广东省梅州市2020-2021学年高二下学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省梅州市2020-2021学年高二下学期期末英语试题 WORD版含解析 广东省 梅州市 2020 2021 学年 高二下 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、梅州市高中期末考试试卷高二英语本试卷满分150分。考试用时130分钟。注意事项:1.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡 皮擦干净后,再选涂其它答案,答案不能答在试卷上。不按要求填涂的,答案无效。考生必 须保持答题卡的整洁。2.非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相 应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不 按以上要求作答的答案无效。第一部分:听力(共两节,满分25分)第一节 听力理解(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题
2、中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读 下一小题。每段对话仅读一遍。1.Question (听录音)A. By train. B. By car. C. By air.2.Question (听录音)A. See a movie. B. Go out for a meal. C. Have a party.3.Question (听录音)A. To take a trip. B. To teach in a school. C. To learn Japanese.4.Question (听录音)A. Take
3、care of his bird.B. Help him with his work.C Go out of town with him.5. Question (听录音)A. Where Joyce comes from.B. What Joyces hometown is like.C. Why Joyces hometown is boring.第二节(共5小题海小题L 5分,满分7.5分)听下面2段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项 中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后,各小题将给出
4、5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题6. Question (听录音)A Friends. B. Colleagues. C. Strangers.7. Question (听录音)A. They are both designers.B. They work for the same company.C. They are both in the IT industry.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题8. Question (听录音)A. Its screen always goes black.B. Its button doesnt w
5、ork properly.C. Its battery runs out very quickly.9. Question (听录音)A. For a week. B. For a month. C. For half a month10. Question (听录音)A. Rude. B. Sincere. C. Impatient.第三节 情景问答(共5小题;每小题2分,满分10分)In this part, you are required to act as a role and complete three communicative tasks: listen to a speak
6、er, ask the speaker three questions and then answer five questions.Now please listen to the speaker.情景介绍角色:你是Mary,男的是Henry,你们是同事。任务:(1)向Henry提问。(2)根据所获取的信息,回答相关问题。生词:scared 害怕;Yellowstone National Park 黄石国家公园Now please ask the speaker three questions.(1)你开车多少年了?(2)你喜欢开车去全国各地旅游吗?(3)你最近去什么地方旅行了吗?Now p
7、lease get ready to answer five questions.11._12._13._14._15._第二部分:阅读理解(共两节,满分3Z 5分)第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列3篇短文,从每小题后所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡 上将该选项涂黑。ALOI EnglishEnglish Conversation ClassesTake English conversation classes with native English - speaking teachers from the United States, Irel
8、and and Australia, live, 1 - on - 1.This is by far the best way to improve your real spoken English and listening abilities and get to a level where you can use it in real - life situations. Our teachers mainly carry on conversations about work in different fields, such as business, finance, politic
9、s and travel. However, if you like, you can have normal day - to - day conversations about events, weather, etc. If you would like to learn some grammar during conversation, we can do that too!Our English Conversation classes : Your conversations will always be with a native English speaker. You can
10、 choose the time, day and teacher for each class. The classes are made for each student individually. They will be at your level, studying what you need and what interests you.Packages10 Classes Package $ 229.90Interested in taking 10, 55 - minute conversation English classes?Schedule a first free c
11、lass with LOI English and talk to the teacher about it. After that, you can arrange to take our 10 - class conversation English course.20 Classes Package $ 439,80Interested in taking 20, 55 - minute conversation English classes?Schedule a first free class with LOI English and talk to the teacher abo
12、ut it. After that, you can arrange to take our 20 - class conversation English course.1. What do the classes mainly focus on?A. Daily conversations.B. Work - related topics.C. Grammar rules.D. Area - based accents.2. Which is NOT offered to the students?A. Native English - speaking teachers.B. Perso
