山西省汾阳市2020-2021学年高二上学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省汾阳市2020-2021学年高二上学期期末英语试题 WORD版含解析 山西省 汾阳市 2020 2021 学年 高二上 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、汾阳市英语期末考试试题时间120分钟 满分150分第一部分:阅读理解(共两节,满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AItll be Easter soon, and time to think of how to spend a few days holiday. Lets look at three of the best.BudapestBudapest is the capital of Hungary. Its actually made up of the twin ci
2、ties of Buda and Pest, which are separated by the mighty River Danube. The city is famous for its cafes. There are several good ones to choose from, but you must try either Gerbeaud, or the famous New York Cafe. Order a “somloi galuska, a very rich chocolate dessert. Finally, you can t leave the cit
3、y without visiting one of its amazing Turkish baths. Some of them date back to the 16th century.BucharestA fourteen hours train ride east will take you through Transylvania to Bucharest, capital of Romania. Once there, you should visit Mamies Inn, which is a 19th century caravanserai (an inn built a
4、round a large courtyard, which is big enough for caravans). Its located in the Lipscani district (the heart of the city), and its also a great place to have lunch and a drink.SofiaFrom Bucharest its only 300 kilometres to Sofia, the Bulgarian capital. The city sits below the massive Vitosha Mountain
5、. Sofia is an ancient place, and parts of the city walls date back to the 7th century BC and can still be seen. It s also a holy city, and two of its major tourist attractions are churches. The Alexander Nevsky Cathedral is well worth a visit, but you should find time for the Boyana Church, a small
6、medieval Bulgarian Orthodox chapel. It is a UNESCO World Heritage site and has incredible wall paintings dating back to 1259.So, we hope weve given you a few ideas of places to spend your Easter. Wherever you go, have fun and send us a postcard!1. If you want to enjoy a chocolate dessert, you can go
7、 .A. SofiaB. BucharestC. VitoshaD. Budapest2. What is special for Sofia?A. It is located in the heart of the city.B. It is an ancient place and a holy city.C. It is famous for its cafes.D. It is made up of the twin cities.3. Where can you find this passage in a newspaper?A. Travel.B. Sports.C. Healt
8、h.D. Business.【答案】1. D 2. B 3. A【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了三个最好的旅游目的地的情况以及特色。【1题详解】细节理解题。根据Budapest部分中“Order a “somloi galuska, a very rich chocolate dessert.(点一份“somloi galuska”,一种非常浓郁的巧克力甜点)”可知,如果你想享受巧克力甜点,你可以去Budapest。故选D。【2题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Sofia is an ancient place, and parts of the city walls date ba
9、ck to the 7th century BC and can still be seen. It s also a holy city, and two of its major tourist attractions are churches.(Sofia是一个古老的地方,部分城墙可以追溯到公元前7世纪,现在仍然可以看到。它也是一座圣城,它的两个主要旅游景点是教堂)”可知,Sofia特别之处在于它是一个古老的地方,一座圣城。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第一段“Itll be Easter soon, and time to think of how to spend a few
10、days holiday. Lets look at three of the best.(复活节快到了,是时候考虑如何度过这几天的假期了。让我们来看看其中三个最好的目的地)”以及最后一段“So, we hope weve given you a few ideas of places to spend your Easter. Wherever you go, have fun and send us a postcard!(所以,我们希望我们已经给了你一些去哪里度过复活节的想法。无论你去哪里,玩得开心,给我们寄张明信片!)”结合文章主要介绍了三个最好的旅游目的地的情况以及特色。可推知,文章
11、可能选自报纸的“旅行”版面。故选A。BA junior at Loyola High School in Los Angeles, Adam Faze, 16, decided in October to organize a film festival. “I want to go to film school and work in the industry, but Loyola has nothing like that, which is strange because were right here in LA (a part of the city is Hollywood wh
12、ere films are made),” he said. “So instead of sitting around and feeling unhappy, I decided to do something.”The school was unenthusiastic. “Every year, students approach me with many projects that are really difficult to carry out,” said Lance Ochsner, Adams adviser. “I thought it wouldnt happen, b
13、ut I gave him the go-ahead anyway.”Adam sent letters and made cold calls, and got no response. By January, he had little more than a single participant: Jordan Roberts, the father of a friend and a writer-director. (Mr. Roberts had agreed to serve as a festival judge)Then Adam looked through a catal
