分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型广东省揭阳市揭东区2021届高三英语上学期期中试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:458927
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:DOC
  • 页数:23
  • 大小:95KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    广东省 揭阳市 揭东 2021 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
    资源描述:

    1、广东省揭阳市揭东区2021届高三英语上学期期中试题(含解析)本试卷共三部分,满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、试室号和座位号填写在答题卡上。2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡.上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将试卷和答题卡一并

    2、交回。I.阅读(共两节,20题,满分50分)第一节:阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ACorvallis Library Events for TeensAll teen events are offered at no cost for teens in middle and high school (6th-12th grade), unless otherwise noted. Please note dates and locations below.Makers ClubThe

    3、Makers Club meets every second and fourth Tuesday from 4:00-5:30 p.m. in the Main Meeting Room of the Corvallis Library. Learn basic programming with open-source platforms such as Arduino and Raspberry Pi. This group is open to all ages. Makers also explore 3-D modeling and printing with the library

    4、s 3-D printer. Programming platforms and materials are provided. Makers are welcome to bring their own laptops if theyd like.Teen AdvisorsThis is a teen leadership group that advises staff about library spaces, events, and materials for teens. Teens may apply to join by completing a Teen Advisor Mem

    5、bership Application. Applications are available at the library in the teen area and at the Youth Services desk. The group meets in the library board room (located in the basement) on the third Friday of each month from 4:30-6:00 p.m.Teen TakeoverThis is an after-hours event for teens on the third Fr

    6、iday of each month from 6:30-8:30 p.m. Find us in the Main Meeting Room playing board games, making art, and watching movies during the school year. Materials and snacks are provided.Teen WritersTeens, write with us and meet our writing group leader! Teen Writers is for teens interested in creating

    7、new work and exploring new forms of writing. This group meets in Conference Room A (in the library basement) twice monthly on the first and third Thursday from 4:30-5:30 p.m.1. How does Makers Club differ from the others?A. It is free of charge.B. Theres no age limit.C. The group meets twice monthly

    8、.D. It provides materials for participants.2. What should you do to join Teen Takeover?A. Bring a laptop.B. Bring some snacks.C. Attend it after class.D. Apply for membership in advance.3. When can you join an event about writing in the library?A. Every 4th Tuesday.B. Every 3rd Friday.C. Every 2nd T

    9、uesday.D. Every 1st Thursday.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一篇说明文。介绍了Corvallis图书馆为青少年举办的四个活动及其具体信息。【1题详解】细节理解题。根据Makers Club中“This group is open to all ages.(这个小组对所有年龄的人开放。)”可知,Makers俱乐部与其他俱乐部与众不同在于它没有年龄限制。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据Teen Takeover中“This is an after-hours event for teens on the third Friday of each

    10、month from 6:30-8:30 p.m. (这是一个为青少年准备的课外活动,在每个月的第三个星期五下午6:30-8:30举行。)”可知,你应该课后参加Teen Takeover活动。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据Teen Writers中“This group meets in Conference Room A (in the library basement) twice monthly on the first and third Thursday from 4:30-5:30 p.m.(这个小组每月在第一个和第三个星期四下午4:30-5:30在A会议室(图书馆地下室)

    11、开会两次。)”可知,你可以在每个月的第一个星期四参加图书馆的写作活动。故选D项。BAt present, I was diagnosed(诊断) with a kind of attention disorder. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not.In my first literature class, Mrs. Smith asked us to read a story and then write on it, all

    12、within 45 minutes. I raised my hand right away and said, “Mrs. Smith, you see, the doctor said I have attention problems. I might not be able to do it.”She glanced down at me through her glasses, “You are not different from your classmates, young man.”I tried, but I didnt finish the reading when the

    13、 bell rang. I had to take it home.In the quietness of my bedroom, the story suddenly all became clear to me. It was about a blind person, Louis Braille. He lived in a time when the blind couldnt get much education. But Louis didnt give up. Instead, he invented a reading system of raised dots(点), whi

    14、ch opened up a whole new world of knowledge to the blind.Wasnt I the “blind” in my class, being made to learn like the “sighted” students? My thoughts spilled out and my pen started to dance. I completed the task within 40 minutes. Indeed, I was not different from others; I just needed a quieter pla

    15、ce. If Louis could find his way out of his problems, why should I ever give up?I didnt expect anything when I handed in my paper to Mrs. Smith, so it was quite a surprise when it came back to me the next day-with an “A” on it. At the bottom of the paper were these words: “See what you can do when yo

    16、u keep trying?”Inspired and touched, I began to keep trying hard in my study and struggled against attention disorder. I believe one can find his way out of predicament with determination and efforts.4. The author didnt finish the reading in class because .A. he was new to the classB. he was tired o

