河北省石家庄市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 石家庄市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省石家庄市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有1
2、0秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.15. C. 9.18.答案是B。1. How much did the woman pay for the running shoes?A. 50. B. 15.50. C. 15.2. What does the womans brother look like?A. He is very tall. B. He is a bit heavy. C. He has dark hair.3. What will the man do this aftern
3、oon?A. Visit the New York office. B. Prepare for a meeting. C. Give a presentation.4. What will the weather be like today?A. Rainy and cold. B. Windy but warm. C. Sunny but cold.5. Where is Lucks father?A. In the garden. B. In the garage. C. In the kitchen.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独
4、白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers talking about?A. Which movie to watch. B. Where to have dinner. C. How to be a better actor.7. What does the man think of River Adventure?A. Longer. B. Shorter
5、. C. Funnier.听第7段材料,回答第8至10题。8. Where is the woman flying to?A. Tokyo. B. Chicago. C. Washington, D.C. 9. Which fight will the woman take?A. The one at 12:30. B. The one at 3:00. C. The one at 6:00.10. What will the woman do in the next few hours?A. Wait in the lounge. B. Take a city tour. C. Walk a
6、round the airport.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the woman do now?A. A waitress. B. A shopkeeper C. A secretary.12. What does the man offer to do for the woman?A. Give her a tip. B. Recommend a job to her. C. Treat her to dinner.13. What do we know about the man?A. He is a boss himself.B. He doesnt
7、know the woman.C. He is familiar with the restaurant.听第9段材料,回答第14至17题。14. What is wrong with the woman?A. She has a headache. B. She has a toothache. C. She has an earache.15. How often will the woman take the medicine?A. Once a day. B. Twice a day. C. Three times a day.16. When does the conversatio
8、n take place?A. On Monday. B. On Tuesday. C. On Thursday.17. What does the man ask the woman to do in the end?A. Make an appointment. B. Go to the chemists. C. Take the medicine before meals.听第10段材料,回答第18至20题。18. What do Americans and Europeans often have for lunch and dinner?A. Eggs, bacon and hamb
9、urgers.B. Potatoes, meat and vegetables.C. French fries, sausages and pizza. 19. How do Americans and Europeans differ in diet?A. Americans have more food.B. Americans have less candy.C. Americans have more meals a day.20. What have Americans tried to do in recent years?A. Avoid Asian food. B. Chang
10、e their eating habits. C. Improve health care.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIts easy to get defeated completely by something negative in your daily life. Give these apps a try if you want to be more positive instead of being negative in you
11、r daily life.ShineShine is a text messaging service based on the idea that sometimes you need some external phrases to guide your internal positive thinking.Visit the website, and youll have the ability to sign up to receive a daily text message all you need to provide is a first name and a phone nu
12、mber. Then youll receive one message per day with inspirational quotes from successful people from Monday through Friday.KwippyIn many cases, statements that come from other people can be more powerful than ones you make to yourself. Thats where Kwippy comes in.The app Kwippy has a positive, lively
13、community focused on fun while keeping negativity out. It is a new kind of social media platform that will send you random challenges throughout the day, prompting you to take a photo of something in your nearby environment.ThinkUpIf youre feeling confident and good about your place in life, downloa
14、d the app, come up with some positive statements about yourself and record them for future generations. If youre feeling less creative or dont know what to say, don,t worry 一 the app also has a list of shared positive statements that you can choose from.Smiling MindSmiling Mind, a nonprofit organiza
