新疆乌鲁木齐市第八中学2020-2021学年高一英语下学期第二阶段考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 新疆 乌鲁木齐市 第八 中学 2020 2021 学年 英语 下学 第二阶段 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、新疆乌鲁木齐市第八中学2020-2021学年高一英语下学期第二阶段考试试题(含解析)考试时间: 120 分钟 卷面分值: 150 分第一部分:单项选择题(共 15 题,满分 15 分)1. _ you want to work in a foreign country, youd better improve your oral English.A. Now thatB. So thatC. Such thatD. In order that【答案】A【解析】【分析】【详解】考查原因状语从句。句意:既然你想在国外工作,你最好提高你的英语口语。now that“既然”,引导原因状语从句;so t
2、hat和in order that的意思是“为了”,引导目的状语从句;such that“如此以致于”,引导结果状语从句。该句是复合句,前半句表示原因,连接词应该引导原因状语从句。故选A。2. Mikes never willing to change his mind. Its no use _ with him.A. to argueB. arguingC. arguedD. have been argued【答案】B【解析】【分析】【详解】考查动名词作主语。句意:迈克从不愿意改变主意。和他争论是没有用的。固定句型:Its no use doing sth.“做某事没有用”,其中it是形式
3、主语,动名词是句子的真正主语。故选B。3. How can I use this washing machine ?Well , just_ the instructions.A. look upB. refer toC. make upD. agree to【答案】B【解析】【分析】【详解】考查动词短语辨析。句意:这台洗衣机怎么用?那就参考说明书吧。A. look up查阅;B. refer to参考;C. make up编造,组成;D. agree to同意。根据后文“the instructions”指参考说明书使用洗衣机,refer to符合语境。故选B。4. We must do s
4、omething to_ the factories sending out poisonous gases so as to keep the city_.A. keep; being pollutedB. keep; from being pollutedC. prevent; from being pollutedD. prevent; being polluted【答案】C【解析】【详解】考查动词短语和动名词的被动语态。句意:我们必须采取措施防止工厂排放有毒气体,以防止城市被污染。固定短语prevent.from.“阻止,制止”,根据must do something to可知,此处要
5、用动词原形prevent;固定短语keep.from.“防止,阻止”,from后接动名词作宾语,且由the city与pollute之间是被动关系,要用being done形式。故选C项。5. The house rent is expensive. Ive got about half the space I had at home and Im paying_ here.A. as three times muchB. as much three timesC. much as three timesD. three times as much【答案】D【解析】【详解】考查倍数表达法。句意
6、:房租很贵。我的房子只有家里一半的面积,而我在这里花的钱是家里的三倍。倍数表达法形式之一是倍数+as +形容词/副词原级+ as,本句是“倍数+as+much+as”此处省略了第二个as及比较对象。故选D项。6. _ Jenny was invited to the ball made her very happy.A. WhatB. WhenC. ThatD. Because【答案】C【解析】【详解】考查主语从句。句意:珍妮被邀请参加舞会使她非常高兴。空处引导主语从句,从句中不缺少成分,句意完整,故用只起连接作用的that引导。故选C。7. Have you ever dreamed of
7、_ such a good chance for further education abroad?A. there isB. there to beC. there will beD. there being【答案】D【解析】【详解】考查动名词。句意:你曾经梦想过有这样一个出国深造的好机会吗?短语dreamed of 后接动名词复合结构作宾语,因此there be要用动名词复合结构there being。故选D项。8. Some researchers believe that there is no doubt_a cure for AIDS will be found.A. whethe
8、rB. thatC. whatD. which【答案】B【解析】【详解】考查同位语从句。句意:一些研究人员相信,毫无疑问会找到治愈艾滋病的方法。固定句型:there is no doubt that.“是毫无疑问的”;that引导同位语从句,解释说明doubt所指的内容。故选B。9. All_ made_ possible for China to succeed in carrying out its open and reform policy.A. that happened; itB. what happened; itC. what happened; thatD. that hap
9、pened; that【答案】A【解析】【分析】【详解】考查定语从句和it用法。句意:发生的这一切使中国的改革开放政策得以成功实施。第一空,定语从句修饰先行词all,关系词在从句中作主语,且为不定代词,只能用that引导;第二空,为结构“make it adj. for sb. to do sth.”,it作形式宾语。故选A。10. The wild flowers looked like a soft orange blanket _ the desert.A. coveredB. coveringC. to coverD. cover【答案】B【解析】【分析】考查非谓语动词。【详解】句意为
10、野花就像是橘黄色的毯子覆盖着沙漠,毯子与覆盖之间是主动关系,所以用现在分词covering。故选B。11. It was with great joy_ he found his lost daughter.A. whichB. becauseC. thatD. since【答案】C【解析】【分析】【详解】考查强调句型。句意:他很高兴地找到了丢失的女儿。分析可知,该句去掉it was和设空处依然是完整的句子,由此可知此处考查强调句型:It is/was +强调部分+that(如果强调部分指人,也可用who代替that)+其他。该句强调状语with great joy,应用that。故选C。12
11、. It is by no means clear the president can do to end the strike.A. howB. whichC. thatD. what【答案】D【解析】【详解】考查连接词。句意:句意:总统采取什么行动结束这次罢工一点也不清楚。此处it是形式主语,what引导的是主语从句,作真正的主语。what作do的宾语。故选D项。13. _ has help to save the drowning boy is worth_.A. Who; to praiseB. Who; praisingC. Whoever; to praiseD. Whoever;
12、 praising【答案】D【解析】【详解】考查主语从句的连接词和动名词。句意:任何帮助救那个溺水男孩的人都值得表扬。分析句子可知,_ has help to save the drowning boy是一个主语从句,根据句意可知此处要用whoever引导主语从句,且whoever作从句的主语,表示“无论谁”;短语be worth doing sth.“值得做某事”可知此处要用动名词praising作宾语。故选D项。14. _ made her surprised was _ she received a bunch of flowers for no good reason yesterda
