河北省邯郸市2018_2019学年高一英语下学期期末考试试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 邯郸市 2018 _2019 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、邯郸市20182019学年高一第二学期期末考试英 语第I卷第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项听完每 段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题每段对话仅读一遍。1.【此处有音频,请去附件查看】What will the woman do?A. See a doctor.B. Stop physical exercise.C. Turn to her tea
2、cher.【答案】A【解析】【分析】W: Look, Matthew. I hurt my knee during the gym class.M: If I were you, Id go to the hospital and have it looked at.W: Id better do as what you said.【详解】此题为听力题,解析略。2.【此处有音频,请去附件查看】What are the speakers going to do this evening?A. Go to the cinema.B. Do their homework.C. Take care o
3、f the womans sister.【答案】C【解析】【分析】M: Do you want to watch a movie with me this evening, Clare?W: Ive got to look after my sister while my mum goes out. You can come to my house to help me tonight and we can do our maths homework tomorrow.M: OK.【详解】此题为听力题,解析略。3.【此处有音频,请去附件查看】What does the woman dislik
4、e about the jacket?A. The color.B. The style.C. The size.【答案】A【解析】【分析】M: What do you think of the jacket?W: I like the style, but it is a little dark. Do you have this one in any other colors in my size?M: Sure. Heres one in light blue.【详解】此题为听力题,解析略。4.【此处有音频,请去附件查看】Where are the speakers probably?A
5、. In a restaurantB. In a shop.C. In the womans house.【答案】C【解析】【分析】M: Are these dishes new, Sandra?W: No! I bought them five months ago, from the same shop where I got my blue cups.【详解】此题为听力题,解析略。5.【此处有音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. A singer.B. A CD.C. A song.【答案】A【解析】【分析】W:
6、The CD you gave me is wonderful. The singer has a beautiful voice.M: Yes. The way she sings songs is special. Its like she really does feel what shes singing about【详解】此题为听力题,解析略。第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给岀5秒钟的作答 时间
7、。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处有音频,请去附件查看】6. What will the woman do for Alberts birthday?A. Decorate his room.B. Organize a party.C. Prepare a big dinner.7. What does the woman ask the man to bring?A. Some soda.B. A cake.C. Some cookies.【答案】6. B 7. A【解析】M: Hi, Amanda.W: Oh, Daniel! I was going to c
8、all you tonight. Its Alberts birthday on Saturday, and Im planning a surprise party for him.M: Sounds like fun.W: The idea is this: Ive asked Albert to go to a play with me at six. After the play, we go back to his apartment to have dinner. So be at Alberts by 7: 30 to wait for us and surprise him.
9、His roommate will let you in.M: OK. Great!W: Uh, can you bring some soda? I will prepare a cake and Mike will bring some cookies. Oh, and dont say anything to Albert.M: No problem.【6题详解】此题为听力题,解析略。【7题详解】此题为听力题,解析略。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处有音频,请去附件查看】8. What problem does the boy from Haiti have?A. He was
10、sick yesterday.B. He didnt pass his English exam.C. He has difficulty communicating with others.9. What does the woman think of the progress of the boy from Haiti?A. Hard.B. Exciting.C. Time-wasting.【答案】8. C 9. B【解析】M: Are you all right? You look off colour. Sit down and tell what happened.W: Im OK.
11、 I just feel a bit tired. Do you remember the new student in my class?M: The boy from Haiti? Im very impressed with him.W: Yes,hes going through a hard time communicating since he doesnt speak much English. He feels nervous sometimes. I spend a lot of time with him so that he can catch up. Its reall
12、y exciting to see him make progress and fit well into the group.M: Thats true.【8题详解】此题为听力题,解析略。【9题详解】此题为听力题,解析略。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处有音频,请去附件查看】10. What is the probable relationship between the speakers?A. Schoolmates.B. Doctor and patient.C. Teacher and student.11. What makes the woman find it diffi
13、cult to study at Oxford?A. Heavy work.B. The learning style.C. After-school classes.12. What has the man been encouraged to do at school?A. Answer questions.B. Memorize a lot.C. Give opinions.【答案】10. A 11. B 12. C【解析】M: Janet. Whats wrong with you?W: Im finding studying at Oxford quite hard.M: Youre
14、 telling me! Theres so much work!W: Its not the work but everythings so different. In China, generally we have large classes, but we dont have classes after that. And mostly, our teachers tell us what we should do, so Im not used to asking questions or discussing things.M: You have to memorize a lot
