分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 26

类型河南省名校联盟2021届高三英语10月质量检测试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:550772
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:26
  • 大小:103KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河南省 名校 联盟 2021 届高三 英语 10 质量 检测 试题 解析
    资源描述:

    1、河南省名校联盟2021届高三英语10月质量检测试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19. 15. B.9. 18. C.9. 151. How does the woman feel about cloning?A. Amazed. B. Worried. C. Disappointed.2. What is the

    2、 probable relationship between the speakers?A. Strangers. B. A couple. C. Friends.3. What is the speakers expectation?A. Quitting smoking. B. Doing cigarette business. C. Banning cigarette production.4. What do we know about the teacher from the man?A. He is a very learned teacher.B. He wastes much

    3、time in class.C. He discusses with students often.5. When will the weather become hotter?A. In February. B. In March. C. In April.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the man li

    4、ke the TV show?A. Interesting. B. Boring. C. Frightening.7. What did the woman do last night?A. She went to see a friend. B. She handled an accident. C. She visited Mikes home.听第7段材料,回答第8、9题。8. Where does the conversation probably take place?A. In a store. B. On a plane. C. At an airport.9. How much

    5、 will the man pay at last?A. $220. B. $476. C. $515.10. What is the man doing?A. Examining a patient. B. Looking into a case. C. Interviewing an applicant.11. Why did the woman go to the bank?A. To pay a bill. B. To meet his son. C. To exchange money.12. What did the woman remember about the driver?

    6、A. He was an old man with thick lips.B. He was bleeding in the accident.C. He attended to her all the time.13. What is the man going to do for his holiday?A. Go boating. B. Go for a picnic. C. Go to the seashore.14. Why does the man suggest the woman watching the whales?A. Whales are near the coast.

    7、 B. The weather is perfect. C. The time is suitable.15. What does the man tell the woman to do before watching whales?A. Buy a ship. B. Book in advance. C. Practise swimming.16. Why is the woman worried about whale watching?A. It is a bit risky. B. It is a little costly. C. It is very demanding.17.

    8、How far is it from Gulou to the center of Beijing?A. 5 kilometers. B. 9 kilometers. C. 22 kilometers.18. What is Om Buffalo doing in Beijing?A. Learning something. B. Touring around. C. Running a firm.19. What is Josh Ongs recommendation for long distance trips in Beijing?A. Driving a car. B. Taking

    9、 a taxi. C. Going by underground.20 What does the speaker mainly talk about?A. What to eat in Beijing. B. How to live well in Beijing. C. When to travel in Beijing.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AAn Online EventDepending on advanced theory and brand new re

    10、sults from powerful telescopes, Mack explores possible finals for the universe and what theyd look like. If youre interested in all of this, youre welcome to Macks inspiring lecture, after which therell be a question and answer session.Early bird tickets offer 12 discount before October 6.Your ticke

    11、t includes: Live lecture lasting 60 minutes including Q & A with Katie Mack Access to a recording of the talk so that you can watch it over again with the next 12 months Additional content from New Scientist magazineAbout the speaker:Katie Mack is known for her humorous comments and for making scien

    12、ce accessible. She has over 350,000 followers including JK Rowling on Twitter. Throughout her career as a researcher, Mack has studied dark matter, black holes, and the formation of the first galaxies. Her new book The End of Everything is a great exploration of the destruction of the universe.Event

    13、 information:This online event will start at 1:00 pm on Thursday, October 13.Booking information:Tickets cant change to any other New Scientist event. Refund(退票) can only be done if New Scientist cancels this event. Neither New Scientist nor its parent company will be responsible for any additional

    14、expenses caused by ticket holders in relation to the event. Tickets are available ahead of time through Eventbrite.1. What will the lecture be mainly about?A. The future of the universe.B. The history of the universe.C. The formation of the universe.D. The characteristics of the universe.2. What wil

    15、l ticket holders be allowed to do?A. Refund if they are not available.B. Discuss with the speaker in time.C. Obtain a free CD about the lecture.D. Win some New Scientist magazines.3. What is a fact about Katie Mack according to the text?A. She is famous for writing science fiction.B. She has made gr

    16、eat achievements in physics.C. She is one of the most popular scientists online.D. She has drawn many approved conclusions on space.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了一场关于宇宙的未来的网上讲座的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“Depending on advanced theory and brand new results from powerful telescopes, Mack explores