14、og for Loyolas annual money-raising event and noticed that someone had donated two tickets to a Sony movie premiere(the first public performance of a movie ). That person turned out to be an Oscar campaigner. By working the connection, he managed to line up a festival speaker: Michael De Luca, a thr
15、ee-time Oscar nominee (someone who has been officially suggested for the prize of Oscar) for producing films like “The Social Network”.“Adams energy, enthusiasm and fearlessness are infectious,” Mr. De Luca wrote in an email. “I wish I had done this at my high school!” Adam got a local newspaper to
16、write an article about Mr. De Lucas involvement, and that started a sponsorship and submission wildfire.The Loyola Film Festival is set for Saturday and advertised as “the best in student film making 7. It will feature 72 films in four categories.But Adam is already focused on his next plan. In an e
17、mail to a reporter, he wrote, “Could you mention that I m still looking for a summer internship?”4. Adam hoped that his high school could .A. make some new filmsB. get involved in film activitiesC. encourage students to watch filmsD. allow students to enter film festivals5. What was Lance Ochsners a
18、ttitude towards Adams plan?A. Curious.B. Surprised.C. Doubtful.D. Satisfied.6. How did Adam know of Michael De Luca?A. From a letter.B. From a telephone call.C. From the father of a friend.D. From a donation list of Loyolas.7. What is the text mainly about?A. How a teen organized a film festival.B.
19、Why the Loyola Film Festival is held.C. A special high school in Los Angeles.D. The personal life of a 16-year-old teen.【答案】4. B 5. C 6. D 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了高中生Adam Faze通过自身努力,成功为自己所在的Loyola高中组织起电影节的故事。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“A junior at Loyola High School in Los Angeles, Adam Faze, 16, decided in O
20、ctober to organize a film festival. “I want to go to film school and work in the industry, but Loyola has nothing like that, which is strange because were right here in LA (a part of the city is Hollywood where films are made),” he said.( 16岁的Adam Faze是洛杉矶Loyola高中的一名高三学生,他在10月份决定组织一个电影节。他说:“我想去电影学校,
21、然后在这个行业工作,但Loyola高中没有这样的机会,这很奇怪,因为我们就在洛杉矶这座城市的一部分是好莱坞,电影就是在那里制作的)”可知,Adam希望他的高中能参与电影活动。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第二段中“Every year, students approach me with many projects that are really difficult to carry out,” said Lance Ochsner, Adams adviser. “I thought it wouldnt happen, but I gave him the go-ahead anyw
22、ay.”(Adam的顾问Lance Ochsner说:“每年,学生们都来找我,告诉我很多很难实施的项目。我以为这不会发生,但我还是同意了。”)”可推知,Lance Ochsner对Adam的计划持怀疑态度。故选C。6题详解】细节理解题。根据第四段“Then Adam looked through a catalog for Loyolas annual money-raising event and noticed that someone had donated two tickets to a Sony movie premiere(the first public performance
23、 of a movie ). That person turned out to be an Oscar campaigner. By working the connection, he managed to line up a festival speaker: Michael De Luca, a three-time Oscar nominee (someone who has been officially suggested for the prize of Oscar) for producing films like “The Social Network”.( 然后,Adam
24、在浏览Loyola的年度筹款活动目录时,注意到有人捐赠了两张索尼电影首映式的门票。那个人原来是奥斯卡的竞选者。通过联系,他设法找到了一位在电影节上演讲的人:Michael De Luca。他因制作社交网络等影片而三次获得奥斯卡提名官方已建议他角逐奥斯卡奖)”可知,Adam是通过一份Loyola的筹款目录认识Michael De Luca的。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据倒数第二段“The Loyola Film Festival is set for Saturday and advertised as “the best in student film making 7. It wil
25、l feature 72 films in four categories.( Loyola电影节定于周六举行,并被宣传为“学生制作7部最佳电影”。它将有72部影片参加4个奖项的角逐)”结合文章主要讲述了高中生Adam Faze通过自身努力,成功为自己所在的Loyola高中组织起电影节的故事。可知,文章的主要内容是一个青少年是如何组织电影节的。故选A。CKnock knock. Starting from Nov. 1, people will be knocking on doors across the country to collect personal information. Bu
26、t dont panic. This is for the seventh national population(人口普查).The Chinese population census takes place every 10 years. It gathers data including name, age, ID number, gender, education, job, marital status and housing situation.Tracking down more than 1 billion Chinese citizens is by no means eas
