专题05 历险故事-直击2022高考英语 专项突破“读后续写”.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题05 历险故事-直击2022高考英语 专项突破“读后续写” 专题 05 历险 故事 直击 2022 高考 英语 专项 突破 后续
- 资源描述:
-
1、专题05直击2022高考英语 专项突破“读后续写”历险故事历险,让心脏跌宕起伏01阅读下面短文,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。It was a fine summer morning, perfect to be outdoors. Two sisters had been out mushroom picking, and were on their way home with heavy baskets full of mushrooms. They sang songs on the way, and played with each other.Soon
2、they reached a point where they had to cross a railway track. They did not think twice about crossing it since there was no train coming, and they could not hear any whistle. They slowly climbed the steep railway embankment, taking care not to drop the baskets. They were very near the track and the
3、little sister Mary was about to cross it first when a train whistled in the distance.Hearing the train coming, Rose the elder sister quickly ran down. She thought that the young one was following her. But as she turned back, she was shocked to see her little sister still up there crossing the track.
4、 “Come back here! Run back fast!” she shouted.Mary seemed not to hear the whistle nor her sisters cry as she was concentrating on stepping over the track with her little feet, and holding on to the basket. Then she tripped and fell on the track, scattering her mushrooms around.The engine driver pani
5、cked on seeing a girl between the tracks who was on her hands and knees and he blew the horn with all his strength. Poor Mary, who was frightened by the coming danger, froze and didnt know what to do. When Rose saw the scene, she screamed at the top of her voice for Marys attention. Mary noticed tha
6、t her sister was not around and cried for help.With the train drawing near, the engine driver grew extremely anxious. As hard as he could, he kept blowing the whistle and started reducing speed. Yet it was not possible for him to stop the heavy train within such a short distance.注意:1. 续写词数应为150左右;2.
7、 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Rose wouldnt watch the tragedy happen before her eyes._The train rolled over and finally stopped._【答案】Para 1:Rose wouldnt watch the tragedy happen before her eyes. She rushed up the embankment staircase, repeating at the top of her voice “Stay off the tracks!” Mary, at the sight o
8、f Roses coming to her rescue, burst into tears of joy. Though reducing speed as hard as it could, the train was still approaching fast. Seeing there was little time to drag her sister out of danger, Rose jumped over without a second thought and covered Marys body under hers.Para 2:The train rolled o
9、ver and finally stopped. Frightened and worried, the engine driver quickened his pace to see what happened to the little girl. To his great relief, the sisters lied between the rails safe and sound. What a narrow escape! He helped them sit up and comforted them. The two sisters hugged and kissed eac
10、h other, tears of joy flowing down their cheeks. Never were the two souls so happily united at that moment. They then collected all the remaining mushrooms and, hand in hand more tightly than before, walked back home.【解析】本文以人物为线索展开,讲述了两姐妹出去采蘑菇,带着沉重的蘑菇篮子回家,在穿过铁轨的时候小妹妹Mary在铁轨上摔倒了,姐姐Rose在危急时刻冲过去护住妹妹,最后
11、火车停了下来,两人死里逃生。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“Rose不愿看到悲剧发生在她眼前。”可知,第一段可描写Rose是如何帮助妹妹的。由第二段首句内容“火车翻倒了,终于停了下来。”可知,第二段可描写火车停下,两姐妹获救。2.续写线索:Rose冲上铁轨Rose护住妹妹火车停下获救3.词汇激活行为类靠近:approach/get close捡起:collect/pick up回家:walk back home/get back home情绪类快乐:joy/happiness害怕:frightened/scared【点睛】高分句型1 She rushed up the embankme
12、nt staircase, repeating at the top of her voice “Stay off the tracks!”(运用了现在分词作状语)高分句型2 Never were the two souls so happily united at that moment. (运用了全部倒装)02It was last February. Noel, a 28-year-old marketing manager was heading from Icelands Keflavik International Airport to the capital city Reykj
13、avik with the modern travelers two essentials: a dream and a GPSunit. What could go wrong?The dream had been with him since April 14, 2010 when he watched TV news report of the volcano eruption in Iceland. Dark-haired, with a youthful face and thick eyebrows, he had never travelled beyond the United
14、 States and his native Mexico. “I want to see this through my own eyes,” he thought as he watched the news on his couch.Four months later, on a cold winter morning, he was driving from Keflavik Airport in a rented car towards a hotel in Reykjavik, excited that his one-week journey was beginning. As
15、the pink sun rose over the ocean and shone light on the snow-covered lava rocks along the shore, he dutifully followed the commands of the GPS that came with the car, a calm female voice directing him to an addressa left here, a right there.But after stopping on a deserted road, he got a feeling tha
16、t the voice might be steering (引导) him wrong. He had been driving for nearly an hour, yet the GPS put his arrival time at around eight hours later. He entered his destination again and got the same result. Though he sensed that something was off, he made a choice to trust the machine.The farther he
17、drove, the fewer cars he saw. The roads became icier. He was sleepy, cold and hungry. He hadnt set up his phone for international use, so that was no help. Another three hours passed. As his tires skidded (打滑) along a narrow mountain road that skirted a steep cliff.he knew that the device had failed
