广东省汕头市2020届高三英语第二次模拟考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 汕头市 2020 届高三 英语 第二次 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省汕头市2020届高三英语第二次模拟考试试题(含解析)第二部分阅读理解(共两节,满分 40 分) 第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。ADo you want a part-time job to earn some extra money? Check out the list and find one that suits your fancy.TECHNICAL SUPPORTIt seems almost everyone has a friend who is a technical g
2、enius. Such people earn money using their talent. If you are one of them, you could be responsible for technical support in your college or university and get your part-time job. You can enjoy the process of earning money while doing your favorite thing.TUTORA lot of students hire a tutor to help th
3、em in high school or college. If you are good at some subjects, why not work as a peer tutor? You help your friends and earn money at the same time. If you know foreign languages, you can make more money. All you need to do is to make an appropriate advertisement of your services using college newsp
4、apers. One of the best things about being a tutor is that you can set your hours.FITNESS INSTRUCTORIf your college or university has a fitness center and if you are a sporty person, go and sign up to get this job. You will have an absolute free opportunity to engage yourself in sports. You need to b
5、e a good psychologist, because you are going to work with people and itll be your job to persuade and motivate them to become sporty, healthy and strong. Being a fitness instructor is a perfect position for those who love to help other people and want to make more friends. OFFICE WORKER Nowadays man
6、y companies cooperate with college students giving them part-time jobs. Some of the major job duties of an office worker are answering calls and scheduling appointments. If you are interested in doing this job. contact the representatives of different companies to find out if theyre currently hiring
7、 anyone.1. If you want to have a flexible schedule while earning some money, which of the following suits you most?A. Technical supportB. TutorC. Fitness instructorD. Office worker2. Which of the following is NOT TRUE according to the passage?A. As a part-time office worker. you are responsible for
8、answering emails.B. If you work as a fitness instructor, you should be sporty and sociable.C. If you are good at foreign languages, you are able to earn more as a tutor.D. The four kinds of part-time jobs are intended for college students.3. How can one get a job as a part-time office worker?A. By s
9、ubmitting the applicationB. Through an online interviewC. By advertising on the newspaperD. By contacting the representative of the company【答案】1. B 2. A 3. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了业余时间大学生可以从事的四个工作:技术援助,家教,健身教练和办公室职员。【1题详解】细节理解题。根据第2段You help your friends and earn money at the same time. If you know foreig
10、n languages, you can make more money.One of the best things about being a tutor is that you can set your hours.(你在帮助你的朋友的同时也赚了钱。如果你懂外语,你可以赚更多的钱。做家教最好的一点就是你可以自己安排时间)可知,如果你想有一个灵活的工作时间,同时又想挣钱,家教最适合你。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据最后一段Some of the major job duties of an office worker are answering calls and scheduli
11、ng appointments(办公室职员的一些主要工作职责是接电话和安排预约)可知,办公室职员的主要职责包括接电话和安排预约,不包括回复邮件。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段If you are interested in doing this job contact the representatives of different companies to find out if theyre currently hiring anyone(如果你对这份工作感兴趣的话。联系不同公司的代表,看看他们现在是否在招人)可知,如果感兴趣,可以联系公司的代表。故选D项。BCarol L
12、ee Lindner climbed into the 40-foot boat tied to the Fairmount Boathouse dock, and gave the new members their first lesson in the ancient sport of dragon boating.The 25 women, aged 29 to 65, watched their coach carefully. All had breast cancer and survived. Their decision to join the Philadelphia Wo
13、mens Dragon Boat Team was brave and crazy.Over the months of training, one would be told that cancer had spread to her bones and another would be hospitalized for radiation treatment side effects. But these strong and determined womeneach and every one of themtook part in the International Dragon Bo
14、at Racing Championship.In theory, its a terrible sport for women whose muscles and nerves have been damaged. Doctors generally advised them to avoid hard and repetitive arm exercise. But seven years ago, Canadian Donald Mckenzie, a sports medicine physician, showed dragon boating is good for survivo
15、rs. “It builds both their physical and mental strength.” Mckenzie said.Coach Lindner, 60, was inspired by that and included the 25 women in her three-year-old Philadelphia Womens Dragon Boat Team.The survivors tried hard and did their best. No self-pity.Renata Whitaker, her hair growing back, began