27、y. This year, about 7 million staff will be needed to visit homes for registration work, according to Xinhua. New methods will also be used during this census, including online information registration, application of electronic devices and big data.Compared with previous surveys, new methods will b
28、e convenient for people who are not living where they are officially registered, as well as those who do not want to be bothered by census takers door-to-door surveys. The new methods also reduce census takers workload.The data is expected to give a full picture of the population, including its size
29、, structure and distribution and recent changes. It provides support for making national development policies.The census has a large impact on our lives. For instance, areas with a high number of children may receive more funding for public schools. Researchers can use the results to investigate pop
30、ulation trends in different cities. The census will help to find out the number of foreigners living in China. It can also tell how many Chinese people have moved to other countries.However, citizens privacy concerns could be one of the biggest challenges. Some may not be willing to give their perso
31、nal information to census takers because they are worried about what the data would be used for.There are also worries about privacy leakage among the public.In response to such concerns, Jiangsus pilot work zone allowed residents to upload personal data on their own through WeChat, which avoids inf
32、ormation leakage. The data will be delivered directly to the National Bureau of Statistics through a WeChat program, the Global Times reported.8. Who can benefit from new methods during this census?A. People whose work as census takers.B. People who are living where they are officially registered.C.
33、 People who prefer to be bothered by census takers door-to-door surveys.D. People who are worried about personal data.9. What does the underlined word it” refer to in paragraph 6?A. The number.B. The census.C. A large impact.D. China.10. According to the passage, how did Jiangsu avoid information le
34、akage ?A. The National Bureau of Statistics requires residents to make their information secure.B. Residents personal information will be protected safely by census takers.C. Residents can use WeChat to deliver their personal data to the National Bureau of Statistics .D. Residents can refuse to prov
35、ide their information as they like.11 What is the main purpose of the passage?A. To tell us people will be knocking on doors across the country.B. To clarify the importance of privacy.C. To report the results of the census.D. To inform us national survey trials new methods.【答案】8. A 9. B 10. C 11. D【
36、解析】本文是说明文。文章主要介绍了中国的人口普查。【8题详解】细节理解题。根据第四段“The new methods also reduce census takers workload.” 新方法也减少了人口普查员的工作量。可知人口普查员能从新方法中受益。故选A项。【9题详解】词句猜测题。根据第六段“The census will help to find out the number of foreigners living in China. It can also tell how many Chinese people have moved to other countries.”这
37、次人口普查将有助于查明居住在中国的外国人的数量。它还可以告诉我们有多少中国人已经移居到其他国家。根据前一句说人口普查有助于查明居住在中国的外国人的数量,后一句的also说明了人口普查的第二个好处,所以it指的是人口普查,故选B项。10题详解】细节理解题。根据最后一段“In response to such concerns, Jiangsus pilot work zone allowed residents to upload personal data on their own through WeChat, which avoids information leakage.” 针对这些担
38、忧,江苏的试点工作区允许居民通过微信上传个人信息,避免了信息泄露。可知,江苏人为了避免个人信息泄露,居民可以通过微信将自己的个人数据发送到国家统计局。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据第三段“ New methods will also be used during this census, including online information registration, application of electronic devices and big data.” 本次普查还将采用包括网上信息登记、电子设备应用和大数据等新方法。第三段提到了本次普查运用到的新方法,后文介绍了这种新
39、方法的好处,所以文章的目的是为了通知我们国家调查试验的新方法。故选D项。DWelcome to your future life!You get up in the morning and look into the mirror. Your face is firm and young-looking. In 2035, medical technology is better than ever. Many people at your age could live to be 150, so at 40, youre not old at all. And your parents ju
