河北省辛集中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 辛集 中学 2020 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省辛集中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析)第一部分 听力理解(共两节,满分30分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. Why cant the man lend the woman his notebook?A. He doesnt have a noteb
2、ook.B. He doesnt bring it with him.C. He will need it himself.2. Where does the man live now?A. In Washington. B. In New York. C. In Boston.3. When will the man be in the race?A. On Wednesday. B. On Saturday. C. On Sunday.4. Why is the woman worried?A. The repairman will not come on Friday.B. She ca
3、nt hand in her paper on time.C. She cant fix the fax machine.5. Where does the conversation take place?A. In a post office. B. In a bookstore. C. In a supermarket.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题。每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话
4、或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6至7题。6. Why is the man going to the party early?A. To get a good seat. B. To give a gift to George. C. To help George with the party.7. When will the woman arrive at the party?A. At about 2:00. B. At about 2:15. C. At about 2:30.听第7段材料, 回答第8至9题。8. What are the speakers discussing?A
5、. A new employee. B. A building project. C. The mans retirement.9. What does the man say about Allison?A. She will do a good job. B. She is not experienced. C. She is confident about her work.听第8段材料, 回答第10至12题。10. When will the dining hall close?A. At about 6:30. B. At about 7:00. C. At about 10:001
6、1. What does Ann think of the dining hall?A. Dining hall is worse than home cooking.B. Dining hall is better than home cooking.C. Dining hall is as good as home cooking.12. What will Bill most probably do right now?A. Order a pizza. B. Cook dinner at home. C. Go to the dining hall.听第9段材料, 回答第13至16题。
7、13. What does Eddie do?A. A travel writer. B. A TV reporter. C. A college student.14. What do we know about Tom Coogans latest book?A. It is his 10th book. B. It is about a horse. C. It took him 16 months.15. How will Eddie prepare for his talk with Tom Coogan?A. By watching Tom Coogans TV program.B
8、. By reading Tom Coogans latest book.C By asking the woman questions.16. Where will Eddie meet Tom Coogan?A. At Tom Coogans house. B. At a TV station. C. At a college.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where should the listeners go if they get lost?A. To the ticket office. B. To the tourist bus. C. To the main g
9、ate.18. What may surprise the listeners?A. There are people living in the palace.B. The palace has become a museum.C. People are dressed in traditional clothes.19. What should the listeners do before they have their photos taken with the local people?A. Buy their products.B. Ask for their permission
10、.C. Talk with their families.20. What proper price can you offer if the local people ask you for $20 for their product?A. $20 B. $14 C. $6第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节(共15小题; 每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。AWe have many trips for you to explore the world your way. Our travel i
11、deas are as diverse as the world itself and are designed to let you experience it. Please start with the following four trips.Athens and Crete ExplorerVisit Greeks famous capital, Athens, and its largest island, Crete, on this Greece vacation. In Athens, tour the iconic Acropolis and head to nearby
12、Delphi to see the home of the ancient Oracle, before flying to the island of Crete where you can explore its capital, Heraklion, and enjoy its world-famous diet of seafood and cheese.Duration: 8 Days Prices From: US$ 892Trip Type: Romance & Honeymoon, Tailor-made Travel IdeasLondon for FamiliesDesig
13、ned to thrill people of all ages, this family London vacation explores the sights, history and magic of this great city. Visit the world of Harry Potter, the original Madame Tussauds Wax Museum, and take the Original London Sightseeing Tour.Duration: 9 Days Prices From: US$ 634Trip Type: Family Vaca
14、tions, Stopovers/City Breaks, Tailor-made Travel IdeasAustralia & New ZealandExplore the two most popular cities of Australia and New Zealand on this air-land tour. Start in Sydney, where youll tour the Sydney Opera House, sail across the famous harbour, and see koalas and kangaroos at Taronga Zoo.