    17、f literatureC. he had an attention disorderD. he wanted to take the task home5. What do we know about Louis Braille from the passage?A. He had good sight.B. He made a great invention.C. He gave up reading.D. He learned a lot from school.6. What was Mrs. Smiths attitude to the author at the end of th

    18、e story?A. Angry.B. Impatient.C. Sympathetic.D. Encouraging.7. The underlined word “predicament” in the last paragraph probably meansA. sorrowB. destinationC. difficultyD. fortune【答案】4. C 5. B 6. D 7. C【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者患有注意力障碍,不能集中精力于所做的事情,他不愿努力而且想放弃。但在Louis Braille故事的激励下,作者克服困难,很好地完成作业并得到老师高度认可。【

    19、4题详解】细节理解题。根据第一段“At present, I was diagnosed(诊断)with a kind of attention disorder. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not.(目前,我被诊断出患有一种注意力障碍。这让我上学很困难。当班上其他人都在集中精力做作业时,我却做不到。)”可知,作者患有一种注意力障碍的病症,当班上的每个人都专注于任务时,他做不到,所以作者没有在课堂上完成阅读任务。故选C项。【5题详

    20、解】细节理解题。根据第五段中“It was about a blind person, Louis Braille. He lived in a time when the blind couldnt get much education. But Louis didnt give up. Instead, he invented a reading system of raised dots(点), which opened up a whole new world of knowledge to the blind.(是关于一个叫Louis Braille的盲人。他生活在一个盲人不能得到太

    21、多教育的时代。但Louis并没有放弃。相反,他发明了一种凸起的圆点阅读系统,为盲人打开了一个全新的知识世界。)”可知,Louis Braille创造了一项伟大的发明。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“so it was quite a surprise when it came back to me the next day-with an “A” on it. At the bottom of the paper were these words: “See what you can do when you keep trying?”( 因此,第二天当我拿回论文时候,我大吃

    22、一惊,竟然得了一个“A”。在纸的底部有这样几个字:“当你不断尝试时,看看你能做什么?”)”可知,史密斯女士对作者的态度是令人鼓励的。故选D项。【7题详解】词句猜测题。根据“I believe one can find his way out of predicament with determination and efforts.”可知,作者相信一个人只要有决心和努力,就一定能走出predicament。根据句意,尤其“with determination and efforts”可知,此处是指有了决心和努力一个人一定能找到走出困境的路。由此可知,划线词predicament意为“困境,窘况

    23、,困难”。故选C项。CA rainforest is an area covered by tall trees with the total high rainfall spreading quite equally through the year and the temperature rarely dipping below l6. Rainforests have a great effect on the world environment because they can take in heat from the sun and adjust the climate. With

    24、out the forest cover,these areas would reflect more heat into the atmosphere,warming the rest of the world. Losing the rainforests may also influence wind and rainfall patterns,potentially causing certain natural disasters all over the world.In the past hundred years,humans have begun destroying rai

    25、nforests in search of three major resources(资源):land for crops,wood for paper and other products,land for raising farm animals. This action affects the environment as a whole. For example,a lot of carbon dioxide(二氧化碳)in the air comes from burning the rainforests. People obviously have a need for the

    26、 resources we gain from cutting trees but we will suffer much more than we will benefit.There are two main reasons for this. Firstly,when people cut down trees,generally they can only use the land for a year or two. Secondly,cutting large sections of rainforests may provide a good supply of wood rig

    27、ht now,but in the long run it actually reduces the worlds wood supply.Rainforests are often called the worlds drug store. More than 25 of the medicines we use today come from plants in rainforests. However,fewer than lof rainforest plants have been examined for their medical value. It is extremely l

    28、ikely that our best chance to cure diseases lies somewhere in the worlds shrinking rainforests.8. Rainforests can help to adjust the climate because they A. reflect more heat into the atmosphereB. bring about high rainfall throughout the worldC. rarely cause the temperature to drop lower than l6D. r

    29、educe the effect of heat from the sun on the earth9. What does the word “this” underlined in the third paragraph refer to?A. We will lose much more than we can gain.B. Humans have begun destroying rainforests.C. People have a strong desire for resources.D. Much carbon dioxide comes from burning rain

    30、forests.10. It can be inferred from the text thatA. we can get enough resources without rainforestsB. there is great medicine potential in rainforestsC. we will grow fewer kinds of crops in the gained landD. the level of annual rainfall affects wind patterns11. What might be the best title for the t

