分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 9

类型2022年高考英语二轮复习 专题一 阅读理解 考点分类练(七)主旨大意题——文章大意类(含解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:518295
  • 上传时间:2025-12-09
  • 格式:DOCX
  • 页数:9
  • 大小:24.42KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022年高考英语二轮复习 专题一 阅读理解 考点分类练七主旨大意题文章大意类含解析 2022 年高 英语 二轮 复习 专题 阅读 理解 考点 分类 主旨 大意 文章 解析
    资源描述:

    1、考点分类练(七)主旨大意题文章大意类A(2021山东烟台一模)The paper, published in May by the JournalofMarketingResearch, analysed purchases made from a single large European retailer and found that free shipping did encourage customers to buy more. But it also increased purchases of items that historically have higher return

    2、rates, such as clothing or products from lesser-known brands. Thus, returns also increased as a result of the promotions, to the point where profits were erased.In one part of the paper, during the typically four-week periods when free shipping was offered, online order volumes rose 11%. But when th

    3、e cost of returns was compared with the sales proceeds(收入), the authors calculated that on balance the results for the promotion periods amounted to an average 0.7% loss.In one analysis that ran for two months, the researchers found that the return rate for customers who bought low-risk productslike

    4、 office supplies, or products from well-known brandsaveraged about 22%.In another analysis, the researchers attempted to better understand motivations of online shoppers by measuring their attitudes towards free shipping. They found two things were happening. First, consumers saw free shipping as co

    5、mpensation for taking a risk on a product. Second, feelings of gratitude for having shipping costs eliminated(消除) made them happy and thus more willing to make a risky purchase.Prof.Neslin advises companies to look at whether their own free-shipping promotions are profitable before they launch such

    6、campaigns. Also, he advises companies to identify which products get returned more often than others and try to provide customers with more information about those products, so they can make more informed choices.1.What erased the profits according to the first paragraph? A.The risky customers.B.The

    7、 European retailer.C.The returned items.D.The lesser-known brands.2.What can we learn from the passage? A.Consumers risked purchasing a product when free shipping came along with it.B.Free shipping encouraged customers to buy products from well-known brands.C.Online order volumes rose only when free

    8、 shipping was offered as compensation.D.Purchases of office supplies also increased during the typically four-week periods.3.Whatisthepassagemainlyabout? A.Low-risk products.B.Return rates.C.Increased purchases.D.Free shipping.B(2021湖北黄冈高三4月模拟)An advance in electronic publishing could make the e-boo

    9、k you are reading seem as dated as a silent film. Publishers hope to explore the growing success of e-books by releasing versions with added soundtracks(电影原声音乐) and musical accompaniments.The noise in the first multimedia booksreleased in Britaininclude the rain hitting a window in a Sherlock Holmes

    10、 tale. When the plot of a book reaches the most exciting part, background scores will create tension.Supporters argue that sound effects are the next logical development for e-books and will add excitement for younger readers. Critics, however, will argue that the noise will ruin the simple pleasure

    11、 of having the imagination stimulated by reading.Caroline Michel, chief executive of the literary agency, said the new generation of computer-literate readers was used to multiple sensory input. She said,“Young people have split computer screens where they may be watching television and replying to

    12、an email at the same time. If thats what the market wants then we should respond to the market.”Booktracks sound effects work by estimating the users reading speed. Each time you “turn” a page, the software reassesses where you have reached in the text and times the sounds to switch on accordingly.

