山西省陵川实验中学2021-2022年高二上学期开学考试卷英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省陵川实验中学2021-2022年高二上学期开学考试卷英语试题 WORD版含解析 山西省 陵川 实验 中学 2021 2022 年高 上学 开学 考试卷 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、陵川县高级实验中学高二年级开学考试英语试卷注意事项:本试卷共150分,考试时间120分钟。第一部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AAs humanity has got richer, animals roles have changed. People need their services less than before. Fewer wolves and thieves meant less demand for dogs for protection; the intern
2、al combustion engine(内燃机)made horses unneeded; modern sanitation(卫生设备)kept rats in check and made cats less useful. No longer necessities, domestic animals became luxuries. Pet-keeping seems to kick in when household incomes rise above roughly $5,000. It is booming.The trend is not a new one. Archae
3、ologists(考古学家)have found 10,000-year-old graves in which dogs and people are buried together. Some cultures - such as in Scandinavia, where dogs have long been both working dogs and companions - have kept pets for thousands of years. But these days the pet-keeping urge has spread even to parts of th
4、e world which have no tradition of sinking into a comfortable chair with a furry creature.The pet business is growing even faster than pet numbers, because people are spending more and more money on them. No longer are they food - waste - recyclers, fed with the remains that fall from their masters
5、tables. Pet - food shelves are full of delicacies crafted to satisfy a range of appetites, including ice cream for dogs and foods for pets that are old, diabetic or suffer from sensitive digestion; a number of internet services offer food, tailored to the pets individual tastes.In the business this
6、is called “pet humanisation” - the tendency of pet owners to treat their pets as part of the family. This is evident in the names given to dogs, which have evolved from Fido, Rex and Spot to - in America - Bella, Lucy and Max. It is evident in the growing market for pet clothing, pet grooming and pe
7、t hotels.People still assume that pets must be working for humanity in some way, perhaps making people healthier or less anxious. But the evidence for that is weak. Rather, new research suggests that dogs have evolved those irresistible “puppy - dog eyes” precisely to affect human emotions. It has w
8、orked. The species that once enslaved others now works very hard to pay for the care of its pets. Sentimental(多愁善感的)Americans often refer to themselves not as cat-owners but as the cats “mommy” or “daddy”. South Koreans go one further, describing themselves as cat “butlers”. Watch an unlucky dog-wal
9、ker trailing “his” hound(猎犬), plastic bag in hand to pick up its mess, and you have to wonder: whos in charge now?1. Which of the following trends is NOT TRUE according to the passage?A. Peoples needs for animal services are decreasing.B. Both the pet number and the pet business are growing.C. Pets
10、are increasingly making their owners less anxious.D. Pet foods are more various and customized than before.2. Which of the following is referred to as evidence of “pet humanization?”A. The names given to pets in American families nowadays.B Pets inbuilt ability to affect emotions of their owners.C H
11、uman beings ever rising urge for pet-keeping.D. Pets roles as both working staff and companions.3. Which of the following statements is the author most likely to agree with?A. Pets should be treated as equals of their human masters.B. Human beings are getting much benefit from their pets.C. Pet-keep
12、ing is still restricted within certain parts of the world.D. Some pet owners spend too much money on their pets.4. Which of the following might be the best title of the passage?A. The Changing Roles of AnimalsB. The Urge for Pet-keepingC. Who Owns WhomD. Love Me, Love My Dog【答案】1. C 2. A 3. D 4. C【解
