广东省普通高中2022届高三上学期9月阶段性质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省普通高中2022届高三上学期9月阶段性质量检测英语试题 WORD版含解析 广东省 普通高中 2022 届高三 上学 阶段性 质量 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届广东省普通高中高三上学期9月阶段性质量检测英语试题考生注意:1.本试卷由三个部分组成。满分120分,考试时间120分钟。2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。3.本卷命题范围:高考范围。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AExciting Adventure Options
2、to Choose From!BIRD WALK(Any time of year)-Join us for a private bird walk through our sanctuary(保护区)。 The Bents grasslands, trees and woods provide great habitat(栖息地)for birds moving from one place to another, such as Warblers, Vireos, Indigo Buntings, Thrushes, Orioles, and more. This walk will be
3、 made to the members in your party.Suitable for ages 5 and upProgram Fee:$150NATURE HIKE(Any time of year)-Take a private hike with Bent of the River! Your personal guide will show you notable habitats and wildlife around the center trails. Nature is exciting and always changing, so you never know w
4、hat we will find along the way! This program is ideal for people who want to enjoy beautiful scenery while hiking.Suitable for ages 8 and upProgram Fee:$150POMPERAUG RIVER EXPLORATION(June and July only)-Many fascinating creatures live in and around the Pomperaug River! During this recreational(休闲的)
5、 program, an Audubon naturalist will share the human and natural history of the river and teach you how to catch fish and animals. The Bent will supply you with necessary tools, such as nets, containers, and field guides. Once the animals are caught, we will observe and identify(确定身份) them and learn
6、 how they can help show the health of the river before we put them back to the wild.Suitable for ages 8 and upProgram Fee:$150OWL PROWL(January and February only)-Enjoy a special guided adventure in search of one of the most beloved groups of birds-owls(猫头鹰)!We will be prowling for owls on a walk th
7、rough the grassland and forests in hopes of seeing one of the three owl species known to live in Connecticut: the Great-horned Owl, Barred Owl, or Eastern Screech-Owl.Evening eventSuitable for ages 10 and upProgram Fee:$2251. Which of the programs is suitable for the Browns with a girl of five years
8、 old?A. BIRD WALK.B. NATURE HIKE.C. POMPERAUG RIVER EXPLORATION.D. OWL PROWL.2. What will you do with the fish you catch in POMPERAUG RIVER EXPLORATION?A. Find out their health.B. Do a scientific research.C. Cook them as food on the table.D. Set them free back to the river.3. Whom is this text writt
9、en for?A. Students.B. Teachers.C. Scientists.D. Adventurers.【答案】1. A 2. D 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了四个令人兴奋的冒险选择,介绍了适龄人群,项目内容和价钱。【1题详解】细节理解题。根据BIRD WALK中的“Suitable for ages 5 and up(适合5岁及以上儿童观看)”;NATURE HIKE下的“Suitable for ages 8 and up(适合8岁及以上儿童观看)”;POMPERAUG RIVER EXPLORATION下的“Suitable for ages 8
10、and up(适合8岁及以上儿童观看)”以及OWL PROWL下的“Suitable for ages 10 and up(适合10岁及以上儿童观看)”可知,Bird Walk适合Browns带着5岁的女儿参加,故选A。【2题详解】细节理解题。根据POMPERAUG RIVER EXPLORATION中的“Once the animals are caught, we will observe and identify them and learn how they can help show the health of the river before we put them back to
11、 the wild.(一旦这些动物被捕获,我们将观察和识别它们,并学习它们如何帮助显示河流的健康,然后我们将它们放回野外。)”可知,在捉鱼之后,在了解了相关情况之后,游客还得要把鱼放生回到河里。故选D。【3题详解】推理判断题。综合标题及全文的内容可知,本文所广告的内容都是一些探险项目。因此,这类文章的写作对象应是那些探险爱好者。故选D。BA Virginia teen is doing his part to make sure frontline health care workers are getting the meals they need to help them take car
12、e of themselves and others.Arul Nigam, 17, of Tysons Corner, Va. , has had to make several adjustments since his school year ended abruptly in mid-March due to the coronavirus pandemic(新冠疫情)。“We didnt have any classes for like over a month and then after that there were a lot of technical difficulti
13、es. So I started to have a lot more free time,” he tells Yahoo Life. “It was really saddening, but it was also something that really surprised me, that our health care workers are facing something like that,” Nigam says. “So I wanted to see what I could do to help them because obviously, theyre sacr
14、ificing so much and giving so much for all of us. ”In late March, the teen started fundraising efforts with the help of friends and family to help these health care workers receive much-needed meals. He also began doing research about what hospitals had the most amount of coronavirus cases, so he co