    17、possible finals for the universe and what theyd look like.(依靠先进的理论和强大望远镜的全新成果,Mack探索了宇宙可能的最终结果以及它们的样子。)”可知,报告内容是关于宇宙的未来。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第一段中“If youre interested in all this,youre welcome to Macks inspiring lecture, after which therell be a question and answer session.(如果您对这一切感兴趣,欢迎您参加Mack的鼓舞人心的讲座,

    18、之后将有一个问答环节。)”和Your ticket includes:中“ Live lecture lasting 60 minutes including Q & A with Katie Mack(直播讲座持续60分钟,包括与Katie Mack的问答)”可知,持票者可与演讲者即时在线讨论问题。故选B。【3题详解】推理判断题。根据About the speaker:中“Katie Mack is known for her humorous comments and for making science accessible. She has over350,000 followers

    19、including JK Rowling on Twitter.( Katie Mack以其幽默的评论和让科学变得容易理解而闻名。她在Twitter上有超过35万的粉丝,包括JK罗琳。)”可推断,她是网上最受欢迎的科学家之一。故选C。BI met David in Oslo in December of 2011, in the awarding of the Nobel Peace Prize, which was given jointly that year to Liberian President Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gboweeand and

    20、 Tawakkol Karman of Yemen for “their non-violent struggle for the safety of women and for womens rights”.I was accompanying Johnson Sirleaf as her long-time advisor. David was the special representative for the Financial Times for the Middle East and Africa. Soon we became good friends and partners

    21、in many projects.David and I shared a solicitude for Africa,where he found inspiration on the continent when he first visited in the early 1990s“so much hope and potential,” he would tell me. He chose to travel light. In that way, there would be no limit when he suddenly decided to take a field trip

    22、 to a village in Sierra Leone to arrange for seven children to travel to France for surgery.Then David introduced me to his mother, Janet, a Holocaust (大屠杀) survivor, from Nowy Targ, Poland.Janet admired his son so much. But I knew well that the pride David created for her came with a self-added bur

    23、dento make worthy her suffering and sacrifice. This was because my grandmother, Manja Pakter Kroner,was a survivor of Berlin Holocaust, and I too lived to make her proud.In 2014, after two dozen publishers had turned down my book, David agreed to take it on, with his one-man publishing house, Kiwai

    24、Media, and his good friend, play writer John Strand, as my editor. The book, Choosing the Hero: My Improbable Journey and the Rise of Africas First Woman President was released in May 2016 and earned high praise.In 2019, David moved back to his native New Jersey, where he passed away while shooting

    25、baskets with his eldest son. We lost him much too soon, but I take comfort in knowing that his spirit will last forever.4. Which has the closest meaning to the underlined word “solicitude” in paragraph 2?A. Concern.B. Talent.C. Comment.D. Expectation.5. What does the author have in common with David

    26、?A. They liked travelling around the world.B. They tried to make their families proud.C. They were famous writers in their time.D. They contributed much to womens rights.6. What do we know about the book “Choosing the Hero”?A. It won the Nobel Literature Prize.B. It gained publishers welcome.C. It w

    27、as really highly spoken of.D. It was published easily at first.7. What is the best title for the text?A. A Precious Gift to the WorldB. A Significant Life JourneyC. A Remarkable Book ReviewD. A Respectable Close Friend【答案】4. A 5. B 6. C 7. D【解析】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了作者和已故好友David相识相知的过程以及David对自己的帮助和影响,抒发了

    28、作者对好友的怀念之情。【4题详解】词句猜测题。根据第二段中“David and I shared solicitude for Africa, where he found inspiration on the continent when he first visited in the early 1990sso much hope and potential, he would tell me.(David和我分享了对非洲的solicitude,当他在20世纪90年代初第一次访问非洲时,他在非洲大陆找到了灵感“如此多的希望和潜力,”他会告诉我。)”以及“he suddenly decide

    29、d to take a field trip to a village in Sierra Leone to arrange for seven children to travel to France for surgery.( 他突然决定到塞拉利昂的一个村庄进行实地考察,以便安排七个孩子到法国做手术)”可推断,David和作者分享了对非洲的关注,Concern最接近划线词solicitude的意思。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“Janet admired his son so much. But I knew well that the pride David create

    30、d for her came with a self-added burdento make worthy her suffering and sacrifice. This was because my grandmother, Manja Pakter Kroner, was a survivor of Berlin Holocaust, and I too lived to make her proud.( 珍妮特非常钦佩他的儿子。但我很清楚,大卫为她创造的骄傲带着一种自我增加的负担为了让她的痛苦和牺牲值得。这是因为我的祖母,Manja Pakter Kroner,是柏林大屠杀的幸存者,

