山西省大同市2020届高三英语上学期开学考试模底试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 大同市 2020 届高三 英语 上学 开学 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省大同市2020届高三英语上学期开学考试模底试题(含解析)注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试题相应的位置。2. 全部答案在答题卡上完成,答在本试题上无效。3. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂 黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案用0.5mm 黑色笔迹签字笔写在答题卡上。4. 考试结束后,将本试题和答题卡一并交回。5. 本试卷共12页,听力部分满分30分,不计入总分,其余题共150分;考试时间 120分钟。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你
2、将有两分钟的时间将试卷上的答 案转涂到答题卡上。第一节(共5个小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最 佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题 和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the man do tomorrow morning?A. Pick someone up. B. Take the plane. C. See the woman off.2. What is the man doing?A. Cooking. B. Repairing the
3、 pan. C. Filling up his car.3. Where does the conversation probably take place?A. At the airport. B. On the plane. C. On a bus.4. What does the woman suggest the man do?A. Have a rest. B. Turn off the TV. C. Leave the job to her.5. What is the woman?A. A doctor. B. A waitress. C. An operator.第二节(共15
4、小题;每小题1.5分.满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What color does the man want?A. White. B. Black. C. Yellow.7. Whats the price of the shirt?A. 120. B. 112. C. 100.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8.
5、 What is the mans mother going to do?A. Meet the woman. B. See a doctor. C. Go back home.9. When did the man get his new car?A.A week ago. B. Two weeks ago. C. A month ago.10. Which one is the mans new car?A. A gray BMW. B. A white Nissan. C. A black Honda.听下面一段对话回答第11至第13三个小题。11 How much will the m
6、an pay for the trip all together?A. $339. B.$678. C. $1,356.12. What does the mans package include?A. Five nights* accommodation and air tickets.B. A sightseeing tour on boat and accommodation.C. The stay and meals.13. What can we learn from the conversation?A. The man has just got married.B. The sp
7、eakers will take a boat to the destination.C. The Maid of the Mist is the most beautiful scenery.听下面一段对话,回答第14至第17四个小题。14. What is the relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Workmales. C. Doctor and patient.15. What does the man usually eat for lunch?A. A sandwich and a cup of
8、coffee. B. Noodles. C. Some snacks.16. How does the man go along with his work?A. He does his work very well.B. He doesnt like his work.C. He has a lot of trouble in his work.17. What does the woman ask the man to do?A. Eat more vegetables. B. Take some exercise. C. Be away from work.听下面一段独白回答第18至第2
9、0三个小题。18. Which book will you choose if you likes science?A. Shallow Earth B. Give me Shelter. C. Jump for the Stars.19. Who are the main characters of Shallow Earth?A. A group of soldiers. B. A group of players. C. Two young people.20 What is Tray McGrady?A. A basketball player. B. A director. C. A
10、 writer.第二部分阅读理解(共两节,满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项。AWhat is Small-sided Soccer?Small-sided Soccer starts with games of 3-on-3 from the youngest participants and progresses to 4-on-4, 7-on-7, 11-on-11, in a graduated manner for the older groups. Out schools training cou
11、rse will give kids a better chance to take part in the game and get excited about the game of soccer. The small-sided approach gives each child more individualized attention so they can each improve their skills. And, its FUN!Some general practical information Cafeteria is open. We supply participan
12、ts with soccer clothes and football boots. Please bring a water bottle for your child.Soccer season training timesTeamSaturdaySundayTykes10:00-11:00PeeWees11:00-11:50BoysE&F12:30-14:0013:00-14:00Girls12:30-14:30CostsThe cost is $70 per month for Tykes and PeeWees and $115 for all the other teams.Tho
13、se who enter online will get a 10% discount.VolunteeringCan I coach?Of course! Our training course is always looking for volunteer coaches. We will provide coaches with plans for activities and training, and help set up the small-sided fields. Its a great opportunity to get involved with kids and he
14、lp develop their love for sports.How can I volunteer in other ways?Its your club and you are welcome to volunteer! There are volunteer opportunities with programs, fields, publicity, facilities, uniforms, website development and the board, to name a few. Let us know how youd like to helpand well put
15、 you to work!Do parents stay?Yes. Parents are strongly encouraged to stay and support their children and the club. The club is a volunteer-run organization. Parents and athletes are encouraged to help with clean-up and . setup activities.If you have any questions about program specifics, please cont
16、act recreational soccer coordinator协调者),Pablo Vercelli, at recreationalsocceiabfsport.nl Tel: 043-239-4409.1. What do you know about the training course?A. Coaches will make plans for activities and training.B. Parents can volunteer for the training course.C. It offers three meals a day for free.D.