    31、ext?A. How to Save RainforestsB. How to Protect NatureC. Rainforests and the EnvironmentD. Rainforests and Medical Development【答案】8. D 9. A 10. B 11. C【解析】这是一篇说明文。短文介绍了热带雨林在人们生活中重要作用,它们能吸收太阳光调节地球上的温度,减少人类得病,还能提供一些药用的植物药材为人类治病,因此,我们要保护热带雨林,不要滥垦滥伐。【8题详解】细节理解题。根据第一段Rainforests have a great effect on th

    32、e world environment because they can take in heat from the sun and adjust the climate.Without the forest cover,these areas would reflect more heat into the atmosphere,warming the rest of the world.可知,雨林对世界环境有很大影响,因为它们可以吸收太阳的热量并调节气候。如果没有森林覆盖,这些地区会向大气中反射更多的热量,使世界其他地方变暖。所以热带雨林可以帮助调节气候,因为它们可以减少太阳热量对地球的影

    33、响。故选D项。【9题详解】词句猜测题。根据第三段People obviously have a need for the resources we gain from cutting trees but we will suffer much more than we will benefit.可知,人们显然需要从砍伐树木中获得资源,但我们所遭受的损失将远远大于我们所得到的好处。所以通过上下文的语境可以判断出,第三段划线的“this”指的是我们失去的会比得到的多得多。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据最后段More than 25 of the medicines we use toda

    34、y come from plants in rainforests. It is extremely likely that our best chance to cure diseases lies somewhere in the worlds shrinking rainforests可知,我们今天使用的药物有25%以上来自雨林中的植物。我们治愈疾病的最佳机会极有可能出现在世界上正在萎缩的雨林中。所以通过关键词“More than 25 of the medicines,It is extremely likely that our best chance to cure disease

    35、s lies somewhere in the worlds shrinking rainforest”可以判断出,热带雨林有很大的药用潜力,故选B项。【11题详解】主旨大意题。通读整篇内容可知,短文介绍了热带雨林在人们生活中的重要作用,它们能吸收太阳光调节地球上的温度,减少人类得病,还能提供一些药用的植物药材为人类治病,因此,我们要保护热带雨林,不要滥垦滥伐。所以根据全篇短文的内容来看主要说的是热带雨林和环境,故短文的最佳标题是“热带雨林和环境 ”。故选C项。DThe secret of successful responseThe novel coronavirus(新冠状病毒)is an

    36、 uncommon threat. We dont know how bad it will be, nor do we know for how long it will spread. But we do know that it has already infected (感染) more than 18,000 people and killed many around the world. It also caused serious global economic damage. We need to adapt our responses to different countri

    37、es and different parts of the same country in order to limit damage. Using data well is essential to such a successful response.Data is key to all successful public health programs. In New York City, we raised tobacco taxes and made all indoor public places smoke free. Smoking rates declined at firs

    38、t but then the decline stopped. Because we had a tracking system in place, we realised that progress had stopped. So, we produced strong and direct no tobacco ads to the public. Our programs quickly reduced adult and teenager smoking, preventing more than 10,0000 deaths.Every country facing the coro

    39、navirus disease needs to strengthen their data systems to track diseases, investigate skillfully and respond fast and successfully. Fast action will save lives and save money. But building the capacity to do this isnt free. It will cost about $1 to $2 per person per year for at least 10 years - at l

    40、east 30 billion. Thats a lot of money for public health, but its a tiny part of the amount lost when we dont know what we need to know about health threats.Getting he data right is hardly quick and never easy, but it is always very important if we want to respond successfully, limit spread, and prot

    41、ect our communities and economy.12. Which of the following statements is NOT true according to the passage?A. Novel coronavirus has killed people and damaged economy.B. New York City succeeded in reducing smoking with data.C. We need a lot of money to build the capacity of fast action.D. Using data

    42、will cure people infected with novel coronavirus,13. Why does the author talk about smoking in paragraph 2?A. To warn us that smoking is harmful.B. To suggest us how to reduce smoking.C. To show the significant role of data.D. To protect peoples physical health.14. What is the authors opinion on the

    43、 building of the capacity of fast response?A. It is too expensive and many countries cannot afford it.B. It is worthwhile and necessary to develop such a capacity.C. It supports communities and saves lives and saves money.D. It requires a tiny part of the amount lost by heath threats.15. What is the

    44、 main idea of this passage?A. The widespread of novel coronavirus has killed many people.B. Using Data well is of vital importance to public health programs.C. The importance of fighting against novel coronavirus.D. The importance of raising tobacco taxes.【答案】12. D 13. C 14. B 15. B【解析】本文是说明文。新冠状病毒导