15、uld prioritize those places first. He was also arranging for the orders to be fulfilled at local family-owned restaurants impacted by shutdown orders. So far, Nigam has delivered over 1,000 meals to 22 hospitals in 13 states, including New York, Massachusetts and Maryland.Nigams efforts have not onl
16、y helped health care workers, but restaurants as well. With quarantine restrictions taking a toll on the food industry, places like Best Coast Burrito in Oakland, Calif. , have lost business over the last few weeks. Best Coasts owner,Alvin Shen, tells Yahoo Life that being able to partner with Arul
17、and others in efforts to feed those on the frontline has been a big help.4. What would Nigam probably do according to his words?A. Study at home by himself.B. Spend the more free time playing.C. Donate some money to health care workers.D. Do something helpful for health care workers.5. What is Nigam
18、s priority when delivering food?A. The urgency of meals.B. The severity of the virus.C. The number of doctors.D. The position of hospitals.6. What does the phrase “taking a toll on” in the last paragraph mean?A. Turning a blind eye to.B. Keeping an eye on.C Causing lots of damage to.D. Answering com
19、pletely for.7. Where can you probably read this text?A. Science fiction.B. Fashion magazine.C. Life magazine.D. Entertainment newspaper.【答案】4. D 5. B 6. C 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一位十七岁的少年在新冠疫情期间为前线的人提供食物所做的努力。【4题详解】推理判断题。根据第二段中的“So I wanted to see what I could do to help them(所以我想看看我能做些什么来帮助他们)”可推
20、断,Nigam会做一些对卫生保健工作者有帮助的事情。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第四段中的“He also began doing research about what hospitals had the most amount of coronavirus cases, so he could prioritize those places first.(他还开始研究哪些医院的冠状病毒病例最多,这样他就可以优先考虑这些地方。)”可知,他送食物时优先考虑病毒的严重性。故选B。【6题详解】词义猜测题。根据最后一段中的“have lost business over the last f
21、ew weeks(在过去几周失去了生意)”可知,新冠疫情限制对食品业造成了很大损失。所以taking a toll on为“造成了很大损失”之意。故选C。【7题详解】推理判断题。文章讲述了一位十七岁的少年在新冠疫情期间,不畏艰辛与危险为医务工作者免费送餐。可推断与生活栏目有关。故选C。CIn May this year, as part of our 150th anniversary, we asked readers aged between 18 and 25 to enter an essay competition. The task was to tell us, in no mo
22、re than 1,000 words, what scientific advance they would most like to see in their lifetimes, and why it mattered to them.The response was phenomenal: we received 661 entries. Some entrants hoped that science would make their lifetimes much longer than they can currently expect. Many looked forward t
23、o work that will end climate change. Others wanted to see advances in our understanding of human history, crop growth, space exploration, and medical technologies. The ideas were inspiring.The winner is a compelling essay by Yasmin Ali, a PhD student at the University of Nottingham, UK. Ali submitte
24、d a piece on Beethoven, her brothers hearing loss and the science which she hoped would one day cure it. It stood out to the judges as a reminder of why many scientists do research: to make the world better tomorrow than it is today.All essays were judged by a group of Nature editors. The top ten su
25、bmissions were then ranked by three members of a separate judging group: Magdalena Skipper, editor-in-chief of Nature; Faith Osier, a researcher; and Jess Wade, a physicist. All submissions were kept anonymous throughout the process.We also selected two runners-up(非冠军的获奖者).Physicist Robert Schittko
26、at Harvard University in Cambridge, Massachusetts, proposes that nuclear fusion(核聚变) could offer a solution to the climate crisis, in a piece that effortlessly mixes grand ambition with gentle humour. And chemist Matthew Zajac at the University of Chicago in Illinois wrote a powerful personal accoun
27、t of why he wants to see advances in the field of same-sex reproduction.The results show that todays young scientists have a wealth of ideas, talent and conviction that research can transform their world. We look forward to seeing what they do next.8. Whats the essay competition about?A. The scienti
28、fic expectation.B. The fantastic scientific ideas.C. The dreams of future life.D. The celebration of anniversary.9. Why Yasmin Ali was chosen the winner?A. She showed great talent in music.B. She found the cure for the loss of hearing.C. She appealed for people to care about hearing loss problem.D.