    31、我活着也让她感到骄傲。)”可知,作者和David都努力让他们的家人感到骄傲。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第四段中“The book, Choosing the Hero: My Improbable Journey and the Rise of Africas First Woman President was released in May 2016 and earned high praise.( “这本书,Choosing the Hero:My Improbable Journey and the Rise of Africas First Woman President于2

    32、016年5月发布,并赢得了高度赞扬。)”可知,Choosing the Hero这本书受到了高度评价。故选C。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了作者和已故好友David相识相知的过程以及David对自己的帮助和影响,抒发了作者对好友的怀念之情。故D选项 Respectable Close Friend(一位受人尊敬的亲密的朋友)是本文的最佳标题。故选D。CThe rise of the machines was always going to come at a cost, as each wave of technology destroys what has been p

    33、ut in place. The fast pace of technological development in the areas of artificial intelligence (AI) and robots is causing massive changes in the finance industry.The effect is already being felt on Wall Street, where there have been far-reaching and significant changes. Many investment banks and bi

    34、g institutions, in order to cut cost and meanwhile increase the amount of work, use AI to take on financial tasks usually done by humans, such as wealth management, operations, risk management and trading, where robots carry out between 50% to 60% market trades, according to CNN.The preference for t

    35、echnology over human traders results from the inability of the vast majority of traders to act consistently reasonably when trading. Often, people fail to control themselves, allowing emotions to get in the way of their thoughts and actions. Machines dont suffer from these psychological issues when

    36、a major trading decision is being made. This is because they remove emotion from short-term trading activity, allowing for a more objective approach to trading.Artificial intelligence and robotics is fast advancing into the investment sector, where its unbelievable ability to learn and think will ev

    37、entually make them the most advanced and complex investment systems capable of helping corporations to make more effective choices. Activities such as calculations based on structured data and other repetitive support tasks are well-suited for robots.While AI is probably the most powerful technology

    38、 today, its ability to perform complex tasks is limited. Trading machines can only learn historical data and trade patterns. However, stock market behavior changes all the time and computers can be less skilled in the face of unexpected market performance. Humans can easily adjust themselves to thes

    39、e changes. Getting the robots to do the same, however, will require changing their algorithms (算法), which can be too expensive and time-consuming. For this reason, humans will always be a step ahead and remain relevant.8. Why do many institutions use AI to replace human employees?A. To show a prefer

    40、ence for new techs.B. To promote working productivity.C. To expand the application of ALD. To increase the safety of work.9. What advantage do machines have over humans?A. They are hardly disturbed by moods.B. They can make subjective decisions.C. They are far more loyal to their jobs.D. They never

    41、do any wrong tradings.10. What are robots most good at?A. Investing in stock market.B. Performing a complex task.C. Adapting to new surroundings.D. Handling fixed data and patterns.11. What will happen in the future according to the last paragraph?A. There will be an obvious rise in skilled workers.

    42、B. AI can create all-around profits at a little cost.C. Humans still have a place in the job market.D. Robots shall substitute man at high speed.【答案】8. B 9. A 10. D 11. C【解析】本文是一篇说明文。机器人的出现确实让部分行业的从业人员付出了失业的代价,尤其是金融行业。但是机器人真的能够完全替代人类的工作吗?【8题详解】细节理解题。根据第二段中“Many investment banks and big institutions,

    43、 in order to cut cost and meanwhile increase the amount of work, use Al to take on financial tasks usually done by humans,(许多投资银行和大型机构为了削减成本,同时增加工作量,利用Al来承担通常由人类完成的金融任务)”可知,许多机构使用人工智能来取代人类员工,这样做是为了提高工作效率。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“Often, people fail to control themselves, allowing emotions to get in the

    44、 way of their thoughts and actions. Machines dont suffer from these psychological issues when major trading decision is being made.(人们常常无法控制自己,任由情绪影响自己的思想和行动。在进行重大交易决策时,机器不会受到这些心理问题的困扰。)”可推断,机器几乎不会受到情绪的影响。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第四段中“Activities such as calculations based on structured data and other repe

    45、titive support tasks are well-suited for robots.(诸如基于结构化数据的计算和其他重复性支持任务等活动非常适合于机器人。)”可知,机器人最擅长处理固定的数据和模式。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“Getting the robots to do the same, however, will require changing their algorithms (算法), which can be too expensive and time-consuming. For this reason, humans will alway