    45、致全球众多人口,造成了严重的经济损失。每个面临新冠状毒病的国家都需要加强其数据系统,以跟踪疾病、进行调查和快速成功地应对,而快速应对的秘诀是迅速而又准确地获取数据。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“We need to adapt our responses in order to limit damage. Using data well is essential to such a successful response.”可知,我们可以充分利用数据,调整应对措施,以减少新冠肺炎导致的经济损失,并不是利用数据治疗被新冠肺炎感染的病人。故选D项。【13题详解】推理判断题。第二段首句提到

    46、“Data is key to all successful public health programs.(数据是所有成功的公共卫生项目的关键。)”下文举出在纽约市所有室内公共场所禁烟的例子。通过数据跟踪系统,作者他们了解到公共场所室内禁烟有所下降,于是采取了应对措施,制作无烟广告进行宣传。该段最后一句提到“Our programs quickly reduced adult and teenager smoking, preventing more than 10,0000 deaths.”由于数据跟踪系统的作用,迅速减少了成年人和青少年吸烟,预防了更多的死亡。因此可以推断,作者谈到公共场

    47、所禁烟的例子是为了显示数据的重要作用。故选C项。【14题详解】推理判断题。第三段中提到“Fast action will save lives and save money. But building the capacity to do this isnt free. Thats a lot of money for public health, but its a tiny part of the amount lost ”快速应对将拯救生命、节省金钱。虽然建立这样的能力对公共健康来说是一大笔钱,但这只是当我们面对不知道的健康威胁时的损失的一小部分。由此可以推断,作者认为发展快速应对能力是

    48、值得的,也是必要的。故选B项。【15题详解】主旨大意题。通读全文,文章第一段提出“Using data well is essential to such a successful response.” 新冠状病毒导致全球众多人口死亡,造成了严重的经济损失。充分利用数据是成功应对新冠状病毒不必可少的;第二段首句提出“Data is key to all successful public health programs.” 数据是所有成功的公共卫生项目的关键;文章最后一段提出“it is always very important if we want to respond successfu

    49、lly, limit spread, and protect our communities and economy.” 准确的数据对于成功应对、限制病毒传播、保护我们的社区和经济是非常重要的。由此可知,文章是关于充分利用数据对公共卫生项目的重要性和意义。故选B项。第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。An acquaintance has something in common with you and merely enjoys your company for a short time. A f

    50、air-weather friend flatters (讨好)you when the sun is shining and the birds are singing. _16_They would never do the following things.Walk away when times get tough. True friendship is all about how a person helps another person when they are down and can give very little in return. Thus, take note of

    51、 who remains in your life when times get tough. Seriously,when you come out the other side of a difficult period in your life, look around you. _17_Hold hatred (憎恨)over your head. Some people will refuse to accept that you are no longer who you used to bethat you made mistakes in the past,learned fr

    52、om them, and moved beyond them. _18_ Instead,they help you repair your present and future.Pretend like they have all the answers. You may think about the people who have had the greatest positive effect on your lifethe ones who truly made a difference. _19_ True friends are the ones who sit silently

    53、 with you when you need a moment to think. Theyd always lend you a shoulder when you need to cry._20_ You deserve to be with friends who make you smilefriends who dont take you for granted and wont leave you hanging. When you notice that a friend is always taking advantage of you instead of offering

    54、 help when you need,you might need to distance yourself from them for a while. A true friend should want to give,but they shouldnt be forced to always give more than they get. A. Let you down.B. Take from you without giving back.C. The people still standing beside you are your true friendsD. True fr

    55、iends never hold the unchangeable past against you.E. True friends love and appreciate each other just the way they are.F. A true friend,on the other hand,has your very best interests at heart.G. However, youll soon realize that they arent the ones that tried to solve all your problems.【答案】16. F 17.

    56、 C 18. D 19. G 20. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一个真正的朋友决不会做的几件事。【16题详解】根据空后的“They would never do the following things.”可知,他们永远不会做下面的事情,这说明真正的朋友时刻以你的利益为重,故F项(另一方面,一个真正的朋友会把你最大的利益放在心上)符合语境。【17题详解】根据空前的“Seriously,when you come out the other side of a difficult period in your life, look around you.”可知,说真的,当你在困难

    57、时期的另一边出来的时候,看看你的周围,此处承接上文,说的是你发现了什么,故C项(站在你身边的人是你真正的朋友)符合语境。【18题详解】根据空后的“Instead,they help you repair your present and future.”可知,相反,他们会帮助你修整现在和将来,Instead表明此处会提到一种相反的做法,故D项(真正的朋友从不对你耿耿于怀)符合语境。【19题详解】根据空后的“True friends are the ones who sit silently with you when you need a moment to think.”可知,真正的朋友是那