16、feeling more confident. But she grew tired and easily got out of breath. She had to be in hospital for a week. As she got better she called Lindner, saying she had got well enough to be in the game. Lindner told her if she felt up to it, she would be with the team.“But you are not going to paddle,”
17、Lindner said, “Remember what I said, “To be strong, fit women for life. I want you by my side for the rest of our lives, not just for one race.”These women tested their limits. A 500-meter race lasted about three minutes.As the city darkened in the heat, the team finally paddled toward the Fairmount
18、 Boathouse.Soon, the river was filled with the sounds of painful but happy women singing Merrily We Roll Along.4. What do the twenty-five women have in common?A. They are crazy about dragon boatingB. They are cancer survivors.C. They were inspired by Donald Mckenzie and have trained together for thr
19、ee yearsD. They have broken the record of the International Dragon Boat Racing Championships5. Why did Lindner refuse Whitakers request?A. Because Whitaker wasnt really good at paddling.B. Because Whitaker easily got tired and out of breath.C. Because Whitaker hadnt recovered completely.D. Because a
20、 new paddler would be in Whitakers place.6. Which of the following will Mckenzie support?A. Dragon boating will help repair patients damaged nervesB. Patients should feel sorry for themselves if they don t take part in dragon boat racesC. Dragon boating will benefit the patients physically and menta
21、llyD. Cancer survivors should avoid hard and repetitive arm exercise7. What can we know about Lindner?A. She enjoys the sport of boat racingB. She is tough with her team membersC. She is also a cancer survivor.D. She is helpful and inspiring.【答案】4. B 5. C 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。介绍了25位女性癌症幸存者参加世界龙舟锦标赛的
22、故事,她们在教练Carol Lee Lindner的带领下参加比赛。文章还记叙了Lindner是如何鼓舞这些女性的。【4题详解】细节理解题。根据第二段中The 25 women, aged 29 to 65, watched their coach carefully. All had breast cancer and survived.可知这25名女子年龄在29岁到65岁之间,她们仔细地注视着教练。所有人都患有乳腺癌,并存活了下来。由此可知,这25个女人共同之处是他们都是癌症幸存者。故选B。【5题详解】推理判断题。根据倒数第五段中But she grew tired and easily
23、got out of breath. She had to be in hospital for a week.She had to be in hospital for a week. As she got better she called Lindner, saying she had got well enough to be in the game. Lindner told her if she felt up to it, she would be with the team.可知但她累了,很容易上气不接下气。她不得不在医院住了一个星期。随着病情好转,她给Lindner打了电话,
24、说自己已经康复,可以参加比赛了。Lindner告诉她,如果她能胜任,她就会加入这个团队。由此可推知,Lindner拒绝了Whitaker的请求,是因为Whitaker还没有完全康复。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段中But seven years ago, Canadian Donald Mckenzie, a sports medicine physician, showed dragon boating is good for survivors. “It builds both their physical and mental strength.” Mckenzie said
25、.可知但七年前,加拿大运动医学医生Donald Mckenzie向人们展示,龙舟对幸存者有益。“这会增强他们的体力和脑力。”Mckenzie说。由此可推知,Mckenzie将支持C选项“龙舟将有益于病人的身心健康”的观点。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第五段Coach Lindner, 60, was inspired by that and included the 25 women in her three-year-old Philadelphia Womens Dragon Boat Team.可知60岁的Lindner教练受到了鼓舞,在她3年的费城女子龙舟队中,她邀请了25名女
26、子参赛。可推知Lindner受到这25名女子的鼓舞,因此邀请他们参赛可知Lindner是个乐于助人的人;根据倒数第四段“But you are not going to paddle,” Lindner said, “Remember what I said, “To be strong, fit women for life. I want you by my side for the rest of our lives, not just for one race.”可知Lindner说,“记住我说过的话,你不是要去划船,去做一个强壮、适合生活的女人。我希望你能陪我度过余生,而不仅仅是一个
27、比赛。”由此可推知,Lindner是个能够鼓舞人心的人。由此可推知,Lindner是个乐于助人和鼓舞人心的人。故选D。CIn advance of World Book Day on April 23, the Chinese Academy of Press and Publication released its 17th annual report on the study of Chinese peoples reading habits on Monday.Based on a survey that ranged from August 2019 to February 2020,
28、 the report showed 81.1 percent of adult Chinese surveyed have a habit of reading, whether in print or on digital devices, a slight increase of 0.3 percent from 2018. Wei Yushan, director of the academy, said the survey covered 55 cities and towns in the country and it can credibly represent the sit
29、uation of the whole population.In 2019, adult Chinese read on average 4.6.5 books in print and 2. 84 digital books, while in 2018 it was 4.67 and 3. 32, a small drop for both.While the report said most Chinese feel they re not satisfied with the amount of books they read in a year. 11.1 percent read
30、 more than 10 books in print, and 7.6 percent more than 10 e-books. As for children and young people under 17, the results are more encouraging, according to Wei. The survey revealed they read 10.36 books a year on average, 1. 45 more than in 2018.Audio(有声的) books are attracting more Chinese, as 30.
