河南省信阳市罗山县2022届高三上学期高中毕业班第一次调研考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省信阳市罗山县2022届高三上学期高中毕业班第一次调研考试英语试题 WORD版含解析 河南省 信阳市 罗山县 2022 届高三 上学 高中 毕业班 第一次 调研 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年度高中毕业班第一次调研考试英语试题第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the man doing?A. Asking the way.B. Giving directions.C. Correcting a mistake.
2、【答案】A【解析】【原文】M: Excuse me, I got lost. I took a bus to city hall, but I cant find the place.W: This is the concert hall, not city hall. To go there, you should take the bus at Grand Hotel over there.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What dress size does the woman want?A. 8.B. 10.C. 12.【答案】C【解析】【原文】M: Can I help
3、you?W: Im looking for a size twelve dress.M: Oh, let me see. An eight, a ten. Ah, youre lucky. I have the prettiest dress here in a twelve. Why dont you try it on?3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman likely to do?A. Make a phone call.B. Handle the problem.C. Have a rest.【答案】C【解析】【原文】W: Do you thin
4、k you can take care of everything in the office today?M: No problem. Just go home and take a rest. If there is anything I feel I cannot handle, Ill call you.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which tour does the man seem to be interested in?A. The evening tour.B. The half-day tour.C. The full-day tour.【答案】B【解析】【原
5、文】W: We have a half-day tour, a full-day tour and an evening tour. Which one would you like?M: What is the schedule of the half-day tour?W: It sets out at 8: 30 a. m. and returns at 2:00 p. m.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. At a canteen.B. At a clinic.C. At a bank.【答案】B【解析】【原文】M: Now,
6、 what seems to be the trouble, Mrs. Stevens?W: Ive been very dizzy lately. And last night, I had some chest pain.M: Dont worry. Let me have a look.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处
7、可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the woman think of the match?A. Entertaining.B. Discouraging.C. Boring.7. What do the speakers plan to do on Tuesday afternoon?A. Watch a game.B. Play tennis.C. Go to the cinema.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: Wow. That was a great match. I really like watching tennis games.M: Me
8、 too. I think tennis is an exciting sport.W: I think so. Do you play tennis, John?M: Yes, but not very well. Do you play?W: A little. How about a game on Tuesday afternoon?M: Sure.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the man advise Mrs. White to do?A. Go on a diet.B. Do more exercise.C. G
9、et enough sleep.9. Which can be included in Mrs. Whites breakfast?A. Eggs.B. Sausages.C. Porridge.10. What is the man?A. A teacher.B. A physician.C. A chef.【答案】8. A 9. C 10. B【解析】【原文】M: Mrs. White, Im afraid we have to put you on a strict diet. From now on, youre going to have to stay away from salt
10、y food.W: Does that mean I cant have any more fast food?M: Right. You cant have any fried food or steaks.W: What about breakfast food like eggs and sausages?M: Those are all bad for you. But you can have porridge, bread and orange juice.W: Well, what about lunch and dinner?M: Have a salad for lunch.