13、nalized courses.C. Choice of class time and teacher.D. Offline learning materials.3. What should a student do first if he decides on either of the packages?A. Arrange a free class with LOI English.B. Bargain with LOI English for lower fees.C. Choose an experienced LOI English teacher.D. Make a promi
14、se to sit through each class.【答案】1. B 2. D 3. A【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了一个英语会话课程的相关情况。【1题详解】细节理解题。根据第二段“Our teachers mainly carry on conversations about work in different fields, such as business, finance, politics and travel.(我们的老师主要进行不同领域的工作对话,比如商业、金融、政治和旅游。)”可知,这个英语会话课程主要聚焦于与工作相关的一些话题。故选B。【2题详解】细节
15、理解题。根据Our English Conversation classes中的“ Your conversations will always be with a native English speaker. You can choose the time, day and teacher for each class. The classes are made for each student individually. They will be at your level, studying what you need and what interests you. (你的对话总是和以
16、英语为母语的人。您可以选择上课的时间、日期和老师。每个学生都有自己的课程。他们会和你的水平一样,研究你需要的和你感兴趣的东西。)”可知,线下学习材料不提供给学生。故选D。【3题详解】细节理解题。根据文章最后两段“Interested in taking 10, 55-minuteconversationEnglishclasses? Schedule a first free classwithLOIEnglishand talk to the teacher about it. (对上20或55分钟的英语会话课感兴趣吗?用LOI英语安排第一堂免费课,并和老师谈谈。之后,你可以安排参加我们20
17、班的会话英语课程。) ”可知,在上课前,学生应和 LOIEnglish预约并安排一节免费课程。故选A。BOne day when I was 12, my mother gave me an order: I was to walk to the public library, and borrow at least one book for the summer. This was one more weapon for her to defeat my strange problem inability to read.In the library, I found my way into
18、 the Childrens Room. I sat down on the floor and pulled a few books off the shelf at random. The cover of a book caught my eye. It presented a picture of a beagle. I had recently had a beagle, the first and only animal companion I ever had as a child. He was my secret sharer, but one morning, he was
19、 gone, given away to someone who had the space and the money to care for him. I never forgot my beagle. Without opening the bookAmos, the Beagle with a Plan ,1 borrowed it from the library for the summer.Under the shade of a bush, I started to read about Amos. I read very, very slowly with difficult
20、y. Though pages were turned slowly, I got the main idea of the story about a dog who, like mine, had been separated from his family and who finally found his way back home. That dog was my dog, and I was the little boy in the book. At the end of the story, my mind continued the final scene of reunio
21、n, on and on, until my own lost dog and I were, in my mind, running together.My mothers call returned me to the real world. I suddenly realized something: I had read a book, and I had loved reading that book.I never told my mother about my “miraculous” experience that summer, but she saw a slow but
22、remarkable improvement in my classroom performance during the next year. And years later ,she was proud that her son had read thousands of books, was awarded a PhD in literature, and authored his own books, articles, poetry and fiction. The power of the words has held.4. The authors mother told him
23、to borrow a book in order to _.A. let him spend a meaningful summerB. encourage him to do more walkingC. help cure him of his reading problemD. make him learn more about weapons5. The book caught the authors eye because .A. it reminded him of his own dogB. he found its title easy to understandC. it
24、contained pretty pictures of animalsD. he liked childrens stories very much6. Which one could be the best title of the passage?A. Mums Strict Order.B. My Passion for Reading.C. Reunion with My Beagle.D. The Charm of a Book.【答案】4. C 5. A 6. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了作者12岁时,母亲为了治愈他的阅读问题让他每天去图书馆至少借一本书,最后作者