15、tion, was founded by and is currently operated by psychologists and educators. Everything there is supported by scientific evidence. The app is free to use but you can make a donation if you want to continue supporting their efforts, displaying friendly and thoughtful acts to others.In the app, youl
16、l find different choices, which can help you remove negative thoughts and focus on the positivity of the present moments.1. Which app makes people feel encouraged regularly?A. Shine.B. Kwippy.C. ThinkUp.D. Smiling Mind.2. Who is Kwippy suitable for?A. Those who need to face a big life challenge.B. T
17、hose who look for a friendly neighborhood.C. Those who long for a great sense of belonging.D. Those who want to live an enjoyable social life.3. What is the purpose of the article?A. To show the power of some advanced apps.B. To introduce some apps for avoiding people feeling down.C. To compare the
18、advantages of some apps.D. To list the wide usage of apps in our daily life.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】本文是一篇应用文,主要介绍四款可以让人在日常生活中更积极向上的App。【1题详解】细节理解题。根据第一款App中的youll receive one message per day with inspirational quotes from successful people from Monday through Friday可知它从星期一到星期五推送成功人士的励志名言,故选A项。【2题详解】细节
19、理解题。根据Kwippy中的The app Kwippy has a positive, lively community focused on fun while keeping negativity out.可知,Kwippy能帮助人们享受愉快的社交生活。D. Those who want to live an enjoyable social life.(那些想过愉快生活的的人)符合题意。故选D项。【3题详解】推理判断题。根据第一段的something negative in your daily life. Give these apps a try if you want to be
20、 more positive instead of being negative in your daily life可知,此处是介绍四款可以让人在日常生活中更积极向上的App。故选B项。BMy father loves his garden. He planted some seeds in it. But at that time, I didnt understand why working in the dirt excited him so much.Unfortunately, in early May, my father was seriously injured in an
21、accident. He had to stay in bed for a while. My mother had several business trips, so she couldnt take care of the garden. I didnt want my father to worry, so I said that I would take care of his garden until he recovered. I assumed that the little plants would continue to grow as long as they had w
22、ater, and luckily it rained fairly often, so I didnt think much about the garden.One Saturday morning my father said to me, “Christine, the vegetables should be about ready to be picked. Lets have a salad today!” I went out to the garden and was upset to see that many of the lettuce leaves and carro
23、ts had been half eaten by bugs. There were hundreds of bugs all over them!I panicked for a moment but then I quietly went to the nearest store to buy some vegetables.When I gave the salad to him, he said, “Oh, Christine, what a beautiful salad! I cant believe the carrots are this big already. You mu
24、st be taking very good care of my garden.” I felt a little bit guilty.Coming home, my mother saw the bag from the supermarket in the kitchen. I was embarrassed and I admitted, “Dad wanted a salad, but the garden was a disaster. I didnt want to disappoint him, so I went to the store.” She laughed but
25、 promised to help me in the garden and weeks later I was finally able to pick some.I carefully made a salad and took it to my father. He looked at it with a hint of a smile. “Christine, the carrots are smaller in this salad, but they taste better.”Now, I better understand how putting a lot of effort
26、 into caring for something can help you appreciate the results more, however small they may be. Perhaps this was one of the reasons for my fathers love of gardening.4. Why did Christine originally promise she would do the gardening?A. She was asked by her father to do it.B. She was interested in gro
27、wing vegetables.C. She knew it was important to her father.D She wanted to improve her gardening skills.5. Which of the following was a problem in the garden?A. Insects destroyed the lettuce and carrots.B. Animals often dug holes in the garden.C. The plants were given too much water.D. The vegetable
28、s were marked incorrectly.6. Why could Christine secretly make the salad from store-bought vegetables?A. Her mother helped her to buy the vegetables.B. Her mother regularly helped her to make a spray.C. Her father couldnt see the gardens progress.D. Her father went on a business trip at that time.7.
