宁夏银川市第二中学2021-2022学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 银川市 第二 中学 2021 2022 学年 英语 学期 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、银川二中2021-2022学年第二学期高一年级期末考试英语试题注意事项:1. 本试卷共两卷,满分120分。考试时间为120分钟。2. 答案写在答题卡上的指定位置。考试结束后,交回答题卡。第卷(选择题,共70分)第一部分 听力(共20小题;每小题1分,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does this conversation take place?A. In a cla
2、ssroom. B. In a hospital. C. In a museum.2. What does Jack want to do?A. Take fitness classes. B. Buy a pair of gym shoes. C. Change his work schedule.3. What are the speakers talking about?A. What to drink. B. Where to meet. C. When to leave.4. What is the relationship between the speakers?A. Colle
3、agues. B. Classmates. C. Strangers.5. Why is Emily mentioned in the conversation?A. She might want a ticket. B. She is looking for the man. C. She has an extra ticket.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话
4、或独白读两遍。请听第6段材料,回答第6至7题。6. How long did James run his business?A. 10 years. B. 13 years. C. 15 years.7. How does the woman feel about James situation?A. Embarrassed. B. Concerned. C. Disappointed.请听第7段材料,回答第8至10题。8. What has Kates mother decided to do?A. Return to school. B. Change her job. C. Retire
5、 from work.9. What did Kates mother study at college?A. Oil painting. B. Art history. C. Business administration.10. What is Kates attitude toward her mothers decision?A. Disapproving. B. Doubtful. C. Understanding.请听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the man doing?A. Chairing a meeting. B. Hosting a radio
6、 program. C. Conducting a job interview.12. What benefits Mary most in her job?A. Her wide reading. B. Her leaders guidance. C. Her friends help.13. Who will Mary talk about next?A. Her teacher. B. Her father. C. Her mother.请听第9段材料,回答第14至17题。14. Why does the man seldom do exercise?A. He lacks motiva
7、tion (动力). B. He has a heart problem. C. He works all the time.15. What does Jacob Sattelmair probably do?A. Hes an athlete. B. Hes a researcher. C. Hes a journalist.16. Why does the woman speak of a study?A. To encourage the man.B. To inform a way of exercise.C. To support her findings.17. How much
8、 time will the man probably spend exercising weekly?A. 300 minutes. B.150 minutes. C. 75 minutes.请听第10段材料,回答第17至20题。18. What did the scientists do to the road?A. They repaired it. B. They painted it. C. They blocked it.19. Why are young birds attracted to the road surface?A. Its warm. B. Its brown.
9、C. Its long.20. What is the purpose of the scientists experiment?A. To keep the birds there for a whole year.B. To help students study the birds well.C. To prevent the birds from being killed.二、阅读理解(共20小题,每小题1.5分,满分30分)第一节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWhats On?Electric Und
10、erground7:30 pm-1:00 am Free at the Cyclops TheatreDo you know whos playing in your area? Were bringing you an evening of live rock and pop music from the best local bands. Are you interested in becoming a musician and getting a recording contract? If so, come early to the talk at 7:30 pm by Jules S
11、kye, a successful record producer. Hes going to talk about how you can find the right person to produce your music.Gee Whizz8:30 pm-10:30 pm Comedy at KaleidoscopeCome and see Gee Whizz perform. Hes the funniest stand-up comedian on the comedy scene. This joyful show will please everyone, from the y
12、oungest to the oldest. Gee Whizz really knows how to make you laugh! Our bar is open from 7:00 pm for drinks and snacks.Simons Workshop5:00 pm-7:30 pm Wednesdays at Victoria StageThis is a good chance for anyone who wants to learn how to do comedy. The workshop looks at every kind of comedy, and pra
13、ctices many different ways of making people laugh. Simon is a comedian and actor who has 10 years experience of teaching comedy. His workshops are exciting and fun. An evening with Simon will give you the confidence to be funny.Charlotte Stone8:00 pm-11:00 pm Pizza WorldFine food with beautiful jazz
14、 music: this is a great evening out. Charlotte Stone will perform, songs from her new best-selling CD, with James Pickering on the piano. The menu is Italian, with excellent meat and fresh fish, pizzas and pasta(面食). Book early to get a table. Our bar is open all day, and serves cocktails, coffee, b
