山西省教育实验中心2021届高三英语上学期第四次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 教育 实验 中心 2021 届高三 英语 上学 第四 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省教育实验中心2021届高三英语上学期第四次月考试题(含解析)第I卷第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is the womans sports bag now?A. On the table.B. On the floor.C. In the car.【答案】A【解析】【
2、原文】M: Can I put your sports bag on the floor, Sarah? I want to work on the table.W: Sorry, Ill put it to the car.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the woman want to leave?A. At 1:40.B. At 1:50.C. At 2:15.【答案】A【解析】【原文】M: Whats wrong, Ruth?W: Ive got another doctors appointment today at a quarter past tw
3、o. Last week I left at ten to two but I got there late. So I am wondering if I can leave ten minutes earlier today.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man probably do this afternoon?A. Attend a wedding.B. Visit his cousin.C. Work in the office.【答案】C【解析】【原文】M: Im sorry that I cant get away from the of
4、fice this afternoon. Could you mention that Ill give the hat to my cousin just before her wedding next month?W: OK. But she will be disappointed if you cant call round to her place.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. A book.B. A subject.C. A hobby.【答案】A【解析】【原文】W: Its unusual
5、to see you reading a book on science. What do you think of it?M: This? I got it for my birthday. But Im not that interested in science really.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the womans sweater like?A. Its got a V-neck.B. Its got a round neck.C. Its got a polo-neck.【答案】B【解析】【原文】W: Excuse me. I left my s
6、weater by the pool. Has anyone handed it in?M: Let me see Weve got a V-neck sweater and a polo-neck one. Which one is yours?W: Neither. Mines got a round neck. Oh, there it is!第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5
7、秒钟。听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How did the man get home last night?A. By car.B. By bus.C. By subway.7. What does the woman say about Andres car?A. Old-fashioned.B. Good-looking.C. Modern.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: So how did you get home from the party last nig
8、ht? The subway should have stopped running at that time.M: Yeah, so does the bus. In the end I got a lift with Andre. Have you seen that thing he drives? It looks so old-fashioned.W: Oh no, I totally disagree . I think its really cool to go around in something like that. Its so different.M: Yes, but
9、 I cant help thinking that “different” doesnt mean good-looking!W: Well, I think some of the old styles look better than the modern ones. Anyway, we shouldnt be under pressure to buy new stuff.M: I couldnt agree more.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What about the play did Windy think was worth
10、 seeing?A. The actors.B. The staging.C. The costumes.9. When does the conversation take place?A. Before the play starts.B. When the play is on.C. After the play is over.【答案】8. C 9. A【解析】【原文】W: Im glad we got here early to find our seats. I know that this is asold outperformance.M: Theactorsare suppo
11、sed to be really good. I read a reviewof the play in thepaperlast week. It said that theleadsand the staging areperfect. Windy saw it a couple of weeks ago and she said that thecostumeswere reallysomething to see.W: Im really glad. The last time I came to a play at this theater, it was terrible. The
12、 twolead actorswerentup to their partsand the whole production wasamateur. Itclosed earlyafter only two weeks.M: That wont happen with this play. Hey, thecurtainis going up.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where does the man work now?A. In a bank.B. In a school.C. In a travel company.11. From
13、whom did the woman get the mans news?A. Anna.B. Claire.C. Sue.12. What is the probably relationship between the speakers?A. Former colleagues.B. Old schoolmates.C. Old neighbors.【答案】10. A 11. B 12. B【解析】【原文】M: Its amazing to see you again, Anna!W: Yes, after all this time. You havent changed at all!