29、She reminded people to remember the meaning of science development.10. What can we learn about the result of the essay competition?A. Robert Schittko won the second place.B. There were two winners in the essay competition.C. Matthew Zajac presented his view of same-sex reproduction.D. The two runner
30、s-up were selected for the same field they chose.11. What is the authors attitude to the competitors ideas about science expectations?A. Doubtful.B. Favorable.C. Impossible.D. Ignorant.【答案】8. A 9. D 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了一次征文比赛的评选结果。比赛要求参赛者用1000词以内的文字描述他们有生之年最想看到的科学进步。参赛者提交的文章令人印象深刻。【8题详解】
31、细节理解题。根据第一段中“The task was to tell us, in no more than 1,000 words, what scientific advance they would most like to see in their lifetimes, and why it mattered to them. (任务是用不超过1000个字的文字告诉我们,在他们的有生之年,他们最想看到的科学进步是什么,以及为什么这对他们很重要。)”可知,征文比赛是关于科学的期望的。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“Ali submitted a piece on Beeth
32、oven, her brothers hearing loss and the science which she hoped would one day cure it. It stood out to the judges as a reminder of why many scientists do research: to make the world better tomorrow than it is today. (Ali提交了一篇关于Beethoven、她弟弟的听力损失以及她希望有一天能治愈它的科学的文章。它让评委们印象深刻,这件事提醒了许多科学家为什么要做研究:为了让世界明天
33、比今天更美好。)可知,Yasmin Ali之所以被选为获胜者,是因为她提醒人们记住科学发展的意义。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“And chemist Matthew Zajac at the University of Chicago in Illinois wrote a powerful personal account of why he wants to see advances in the field of same-sex reproduction. (伊利诺伊州芝加哥大学的化学家Matthew Zajac写了一篇强有力的个人文章,阐述了他为什么希望看到
34、同性繁殖领域的进步。)”可知,关于征文比赛的结果我们可以了解到,Matthew Zajac提出了他对同性繁殖的看法。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“The results show that todays young scientists have a wealth of ideas, talent and conviction that research can transform their world. We look forward to seeing what they do next. (这些结果表明,今天的年轻科学家有丰富的想法、才能和信念,研究可以改变他们的世
35、界。我们期待着他们下一步的行动。)”可以推知,作者对参赛者关于科学期望的观点持“称赞的”态度。故选B项。DAs artificial intelligence(AI) systems become more advanced, we can expect them to be used more often in the world of human medicine and healthcare. AI is designed to imitate(模仿) the human brain in decision making and learning, so with the computi
36、ng power to learn tasks in days or even hours, it is possible to create medical AIs that rapidly outperform doctors in certain tasks.Data plays a hugely important role in helping AI systems learn about human medicine. AI systems are trained on large data sets gathered from real-life cases. Providing
37、 detailed patient information in quantities is a crucial factor for their success.One of the most important areas for influencing global health is in the field of epidemiology(流行病学)。 Predicting disease outbreaks can save millions of lives by having resources ready should the worst happen. Startup AI
38、ME has successfully combined public health data with machine learning and AI to create a prediction engine capable of anticipating epidemics months in advance with great accuracy.Another field where medical AIs are making rapid advances is in diagnostics(诊断学)Doctors base a lot of decisions on inform
39、ation from X-ray, CT and MRI images. Speeding up. diagnoses from patient scans can rapidly improve patient care and outcomes. Computer vision AIs use pattern recognition to work through these images with incredible speed and accuracy. They have been able to outperform junior doctors and even senior
40、specialists in some tests. Cardiologist(心脏科医生)Rima Arnaout developed an AI that beat human experts at correctly interpreting echocardiograms(超声心动图)by 92 percent to 79 percent. She said that despite the result there is no prospect of AI replacing human doctors any time soon. “As cardiologists, we rea
