广东省梅州市大埔县田家炳实验中学2022届高三上学期第二次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省梅州市大埔县田家炳实验中学2022届高三上学期第二次月考英语试题 WORD版含解析 广东省 梅州市 大埔县 田家 实验 中学 2022 届高三 上学 第二次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广东省梅州市大埔县田家炳实验中学2021-2022学年高三上学期第二次月考英语试题本试卷满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生必须用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的学校、班级、姓名、座位号、和考号填写在答题卡相应的位置上。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮檫干净后,再选涂其它答案;不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答无效。4. 考生必须保持答题卡的整洁。考试结
2、束后,将答题卡交回。第二部分:阅读理解(共两节,50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,共37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ATWO NEWS REPORTSNEWS REPORT 1Even before 5G is widely commercially available, Chinese telecom giant Huawei has reportedly begun researching the next generation of wireless technology6G.Tech website “iP
3、hone in Canada” reported that Huawei has confirmed to local media “The Logic (逻辑学;逻辑性)” that it has started researching 6G technology at its lab in Ottawa, Canada and “is in talks with Canadian university researchers about working on development of the next-generation wireless system,” citing a repo
4、rt by The Logic.Song Zhang, vice-president of research strategy and partnership of Huawei in Canada, said “5G is very new, and looking at 6G is part of the so-called 5G evolution.”Huawei has not commented on the report, according to The Paper.NEWS REPORT 2A Japanese startup called SkyDrive Inc. has
5、begun conducting test flights of their prototype flying car with a human pilot.The company hopes to be able to make a full public demonstration (演示;展示) of the vehicle later this summer.The test flights are being conducted at a protected indoor facility at the companys research flight center outside
6、of Nagoya.There have been a number of previous test flights, but they were all conducted via remote control and no human pilot on-board.According to a report in The Asahi Shimbun, SkyDrive says the car could be ready for a limited retail release as early as 2023, and mass production by 2026.SkyDrive
7、 was founded by former engineers from Toyota and they intend their vehicle to be the worlds smallest flying car.In 2017, Toyota gave the company an infusion (灌输) of around $ 350,000 to help develop flying vehicles.The company said it wont say more about how the test flights have been proceeding (行动;
8、进行) so far, but says things are going well enough to continue making them.1. What we can learn from NEWS REPORT 1?A. Huawei and Apple cooperate to develop 6G technology.B. Huawei is the first company to study 6G technology.C. Huaweis research team studies 6G technology in Canadian laboratories.D. Hu
9、awei is not optimistic about the prospects of 6G.2. Which of the following is NOT true about NEWS REPORT 2?A. The company hopes to have an opportunity to make a full public demonstration of the vehicle.B. Previous flight tests were controlled by remote control.C. The car may not be able to mass prod
10、uce in the near future.D. The car was completely invented and produced by Toyota.3. Which news section are we likely to see these two news reports?A. Entertainment.B. Science and Technology.C. Story.D. History.【答案】1. C 2. D 3. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章包含两则新闻,新闻一讲了华为的6G技术的一些情况。新闻二讲述了日本的新型飞行汽车。【1题详解】细节理解题。
11、从新闻第一段中的“it has started researching 6G technology at its lab in Ottawa, Canada”可知,华为的研究团队在加拿大的渥太华实验室进行6G技术的研究,C项正确;A项的“iPhone in Canada”为加拿大当地的一家媒体,文中并未提到与苹果公司合作;B项文中没有提及;D项原文中说华为对这项报告并没有回应,而不是选项中的“不乐观”。故选C。【2题详解】细节理解题。原文中倒数第二段的“Toyota gave the company an infusion (灌输) of around $350,000 to help dev
12、elop flying vehicles”是丰田公司为该公司提供了35万美元的投资,倒数第三段提到的 “SkyDrive was founded by former engineers from Toyota and they intend their vehicle”是由丰田公司的前工程师创建的这个公司,D项错误;从新闻2第一段“The company hopes to be able to make a full public demonstration of the vehicle later this summer.”可知,A项正确;从新闻第三段可知,B项正确;原文中提到该车最早在20
13、26年量产,故可推测近期无法量产,C项正确。故选D。【3题详解】推理判断题。新闻一讲了华为的6G技术的一些情况。新闻二讲述了日本的新型飞行汽车。这两篇新闻均有关科技的。故选B。BNobody likes to fail. It makes people feel embarrassed and discouraged. Whats worse, it may cause major professional or personal trouble and lead to negativity. Basically, failure is no fun for most people. Howe
