分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 6

类型2022年高考英语一轮复习 Unit 1 Lifestyles 单元主题语篇训练(一)(含解析)北师大版必修1.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:548290
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:6
  • 大小:30.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022年高考英语一轮复习 Unit Lifestyles 单元主题语篇训练一含解析北师大版必修1 2022 年高 英语 一轮 复习 单元 主题 训练 解析 北师大 必修
    资源描述:

    1、Unit 1 单元主题语篇训练AEvery year, more books on happiness are published. And every year, more people feel depressed because they do not see themselves as happy. They dont remember or know what it feels like, and instead, they feel guilty that they arent as happy as everyone says they should be. This is re

    2、ally a sad state of emotional affairs.The books, blogs, YouTube videos and advice columns (专栏) will tell you that if you read, exercise, stay busy, help others, and increase your intimacy (亲密) every day, then you too can be happy.The simple truth is that no one can be happy all the time. That doesnt

    3、 mean you have to be sad, angry, or depressed the rest of the time but that you can find a middle ground called contentment. This middle ground is a good place mentally and emotionally, and spending time there is a healthy choice.Contentment is somewhere between satisfied and peaceful. When you are

    4、in that place, the stuff of life can be going on around you, but you dont need to allow it to bother you. And that, my friends, is a very nice way to go through life.I find contentment in walks and in writing, and in talking with my partner and reminding each other that our life is good, despite tem

    5、porary setbacks or scary moments. Because I know about myself and I can respond differently. Doing this takes away stress and will keep you from losing your state of contentment.If there is even one thing that puts you in a state of contentment you do it regularly and early enough each day it will h

    6、elp you go through any challenges you may have to face later.Right at this moment, things around me are still a little out of my control such is life but I am feeling pretty good because I actively living my purpose. I am now content, and that feeling will last the whole day through. You can do the

    7、same.语篇解读:本文是一篇议论文。文章论述了作者对“幸福”的看法及其对生活的积极态度。1What does the author want to stress by mentioning “Books on happiness” in Paragraph 1?APeople find it difficult to agree on what happiness is.BSuch books are so popular that they are sold out very soon.CHappiness is something easy to gain in our daily li

    8、fe.DExperts find it useless to argue about the value of happiness.解析:选A推理判断题。根据第一段可知,每年都有很多关于快乐的书出版是为了强调人们无法对书中定义的快乐产生认同感。2When facing setbacks or sad moments, what does the author do?AHe turns to such media as blogs.BHe definitely communicates with partners.CHe adjusts himself and reacts positively

    9、.DHe sees himself unlucky and feels depressed.解析:选C细节理解题。根据第五段第一句可知,每当作者遇到挫折时,他会散步、写作、和伙伴交谈,调节自己,积极面对。3What is the author most likely to agree with?AStill waters run deep.BHealth is better than wealth.CEnough is as good as a feast.DOne good turn deserves another.解析:选C推理判断题。根据第六段可知,作者强调要保持对生活的满足感,才能获

    10、得快乐。由此可知,作者会认同“知足常乐”这个观点。4What is the authors purpose in writing the text?ATo introduce a novel experience.BTo advocate a proper life attitude.CTo encourage studies on happiness.DTo persuade us to work endlessly.解析:选B写作意图题。根据最后一段最后一句可知,作者是要号召人们像文中说的一样,让自己对生活有满足感,从而获得快乐,即提倡正确的生活态度。BWe all know that r

    11、egular exercise is good for us.In recent years weve been told to aim to walk 10,000 steps a day to remain healthy, although other advice to do three 10minute walks a day is thought to be even more effective.But the latest piece of research might put a spring in your step if youre someone who walks a

    12、t a fast pace.Thats because, according to scientists, the speed at which people walk in their 40s is a sign of how much their brains, as well as their bodies, are ageing.The BBCs Philippa Roxby writes that tests on 1,000 people from New Zealand born in the 1970s found that slower walkers tended to s

    13、how signs of “accelerated ageing”Their lungs, teeth and immune systems were in worse shape than those who walked faster.And to add insult to injury, the study found not only did slower walkers bodies age more quickly, their faces looked older and they had smaller brains.Professor Terrie, lead author

    14、 of the study, told the BBC: “It found that a slow walk is a problem sign decades before old age.”This might be seen as a wakeup_call for people with a slower pace who might feel its time to work out and get fitter.But it might be too late; researchers say they were able to predict the walking speed

    15、 of 45yearolds using the results of intelligence, language and motor skills tests from when they were aged three.They also suggest that even in early life, there are signs showing which people will go on to have a healthier life.So, whats the point of knowing that a slower walking pace might mean a

    16、smaller brain? Well, researchers say measuring walking speed at a younger age, and understanding what this might mean, could be a way of testing treatments to slow human ageing.This might help us make lifestyle changes while were still young and healthy.Any steps we can take to prolong a good mental

    17、 and physical state is a no brainer!语篇解读:本文是一篇说明文。科学家研究称,人们在40多岁时走路的速度是他们的大脑和身体衰老程度的标志。5What does the latest research show?AWalking 10,000 steps a day helps keep fit.BA slower walker is healthier than a faster walker.CSlower walkers are easy to have slower brains.DAgeing signs of slow walkers arise