18、 him.He was lost. He didnt know where else to go. There was no one else on the road, and there was nothing else to do but follow the line on the screen to its mysterious end.Paragraph 1The directions ended at a small blue house in a tiny town. _Paragraph 2:Knowing what had happened, the woman offere
19、d to help him. _【答案】Paragraph 1:The directions ended at a small blue house in a tiny town. Noel parked his car and headed towards the door. An old blue-eyed woman answered after the second ring. She smiled as he stammered about his hotel and handed her his reservation. “No. this isnt the hotel you h
20、ave booked. Your hotel is 380 kilometres south.” She told him in accented English with a laugh. Noel quickly figured out what happened the address was wrong with an extra “r” in it.Paragraph 2:Knowing what had happened, the woman offered to help him. She provided Noel a free meal and a bed so that h
21、e could get a good nights sleep. The next day, Noel decided to drive to Reykjavik. In light of his previous experience, the woman gave him a map with the main roads and landmarks carefully marked on it in case the device went wrong again. With the help of the womans directions, Noel finally reached
22、his destination. “Without her help, I wouldnt have made it.” He was so thankful to the woman, who was just a total stranger to him.【解析】这是一篇读后续写。故事以人物为线索展开,讲述了28岁的Noel从冰岛凯夫拉维克国际机场前往首都雷克雅未克,但不知怎么回事导航系统把他带到了一个偏远的地方。他迷路了,但又只能跟着导航继续前进。【详解】1.段落续写根据第一段首句“导航的尽头是一个小镇上的一座蓝色的小房子”可知,下文可描写Noel到达房子后发生的事情,并且知道了自己为
23、什么会来到这么远的地方。根据第二段首句“那个女人知道发生了什么事后,主动提出帮助他”可知,下文可描写女士是如何帮助Noel的。2.续写线索来到小房子发现女士知道为什么女士提供帮助安全到达目的地感激3.词类激活行为类回答:answer/reply/respond递:hand/deliver弄清楚,明白:figure out/understand决定做某事:decide to do/be determined to do/make up ones mind to do情绪类感激的:grateful/thankful【点睛】高分句型1She smiled as he stammered about
24、his hotel and handed her his reservation. (运用了as引导的时间状语从句)高分句型2 Noel quickly figured out what happened: the address was wrong with an extra “r” in it.(运用了what引导的宾语从句)高分句型3He was so thankful to the woman, who was just a total stranger to him.(运用了who引导的非限制性定语从句)03I was finally going to see Giant Rock
25、with my brothers and Dad. Id been snowshoeing before, and I liked the adventure of hiking through deep snow alongside wild-animal tracks. After putting on our snowshoes, we studied the map. Dad said, “We start here on the red trail, and then we turn left onto the purple one. Thats where Giant Rock i
26、s. Remember to stick together, guys!”The trail ran uphill alongside a stone wall. It was easy to follow because red markers were nailed to the trees and the snow had been packed down by other hikers. Half way up the hill, we turned onto the winding purple trail. We settled into a rhythm, with Dad an
27、d everyone else in front and me in the back, crunch-crunching through the snow. The late afternoon sun felt warm, although it was already sinking lower. I saw lots of animal tracks-mostly deer, squirrel, and rabbit prints, which I recognized from my field guide.An hour later, we topped the hill and
28、saw the massive rock sitting alone in the forest. “It is really huge, as big as a house!” my brother Josh said, gazing up. Breathlessly standing in the rocks giant shadow, I noticed the sun had dipped even lower.“Lets head back,” Dad said.I was a little behind the group when I noticed a set of anima
29、l tracks I didnt recognize. They were hard to see among the snowshoe prints, so I followed them off the trail for a closer look. There were no claw marks, which meant they didnt belong to a dog or a fox. Instead, they looked like tiny handprints and footprints. “Must be a raccoon (浣熊),” I thought, m
30、atching them to prints in my guide.I looked up when I suddenly realized how quiet it had gotten. I was totally alone. “Hey!” I shouted. “Where is everyone?” nothing. Just the sound of my own breathing. “They couldnt have gone far. Ill catch up to them if I hurry,” I thought, stepping back onto the t
31、rail. The light had grown darker by the second. Without flashlight and phone, I began running.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。I came to where I could turn right or go straight. _ “Stop and think,” I told myself, picturing the map again. _【答案】Paragraph 1:I came to where I could turn right o
32、r go straight. The path to the front looked familiar. But when I walked on, some scenes told me I was going the wrong way. So I reversed direction. My mind started to race. Soon it might be too dark to tell what color the markers were. And I couldnt just follow my own footsteps because there were so
33、 many tracks from other hikers. What if I couldnt find my way back? I started tearing through the woods in a panic.Paragraph 2:“Stop and think,” I told myself, picturing the map again. To get to Giant Rock we had turned left onto the purple trail. To get back, I needed to do the opposite and turn ri
34、ght onto the red one. I struggled forward in the faint light. Then I noticed the stone wall. This had to be right. I went downhill in giant steps, and then I saw my family! I shouted as I ran toward them. “Honey? Are you OK?” Dads voice was urgent. It seemed I had been lost for ages, and all I wante
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
