河北省秦皇岛市卢龙县中学2019-2020学年高二英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 秦皇岛市 卢龙县 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省秦皇岛市卢龙县中学2019-2020学年高二英语上学期期中试题(含解析)试题总分:150分 考试时间:120分钟本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第卷注意事项:1.答第卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位
2、置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man mean?A. He doesnt care. B. He is very satisfied. C. He is a little disappointed.2. How did the woman feel just now?A. Excited. B. Bored. C. Scared.3. Where does the woman want to go tonight?A. To the supermarket. B. To the theater. C.
3、To a restaurant.4. What is the woman worried about?A. Missing her flight.B. Having a traffic accident.C. Being late for the football game.5. Why does the man want another credit card?A. To pay for a car.B. To buy more things he needs.C. To get a higher credit score.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或
4、对白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题。每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. What are the speakers probably?A. Journalists. B. Doctors. C. Teachers.7. What are the speakers probably going to do there?A. Have a news making event.B. Buy some equipment.
5、C. Go sightseeing.听第7段材料,回答第8至9题。8. When is the mans flight leaving?A. Next Friday. B. Next Saturday. C. Next Sunday.9. How much will the man have to pay for all tickets?A. $580. B. $1,160. C. $1,740.听第8段材料,回答第10至12题。10. When should students meet for the field trip?A. At 7:00 am. B. At 7:15 am. C. A
6、t 8:00 am.11. How will the boy probably get to school today?A. Take the bus. B. Take his moms car. C. Take Mrs. Andersons car.12. What is the relationship between the woman and Mrs. Anderson?A. Colleagues. B. Neighbors. C. Best friends.听第9段材料,回答第13至16题。13. How does the woman usually go to work?A. By
7、 bike. B. By subway. C. By car.14. What will happen if the man is late for work?A. His boss will yell at him.B. He will work overtime.C. He will be fined.15. Why does the woman like living in the city?A. It makes it easier to work from homeB. There are many interesting things to do.C. Her kids will
8、get into good schools.16. What do the speakers have in common?A. They both have children.B. They both like driving.C. They are both married.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does the talk take place?A. In England. B. In Australia. C. In the United States.18. When was The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
9、published?A. In 2014. B. In 2012. C. In 2007.19. What award has Rachel Joyce won?A. The Commonwealth Book Prize.B. The Man Booker Prize.C. The Tinniswood Award.20. What did Rachel Joyce use to work as?A. An actress. B. A TV host. C. A writer.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选
10、项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWomen have been making scientific discoveries since ancient times. Dozens of women have won the Nobel Prize in science, one of the highest honors in the world. Some women scientists never married, some worked with their husbands, and others raised large families. It h
11、as been difficult for women to be successful scientists.In the early 1800s in England, Mary Anning became one of the first women recognized for her discoveries about the ancient history of the earth. Mary and her father collected fossils(化石)in their village on the south coast of Great Britain. Fossi
12、ls are parts of plants or animals that have been saved in rocks for millions of years.When she was only twelve years old, Mary became the first person to find the almost complete skeletons (骨架)of several animals that no longer existed on earth. She didnt become famous for her discoveries at that tim
13、e because she often sold her fossils to get money to support her family.In 1891, a young Polish woman named Marie Sklodowska traveled to Paris to study physics. She did so because she could not get a college education in Poland. She began working in the laboratory of a man named Pierre Curie. Marie
14、and Pierre Curie got married and made many discoveries together. They received the Nobel Prize in Physics in 1903 along with another scientist. Marie Curie became the first person to be awarded a second Nobel Prize in 1911, this time in Chemistry. Marie Curie was one of the few women at the time tha
15、t became famous as a scientist.1. What does the author think of women scientists according to Paragraph 1?A. They go through difficulties to be successful.B. They cannot get the highest honors in the world.C. They had better pay more attention to their families.D. They have more opportunities to bec
16、ome successful.2. Why did Mary fail to be famous for her discoveries of fossils?A. She didnt want to be known to anyone.B. They werent worth studying.C. Nobody recognized them.D. She sold them for money.3. What can we know about Marie Curie?A. She finished her college education in Poland.B. She was
17、the first woman to win two Nobel Prizes.C. She won the first Nobel Prize before getting married.D. She and her husband won the Nobel Prize in Chemistry.4. Whats the text mainly about?A. Ancient discoveries of scientists.B. Some stories of women scientists.C. Successful marriages of women scientists.