29、 What did Christine learn through her experience of gardening?A. Always get ready for a rainy day.B. Dont be disappointed by bugs.C. Working alone produces results.D. Hard work can often be rewarding.【答案】4. C 5. A 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章通过讲述主人公在父亲生病期间帮助父亲打理菜园的故事,告诉我们努力工作是有回报的。【4题详解】细节理解题。根据第二段关键句“I
30、didnt want my father to worry, so I said that I would take care of his garden until he recovered.”可知,Christine知道菜园对父亲很重要,她不想让父亲在生病期间担心,所以答应帮他照顾菜园。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第三段关键句“I went out to the garden and was upset to see that many of the lettuce leaves and carrots had been half eaten by bugs. There wer
31、e hundreds of bugs all over them!”可知,昆虫毁坏了莴苣和胡萝卜,有成百上千只小虫子在它们的上面。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第二段关键句“Unfortunately, in early May, my father was seriously injured in an accident. He had to stay in bed for a while.”可知,Christine的父亲在车祸中受伤了,不得不卧床休息一段时间。可推断出父亲是看不到花园的进展情况的,所以在莴苣和胡萝卜被昆虫毁坏的情况下,Christine去商店买蔬菜来制作沙拉,不想让
32、父亲失望。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据最后一段关键句“Now, I better understand how putting a lot of effort into caring for something can help you appreciate the results more, however small they may be.”可知,Christine明白了努力去做一件事总会有回报,也会让你更加重视回报,不管这些回报有多小。故选D项。CTiny as they are, bats have the ability to “see” in the dark by u
33、sing a special skill called echolocation (回声定位法).They make noises and wait for sound waves, or an echo, to bounce back off objects. They can tell the distance of various objects by how quickly the sound waves bounce back off them. If no sound bounces back, they can then fly forward.This special abil
34、ity has been copied in the human world for a long time, such as in submarines and planes. But apart from helping vehicles “see” where they are, what if blind people could use echolocation for themselves? American Daniel Kish, who is blind, is known as “Batman”. This isnt because he walks around in a
35、 cape (披风)and a mask, but because he has a bat-like ability to locate where he is through sharp clicks he makes by moving his tongue against the roof of his mouth. Kish is so skilled at echolocating that he can ride a bike and hike on his own.Recently, a research carried out at the University of Dur
36、ham in England shed some light on the power of human echolocation. Kish, as well as other volunteers, worked with a group of scientists who studied the way blind people listen to the echoes that they produce from clicks. The team found that people were capable of hearing even very faint echoes, ones
37、 far fainter than had been previously thought.Lore Thaler, lead scientist of the group, said, “We found that in some conditions, they were really faintabout 95 percent softer than the actual clicks, but the echolocators were still able to sense this.”Andrew Kolarik, another expert in echolocation, t
38、old BBC News that echolocation “can be very useful at providing information at face or chest height” and could help people “avoid objects like low hanging branches that might not get detected by the cane or a guide dog”According to BBC News, echolocation is a skill blind people can acquire and devel
39、op, just like learning a language. As Kolarik said, “Teaching echolocation skills could provide blind people with the means of exploring new places.”8. What does “this special ability” in Paragraph 2 refer to?A. The ability to make noises in the dark.B. The ability to bounce back off objects.C. The
40、ability to measure the distance quickly.D. The ability to use sound waves to echolocate.9. What do we know about Daniel Kish from the text?A. He is fond of riding a bike and hiking alone.B. He is called “Batman” because he looks like a bat.C. He is able to hear echoes he produces from clicks.D. He c
41、onducted the experiment to circulate echolocation.10. What is Kolariks attitude towards the future use of echolocation in blind people?A. Hopeful.B. Ambiguous.C. Tolerant.D. Doubtful.11. Whats the best title for the text?A. Echolocation in Human WorldB. Finding New Way to “See”C. A Very Special Batm
42、anD. A Breakthrough in Echoing【答案】8. D 9. C 10. A 11. B【解析】分析】这是一篇说明文。文章介绍了蝙蝠的回声定位法被人类。研究人员发现人类也有回声定位能力,而且比我们想象的更好,人类的这种能力可以为盲人服务,科学家对盲人使用回声定位进行了研究。【8题详解】词义猜测题。本题需要我们判断画线短语的意思,通过This special ability中的this可推断出这种特殊的能力应该在上文提到过。根据第一段中的“Tiny as they are, bats have the ability to “see” in the dark by usin