    58、些在你需要思考的时候静静地和你坐在一起的人,故G项(然而,你很快就会意识到,他们并不是试图解决你所有的问题的人)符合语境。【20题详解】此处为本段主题句,根据每段主题句的句式特点和本段内容可知,本段讲的是真正的朋友决不会只从你身上索取而不知回报,故B项(从你身上索取而不回报)符合语境。【点睛】段落主题句是七选五的常见考点,在解题过程中一定要注意段落主题句(通常为各段首句)的同构性,即每段的主题句都有相同的句式特点,例如本篇第5题,根据第二、三、四段的首句可知,每段的主题句都是五六个词的短句,再结合本段内容,特别是最后一句“A true friend should want to give,bu

    59、t they shouldnt be forced to always give more than they get.”可知,本段讲的是真正的朋友决不会只从你身上索取而不知回报,故B项(从你身上索取而不回报)符合语境。II.语言知识及应用(共两节,满分30分)第一节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从2135各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Two years ago, my friend and I were at college. With his birthday quickly_21_, he came t

    60、o me with an unusual_22_: instead of receiving presents, he wanted to do some acts of kindness.I was_23_with such an idea._24_instead of taking for the birthday was really different. I asked him how he could come up with such a_25_idea. He told me about a TED talk he had watched on generosity, which

    61、 had inspired him. So we started to_26_creative things we could do.Our university employed some security guards to protect its students. They have to work_27_, keeping watch on every corner throughout the university. For the most part its a thankless job as most people grow_28_to seeing the guards a

    62、ll around and eventually_29_notice their presence, let alone acknowledging their efforts. How could we show them our appreciation?We decided to make a large pot of hot_30_. We hired a car and asked the driver to take us around the campus where we knew the_31_would be and we poured them each a cup of

    63、 hot chocolate. The driver was_32_a bit doubtful about the entire plan but after a while he was helping us spot the guards and our lively spirit had_33_to him as well. We met with many_34_and appreciative words. It was amazing to see how a small act or even an intention of generosity can_35_everyone

    64、s spirit.21. A. endingB. passingC. advancingD. approaching22. A. orderB. requestC. problemD. story23. A. struckB. blessedC. burdenedD. bored24. A. RefusingB. EarningC. GivingD. Donating25. A. complexB. novelC. familiarD. traditional26. A. plan outB. take overC. watch forD. hold back27. A. step by st

    65、epB. around the clockC. more or lessD. now and then28. A. addictedB. devotedC. attackedD. accustomed29. A. barelyB. previouslyC. alwaysD. generally30. A. teaB. milkC. porridgeD. chocolate31. A. workersB. studentsC. guardsD. drivers32. A. finallyB. initiallyC. occasionallyD. frequently33. A. spreadB.

    66、 movedC. happenedD. returned34. A. friendsB. difficultiesC. greetingsD. smiles35. A. monitorB. buryC. liftD. desert【答案】21. D 22. B 23. A 24. C 25. B 26. A 27. B 28. D 29. A 30. D 31. C 32. B 33. A 34. D 35. C【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者的朋友生日临近时向作者提出了一个不同寻常的请求:他不想收礼物,而是想做一些善事。在计划后,他们决定给学校的警卫送一杯热巧克力,这使他们收到了许多微

    67、笑和赞赏的话语。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:随着他生日的临近,他带着一个不同寻常的请求来找我:他不想收礼物,而是想做一些善事。A. ending结束;B. passing通过;C. advancing前进;D. approaching接近。根据下文“instead of receiving presents, he wanted to do some acts of kindness”可知是他生日临近的时候。故选D。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:随着他生日的临近,他带着一个不同寻常的请求来找我:他不想收礼物,而是想做一些善事。A. order命令,顺序;B. request需

    68、要,请求;C. problem问题;D. story故事。根据“he wanted to do some acts of kindness”可知这是一个不同寻常的请求。故选B。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:我被这样一个想法打动了。A. struck使打动;B. blessed祝福;C. burdened背负;D. bored厌烦。根据上文“ instead of receiving presents, he wanted to do some acts of kindness.”可知,作者的朋友生日不想收礼物,而是想给他人做好事,因此作者被这样的想法打动了。故选A。【24题详解】考查动

    69、词词义辨析。句意:生日时给予而不是收礼物真的很不一样。A. Refusing拒绝;B. Earning赚得;C. Giving给予;D. Donating捐献。根据“instead of taking”可知是给予。故选C。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:我问他怎么能想出这样一个新奇的想法。A. complex复杂的;B. novel新奇的;C. familiar熟悉的;D. traditional传统的。根据上文“was really different”可知这是一个新奇的想法。故选B。【26题详解】考查动词短语辨析。句意:所以我们开始计划我们可以做的创造性的事情。A. plan ou

