2022年高考英语一轮复习 Unit 16 Stories 单元主题语篇训练(一)(含解析)北师大版选修6.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022年高考英语一轮复习 Unit 16 Stories 单元主题语篇训练一含解析北师大版选修6 2022 年高 英语 一轮 复习 单元 主题 训练 解析 北师大 选修
- 资源描述:
-
1、Unit 16 单元主题语篇训练ALets begin with the story: King Hiero contracts the ancient Greek polymath Archimedes (阿基米德) to detect fraud in the manufacture of a golden crown.Archimedes accepts the challenge and, during a subsequent trip to the public baths, realizes that the more his body sinks into the water,
2、 the more water is displaced making the displaced water an exact measure of his volume.Realizing he has hit upon a method to determine whether the Kings crown was made of gold or silver, the young Greek leaps out of the bath and rushes home naked crying “Eureka! Eureka!” Or, translated:“Ive found it
3、! Ive found it!”Too bad, however, Archimedes probably never uttered the phrase in that way.First and foremost, Archimedes himself never wrote about this episode, although he spent plenty of time detailing the laws of buoyancy (浮力)The oldest authority for the nakedArchimedes eureka story is Vitruvius
4、, a Roman writer, who included the tale in his introduction to his ninth book of architecture.“Vitruvius may have gotten it wrong,” says Chris Schmitt, a mathematician at the University of Berlin and a selfdescribed Archimedes fan.“The method attributed to Archimedes in the story works in theory so
5、it sounds right, but when you actually try it, you find that the real world gets in the way.”In fact, Schmitt is one of a long line of scientists, including Galileo, who have read the account and thought, “That cant be right.” As Galileo wrote, Archimedes could have achieved a far more precise resul
6、t using his own law of buoyancy and an accurate scale.In fact, the surface tension of water can make the volume of a light object like a crown immeasurable.“There may be some truth to it,” Schmitt adds.“Archimedes did measure the volume of things but the eureka moment was maybe due to his original d
7、iscovery concerning buoyance, not to sitting in the bathtub and then running through the streets naked.”Much like Newtons apple, the exclamation persists because of the enduring power of the story: a golden crown, a life in the balance, a naked mathematician.The_suspect_foundations_of_the_eureka_mom
8、ent_take_nothing_away_from_the_words_ability_to_uniquely_and_concisely_convey_the_flash_of_inspiration.语篇解读:本文是一篇议论文。文章主要论证了阿基米德灵感迸发故事的可信度。1According to the first paragraph, how would Archimedes measure the volume of the crown?AHe would weigh himself with and without the crown.BHe would weigh the cr
9、own first and then put it into water.CHe would go to the public baths wearing the crown on his head.DHe would sink the crown into water and measure the water displaced.解析:选D细节理解题。根据第一段第二句可知,阿基米德会将王冠沉入水中,通过测排出的水的重量来测量皇冠的重量。故选D。2What did Galileo probably think of the nakedArchimedes eureka story?AHe b
10、elieved the word “eureka” was said in another situation.BHe suspected Archimedes didnt run through the street naked.CHe doubted Archimedes carried out the experiment independently.DHe thought Archimedes would not have used the method described.解析:选D细节理解题。根据倒数第二段第二句可知,阿基米德本可以利用他自己的浮力定律和精确的比例尺得到更精确的结果
11、。因此,伽利略认为阿基米德不会使用所描述的方法。故选D。3What can be inferred from the underlined sentence in the last paragraph?AThe word “eureka” is still widely used today.BThe word “eureka” is now a formal scientific term.CMost people accept the authenticity of the original story.DPeople are still inspired by the achieveme
12、nts of Archimedes.解析:选A句意理解题。根据最后一段第一句可知,这个感叹词之所以能持续存在,是因为这个故事有一种经久不衰的力量。由此可以推断出画线句子表示“eureka”这个词至今仍被广泛使用。故选A。4What is the purpose of this text?ATo introduce the famous scientist Archimedes.BTo examine the credibility of the eureka story.CTo explain how the word “eureka” was created.DTo urge people
13、not to use the word “eureka” anymore.解析:选B写作目的题。结合文章主要内容为论证历史上阿基米德灵感迸发故事的可信度可知,本文的目的是检验eureka故事的可信度。故选B。BAuthor Walter Dean Myers died at the age of 76 after a brief illness. Walter Dean Myers was the author of more than 100 books for children and young adults and received many top awards.The prolif
14、ic author was loved for his vivid description of the lives of African American children, and for writing books for young people that covered different subjects. “Myers has written about all those subjects with deep understanding and a hardwon, qualified sense of hope,” said Leonard S. Marcus.He was
15、born in 1937 and was adopted by Florence Dean and Herbert after his mother died while giving birth to his younger sister. They loved him very much and his mother read to him from a very young age. Reading pushed him to discover worlds beyond his landscape.He began writing at an early age. He wrote w
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-548319.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