25、被一本书吸引,爱上阅读的故事。【4题详解】细节理解题。根据第一段“One day when I was 12, my mother gave me an order: I was to walk to the public library, and borrow at least one book for the summer. This was one more weapon for her to defeat my strange problem inability to read.(我12岁时的一天,妈妈给我下了一道命令:暑假里每天我要去公共图书馆至少要借一本书。 这是她解决我不识字这一
26、奇怪问题的又一个武器)”可知,作者的母亲告诉他每天借一本书来帮助治愈他的阅读问题。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“In the library, I found my way into the Childrens Room. I sat down on the floor and pulled a few books off the shelf at random. The cover of a book caught my eye. It presented a picture of a beagle. I had recently had a beagle, the firs
27、t and only animal companion I ever had as a child.(在图书馆里,我找到了“儿童室”。我坐在地板上,随手从书架上拿了几本书。一本书的封面引起了我的注意。上面画的是一只小猎犬。我最近有了一只小猎犬,这是我孩提时代的第一个也是唯一一个动物伴侣)”可知,这本书引起了作者的注意,因为它使他想起了他自己的狗。故选A。【6题详解】主旨大意题。根据最后一段中“And years later ,she was proud that her son had read thousands of books, was awarded a PhD in literatu
28、re, and authored his own books, articles, poetry and fiction. The power of the words has held.(多年以后,她为她的儿子读了成千上万本书,获得了文学博士学位,自己写书、文章、诗歌和小说而自豪。文字的力量依然强大)”结合主要讲述了作者12岁时,母亲为了治愈他的阅读问题让作者每天去图书馆至少借一本书,最后作者被一本书吸引,爱上阅读的故事。可知,D选项“书的魅力”最符合文章标题。故选D。CThe health benefits of staying active are already well-known.
29、 It can help you manage weight, keep blood sugar levels down and reduce risk factors for heart disease.Now, a new study suggests that regularly playing sports, especially badminton or tennis, is not only healthy but also reduces your risk of death, at any age, by approximately 50%. This is a big sca
30、le population study to explore the health benefits of sports in terms of death rate. The study evaluated responses from 80, 306 adults aged 30 and above in England and Scotland, who were surveyed about their health, lifestyle and exercise patterns.After adjusting factors such as age, sex, weight, sm
31、oking habits, alcohol use, education and other forms of exercise besides the named sports, the researchers compared the risk of death among people who took part in a sport to those who didnt. The percentage of reduced risk of death was found to be: 47% for racket(球拍)sports, 28% for swimming and 15%
32、for cycling.In addition to this, the study didnt find any significant reduction in the risk for sports like running and football. The findings also exposed that over 44% of the participants met the guidelines for the recommended exercise levels to stay fit and healthy, which amounts to 150 minutes o
33、f moderate(适度的) physical activity in a week.Does this mean you stop running or playing football and switch to tennis instead? Every kind of sport and physical activity has different physical, social and mental benefits attached to it. The apparent lack of benefits of running and football could resul
34、t from several variables that were not taken into account.Being active helps you feel happier and live longer. So, the most important step is to take part in any kind of sport that you are likely to enjoy and follow in the long term.7. How is the study conducted?A. By doing comparative experiments.B
35、. By analyzing previous data.C. By evaluating survey information.D. By tracking participants for a long time.8. What does the underlined part “the named sports” refer to?A. Ball sports.B. Racket sports.C. Individual sports.D. Traditional sports.9. What can we infer from paragraph 5?A. Few people wil
36、l play football.B. Tennis will become more popular.C. The result of this study is wrong.D. The study needs to be further improved.10. What does the author advise people to do?A. Stick to any sport that you like.B. Play badminton and tennis only.C. Stop running and playing football.D. Do any sport ac
37、cording to guidelines.【答案】7. C 8. B 9. D 10. A【解析】【分析】本文为说明文。研究表明,羽毛球和网球这样的球拍类运动最有助于减少死亡率,只要长期坚持喜欢的运动,保持积极心态,都会使你感到幸福。 【7题详解】推理判断题。根据第二段中“The study evaluated responses from 80,306 adults aged 30 and above in England and Scotland, who were surveyed about their health, lifestyle and exercise patterns.