14、ver, a vast body of research tells us that failure provides us with a chance to grow and develop, increases adaptability, and helps protect against anxiety.Its hard to change the mindset (心态) of a lifetime. But even if we still cant get over the broken marriage or the failed College Entrance Examina
15、tion or the work presentation that went fearfully wrong, it might not be too late for our kids.Christy Pennison, a professional consultant, says she works with an increasing number of kids and teens who show significant anxiety around a fear of failure. She said, We want to protect our children, and
16、 we want them to live happy and meaningful lives, so we frequently tell them the harm of failure and ask them to avoid failure. The children experiencing internal and sometimes extenal pressure think they shouldnt fail. Meanwhile, we always have high expectations of them. So when they dont live up t
17、o a certain standard, or things dont go according to the plans, they will feel upset and anxious.Pennison argues that failures, are often the hidden learning chances that can help people develop positive qualities, like persistence, focus, flexibility, patience, and positive self-image.So what can p
18、arents do to help their children embrace (拥抱) failure instead of avoiding it at all costs? Pennison suggests directing praise towards the effort, not the result. This allows children to build confidence in themselves, she explains. Acknowledging the effort can give children permission to try new thi
19、ngs without a fear of failure. And the bigger picture is that the development of the mindset Id rather try and fail than not try at all.helps them keep a belief in themselves, and expands their world of possibilities. As Pennison points out, we all fail, but how we get up after we fail is what matte
20、rs.4. What aspect do most people focus on when thinking of failure?A. The great courage to face it.B. The efforts made to handle it.C. Unexpected benefits it brings.D. Unpleasant side effects it brings.5. What does the author intend to do in Paragraph 2?A. Bring up the main topic.B. List the challen
21、ges in our life.C. Add some background information.D. Stress the importance of the mindset6. What is mainly talked about in the third paragraph?A. The causes of childrens anxiety.B. Christy Pennisons comments on adolescents.C. The consequences of overprotecting children.D. Christy Pennisons experien
22、ce in educating children.7. Which of the following advice can help parents encourage kids to face failure? Praise kids every achievement. Make kids embrace a bright mindset. Focus on the process of kids effort Expand kids knowledge about the world. Encourage kids to make new attempts.A. B. C. D. 【答案
23、】4. D 5. A 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇议论文。文章论述了失败并不完全是一件坏事,它可以培养人们积极的品质,如坚持和耐心,并阐述了我们应该如何让儿童学会面对失败。【4题详解】细节理解题。根据第一段关键句“Nobody likes to fail. It makes people feel embarrassed and discouraged.”和“Basically, failure is no fun for most people.”可知,没有人喜欢失败,它让人感到尴尬和气馁。基本上,失败对大多数人来说并不是一件有趣的事。由此可推断出,当想到失败时,大多数人会关注
24、它所带来的不愉快的影响,例如,让人感到尴尬和气馁。故选D项。【5题详解】推理判断题。根据第二段关键句“But even if we still cant get over the broken marriage or the failed College Entrance Examination or the work presentation that went fearfully wrong, it might not be too late for our kids.”可知,即使我们仍然不能克服生活中的失败带来的恐惧,但对我们的孩子来说可能还不算太晚。根据下文内容可知,下文讲述了父母应该
25、如何鼓励孩子面对失败。由此可推断出,作者想通过第二段的内容来引出文章主题,如何鼓励孩子面对失败。故选A项。【6题详解】主旨大意题。浏览第三段内容,根据第三段关键句“Meanwhile, we always have high expectations of them. So when they dont live up to a certain standard, or things dont go according to the plans, they will feel upset and anxious.”可知,我们对孩子总是抱有很高的期望,所以当他们没有达到一定标准,或者事情没有按照
26、计划进行时,他们就会感觉不安和焦虑。由此可推断出,第三段主要是告诉我们儿童焦虑的原因。故选A项。【7题详解】细节理解题。题目需要我们选择哪些建议可以帮助父母鼓励孩子面对失败。根据最后一段关键句“Pennison suggests directing praise towards the effort, not the result.”可知,父母的表扬应该指向努力的过程,而不是结果。表述与 Focus on the process of kids effort(关注孩子努力的过程)一致。再根据最后一段关键句“And the bigger picture is that the developme
27、nt of the mindset Id rather try and fail than not try at all.helps them keep a belief in themselves, and expands their world of possibilities.”可知,父母应该发展孩子好的心态,宁愿尝试但失败了,也不要完全不尝试,拓展他们世界里的可能性。表述与 Make kids embrace a bright mindset.(让孩子拥有光明的心态)和 Encourage kids to make new attempts.(鼓励孩子们做出新的尝试)一致。故选C项。C