15、, dont you?W: Yes, but Im good at that.M : Youre lucky. Theres so much to remember studying law!W: Yes, well, weve been trained to do that. But we dont have so much training in thinking, such as giving your opinion and then proving it.M: Yes, I suppose thats what our teachers have always encouraged
16、us to do.【10题详解】此题为听力题,解析略。【11题详解】此题为听力题,解析略。【12题详解】此题为听力题,解析略。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处有音频,请去附件查看】13. Where does the woman want to travel?A. In a mountain.B. On a river.C. In a park.14. How long does the trip last?A. About an hour and forty-five minutes.B. About two hours.C. About two hours and fifteen
17、minutes.15. How will the woman come back?A. By boat.B. On foot.C. By bus.16. What does the man advise the woman to do?A. Book a ticket in advance.B. Come to the bridge early.C. Bring some cold drinks.【答案】13. B 14. A 15. C 16. B【解析】M: Hello Tourist Information. What can I do for you?W: Hello, Im phon
18、ing about the boat trips on the River Dee. Can you tell me which days they are?M: Sure. They go every Friday and Sunday.W: And where does the boat leave from?M: Youll find it next to the bridge. Its ten minutes walk from North Street car park.W: Are there several trips a day?M: Just one. It starts a
19、t twelve fifteen. It takes about an hour and forty-five minutes, so youll be back by two.W: How far up the river will the boat take us?M: All the way to Aldford. Thats A-L-D-F-O-R-D. You get off there and come back through the mountains on a bus.W: It sounds nice. Can I get any food on the boat?M: N
20、ot much. They only sell ice cream and cold drinks. But there are lots of cafes in Aldford.W: Can we get tickets on the boat?M: Yes. Theyre three pounds ninety-five for adults and two pounds seventy-five for children. Come early and get a good seat.W: OK. Thank you for your help.【13题详解】此题为听力题,解析略。【14
21、题详解】此题为听力题,解析略。【15题详解】此题为听力题,解析略。【16题详解】此题为听力题,解析略。听下面一段独白,回答以下小题。【此处有音频,请去附件查看】17. What does the speaker mainly talk about?A. A college.B. A course.C. A teacher.18. What do we know about Helen Parkes?A. She prepares the prize for the class.B. She has won many prizes for arts.C. She is an experience
22、d teacher.19. What should a student take to the course?A. Brushes.B. Paints.C. A notebook.20. How long does each lesson last?A. One hour.B. Two hours.C. Three hours.【答案】17. B 18. C 19. C 20. B【解析】Since last week, hundreds of listeners have called the show to say theyre interested in the art classes
23、we talked about. Well, I have some good news for them! There will be more classes at the London College of Art this spring and summer. You can do a course in May, July or August. Each course lasts three weeks and the teacher will be Helen Parkes.Helen has taught art for many years in schools and col
24、leges and is a famous artist herself . You dont need to bring brushes or paints but you must have a notebook with you to take notes.Lessons will take place three times a week, from six to eight in the evening. At the end of each course, there will be a prize for the best student. He or she will win
25、a set of oil paints and brushes. So if youre interested, call the college today! You might be a great painter and not know it.【17题详解】此题为听力题,解析略。【18题详解】此题为听力题,解析略。【19题详解】此题为听力题,解析略。【20题详解】此题为听力题,解析略。第二部分 阅读理解(共两节,满分34分)第一节(共12小题海小题2分,满分24分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AConfidence in M
26、aths, Confidence for Life.Changing Lives Through Maths!Mathnasium of North Oxford, your neighbourhood maths-only learning centre!We help children aged 13 18 understand maths in a special way. Our way of teaching children maths, the Mathnasium Method, has changed the way students learn maths for over
27、 a decade across 800 + centres worldwide: We know how to teach your child maths.Our specially trained maths teachers will teach your child how to understand maths in a special settingour unique approach enables us to effectively explain maths concepts (概念)well and lend a helping hand to every studen
28、t. Our teachers create a caring, encouraging environment that helps your child catch up, keep up and get ahead in their maths learning. We find exactly your child s learning needs, meet them where they are and take them where they need to go.At Mathnasium we use our unique assessment process (评估过程)t
29、o determine exactly what each child knows and what they need to learn. Next, we design an individual(单独的)learning plan for each student. It doesn t stop thereour teachers continually check progress along the way to make sure students truly understand the concepts weve taught. Students learn maths at
