云南省楚雄州2022-2023学年高一英语下学期期末考试试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 楚雄 2022 2023 学年 英语 学期 期末考试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、楚雄州中小学20222023 学年下学期期末教育学业质量监测高中一年级英语试卷注意事项:1. 答题前, 考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂 黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在 答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节, 满分30分)做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转 涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1. 5分, 满分7. 5分)听下面
2、5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选 项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读 一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15. 答案是 C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where can the speakers be?A. At the post office.B. At the airport.C. On the bus.【答案】B【解析】【原文】W:Excuse me, what package are you going
3、to check before boarding the plane?M:I want to check these two. W:The small one is okay, but the other one is overweight. You have to pay extra.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the soccer game start?A. At 1:00 pm.B. At 2:00 pm.C. At 3:00 pm.【答案】C【解析】【原文】M: What time is the soccer game on? I thought it
4、 started at 1:00 pm.W: We must have had the wrong time. Oh, well. . . look at the TV guide. Itll start at 3:00 pm.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who is David?A. The mans classmate.B. The womans manager.C. The womans husband.【答案】C【解析】【原文】W:Hello. Can I talk to David?M: Sorry. He is out for lunch with our manag
5、er right now. W: Okay. Im his wife. Please tell him to call me back when he returns.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man mean?A. Jane is an untidy girl.B. Allen is an untidy boy.C. Allen will tidy his room【答案】B【解析】【原文】W:Ive cleaned my room and put all my things in order. Ill clean the bookshelf ne
6、xt.M:Jane, you are such a tidy girl. I wish your brother Allen could do the same. His room is always messy.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the man sound?A. Angry.B. Apologetic.C. Happy.【答案】A【解析】【原文】W: Sir, I would not make the same mistake next time. Please give me another chance. Please. . .M: You ha
7、ve caused our company so much loss! You are fired.第二节 (共15小题;每小题1. 5分, 满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项 中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How was the weather last week?A. Foggy.B. Snowy.C. Sunny.7. What does t
8、he man decide to do first?A. Give a call to his friend.B. Drive to a friends house.C. Build snowmen with his kids.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】M:It snowed all last week and just stopped snowing today, but the fog is too thick to see clearly.W:Yeah, I wonder when the weather will get better. I guess all the
9、planes at the airport will be grounded today. M:I think so. We were going to drive over to a friends house, but now we cant. Right now, I need to call him and let him know. W:OK. How about building snowmen in front of our house later? We can have fun with the kids. M:Good idea.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播
10、放相关音频,请去附件查看】8. What will the woman do this afternoon?A. Buy some apples.B. Sell some oranges.C. Go to the supermarket.9. What is the man going to do first?A. Buy some fruit.B. Buy a dress.C. Meet his niece.10. How will the man go to his sisters?A. By car.B. By bus.C. On foot.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】
11、【原文】M:What are you going to do this afternoon?W:Im going to the supermarket to get some oranges because they are rich in vitamin C. M:Can I go with you? Id like to buy some apples and my sister likes them W:Of course. Are you going to your sisters today?M:Yeah, today is my little nieces birthday and
12、 I plan to buy her a beautiful dress after coming out of the supermarket. W: Youre so nice. Is her house far from here? Do you want me to lend you my car?M:No. Its only a 15-minute bus ride. W:OK. Lets go now.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Whose birthday is coming tomorrow?A. Jacks.B. Anns.C
13、. Jack and Anns mother.12. What does Jack suggest doing?A. Buying a birthday cake.B. Attending a cake-making class.C. Learning to make a cake from the Internet.13. What will Ann probably do next?A. Go to her neighbors house.B. Go to school.C. Prepare a gift.【答案】11. C 12. C 13. A【解析】【原文】M:Ann, our mo