11、 As for dinner, you can have all the vegetables you want. Fish and chicken are also okay.W: What about dessert? Can I still have ice cream?M: Yes, but not too much.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. How does Nancy look to Daniel?A. Confused.B. Excited.C. Anxious.12. Why does Daniel mention his p
12、erformance in a play?A. To comfort Nancy.B. To express his regret.C. To show his pride.13 What is Nancy going to do next week?A. Take a school test.B. Have a check-up.C. Go in for a competition.14. What does Daniel offer to do for Nancy?A. Rewrite her lines.B. Drive her to the theatre.C. Help her wi
13、th the practice.【答案】11. C 12. A 13. C 14. C【解析】【原文】M: Hi Nancy! You look worried. Whats wrong?W: Well Daniel, have you ever felt nervous on stage?M: Sure. Do you remember that play I was in a few years ago? I knew my lines, but I was terrified to have to recite them in front of an audience. As soon
14、as I saw the crowd of people down there, my heart beat so fast that I was unable to say a single word.W: Thats how I feel just thinking about the spelling competition next week.M: I didnt know you made it to the finals.W: Im worried Ill get nervous and freeze on stage. I might forget how to spell ev
15、erything, even my own name. I dont know what to do.M: Nancy, I know that youre not going to forget how to spell your name. Ill help you get through this. Ill go to the school hall with you to practice. Then Ill teach you an exercise my baseball coach taught me. Believe me. It works.W: I feel much be
16、tter now. Thanks, Daniel.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】15. What was Prof. Stones grandfather afraid of?A. Leaving his home.B. Parting from his son.C. Taking early retirement.16. What does old age mean to many elderly Americans?A. Lack of moral support.B. Loss of self-worth.C. Change of living h
17、abits.17. What will Prof. Stone talk about next concerning elderly people?A. Public services they ask for.B. Health care available to them.C. Contributions they can make.【答案】15. A 16. B 17. C【解析】【原文】W: Hello, ladies and gentlemen! Today, we have invited Prof. Stone to talk about the role of elderly
18、people in our society. Welcome to our show, Prof. Stone.M: To begin with, Id like to tell a story from my own life. Several years ago, when my grandparents were well into their 80s, they were no longer able to care for themselves very well. My grandfather was afraid of leaving the only home they had
19、 known for the past 60 years. The idea of having to sell their home and move into a retirement home was an extremely painful experience for them. Indeed, old age for them, and many old Americans can mean not only the possible failure of ones health, but the loss of identity and self-worth.W: Yes, it
20、s true. What do you have to say about the problem of old age?M: Many experts have given talks here that have focused on the medical care, and the development of public services for senior citizens. Today, Id like to focus my comments on the meaningful roles that elderly can play and should play in o
21、ur society.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What does the speakers mother want her to be?A. A confident person.B. A warm-hearted person.C. A humorous person.19. Why did the speaker feel lonely in her childhood?A. She often traveled by herself.B. Her family moved frequently.C. Her mother was busy
22、 working.20. What does the speaker mainly talk about?A. Importance of home schooling.B. Mother-daughter relationship.C. A role model in her family.【答案】18. A 19. B 20. B【解析】【原文】W: Talking about personal relationships. Well, Id naturally think of my relationship with my mother. Whenever I need help, m
23、y mother is always there for me. She often tells me that I can be anyone I want, as long as Im confident of myself. She sees my talent and pushes me to do the best I possibly can. As I was growing up, we were often on the move. I had to admit that moving so often made me feel lonely. But my mother d
24、id everything she could to help me feel happy. In fact, so much traveling was really a good thing because it made us close. I respect my mother so much as she never treats me as a child, but as an equal. She gives me the freedom to make mistakes and to learn from them all. Unlike friendships that ca
25、n fade or break, I know Ill always be connected to my mother no matter what I face. She is not just a role model, but someone I love.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AYellowstone National Park is the flagship of the National Park Service and a favorite to mil
26、lions of visitors each year. The park is a major destination for all members of the family. The main attractions are all located on the grand loop road and here are some of the top reasons to visit the park. By driving the grand loop road, visitors can view the park from the comfort of their vehicle