    70、t计划,策划;B. take over接管;C. watch for当心;D. hold back隐瞒。根据“creative things we could do”可知开始计划。且下文的“The driver was12a bit doubtful about the entire plan ”也有提示。故选A。【27题详解】考查副词词义辨析。句意:他们必须夜以继日地工作,在大学的每个角落都保持监视。A. step by step逐步地;B. around the clock日以继夜地;C. more or less或多或少;D. now and then偶尔,有时。根据“keeping w

    71、atch on every corner throughout the university”可知他们必须夜以继日地工作。故选B。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:在很大程度上,这是一项吃力不讨好的工作,因为大多数人已经习惯了周围都是警卫,最终几乎没有注意到他们的存在,更不用说承认他们的努力了。A. addicted上了瘾的;B. devoted忠诚的;C. attacked攻击的;D. accustomed习惯的。短语grow accustomed to“习惯于”,根据“For the most part its a thankless job ”可知大多数人已经习惯了周围都是警卫。故

    72、选D。【29题详解】考查副词词义辨析。句意:在很大程度上,这是一项吃力不讨好的工作,因为大多数人已经习惯了周围都是警卫,最终几乎没有注意到他们的存在,更不用说承认他们的努力了。A. barely几乎不,仅仅;B. previously以前,预先;C. always总是;D. generally通常。根据“let alone acknowledging their efforts”可知,几乎没有注意到他们的存在,更不用说承认他们的努力。故选A。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:我们决定煮一大锅热巧克力。A. tea茶;B. milk牛奶;C. porridge粥;D. chocolate巧克

    73、力。根据下文“we poured them each a cup of hot chocolate”可知是煮一大锅热巧克力。故选D。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:我们租了一辆车,请司机带我们转校园里警卫会在的地方,我们给他们每人倒了一杯热巧克力。A. workers工人;B. students学生;C. guards警卫,守卫;D. drivers司机。根据上文“Our university employed some security guards to protect its students. ”可知是给警卫准备热巧克力。故选C。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:司机起初对整

    74、个计划有点怀疑,但过了一段时间,他帮我们找到了警卫后,我们的活跃精神也感染了他。A. finally最终;B. initially最初;C. occasionally偶尔,间或;D. frequently频繁地。根据“ but after a while he was helping us spot the guards”可知司机起初对整个计划有点怀疑。故选B。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:司机起初对整个计划有点怀疑,但过了一段时间,他也开始帮助我们找警卫,我们的活跃精神也感染了他。A. spread传播,展开,散布;B. moved移动;C. happened发生;D. return

    75、ed返回。根据“ he was helping us spot the guards”可知,司机也开始帮着找敬畏,由此可知我们的活跃精神也传播给了他,即感染了他。故选A。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:我们收到了许多微笑和赞赏的话语。A. friends朋友;B. difficulties困难;C. greetings问候;D. smiles微笑。根据“and appreciative words”可知我们收到了许多微笑。故选D。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:看到一个小小的行为,或者甚至是一个慷慨的意图,都能提升每个人的精神,真是令人惊讶。A. monitor监控;B. bury

    76、埋藏;C. lift提高,举起;D. desert遗弃,舍弃。根据“ It was amazing to see”和“everyones spirit”可知,此处是指善良的行为或意图能提升每个人的精神。故选C。第二节:(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Kite flying dated from China and became popular around the country. With a long history, it is considered as the_36_(early) aircraft we ha

    77、ve ever known. Kites were used for military(军事的)purposes in the very. beginning, such as measurement and signaling. Later kite flying gradually became_37_outdoor activity for recreation as well as art and_38_(be) warmly welcome for centuries.In the past, people fastened bamboo-made whistles onto a k

    78、ite. While_39_(fly) through the wind, it produced sound like the music produced by gu-zheng, _40_is a traditional Chinese instrument. Therefore, kite has_41_(it) modern name as fengzheng.In the 7th century, kite_42_(introduce) to neighboring countries including Korea and Japan. Around the 13th centu

    79、ry, Marco Polo introduced it to Europe and Arab countries.Around the Qingming Festival, usually on early April, many people fly kites in public squares. The sky is dotted with kites of different designs, such as dancing butterflies, bounding dragons, and swimming fish. When people look at those kite

    80、s, they feel as if they were flying away with the kites_43_(escape) the noisy world and step into the nature with their body and soul. Besides, it is a way for people to pray_44_blessings and fortune.The traditional Chinese kite expresses_45_(harmonious) between human and nature, a long-held belief