13、y.A. That; howB. What; thatC. What; whatD. That; that【答案】B【解析】【分析】【详解】考查主语从句和表语从句。句意:让她吃惊的是昨天她莫名其妙地收到了一束花。第一空,what引导主语从句,并在从句中充当主语;第二空,that引导表语从句,在从句中并不充当成分,只起引导作用。故选B。15. Nowadays Christmas seems to have become a worldwide festival _ by an increasing number of people all over the world.A. supported
14、B. spentC. followedD. observed【答案】D【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:目前,圣诞节似乎已经变成一个全世界的节日,世界上越来越多的人庆祝它。A.supported支持; B.spent花费; C.followed 跟随;D.observed庆祝。根据 a worldwide festival可知,此处用“庆祝”符合语境,再分析句子可知,此处应用非谓语动词作状语,逻辑主语festival和observe之间是被动关系,应用过去分词,故选D项。第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)AOld Fall
15、s MoviesJune 28thBeauty & the BeastDisneys classic takes on a new form,with a widened fairy tale and an all-star cast.A young prince,imprisoned in the form of a beast,can be freed only by true love.What may be his only opportunity arrives when he meets Belle,the only human girl to ever visit the cas
16、tle since his being turned into a beast.July 12thThe Emoji(表情)MovieThe Emoji Movie unlocks a secret world inside your smartphone.Hidden within the messaging app is Textopolis,a city where all your favorite emojis live with only one facial expression except Gene who has multiple expressions.Determine
17、d to become“normal” like the other emojis,Gene asks Hi-5 and Jailbreak to help through the apps on the phone to find the Code that will fix him.July 19thJumanji:Welcome to the JungleIn a new Jumanji adventure,four kids discover an old video game and are drawn into the games jungle setting,becoming t
18、he adult avatars(化身).To beat the game and return to the real world alive,theyll have to find a map and change the way they think about themselvesor theyll be stuck in the game forever.August 9thPeter RabbitPeter Rabbit,his three sisters and their cousin Benjamin enjoy troubling Mr.McGregor in his ve
19、getable garden until he dies.When one of Mr.McGregors relatives moves in,he finds much more than he bargained for.What follows is a battle of wills between the new Mr.McGregor and the rabbits.However,something happens and his feelings towards them begin to change.16. When can the audience see a film
20、 about true love?A. On July 19th.B. On June 28th.C. On August 9th.D. On July 12th.17. How is Gene special?A. He lives in a secret world alone.B. He can help others through an app.C. He is the favorite emoji of the world.D. He has more than one facial expressions.18. What should adventurers do to win
21、 in the game?A. Dress up as adults.B. Discover an old video game.C. Draw a map about the jungle.D. Think about themselves differently.【答案】16. B 17. D 18. D【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了四部老电影的上映日期及其内容简介。【16题详解】细节理解题。根据第一段中的“A young prince, imprisoned in the form of a beast, can be freed only by true love.”可知,美
22、女和野兽是一部关于真爱的电影,上映日期是6月28日,故B项正确。【17题详解】细节理解题。根据第二段中的“Hidden within the messaging app is Textopolis, a city where all your favorite emojis live with only one facial expression except Gene who has multiple expressions.”可知,Gene的特别之处在于他有多种面部表情,故D项正确。【18题详解】细节理解题。根据第三段中的“To beat the game and return to th
23、e real world alive, theyll have to find a map and change the way they think about themselvesor theyll be stuck in the game forever.”可知,要想打败游戏,活着回到现实世界,必须要改变对自己的看法,故D项正确。BI was about 30 years old and was working as a firefighter in the South Bronxs Engine Co.82. It was a restful Sunday and between al
24、arms I rushed to the office to read a copy of the New York Times. I read an article on the Book Review section which openly stated what I took to be a calumny (诽谤) - that William Butler Yeats had gone beyond his Irishness and was forever to be known as a universal poet. As I read it, my blood began
25、to boil.I grabbed a piece of paper and wrote out a letter of anger to the editor. Yeats had lived his life and written his poetry through the very essence of his Irish sensibility. It was offensive to think Irishness was something to be transcended (超越). I dont know why I felt it my duty to safeguar
