广东省广州市真光中学2023-2024学年高三英语上学期开学测试试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 广州市 中学 2023 2024 学年 英语 上学 开学 测试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、广州市真光中学2024届高三开学质量检测高三英语第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节、阅读理解(共15小题,每题2.5分,共37.5)AThese science-themed field trips will offer you fantastic experiences.Londons sites of scientific interestExplore Londons notable sites of scientific interest along the River Thames, starting at Kew Bridge and walking to the Th
2、ames Barrier during the day with talks in the evening with some professors. Visit the London Wetland Centre, Kew Gardens, Battersea Power Station, and the Greenwich Observatory. You will never be far from the river as you experience a wide range of topics including wildlife, medicine, power generati
3、on, engineering, physics and astronomy.The science history of ScotlandDiscover Edinburgh and Glasgows most famous scientific thinkers, and learn how their ideas supported our emerging understanding of the world from the 16th century onwards.Enjoy expert talks and explore key sites from the Scottish
4、Enlightenment (启蒙). Learn about the wide cast of advocates and hear from guest speakers, take part in walking seminars (研讨会) and enjoy several museum trips, as well as visits to two industrial wonders, the Falkirk Wheel and the Whitelee Windfarm.Pre-Historic Southwest EnglandInvolve yourself in the
5、early human periods the Bronze and Iron Ages. A gentle walking tour that explores the pre-historic origins and evidence across Wiltshire and Dorset.Visit several National Trust, English Heritage and UNESCO listed sites including Stonehenge and Maiden Castle and hear talks from the directors of the W
6、iltshire and Salisbury museums.1. Which site can you visit along the River Thames?A. Maiden Castle.B. The Falkirk Wheel.C. The Wetland Centre.D. The Salisbury museums.2. What is the visit to the Southwest England aimed at?A. A closer look at the past.B. A brief exposure to nature.C. A new view about
7、 mysteries.D. A deeper understanding of art.3. What can visitors expect during all the three trips?A. Talks with experts.B. Visits to museums.C. History explorations.D. Scientific research.【答案】1. C 2. A 3. A【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了以科学为主题的旅行。【1题详解】细节理解题。根据Londons sites of scientific interest中的第二段“Vis
8、it the London Wetland Centre, Kew Gardens, Battersea Power Station, and the Greenwich Observatory. (参观伦敦湿地中心、邱园、巴特西发电站和格林威治天文台。)”可知,沿着泰晤士河你可以参观到湿地中心。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Pre-Historic Southwest England中的第一段“Involve yourself in the early human periods the Bronze and Iron Ages. A gentle walking tour that
9、explores the pre-historic origins and evidence across Wiltshire and Dorset. (让自己置身于人类早期的青铜和铁器时代。一次温和的徒步旅行,探索威尔特郡和多塞特郡的史前起源和证据。)”可知,访问英格兰西南部的目的是仔细看看过去。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Londons sites of scientific interest中的第一段“Explore Londons notable sites of scientific interest along the River Thames, starting at K
10、ew Bridge and walking to the Thames Barrier during the day with talks in the evening with some professors. (沿着泰晤士河探索伦敦著名的科学景点,从邱桥开始,白天步行到泰晤士河屏障,晚上听取一些教授演讲。)”、The science history of Scotland中的第二段“Enjoy expert talks and explore key sites from the Scottish Enlightenment (启蒙). (享受专家讲座,探索苏格兰启蒙运动的重要遗址。)”和
11、Pre-Historic Southwest England中的第二段“Visit several National Trust, English Heritage and UNESCO listed sites including Stonehenge and Maiden Castle and hear talks from the directors of the Wiltshire and Salisbury museums. (参观几个国家信托、英国遗产和联合国教科文组织列出的景点,包括巨石阵和少女城堡,并听取威尔特郡和索尔兹伯里博物馆馆长的演讲。)”可知,在这三次旅行中,游客可以听
12、取专家的演讲。故选A。BAs parents, we always hope to develop character traits in our children that will enhance their success in life. When our daughter Meegan, the eldest of five children, lost her front tooth at the age of six, we found the following note wrapped around the tiny tooth.Der Tooth Fairy,Pleze l
13、eve me yor majik wand(杖). I want to be a tooth fairy, too.Luv MeeganRecognizing potential leadership skills, precious opportunity and the teachable moment, the “Tooth Fairy” left the following note for little Meegan:Dear Meegan,I have worked hard to be a good Tooth Fairy and I love my job. You are t
14、oo young for the job just now, so I cannot give you my wand. But there are some things that you can start to do to prepare yourself for the job:1) Always do your best in every job that you do.2) Treat all people as you wish to be treated.3) Be kind and helpful to others.4) Always listen carefully wh
15、enever people speak to you. I will interview you one day when you are older and ready for the job.Good Luck Meegan!The Tooth FairyMeegan was thrilled at the response from the Tooth Fairy. She took the message to heart and carefully followed the instructions, always working to improve as she grew. He
16、r character, her strength and her leadership skills grew right along with her. After graduating magna cum laude (以优秀成绩) from college, Meegan accepted a challenging management position. She excelled, and by age 27, she was the top manager of the company.One day Meegan and I were talking about her suc
17、cess. She told me that the company president had once asked her what influences had motivated her toward success.“What did you tell him?” I asked.She replied, “My parents, my teacher and my friends. And, of course, the Tooth Fairy!”4. What does the underlined phrase “the teachable moment” refer to?A
18、. Meegan lost a tooth.B. Meegan wrapped a tooth.C. Meegan wrote a note.D. Meegan received a note.5. Who wrote the reply note to Meegan?A. The Tooth Fairy.B. Her parents.C. Her teacher.D. Her friends.6. Why was the message so carefully followed by Meegan?A. It helped Meegan see her goal reachable.B.