17、It teaches students according to their interest.2. George entered for the PeeWees training time online. How much does he have to pay?A. $70B. $63C. $115D. $103.53. What can we learn from the passage?A. Pablo Vercelli was the founder of Small-sided Soccer.B. Parents who help with clean-up dont need t
18、o pay for the course.C. Both Tykes and BoysE&F have classes on Sunday.D. Both Tykes and PeeWees have the same charging standard .4. Where do you probably read the article?A. In a science fiction.B. In a medical magazine.C. In a newspaper.D. In a guidebook.【答案】1. B 2. B 3. D 4. C【解析】本文是一篇应用文,是一则关于足球培
19、训课程的广告。【1题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的“Parents are strongly encouraged to stay and support their children and the club. The club is a volunteer-run organization.”可知,俱乐部欢迎家长留下来为培训课程做志愿服务,故B项正确。【2题详解】细节理解题。根据Costs部分中的“The cost is $70 per month for Tykes and PeeWees”及“Those who enter online will get a 10% discou
20、nt.”可知,PeeWees的正常价格是70美元/月,报名参加在线课程享受10%的折扣,所以George报名参加PeeWees的在线课程需要支付63(707010%)美元,故B项正确。【3题详解】细节理解题。根据Costs部分中的“The cost is $70 per month for Tykes and PeeWees and $115 for all the other teams.”可知,Tykes和pee都有相同的收费标准,都是每个月70美元,故D项正确。【4题详解】推理判断题。通读全文可知,本文是一则关于足球培训课程的广告,因此最有可能出现在报纸中,故C项正确。BMy famil
21、y lives in Texas. I was born and brought up in Texas and I am a graduate of the University of Texas. However, around my second year in law school, I wanted to make a great change, which was almost unheard of for Texans: I wanted to leave!I realized this after completing my first-year internship(实习期)
22、.I knew I wanted something different and my chance came during the 2011 Super Bowl in Dallas. A snowstorm blanketed the entire city in snow and thousands of people were gathered. I overheard that StubHub, a big company from a great city, San Francisco, was throwing a party next door to my hotel. I t
23、hought if I could get an internship, I could leave for the summer and at least see what it was like. Yes, it was a huge leap. I told myself I was ready.There was just one problem: I wasnt invited to the StubHub party. But you know Im the type of person who goes for something she wants. Needless to s
24、ay, I crashed the party and found my way to the president. I kindly introduced myself and then asked if they had a legal internship program. Guess what? They accepted my request to be a legal intern, even though no such program existed.Although the legal department didnt have a permanent position fo
25、r me, the experience has shaped my life. Working for a great company in San Francisco, Im incredibly happy for making my decision to leave Texas.By leaving Texas I learned that it is so much more rewarding to try the unfamiliar than to stay in the comfortable. Exploring the unfamiliar is how youll u
26、nderstand what fits your life. I say, dive in head first.5. What happened to the author in Dallas in 2011 ?A. She was accepted as a legal intern.B. She played in the Super Bowl.C. She escaped from San Francisco.D. She met up with her family.6. The author was able to leave Texas because_.A. she intro
27、duced herself to the president of StubHubB. she watched the 2011 Super Bowl in DallasC. she dropped out of the University of TexasD. a snowstorm blanketed the entire city in snow7. Which is the biggest lesson that the author learned from the experience?A. You must choose a career that you like.B. Ju
28、mping out of your comfort zone is rewarding.C. Accepting who you are makes you realize your strengths.D. You should listen to your family to learn about your potential.8. Which of the following words best describe the author?A. Patient and modest.B. Supportive and energetic.C. Intelligent and humoro