    13、If the soundtrack becomes out of sync(同步), a click on any word will reset it.Some authors fear that a soundtrack could destroy the peace and quiet of libraries and ruin the pleasure of reading. David Nicholls, author of OurDay, the best-seller now released as a film, said, “This sounds like the oppo

    14、site of reading. I have enough trouble reading an e-book because Im constantly distracted by emails.”Stuart MacBride sells 18% of his books as electronic downloads. He said,“If Im reading, I will do the noise in my head. I dont need someone to tell me what teacups clinking sounds like. That would ir

    15、ritate me.”4.What do publishers expect an e-book soundtrack to do? A.Help to release an e-book as a film.B.Help readers improve reading speed.C.Add tension at a books exciting point.D.Get readers familiar with the background.5.Who is in favour of added soundtracks for e-books? A.Sherlock Holmes.B.Ca

    16、roline Michel.C.David Nicholls.D.Stuart MacBride.6.What do we know about Stuart MacBride? A.He was a person who was easy to get angry.B.He knew a great deal of tea.C.Eighty-two percent of his books described crime.D.He imagined sounds related to the story when reading.7.Whatsthemainideaofthepassage?

    17、 A.Opinions about e-books with soundtracks.B.Response to the need of the book market.C.Reasons for traditional e-books becoming outdated.D.Suggestions on encouraging readers imagination.C(2021湖南长郡十五校高三联考)For most people, graduation is an exciting day of the celebration of years of hard work. My grad

    18、uation day was not.I remember that weekend two years ago. Family and friends had flown in from across the country to attend the celebration. But just like everyone else in my class, I had watched the economy turn from bad to worse. What I thought would take a week dragged into two, and then four, an

    19、d 100 job applications later, I found myself in the exact same spot as I was before. And the due date to begin paying back my student loan was drawing closer.You know that feeling when you wake up in fear? That feeling became a constant in my life. Days felt like weeks, weeks like months. And the mo

    20、st frustrating part was no matter how much I tried, I just couldnt seem to make any progress.So what did I do to maintain my sanity(理智)? I decided to write. Something about putting words on a page made everything seem a little clearera little brighter. Something about writing gave me hope. And if yo

    21、u want something badly enough, sometimes a little hope is all you need! So I put my thoughts into a childrens book. And then one day, without any sort of writing degree or contacts in the writing worldjust a lot of hard work and perseveranceI was offered a publishing contract for my first book! Afte

    22、r that, things slowly began to fall into place. I was offered a second book deal. Then, a few months later, I got an interview and was hired shortly.The moral of this story is. dont give up. Even if things look bleak now, dont give up. If you work hard, things will always get better. Oftentimes all

    23、we need is the courage to overcome difficulties.8.From paragraph 2, we can learn that the author probably .A.was having an exciting graduationB.was getting into financial difficultiesC.missed the life in the universityD.had just applied for the student loan9.How did the author change the frustrating

    24、 situation? A.By sending applications.B.By offering contracts.C.By keeping writing.D.By publishing books.10.Which of the following can replace the underlined word “bleak” in the last paragraph? A.Unattractive.B.Hopeless.C.Thrilling.D.Promising.11.Whatisthepassagemainlyabout? A.Success belongs to the

    25、 persevering.B.A contented mind is a permanent feast.C.A smooth sea never makes a skillful mariner.D.Misfortunes tell us what fortune is.考点分类练(七)主旨大意题文章大意类【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一项新的研究发现, 在线零售商长期以来一直通过免运费的方式来鼓励客户购买更多产品, 但这种方式可能会减少公司的利润。1.C解析:细节理解题。根据第一段的 “Thus,returnsalsoincreasedasaresultofthepromot

    26、ions,tothepointwhereprofitswereerased.” 可知, 促销的结果就是退货也增加了, 直到(退货过多)利润消失。故选C项。2.A解析:推理判断题。根据第四段的 “First,consumerssawfreeshippingascompensationfortakingariskonaproduct.” 可知, 消费者将免费送货视为对产品承担风险的补偿。由此可推断, 与免费送货一起的是消费者冒险购买产品。故选A项。3.D解析:主旨大意题。根据第一段 “Thepaper.analysedpurchasesmadefromasinglelargeEuropeanret

    27、ailerandfoundthatfreeshippingdidencouragecustomerstobuymore.Butitalsoincreasedpurchasesofitemsthathistoricallyhavehigherreturnrates.Thus,returnsalsoincreasedasaresultofthepromotions,tothepointwhereprofitswereerased.” 中这些信息以及下文的分析可知, 本文主要讲述了免费送货确实刺激了消费者购买更多的商品, 但这种方式可能会减少公司的利润。也就是说, 文章主要围绕免费送货展开描述。故选