30、 their own speed and according to their own level. They will see obvious changes in attitude, confidence and school progress.About Our CentreSince its opening on 8 September this year, Mathnasium of North Oxford has been offering maths instruction and homework help to students in the community. You
31、can find us at 18 South Parade, Summertown, North Oxford 0X2 7JLCall at 01865 855968 or e-mail to mathnasium. co. uk.Hours of InstructionWeekdays: 3 : 30PM - 7 : 30PMWeekends: 9 : 00AM 一 5 : 00PMClick (点击)here to find out if Mathnasium is right for your child.21. Whom does Mathnasium of North Oxford
32、 teach maths?A. Teenagers.B. Adults.C. Babies.D. Graduates.22. What is special about Mathnasium of North Oxford?A. Its large-sized classes.B. Its location.C. Its individual teaching.D. Its school environment.23. Mathnasium of North Oxford is open on the morning of _.A. MondaysB. TuesdaysC. Thursdays
33、D. Saturdays24. Where can you find the ad?A. In the newspaper.B. On the poster.C. On the Internet.D. Over the radio.【答案】21. A 22. C 23. D 24. C【解析】【分析】本文为说明文。主要介绍了北牛津大学的数学学院针对青少年进行的培训广告。【21题详解】细节理解题。根据第二段的第一句“We help children aged 13 - 18 understand maths”可知,这所培训机构招生的对象是青少年。故选A。【22题详解】推理判断题。根据后半部分中的
34、“design an individual(单独的) learning plan for each student”及“Students learn maths at their own speed and according to their own level.”等信息可以判断,该机构的特点是“它的个性化教学”。故选C。【23题详解】细节理解题。根据倒数第二句“Weekends: 9: 00 AM - 5: 00 PM”可知,这所培训机构在周末上午正常开放。故选D。【24题详解】推理判断题。根据最后一句中的“Click(点击) here”可知,这是一则网上广告。故选C。【点睛】推理判断试题
35、属于高层次阅读理解题。这种题型包括判断题和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,作出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据。如如第2小题属于推理判断题,根据后半部分中的“design an individual learning plan for each student”及“Students learn maths at their own speed and according to their
36、own level.”等信息可以判断,该机构的特点是“它的个性化教学”。从而得出正确答案C。第4小题,根据最后一句中的“Click(点击) here”可知,这是一则网上广告。故选C。推理判断题要做到判断有据, 推论有理, 忠实原文。切忌用自己的观点代替作者的本意,切忌片面思考,得出片面结论。BA Kenyan teacher who gave away . most of his monthly salary (工资)to poor people has won a $1 -million Global Teacher Prize.In 2016, Peter Tabichi came to
37、Keriko Mixed Day Secondary School, a public school, in a faraway Kenya s Rift Valley. The school had just a single computer and had problems connecting to the Internet. It had no library or laboratory, as well. To make matters worse, the students came from poor families where basics like food and cl
38、othing were hard to come by. While these difficulties would have caused most people to leave quickly, Tabichi stayed.Realizing that starving kids make for poor students, the teacher began using as much as 80 percent of his monthly salary to buy food and learning objects for them. He set up a science
39、 club to get kids interested in the topic. “Our laboratory does not have everything, but I encourage them to think wider and use what we can get locally. ”Tabichi and other four teachers regularly visit low-achieving, at-risk, students at their homes to provide one- on-one help and to understand the
40、 difficulties these children face daily. Tabichi also encourages parents to allow girls to continue their high-school education.Tabichis efforts have made a difference. School registration (注册)has more than doubled to almost 400 now since he came . In 2017, 16 of the 59 graduating students went to c
41、ollege, while in 2018, the number rose to 26. In 2017 , five students qualified(有资格)for the Intel ISEF (International Science and Engineering Fair). This year, two other students will compete in the 2019 Intel ISEF to be held in Phoenix, Arizona.The teacher, however, owes his success to his students
42、, saying,I am only here because of what my students have achieved. This prize gives them a chance. It tells the world that they can do anything. As would be expected, Tabichi plans to spend the prize money on his school community and to feed the poor.25. What is the text mainly about?A. A school loc
43、ated in a Kenyas Rift valley became famous.B. A Kenyan teacher helping poor students won Global Teacher Prize.C. A Kenyan teacher helped girls to continue their high-school education.D. Five Kenyan students qualified for the Intel ISEF for their performance.26. What can we know about Keriko Mixed Da
44、y Secondary School?A. It had dozens of teachers.B. It was in the of a city.C. It owned a modem lab.D. It was in poor condition.27. Which word can be used to describe Peter Tabichi?A. Honest.B. Wealthy.C. Kind.D. Humorous.28. Which is the closest number of students when Peter Tabichi began teaching t