41、d the images and then go to see the patient,” she said. “So were both reading images and practicing medicine. I dont think that the second piece will be taken over so quickly. ”The acceptance of AI in medicine will continue to gather pace in the future as it becomes more widespread.12. What played a
42、 big role in helping AI systems know of human medicine?A. Certain tasks.B. Large data.C. The skill to imitate.D. The increasing demand.13. Why is Startup AIME mentioned in paragraph 3?A. To illustrate predicting disease is possible.B. To call on doctors to focus on public health data.C. To prove its
43、 a successful company in global health.D. To let readers realize the importance of early success.14. What do we know about computer vision AIs?A. They do better than doctors in some tests.B. They speed up diagnoses from patient scans.C. They can rapidly improve patients conditions.D. They analyze in
44、formation from X-ray, CT and MRI images.15. What do Rima Arnaouts words in paragraph 5 imply?A. AIs are not so smart as human doctors.B Its not easy for AIs to take the place of human doctors.C. A cooperation between AIs and human doctors is a must.D. Human doctors are playing a big role in practici
45、ng medicine.【答案】12. B 13. A 14. A 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了人工智能(AI)系统人类医学和医疗保健领域的应用。【12题详解】细节理解题。根据第二段“Data plays a hugely important role in helping AI systems learn about human medicine.(数据在帮助人工智能系统了解人类医学方面发挥着非常重要的作用。)”可知,在帮助人工智能系统了解人类医学方面,大数据发挥了重要作用。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第三段“Startup AIME has succes
46、sfully combined public health data with machine learning and AI to create a prediction engine capable of anticipating epidemics months in advance with great accuracy.(创业公司AIME成功地将公共健康数据与机器学习和人工智能相结合,创建了一个预测引擎,能够非常准确地提前几个月预测流行病。)”可知,这里提到Startup AIME是为了说明预测疾病是可能的。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第四段“Computer vision
47、 AIs use pattern recognition to work through these images with incredible speed and accuracy. They have been able to outperform junior doctors and even senior specialists in some tests.(计算机视觉AI利用模式识别技术以令人难以置信的速度和准确性处理这些图像。在一些测试中,他们的表现已经超过了初级医生,甚至是高级专家。)”可知,计算机视觉人工智能在一些测试中,他们比医生做得更好。故选A。【15题详解】推理判断题。
48、根据第五段中Rima Arnaout说的话“So were both reading images and practicing medicine. I dont think that the second piece will be taken over so quickly.(所以我们在阅读图像的同时也在行医。我不认为第二部分会这么快被接管。)”可推断,Rima Arnaout认为,尽管结果如此,但AI不可能很快取代人类医生。故选B。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Columbus Da
49、y is on the second Monday of October, in the United States. _16_.That means most federal offices are closed.The holiday honors the first visit to America by the Italian explorer Christopher Columbus. Columbus thought he could reach the Far East by sailing west across the Atlantic Ocean from Europe.
50、He was right, but he was also wrong. He thought the world was much smaller than it is. _17_.Columbus and his crew arrived in October 1492 on an island they called San Salvador, in todays Bahamas. They explored that island and nearby islands now known as Cuba and Hispaniola. _18_. That is why he call
51、ed the people who lived on the islands “Indians”。_19_, even though local plants where he explored were unknown in Europe or Asia, and native people did not understand any languages spoken in the East.Columbus made several other trips to what was called the New World. He saw the coast of South Americ
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-459754.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