15、eer, and white wine.1. Who can help you if you want to have your music produced?A. Jules Skye.B. Gee Whizz.C. Charlotte Stone.D. James Pickering.2. At which place can people of different ages enjoy a good laugh?A. The Cyclops TheatreB. KaleidoscopeC. Victoria StageD. Pizza World3. What do we know ab
16、out Simons Workshop?A. It requires membership status.B. It lasts three hours each time.C. It is run by a comedy club.D. It is held every Wednesday.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四则广告,分别有音乐表演以及戏剧表演,并对每场表演的内容进行了介绍。【1题详解】细节理解题。根据第一则广告最后一句“Hes going to talk about how you can find the right per
17、son to produce your music.”(他会告诉你如何找到合适的人来制作音乐。)可知,Jules Skye会谈论如何找到一个好的音乐制作人。由此可知,如果你想制作自己的音乐Jules Skye能帮到你。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第二则广告“This joyful show will please everyone, from the youngest to the oldest. Gee Whizz really knows how to make you laugh! Our bar is open from 7:00 pm for drinks and snack
18、s.”(这个快乐的节目将会使每个人,从最小的到最大的都很高兴。Gee Whizz真的知道如何让你笑!我们的酒吧从晚上7点开始供应饮料和小吃。)可知,这场表演能够让不同年龄的人都喜欢开怀大笑,表演的地点在Kaleidoscope。故选B。【3题详解】细节理解题。根据第三则广告“5:00 pm-7:30 pm Wednesdays at Victoria Stage”(每周三下午5:00 -7:30在维多利亚舞台)可知,Simons Workshop的表演是在每周三进行。故选D。BI must have always known reading was very important because
19、 the first memories I have as a child deal with books. There was not one night that I dont remember mom reading me a storybook by my bedside. I was extremely inspired by the wonderful way the words sounded.I always wanted to know what my mom was reading. Hearing mom say, “I cant believe whats printe
20、d in the newspaper this morning,” made me want to grab it out of her hands and read it myself. I wanted to be like my mom and know all of the things she knew. So I carried around a book, and each night, just to be like her, I would pretend to be reading.This is how everyone learned to read. We would
21、 start off with sentences, then paragraphs, and then stories. It seemed an unending journey, but even as a six-year-old girl I realized that knowing how to read could open many doors. When mom said, “The C-A-N-D-Y is hidden on the top shelf,” I knew where the candy was. My progress in reading raised
22、 my curiosity, and I wanted to know everything. I often found myself telling my mom to drive more slowly, so that I could read all of the road signs we passed.Most of my reading through primary, middle and high school was factual reading. I read for knowledge, and to make As on my tests. Sometimes,
23、I would read a novel that was assigned, but I didnt enjoy this type of reading. I liked facts, things that are concrete. I thought anything abstract left too much room for argument.Now that Im growing and the world I once knew as being so simple is becoming more complex, I find myself needing a way
24、to escape. By opening a novel, I can leave behind my burdens and enter into a wonderful and mysterious world where I am now a new character. In these worlds I can become anyone. I dont have to write down what happened or what technique the author was using when he or she wrote this. I just read to r
25、elax.Were taught to read because its necessary for much of human understanding. Reading is an important part of my life. Reading satisfies my desire to keep learning. And Ive found that the possibilities that lie within books are limitless.4. Why did the author want to grab the newspaper out of moms
26、 hands?A. She wanted mom to read the news to her.B. She couldnt wait to tear the newspaper apart.C. She couldnt help but stop mom from reading.D. She was eager to know what had happened.5. According to Paragraph 3, the authors reading of road signs shows_.A. her own way to find herselfB. her eagerne
27、ss to develop her reading abilityC. her growing desire to know the world around herD. her effort to remind mom to obey traffic rules6. The author takes novel reading as a way to_.A. explore a mysterious landB. develop an interest in learningC. get away from a confusing worldD. learn about the adult
28、world7. What could be the best title for the passage?A. The Pleasure of ReadingB. Growing Up with ReadingC. The Magic of ReadingD. Reading Makes a Full Man【答案】4. D 5. C 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文主要介绍了作者在阅读中成长的故事,从小时候通过阅读了解世界和长大后通过阅读远离现实的成长历程。【4题详解】细节理解题。根据第二段中I wanted to be like my mom and know all
29、 of the things she knew(我想像我妈妈一样,知道她知道的所有事情。)可知作者想从妈妈手里夺过报纸,因为她很想知道发生了什么事。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段中My progress in reading raised my curiosity, and I wanted to know everything. I often found myself telling my mom to drive more slowly, so that I could read all of the road signs we passed.(我在阅读方面的进步引起了我的好
