分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型扬州市2014高考英语阅读理解精品训练(16)及答案解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:516747
  • 上传时间:2025-12-09
  • 格式:DOC
  • 页数:8
  • 大小:64KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    扬州市 2014 高考 英语 阅读 理解 精品 训练 16 答案 解析
    资源描述:

    1、扬州市2014高考英语阅读理解精品训练(16)及答案解析 (2011成都三诊,D)Habits are a funny thing. We reach for them mindlessly,setting our brains on autopilot and relaxing into the unconscious comfort of familiar routine. “Not choice, but habit rules the unreflecting creatures,”William Wordsworth said in the 19th century. In the

    2、everchanging 21st century,even the word“habit”carries a negative meaning.So it seems contradictory to talk about habits in the same context as innovation(创新)But brain researchers have discovered that when we consciously develop new habits ,we create parallel paths, and even entirely new brain cells,

    3、 that can jump our trains of thought onto new,innovative tracks.Rather than dismissing ourselves as unchangeable creatures of habit, we can instead direct our own change by consciously developing new habits. In fact,the more new things we try, the more creative we become.But dont bother trying to ki

    4、ll off old habits;once those ruts of procedure are worn into the brain,theyre there to stay. Instead,the new habits we deliberately press into ourselves create parallel pathways that can bypass those old roads. “The first thing needed for innovation is attraction to wonder,” says Dawna Markova, auth

    5、or of The Open Mind. “But we are taught instead to decide ,just as our president calls himself the Decider. ”She adds, however,that“to decide is to kill off all possibilities but one. A good innovational thinker is always exploring the many other possibilities.” “All of us work through problems in w

    6、ays of which were unaware,” she says. Researchers in the late 1960s discovered that humans are born with the ability to approach challenges in four primary ways: analytically, procedurally, collaboratively (合作地) and innovatively. At the end of adolescence,however, the brain shuts down half of that a

    7、bility, preserving only those ways of thought that have seemed most valuable during the first decade or so of life.The current emphasis on standardized testing highlights analysis and procedure, meaning that few of us use our innovative and collaborative ways of thought. “This breaks the major rule

    8、in the American belief systemthat anyone can do anything, ” explains M. J. Ryan, author of the 2006 book This Year I Will.and Ms. Markovas business partner. “Thats a lie that we have preserved,and it fosters commonness. Knowing what youre good at and doing even more of it creates excellence. ”This i

    9、s where developing new habits comes in.本文论述了创新思维与有意识培养新习惯之间的关系。17Brain researchers have discovered that _.A. the forming of new habits can be guidedB. the development of habits can be predictedC. the regulation of old habits can be transformedD. the track of new habits can be created unconsciously答案

    10、:A。事实细节题。由第三段首句“Rather than dismissing ourselves as unchangeable creatures of habit, we can instead direct our own change by consciously developing new habits.”可知A项正确。18The underlined word “ruts” in Paragraph 4 is closest in meaning to _.A. zones B. connectionsC. situations D. tracks答案:D。词义猜测题。由画线词所

    11、在的第四段中的信息词pathway(路,径)和road(路,道路)可推测出D项正确。track路,路径,轨迹。19Which of the following statements most probably agrees with Dawna Markovas view?A. Decision makes no sense in choices.B. Curiosity makes creative minds active.C. Creative ideas are born of a relaxing mind.D. Formation of innovation comes from

    12、fantastic ideas.答案:B。推理判断题。由第五段首句和尾句尤其是“The first thing needed for innovation is attraction to wonder(创新的第一要素是好奇)”可推断出B项正确。20The purpose of the author writing this article is to persuade us _.A. to give up our traditional habits deliberatelyB. to create and develop new habits consciouslyC. to resist

    13、 the application of standardized testingD. to believe that old habits conflict with new habits答案:B。主旨大意题。总览文章可知,作者认为创新和新习惯的养成在很多方面是相通的,从而试图说服我们去有意识地创新和培养新习惯。 C82012广东卷 B I have been consistently opposed to feeding a baby regularly. As a doctor, mother and scientist in child development I believe the

    14、re is nothing to recommend it, from the babys point of view. Mothers, doctors and nurses alike have no idea of where a babys blood sugar level lies. All we know is that a low level is harmful to brain development and makes a baby easily annoyed. In this state, the baby is difficult to calm down and

    15、sleep is impossible. The baby asks for attention by crying and searching for food with its mouth. It is not just unkind but also dangerous to say a fourhourly feeding schedule will make a baby satisfied. The first of the experts to advocate a strict clockwatching schedule was Dr Frederic Truby King

    16、who was against feeding in the night. Ive never heard anything so ridiculous. Baby feeding shouldnt follow a timetable set by the mum. What is important is feeding a baby in the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks. Well, at last we have copperbottomed research tha