    81、treasured by the Chinese people.【答案】36. earliest 37. an 38. has been 39. flying 40. which 41. its 42. was introduced 43. to escape 44. for 45. harmony【解析】这是一篇说明文。文章介绍了风筝的由来、历史和意义。【36题详解】考查形容词的最高级。句意:它有着悠久的历史,被认为是我们所知道的最早的飞机。根据名词aircraft 可知此处要用形容词,由we have ever known和冠词the可知用形容词的最高级。故填earliest。【37题详解

    82、】考查冠词。句意:后来风筝逐渐成为一种休闲和艺术的户外活动,几百年来一直受到热烈欢迎。根据名词activity可知此处要用冠词,由形容词outdoor/atdr/可知用不定冠词an。泛指“种休闲和艺术的户外活动”。故填an。【38题详解】考查现在完成时的被动语态。句意:后来风筝逐渐成为一种休闲和艺术的户外活动,几百年来一直受到热烈欢迎。由for centuries可知时态是现在完成时,根据主语是kite flying,可知此处要用被动语态。故填has been。【39题详解】考查省略句。句意:它在风中飞翔时发出的声音就像中国传统乐器古筝发出的音乐。根据主句谓语produced可知此处要用非谓语

    83、动词,此处是While引导的省略句,省略了主语和be动词,即While (it was) flying through the wind。故填flying。【40题详解】考查非限制性定语从句的关系词。句意:它在风中飞翔时发出的声音就像中国传统乐器古筝发出的音乐。此处是一个非限制性定语从句,先行词为gu-zheng,定语从句中缺少主语,可知此处要用关系代词which。故填which。【41题详解】考查代词。句意:因此,风筝有它的现代名字“风筝”。根据modern name 可知此处要用形容词性代词。故填its。【42题详解】考查时态和语态。句意:公元7世纪,风筝被传到邻国,包括朝鲜和日本。由In

    84、 the 7th century可知时态是一般过去时,根据主语kite和introduce之间是动宾关系,可知此处谓语动词要用被动语态。故填was introduced。【43题详解】考查动词不定式。句意:当人们看到这些风筝的时候,他们觉得好像他们正在放飞风筝逃离嘈杂的世界,使他们的身体和灵魂进入大自然。由谓语动词were flying away可知此处要用非谓语动词,根据the noisy world and step into the nature 可知此处要用动词不定式,表示目的。故填to escape。【44题详解】考查介词。句意:此外,它还是人们祈求祝福和财富的一种方式。短语pray

    85、 for“祈求,恳求”,根据blessings and fortune可知此处要用for。故填for。【45题详解】考查名词。句意:中国传统的风筝表达了人与自然的和谐,这是中国人长期以来所珍视的信仰。根据谓语动词expresses可知此处要用名词,做宾语。故填harmony。III.写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假设你是李华,你的英国朋友Ken来信询问中国人过春节的风俗习惯。请你结合自己家乡的实际情况给他回信,内容包括:1.春节的简介;2.过节的风俗习惯;3.邀请他来中国过春节。注意:1.要求词数:80左右;2.可根据情况增加细节,使行文连贯;3.开头和结束语已写好。D

    86、ear Ken,_Im looking forward to your reply. Best wishes!Yours sincerely,Li Hua【答案】Dear Ken,Learning from your letter that you want to know something about how Chinese celebrate the Spring Festival, I am writing to tell you something about it.The Chinese Spring Festival usually falls in January or Feb

    87、ruary, which lasts for about 15 days. Before it, not only do we usually clean the house thoroughly to sweep away the misfortune, but do some decoration. Then we hold different activities to celebrate the festival, such as dragon dancing, setting fireworks, playing sports and so on.I hope you can com

    88、e and join us. I am sure you will be greatly impressed. (98 words)Im looking forward to your reply. Best wishes!Yours sincerely,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国朋友Ken回信,结合自己家乡的实际情况介绍中国人过春节的风俗习惯。详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时。结构:总-分-总法要点:1.春节的简介;2.过节的风俗习惯;3.邀请他来中国过春节。第二步:列提纲 (重点词组)learn from;the S

    89、pring Festival;clean the house;sweep away;do some decoration;such as;dragon dancing;set fireworks;play sports;be greatly impressed第三步:连词成句1. Learning from your letter that you want to know something about how Chinese celebrate the Spring Festival, I am writing to tell you something about it.2. The C

    90、hinese Spring Festival usually falls in January or February, which lasts for about 15 days.3. Before it, not only do we usually clean the house thoroughly to sweep away the misfortune, but do some decoration.4. Then we hold different activities to celebrate the festival, such as dragon dancing, sett