19、It promised Meegan a high-ranking position.C. It demonstrated desirable character traits to Meegan.D. It taught Meegan to build enjoyable interpersonal relationships.7. How did Meegan become so successful?A. She was gifted with supernatural power.B. She was appreciated for outstanding talent.C. She
20、was motivated to develop fine qualities.D. She was encouraged to work in a challenging position.【答案】4. C 5. B 6. A 7. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。这篇文章讲述了一个父母如何通过一个牙仙子写的纸条来培养女儿的性格特征以及女儿如何通过遵循这些指示走向成功并感谢牙仙子的教导。主要强调了做好准备、待人友善、乐于助人等品质对于成功的重要性。【4题详解】词义猜测题。根据第一段“When our daughter Meegan, the eldest of five children,
21、 lost her front tooth at the age of six, we found the following note wrapped around the tiny tooth. Pleze leve me yor majik wand. I want to be a tooth fairy, too.(当我们的女儿Meegan,五个孩子中最大的一个,在六岁时失去了门牙时,我们发现下面的纸条包裹在这颗小牙齿上。请给我你的魔杖,我也想成为一名牙仙。)”可知,Meegan给牙仙子写了一个纸条表达自己的愿望,父母抓住这个教育的契机,以牙仙子的口吻跟孩子进行交流。所以“the te
22、achable moment(可教的时刻)”指的是Meegan给牙仙子写了一个纸条表达自己的愿望(Meegan wrote a note),父母抓住这个教育的契机。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第一段“When our daughter Meegan, the eldest of five children, lost her front tooth at the age of six, we found the following note wrapped around the tiny tooth. Pleze leve me yor majik wand. I want to be
23、 a tooth fairy, too.(当我们的女儿Meegan,五个孩子中最大的一个,在六岁时失去了门牙时,我们发现下面的纸条包裹在这颗小牙齿上。请给我你的魔杖,我也想成为一名牙仙。)”和“Recognizing potential leadership skills, precious opportunity and the teachable moment, the “Tooth Fairy” left the following note for little Meegan(认识到潜在的领导技能、宝贵的机会和,“牙仙”给小米根留下了以下便条。)”可知,Meegan给牙仙子写了一个纸条
24、表达自己的愿望,父母抓住这个教育的契机“the teachable moment(可教的时刻)”,以牙仙子的口吻跟孩子进行交流。故选B。【6题详解】推理判断题。根据“I have worked hard to be a good Tooth Fairy and I love my job. You are too young for the job just now, so I cannot give you my wand. But there are some things that you can start to do to prepare yourself for the job.(
25、我一直努力成为一个好的牙仙,我热爱我的工作。你还太年轻,不能胜任刚才的工作,所以我不能把魔杖给你。但你可以开始做一些事情来为这份工作做好准备。)”和“Meegan was thrilled at the response from the Tooth Fairy. She took the message to heart and carefully followed the instructions, always working to improve as she grew.(米根对牙仙子的回应感到非常激动。她把这一信息牢记在心,并认真遵循指示,始终努力随着成长而进步。)”可知,Meega
26、n根据牙仙子的要求,努力做好自己,以期早日达到牙仙子所提出的要求,实现自己的愿望。A选项“It helped Meegan see her goal reachable.(这帮助米根看到了自己的目标。)” 符合原文意思。故选A。【7题详解】推理判断题。根据“Meegan was thrilled at the response from the Tooth Fairy. She took the message to heart and carefully followed the instructions, always working to improve as she grew. Her
27、 character, her strength and her leadership skills grew right along with her. (米根对牙仙子的回应感到非常激动。她把这一信息牢记在心,并认真遵循指示,始终努力随着成长而进步。她的性格、她的力量和她的领导能力都随着她的成长而成长。)”可知,收到牙仙子的回复,Meegan非常激动,并把她的话记在心里去实施,努力做到。C项“She was motivated to develop fine qualities.(她被激励去培养优秀的品质。)”与原文意思一致。故选C。CLast year, 138,000 San Franc
28、isco residents used Airbnb, a popular app designed to connect home renters and travelers. Its a striking number for a city with a population of about 850,000, and it was enough for Airbnb to win a major victory in local elections, as San Francisco voters struck down a debatable rule that would have
29、placed time restrictions and other regulations on short-term rental services.The company fiercely opposed the measure, Proposition F, with a nearly $10 million advertising campaign. It also contacted its San Franciscan users with messages urging them to vote against Proposition F.Most people think o
30、f Airbnb as a kind of couch-surfing app. The service works for one-night stays on road trips and longer stays in cities, and it often has more competitive pricing than hotels. Its a textbook example of the “sharing economy”, but not everyone is a fan.The app has had unintended consequences in San Fr
31、ancisco. As the San Francisco Chronicle reported last year, a significant amount of renting on Airbnb is not in line with the companys image: middle-class families putting up a spare room to help make ends meet. Some users have taken advantage of the service, using it to turn their multiple properti
32、es into vacation rentals or even full-time rentals. Backers of Proposition F argued that this trend takes spaces off the conventional, better-regulated housing market and contributes to rising costs.“The fact is, widespread abuse of short-term rentals is taking much needed housing off the market and