38、”(这项研究评估了英格兰和苏格兰80306名30岁及以上成年人关于他们的健康,生活方式和运动模式的调查反馈。)由此可知,这个研究是通过评估调查问卷来进行的。故选C。【8题详解】词义猜测题。第二段开头提到打羽毛球和网球对减少死亡率的巨大作用,接下来的介绍用调查研究来证明这个结论。根据“ After adjusting factors such as age, sex, weight, smoking habits, alcohol use, education and other forms of exercise ”可知,研究中评估了参与实验人员的年龄、性别、体重、吸烟习惯、饮酒、受教育程度以
39、及包括指定运动在内的其他运动形式等因素。由此可知指的是段首提到的羽毛球和网球,再根据下文“47% for racket sports,”可知,the named sports指的就是羽毛球和网球。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第五段中“The apparent lack of benefits of running and football could result from several variables that were not taken into account.”(跑步和足球明显缺乏益处可能是由于没有考虑到几个变量造成的。)可知,这个研究没有发现跑步和足球明显的好处,可能
40、是由于几个没有考虑到的变量造成的。这说明,这个研究还是有不足之处的地方,研究需要进一步改善。故选D。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“the most important step is to take part in any kind of sport that you are likely to enjoy and follow in the long term”(最重要的一步是参加任何一种你可能喜欢并长期追随的运动。)可知,作者建议人们喜欢什么运动项目就参与什么项目,只要长期坚持就好。故选A。【点睛】第二节 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后
41、的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多 余选项。How would you feel if you had to give up your smartphone for nine days? In 2018, and again in 2021, philosophy professor and writer Ron Srigley offered extra credit to those who would give him keeping of their phones for nine days and write about the experience.What th
42、ey wrote was remarkable, and remarkably consistent (一致的), Srigley wrote. At first, all the students felt confused and frustrated. _11_ ,They paid more attention to the people around them.For one thing, they observed, for the first time, how much other people were using their phones, for example in t
43、he middle of a face - to - face conversation.“_12_ , but yet again, I find myself guilty of this sometimes because it is the norm(常态), one student wrote. Another noted that as she walked by other people, they tended to pull out their phones right before I could gain eye contact with them”.They had b
44、etter face to face conversations with family.Two of the students were accustomed to using their phones to repeatedly message with their family members throughout the day, and they felt deprived (剥夺)of this contact. But when the students spent in - person time with their parents, _13_ .They were more
45、 afraidSome of the students reported that they were fearful of having no phones, wondering what they would do if they were kidnapped or attacked or had to call an ambulance for some reason. Srigley noted, Whats making known is that these students considered the world to be a very dangerous place”._1
46、4_ . The city in which these students lived has one of the lowest crime rates in the world and almost no violent crime of any kind, yet they experienced a common, undefined fear.Without cellphones, life would be simple and real, _15_ . Thats probably truer for all of us than we would like to admit.A
47、. This action is very rude and unacceptableB. their conversations were constantly interruptedC. Cellphones were seen as necessary to combat that dangerD. but we got things done quicker without the smartphonesE. but we may not be able to cope with the world and our societyF. But after a few days with
48、out smartphones, they began to notice other things tooG. the parents were mostly pleased because they suddenly had their childrens undivided attention【答案】11. F 12. A 13. G 14. C 15. E【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了哲学教授兼作家Ron Srigley给那些愿意让他保管手机9天的人写下这段经历并说明了经过9天没有手机的生活之后他们发生的变化。【11题详解】根据前句“At first, all the s
49、tudents felt confused and frustrated. (一开始,所有的学生都感到困惑和沮丧。)” 和下文“They paid more attention to the people around them. (他们更关注身边的人) ”可知,前后句之间为转折关系,说明了学生发生的变化。所以选择项F“But after a few days without smartphones, they began to notice other things too(但在没有智能手机的几天后,他们开始注意到其他事情。)”符合上下文语境。故选F。【12题详解】根据前句“For one
50、thing, they observed, for the first time, how much other people were using their phones, for example in the middle of a face - to - face conversation. (首先,他们第一次观察了其他人使用手机的次数,比如在面对面交谈的过程中。) ”和下文“but yet again, I find myself guilty of this sometimes because it is the norm(常态), one student wrote. (一名学生
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