28、My parents owned a neighborhood bar called the M Ninety-Seven, named for a nearby highway, on the comer of State Fair and Hoover Avenues in Detroit. Built in the 30s, it had a long wooden bar that was on the right as you walked in. I grew up in the bar. When most kids my age were at the park playing
29、 ball or riding bikes, I was watching old men shoot pool and play shuffleboard (沙狐球).My father spent his entire life serving drinks and bringing cheer to customers. There were the white-collars who would stop in to unwind from the days stress. They would bend elbows with the blue-collars and day lab
30、orers on either side of them. It always surprised me that they were able to mingle(交往).I would sit at the last table by the kitchen, sipping Cokes and eating a bag of Better Made potato chips with my twin sister, watching it all.It was the 1960s version of a reality show. There was Big Bill, the tou
31、gh talking policeman who stood six and a half feet tall and weighed just shy of the beer truck he drank daily. His views on society could be hard to listen to at times. But one night, he showed that he was all talk. While Bill was on patrol (巡逻),a call came over the radio about an apartment fire. He
32、 raced scout car to the scene, beating even the fire crew. The building was ablaze. He ran up three flights of stairs through smoke and flames to rescue two frightened children. Bill carried them out in his arms like each was a carton of eggs. The man with an explosive mouth but a keg-sized heart ha
33、d saved the day.Years passed, my father died, and the bar was sold. Like secondhand smoke, the words and the scenes from that bar stayed with me.8. What did the author want to tell us by the underlined sentence in paragraph 1?A. His family built a wooden bar.B He didnt play with kids at the park.C.
34、He liked making friends with old men.D. He was familiar with everything in the bar.9. Whats the purpose for the white-collars to go to the bar?A. To drink beer.B. To watch others.C. To communicate.D. To relax themselves.10. Which of the following can best describe Bill?A. Rude and careless.B. lough
35、but a little bit shy.C. Complaining but responsible.D. Talkative and narrow-hearted.11. What can we infer from the last paragraph?A. The bar impressed the writer a lot.B. The father didnt manage the bar well.C. Secondhand smoke is similar to the bar.D. The writer has nothing to do with the bar.【答案】8
36、. D 9. D 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述的是作者从小在父母经营的酒吧里长大,在酒吧里的所见所闻对作者的影响很深。【8题详解】词句猜测题。句意:我在酒吧里长大。根据画线句子下一句内容“When most kids my age were at the park playing ball or riding bikes, I was watching old men shoot pool and play shuffleboard.(当我这个年纪孩子在公园打球或骑自行车时,我却在看老人打台球和玩沙狐球。)”可知,作者从小不像其他的孩子一样在玩乐中度过童年,而
37、是在酒吧里看客人,可以推出,作者对酒吧里的一切十分熟悉。故选D。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段第二句“There were the white-collars who would stop in to unwind from the days stress. (有很多白领,他们会停下来放松一天的压力。)”可知,白领们到这里是为了放松自己。故选D。【10题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“But one night, he showed that he was all talk. (但有一天晚上,他一直在说。)”可知他在抱怨,结合他当晚讲话的内容“While Bill was on
38、patrol (巡逻),a call came over the radio about an apartment fire. He raced scout car to the scene, beating even the fire crew.(Bill在巡逻时,收音机里传来公寓失火的消息。他驾驶巡逻车冲向现场,甚至和消防队员一起灭火)”可知他是负责任的。故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句“Like secondhand smoke, the words and the scenes from that bar stayed with me.(酒吧里的那些话和场景就像二
39、手烟一样萦绕在我的脑海里。)可知酒吧给作者留下的印象非常深刻。故选A。【点睛】阅读理解中推测人物性格特征题型的解题方法需要注重原文对人物性格,特点和事迹的描述,根据描述的特点推测出适合的形容词。如第三题,首先对警察Bill的描述是“tough talking”不爱说话,到下文的转折“But one night, he showed that he was all talk. (但有一天晚上,他一直在说。)”可知他在抱怨;结合他当晚讲话的内容“While Bill was on patrol (巡逻),a call came over the radio about an apartment f
40、ire. He raced scout car to the scene, beating even the fire crew.(Bill在巡逻时,收音机里传来公寓失火的消息。他驾驶巡逻车冲向现场,甚至和消防队员一起灭火)”可知他是负责任的。故可选C。DWhen Emanuel received an email from Professor Richard English. Queens Pro-Vice-Chancellor at the School of History, Anthropology,Philosophy and Politics, encouraging him to
41、 apply for a PhD in Politics in Belfast, it was a pinch-me moment Emanual never thought would be possible. After all, just a few short years ago, he was living on the streets couch-surfing at friends houses and weeding gardens to make ends meet. Now, one of the worlds leading political academics was