15、Then head on to Auckland where youll explore the twin harbours, learn about Maori traditions, and enjoy unbeatable views of the landscape.Duration: 11 Days Prices From: US$ 1,999Trip Type: Vacation Packages with AirfareClassic EgyptThis tour is a true classic designed to give the traveler with limit
16、ed time a superb introduction to the civilization of Ancient Egypt, focusing on the Nile and its importance to the people. The ancient land of Egypt inspires the imagination like no other. Unlock the land of the Pharaohs on this 9 day journey along the Nile.Duration: 9 Days Prices From: US$ 1,495Tri
17、p Type: Classics (Bestsellers), Tailor-made Travel Ideas1. Which trip is more likely taken by a newly-married couple?A. London for Families.B. Australia & New Zealand.C. Classic Egypt.D. Athens and Crete Explorer.2. If you are on the trip to London for Families, you will see _.A. the ancient OracleB
18、. the world of Harry PotterC. koalas and kangaroosD. the ancient land of Egypt3. From the text, it can be learnt that all the four trips _.A. have the same trip typeB. take more than one weekC. take more than US$ 1000D. enjoy their famous diet4. Where is the text probably taken from?A. A travel broc
19、hure.B. A science fiction.C. A storybook.D. A textbook.【答案】1. D 2. B 3. B 4. A【解析】【分析】这是一则旅游广告。文章介绍了四个旅游行程。【1题详解】推理判断题。根据Athens and Crete Explorer部分的Trip Type: Romance & Honeymoon, Tailor-made Travel Ideas(旅行类型:浪漫蜜月,量身定做的旅行创意)可推知,新婚夫妇极可能会选择Athens and Crete Explorer(雅典和克里特岛探险家)。故D选项正确。【2题详解】细节理解题。根据L
20、ondon for Families部分的Visit the world of Harry Potter(参观哈利波特的世界)可知,如果参加伦敦的家庭之旅,你会看到哈利波特的世界。故B选项正确。【3题详解】细节理解题。根据四个旅游行程中Duration(持续时间)的介绍信息“Duration: 8 Days ,Duration: 9Days,Duration: 11Days”可知,这四个旅游行程都超过了一周。故B选项正确。【4题详解】推理判断题。根据第一段中的We have many trips for you to explore the world your way. Our travel
21、 ideas are as diverse as the world itself and are designed to let you experience it. Please start with the following four trips.(我们有很多旅行供您以您的方式探索世界。我们的旅游理念和世界本身一样多样化,旨在让您体验它。请从以下四次旅行开始)可推知,这篇文章可能来自于旅游手册。故A选项正确。【点睛】阅读是理解的前提和手段;理解是分析、加工和处理信息,是阅读的目的和结果。因此,做阅读理解题时,考生可以先看题目,然后再看文段,这样带着问题去阅读就更有目的性。如第1小题的关
22、键信息是a newly-married couple(新婚夫妇),再结合Athens and Crete Explorer部分的Trip Type: Romance & Honeymoon, Tailor-made Travel Ideas(旅行类型:浪漫蜜月,量身定做的旅行创意),由此推知,新婚夫妇极可能会选择Athens and Crete Explorer(雅典和克里特岛探险家)。故D选项正确。BA few hours after my first mission, returning to Earth on the space shuttle Endeavour, I complete
23、d all of my medical tests after flight, met with NASA officials, and reunited with my family. Finally, I was alone in my office room in astronaut crew quarters at the Kennedy Space Center, exhausted and ready for bed. And I did what anyone does when they return to their hotel room on a business trip
24、: I turned on the TV. The television news started up: Such and such had happened, people were shocked, blah blah blah. Sports scores. Silly commercials.It didnt take more than a minute before I had to turn it off. It felt like my body was rejecting all this input, just as it would reject an organ do
25、nation that had the wrong blood type. All of this noise was just completely foreign to who I wasor, more appropriately, who I had become. A few hours before, I had been orbiting Earth, seeing our planet from space, flying the most amazing machine ever built by human hands, working with a team that w
26、as the absolute success of human. And now here in my room watching what was being sold as news, and with my newfound perspective, I just could not stomach it. My worldview was changed forever in a profound (深刻的) way.The biggest change by far and the one for which I will always be most grateful is th
27、is big-picture perspective. That will stick with me for the rest of my life.Whenever I feel the pressure of modern life, the stress about work, or worry about the future, I remember my time in the space station. Back to seeing the sun set Or watching our galaxy rise on the horizon. Or seeing a sea o
28、f lightning flash a hundred times a second. Or simply back to floating weightlessly.When Im there in my mind and realize how many billions of these beautiful sunsets there have been and will be in the future, the cares of the world just dont seem that pressing. It goes that, “Do not worry about tomo