    91、ing fireworks, playing sports and so on.5. I hope you can come and join us.6 I am sure you will be greatly impressed. 根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表时间先后:before;then;2.表并列补充关系:and;not onlybut also连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 Learning from your letter that you want to

    92、 know something about how Chinese celebrate the Spring Festival, I am writing to tell you something about it.(使用了现在分词作状语和由that引导的宾语从句)高分句型2 The Chinese Spring Festival usually falls in January or February, which lasts for about 15 days.(使用了由which引导的非限制性定语从句)高分句型3 Before it, not only do we usually cl

    93、ean the house thoroughly to sweep away the misfortune, but do some decoration.(使用了not only位于句首的部分倒装句)第二节(满分25分):47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。He met her at a party. She was so outstanding, with many boys around her, while he was so ordinary, with nobody paying attention to him.At the end

    94、of the party, he invited her to have coffee with him. She was surprised, but out of politeness, she agreed.They sat in a nice coffee shop. He was too nervous to say anything, and she felt uncomfortable, thinking, “Please let me go home.”Suddenly he asked the waiter, “Would you please give me some sa

    95、lt? Id like to put it in my coffee.”Everybody stared at him. So strange! His face turned red, but, still, he put the salt in his coffee and drank it.She asked him curiously, “Why do you have this hobby?”He replied, “When I was a little boy, I was living near the sea. I liked playing in the sea, and

    96、I could feel the taste of the sea, just like the taste of the salty coffee. Now every time I have the salty coffee, I always think of my childhood. I miss so much my hometown and my parents who are still living there.”While saying that he couldnt hold back his tears. She was deeply touched. Thats hi

    97、s true feeling, from the bottom of his heart. A man who can speak out his homesickness must be a man who loves home, cares about home, and has responsibility for his family.Then she also started to speak about her faraway hometown, her childhood, and her family. That was a really nice talk, also a b

    98、eautiful beginning of their story.They continued to date. She found that actually he was a man who met all her demands: he was kind-hearted, warm and careful. He was such a good person but she almost missed him.Thanks to his salty coffee! Then the story went on just like every beautiful love story:

    99、the princess married the prince, and then they were living in happinessAnd, every time she made coffee for him, she put some salt in the coffee.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡相应位置作答。After 40 years, he passed away, leaving her a letter._Learning the truth while reading the letter,_【答案】After 40 years, h

    100、e passed away, leaving her a letter. It said, “My dearest, please forgive my only lie I told you the salty coffee. Remember the first time we dated? I was so nervous that I said salt. Actually I wanted some sugar.” He said many times he wanted to tell her the truth, but he was afraid of losing her.

    101、He also told her having her with him was his biggest happiness in his life. If he could live for a second time, he still wanted to marry her.Learning the truth while reading the letter, she wept, with tears rolling down her face. Never had she doubted it. Thinking that every time he drank the strang

    102、e taste of coffee, she found her heart ached a lot. Her husband was such a kind-hearted and considerate man that he hid the truth for his whole life. How deeply he loved her! Someday, someone asked her, “Whats the taste of salty coffee?” “Its sweet,” she replied.【解析】【分析】本文以咸咖啡为线索展开,讲述了男主和女主因先咖啡结缘、相知

    103、相爱、最终成为夫妇,但咸咖啡其实是男主一个善意的谎言。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“40年后,他去世了,给她留下了一封信。” 可知,第一段可描写他终于说出来真相,他十分懊悔,祈求她的原谅。由第二段首句内容“她一边读着信,一边了解事情的真相” 可知,第二段可描写她读信时的表情和心理活动新流满面,原谅了他的谎言,痛惜他喝了这么多年奇怪的咸咖啡。但咸咖啡让她觉得他们的爱情,很甜。2.续写线索:男主说出真相并解释缘由女主得知真相流泪满面痛惜丈夫喝了这么多年咸咖啡对他们爱情的感触。3.词汇激活行为类原谅:forgive sb./excuse sb.告知真相:tell sb. the truth

    104、/the truth to be told/deserve to know the truth情绪类心痛:heart ache a lot/feel heart ache/break ones heart害怕:be afraid of/strike fear into/be scared of【点睛】高分句型1 I was so nervous that I said salt.(使用了sothat引导的结果状语从句)高分句型2 If he could live for a second time, he still wanted to marry her.(使用了if引导的条件状语从句)高分句型3 Thinking that every time he drank the strange taste of coffee, she found her heart ached a lot. (使用了现在分词作状语和由that引导宾语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:广东省揭阳市揭东区2021届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-458927.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1