43、g a special skill called echolocation (回声定位法).”可知,尽管蝙蝠很小,但它们有能力在黑暗中“看”到东西,他们使用一种叫做回声定位的特殊技能。可知,回声定位法指的是利用声波或回声进行定位的能力。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“he has a bat-like ability to locate where he is through sharp clicks he makes by moving his tongue against the roof of his mouth.”可知,他有一种蝙蝠般的能力,通过移动舌头抵住嘴顶发出的尖
44、锐咔嚓声来定位自己所在的位置。所以Daniel Kish可以通过听到他发出的尖锐的咔嚓声所产生的回声来定位自己所在的位置。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据文章最后一段中的As Kolarik said, “Teaching echolocation skills could provide blind people with the means of exploring new places.”可知,Kolarik认为回声定位技术能够为盲人提供探索新地方的手段,从他的话中可推断出他对回声定位技术在盲人中的应用前景是充满希望的。故选A项。【11题详解】主旨大意题。浏览全文,文章第一段介绍
45、了蝙蝠的回声定位法原理,其余段落介绍的是这种方法能给盲人带来帮助。根据文章中Daniel Kish的例子可知,回声定位法可以帮助他定位自己所在的位置,再根据文章最后一段关键句Teaching echolocation skills could provide blind people with the means of exploring new places.可知,回声定位技术能够为盲人判断自己的位置提供帮助。故可推断出文章主要讲的是我们在寻找一种让盲人能够“看见”的新的方式。所以短文的最佳标题为“寻找新的“看见”的方式”。故选B项。【点睛】推理判断题的解题方法:1. 通过文章陈述的事实进行
46、推断;2. 根据文章所提供的背景,人物的表情,动作和语言进行推断;3. 根据作者的意图和态度进行推断。例如本篇文章中的第三小题,要求判断Kolarik对未来回声定位技术在盲人中的应用是什么态度。我们可以通过人物的语言进行推断。根据文章最后一段中的As Kolarik said, “Teaching echolocation skills could provide blind people with the means of exploring new places.”可知,Kolarik认为回声定位技术能够为盲人提供探索新地方的手段,从他的话中可推断出他对回声定位技术在盲人中的应用前景是充满
47、希望的。故选A项。DThe evidence for harmony may not be obvious in some families. But it seems that four out of five young people now get on with their parents, which is the opposite of the popularly held image(印象)of unhappy teenagers locked in their room after endless family quarrels.An important new study i
48、nto teenage attitudes surprisingly shows that their family life is more harmonious than it has ever been in the past. “We were surprised by just how positive todays young people seem to be about their families,” said one member of the research team. “Theyre expected to be rebellious(叛逆的)and selfish
49、but actually they have other things on their minds: they want a car and material goods, and they worry about whether school is serving them well. Theres more negotiation and discussion between parents and children, and children expect to take part in the family decision-making process. They dont wan
50、t to rock the boat.”So, it seems that this generation of parents is much more likely than parents of 30 years ago to treat their children as friends. “My parents are happy to discuss things with me and willing to listen to me,” says 17-year-old Daniel Lazall. “I always tell them when Im going out cl
51、ubbing. As long as they know what Im doing, theyre fine with it.” Susan Crome, who is now 21, agrees. “Looking back on the last 10 years, there was a lot of what you could call negotiation. For example, as long as Id done all my homework, I could go out on a Saturday night. But I think my grandparen
52、ts were a lot stricter with my parents than that.”Maybe this positive view of family life should not be unexpected. It is possible that the idea of teenagers rebellion is not rooted in real facts. A researcher comments, “Our surprise that teenagers say they get along well with their parents comes be
53、cause of a brief period in our social history when teenagers were regarded as different beings. But that idea of rebelling and breaking away from their parents really only happened during one time in the 1960s when everyone rebelled. The normal situation throughout history has been a smooth change f
54、rom helping out with the family business to taking it over.”12. What is the popular images of teenagers today?A. They always worry about school.B. They dislike living with their parents.C. They have to be locked in to avoid troubles.D. They quarrel a lot with other family members.13. The study shows
55、 that teenagers dont want to _.A. cause trouble in their familiesB. share family responsibilityC. go boating with their familyD. make family decisions14. Compared with parents of 30 years ago, todays parents _.A. care less about their childrens lifeB. give their children more freedomC. are much stri
56、cter with their childrenD. go to clubs more often with their children15. What is the passage mainly about?A. Negotiation in family.B. Harmony in family.C. Education in family.D. Teenage trouble in family.【答案】12. D 13. A 14. B 15. B【解析】这是一篇说明文。文章介绍了当今的家庭生活更加和睦,孩子不再是传统印象中自私的和叛逆的,而是更愿意和家长进行谈判和商讨,家长也更愿意
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
河南专版八年级英语下册Unit5Whatwereyoudoingwhentherainstormcame第一课时习题课件新版人教新目标版20191130493.ppt