14、thers 40th birthday is coming tomorrow. Do you have a good idea?W:Jack, I just think we can buy a cake and a gift for her. M:Hmm. I want to do something surprising for her. W:I agree with you, but I didnt come up with any ideas. M:Lets make a cake by ourselves. Is it fine?W:Thats good. But we dont k
15、now how to do that. M:We can search on the Internet. There is everything on it. W:Did you forget that on my 15th birthday you burned a cake?M:Come on. I was a little bit careless at that time. W:I have another choice. We can take a cake-making class. How do you feel?M:Great! Lets go right now!W:Wait
16、 a minute. I know our neighbor Henry like making cakes. Let me go to ask him some information about it first.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What will the man do next Monday?A. Create a website.B. Take an interview.C. Have a cultural class.15. What does Lisa advise the man to do?A. Practice a
17、lone.B. Ask some questions.C. Research the company.16. What does Lisa remind the man to do at last?A. Be confident.B. Be on time.C. Leave later.【答案】14. B 15. C 16. B【解析】【原文】M:Lisa, Ill attend an interview next Monday. Could you please tell me how to prepare for it?W:Firstly, you should research the
18、company. Look through its official website and find out things about the culture of the company. This step is important. M:Exactly. Would it be necessary to practice with anyone?W:Surely! Its a good idea to practice with someone for some questions that will be asked in an interview. Itll help you de
19、velop confidence. M:Okay, Ill give it a try. W:An easy way to find out the questions is to go online. M:Now, another thing that always worries me is getting to the place because Ive never been there before. So what should I do in that case?W:Use the GPS on your phone to figure out the best way to ge
20、t there, and figure out how long its going to take to get there. Finally, remember to get there at least 30 minutes early because being on time is also very important in North America.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Where did Cao Yuting attend a wedding ceremony in 2014?A. In Hunan Province.B.
21、In Hainan Province.C. In Guangdong Province.18. What did Cao Yuting think of her friends wedding dress?A. Expensive .B. Old-fashioned.C. Beautiful.19. How long did it take Cao Yuting to make a mini wedding dress?A. Two monthsB. Three weeks.C. Several days.20. Which is the key to designing dresses ac
22、cording to Cao?A. Imagination.B. Talent.C. Luck.【答案】17. A 18. B 19. C 20. A【解析】【原文】W:Hello, everybody. Today Id like to share something about mini wedding dresses with you. For many young women, designing wedding dresses is a dream. For Cao Yuting, it became reality in 2018, when she was 29 years ol
23、d. Before starting her own business in wedding dress design and production, Cao worked in the fashion design industry in Guangzhou, Guangdong Province. In 2014, Cao attended a wedding ceremony in her hometown of Chenzhou, Hunan Province, and found the design of her friends wedding dress was old-fash
24、ioned. I think to wear beautiful and fashionable wedding dress is a dream for many women, and I want to bring what Ive learned back to my hometown, ”Cao said. In 2018, she started to design and produce mini wedding dresses. It took Cao two or three days to make a mini wedding dress, and about three
25、months to make a full-size one. Last year, she began to post videos of making mini dresses online. So far, Cao has made 200 mini wedding dresses. Observation, thinking and imagination are the keys to designing dresses, she said.第二部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节 (共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的 A、B、C、D四
26、个选项中选出最佳选项。ANewsweek has released a list of 100 famous spots in its latest issue and says all of them may not exist in the future because of various reasons. Kauai, Hawaii, U. S. Kauai is the oldest and fourth largest of Hawaiian Islands. Most of this island lies in the mist (雾 气) all year round. Th
27、e thick forests are home to the colorful Hawaiian honeycreeper, an endangered bird species. Even the tiny fall or rise of the sea level will cause large changes on the island, which put the islands ecosystem under severe stress. Caribbean SeaFour types of endangered sea turtles (龟) live here. The ri
28、sing sea levels and the pollution of the oceans can destroy the beach, where the female sea turtles lay eggs. Unlike other animals, the sex of a sea turtle depends on the temperature at which the turtle hatches (孵化). The temperature for female sea turtles to hatch is above 31, and male below 27.7. S