    17、t supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding. The research finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7, 11 and 14, than babies fed according to the clock. By the age of 8, their IQ (智商) scores are four to five percent higher than b

    18、abies fed by a rigid timetable. This research comes from Oxford and Essex University using a sample (样本) of 10,419 children born in the early 1990s, taking account of parental education, family income, a childs sex and age, the mothers health and feeding style. These results dont surprise me. Feedin

    19、g according to schedule runs the risk of harming the rapidly growing brain by taking no account of sinking blood sugar levels. I hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeding practices. 31. According to Paragraph 2, one reason why a baby cries is that it feels _. Asick

    20、 Bupset Csleepy Dhungry32. What does the author think about Dr King? AHe is strict. BHe is unkind.CHe has the wrong idea. DHe sets a timetable for mothers.33. The word copperbottomed in Paragraph 4 is closest in meaning to_. Abasic Breliable Csurprising Dinteresting34. What does the research tell us

    21、 about feeding a baby on demand? AThe baby will sleep well. BThe baby will have its brain harmed. CThe baby will have a low blood sugar level. DThe baby will grow to be wiser by the age of 8.35. The author supports feeding the baby _. Ain the night Bevery four hours Cwhenever it wants food Daccordin

    22、g to its blood sugar level【要点综述】这是一篇议论文。主要介绍了怎样喂婴儿,是根据婴儿的需求还是按照时间表。根据调查研究发现,按照婴儿的需求喂婴儿要比按照时间规定喂婴儿要好很多。31. D细节理解题。从第二段The baby asks for attention by crying and searching for food with its mouth.看出婴儿哭是因为饿了。故选D。32. C作者观点题。根据第三段Ive never heard anything so ridiculous. Baby feeding shouldnt follow a timet

    23、able set by the mum. What is important is feeding a baby in the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks.看出作者认为Dr Frederic Truby King的观点是不正确的。故选C。33. B词义猜测题。根据本段的research that supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding. The research

    24、 finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7 , 11 and 14, than babies fed according to the clock. By the age of 8, their IQ (智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable.看出这个研究是非常可靠的。basic“基础的,基本的”;reliable“可依赖的,可靠的”;surprising“令人吃惊的”

    25、;interesting“有趣的”。故选B。34. D细节理解题。根据第四段By the age of 8, their IQ (智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable.看出答案。故选D。35. C细节理解题。本文的第一句(I have been consistently opposed to feeding a baby regularly)就提出观点,“反对定时喂婴儿”,最后一句(I hope this research will put an end to advocat

    26、ing strictly timed baby feeding practices)希望结束严格按时喂养的习惯。既然是“不定时”,也就是按婴儿需要喂养,故选C。C82013大纲全国卷 EThe oldest and most common source(来源)of renewable energy known to man, biomass is one of the most important forms of energy production in the United States and elsewhere.Since such a wide variety of biomass

    27、materials is everywherefrom trees and grasses to agricultural and citylife wastesbiomass promises to play a continuing role in providing power and heat for millions of people around the world.According to the Union of Concerned Scientists(UCS), biomass is a kind of renewable energy source that produ

    28、ces no carbon dioxide(二氧化碳), because the energy it contains comes from the sun.When plant matter is burned, it gives off the suns energy.In this way, biomass serves as a sort of natural battery(电池)for storing the suns energy.As long as biomass is produced continuouslywith only as much grown as is us

    29、edthe “battery” lasts forever.According to the Energy Information Administration, biomass has been one of the leading renewable energy sources in the United States for several years running through 2007, making up between 0.5 and 0.9 percent of the nations total electricity supply.In 2008although th

    30、e numbers arent all in yetwind power probably took over first place because of the rapid development of wind farms across the country.Producing power from biomass helps reduce some 11 million tons of carbon dioxide each year.Some homeowners also try to make their own heat by using biomass materials.

    31、Such practice may save homeowners money, but it also produces a lot of pollution.So, the best way is to encourage power plants to use it.72Why is biomass considered as “a sort of natural battery”?AIt burns merely plant matter. BIt keeps producing electricity.CIt stores the energy from the sun. DIt p

    32、roduces zero carbon dioxide.73We learn from the text that in 2008 _Awind power could be the leader of renewable energy B. there was a rapid growth of electricity productionCbiomass might become the main energy source D0.50.9% of power supply came from biomass74Why does the author encourage power pla

    33、nts to use biomass? ATo prevent the waste of energy. BTo increase production safety.CTo reduce pollution. DTo save money.75Where does the text probably come from? AA research plan. BA science magazine. CA book review. DA business report.【要点综述】 本文是一篇科技说明文。文章介绍了biomass(生物量)的特征、优点以及它在美国能源中的地位。72C细节理解题。