27、 and also take a rest at one of the many roadside picnic areas. For the active visitor, the park has thousands of miles of trails from day hikes to backcountry explorations. This site has a lot of the information you need for your trip.Yellowstone National Park 2021 Opening and Closing Dates2021 Spr
28、ing Opening DatesConditions permitting, roads will open to regular (public) vehicles at 8:00 am on the following dates. April 16 - West Entrance to Madison Junction, Mammoth Hot Springs to Old Faithful, Norris to Canyon Village.May 7 - East Entrance to Lake Village, Canyon Village to Lake Village.Ma
29、y 14 - South Entrance to West Thumb, West Thumb to Old Faithful.May 28 - Northeast Entrance to Cooke City Beartooth Highway.Open Year Round - North Entrance to Gardiner / Mammoth.2021 Fall Closing DatesRoads will close to regular (public) vehicles at 8:00 am on the following dates.October 12 - Beart
30、ooth Highway (US 212 to Red Lodge Montana).November 8 - All roads close at 8 am except the road between the North Entrance and the Northeast Entrance. COVID-19 Response Face masks are required on lands where physical distancing cannot be maintained and in all NPS (National Park Service) buildings an
31、d facilities. Park operations vary based on local public health conditions. Before visiting, please check the park website to determine its operating status.How much is the entrance fee?$35 - Public, noncommercial vehicle; $30 - Motorcycle or snowmobile (winter);$20 - Visitors 16 and older entering
32、by foot, bike, ski, etc.* This fee provides the visitor with a 7-day entrance permit for both Yellowstone and Grand Teton National Parks.21. How many entrances to the Yellowstone National Park are mentioned?A. 3.B. 4.C. 5 .D. 6.22. How much will a twenty-year-old cyclist pay if he visits the Yellows
33、tone National park?A. $35.B. $30.C. $20.D. $60.23. Where does the passage come from?A. A geographic magazine.B. A travel website.C. A commercial journal.D. A holiday brochure.【答案】21. C 22. C 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文。本文主要介绍了2021年黄石国家公园旅行的一些信息。【21题详解】细节理解题。根据“April 16 - West Entrance;May 7 - East Entrance
34、 May 14 - South Entrance;May 28 - Northeast Entrance和Open Year Round - North Entrance”可知,文章中共提到了黄石国家公园的五个入口,分别是西入口,东入口,南入口,东北入口和北入口。故选C。【22题详解】细节理解题。根据倒数第二行“$20 - Visitors 16 and older entering by foot, bike, ski, etc.( 6岁及以上的游客可以步行、骑车、滑雪等进入,费用20美元。)”可知,一个20岁的骑自行车的人去黄石国家公园是要支付20美元。故选C。【23题详解】推理判断题。阅
35、读文章内容,并结合第一段最后一句“This site has a lot of the information you need for your trip.( 这个网站有很多你旅行所需的信息。)”和“Yellowstone National Park 2021 Opening and Closing Dates(黄石国家公园2021年开放和关闭日期)”可知,本文主要介绍了2021年黄石国家公园旅行的一些信息。由此可知,本文最有可能来自旅行网站。故选B。BThe bell for lunch rang at Glendale Primary School. However, instead o
36、f heading to the canteen like all the other children did, Jonah, a new student at the school, went to the library. Other than the noise of the air-conditioner, the library was quiet and there was barely a soul in sight. Far in a corner, he spotted Mrs Lim, the librarian, who was too busy shelving so
37、me books to pay any attention to him. The library was near to the canteen. Jonah could hear children laughing and chatting. He wished he was outside playing with some friends but he did not let this bother him.Suddenly, Jonah heard a sound in the corner. He looked around and saw a pair of eyes looki
38、ng at him from behind, the bookshelves. Jonah turned back, eyes as wide as saucers (茶碟). “Oh dear!” he whispered. He peeked (窥视) over his shoulder again and saw a smaller boy walking towards him.The boy pulled out the chair next to Jonah and sat down. “Im Henry. Why are you reading here when you cou
39、ld be playing with your friends instead?” asked he. “Uh.” Jonah looked around the library, avoiding Henrys gaze (注视). He did not want Henry to know the real reason why he was in the library. What would Henry think of him if he knew Jonah did not have any friends? It would make Jonah feel more uncomf
40、ortable.As Jonah turned the page, he realized Henry was still sitting there, watching him steadily.“I know how you feel. Just say hello to someone today,” Henry encouraged Jonah. “I promise theyll respond. Once youve made the first move, it just gets easier.”Jonah appreciated the advice and thanked
41、him before making his way out of the library. In the hallway outside the library, a boy from Jonahs class was crouched on the floor, picking up pens and pencils that had dropped out of his pencil case. Jonah remembered what Henry had advised him to do.“Hello, Im Jonah. Let me help you,” he offered.T
42、he boy looked up at him. “Thank you! My name is Ruben.”Victory at last, Jonah thought, feeling proud of himself.24. What can we know from the text?A. The thought of playing outside bothered Jonah.B. The library was not crowded at lunchtime.C. The librarian was annoyed by the noise outside.D. Jonah h
43、ad had lunch before going to the library.25. Why were Jonahs eyes “as wide as saucers” in paragraph 2?A. He turned too quickly and felt a little dizzy.B. He was shocked by the pair of eyes peeking at him.C. He was too thin because of lacking enough nutrition.D. He didnt expect the smaller boy would