18、D. Some women scientists winning the Nobel Prize.【答案】1. A 2. D 3. B 4. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了以Mary Anning和Marie Curie为代表的女性科学家的故事。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段末尾句内容“It has been difficult for women to be successful scientists.”可知,在作者看来,女性成为成功的科学家是很难的。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据文章第三段末尾句内容“She didnt become famous for
19、her discoveries at that time because she often sold her fossils to get money to support her family.”可知,她当时并没有因为发现化石而出名是因为她经常卖掉化石来赚钱养家。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据文章第四段内容“They received the Nobel Prize in Physics in 1903 along with another scientist. Marie Curie became the first person to be awarded a second N
20、obel Prize in 1911,this time in Chemistry.”可知,1903年,居里夫人夫妇和另一位科学家一起获得了诺贝尔物理学奖,1911年,居里夫人成为第一个获得第二个诺贝尔奖的人,这次是在化学领域。因此可知,她是第一位两次获得诺贝尔奖的女性。故选B项。【4题详解】主旨大意题。根据文章结构为总分结构,第一段提及了本文的中心话题:Women have been making scientific discoveries since ancient timesIt has been difficult for women to be successful scienti
21、sts.( 从古代开始,女性就一直在进行科学发现女性很难成为成功的科学家。),可知文章的话题为“女性科学家”,并在后文讲述了Mary Anning和Marie Curie的成功故事。选项B“Some stories of women scientists.(一些女科学家的故事。)”合理概括了文章中心主旨。故选B项。【点睛】细节理解题之直接信息题对此类题型,考生可以首先从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中的细微差别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案。比如文章的第2小题:2. Why di
22、d Mary fail to be famous for her discoveries of fossils? A. She didnt want to be known to anyone. B. They werent worth studying. C. Nobody recognized them. D. She sold them for money.直接信息题。根据关键词“fail to be famous for her discoveries of fossils”定位原文内容“She didnt become famous for her discoveries at th
23、at time because she often sold her fossils to get money to support her family.”,很明显,答案就在原文中:because she often sold her fossils to get money to support her family,与选项D表达一致。故选D项为答案。BDonating blood is a simple thing to do, but it can make a big difference in the lives of others. The donation process fr
24、om the time you arrive until the time you leave takes about an hour. The donation itself is only about 810 minutes on average. The steps in the process are:Step 1: Registration1. Our staff and volunteers will sign you in and go over basic eligibility (资格) and donation information.2. You will read in
25、formation about donating blood, and will be asked to show a donor card,drivers license, or other form(s) of ID.Step 2: Health History & Mini-Physical1. You will answer some questions during a private and confidential interview about your health history and places you have traveled.2. We will check y
26、our temperature, pulse, blood pressure and hemoglobin (血红蛋白) level present in a sample of blood.Step 3: The Donation1. We will clean an area on your arm and insert a brand new clean needle for the blood draw. This feels like a quick pain and is over in seconds.2. The actual donation takes about 810
27、minutes, during which you will be seated comfortably. Certain donation types, such as platelets (血小板) or red cells can take up to 2 hours.3. When approximately a pint of blood has been collected, the donation is complete and a staff person will place a bandage on your arm.Step 4: Refreshments1. Afte
28、r donating, you should have a snack and something to drink in the refreshments area. You can leave the site after 1015 minutes and continue with your normal daily activities.2. Enjoy the feeling of accomplishment knowing that you have helped save lives.5. Which of the following can be a proper title
29、 for the passage?A. The process of blood donationB. The benefits of blood donationC. The importance of blood donationD. The preparations for blood donation6. During the Registration, a blood donor will be asked to .A. go over his basic donation informationB. show something to prove his identityC. an
30、swer some questions about his health historyD. have his temperature and blood pressure checked7. What is the right order of the events in Step 3?a. clean an area on the donors armb. let the donor sit comfortablyc. place a bandage on the donors armd. draw the bloode. insert a needleA. a,b,d,e,cB. b,a
31、,c,e,dC. c,b,a,e,dD. b,a,e,d,c【答案】5. A 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了献血的具体流程。【5题详解】主旨大意题。根据文章第一段首句“Donating blood is a simple thing to do, but it can make a big difference in the lives of others.( 献血是一件简单的事,但它可以给别人的生活带来很大的不同。)”和末尾句内容“The steps in the process are(过程步骤是)”可知,文章主要以“献血”为话题讲述了其具体过程步骤。故选