29、rrow, for tomorrow will worry about itself.” Living daily life down here on the planet is so much better with this attitude!5. Which of the following is closest in meaning to the underlined word stomach in paragraph 2?A. Access.B. Attend.C. Accept.D. Afford.6. What is the most important change to th
30、e writer?A. He has a broader view of the world.B. He doesnt like watching TV any more.C. He will always be most grateful for everything.D. He can fly the most amazing machine by hands.7. What attitude to life does the writer tend to have?A. caged bird longs for clouds.B. Live in the present moment.C
31、. Let bygones be bygones.D. Time works great changes.【答案】5. C 6. A 7. B【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,讲述了在一次太空之旅后作者对待生活的态度的变化。【5题详解】词义猜测题。根据第二段第一句“It didnt take more than a minute before I had to turn it off.”以及画线词后的“My worldview was changed forever in a profound (深刻的) way.”可知,我的世界观以一种深刻的方式永远改变了,因此此处是说以我现在的视角,看
32、这种新闻是我无法忍受的,所以不到一分钟我就关掉了电视,由此可知画线词词义为“接受、忍受”,故C项正确。【6题详解】细节理解题。根据第三段中的“The biggest change by far and the one for which I will always be most grateful is this big-picture perspective.”可知,作者最重要的改变是他对世界有更广阔的看法,故A项正确。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中的“It goes that, “Do not worry about tomorrow, for tomorrow will worr
33、y about itself.” Living daily life down here on the planet is so much better with this attitude!”可知,它说,“不要为将来担心,生活在这个星球上的日常生活是如此的好,这句话表明了作者对待生活的态度是不要担心将来,活在当下,故B项正确。【点睛】词义猜测题的难度较大,对画线词上下文的理解是关键,例如本篇第1题,根据第二段第一句“It didnt take more than a minute before I had to turn it off.”,再结合画线词后的“My worldview was
34、changed forever in a profound (深刻的) way.”可知,我的世界观以一种深刻的方式永远改变了,因此此处是说现在我无法忍受看这种新闻,所以不到一分钟我就关掉了电视,由此可知画线词词义为“接受、忍受”。CSales of Apples new iPhone 11 in China began on Friday, but were met with a cooler reception from consumers than in previous years. Unlike in previous years, no long lines were seen ou
35、tside Chinese shops on Friday for the new iPhone, and the product release only made the headlines in a few media outlets.Huawei unveiled(公布)its Mate 30 smartphone series on Thursday night. Its new devices have won consumers hearts at home and abroad. Many compared it with Apples new iPhone 11, sayin
36、g that beats the new iPhone in terms of innovation and quality. One customer surnamed Zhao, an IT specialist who pre-ordered a Mate 30 Pro on Friday, said that he chose Mate 30 without hesitation. Zhao said, “ Its obvious that Huaweis new phone with its advanced 5G mode would lead the future global
37、telecommunication market, and its new innovative features in gesture and side control attracted my attention, too.”In contrast with iPhone 11s lukewarm(冷淡的)sales, Chinese netizens have engaged in discussions on Mate 30 and Mate 30 Pro. An online poll on the Mate 30 and iPhone 11 on Weibo on Friday s
38、howed that more than 60 percent of netizens chose the Mate 30, while less than 20 percent chose the iPhone 11. Many chose Huawei not out of patriotism (爱国主义)but for its technology.Overseas consumers also engaged in active discussions on Huaweis new flagship devices on technology sites and social med
39、ia platforms. On Twitter, many netizens said “nice”, “best phone ever” and “my favorite one” on Huaweis Twitter account. Some netizens in countries like the UK, the Netherlands and Argentina asked when Huaweis new devices would be released in their countries.8. How did customers react to Apples new
40、product?A. They thought it was cool to use it.B. They stood in long lines to purchase it.C. They thought its quality was worse than before.D. They were less interested in it than former years.9. In what aspect is Mate 30 better than iPhone 11 according to paragraph 2?A. The price and the weight.B. T
41、he appearance and the speed.C. The quality and innovation.D. The service life and function.10. What does the underlined word “poll” in paragraph 3 probably mean?A. Store.B. Vote.C. Account.D. Exam.11. What could be the best title for the text?A. A New Era5GB. Huawei Is Better than AppleC. Apples New
42、 iPhone 11D. Huaweis Mate 30 Defeats iPhone 11【答案】8. D 9. C 10. B 11. D【解析】【分析】这是一篇新闻类应用文,主要讲述了比起苹果iPhone11来说,华为Mate30 更受大众的青睐【8题详解】细节理解题。根据文章第一段第2句:Unlike in previous years, no long lines were seen outside Chinese shops on Friday for the new iPhone, and the product release only made the headlines i