    46、s be step ahead and remain relevant.(然而,让机器人做同样的事情,将需要改变它们的算法,这可能太昂贵和费时。因为这个原因,人类将永远领先并保持相关。)”可推断,人类在工作市场上仍有一席之地。故选C。DHollywood is going green again. The Academy of Motion Pictures announced on Jan. 7 that food served at Oscar events will be almost entirely plant-based. Both the annual lunch for Osc

    47、ar winners and the finger food served before the actual ceremony on Feb. 9 will be 100% plant-based. Reuters also reports that “the menu for the Governors Ball, a great event held immediately after the Oscar ceremony, will be 70% plant-based and 30%, fish and meat.”Additionally, drinks in plastic co

    48、ntainers will no longer be served at any Oscar events. The Academy explained in a statement that, “For the past seven years, the Oscars show has had a low carbon mark. We continue to expand our sustainability plan (可持续发展计划) with the final goal of becoming carbon-free.”Lorenzo Soria, president of the

    49、 Hollywood Foreign Press Association, said he wasnt sure how the vegan (严格素食主义的) menu would be received but was “pleasantly surprised” by the attention it produced. Though many questioned if long-time vegan and actor Joaquin Phoenix played a key role in the push to vegan, Soria says the change was s

    50、upported by multiple actors in the industry.The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) issued (发布) their guests a set of fashion guidelines this year, along with their own plant-based menu and eco-friendly travel tips. Sadly, this attempt wasnt successful. “It was a strange disconnect,”

    51、 journalist Hannah Marriott writes. “Perhaps BAFTA issued the advice too late for the celebrities to come on board?”If you consider fashion production, shipping and use is responsible for around 10% of the worlds annual carbon emissions, this was more than a missed moment. Hopefully, both the entert

    52、ainment industry and celebrities themselves will continue to use their global platform for good in the coming years-whether its food, fashion or flights.12. What is special about Hollywoods going green this time?A. It is mainly focused on food.B. It is globally supported.C. It aims to consume no mea

    53、t.D. It encourages healthy drinks.13. What can we know about going green according to the Academy of Motion Pictures?A. It has made changes to human life.B. It is a new trend in the Oscars show.C. It has been taking place in Hollywood.D. It is so urgent in the entertainment industry.14. How do enter

    54、tainers respond to going green judging from Lorenzo Sorias words?A. Most of them keep going on vegan diets.B. All of them dont support the vegan menu.C. Few of them doubt Joaquin Phoenixs efforts.D. Many of them join in pushing people to vegan.15. What can we infer about the going green attempt of B

    55、AFTA?A. It requires more improved advertising methods.B. It is a goal most celebrities are eager to realize.C. It is a concept deeply rooted in peoples minds.D. It suffers difficulties when carried out this time.【答案】12. A 13. C 14. B 15. D【解析】本文是一篇说明文。好莱坞正在再次走向绿色。美国电影学院1月7日宣布,奥斯卡颁奖典礼上的食物将几乎全部以植物为基础。

    56、虽然并非所有演员都支持素食主义,但大部分演员愿意利用他们的国际影响力来传递这个环保行为。【12题详解】细节理解题。根据第一段的“The Academy of Motion Pictures announced on Jan. 7 that food served at Oscar events will be almost entirely plant-based.(美国电影学院1月7日宣布,奥斯卡颁奖礼上提供的食物几乎全部是植物性的)”和第二段第一句“Additionally, drinks in plastic containers will no longer be served at

    57、any Oscar events.(此外,任何奥斯卡活动都不会再有装在塑料包装里的饮料)”可知,这一次他们的环保行为主要集中在食品上。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第一段首句“Hollywood is going green again.(好莱坞再次环保)”和第二段中“The Academy explained in a statement that, “For the past seven years, the Oscars show has had a low carbon mark. We continue to expand our sustainability plan (

    58、可持续发展计划) with the final goal of becoming carbon-free.” (美国电影学院在一份声明中说“在过去的七年中,奥斯卡颁奖礼一直都是低碳的。我们将继续扩大我们的可持续发展计划,最终目标是成为无碳。”)”可知,好莱坞一直都在进行环保行动。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据第三段中“Though many questioned if long-time vegan and actor Joaquin Phoenix played key role in the push to vegan, Soria says the change was sup