26、d the reputation of the worlds greatest poet. I just knew that I had to write that letter.After my letter got published, I received a letter from The New Yorker asking for an interview. When my article Fireman Smith appeared in that magazine, the editor of a large publishing firm called me, asking i
27、f I was interested in writing a book about my life. I had little confidence to write a whole book, though the subject was worthy. I wrote Report From Engine Co.82 in six months, and it sold really well. In the years that followed, I wrote three more best-sellers.Being a writer had been far from my e
28、xpectations. How had it happened? I often found myself thinking about it, and my thoughts always came back to that letter to the New York Times. For me, the writing was a natural consequence of the passion I felt and the subjects represented the great values burning within me as I wrote.Your educati
29、on and your experience will guide you toward making a right decision, but your passion will enable you to make a difference in whatever you do. Thats what I learned the day I stood up for Irelands greatest poet.19. Why did the author write to the New York Times?A To present his love for literature.B
30、. To spread Irish culture to the world.C. To protect the reputation of an Irish poet.D. To express his expectation of being a writer.20. What does the underlined sentence in Paragraph 1 imply?A. I felt awkward when I read the article.B. I felt angry at the statement in the article.C. I became excite
31、d when I read about Yeats.D. I was very proud of Yeats being a universal author.21. According to the author,what is the key to his success in writing?A. His skills in arguing.B. His educational background.C. His passion for writing.D. His experience as a firefighter.22. Whats the best title of the p
32、assage?A. My Journey to Be a Writer.B. A Letter that Changed My Life.C. How to Become a Great Author.D. My Defense of Irelands Greatest Poet.【答案】19. C 20. B 21. C 22. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在报纸上读到了一篇关于William Butler Yeats的书评感到非常生气,于是给编辑写了一封表达了自己不满的信。结果收到回信,对方想让作者写一本关于自己生活的书,结果这本书意外大卖。是那封信改变了作者的一生。【
33、19题详解】细节理解题。根据第二段中“ I dont know why I felt it my duty to safeguard the reputation of the worlds greatest poet. I just knew that I had to write that letter. (我不知道为什么我觉得维护世界上最伟大诗人的声誉是我的责任。我只知道我必须写那封信)”可知,作者给纽约时报写信是为了保护一位爱尔兰诗人的声誉。故选C项。【20题详解】词句猜测题。根据第二段中“I grabbed a piece of paper and wrote out a lette
34、r of anger to the editor. (我抓起一张纸,给编辑写了一封愤怒的信)”可知,报上的关于Yeats的陈述让作者感到很生气,因此猜测划线句As I read it, my blood began to boil.意思为“我对文章中的陈述感到生气”。故选B项。【21题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“For me, the writing was a natural consequence of the passion I felt and the subjects represented the great values burning within me as I wr
35、ote. (对我来说,写作是我感受到的激情的自然结果,题材代表了我写作时内心燃烧的伟大价值)”可知,作者认为他写作成功的关键是他对写作的热情。故选C项。【22题详解】主旨大意题。根据最后一段“Your education and your experience will guide you toward making a right decision, but your passion will enable you to make a difference in whatever you do. Thats what I learned the day I stood up for Irel
36、ands greatest poet. (你的教育和经验会引导你做出正确的决定,但你的热情会让你在做任何事情时都有所作为。这就是我为爱尔兰最伟大的诗人挺身而出那天学到的)”以及上文讲述了作者在报纸上读到了一篇关于William Butler Yeats的书评感到非常生气,于是给编辑写了一封表达了自己不满的信。结果收到回信,对方想让作者写一本关于自己生活的书,结果这本书意外大卖。在接下来的几年里,作者又写了三本畅销书。是那封信改变了作者的一生。因此本文的最佳标题选项B“一封改变我生活的信”符合题意。故选B项。CA ten-year-old sperm whale(抹香鲸)was found de
37、ad on a beach in Scotland.A necropsy(尸检)revealed that nearly 100 kilograms of plastic and other trash had formed clumps(硬块)in its digestive system.The tragedy quickly made headlines.Why would a top predator in the ocean eat gloves,rope,and plastic cups?Conventional wisdom suggests that marine animal
38、s eat plastic because it is there and they dont know any better.It is true that plastic may smell like food to some of them.But that doesnt explain why only certain types of whales-deep-diving toothed whales,such as sperm whales and pilot whales-turn up dead on beaches with stomachs full of plastic.