31、3 percent of adults and 34.7 percent of minors had a habit of listening to audio books in 2019, increasing by 4.3 and 8.5 percent compared to2018. The report found mobile phones were the top choice of medium when Chinese people read. On average, adults spent 100.41 minutes a day on mobile phones, 15
32、.54 minutes more than in 2018.A closer look at the report shows peoples priority when using the Internet was to socialize (60.2 percent), followed by getting news (59 percent) and enjoying video clips (56.9 percent). Only 20.5 percent of them used it to connect to books, newspapers or journals.Still
33、, theres good news in the data from younger readers. Wei said 94.3 percent of Chinese families with children under 8 had a habit of reading, and parents spent almost 25 minutes every day reading with their kids, 2.37 minutes more than 20188. What can we learn from the first two paragraphs?A. The 17t
34、h World Book Day will be celebrated on April 23.B. The report is released every year by the Chinese Academy of Press and Publication.C. More than 80% of the adult Chinese prefer to read on digital devices than in print.D. The survey was conducted throughout the country in2019.9. What does they in Pa
35、ragraph 4 refer to?A. Kids and teenagersB. AdultC. StudentsD. The results10. What can be inferred from the passage?A. Chinese people spent more time reading audio books in 2018 than in 2019.B. The report indicates Chinese readers growing interest in online reading.C There was a drop in the number of
36、 books read by average adult Chinese in 2018.D. More Chinese readers tend to read through the mobile phones.11. What is Wei Yushans attitude toward the data from younger readers?A. UnclearB. PositiveC. SkepticalD. Casual【答案】8. B 9. A 10. D 11. B【解析】这是一篇说明文。文章详细阐述了中国新闻出版研究院周一发布了第17份中国人民阅读习惯研究报告。【8题详解
37、】细节理解题。根据文章第一段In advance of World Book Day on April 23, the Chinese Academy of Press and Publication released its 17th annual report on the study of Chinese peoples reading habits on Monday(在4月23日世界读书日之前,中国新闻出版研究院周一发布了第17份中国人民阅读习惯研究报告)可知,这是中国新闻出版研究院的第17份年度报告。另外在第二段将第17份研究数据和18年进行了对比。以此可以推测,该报告由中国新闻出
38、版研究院每年发布。故选B项。【9题详解】词义猜测题。根据第四段The survey revealed they read 10.36 books a year on average, 1. 45 more than in 2018(调查显示,他们平均每年阅读10.36本书,比2018年多45人)可知,此处的“他们”指代前面提及的人或者物。而在前句提到As for children and young people under 17, the results are more encouraging(至于17岁以下的儿童和年轻人,结果更令人鼓舞).由此可知,后句的they指代的就是此处的chil
39、dren 和young people,即儿童和青少年。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据倒数第三段The report found mobile phones were the top choice of medium when Chinese people read. On average, adults spent 100.41 minutes a day on mobile phones, 15.54 minutes more than in 2018(该报告发现,手机是中国人阅读的首选媒介。成年人平均每天花在手机上的时间为100.41分钟,比2018年多15.54分钟)可知,中国
40、人比较喜欢花时间用手机来阅读。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段Still, theres good news in the data from younger readers. Wei said 94.3 percent of Chinese families with children under 8 had a habit of reading, and parents spent almost 25 minutes every day reading with their kids, 2.37 minutes more than 2018(不过,来自年轻读者的数据也带来了
41、好消息。魏说,94.3%的中国家庭有8岁以下的孩子有阅读习惯,家长们每天花近25分钟和孩子一起阅读,比2018年多2.37分钟)可知,年轻读者的数据带来了好消息,绝大多数与的孩子和父母每天都有阅读习惯。由此可知魏玉山对来自年轻读者的数据持肯定态度。故选B项。DThe Mars 2020 rover(02W), which sets off for the Red Planet this year, will not only search for traces of ancient life, but pave the way for future human missions, NASA s
42、cientists said Friday as they introduced the vehicle.The rover has been constructed in a large, sterile room at the Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, near Los Angeles, where its driving equipment was given its first successful test last week.Shown to invited journalists on Friday, it is schedul
43、ed to leave Earth in July 2020 from Floridas Cape Canaveral, becoming the fifth US rover to land on Mars seven months later in February.“Its designed to seek the signs of life, so were carrying a number of different instruments that will help us understand the geological and chemical context on the