13、析】【分析】本文是一篇议论文,主要抨击了如今人们养宠物的现象,一些人甚至已经沦为了宠物的奴隶。【1题详解】细节理解题。根据最后一段中的“People still assume that pets must be working for humanity in some way, perhaps making people healthier or less anxious. But the evidence for that is weak. Rather, new research suggests that dogs have evolved those irresistible “pup
14、py - dog eyes” precisely to affect human emotions.”可知,人们仍然认为宠物必须以某种方式为人类工作,使人们更健康或更少焦虑,但这方面的证据并不充分,相反,新的研究表明狗狗进化出了那些不可抗拒的眼神,正是为了影响人类的情绪,因此“宠物越来越让主人不那么焦虑”这一说法是错误的,故C项正确。【2题详解】细节理解题。根据第四段中的“In the business this is called “pet humanisation” - the tendency of pet owners to treat their pets as part of th
15、e family. This is evident in the names given to dogs, which have evolved from Fido, Rex and Spot to - in America - Bella, Lucy and Max.”可知,在这个行业中,这被称为“宠物人性化”宠物主人将宠物视为家庭的一部分的趋势,这一点在给狗起的名字中很明显,狗的名字从菲多、雷克斯和斯波特演变成在美国的贝拉、露西和麦克斯,因此,现在美国家庭给宠物起的名字可以作为宠物人性化的证据,故A项正确。【3题详解】推理判断题。根据第三段中的“The pet business is gr
16、owing even faster than pet numbers, because people are spending more and more money on them.”可知,宠物生意的增长速度甚至超过了宠物数量,因为人们在宠物身上花费的钱越来越多,由此可知,作者认为一些宠物主人在他们的宠物身上花了太多的钱,故D项正确。【4题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据文章最后一句话“and you have to wonder: whos in charge now?”可知,本文主要抨击了如今人们养宠物的现象,一些人甚至已经沦为宠物的奴隶,故C项(谁是老大?)最适合做文章标题。【点
17、睛】文章标题形式的主旨大意题难度在于被选选项要具有高度的概括性,准确全面地体现出文章内容,因此抓住文章主题是关键,社会生活类文章通常作者会在文章最后表明自己的态度,而作者的态度一般即为文章主题,例如本篇第4题,通读全文,特别是根据文章最后一句话“and you have to wonder: whos in charge now?”可知,本文主要抨击了如今人们养宠物的现象,一些人甚至已经沦为宠物的奴隶,这种现象不禁让人怀疑宠物和主人到底谁才是老大,言外之意,作者认为人们这种饲养宠物的方式是不可取的,故C项(谁是老大?)最适合做文章标题。BA few months ago, Jason aske
18、d his parents to buy him a computer. All his friends already had one, so his mom and dad agreed. During the first few weeks, Jason spent a lot of time in front of his computer because he had to learn how it worked. He was really interested in learning all about it and he even started writing compute
19、r programs himself.One day Jason found a website where he could play chess either against the computer or against other people from all over the world. From then on, Jason seemed to have just one interest in life, his computer. Whenever his parents told him that he was spending too much time with hi
20、s computer, Jason went into denial. He did not think that he had a problem at all.Then the unthinkable happened: Jasons computer broke down. But his parents decided not to buy him a new one. Jason said that he needed a computer for school, and he promised that hed spend less time with it. But his pa
21、rents refused to give in. Finally, Jason felt so hopeless that he took the only way out and killed himself.Robert Johnson, a psychologist (心理学家) on the subject, says, Computer addiction is an illness that can influence anyone of us. Nowadays, increasing numbers of people are spending more and more t
22、ime working with computers. While this isnt a problem for most users, some people, especially teenagers, often use the computer to get away from the real world. This is especially true of shy people. For them, meeting people online is a way of hiding their true selves. In cyberspace (网络空间), they can
23、 be whoever they want to be and create their own virtual (虚拟的) world. But what happens when they can no longer enter their virtual world?5. Why did Jason want to buy a computer according to Paragraph 1?A. To play chess.B. To make friendsC. To avoid being an outsider(外人).D. To write computer programs
24、.6. By saying Jason went into denial, the author means_.A. Jason enjoyed himselfB. Jason would not listenC. Jason would turn it offD. Jason changed his mind7. What was Jasons relationship with his parents like when his computer broke down?A. FineB. TerribleC. So so.D. Unknown.8. In Robert Johnsons o
25、pinion, _.A. it is impossible to beat computer addictionB. teenagers should stay away from computersC. shy people get addicted to computers easilyD. computers are getting us into serious trouble【答案】5. C 6. B 7. B 8. C【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议的文章。通过Jason的故事,文章旨在警告青少年要合理的使用电脑。【5题详解】细节理解题。根据文章第一段“A few months