14、M: I dont think I had grey hair or quite such a big belly in high school, did I?W: Well, you look just the same to me. What are you doing these days? You went into banking, didnt you?M: Yes, I did after Id done a degree in economics. How did you know that?W: Oh, through Claire. Remember? She and I w
15、ere best friends all through school. Were still in touch and shes got a job in the same travel company as your sister Sue.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What does the woman think matters least for windsurfing beginners?A. Related experience.B. Great effort.C. Expensive equipment.14. How did
16、the woman learn windsurfing?A. She taught herself.B. She joined a course.C. She learned from a friend.15. What does the woman like best about windsurfing?A. She can release pressure.B. She has become healthier.C. She can try new things.16. What does the woman like to do in the future?A. Be a coach.B
17、. Enter some races.C. Do some land-based sports.【答案】13. C 14. B 15. A 16. B【解析】【原文】M: Today I have Lily Jenkins with me, who will be talking to me about the sport she loves: windsurfing. Lily, do you need to spend a lot of time practicing before youre any good at it?W: Certainly, but it depends on p
18、eoples previous experience in related sports, and of course how much effort they put in. Interestingly, buying expensive, high-quality boards doesnt seem to make much difference.M: What in particular helped you progress?W: Well, its a highly technical sport, so I didnt think that I could teach mysel
19、f, or that I could learn from a friend. Instead I signed up for a six-month course, and it was money well spent.M: Tell me, what is it about windsurfing that gives you most pleasure?W: Oh, lots of things, such as becoming physically fitter and stronger, or doing things Ive never tried before. But if
20、 I had to choose one, itd be the way it lets you empty your mind of all the stress.M: Finally, Lily, how do you see your future?W: Well, Ive thought of coaching but that would mean spending a lot of time in practice pools. But I like racing other people. Unlike land-based sports, youre unlikely to h
21、urt yourself.M: Thank you, Lily.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is under repair now?A. The roof.B. The entrance hall.C. The outside walls.18. Which room contains the attractive ceiling?A. The bedroom.B. The music room.C. The dining room.19. Which place provides food every day?A. The kitche
22、n.B. The garden.C. The tearoom.20. How much is the ticket for a 10-year-old child?A. 3.50.B. 5.50.C. 7.00.【答案】17. C 18. B 19. C 20. A【解析】【原文】M:Hello, everyone. We are pleased to announce that the Grand Palace is now open again. The emergency repair work on the roof is now complete, but work is still
23、 in progress to repair the outside walls of the building, which were damaged in storms last year. Visitors may like to look at an exhibition of photographs in the entrance hall, which show how this work is done. The Palace was built in the 18th century as a holiday home for the King and his family,
24、and decorated in the classical style. You can admire the beautiful painted ceiling in the music room, which contains the Queens piano. Upstairs are the royal bedrooms, containing 18th-century furniture. Visitors can also walk through the palace kitchens and into the dining room, where the table is l
25、aid for 40 guests, with silver dinner plates and beautiful glasses. If you want snacks, home-made cakes, sandwiches, tea and coffee are served in the Queen Anne tearoom. On fine days, snacks are also served in the garden. The Palace is open every day from 10:00 am to 6:00 pm. There is an entrance ch
26、arge of 5.50 for adults or 3.50 for students and children under 14. There is also a special family ticket available for 11. Its for 2 adults and 2 children, so you save 7.00. If you would like further information, please call us on 567488. Thank you.第二部分: 阅读理解(共两节,满分 60 分)第一节 (共 15 小题;每小题 3 分,满分 45
27、分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并将答案填写在答题卡上。AThere are many places worth visiting in the world. Here are some of the places that almost every person wants to see in their life.SantoriniThis is one of the most amazing places in the world. It is said to have been destroyed in the 16th century.
28、It has been rebuilt and its beauty increases with every passing day. There are a lot of islands in Greece and sunbathing on any of these would be an unforgettable experience.The Capilano Suspension BridgeAn amazing place to visit in the world is the Capilano Suspension Bridge. This bridge is located
29、 in Vancouver in British Columbia, a province of Canada. Its beauty appeals to visitors from all over the world. Its almost 140 meters long and 70 meters above the river.RomeAnother beautiful place to visit is the ancient city of Rome in Italy. It is also known as the center of Western civilization.