32、A项。【6题详解】细节理解题。根据文章部分内容“You will read information about donating blood, and will be asked to show a donor card,drivers license, or other form(s) of ID.”可知,在登记注册时,献血者将阅读有关献血的信息,并被要求出示献血卡、驾照或其他身份证件,即:出示一些证明身份的证件。故选B项。【7题详解】细节理解题。根据文章部分内容:1. We will clean an area on your arm and insert a brand new clea
33、n needle for the blood draw. This feels like a quick pain and is over in seconds. 2. The actual donation takes about 810 minutes, during which you will be seated comfortably. Certain donation types, such as platelets or red cells can take up to 2 hours. 3. When approximately a pint of blood has been
34、 collected, the donation is complete and a staff person will place a bandage on your arm.( 1. 我们会清洗你手臂上的一块区域,然后插入一根全新的干净针头进行抽血。这感觉像是一种快速的疼痛,几秒钟就会消失。2. 实际的捐赠大约需要8-10分钟,在此期间,您将舒适地坐着。某些类型的捐赠,如血小板或红细胞,可能需要长达2小时。3.当采集了大约一品脱的血液后,献血就完成了,工作人员会给你的手臂绑上绷带。)可知,该过程的正确顺序为:舒适坐着(b. let the donor sit comfortably);清洗
35、手臂(a. clean an area on the donors arm);插入针管(e. insert a needle);抽血(d. draw the blood);绑上绷带(c. place a bandage on the donors arm),即:b,a,e,d,c。故选D项。【点睛】排列顺序题之首尾定位法首尾定位法,即找出第一个事件和最后一个事件,用排除法缩小范围。比如文章的第3小题:3. What is the right order of the events in Step 3?a clean an area on the donors armb. let the don
36、or sit comfortablyc. place a bandage on the donors armd. draw the bloode. insert a needle A. a,b,d,e,c B. b,a,c,e,d C. c,b,a,e,d D. b,a,e,d,c该题目涉及的篇章内容为:1. We will clean an area on your arm and insert a brand new clean needle for the blood draw. This feels like a quick pain and is over in seconds. 2
37、. The actual donation takes about 810 minutes, during which you will be seated comfortably. Certain donation types, such as platelets or red cells can take up to 2 hours. 3. When approximately a pint of blood has been collected, the donation is complete and a staff person will place a bandage on you
38、r arm.仔细阅读会发现,第一个事件隐藏在第2项解释中,即:during which you will be seated comfortably,即b。最后一个事件为第3项解释中:place a bandage on your arm,即c。根据首尾定位法,答案很容易判断出来,即D项为答案。CWalk into a newsroom of journalists and you will smell the coffee and see people rushing for their 14th bathroom break of the day. You will see a busin
39、ess “about people and why they do what they do, and what it all means”.Thats how Jack Smith, the 72-year-old former newspaper reporter and editor, described it to 30 visiting students from Auburn High School.While growing up, Smith waited every day for the mail carrier to pull up and drop the newspa
40、per off. “Id read and study every issue, sometimes for hours on end,” he said. The stories and design of the paper began his love for journalism.His first route when he went to college wasnt journalism though. He first wanted to become a civil engineer until someone told him the amount of math and p
41、hysics involved. He then changed to the business school, eventually making the move to journalism. Paul Burnett, standing on the same place as Smith did during his speech, inspired him while he was in college.Smith walked up the steps to his first job at the Montgomery Advertiser earning $ 50 a week
42、. His first task was to rewrite an article on Martin Luther King Jr.“Those seemingly meaningless stories could be just as important as a story on the front page,” he told the students that it is a job that needs hard work and they have to be eager to go and do all again the next day.“Im glad I didnt
43、 decide to build the Golden Gate Bridge or take Wall Street by storm,” Smith said. That wouldnt have landed him a job that is so near his heart. For him, the sweat and pain in the life of a journalist was worth every moment.8. What is the purpose of the first paragraph?A. To present the work of jour
44、nalists.B. To explain the responsibility of journalists.C. To show the working condition of journalists.D. To describe the development of journalism.9. Why did Jack Smith give up being a civil engineer?A. He wasnt interested in it.B. He wanted to learn business.C. Paul Burnett inspired him to be a r
45、eporter.D. His math and physics werent good enough.10. What does Jack Smith think of journalism?A. It needs skills.B. It requires many talents.C. It should focus on important events.D. It deserves peoples love and hard work.11. What can we know about Jack Smith from the last paragraph?A. He tried ma