30、奇心,我想知道一切。我经常告诉我妈妈开慢点,这样我就能看清我们经过的所有路标。)可见作者对路标的解读表明她越来越渴望了解周围的世界。故选C。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段中I find myself needing a way to escape By opening a novel, I can leave behind my burdens and enter into a wonderful and mysterious world where I am now a new character(我发现自己需要一种逃避的方式,打开一本小说,我可以放下负担,进入一个奇妙而神秘的世界,
31、在那里我现在是一个新角色。)可知作者把阅读小说作为一种摆脱纷乱世界的方法。故选C。【7题详解】主旨大意题。结合文章第一段I must have always known reading was very important because the first memories I have as a child deal with books. There was not one night that I dont remember mom reading me a storybook by my bedside. I was extremely inspired by the wonderf
32、ul way the words sounded.(我一直都知道读书是很重要的,因为我小时候的第一段记忆就是读书。没有一个晚上我不记得妈妈在我床边给我读故事书。我被那些美妙的声音所鼓舞。)以及文章主要介绍了作者在阅读中成长的故事,从小时候通过阅读了解世界和长大后通过阅读远离现实的成长历程。故选B。CA new concept vehicle, Pod was introduced by Toyota and Sony at the Tokyo motor show. The car is intended as a four-wheeled friend. It aims to provide
33、 affection, sympathy and encouragement. Like a dog welcoming its master, the car sits up, wags its tail and recognizes its owners presence using hydraulics (液压装置) and a multi-coloured LED display panel (引擎) across the front.While on the road, the car constantly monitors the drivers mood with pulse a
34、nd sweat (汗) sensors on the joystick (操纵杆). Cameras fixed on the eyes keep watch for any sigh of drowsiness. If a driver appears to be losing his or her cool, Pod will display warnings, play soft music and blow cold air at the face. Drivers are shaken awake with loud music and a shaking chair.To imp
35、rove driving skills, Pod uses a comparison to score drivers, offer advice and rank all Pod owners. Toyota states that the car will eventually be able to learn its owners likes and dislikes by monitoring passenger conversations. If the car hears a favorite song being discussed, it will download the t
36、rack from the Internet and play it without being asked. It will also recommend (推荐) restaurants that might suit the drivers taste and take photographs of passengers when they sound particularly happy.In keeping with the moodiness that is the cars main selling point, Pod expresses a form of road ange
37、r. If a driver brakes or swerves (急转弯) suddenly, the LED panel shows an angry red and the tail rises at the back.Anger is one of the cars ten “emotional states”. Another is sadnessa blue front with tear-shaped lights seemingly dropping from headlightswhich appears after a flat tyre or when gas is lo
38、w.“We wanted to show that the cars can be cheerful and entertaining,” said Yasunori Sakamoto, part of the Toyota design team. Mr Sakamoto said Toyota has no plans to put Pod on the market. Sad, really.8. The underlined word “drowsiness” in Paragraph 2 means _.A. fearB. boredomC. excitementD. sleepin
39、ess9. According to the text, Pod can _.A. rank the restaurant nearbyB. recommend a song to passengerC. have a conversation with driversD. test the drivers driving skills10. If the new concept vehicle is running out of gas, _.A. the LED panel turns redB. the tail rises at the back of the carC. the fr
40、ont lights turn blue and look like tearsD. the car stops and shake with loud music11. What is the authors attitude towards Pod?A. Supportive.B. Doubtful.C. Negative.D. Curious.【答案】8. D 9. D 10. C 11. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一种能够帮助司机驾驶的新型汽车并详细介绍了这种汽车的特点和用途。【8题详解】词句猜测题。根据画线单词后面的句子“If a driver appears
41、to be losing his or her cool, Pod will display warnings, play soft music and blow cold air at the face. Drivers are shaken awake with loud music and a shaking chair.(如果司机似乎正在失去冷静,Pod将显示警告,播放柔和的音乐,并向面部吹冷空气。响亮的音乐和摇动的椅子使司机们惊醒)”可知,Pod 一直关注司机的睡意,如果看到司机有了睡意,它就会采取一系列措施使司机清醒过来。所以drowsiness的意思为“睡意”。故选D。【9题详解
42、】细节理解题。根据第三段“To improve driving skills, Pod uses a comparison to score drivers, offer advice and rank all Pod owners. (为了提高驾驶技能,Pod使用比较为驾驶员打分,提供建议并对所有Pod所有者进行排名。)”可知,这种汽车可以测试司机的驾驶技能。故选D。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段最后一句话“Another is sadnessa blue front with tear-shaped lights seemingly dropping from headlight
43、swhich appears after a flat tyre or when gas is low.(另一个是悲伤一个蓝色的车头,泪珠状的灯似乎从车头灯上掉下来,车头灯是在轮胎瘪了或汽油不足时出现的)”可知,当汽油含量低的时候,前灯变成蓝色,看起来像眼泪。故选C。【11题详解】推理判断题。根据文章可知,这种新出现的汽车可以表现出很多的情绪。文章最后两句话“Mr Sakamoto said Toyota has no plans to put Pod on the market. Sad, really.( 坂本表示,丰田没有将Pod投放市场的计划。真的很难过)”可知,作者引用坂本的话,想表