29、us.D. Determined and positive.【答案】5. A 6. A 7. B 8. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者离开德克萨斯去达拉斯向StubHub公司的董事长毛遂自荐并得到了一个实习机会,这个经历让作者认识到跳出舒适区是值得的。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的“They accepted my request to be a legal intern”可知,2011年,作者在达拉斯被接受为一名法律实习生,故A项正确。【6题详解】细节理解题。根据第三段中的“I crashed the party and found my way to the pre
30、sident. I kindly introduced myself and then asked if they had a legal internship program. Guess what? They accepted my request to be a legal intern”可知,作者离开德克萨斯州是因为她向StubHub公司的董事长毛遂自荐并得到了一个实习机会,故A项正确。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中的“I learned that it is so much more rewarding to try the unfamiliar than to stay i
31、n the comfortable.”可知,通过这个经历,作者认识到尝试不熟悉的东西比呆在舒适的环境中更有意义,也就是说跳出你的舒适区是值得的,故B项正确。【8题详解】推理判断题。根据第三段中的“Im the type of person who goes for something she wants. Needless to say, I crashed the party and found my way to the president. I kindly introduced myself and then asked if they had a legal internship p
32、rogram. Guess what? They accepted my request to be a legal intern”可知,作者是那种追求她想要的东西的人,虽然没有被邀请,但还是直接找到StubHub公司的董事长毛遂自荐并得到了一个实习机会,这说明她很有决心和态度很积极,故D项正确。【点睛】涉及到人物性格特点的推理判断题难度较大,抓住人物在文中的话语或事例是关键,例如本篇第4题,根据第三段中的“Im the type of person who goes for something she wants. Needless to say, I crashed the party a
33、nd found my way to the president. I kindly introduced myself and then asked if they had a legal internship program. Guess what? They accepted my request to be a legal intern”可知,作者是那种追求她想要的东西的人,虽然没有被邀请,但还是直接找到StubHub公司的董事长毛遂自荐并得到了一个实习机会,这说明她很有决心和态度很积极。CGrowing PainsThe term adulting started as a sort
34、 of joke 一一 whenever a millennial(千禧一代)would do something age-appropriate, this was an act of adulting. Now, though, millennials obviously require training in being an adult.Rachel Flehinger has co-founded an Adulting School, which includes online courses on simple sewing, conflict resolution and co
35、oking. The cause for such classes is that many millennials havent left childhood homes 一一 in America 34 percent of adults aged 18 to 34 still lived with their parents as of 2015, up from 26 percent a decade before.Theres a good deal of truth to this. If youre living at home, with Mom and Dad doing t
36、heir best to spoil((溺爱)you, youre less likely to know how to do laundry, cook or balance a checkbook. Dependency breeds enervation.But heres the catch: Living at home doesnt necessarily lead to dependency. As of 1940, more than 30 percent of 25- to 29-year-olds lived at home with parents or grandpar
37、ents. They were adulting, even while living at home. Parents expected their kids to do chores, to prepare for life. Instead of blaming living at home, then, we have to blame our style of parenting. The truth is that weve simply become lazier as parents.So whats the real problem?Were more likely to l
38、et our kids crash on our couches(长沙发)than tell them to get a job and pay rent. We dont push our kids to build families of their own, as life expectancy has increased, so has adolescence. Americans arent expected to start building a life, particularly middle- and upper-class Americans, until theyre n
39、earing their 30s. Then the question is how we can encourage young people to adult in non-circumstance-driven fashion.9. What does the last sentence in the third paragraph Dependency breeds enervation. mean?A. Parents would like to do housework by themselvesB. Present kids are too lazy to do housewor
40、k.C. Dependency makes kids unable.D. Kids depend on their parents.10. Which of the following statements is TRUE?A. Millennials would like to be trained in being an adult.B. Parents are too lazy to do chores.C. Millennials dont adult because they still live in their childhood homes.D. In the 1940s ki