44、come to him.26. What does the underlined word “It” in paragraph 3 refer to?A Jonahs not having any friends in the school.B. Henrys impoliteness in asking the question.C. Jonahs shyness after he found Henrys gaze.D. Henrys thought of Jonah if he knew Jonahs real situation.27. Why was Jonah proud of h
45、imself at last?A. He had never doubted or forgotten Henrys advice.B. He had completed a good deed of helping a classmate.C. He had managed to overcome his fear and shyness.D. He had met a classmate who was in the same situation.【答案】24. B 25. B 26. D 27. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。讲述了乔纳是个害羞的孩子,这天他一个人躲到了图书馆里去了
46、,遇到了亨利,最后在亨利的鼓励下,第一次和别人打了招呼。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“Other than the noise of the air-conditioner, the library was quiet and there was barely a soul in sight.(除了空调的噪音,图书馆很安静,几乎看不到一个人)”可知,此处表示午餐时间图书馆并不拥挤。故选B项。【25题详解】细节理解题。根据第二段中“He looked around and saw a pair of eyes looking at him from behind, the booksh
47、elves. Jonah turned back, eyes as wide as saucers (茶碟). “Oh dear!” he whispered.(他环顾四周,看见一双眼睛从书架后面看着他。乔纳转过身来,眼睛睁得像碟子一样大。”哦,天哪!”他低声说)”可知,此处表示一双眼睛从书架后面盯着他看,他惊呆了,所以眼睛才会像碟子一样大。故选B项。【26题详解】指代猜测题。根据第三段中“What would Henry think of him if he knew Jonah did not have any friends? It would make Jonah feel more
48、uncomfortable.(如果亨利知道乔纳没有朋友,他会怎么想他?这会让乔纳觉得更不舒服)”可知,此处表示“It”指代如果亨利知道乔纳没有朋友,他会对乔纳有什么想法。故选D项。【27题详解】推理判断题。根据第五段中“Once youve made the first move, it just gets easier.(一旦你迈出了第一步,事情就变得简单多了)”和倒数三段“Hello, Im Jonah. Let me help you,” he offered. The boy looked up at him. “Thank you! My name is Ruben.” Victor
49、y at last, Jonah thought, feeling proud of himself.(“你好,我是乔纳。“让我来帮你,”他说。男孩抬头看着他。”非常感谢。我叫鲁本。“终于胜利了,乔纳心想,为自己感到骄傲)”可知,此处表示乔纳设法克服了恐惧和羞怯,第一次和别人打了招呼,并且帮助了同学。故选C项。CThese days, its not unusual to see middle-aged men collecting Star Wars action figures, office workers wearing Hello Kitty accessories, or cele
50、brities like David Beckham playing with Lego bricks. Its becoming more and more common to see adult taking an interest in toys, comic books and the activities that are traditionally associated with children. This phenomenon has given rise to a new word: kidult.What lies behind the phenomenon? One is
51、 about adults nostalgia (怀旧之情)for the carefree days of childhood, and this is especially true with todays fast-paced, stressful lifestyles. Another is about a societal change in recent decades where people are starting families later. As a result, they have more time and money to spend on themselves
52、. Some adults could only window-shop for their dream toys when they were kids, but now they can afford that radio controlled car or high-priced doll they have always wanted.Businesses have been quick to exploit the kidult trend, and the number of toy stores that target adults has risen. Companies ar
53、e repackaging products from past decades and also bringing out new ones for adults. Lego, for example, has brought out an architectural series featuring landmarks from around the world.Society traditionally disapproves of adults who refuse to put aside childhood interests, viewing the refusal as a s
54、ign of social immaturity and irresponsibility. Those who agree with this view sometimes claim that kidults are suffering from the pop-psychology concept known as Peter Pan Syndrome, an anomaly (异常)that people remain emotionally at the level of teenagers. On a grander scale, these kidult opponents ar
55、gue that such delayed adulthood causes couples to marry later and have fewer children. This in turn can lead to shrinking national economies,for there needs to be a generational replenishment(补充)of the workforce.From the standpoint of kidults, though, this phenomenon is seen as nothing but harmless
56、fun. Kidults insist that having youthful interests keeps them young, happy and creative, and their refusal to conform to societys acceptable tastes shows independent thinking. Besides, they argue that being part of the social trend of delayed adulthood is not purely a personal choice. The real cause
57、s include expensive housing, increased educational requirements for employment and poor ork opportunities.Whether the kidult phenomenon will continue to grow or prove to be a passing trend is anyones guess. As the debate about it continues, remember that there is nothing wrong with being young at he
58、art.28. What does the kidult phenomenon refer to?A. Adults act like children.B. Adults have child-like tastes.C. Adults go in for collecting toys.D. Adults like playing with children.29. Which of the following might cause the emergence of kidults?A. Different living conditions.B. More choices about
59、toys.C. High pressure of modern life.D. Good memories of childhood.30. How does the text deal with the debate about kidults?A. By strongly opposing kidult opponents.B. By convincing readers to accept kidults.C. By refusing to take a stand on the issue.D. By presenting both sides of the argument.31.