43、n a few media outlets.(与前几年不同的是,上周五在中国的商店外看不到为新iPhone排起的长队,产品发布也只是在几家媒体上登上了头条。)可知,消费者不再热衷于苹果手机。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段第3句:Many compared it with Apples new iPhone 11, saying that beats the new iPhone in terms of innovation and quality.(许多人将其与苹果的新iPhone 11相提并论,称其在创新和质量方面胜过新iPhone。)可知,华为Mate30 在创新和质量方
44、面比苹果iPhone 11有优势。故选C项。【10题详解】词义猜测题。根据划线单词所在句子:An online poll on the Mate 30 and iPhone 11 on Weibo on Friday showed that more than 60 percent of netizens chose the Mate 30, while less than 20 percent chose the iPhone 11.后半部分的描述:超过60%的网民选择了Mate30,而选择iPhone 11的不到20%。可知,大家在网络投票。因此poll与vote同义。故选B项。【11题详
45、解】主旨大意题。根据文章体裁为新闻类应用文,主要讲述了比起苹果iPhone 11来说,华为Mate30 更受大众的青睐。因此选项D Huaweis Mate 30 Defeats iPhone 11符合标题。故选D项。【点睛】词义猜测题上下文语境解题法这类问题主要考查学生两方面能力。根据上下文推测和判断生词、短语或句子在阅读材料中的含义,即利用我们所熟悉的词或短语和上下文中的已知部分进行逻辑上的推理,有时还需依靠常识和经验。比如文章第3小题:3. What does the underlined word “poll” in paragraph 3 probably mean?A. Store
46、. B. Vote. C. Account. D. Exam.根据题目定位回原文发现划线单词所在句为:An online poll on the Mate 30 and iPhone 11 on Weibo on Friday showed that more than 60 percent of netizens chose the Mate 30, while less than 20 percent chose the iPhone 11.原句之后有宾语从句作为解释其具体内容:超过60%的网民选择了Mate30,而选择iPhone 11的不到20%。因此结合上下文语境和常识判断,an o
47、nline poll应为网络投票的意思。因此,poll 的同义词应为选项B vote。DGarbage sorting has become a hot issue around China, especially after Shanghai began carrying out a regulation on July 1.Beijing, as a forerunner in environmental protection, has thus been expected to follow suit. The capital of the country has long been c
48、ampaigning for sorting and recycling household waste, as part of its environmental drive for sustainable growth, local media reported.The current regulation gives garbage sorting responsibilities to government departments, property management groups and other organizations. It also gives rules for c
49、ompanies, outlining how theyre responsible for waste collection, transportation and treatment. Only individuals are not subject to responsibilities.The long-awaited revision will soon change the situation, “Taking out the trash without sorting it properly will be illegal,” said Sun Xinjun, director
50、of the Beijing Commission of Urban Management. In Shanghai, violators are now fined up to 200 yuan ($30)for trash-sorting violations. The maximum fine in Beijing will not be less than that, he said.The Beijing city government first set out to promote garbage sorting in 2009. Authorities have since c
51、alled on citizens to sort their household waste into four types-recyclable waste, kitchen trash, dangerous waste and others-and leave it in a corresponding dustbin or trash can. Blue-colored dustbins signify items within are recyclable, green represents kitchen trash, red corresponds to dangerous ma
52、terials and grey to other waste.To promote the awareness of garbage sorting and expand the base of participants, authorities have employed workers to help residents on the spot. With intelligent devices, those who throw in recyclable waste at given sites will be rewarded with bonus points, which can
53、 be used to buy daily goods. At some communities, there are no color-coded dustbins. Instead, a scheduled garbage collection service is offered to help improve the environment. In other communities, workers offer a door-to-door service to collect recyclables or kitchen waste.Beijing Environmental Sa
54、nitation Engineering Group has been promoting new garbage sorting facilities such as recycling cabinets and smart kitchen waste trash cans since 2016, Xinhua News Agency reported. Nearly 26,000 metric tons of household waste is generated across Beijing on a daily basis and 29 terminal garbage dispos
55、al facilities are working at full capacity. Nearly 9.3 million tons of household waste was processed in the city last year.12. According to the passage, which dustbins should some used coke cans be thrown into?A. Grey-colored dustbins.B. Red-colored dustbins.C. Green-colored dustbins.D. Blue-colored
56、 dustbins.13. We can learn from the passage that _.A. new technology has been applied to help deal with garbageB. Beijing carried out a more severe rule on garbage sorting than ShanghaiC. the change of the current regulation has aroused objection among citizensD. the amount of household waste in Bei
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