44、达的是对Toyota还没有计划把这种汽车投入市场感到难过。由此可知,作者对这种汽车是持积极的态度。故选A。DThe Canadian government announced a plan to ban single-use plastics as early as 2022. As someone who performs research on plastic pollution, I see this as a positive step forward. However, I wonder whether it will go far enough.Some people may fe
45、el that this announcement is simply a “feel-good measure” and a distraction from bigger problems such as the climate disaster. The truth of the matter is that plastic pollution and the climate disaster are signs of the same disease. As much as 8% of global oil goes directly to plastic productiona fi
46、gure that doesnt include the transportation of single-use plastics to global markets, the energy used to transport plastics to landfills and the energy used to sort or recycle things.In the past years, some bans have actually resulted in an increase in other forms of waste. For example, paper bags m
47、ay be seen as a sustainable (可持续的) choice since, unlike plastics, paper breaks down in the environment. However, a paper bag has a carbon footprint three times that of a plastic bag and is still “single-use” just as much as a plastic bag is.Adopting (采用) a science-based method, which the government
48、has promised, will ensure the ways of using single-use plastics are more sustainable. Im, however, concerned about the announcement because “as early as 2022” is very different from “by 2022”, which has a strict timeline. If were truly going to carry out an effective ban on single-use plastics, our
49、government will need to spend a large amount of money on innovation (改革) and research into sustainable materials and our waste treatment system to prevent plastics from going into our oceans or landfills.So the question remains: is this announcement simply smoke and mirrors, to hide a lack of determ
50、ined action on both plastic waste and the climate disaster, or is this a real effort that will be carried out to stop the production of single-use plastics? We will have to wait and see.12. How does the author feel about Canadas new plan?A. She is more excited than worried.B. She never believes in C
51、anada.C. She considers it a great success.D. She has mixed feelings about it.13. The purpose of Paragraph 3 is to_.A. stress paper bags are sustainable materialsB. explain paper bags are greener than plasticsC. prove some measures are unsatisfactoryD. show paper bags are no different from plastics14
52、. Which aspect of the announcement makes the author concerned?A. Its coming a little too late.B. Its lacking scientific support.C. Its having no strict timeline.D. Its appearing far from practical.15. What is mainly talked about in the text?A. Canadas efforts to reduce the use of plastics.B. The aut
53、hors views on Canadas single-use plastic ban.C. Reasons for the authors criticism of Canadas new plan.D. Similarities between plastic pollution and the climate disaster.【答案】12. D 13. C 14. C 15. B【解析】【导语】这是一篇议论文。加拿大政府宣布最早于 2022年禁止使用一次性塑料制品计划,作者对此发表了自己的看法。【12题详解】推理判断题。由第一段中的“As someone who performs r
54、esearch on plastic pollution, I see this as a positive step forward. However, I wonder whether it will go far enough. (作为一个从事塑料污染研究的人,我认为这是向前迈出的积极一步。然而,我不知道这是否足够)”可知,作者认为加拿大的新计划有积极意义,但又不知道这个计划是否能够得到切实、深入的落实,可得出作者对加拿大的新计划喜忧参半,情感复杂。故选D项。【13题详解】推理判断题。由第三段中的“In the past years, some bans have actually re
55、sulted in an increase in other forms of waste. For example, paper bags may be seen as a sustainable (可持续的) choice since, unlike plastics, paper breaks down in the environment. However, a paper bag has a carbon footprint three times that of a plastic bag and is still “single-use” just as much as a pl
56、astic bag is. (在过去几年中,一些禁令实际上导致了其他形式废物的增加。例如,纸袋可能被视为一种可持续的选择,因为与塑料不同,纸张在环境中会分解。然而,纸袋的碳足迹是塑料袋的三倍,并且与塑料袋一样“一次性使用”)”可知,用纸袋代替塑料袋的做法并没有达到预期的效果,反而导致了纸袋浪费;由此可知,第三段作者借用纸袋意在证明有些方法是不令人满意的。故选C项。【14题详解】细节理解题。由倒数第二段中的“Im, however, concerned about the announcement because “as early as 2022” is very different from
57、 “by 2022”, which has a strict timeline. (然而,我对这一宣布感到担忧,因为“最早2022年”与“到2022年”非常不同,后者有一个严格的时间表)”可知,政府的声明没有严格的时间线,这是让作者感到担忧的地方。故选C项。【15题详解】主旨大意题。通读本文可知,作者在首段提到加拿大政府宣布最早于2022年禁止使用一次性塑料制品的计划,下文各段重点论述了自己对此的观点,B项“作者对加拿大一次性使用塑料禁令的看法”最能概括本文的大意。故选B项。第二节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)根据短文内容,从短文中的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-460267.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