    59、ported by multiple actors in the industry.(尽管许多人质疑长期素食主义者和演员Joaquin Phoenix在推动素食主义的过程中扮演了关键角色,但他说这个改变受到了业界很多演员的支持)”可推知,并非所有艺人都支持吃素。故选B项。【15题详解】推理判断题。根据第四段中“Sadly, this attempt wasnt successful. “It was a strange disconnect,” journalist Hannah Marriott writes. “Perhaps BAFTA issued the advice too lat

    60、e for the celebrities to come on board?”(遗憾的是,这次尝试没有成功。“这是一种奇怪的脱节,”记者Hannah Marriott写道。“也许英国电影和电视艺术学院奖的建议太迟了,明星们来不及接受?”)”可知,BAFTA(英国电影和电视艺术学院奖)的尝试是失败的,并非所有艺人都支持环保。由此可推断,本次环保尝试在实施过程中遭遇了困难。故选D项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Nowadays with so much news available, many peo

    61、ple consume media in an automatic, unconscious state-similar to knowing you drove home but not being able to recall the trip. _16_. These tips can help you become wiser news consumers.Seek out your own newsLike most people, you probably get a fair amount of your news from social media. You should ch

    62、ange that. Their goal is to maximize the time you spend on their sites and apps, getting advertising income. That means instead of presenting you with the most important news of the day, social media feed you what will hold your attention. _17_. These organizations actually produce news, usually in

    63、the spirit of serving the public interest.Use basic mathematicsUntrustworthy news often use some data to make unreal statements. _18_. For example, a widely spread rumour (谣言) falsely declared 10,150 Americans were killed by illegal immigrants in 2019. On the surface, its hard to know whether it is

    64、true, but one way to start is to think about finding out how many total murders there were in the US in 2019._19_Humans are biased(倾向性的) to believe whats in front of their eyes. Video content is considered more trustworthy-even though some videos can be very misleading. _20_. Seeing and hearing shou

    65、ld not necessarily be believing. Treat video content with just as much doubt as news text, checking any facts with news from a trusted source.A. Watch out for biasesB. Believe video contentC. Youll see a more complete range of informationD. Think carefully about how you determine something is trueE.

    66、 Simple mathematical calculations can help you better spot false dataF. Therefore, regularly visit trusted news apps and news websites directlyG. However, you can develop habits to control your news intake more consciously【答案】16. G 17. F 18. E 19. A 20. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章讲述了明智获取新闻三种方法。【16题详解】上一句提到

    67、“如今人们可以接触到大量的新闻,许多人在一种自动的、无意识的状态下消费媒体就像你知道自己开车回家,但却想不起旅行的经过一样。”下一句提到“这些措施能帮助你成为更明智的新闻消费者。”前后句意相反,所以空格处应为转折句,起到承上启下的作用,G选项“但是,你可以培养自己更有意识地控制接受信息的习惯。”切题,故选G项。【17题详解】后文提到“These organizations actually produce news”,译为“这些组织实际上会生产新闻”,所以这些组织是提供新闻的,由指示代词these可知,在这些组织在前文中就已提到,所以空格处应提到这些真正提供新闻的组织,且在空格之前提到很多社交

    68、媒体并不真正提供当天最重要的信息,而是吸引你的注意力从而达到打广告的目的,空格前后句意相反,所以空格处应有转折词,F项“因此,你应该直接访问值得信任的新闻软件和网站。”切题,故选F项。【18题详解】根据小标题“Use basic mathematics”可知,E项“简单的数学计算可以帮助你更好地识别错误的数据。”切题,故选E项。【19题详解】根据第一句“Humans are biased (倾向性的) to believe whats in front of their eyes.”可知,本段主题与bias(偏见)有关,所以A项“注意偏见”切题,故选A项。【20题详解】根据后文“Seeing

    69、and hearing should not necessarily be believing. Treat video content with just as much doubt as news text, checking any facts with news from a trusted source.”可知,这部分是在讲即使是视频信息也要报以足够的怀疑,对来自受信任来源的信息也要检查,这是讲如何确定得到的信息是真实的,所以D项“仔细想想如何确定某件事是真实的”切题,故选D。【点睛】对于一些七选五的小题,根据空格前后的名词、动词等对应选项中相同、相近或相反的词语就可以选出答案,例如

    70、第三题中小标题中的“mathematics”对应E项中的“mathematical”,故选E项。再例如第四题中第一句中的“biased”对应选项A中的biases,故选A。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I was packing lunch for my two children. It was so early in the day that it was still _21_ outside. It drove me crazy becaus