60、What can we infer about the authors attitude towards the phenomenon from the last paragraph?A. Doubtful.B. Positive.C. Disapproving.D. Uncaring.【答案】28. B 29. C 30. D 31. B【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了如今社会,成年人对玩具、漫画书以及传统上与孩子有关的活动产生兴趣的现象越来越普遍。这种现象背后的原因及社会上对这种现象的不同看法。【28题详解】细节理解题。由文章第一段最后句“Its becoming more an
61、d more common to see adults taking an interest in toys, comic books and the activities that are traditionally associated with children. This phenomenon has given rise to a new word: kidult.(成年人对玩具、漫画书以及传统上与孩子有关的活动产生兴趣的现象越来越普遍。这种现象催生了一个新词:kidult)”可知,“大孩子现象”指的是成年人有像孩子一样的爱好。故选B项。【29题详解】细节理解题。由文章第二段第二句“
62、One is about adults nostalgia for the carefree days of childhood, and this is especially true with todays fast-paced, stressful lifestyles.(一个原因是成人对童年的无忧无虑的日子的怀旧之情以及当今快节奏和紧张的生活方式)”可知,导致成年儿童出现的原因是现代生活的高压。故选C项。【30题详解】推理判断题。由文章第四段前两句“Society traditionally disapproves of adults who refuse to put aside c
63、hildhood interests, viewing the refusal as a sign of social immaturity and irresponsibility. Those who agree with this view sometimes claim that kidults are suffering from the pop-psychology concept known as Peter Pan Syndrome, an anomaly that people remain emotionally at the level of teenagers.(传统上
64、社会不赞成那些拒绝把童年兴趣放在一边的成年人,认为这种拒绝是社会不成熟和不负责任的表现。那些赞成这种观点的人有时声称儿童成年人患有流行心理学概念称为彼得潘综合症疾病,一种人们保持情感上的青少年水平的异常)”可知,文章通过提出赞成和不赞成两个方面来处理有关成年儿童的辩论。即通过提出正反两方面的论点进行辩论。故选D项。【31题详解】推理判断题。由文章最后段最后一句“As the debate about it continues, remember that there is nothing wrong with being young at heart.(当关于这个问题的争论还在继续时,请记住,
65、心态年轻并没有错)”可知,作者相信心态年轻没有错。由此推知,作者对这一现象持积极的态度。故选B项。DFor much of history, reading was a fairly noisy activity. In ancient Iraq and Syria some 4,000 years ago, the commonly used words for “to read” literally meant “to cry out” or “to listen. But today, silent reading is the norm. The majority of us bott
66、le the words in our heads as if sitting in a quiet library. Reading out loud is largely kept for bedtime stories and performances.However, a growing body of research suggests that we may be missing out by reading only with the voices inside our minds. The ancient art of reading aloud has a number of
67、 benefits for adults, from helping improve our memories and understand complex texts, to strengthening emotional bonds between people. Colin MacLeod, a psychologist at the University of Waterloo in Canada, has researched the impact of reading aloud on memory. He and his colleagues have shown that pe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-549109.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
广东省深圳市2020年中考数学试卷【及真题答案】.pptx