39、Its possible,says Savoca,that plastic trash sounds like food to toothed whales.These specieshunt deep in the ocean,sometimes nearly 500 meters below the surface,where its pitch black(漆黑)。They use echolocation(回声定位)to hunt for food,typically squid(乌贼)。By contrast,baleen whales(须鲸),including humpbacks
40、 and blue whales,have natural filters(过滤器)for their food.Baleen,the brush-like filter-feeding system they have in place of teeth,as well as their narrow throats,keeping them from swallowing anything much larger than the krill(磷虾群)that forms the basis of their diet.That could help explain why baleen
41、whales are not ending up with plastic filled stomachs.Fifty years ago,there was almost no plastic in the ocean.The lifespan of a large whale can betwice that long.In the lifetime of a single whale,we went from an ocean with no plastic to hundreds of thousands of tons of it.Plastic comes on top of ot
42、her factors affecting life in the ocean-climate change,overfishing,shipping traffic,and noise pollution.its a real shame because their lives are challenging enough even without the additional pressure we put onto them,says Savoca.23. What does Paragraph 2 mainly talk about?A. That plastic smells lik
43、e food to toothed whales.B. That marine animals started to eat plastic decades ago.C. That a number of toothed whales are found dead on beaches every year.D. That conventional wisdom about why marine animals eat plastic doesnt apply to all whales.24. Which of the following statements DOESNT explain
44、why toothed whales are more easily harmed by plastic pollution than baleen whales?A. They dont feed on krill.B. They live in the dark depths of the ocean.C. They are not born with brush-like filter-feeding systems.D. They dont determine the location of their food with their eyes.25. What does the au
45、thor want to emphasize in the last paragraph?A. Whales have a longer lifespan than humans.B. Plastic has a negative effect on climate change.C. Great changes have taken place in the ocean in the past 50 years.D. Plastic pollution has worsened already serious issues affecting marine life.26. Which of
46、 the following would be the best title for the text?A. Different diets,different fatesB. Silent killers in the oceanC. Plastic trash in-the oceanD. Saving whales【答案】23. D 24. A 25. D 26. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要讲了海洋被垃圾严重污染,大量海洋动物因此死去,恶劣的海洋环境给动物造成了严重的生存挑战。【23题详解】主旨大意题。根据第二段的首句“Conventional wisdom suggest
47、s that marine animals eat plastic because it is there and they dont know any better传统观点认为,海洋动物吃塑料是因为塑料就在那里,它们对此一无所知”以及“But that doesnt explain why only certain types of whales-deep-diving toothed whales,such as sperm whales and pilot whales-turn up dead on beaches with stomachs full of plastic. 但这并不
48、能解释为什么只有某些种类的鲸鱼深潜齿鲸,如抹香鲸和领航鲸会胃里满是塑料地死在海滩上。”可知第二段主要关于海洋动物为什么吃塑料的传统观点并不适用于所有的鲸鱼。故答案为D。【24题详解】细节理解题。由第三段“that plastic trash sounds like food to toothed whales.These specieshunt deep in the ocean,sometimes nearly 500 where its pitch black(漆黑)。They use echolocation(回声定位)to hunt for food,”可知齿鲸处在漆黑的深海,靠回声定
49、位系统捕食,故B、D可以解释为什么齿鲸更容易吃进塑料;再根据“By contrast,baleen whales(须鲸),have natural filters(过滤器)the brush-like filter-feeding system ”可知齿鲸没有过滤器,故C也可以解释。综上所述答案为A。【25题详解】推理判断题。最后一段首句“Fifty years ago,there was almost no plastic in the ocean. 五十年前,海洋里几乎没有塑料。”,再结合本文的主要内容:海洋被垃圾严重污染,大量海洋动物因此死去,恶劣的海洋环境给动物造成了严重的生存挑战。由
50、此可知作者在最后一段中强调这50年中海洋生存环境发生的巨大变化。故答案为D。【26题详解】主旨大意题。本文的主要内容是:海洋被垃圾严重污染,大量海洋动物因此死去,恶劣的海洋环境给动物造成了严重的生存挑战。所以短文的最佳标题为“海洋中的沉默杀手”。故答案为B。DSocial media brings endless concerns for parents, with worries that it weakens their childrens confidence and attention spans. But others counter that it could also be br
51、oadening their horizons.The latest round of worry was sparked by a study of the impact of social media use on 8-12-year-olds published by Anne Longfield, Childrens Commissioner for England. The report focused on 132 children, who described pressures from constant contact, online comments that weaken