44、surface of Mars,” deputy mission leader Matt Wallace told AFP.Among the devices on board the rover are 23 cameras, two “ears” that will allow it to listen to Martian winds, and lasers used for chemical analysis.Approximately the size of a car, the rover is equipped with six wheels like the former US
45、 rover, Curiosity, allowing it to travel along rocky land.Speed is not a priority for the vehicle, which only has to cover around 200 yards(180 metres) per Martian day -approximately the same as a day on Earth.Fuelled by a tiny nuclear reactor, Mars 202(has seven-foot-long(2 metres) articulated arms
46、 and a drill to crack open rock samples in locations scientists identify as potentially suitable for life.We are hoping to move fairly quickly. Wed like to see the next mission launched in 2026 which will get to Mars and pick up the samples, put them into a rocket and finally bring them back to the
47、Earth, said Wallace. NASAs Mars 2020 will remain active for at least one Martian year, which is around two years on Earth.12. What does the underlined part “pave the way” in Paragraph 1 mean?A. Making preparationsB. Finding suitable landing sitesC. Setting up research centers.D. Constructing roads.1
48、3. What can we know about the Mars 2020 rover?A It looks much like a car with six wheels.B. It is an updated of the US rover Curiosity.C. It is solar-powered and can crack open rock samples.D. It is able to perform different tasks on Mars in search of the signs of life14. If you search the passage o
49、n the website of China Daily, where can you probably find it?A. LifestyleB. RegionalC. WorldD. Culture15. What is the main idea of the passage?A. The Mars 2020 rover has successfully passed its first driving test.B. NASA is planning a new round of space explorationC. Future human missions on Mars ar
50、e on the wayD. A new rover will be launched to carry out scientific research on Mars【答案】12. A 13. D 14. C 15. D【解析】这是一篇新闻报道。文章主要说明了美国宇航局科学家上周五介绍火星2020漫游者(02W)时表示,今年启程前往火星,它不仅将寻找古代生命的痕迹,而且将为未来的人类任务做好准备。同时介绍了这一款火星探测器的一些情况。【12题详解】词义猜测题。结合后文for future human missions可知火星2020漫游者不仅将寻找古代生命的痕迹,而且将为未来的人类任务做好准
51、备。由此可知,划线短语“pave the way”意思为“做好准备”。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第四段“Its designed to seek the signs of life, so were carrying a number of different instruments that will help us understand the geological and chemical context on the surface of Mars,” deputy mission leader Matt Wallace told AFP.可知“这是为了寻找生命迹象而设计的
52、,所以我们携带了许多不同的仪器,这些仪器将帮助我们了解火星表面的地质和化学环境,”副任务负责人Matt Wallace告诉法新社。由此可知,火星2020漫游者能够在火星上执行不同的任务,寻找生命的迹象。故选D。【14题详解】推理判断题。根据文章主要说明了美国宇航局科学家上周五介绍火星2020漫游者(02W)时表示,今年启程前往火星,它不仅将寻找古代生命的痕迹,而且将为未来的人类任务做好准备。同时介绍了这一款火星探测器的一些情况。这属于国外科技类文章,结合选项可推知,如果你在中国日报的网站上搜索这篇文章,你可能会在“World(世界)”部分找到它。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第一段Th
53、e Mars 2020 rover(02W), which sets off for the Red Planet this year, will not only search for traces of ancient life, but pave the way for future human missions, NASA scientists said Friday as they introduced the vehicle.可知美国宇航局科学家上周五介绍火星2020漫游者(02W)时表示,今年启程前往火星,它不仅将寻找古代生命的痕迹,而且将为未来的人类任务做好准备。同时介绍了这一
54、款火星探测器的一些情况。由此可知,这篇文章的主旨是一个新的漫游者将被发射到火星上进行科学研究。故选D。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余 选项Traveling green takes a little extra effort at first, but it soon becomes second nature and those extra steps can enhance every trip you take. Here are our tips for going green with
55、 ease and making travel better for everyone._16_Look for certified green hotels that use renewable energy, recycle, use environmentally friendly cleaning products and so on. Staying in smaller, locally run hotels and B&Bs is often the greenest method around, which will make your stay environmentally
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