46、ny different jobs.B. He gets much pleasure from journalism.C. He loves being a journalist from his heart.D. He would have chosen a worthier job.【答案】8. A 9. D 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一位退休的老新闻记者Jack Smith向一群学生讲述了记者的工作性质和其中的甘苦。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段内容:Walk into a newsroom of journalists and you
47、will smell the coffee and see people rushing for their 14th bathroom break of the day. You will see a business “about people and why they do what they do, and what it all means”.(走进一群新闻记者的新闻编辑室,你会闻到咖啡的香味,你会看到人们争先恐后地去上一天中的第14次厕所。你会看到一个“关于人们,他们为什么要做他们所做的事情,以及这一切意味着什么”的企业。)和文章第二段内容“Thats how Jack Smith
48、, the 72-year-old former newspaper reporter and editor, described it to 30 visiting students from Auburn High School.(这是72岁的前报社记者兼编辑Jack Smith对来自奥本高中的30名来访学生的描述。)”可知,第一段内容为Jack Smith在向到访的学生描述新闻工作者的工作。因此推知第一段的目的应是介绍记者这个工作的相关情况。故选A项。【9题详解】推理判断题。根据文章第四段内容“He first wanted to become a civil engineer unti
49、l someone told him the amount of math and physics involved. ( 他一开始想成为一名土木工程师,直到有人告诉他其中涉及大量的数学和物理。)”可知,该专业涉及大量的数学和物理,由此可知,他是因为不擅长数学和物理才会放弃该专业。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据文章第六段内容:“Those seemingly meaningless stories could be just as important as a story on the front page,” he told the students that it is a jo
50、b that needs hard work and they have to be eager to go and do all again the next day.可知,他认为看起来没意思的故事可能跟头版头条一样重要,新闻记者这个工作需要努力,需要人们热爱它。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段内容“That wouldnt have landed him a job that is so near his heart. For him, the sweat and pain in the life of a journalist was worth every mome
51、nt.(那样他就不会得到一份如此贴近他内心的工作。对他来说,记者生活中的每一刻汗水和痛苦都是值得的。)”可知,他对于记者工作是发自内心的热爱,从未后悔过自己的选择。故选C项。【点睛】推理判断题的原则和思路判断推理是一种创造性的思维活动,但它并非无章可循。判断推理题要在阅读理解整体语篇的基础上,掌握文章的真正内涵。考生在做题时要吃透文章的字面意思,从字里行间捕捉有用的提示和线索,这是推理的前提和基础。此外要忠于原文,以文章提供的事实和线索为依据,立足已知,推断未知,悟出作者的弦外之音。比如文章的第4小题:4. What can we know about Jack Smith from the
52、last paragraph? A. He tried many different jobs. B. He gets much pleasure from journalism. C. He loves being a journalist from his heart. D. He would have chosen a worthier job.通过阅读文章末尾段内容:“Im glad I didnt decide to build the Golden Gate Bridge or take Wall Street by storm,” Smith said. That wouldnt
53、 have landed him a job that is so near his heart. For him, the sweat and pain in the life of a journalist was worth every moment.可以捕捉到提示和线索,即:“glad”和“That wouldnt have landed him a job that is so near his heart.”,由此推断作者的“弦外之音”:Jack Smith不后悔自己的职业选择和热爱这份记者职业的。选项C与分析一致。因此C项为答案。DBill Gates recently has
54、predicted that online learning will make place-based colleges less significant, and five years from now, students will be able to find the best lectures in the world online. I applaud Mr. Gates. But whats taking us so long?As early as 1997, MIT(麻省理工) decided to post videos of all university lectures
55、 online, for free, for all people. But today, how many students have you met who mastered advanced mathematics or nuclear physics from an MIT online video? Unfortunately, the answer is not many. The problem is the poor quality of online education websites and the experience they provide to students.
56、 Those who go to the MIT website and watch courses online are surely very smart people, but its not like playing a video game such as World of Warcraft. Only the most ardent students, those who are highly motivated, will devote themselves to studying these boring online videos.The real question is w
57、hy we arent spending more to develop better online education platforms. Where is the Avatar of education? Think about this. The market for Hollywood films per year is worth around 30 billion USD. Education in the world is a trillion-dollar-a-year market, hundreds of times bigger than Hollywood movie
58、s. Yet the most expensive digital learning system ever built cost well under 100 million dollars.Bill Gates prediction is going to happen. There is no doubt about it. But it will only happen when we create high level educational content and experiences that engage and excite more than has ever been
59、possible in the real world.12. What has Bill Gates forecast about online learning?A It will concentrate on physics lecturesB. It will completely replace real universitiesC. It will help to make universities more successfulD. It will play an increasingly important role in education13. What does the u
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-539923.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