30、 This city was founded in 753 BC. The Colosseum (罗马斗兽场), which is one of the worlds most symbolic monuments, is also in Rome.The Taj MahalIt is also a good choice to visit the Taj Mahal in India. It is called the monument of love and built to show Mughal Emperor Shah Jehas love for his wife. It is l
31、ocated on the south bank of the Yamuna River. Its ivory-white color attracts many tourists and it is one of the miracles of the Mughal art of building.21. What can visitors do in Santorini?A. Go sunbathing.B. Visit the monument of love.C. Climb the suspension bridge.D. Experience western civilizatio
32、n.22. To which country does the Capilano Suspension Bridge belong?A. Italy.B. Greece.C. England.D. Canada.23. What do we know about the Taj Mahal from the passage?A. Its roof is made of ivory.B. It is a typical Mughal style building.C. It was built by Mughal Emperor Shah as his tomb.D. It is located
33、 on the north bank of the Yamuna River.【答案】21. A 22. D 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文。世界上有许多值得参观的地方,文章主要介绍了四个旅行目的地的情况。【21题详解】细节理解题。根据第二段中“There are a lot of islands in Greece and sunbathing on any of these would be an unforgettable experience.(希腊有很多岛屿,在其中任何一个岛屿上进行日光浴都将是一次难忘的经历)”可知,游客在圣托里尼岛可以进行日光浴。故选A。【22题详解】细
34、节理解题。根据第三段中“This bridge is located in Vancouver in British Columbia, a province of Canada.( 这座桥位于加拿大不列颠哥伦比亚省的温哥华)”可知,卡皮拉诺吊桥属于加拿大。故选D。【23题详解】细节理解题。根据最后一段中“Its ivory-white color attracts many tourists and it is one of the miracles of the Mughal art of building.(它象牙白色的颜色吸引了许多游客,它是莫卧儿建筑艺术的奇迹之一)”可知,泰姬陵是一
35、个典型的莫卧儿风格的建筑。故选B。BLast year, my oldest son Matthew went off to college. Things at home were not as “busy” as they used to be. We still had our 15-year-old son Gabriel with us, but we missed having Matthew around.My wife soon had a crazy idea. “Lets get a dog.” she suggested. I wasnt exactly thrilled
36、 with the idea, but I agreed. I mean, what better way to replace a kid that has gone off to college than to get a dog.When we got to the animal shelter, it seemed like every dog was a pit bull (比特犬). Id had many bad experiences with pit bulls as a child, so I didnt want to take one of them home with
37、 me.While I walked along the rows and rows of cold metal cages, a dog caught my eye. He was scared, and looked like hed given up on life. There was only one problem: he was a pit bull.As he looked at me with his big, beautiful eyes, I could see into his soul. I could see how scared he was and that h
38、e just wanted a happy life. I couldnt just walk away I had to at least go over and look at him. I approached his cage, and he just sat there, looking at me. I stuck my finger through the hole in the cage and petted him on the head. I expected him to get mad, but he didnt.I knew that this dog had nev
39、er felt love before, and that he was enjoying every bit of the love I could give him in that moment. Tears began to stream down my face because I felt everything that this poor creature was feeling right then. He just wanted to be loved; he just wanted a home and a family.Its been a year since we to
40、ok the dog home, and our lives have been changed forever.Now, his favorite thing to do is give us kisses with his giant tongue every morning. He is always there to greet us when we come home with a huge smile. Hes shown us more love than any other living creature on Earth ever had before. And every
41、time I look into his eyes I see love,compassion and gratitude things I never thought that a pit bull was capable of feeling.24. Why did the authors wife want to get a dog?A. Because she liked a pit pull.B. Because she thought it was a crazy idea.C. Because she wanted the dog to replace her kid.D. Be
42、cause one of their children was admitted to college.25. Which word has the similar meaning to the underlined word “thrilled”?A. Accepted.B. Excited.C. Frightened.D. Delighted.26. What was the author and his wifes life like with the pit bull?A. They missed having Matthew around even more.B. They foun
43、d it hard to get along with him.C. They lived a life full of love.D. They regretted adopting him.27. What is the main purpose of the article?A. To share a warm story about adopting a pet.B. To stress the benefits of keeping a pet.C. To suggest people keep a pet of their own.D. To give advice on how
44、to keep a pet.【答案】24. D 25. B 26. C 27. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者和妻子在大儿子上大学后收养了一只斗牛犬,他们过着充满爱的生活。【24题详解】细节理解题。根据文章第一段“Last year, my oldest son Matthew went off to college. Things at home were not as “busy” as they used to be. We still had our 15-year-old son Gabriel with us, but we missed having Ma
45、tthew around.(去年,我的大儿子Matthew去上大学了。家里的事情不像以前那么忙了。我们还有15岁的儿子Gabriel在身边,但我们怀念 Matthew 在身边的日子。)”以及文章第二段“My wife soon had a crazy idea. “Lets get a dog.” she suggested. (我妻子很快有了一个疯狂的想法,她建议我们养条狗。)”可推知,去年大儿子上大学后,由于生活没有那么忙碌,也很思念自己的孩子,所以作者的妻子才想要养一条狗。故选D项。【25题详解】词义猜测题。根据文章第二段“My wife soon had a crazy idea. “
46、Lets get a dog.” she suggested. (我妻子很快就有了一个疯狂的想法。“我们去养条狗吧。”她建议道。)以及“but I agreed”(但我同意了)可知,but表示转折,即:虽然我对这个想法并不太满意(兴奋),但还是同意了,所以画线词thrilled意为“兴奋,高兴”。故选B项。【26题详解】细节理解题。根据文章最后一段“He is always there to greet us when we come home with a huge smile. Hes shown us more love than any other living creature on
