大、生活循规蹈矩或者受生活束缚的人更有吸引力。所以如果寻求刺激,可以去主题公园。【12题详解】推理判断题。根据第一段中的“My wife is terrif
48、ied of anything more exciting than the merry goround.”可知,游乐场除旋转木马外,其他项目都让作者的妻子觉得害怕。由此判断出,作者的妻子害怕极限运动。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第二段中的“Type Ts are thrill seekers who welcome the uncertainty of activities that most people would find hairraising.”可知,T型人格的人喜欢寻求刺激。所以T型人格的人喜欢冒险经历。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据第三段“Recent r
49、esearch has found certain genes(基因) which may be responsible for those of us with Type T personalities.”可知,最近的研究发现,某些基因可能与我们这些T型性格的人有关。所以T型人格由基因决定。故选A项。【15题详解】推理判断题。根据倒数第二段第二、三句“Research suggests that extreme fairground rides tend to appeal particularly to those of us who lead stressful, structured
50、or controlled lives. Its certainly true that roller coasters are a way of breaking out of the humdrum(乏味的) expectations of everyday life.”可知,研究表明,生活压力大、受生活束缚的人更喜欢游乐场比较刺激的项目。作者对此表示认同,所以作者欣赏露天游乐场的主要原因是它们有助于缓解压力。故选A项。第二节 (共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)阅读下面短文,优题速享 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。It may not
51、 be the best way to go about meeting new people, but chat rooms are still among the most popular channels. Want to chat with a stranger now? _16_, after which, you need to keep the following rules in mind._17_. Details such as your phone number and home address or where you attend classes should rem
52、ain personal. It is actually not a very good idea to share your last name with a stranger. Even if you feel you have met someone you really like and get along with, it is still necessary to withhold some important details.Be fun and chat about something personal. This doesnt mean giving away persona
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