26、ago, Jason asked his parents to buy him a computer. All his friends already had one, so his mom and dad agreed.” (几个月前,杰森让他的父母给他买一台电脑。他所有的朋友都已经有了,所以他的父母同意了。)可知,因为朋友们都有电脑,只有他没有。由此推知,Jason因为不想成为局外人,让他的父母给他买电脑。故选C。【6题详解】句意猜测题。根据下文“He did not think that he had a problem at all.” (他不认为他有任何问题。)可知,划线词所在句子意
27、为“父母每次提醒他玩电脑太长时间了,他都不听。”故选B。【7题详解】推理判断题。根据文章第三段“But his parents refused to give in. Finally, Jason felt so hopeless that he took the only way out and killed himself.” (但他的父母拒绝让步。最后,杰森感到非常绝望,他选择了唯一的出路自杀。)可推知,当电脑坏掉后,他们关系很糟糕,故选B。【8题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段“While this isnt a problem for most users, some peopl
28、e, especially teenagers, often use the computer to get away from the real world. This is especially true of shy people.”(虽然这对大多数用户来说不是问题,但有些人,尤其是青少年,经常使用电脑来逃离现实世界。这对害羞的人来说尤其如此。)可知,Robert Johnson认为害羞的人更容易对电脑上瘾,因为他们想要使用电脑来逃离现实世界。故选C。【点睛】推理判断题的推断对象主要包括隐含意思、目标读者、观点态度、文章出处、写作意图等。以推断隐含意义的题目居多。推断隐含意义,即要求根据
29、文章的某个句子、段落或全文所提供的事实进行逻辑推理,推断出作者没有提到、没有明说或者可能发生的事实。题干中常含infer(推断),suggest(暗示),imply(暗示),indicate(暗示),conclude(推断,得出结论)等词语。解此类题,首先找到相关信息,然后细读、理解相关信息的字面意义,最后结合语境和常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而理解作者的言外之意。如小题3,根据文章第三段“But his parents refused to give in. Finally, Jason felt so hopeless that he took the only way
30、out and killed himself.” 但他的父母拒绝让步。最后,杰森感到非常绝望,他选择了唯一的出路自杀了。由此可知,他们关系很糟糕,故选B。CThere is such a group of singers in the western musical circle at present, who enter the business as online celebrities (名人)and then become top idols and giant stars globally. They become popular for their videos online an
31、d then they are discovered by talent agents and gradually cause huge storms in the musical circle. Troye Sivan, a singer who is nicknamed “chuoye”, became popular on YouTube from an early age.As a popular video sharing website, YouTube has given rise to plenty of stars, creating a new celebrity cult
32、ure. Providing a platform where anyone can post videos, YouTube presents the opportunity for anyone to achieve fame by simply uploading a short video. Sivan has been making YouTube videos since he was 12 to show his singing talent. In the digital age, Sivan has already developed large devoted audien
33、ce online and his touching video blogs have earned him extreme popularity.A survey has showed that US teenagers are more attracted to YouTube stars, which is a surprising result. YouTube stars are judged to be more attractive, outstanding and related than traditional stars. Looking at the survey com
34、ments and feedback, teens enjoy a close and real experience with YouTube celebrities, who arent carefully directed by design. Teens also say they appreciate YouTube stars, sense of humor and risk-taking spirit, which are often limited by Hollywood stars. As a result, singers who make their first sho
35、w in the traditional way no longer have a complete advantage in front of the audience. Online platforms open up a lot of doors for people. They become the best place to be discovered.9. Why is Troye Sivan mentioned in Paragraph 1?A. To give an example for the topic.B. To uncover the secret of succes
36、s online.C. To add more background information.D. To introduce the topic of the passage.10. What made Troye Sivan a success according to the author?A. Learning to sing at an early age.B Developing lots of fans online.C. Sharing his family stories online.D. Starting a different music style.11. Why ar
37、e YouTube stars so attractive in the digital age?A. They are more firmly connected with teens.B. They are more hardworking than traditional stars.C. They are often carefully designed.D. They are discovered in a traditional way.12. What is the authors attitude towards online platforms like YouTube?A.