    28、D项。【帮你拓知识】必背单词(熟词生义)runv.持续; 延续low-riskadj.低风险的launchv.发起; 发动重点语块onbalance 总的来说amountto 总计; 共计; 等于; 相当于makeariskypurchase 冒险购买【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了出版商希望通过发行带有配乐和音乐伴奏的版本来探索电子书的成功, 以及人们对此的不同看法。4.C解析:细节理解题。根据第二段的 “Whentheplotofabookreachesthemostexcitingpart,backgroundscoreswillcreatetension.” 可知, 当一本

    29、书的情节达到最激动人心的部分时, 背景音乐就会产生紧张感。由此推知, 出版商希望电子书的配乐能在书的激动人心之处增加紧张感。故选C项。5.B解析:推理判断题。根据第四段中CarolineMichel所说的 “Youngpeoplehavesplitcomputerscreenswheretheymaybewatchingtelevisionandreplyingtoanemailatthesametime.Ifthatswhatthemarketwantsthenweshouldrespondtothemarket.” 可以推知,CarolineMichel赞成为电子书增加配乐。故选B项。6.

    30、D解析:推理判断题。根据最后一段中StuartMacBride所说的 “IfImreading,Iwilldothenoiseinmyhead.Idontneedsomeonetotellmewhatteacupsclinkingsoundslike.Thatwouldirritateme.” 可知,StuartMacBride在阅读时能想象与故事相关的声音。故选D项。7.A解析:主旨大意题。通读全文, 尤其根据第三段的 “Supportersarguethatsoundeffectsarethenextlogicaldevelopmentfore-booksandwilladdexcitem

    31、entforyoungerreaders.” 以及第六段的 “Someauthorsfearthatasoundtrackcoulddestroythepeaceandquietoflibrariesandruinthepleasureofreading.” 可知, 本文主要介绍了人们对带有配乐的电子书的(不同)看法。故选A项。【帮你拓知识】必背单词datedadj.过时的; 陈旧的reassessv.重新考虑; 再次评价accordinglyadv.相应地; 因此releasev.发布; 公布【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者在毕业后虽然经历失败和恐惧, 但他不放弃, 最终

    32、走出困境的励志故事。8.B解析:推理判断题。根据第二段的 “WhatIthoughtwouldtakeaweekdraggedintotwo,andthenfour,and100jobapplicationslater,IfoundmyselfintheexactsamespotasIwasbefore.Andtheduedatetobeginpayingbackmystudentloanwasdrawingcloser.” 可知, 作者在毕业后难以找到工作, 而学生贷款的还款期限日益逼近。由此推知, 作者面临经济困难。故选B项。9.C解析:细节理解题。根据第四段的 “SowhatdidIdo

    33、tomaintainmysanity?Idecidedtowrite.” 以及 “SoIputmythoughtsintoachildrensbook.” 可知, 作者通过坚持写作来改变自己令人沮丧的处境。故选C项。10.B解析:词义猜测题。根据最后一段的 “Themoralofthisstoryis.dontgiveup.Evenifthingslookbleaknow,dontgiveup.” 可推知, 能够导致放弃的事情可能是无望的或者是糟糕的, 因此能够替换bleak的词应该是hopeless。故选B项。11.A解析:主旨大意题。根据作者描述的个人经历以及最后一段内容可知, 本文主要谈论的是 “成功属于坚韧不拔的人”。故选A项。【帮你拓知识】必背单词(熟词生义)constantn.常数; 常量重点语块turnfrombadtoworse 每况愈下; 越来越糟duedate 到期日fallintoplace 明朗化; 清晰; 理出头绪

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022年高考英语二轮复习 专题一 阅读理解 考点分类练(七)主旨大意题——文章大意类(含解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-518295.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1