40、st had an anti-aging(抗衰老的) treatment. Now, all three of you look the same age!You say to your shirt, “Turn red.” It changes from blue to red. In 2035, “smart clothes” contain particles(粒子) much smaller than the cells(细胞) in your body. The particles can be programmed to change your clothes color or p
41、attern(样式).You walk into the kitchen. You pick up the milk, but a voice says,“ You shouldnt drink that!” Your fridge has read the chip (芯片) that contains information about the milk , and it knows the milk is old . In 2035, every article of food in the grocery store has such a chip.Its time to go to
42、work. In 2035, cars drive themselves. Just tell your “smart car” where to go. On the way, you can call a friend using your jacket sleeve. Such “smart technology” is all around you.So will all these things come true? “For new technology to succeed,” says scientistAndrew Zolli ,“it has to be so much b
43、etter that it replaces what we have already.” The Internet is one examplewhat will be the next?12. We can learn from the text that in the future_.A. people will never get oldB. everyone will look the sameC. red will be the most popular colorD. clothes will be able to change their pattern13. What can
44、 be inferred from Paragraph 4?A. Food in the grocery store will carry electronic information.B. More drinks will be given for sale.C. Milk in the grocery store will stay fresh much longer.D. Milk will be harmful to health.14. Which of the following is mentioned in the text?A. Cars will be able to dr
45、ive automatically(自动地).B. Fridges will know what people need.C. Jacket sleeves can be used as a guide.D. Nothing can replace the Internet.15. What is the text mainly about?A. Food and clothing in 2035B. The reason for the success of new technology.C. Medical treatments of the future.D. Future techno
46、logy in everyday life.【答案】12. D 13. A 14. A 15. D【解析】【分析】本文是说明文。讲述未来随着科学技术的不断发展,和日常生活相关的医疗,衣服材料,食物,汽车等也会发生很大的变化。【12题详解】推理判断题。根据文章的第二段The particles can be programmed to change your clothes color or pattern.进行推断未来的服装能够改变自己的式样。A和B都与第一段的内容相关,但不是推断结果;C与文章内容无关。故D正确。【13题详解】推理判断题。根据本文的第四段的最后一句话In 2035, ever
47、y article of food in the grocery store has such a chip.进行推断出店里的食物里都有这样提醒人们食品新鲜程度的芯片。故A正确。【14题详解】推理判断题。根据文章的第五段第二句In 2035, cars drive themselves. Just tell your “smart car” where to go.可知在2035年,汽车都可以自动驾驶,不再需要司机。故A正确。【15题详解】主旨大意题。本文讲述的是新的科学技术广泛运用于人类生活带来的人们在的衣食住行等各方面的巨大变化。故D正确。【点睛】如何应对阅读理解题中的干扰项是提高阅读能力
48、的关键。干扰项也是以文章中的某个细节设题,若不仔细辨别,很容易把它当成正确选项。干扰项有以下特征:1、将原文内容扩大或缩小。把原文中的限定词去掉或替换,使该选项看似正确,实际上却是错误选项。2、无中生有。即选项内容是根据主观想象或推测得出的结论,而文中并未涉及。3、偷换概念。把原来做该事的“张三”换成“李四”,所述细节确实与原文一致,一不小心就会误选。4、文不对题。这类题最不容易辨别,选项中的描述与原文完全一致,确属原文中的一个细节,这时要回到题干,看该选项是否能回答题干所提的问题。这四种方法在阅读中都有广泛使用,如本文中【小题4】中的AC两项都把范文缩小了,属于干扰技巧1。而B项与文章内容没
49、有任何关系,属于干扰项中的无中生有的干扰内容。第二节 (共5小题;每小题3分,满分15分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。All over the world people enjoy sports. Sports help to keep people healthy and happy, and to live longer. _16_. They buy tickets or turn on their TVs to watch the games. Often they get very excited when their play
50、er or team wins._17_ Football, for example, has spread around the world. Swimming is popular in all countries near the sea or in those with many rivers. What fun it is to jump into a pool or lake, whether in China, Egypt or Italy! _18_. Think how many lovers to skate or ski in Japan, Norway or Canad
51、a.Some sports or games go back thousands of years, like running or jumping. Chinese wushu, for example, has a very long history. But basketball and volleyball are rather new. Neither one is a hundred years old yet._19_. Water-skiing is one of the newest in the family of sports.People from different
52、countries may not be able to understand each other, but after a game together they often become good friends. _20_. One learns to fight hard but fight fair, to win without pride and to lose with grace.(胜不骄,败不馁)A. And think of people in cold countries.B. Sports help to train a persons character.C. No
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