38、 Worried.B. Regretful.C. Supportive.D. Doubtful.【答案】9. A 10. B 11. A 12. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章对例如YouTube这样的网络平台对名人文化的推动作用进行了介绍。【9题详解】推理判断题。根据第一段最后一句“Troye Sivan, a singer who is nicknamed “chuoye”, became popular on YouTube from an early age.”(绰号“chuoye”的歌手Troye Sivan从小就在YouTube上走红。)可知,Troye Sivan就是在Y
39、ouTube上走红的,根据第二段第一句 “As a popular video sharing website, YouTube has given rise to plenty of stars, creating a new celebrity culture.”(作为一个受欢迎的视频分享网站,YouTube催生了一大批明星,创造了一种新的名人文化。)可知,文章主要是讲YouTube创造了一种新的名人文化。所以第一段中提到Troye Sivan是为了引入文章主题。故选D。【10题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“In the digital age, Sivan has already
40、 developed large devoted audience online and his touching video blogs have earned him extreme popularity.”(在数字时代,Sivan已经在网上拥有了大量忠实的观众,他的感人视频博客也为他赢得了极高的人气。)可知,Troye Sivan成功的原因是在网上吸引了大量粉丝。故选B。【11题详解】细节理解题。根据最后一段第三句“Looking at the survey comments and feedback, teens enjoy a close and real experience wi
41、th YouTube celebrities, who arent carefully directed by design.”(看看调查的评论和反馈,青少年喜欢与YouTube名人亲密而真实的体验,这些名人不是被精心设计的。)可知,在数字时代,YouTube明星如此吸引人是因为他们与青少年的联系更加紧密。故选A。【12题详解】推理判断题。根据最后一段最后两句“Online platforms open up a lot of doors for people. They become the best place to be discovered.”(网络平台为人们打开了很多扇门。它们成为了
42、最容易被发现的地方。)可知,作者对网络平台持支持态度。故选C。DThe mirror self-recognition test was dreamed up in the 1960s by Gordon Gallup, Jr., a scientist now with the State University of New York. Back then, he was a graduate student taking a course in psychology, and the students were asked to come up with an idea for an ex
43、periment.“I was washing my face in front of a mirror one day, says Grallup. It occurred to me wouldnt it be interesting to see if other animals could recognize themselves in mirrors?”Still looking at the mirror, he realized he could test an animal by secretly marking its face with some kind of red d
44、ye (染料), to see if it could use the mirror to access these strange red marks.No such test had been done before, even though people had long observed animals looking into mirrors. Most species tend to treat a mirror image as a stranger to be courted (献殷勤) or attacked. Some scientists thought that pri
45、mates (灵长类) might do better. Charles Darwin once watched with interest as an orangutan (红毛猩猩) named Jenny made faces at a mirror.When Gallup started doing experiments with chimps (黑猩猩), a few years after he came up with his test, he found that at first the chimps acted as if the mirror image were an
46、other animal. But then, after a couple of days they began using the mirror to examine parts of their bodies like their teeth.When Gallup put red dye on their faces, the chimps later woke up and reacted to the unexpected mirror image as if they understood that the marks were on their own faces.In Gal
47、lups view, only three species have mirror self-recognition: chimps, orangutans, and humans. Others, though, think the list is long. Diana Reiss, a scientist at Hunter College, has tested both dolphins and elephants and beeves that both show signs of recognizing themselves in mirrors.13. Who first ca
48、me up with the idea of the mirror self-recognition test?A. A university student.B. A zoo keeper in New York.C. A teacher in Hunter College.D. A scientist in a research organization.14. What did Gordon Gallup intend the red dye for?A. Marking his image in the mirror.B. Marking his own face before was
49、hing.C. Marking the face of the animal to be tested.D. Marking an animal without self-recognition ability.15. How did chimps react to their image in the mirror?A. They showed no interest in it.B. They examined that image carefully.C. They took it as another animal at first.D. They immediately recogn
50、ized what it was.【答案】13. A 14. C 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了Gordon Gallup进行镜像自我识别测试,测试结果显示有一些物种有镜像自我识别能力。【13题详解】细节理解题。根据第一段内容“The mirror self-recognition test was dreamed up in the 1960s by Gordon Gallup, Jr., a scientist now with the State University of New York. Back then, he was a graduate stude
51、nt taking a course in psychology, and the students were asked to come up with an idea for an experiment.”(镜像自我识别测试是在二十世纪六十年代被Gordon Gallup, Jr.提出的,他现在是纽约州立大学的科学家。当时,他是一名攻读心理学课程的研究生,学生们被要求提出一个实验的想法。)可知,镜像自我识别测试是被Gordon Gallup, Jr.提出的,当时他是一名攻读心理学课程的研究生,由此可知,一个大学生第一次提出了镜像自我识别测试的想法。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据第
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-525382.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