29、cientists worry the cut of male turtles can threaten the species survival. Recife, BrazilRecife in northeastern Brazil is a business center and also a great destination of tourists, who visit here for the sunny weather and white-sand beaches. Due to its nonstop coastal development, now Recife is hig
30、hly weak to the threats of rising sea levels, hurricanes and storms. The reduce of coral reefs (珊瑚礁) also exposes the whole city to flooding. Chicago, Illinois, U. S. Since founded in the 1830s, the “Windy City” Chicago has become the center of transportation, industry, finance and entertainment in
31、the Midwest of U.S. Nowadays, more than 2.6 million residents live in the modern area, making it the third most populous city in U.S. In the coming years, Chicago will suffer from gradual increase in heat waves and flooding.21. What is the climate like on Kauai?A. Sunny.B. Dry.C. Foggy.D. Changeable
32、.22. What can cause the unequal rate between male and female turtles?A. The global warming.B. The rising sea levels.C. The gradual disappearance of their habitats.D. The female sea turtles stopping laying eggs.23. What do the four places have in common?A. They are home to honeycreepers.B. They are e
33、ndangered coastal areas.C. They are faced with overpopulation.D. They are free from human activities.【答案】21. C 22. A 23. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章列举了四个著名景点的名单,并表示由于各种原因,这些景点未来可能都不复存在。【21题详解】细节理解题。根据第二段“Kauai is the oldest and fourth largest of Hawaiian Islands. Most of this island lies in the mist (雾气) a
34、ll year round.(考艾岛是夏威夷群岛中最古老、面积第四大的岛屿。这个岛的大部分地区终年笼罩在雾中)”可知,Kauai气候特点是多雾。故选C。【22题详解】推理判断题。根据第三段“Four types of endangered sea turtles (龟) live here. The rising sea levels and the pollution of the oceans can destroy the beach, where the female sea turtles lay eggs.(这里生活着四种濒临灭绝的海龟。海平面上升和海洋污染会破坏海滩,而海滩是雌海
35、龟产卵的地方)”以及“The temperature for female sea turtles to hatch is above 31, and male below 27.7.(雌海龟的孵化温度在31以上,雄海龟在27.7以下”可知,海平面的上升及海洋污染会破坏海滩,而雌雄海龟会的孵化温度不同。由此推知,全球变暖导致气温变化,进而影响海龟的产卵率。故选A。【23题详解】细节理解题。根据第二段“Even the tiny fall or rise of the sea level will cause large changes on the island, which put the
36、islands ecosystem under severe stress.(即使是海平面的微小下降或上升也会引起岛上的巨大变化,这将使岛上的生态系统面临严重压力)”,第三段“Scientists worry the cut of male turtles can threaten the species survival.(科学家担心雄性海龟的死亡会威胁到这个物种的生存)”,第四段“The reduce of coral reefs (珊瑚礁) also exposes the whole city to flooding.(珊瑚礁的减少也使整个城市暴露在洪水之中)”以及第五段“In the
37、 coming years, Chicago will suffer from gradual increase in heat waves and flooding.(在未来几年,芝加哥将遭受逐渐增加的热浪和洪水)”可知,这些景点均在沿海地区,且因各种原因而濒临灭绝。故选B。BChange is as good as a rest, as the old saying goes. Lucy Kellaway took this to extremes when she left to train as a teacher in her nearly sixth decade, after a
38、bout 30 years working as a journalist. Doing the same thing in the three decades was simply too long for her, according to Lucy. “I was no longer interested in my job and wanted to do something more useful and purposeful with my life, ”Lucy explains. “I was then aged fifty-seven and had spent almost
39、 my whole adult life doing one thing. ”Lucy tried ringing the governments helpline and discovered there was no maximum age restraint to train as a teacher. Then she met Katie Waldegrave, a social entrepreneur turned teacher, at a party. ”We met the following morning and talked and talked. We conclud
40、ed that young graduates had long been the obvious recruiting (征募) into the profession. A new model for entering teaching was needed for career changers. By the time I left that conversation, Now Teach had probably been born, a professional online teacher training program for career-changers in teach
41、ing. ”So successful was the program that it attracted the support of the Department for Education. Further state funding has seen the program rolled out across the country. “Were delighted by its success. The best aspect of my job that the program brings me is that it makes me optimistic about the f
42、uture and sometimes makes me feel Im making a big difference to their lives. ”Lucy goes on, “We have helped 650 people with all sorts of backgrounds to bring their various experiences to secondary schools. ”For anyone interested in teaching, Lucy tells them to experience school life first. “Go and v