41、ds were adulting even when they were living at home.11. Which of the following statements is the main idea of the passage?A. Adulting is hard, but only because parents are too lazy to teach their kids.B. Millennials should leave home early to adult.C. Americans arent expected to start building a lif
42、e until theyre nearing their 30s.D. Adulting schools with online courses are popular.12. According to the passage, what will be written about next?A. The government should push off the age of adulthood.B. Parents should leave kids in charge of society.C. Parents should put responsibility on young pe
43、ople.D. Pushing kids to adult is painful for parents.【答案】9. C 10. D 11. A 12. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了父母懒得教孩子使千禧一代的成人之道很难。【9题详解】词句猜测题。根据该句话前的“If youre living at home, with Mom and Dad doing their best to spoil((溺爱)you, youre less likely to know how to do laundry, cook or balance a checkbook.”可知,如果父母在家里
44、溺爱你,你就不太可能知道如何洗衣服,做饭或平衡支票簿,此处总结上文,说的是父母溺爱孩子的结果对父母的依赖让孩子失去(自立)能力,故C项正确。【10题详解】细节理解题。根据第四段中的“As of 1940, more than 30 percent of 25- to 29-year-olds lived at home with parents or grandparents. They were adulting, even while living at home.”可知,20世纪40年代,即使与父母同住,年轻的孩子也表现得像成人一样,什么都会做,故D项正确。【11题详解】主旨大意题。通读
45、全文,特别是根据第四段中的“Instead of blaming living at home, then, we have to blame our style of parenting. The truth is that weve simply become lazier as parents.”可知,父母的教育方式(父母变得越来越懒惰)使孩子很难成人,因此本文主要介绍了父母懒得教孩子使千禧一代的成人之道很难,故A项正确。【12题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Then the question is how we can encourage young people to adul
46、t in non-circumstance-driven fashion.”可知,接下来的问题是,我们如何鼓励年轻人以非环境驱动的方式成人,也就是像20世纪40年代那时候一样,孩子虽然与父母同住,但父母会让孩子承担做家务、为独立生活做准备等责任,由此可知,文章接下来会介绍父母应该让年轻人承担更多的责任,故C项正确。【点睛】词句猜测题的难度较大,对上下文提到的条件及例子的理解是关键,例如本篇1题,根据该句话前的“If youre living at home, with Mom and Dad doing their best to spoil((溺爱)you, youre less likel
47、y to know how to do laundry, cook or balance a checkbook.”可知,如果父母在家里溺爱你,你就不太可能知道如何洗衣服,做饭或平衡支票簿,此处总结上文,说的是父母溺爱孩子的结果,即:对父母的依赖让孩子失去(自立)能力。DChina became the first country to clone a monkey using non-reproductive cells, reducing the need to keep lab monkeys and paving the way for more accurate, effective
48、, and affordable animal tests for new drugs .By December of 2017, Chinese scientists had created two clone macaques named Zhong Zhong and Hua Hua by nuclear transferring of somatic cells - any cell in the organism other than reproductive cells. This was the similar technology used to create the famo
49、us clone sheep Dolly in 1996.Cloning a monkey using somatic cells has been a world-class challenge because it is a primate(灵长类)that shares its genetic makeup, therefore all of its complexity, with humans. Pu Muming said.For drug and other lab tests, scientists have to purchase monkeys from all over
50、the world, which is costly, bad for the environment and produces inaccurate results because each monkey might have different genes, Pu said.By cloning monkeys using somatic cells, we can mass produce large numbers of genetically identical(相同的)offspring in a short time, and even change their genes to
51、 suit our needs, he added. This can save time, cut down experiment costs, and produce more accurate results, leading to more effective medicine.This achievement will help China lead the world research in an international science project related to neural(神经的)mapping of primate brains,, he said. Howe
52、ver, bio labs from the United States, Japan, and European countries are also very able, and they will quickly catch up to China after the monkey cloning technology is made public, Sun added.This means we have to innovate(创新)continuously and work extra harder this year to stay ahead, he said.13. What
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