42、 preparing to welcome him to Queens University over 4,000 miles away.Emanuel never knew who his father was and his mom was mentally ill when she gave birth to him, so the hospital took him off her and he was unofficially adopted for the first few years of his life. What followed was a childhood with
43、 uncertainty as Emanuel was passed between the adoption system and family members.Through his high school and community college years, he moved from house to house, living with friends at times and living on the streets at others.Determined to change all that despite his rocky start in life, Emanuel
44、 involved himself in school-doing everything he could to earn extra tuition (学费) money in his spare time. But getting accepted into university was scarcely possible because a person like him couldnt get a regular student loan.Fortunately, the government backed him, having created a policy allowing d
45、isadvantaged persons to access funding for higher education. He graduated from the University of the West Indies with a 1st Class Honors degree and went on to do his Masters.Emanuel knows that his story could have been very different.“I discovered Professor Richard English online and sent him an ema
46、il honestly, not thinking he would reply and to my surprise, he did. I applied for the highly competitive Commonwealth Shared Scholarship Scheme in order to fund my research at Queens. When I was told I was successful, my whole world changed.”12. What does the underlined word “pinch-me” in Paragraph
47、 1 probably mean?A. Expected.B. Unbelievable.C. Awkward.D. Anxious.13. What happened to Emanuel in his childhood?A. His father was mentally ill.B. He was abandoned by his mother.C. He was once adopted by his relatives.D. He lived with his friends now and then.14. How did Emanuel afford his universit
48、y education?A. By receiving a regular student loan.B. By earning the tuition all by himself.C. By borrowing the money from friends.D. By getting support from the government.15. What can we learn from Emanuels story?A. Well begun is half done.B. Its never too old to learn.C. You are the master of you
49、r life.D. Lost time is never found again.【答案】12. B 13. C 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了伊曼纽尔在童年时期就失去了父母,在收养系统和家庭成员之间度过了一个不确定的童年。后来他决心改变这一切,他全身心地投入到学校的学习中在业余时间,他尽一切可能来赚取额外的学费。最后,在政府的资助下完成了大学学业。他以一等荣誉学位毕业于西印度群岛大学,并继续攻读硕士学位。最后收到理查德英格利希教授的电子邮件,鼓励他申请贝尔法斯特的政治博士学位。他用自己的努力完成了人生的逆袭。【12题详解】词义猜测题。根据下文Emanua
50、l never thought would be possible可知,皇后区历史、人类学、哲学和政治学院的副校长鼓励他申请贝尔法斯特的政治博士学位,这是一个让人难以置信的时刻。pinch-me意为“难以置信的“。故选B。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段What followed was a childhood with uncertainty as Emanuel was passed between the adoption system and family members.(伊曼纽尔在收养系统和家庭成员之间度过了一个不确定的童年。)可知,他在童年时期曾经被亲戚们收养。故选C。【
51、14题详解】细节理解题。根据文章第五段Fortunately, the government backed him, having created a policy allowing disadvantaged persons to access funding for higher education.(幸运的是,政府支持他,制定了一项政策,允许弱势群体获得高等教育资金。)可知,伊曼纽尔通过获得政府的资助来支付他的大学学费。故选D。【15题详解】推理判断题。文章主要讲述了伊曼纽尔在童年时期就失去了父母,在收养系统和家庭成员之间度过了一个不确定的童年。后来他决心改变这一切,他全身心地投入到学校
52、的学习中在业余时间,他尽一切可能来赚取额外的学费。最后,在政府的资助下完成了大学学业。他以一等荣誉学位毕业于西印度群岛大学,并继续攻读硕士学位。最后收到理查德英格利希教授的电子邮件,鼓励他申请贝尔法斯特的政治博士学位。他用自己的努力完成了人生的逆袭。因此文章的主要目的是为了告诉我们:你就是你生命的主人。故选C。第二节七选五(共5小题;每小题2.5分,共12.5分) 根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Why Do Brides Wear WhiteIn many societies the color white has been associ
53、ated with purity and virtue, and that is one reason why some brides choose to wear white, especially in the West. Usually, you will hear that brides wear white because “its a tradition”. But, historically, white was not the only color considered for wedding dresses. _16_For many centuries in Western
54、 societies, wedding dresses had different colors. _17_ Brides tended to buy a wedding dress that could be worn again, or they simply wore the best dress they already owned. And white is not practical: it is difficult to keep clean and is therefore not ideal for many situations or for repeated wear.M
55、any brides chose to wear dresses of other colors for their wedding and beyond. _18_ They do so largely thanks to a trend that started with Queen Victorias 1840 wedding to Prince Albert._19_ Although not in as many different media as we have now, they still had a tendency to be trendsetting. So Victo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-460050.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