43、isit two schools. Spend quality time in the classrooms of the subjects you think you may teach and find out if it seems right for you. You may not get it right at first. ”While Lucy loved her new career, she found teaching maths wasnt her true calling, so she swapped to teaching economics instead.24
44、. Why did Lucy want to change her job?A. She failed to get well-paid.B. She was bored with the job.C. She wanted to have a rest for a while.D. She couldnt balance her life and work.25. What does the underlined word ”restraint“ in paragraph 3 mean?A. Limit.B. Concern.C. Difference.D. Advantage.26. Ho
45、w does Lucy feel about Now Teach?A. Challenging.B. Disappointing.C. Worrying,D. Meaningful.27. What did Lucy want to do in the last paragraph?A. Introduce how to get a degree certificate for teaching.B. Share her personal experience of applying for a teacher.C. Offer suggestions to those considering
46、 being a teacher.D. Explain the reasons why she wanted to become a teacher.【答案】24. B 25. A 26. D 27. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了主人公露西凯拉维(Lucy Kellaway)在做了大约30年的记者之后,在将近60岁的时候离开家去接受教师培训,这让她走到了极致。【24题详解】细节理解题。根据第二段中“Doing the same thing in the three decades was simply too long for her, according to Lucy. “
47、I was no longer interested in my job and wanted to do something more useful and purposeful with my life, ”Lucy explains.”(露西说,在30年里做同样的事情对她来说太长了。露西解释说:“我对自己的工作不再感兴趣,我想做一些更有用、更有意义的事情。”)可知,露西想换工作是因为她对这份工作感到厌烦。故选B项。【25题详解】词义猜测题。根据第二段中“I was then aged fifty-seven and had spent almost my whole adult life
48、 doing one thing.”(那时我57岁,几乎整个成年生活都在做一件事。)以及划线单词句中“and discovered there was no maximum age”(发现没有最高年龄)可推知,此处为露西试着拨打政府的帮助热线,发现培训教师没有最高年龄限制。故可猜测,划线单词restraint为“限制”的意思,结合选项A项Limit“限制”意思一致。故选A项。【26题详解】推理判断题。根据第四段中“Were delighted by its success. The best aspect of my job that the program brings me is that
49、 it makes me optimistic about the future and sometimes makes me feel Im making a big difference to their lives. ” Lucy goes on, “We have helped 650 people with all sorts of backgrounds to bring their various experiences to secondary schools. ”(“我们为它的成功感到高兴。这个项目给我的工作带来的最好的方面是,它让我对未来感到乐观,有时让我觉得我对他们的生活
50、产生了很大的影响。”露西继续说道:“我们已经帮助了650名不同背景的人把他们不同的经历带到中学。”)可推知,露西对Now Teach这个项目的看法是认为 它是非常有意义的。故选D项。【27题详解】细节理解题。根据最后一段中“For anyone interested in teaching, Lucy tells them to experience school life first. “Go and visit two schools. Spend quality time in the classrooms of the subjects you think you may teach
51、and find out if it seems right for you.”(对于任何对教学感兴趣的人,露西告诉他们先体验一下学校生活。“去参观两所学校。花时间在你认为你可能教的科目的教室里,看看它是否适合你。)可知,露西想为那些考虑成为老师的人提供建议。故选C项。CObjects in the night sky are disappearing from view because of light pollution, according to a new study. Outdoor lighting from street lamps, office buildings and v
52、ehicle headlights leads to sky less bright, which is when the night sky gets brighter. The brighter it is at night, the harder it is to see stars and planets from Earth. Christopher Kyba, an astronomer with the GFZ German Research Center for Geosciences, led his team studying over 50, 000 star obser
53、vations between 2011 and 2022. “If the brightening of the night sky continues at the current rate,” Kyba said, “a child born in a place where 250 stars are visible will only be able to see 100 stars by the time he or she turned 18.”The issue is global but particularly common in North America, where
54、80% of people cannot see the Milky Way galaxy (银河系). This huge group of billions of stars should look like a wide strip of light in the dark night sky. However, only very remote places, such as the Sahara Desert and the Amazon Rain Forest, have a truly dark night sky. Light pollution makes it harder
55、 for astronomers to study stars and planets. It also causes problems for animals. Animals active at night like bats become confused and crash into objects. Turtles that hatch (孵化)at night need moonlight to find the sea, but artificial lights can confuse them and make them head inland instead. Birds
56、in cities often wake up and start singing earlier than they should. Human lights also cause themselves to produce less of a chemical called melatonin(褪黑激素). This can lead to sleep problems, headaches, tiredness, and mood issues. To help, scientists want to raise awareness of light pollution. They su
57、ggest that people use outdoor lighting that causes less light pollution, such as motion-sensitive lights that switch on only when theyre needed.28. How does the author lead in the topic of the text?A. By giving examples.B. By offering evidence.C. By making comparison.D. By bringing up the issue.29.