47、 Earth ever had before.(当我们回家时,他总是面带微笑地迎接我们。他给我们的爱比地球上任何其他生物都多。)”可知,作者夫妇与收养的斗牛犬过着充满爱的生活。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据文章内容可知,本文主要讲述了作者和妻子收养了一只斗牛犬,他们过着充满爱的生活,其目的就是分享关于收养宠物的温暖的故事。故选A项。CThe tea gardens in Sri Lanka are actually large estates( 种植园). The best tea usually comes from plants grown on high grounds, th
48、e cool hilltops with rows and rows of tea plants. The plants are about one metre apart. The plant is often pruned so that it remains only 60 to 90 centimetres high. Pruning is important because it encourages the growth of tender shoots, or young leaves. It is from these shoots that the best tea is g
49、ot.Practically all the tea pickers are women. The estates prefer to employ women pickers because they are more careful. Their thin fingers can easily remove the twin leaves and new shoots from the plant, which are the parts used for processing tea. The pickers carry large baskets into which they thr
50、ow their pickings. A skilled worker can harvest between 9 to 14 kilogrammes of tea leaves a day. Usually new shoots can be picked from the plants about every ten or fifteen days.Processing tea shoots into the familiar dry tea leaves requires great care and skill. There are various methods of process
51、ing depending on the type of tea required. For black tea, the young green leaves are first spread out on shelves to dry. This process removes much of its water and the leaves become soft. After this, the leaves are passed through heavy rollers. This operation will press the leaves for juices which g
52、ive the tea both its colour and taste. Then the leaves are spread out on floors and left to ferment(发酵)under wet conditions. Fermentation develops the rich taste of black tea. The fermented leaves are then dried with a hot-air blower until they become rolled-up black leaves. The final step is to sor
53、t and grade them before the black tea is ready for sale to countries all over the world.28. In the first paragraph, the word “pruning” means _ .A. regular cutting of the plantsB. frequent wateringC. regular use of chemicalsD. growing the plants high in the mountain29. One of the reasons why women ar
54、e employed to do the picking is that _.A. they work harder than men do in the pickingB. they can throw their pickings more easily into the basketsC. their fingers fit them better for the jobD. they can more easily find the twin leaves30. How many processing steps are mentioned in the last paragraph?
55、A. Three.B. Four.C. Five.D. Six.31. What is the writers purpose in writing the passage?A. To introduce various methods of tea processing.B. To persuade readers to buy tea from Sri Lanka.C. To tell a story that had happened in the tea gardens.D. To inform readers of tea growing, picking and processin
56、g.【答案】28. A 29. C 30. C 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要向我们介绍了茶叶的种植、采摘和加工。【28题详解】词句猜测题。根据第一段第四句“ The plant is often pruned so that it remains only 60 to 90 centimetres high. ”(这种植物经常修剪到只有60到90厘米高)和“because it encourages the growth of tender shoots, or young leaves.”(因为它能促进嫩芽或嫩叶的生长)可知,经常被修剪是很重要的,所以prune意为“修
57、剪”。故选A。【29题详解】细节理解题。根据第二段第三句“Their thin fingers can easily remove the twin leaves and new shoots from the plant, which are the parts used for processing tea.”(她们纤细的手指可以很容易地把双叶和新芽从植物上摘下来,这是用于加工茶叶的部分)可知,雇用女性来采茶的原因之一是她们的手指更适合这份工作。故选C。【30题详解】推理判断题。根据最后一段第三句“For black tea, the young green leaves are firs
58、t spread out on shelves to dry.”(对于红茶来说,嫩绿的茶叶首先摊在架子上晾干),第五句“After this, the leaves are passed through heavy rollers. ”(在这之后,叶子通过沉重的滚筒),第七句“Then the leaves are spread out on floors and left to ferment(发酵)under wet conditions.”(然后把叶子铺在地板上,在潮湿的条件下发酵),第九句“The fermented leaves are then dried with a hot-a
59、ir blower until they become rolled-up black leaves.”(发酵后的叶子用热风吹干,直到它们卷成黑色的叶子)和最后一句“ The final step is to sort and grade them before the black tea is ready for sale to countries all over the world.”(最后一步是对它们进行分类和分级,然后红茶就可以销往世界各国)可知,最后一段共提到了五个加工步骤。故选C。【31题详解】推理判断题。根据第一段第二句“The best tea usually comes f
60、rom plants grown on high grounds, the cool hilltops with rows and rows of tea plants. ”(最好的茶通常来自生长在高地上的植物,清凉的山顶上有一排排的茶树)可知,第一段是讲茶的种植,根据第二段第一句“Practically all the tea pickers are women.”(几乎所有的采茶人都是女性)可知,第二段是讲茶叶的采摘,根据第三段第一句“Processing tea shoots into the familiar dry tea leaves requires great care and
61、 skill. ”(将茶芽加工成人们熟悉的干茶叶需要非常小心和技巧)可知,第三段是讲茶叶的加工。所以作者写这篇文章的目的是向读者介绍茶叶的种植、采摘和加工。故选D。DIn modern society there is a great deal of argument about competition. Some value it highly, believing that it is responsible for social progress and prosperity; others say that competition is bad; that it sets one pe
62、rson against another; that it leads to unfriendly relationship between people.I have taught many children who held the belief that their self-worth relied on how well they performed at tennis and other skills. For them, playing well and winning are often life-and-death affairs. In their single-minde
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