    18、earlier than fast walkers.解析:选D细节理解题。根据文章第二段第一句和最后一句可知,走路慢的人比走路快的人更早出现衰老迹象。6What do the underlined words “wakeup call” refer to in Paragraph 3?AChallenge.BPotential.CReminder. DSolution.解析:选C词义猜测题。根据文章第三段画线句可知,对于步态较慢的人来说可能觉得到了该锻炼身体的时候了。由此可以猜测画线词所在句的含义为“这可能是一个警钟”,与C项意思相近。7What can we infer from the l

    19、ast paragraph?ATesting walking speed before old age makes sense.BIts important to keep fit both physically and mentally.CWalking pace is connected with health and ageing.DWalking speed at a young age determines ones longevity.解析:选A推理判断题。根据文章最后一段最后两句可推断,在年老之前测试行走速度可以帮助人们改变生活方式,延缓衰老。8What could be the

    20、 best title for the text?AWalking and healthBSlow walking and ageingCThe way of slowing ageingDThe standard walking pace解析:选B标题归纳题。根据文章第一段最后一句及全文内容可知,科学家研究称,人们在40多岁时走路的速度是他们的大脑和身体衰老程度的标志。故B项作为文章的标题最为恰当。C“Youll be blind by the time youre twentyfive,” a doctor at Childrens Hospital predicted.“Your blo

    21、od sugars are much too high.” It consumed me.No matter where I was or what I was doing, it was overhead like a dark cloud, waiting for just the right opportunity to break open and destroy my world.I liked painting.Losing myself in painting filled me with peace.Painting provided me with the only plac

    22、e where I could escape from those threatening words.When I was twentyone, my right eye went blind.Precisely three months after my twentyfifth birthday, I had a massive haemorrhage (大出血) in my left eye because of an accident.For the next twenty years, vision came and went.I went through many eye oper

    23、ations in an attempt to keep my vision.But after one final operation, I lost the battle and all remaining vision.And I buried all dreams of painting.Desperate,I enrolled in (注册) a sixteenweek program for the blind and visually impaired (损伤的)I learned personal adjustment and the use of a computer wit

    24、h adaptive software.A whole new world opened up to me through this program.“Jaws and WindowEyes are leading software for the blind,” my instructor told me. “You can use the Internet,Email and Microsoft with all its tools and features.” Its amazing!Hope went up for the first time in years. “By learni

    25、ng how to use hot keys to control the mouse, you can use Microsoft Access, Excel and Powerpoint,” my instructor added.For the next several years,I learned that when one door closes, another door opens.There are plenty of choices available for the blind and visually impaired through the gift of techn

    26、ology.Not only do I have a speaking computer, but I have a speaking watch, alarm clock, and calculator.语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过自己的亲身经历告诉我们:面对人生困境时不要悲伤,天无绝人之路,我们一定会找到新的出路。9What does the underlined word “it” in Paragraph 1 refer to?AThe right opportunity.BThe childrens hospital.CConsuming too much sugar.DLo

    27、sing my sight in the future.解析:选D代词指代题。根据画线词前面医生的话“Youll be blind”和画线词后文可推知,it指代医生所说的“我会失明”。10What happened when the author was 25 years old?AHe gave up painting.BHe went blind completely.CHe injured one of his eyes.DHe picked up a new hobby.解析:选C细节理解题。根据第三段中的“Precisely three months after my twentyf

    28、ifth birthday .because of an accident.”可知,25岁时,作者的左眼在一场事故中受伤大出血。11What brought a turning point to the author?AA special course.BA meaningful event.CAn inspiring speech.DAn important interview.解析:选A细节理解题。根据第四段内容可知,作者在彻底丧失视力之后,参加了一个针对视力障碍者的课程,这个课程给作者开辟了一个全新的世界。12What does the author intend to tell us?

    29、ANo pains, no gains.BEvery man has his price.CNothing is impossible to a willing heart.DBe optimistic in the face of lifes difficulties.解析:选D主旨大意题。根据作者的经历和最后一段中的“when one door closes, another door opens”可知,作者想通过这篇文章告诉大家,一定要乐观面对困境。tips “先读题,后读文”速解细节理解题解答有些细节理解题时,不必通篇细看原文,而应采取“先题后文查读法”,即先读题、后读文。先从问题中抓

    30、住关键性词语,然后以此为线索,运用略读及查读的技巧快速定位到文章中与此问题相关的段落、语句,仔细品味,对照比较,确定答案。有时还需要将词句进行转换理解,将获取的信息用同义或近义的形式复述出来。例如阅读理解A篇第2题中的题干关键词语为“facing setbacks or sad moments”,根据这些词可定位到第五段“I find contentment in walks and in writing, and in talking with my partner and reminding each other that our life is good, despite temporary setbacks or scary moments.”,每当作者遇到挫折时,他会散步、写作、和伙伴交谈,调节自己,积极面对。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022年高考英语一轮复习 Unit 1 Lifestyles 单元主题语篇训练(一)(含解析)北师大版必修1.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-548290.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1