33、 harming our neighborhoods,” said ShareBetter SF, a group that supported Proposition F. Hotel unions have protested the companys practices in San Francisco and other cities, saying that it creates an illegal hotel system.San Francisco is in the middle of a long-term, deeply rooted housing crisis tha
34、t has seen the cost of living explode. Actually, explode is a generous term. The average monthly rent for an apartment is around $4, 000. Located on a narrow outcropping of land overlooking the bay, San Francisco simply doesnt have enough space to accommodate the massive inflow of young, high-salari
35、ed tech employees flocking to Silicon Valley.As the Los Angeles Times reported, some San Francisco residents supported the measure simply because it seemed like a way to check a big corporation. Opponents of Proposition F countered that the housing crisis runs much deeper, and that passing the rule
36、would have discouraged a popular service while doing little to solve the citys existing problems.8. The intention of Proposition F is to _.A. place time limits in local election.B. set limits on short-term rental.C. strike down a controversial rule.D. urge users to vote against Airbnb.9. What is the
37、 negative consequence of Airbnb on San Francisco?A. It shrinks the living space of middle-class families.B. Users are taken advantage of by the service financially.C It makes the house market more competitive.D. It indirectly leads to high house rental price.10. The housing crisis in San Francisco r
38、esults from _.A. explosion of the living costB. its geographic characteristicsC. generosity of local enterprisesD. inflow of migrant population11. The authors attitude toward Proposition F is _.A. objectiveB. supportiveC. negativeD. indifferent【答案】8. B 9. D 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇议论文。旧金山提出了一项F提案限制房子
39、短期租赁,这使得短期租赁软件Airbnb的很多用户反应激烈。文章介绍了Airbnb软件的影响和F提案支持者和反对者的看法。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“as San Francisco voters struck down a debatable rule that would have placed time restrictions and other regulations on short-term rental services. (因为旧金山选民推翻了一项有争议的规定,该规定将对短期租赁服务设置时间限制和其他规定。)”可知,F提案的目的是限制短期租赁。故选B项。【9题详解】
40、细节理解题。根据第四段中“Backers of Proposition F argued that this trend takes spaces off the conventional, better-regulated housing market and contributes to rising costs. (F提案的支持者认为,这种趋势使传统的、监管更好的住房市场失去了空间,并导致成本上升。)”可知,Airbnb对旧金山的负面影响是它间接导致了房屋租金高。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Located on a narrow outcropping of l
41、and overlooking the bay, San Francisco simply doesnt have enough space to accommodate the massive inflow of young, high-salaried tech employees flocking to Silicon Valley. (旧金山坐落在一块可以俯瞰海湾的狭长裸露土地上,没有足够的空间容纳大量涌入硅谷的年轻高薪技术员工。)”可知,旧金山的住房危机是流动人口流入造成的。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据第二段中“The company fiercely opposed t
42、he measure, Proposition F, with a nearly $10 million advertising campaign. (该公司用近1000万美元的广告活动强烈反对F提案。)”和最后一段中“Opponents of Proposition F countered that the housing crisis runs much deeper, and that passing the rule would have discouraged a popular service while doing little to solve the citys existi
43、ng problems. (反对F提案的人反驳说,住房危机要严重得多,通过这项规定只会阻碍一项受欢迎的服务,而对解决城市现有的问题几乎没有帮助。)” 可知,作者呈现了F提案反对者的观点;第四段中“Backers of Proposition F argued that this trend takes spaces off the conventional, better-regulated housing market and contributes to rising costs. (F提案的支持者认为,这种趋势使传统的、监管更好的住房市场失去了空间,并导致成本上升。)”可知,作者呈现了F
44、提案支持者的观点,因此在本文中,作者呈现了F提案反对者和支持者的相关观点,但是作者自己没有明确表示自己的立场,因此作者对F提案的态度是客观的。故选A项。DHumans are not the only ones who underwent self-domestication. So did our close relatives, the bonobos, and the species we call our best friend. A tiny proportion of the genome differentiates dogs from wolves, and yet milli
45、ons of dogs are comfortably curled up in our homes, while wolves move around at the edge of extinction.When our research group began its work almost 20 years ago, we discovered that dogs also have extraordinary intelligence: they can read our gestures better than any other species. Wolves, in contra