45、here?A. 90.B. 190.C. 290D. 390.【答案】25. B 26. D 27. C 28. B【解析】【分析】本文为记叙文。肯尼亚教师Peter Tabichi资助贫困学生完成学业,并致力于非洲科学教育,他因此荣获2019年“全球教师奖”和100万美元的奖金。【25题详解】主旨大意题。根据第一段的“A Kenyan teacher who gave away most of his monthly salary(工资) to poor people has won a $1-million Global Teacher Prize.”及全文的内容可知,本文主要讲述肯尼亚教
46、师Peter Tabichi资助贫困学生完成学业,并致力于非洲科学教育,从而荣获2019年“全球教师奖”的故事。故选B。【26题详解】推理判断题。根据第二段的“The school had just a single computer and had problems connecting to the Internet. It had no library or laboratory”可知,学校只有一台电脑,与因特网的连接也有问题。它也没有图书馆或实验室。因此这所学校条件很差。故选D。【27题详解】推理判断题。根据第三段的“the teacher began using as much as
47、 80 percent of his monthly salary to buy food and learning objects for them”可知,他把工资的80%拿出来资助贫困学生,据此可以判断Peter Tabichi为人善良,乐善好施。故选C。【28题详解】细节理解题。根据第五段的“School registration(注册) has more than doubled to almost 400 now since he came.”可知,目前学校注册人数翻了一番,达到了将近400人,可见当Peter Tabichi初次来到这所学校时,学生人数约为200人。故选B。【点睛】
48、文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解一般可分为:直接理解题(在原文中直接找到答案,常用why/what/when/who/how等提问);语意转化题(需要将题目信息与原文相关信息进行语意上的转换,两者存在着表达上的差异,有时需要进行加工整理后方能得出结论);语意理解型(答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整
49、合,才能得出正确答案);正误辨析题及排序题等。第4小题属于细节理解题中的语意转化题。根据第五段的“School registration(注册) has more than doubled to almost 400 now since he came.”可知,目前学校注册人数翻了一番,达到了将近400人,可见当Peter Tabichi初次来到这所学校时,学生人数约为200人。做这类题目时,抓住文章中的事实和细节是做好该类题的关键,也是做好其他类题的基础。CBlack holes were first put forward by Albert Einstein in 1916. Howev
50、er, scientists had not proved their directly. That changed on April 10, 2019, with the release of the first photo of a black hole in the center of the galaxy (星系)M87, located 55 million light years from Earth.The photo does not show the black hole itself. Thats because they are black and so they can
51、t be seen in space.the scientists used radio signals to capture (拍摄)the black holes shadow the bright ring that forms around its edge, when light bends because of the extreme gravity around the hole.The M87 black hole, believed to have a mass 6.5 billion times that of our sun, was captured using the
52、 Event Horizon Telescope (EHT)a network of eight powerful telescopes(望远镜.)The telescopes,located in Hawaii, Arizona , Chile, Mexico, Spain and Antarctica, separately captured the black holl s radio signals over four nights in April 2017, when the weather was fine in all six places. The data was tran
53、spcried to a centre where it was dealt with by a supercomputer to form the photo of the black holes shadow. The researchers say while the photo is slightly blurry, future photos will be clearer as more telescopes are added to the EHT. Black holes are not easy to capture on camera because they are su
54、rrounded by thick dusty and hot gases.Black holes are areas in space where the pulling strength of gravity is so powerful that even light is unable to escape. They can be different widely in size and mass. The smallest, called primordial black holes are as small as a single atom but with a mass of a
55、 big mountain. Stellar black holes, which are the most common, have a diameter (直径)of about 10 miles and a mass 20 times that of our sun. The largest or “supermassive black holes, similar to that of M87s, can have a mass . greater than millions, or even billions of suns combined.29. What can we infe
56、r from the first paragraph?A. Einsteins predicticn about black holes is right.B. Einstein captured the black hole a century ago.C. Scientists havent proved black holes presence.D. The black hole has been known for centuries.30. What did the scientists use to capture the black holes shadow?A. Moon li
57、ght.B. Natural light.C. Radio signals.D. Sound waves.31. What does the underlined word “blurry” in the third paragraph probably mean?A. Not big.B. Not clear.C. Not new.D. Not attractive.32. What can we know about the M87 black hole?A. It is almost empty.B. It is the smallest one.C. It is very bright
58、.D. It is very large.【答案】29. A 30. C 31. B 32. D【解析】【分析】本文为说明文。日前,美国科学家公布了人类拍摄的第一张黑洞的照片,这张照片直接证实了爱因斯坦关于黑洞预言的准确性。【29题详解】推理判断题。根据第一段内容“Black holes were first put forward by Albert Einstein in 1916. However, scientists had not proved their directly. That changed on April 10, 2019, with the release of t
59、he first photo of a black hole in the center of the galaxy (星系)M87, located 55 million light years from Earth.” 黑洞是爱因斯坦于1916年首次提出的。科学家当时只是还能直接证明。在2019年4月10日有了银河系中心的一个黑洞(M87)第一张照片,距离地球5500万光年。可以判断,第一张黑洞照片的公布证实了爱因斯坦关于黑洞预言的正确性。故选A。【30题详解】细节理解题。根据第二段第二句“the scientists used radio signals to capture (拍摄)t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
名优专供河北省衡水中学高三化学有机综合练习pdf无答案.pdf