    34、根据第二段中的“because the energy it contains comes from the sun.When plant matter is burned, it gives off the suns energy.In this way, biomass serves as a sort of natural battery for storing the suns energy.”可知C正确。73A推理判断题。根据第三段中的“In 2008although the numbers arent all in yetwind power probably took over f

    35、irst place because of the rapid development of wind farms across the country.”可知,2008年风能占居首位。关键词定位:A项中的the leader of 和文中first place意思相同。74C推理判断题。根据最后一段中的“Some homeowners also try to make their own heat by using biomass materials.Such practice may save homeowners money, but it also produces a lot of

    36、pollution.So, the best way is to encourage power plants to use it.”可知C正确。75B推理判断题。根据全文内容可知,本文是一篇有关生物量能源的科普类文章。所以,它应该是科学杂志上的文章。故选B。C8 2013湖北卷 DThe technology is great.Without it we wouldnt have been able to put a man on the moon, explore the oceans depths or eat microwave sausages.Computers have revo

    37、lutionized our lives and they have the power to educate and pass on knowledge.But sometimes this power can create more problems than it solves.Every doctor has had to try their best to calm down patients whove come into their surgery waving an Internet printout, convinced that they have some rare in

    38、curable disease, say, throat cancer.The truth is usually far more ordinary, though: they dont have throat cancer, and its just that their throats are swollen.Being a graduate of the Internet “school” of medicine does not guarantee accurate selfhealthchecks.One day Mrs.Almond came to my hospital afte

    39、r feeling faint at work.While I took her blood sample and tried to find out what was wrong, she said calmly, “I know whats wrong; Ive got throat cancer.I know theres nothing you doctors can do about it and Ive just got to wait until the day comes.”As a matter of routine I ordered a chest Xray.I look

    40、ed at it and the blood results an hour later.Something wasnt right.“Did your local doctor do an Xray?” I asked.“Oh, I havent been to the doctor for years,” she replied.“I read about it on a website and the symptoms fitted, so I knew thats what I had.”However, some of her symptoms, like the severe co

    41、ugh and weight loss, didnt fit with itbut shed just ignored this.I looked at the Xray again, and more tests confirmed it wasnt the cancer but tuberculosis (肺结核)something that most certainly did need treating, and could be deadly.She was lucky we caught it when we did.Mrs Almond went pale when I expl

    42、ained she would have to be on treatment for the next six months to ensure that she was fully recovered.It was certainly a lesson for her.“Im_so_embarrassed,” she said, shaking her head, as I explained that all the people she had come into close contact with would have to be found out and tested.She

    43、listed up to about 20, and then I went to my office to type up my notes.Unexpectedly, the computer was not working, so I had to wait until someone from the IT department came to fix it.Typical.Maybe I should have a microwave sausage while I waited?63Mrs Almond talked about her illness calmly because

    44、 _Ashe thought she knew it wellBshe had purchased medicine onlineCshe graduated from a medical schoolDshe had been treated by local doctors64It was lucky for Mrs Almond _Ato have contacted many friendsBto have recovered in a short timeCto have her assumption confirmedDto have her disease identified

    45、in time65Mrs Almond said “Im so embarrassed” (Para.7) because _Ashe had distrusted her close friendsBshe had caused unnecessary troubleCshe had to refuse the doctors adviceDshe had to tell the truth to the doctor66By mentioning the breakdown of the computer, the author probably wants to prove _Aits

    46、a must to take a break at workBits vital to believe in IT professionalsCits unwise to simply rely on technologyDits a danger to work long hours on computers【要点综述】 本文是一篇议论文,主要讲述技术带来的问题比它解决的更多。作者以人们看病为例:人们感觉不舒服后,从网上查阅一下资料,看看自己的症状与癌症非常相符,因此失去了对生活的信心。而实际上,他们只不过是患了另外一种不严重的病。 63A 细节理解题。根据第三段中的“she said ca

    47、lmly I know whats wrong; Ive got throat cancer.I know ”知这位病人已经从网上知道自己得了癌症,也活不了几天了,因此她很平静。故A正确。64D 细节理解题。根据第六段的最后一句“She was lucky we caught it when we did.”再结合此句前的肺结核可知,对Mrs Almond来说,幸运的事情是她的病及时地得到了确诊。故D正确。65B 推理判断题。根据目标句子前的“It was certainly a lesson for her.”可知,她很后悔由于自己的莽撞而导致了一些不必要的麻烦。故B正确。66C 推理判断题。电脑坏了,等着计算机公司的人来修。由此可知,作者认为我们仅依靠科技是不明智的。故C正确。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:扬州市2014高考英语阅读理解精品训练(16)及答案解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-516747.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1