58、What can be inferred from Kybas words?A. Light pollution is becoming serious.B. Adults are easier to see stars than kids.C. Stars are becoming fewer year by year.D. Kids are losing interest in watching stars.30. What effect may light pollution cause?A. Turtles are forced to hatch at sea.B. Humans pr
59、oduce more melatonin.C. Bats can get lost during the flight.D. Birds in cities wake up much later.31. What is the best title for the text?A. A New Origin of Light PollutionB. Light Is Making Stars UnobservedC. Ways to Deal with Light PollutionD. Light Causes Human Sleep Issues【答案】28. D 29. A 30. C 3
60、1. B【解析】【导语】本文是说明文。文章主要介绍了灯光让人们看不见天上的星星。【28题详解】推理判断题。根据第一段“Objects in the night sky are disappearing from view because of light pollution, according to a new study. Outdoor lighting from street lamps, office buildings and vehicle headlights leads to sky less bright, which is when the night sky gets
61、brighter. The brighter it is at night, the harder it is to see stars and planets from Earth.(根据一项新的研究,由于光污染,夜空中的物体正在从视野中消失。街灯、办公楼和汽车前灯的室外照明会使天空变得不那么明亮,这时夜晚的天空变得更加明亮。夜晚的光线越亮,就越难从地球上看到星星和行星。)”可推知,作者通过提出问题光污染来引出文章主题灯光让人们看不见星星。故选D。【29题详解】推理判断题。根据第二段中Kyba所说的话“If the brightening of the night sky continues
62、 at the current rate,” Kyba said, “a child born in a place where 250 stars are visible will only be able to see 100 stars by the time he or she turned 18.”(“如果夜空继续以目前的速度变亮,”Kyba 说,“一个出生在能看到250颗星星的地方的孩子,到18岁时只能看到100颗星星。”)”可推知,光污染日益严重。故选A。【30题详解】细节理解题。根据第四段中“Light pollution makes it harder for astrono
63、mers to study stars and planets. It also causes problems for animals. Animals active at night like bats become confused and crash into objects.(光污染使天文学家更难研究恒星和行星。它也会给动物带来麻烦。像蝙蝠一样在夜间活动的动物会感到困惑并撞向物体。)”可知,光污染或许使蝙蝠在飞行中可能会迷路。故选C。【31题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段中“The brighter it is at night, the harder it is to s
64、ee stars and planets from Earth.(夜晚的光线越亮,就越难从地球上看到星星和行星。)”和第二段中“Christopher Kyba, an astronomer with the GFZ German Research Center for Geosciences, led his team studying over 50, 000 star observations between 2011 and 2022.(GFZ 德国地球科学研究中心的天文学家克里斯托弗凯巴(Christopher Kyba)带领他的团队在2011年至2022年间研究了5万多个恒星观测数
65、据。)”以及第三段中“The issue is global but particularly common in North America, where 80% of people cannot see the Milky Way galaxy (银河系).(这个问题是全球性的,但在北美尤其普遍,那里80% 的人看不到银河系。)”可知,文章主要介绍了灯光让人们看不见星星,B项“光让星星变得不可观测”适合做文章标题,故选B。DStaying in hospital can be difficult for patients, often causing fear and anxiety, e
66、specially in younger individuals. These emotions can easily take over, but hospitals in Richmond, Virginia, have programs to relieve some of the stress and create moments of joy. Due to a program called Dogs On Call provided by the non-profit organization Center for Human-Animal Interaction, at the
67、Childrens Hospital of Richmond, the sound of dogs coming down the hallway creates an atmosphere of excitement among child patients. For 21 years, the volunteer-run program has been connecting dogs with those in need of an inspiring moment. With the necessary registration steps, dogs and handlers can
68、 participate in weekly visits to the hospital. Besides the scheduled visits, parents or children can request a specific team to visit their rooms. “When a patient interacts with a dog, it can decrease blood pressure and reduce pain,” says Nancy R. Gee, executive director of the center. Their faces c
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-539288.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2020-2021学年语文人教版必修1课件:第2单元 4 烛之武退秦师 .ppt