46、st, are mysterious and unpredictable. Their home is the wilderness, and that wilderness is shrinking.But not so long ago the evolutionary race between dogs and wolves was so close, it was unclear who would win. Dogs, in fact, did not descend from wolves. Instead, dogs and wolves shared a wolflike an
47、cestor.Folklore supposes that humans brought wolf puppies into camp and domesticated them. Or as wolf expert David Mech wrote in 1974, “Evidently early humans tamed wolves and domesticated them, eventually selectively breeding them and finally developing the domestic dog from them.” But this story h
48、as not held up. Taming an animal occurs during its lifetime. Domestication happens over generations and involves changes to the genome.So how did wolves turn into dogs? Back in the Ice Age, as our human populations grew more sedentary, we probably created more rubbish, which we then dumped outside o
49、ur camps. These leavings would have included tempting pieces of food for hungry wolves. Not every wolf would have been able to scavenge, however. These animals would have had to be unafraid of humans, and if they displayed any aggression toward us, they would have been killed. After generations of s
50、election for friendliness without intentional selection by humans, this special population of wolves would have begun to take on a different appearance. Coat color, ears, tails: all probably started to change.Animals that could respond to our gestures and voices would be extremely useful as hunting
51、partners and guards. They would have been valuable as well for their warmth and companionship, and slowly we would have allowed them to move from outside our camps to our firesides. We did not domesticate dogs. The friendliest wolves domesticated themselves.12. What can be summarized about wolves an
52、d dogs from the first three paragraphs?A. Wolves are smarter than dogs.B. They are very much racially divided.C. They are close relatives but dogs seem to be on the winning side.D. Dogs have made their ways to indoor life while wolves to the wild.13. What is the meaning of the underlined word “seden
53、tary” in paragraph 5?A. diverseB. limitedC. living in the same placeD. involving regular migration14. What does the author conclude from the history of dogs and wolves?A. Dogs evolved from wolves.B. Selective breeding developed domestic dogs.C. Taming and domesticating an animal are the same thing.D
54、. Friendliness as a quality translates into an evolutionary strategy.15. Which of the following is suitable for a title?A. From Wolf to DogB. Dog: Our Favorite PetC. An Intentional DomesticationD. A Competition Story between Wolf and Dog【答案】12. C 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了狼和狗是近亲,但是狗却成了
55、人类的好友。文章分析了狼进化成狗过程和原因。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“A tiny proportion of the genome differentiates dogs from wolves, and yet millions of dogs are comfortably curled up in our homes, while wolves move around at the edge of extinction.(狗和狼的基因差异很小,但数百万只狗舒适地蜷缩在我们的家里,而狼则在灭绝的边缘徘徊)”以及第三段中“Dogs, in fact, did not desc
56、end from wolves. Instead, dogs and wolves shared a wolflike ancestor. (事实上,狗并不是狼的后代。相反,狗和狼有着共同的类狼祖先)”可推知,从前三段可以总结出狼和狗是近亲,但狗似乎是赢家。故选C。【13题详解】词义猜测题。根据画线词后文“we probably created more rubbish, which we then dumped outside our camps.”可知,冰河时代,人类开始在同一个地方制造了更多的垃圾,然后把垃圾倒在营地外面,说明人类越来越多地选择住在同一个地方,垃圾才能堆积起来。画线词意思
57、是“住在同一个地方”。故选C。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“After generations of selection for friendliness without intentional selection by humans, this special population of wolves would have begun to take on a different appearance.(经过几代人的友好选择,而不是人类的有意选择,这一特殊的狼群种群将开始呈现不同的外观)”以及最后一段中“We did not domesticate dogs. The frie
58、ndliest wolves domesticated themselves. (我们没有驯养狗。最友善的狼驯化了自己)”可推知,作者从狗和狼的历史中得出的结论是:作为一种品质的友善可以转化为一种进化策略。故选D。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“Humans are not the only ones who underwent self-domestication. So did our close relatives, the bonobos, and the species we call our best friend. A tiny proportion of the geno
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-540337.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