52、 their self-esteem, and the need to shape offline activities to make them shareable.“You see your friends going ice skating, partying or talking about how much revision they have done, and it can make you feel inadequate,” says Bea, a junior school student from Bristol, UK. “Its just so hard to get
53、away from it.”Children have to take risks on their journeys to adulthood, and desires to fit in and be popular existed before Mark Zuckerberg came along with Facebook. However, in previous generations these pressures came largely from people they knew, and they mostly stayed outside the home. Now th
54、e pressures could come from any one of the nearly 3 billion people online, and follow them from school to home, and can even continue through the night.The pressures do get on parents nerves, among which the utmost concern is how their children can be protected from harm, given that social media is
55、a necessary way of interaction for many young people. According to Longfields study, children should be taught about online safety from an early age, better before secondary school. There is growing evidence that efforts need to be extended to provide earlier guidance on less extreme but more common
56、 risks, including over-sharing, low self-esteem, addiction and insomnia. The evidence suggests she is right. However, approaches that focus merely on the potential negatives are unlikely to work.“My school has tried to do a lot, but it often involves trying to drill into us how bad social media can
57、be,” says Bea. “People of my age really like social media, so I think a better approach would be if they said Although it is good, here are some negatives.”27. What does the underlined word “concerns” mean_.A. worriesB. thoughtsC. ideasD. difficulties28. We can learn from Paragraph 4 that_.A. Facebo
58、ok gives children the chance to fit inB. children used to face more dangers than todayC. parents give their children much pressure at homeD. childrens pressures may come from strangers nowadays29. According to the passage, parents latest concern for children is_.A their addiction to social mediaB. p
59、ossible harm brought by social mediaC. negative comments from online friendsD. social medias damage to their concentration30. We can infer from Beas words that_.A. teenagers believe social media has no negativesB. the approaches adopted by the school are effectiveC adults overemphasize the bad effec
60、ts of social mediaD. it is easy for teenagers to get addicted to social media【答案】27. A 28. D 29. B 30. C【解析】【分析】这是一篇议论文。社交媒体给父母们带来了无尽的担忧,他们担心社交媒体会削弱孩子的信心和注意力。 但其他人反驳说,这也可以拓宽他们的视野。文章主要介绍了不同的人对于社交媒体的看法和态度。【27题详解】词义猜测题。根据画线词后文“with worries that it weakens their childrens confidence and attention spans”
61、可知,父母担心社交媒体会削弱孩子的信心和注意力,即社交媒体给父母们带来了无尽的担忧。故画线词意思是“担忧”。A. worries担忧;B. thoughts想法;C. ideas主意;D. difficulties困难。故选A。【28题详解】细节理解题。根据第四段中“Now the pressures could come from any one of the nearly 3 billion people online, and follow them from school to home, and can even continue through the night. (现在的压力可
62、能来自近30亿在线人口中的任何一个,从学校到家里都跟着他们,甚至可以持续到晚上)”可知,孩子们的压力可能来自于现在的陌生人。故选D。【29题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“The pressures do get on parents nerves, among which the utmost concern is how their children can be protected from harm, given that social media is a necessary way of interaction for many young people. (这些压力确实让父母
63、们感到紧张,其中最大的担忧是如何保护他们的孩子免受伤害,鉴于社交媒体是许多年轻人互动的必要方式)”可知,父母对孩子的最新担忧是社交媒体可能带来的危害。故选B。【30题详解】推理判断题。根据最后一段Bea所说话“My school has tried to do a lot, but it often involves trying to drill into us how bad social media can be,” says Bea. “People of my age really like social media, so I think a better approach wou
64、ld be if they said Although it is good, here are some negatives.”(Bea说:“我的学校尝试了很多,但它经常涉及向我们灌输社交媒体有多糟糕。我这个年龄的人真的很喜欢社交媒体,所以我认为更好的方法是他们说虽然它是好的,但也有一些负面因素。”)”可推断成年人过度强调了社交媒体的不良影响。故选C。第二节 七选五(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。We think of winter as cold and flu season,but th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-549207.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