    71、e I lacked _22_. Being a single mom, I needed all the shut-eye I could get. So why was I adding this _23_ to my life? Its all because of a family_24_.I remember my grandmother telling me how she_25_ leftovers (剩菜) for my grandfathers lunch. He always _26_ to come home starving. _27_, after much ques

    72、tioning, he admitted he had been _28_ half his lunch to a coworker. From then on, my grandmother always sent extra.My mom didnt have _29_ to pack lunches for five kids in school, so we ate _30_ food. Once, I broke school rules, _31_, Mom decided to pack my lunch to school, which consisted of _32_ a

    73、hamburger and a cookie for several days. But by Friday, I found in my lunchbox my _33_ egg salad sandwich and a giant jellyroll (卷筒蛋糕) with a note on top-Just in case you want to _34_. I was in _35_as I offered slice after slice to my friends.As I went on packing lunch, I thought about the _36_ it t

    74、ook for my grandparents to share what little food they had. And my mother _37_ to do the same. Even today, Thanksgiving day at her home always includes at least two guests who are _38_. Either leaves with a bag of leftovers and several dollars.Although our budget was _39_ and unable for extras, by s

    75、haring the little we had, I was carrying on a tradition, a lesson of kindness I could _40_ to my own kids!21. A. darkB. brightC. stormyD. normal22. A. moneyB. sleepC. confidenceD. honour23. A. stressB. hopeC. identityD. sweet24. A. gatheringB. conflictC. traditionD. business25. A. boughtB. preparedC

    76、. searchedD. packed26. A. pretendedB. seemedC. intendedD. happened27. A. EventuallyB. GenerallyC. StrangelyD. Naturally28. A. breaking upB. paying offC. calling forD. giving away29. A. privilegeB. problemC. courageD. time30. A. bakeryB. standC. canteenD. cafe31. A. Even soB. What is moreC. If necess

    77、aryD. As a result32. A. partlyB. merelyC. slightlyD. hardly33. A. alternativeB. ordinaryC. favoriteD. expensive34. A. abandonB. bargainC. shareD. return35. A. heavenB. tensionC. curiosityD. trouble36. A. appreciationB. responsibilityC. sacrificeD. intelligence37. A. refusedB. continuedC. affordedD.

    78、failed38. A. ambitiousB. homelessC. punctualD. speechless39. A. tightB. abundantC. compulsoryD. independent40. A. make use ofB. take onC. get hold ofD. pass on【答案】21. A 22. B 23. A 24. C 25. D 26. B 27. A 28. D 29. D 30. C 31. D 32. B 33. C 34. C 35. A 36. C 37. B 38. B 39. A 40. D【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述了

    79、作者一家三代人在他们的家庭预算非常紧张的状况下,仍然分享自己的有限食物给别人的故事。作者认为这是一种善良的传承。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:天还很早,外面天还很黑。A. dark黑暗的;B. bright明亮的;C. stormy暴风雨的;D. normal正常的。根据空前“It was so early in the day”和常识可知,因为很早,所以外面天黑的。故选A。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:这使我发疯,因为我缺乏睡眠。A. money钱;B. sleep睡觉;C. confidence自信;D. honour荣誉。一大早起来为孩子们打包午餐都快要让“我”疯了,因

    80、为“我”缺乏睡眠(sleep)。故选B。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:为什么我要给我的生活增加压力?A. stress压力;B. hope希望;C. identity身份;D. sweet甜食。根据前文描述,作者要早起给孩子准备午餐,由此作者缺少睡眠,所以作者压力很大。故选A。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:这都是因为一个家族传统。A. gathering聚会;B. conflict冲突;C. tradition传统;D. business生意。根据最后一段“I was carrying on a tradition”可知,这是一个家族传统。故选C。【25题详解】考查动词词义辨析

    81、。句意:我记得我的祖母曾告诉我她是怎么把剩菜打包给祖父做午饭的。A. bought买;B. prepared准备;C. searched寻找;D. packed打包。根据空后“ leftovers (剩菜) for my grandfathers lunch.”和常识可知,因为是剩菜,所以此处表示把剩菜打包给祖父当作午饭。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:他似乎总是饿着肚子回家。A. pretended假装;B. seemed好像;C. intended打算;D. happened发生。根据后文“he admitted he had been 8 half his lunch to

    82、 a coworker.”可知,因为祖父把食物给同事吃了,所以他似乎总是饿着肚子回家。故选B。【27题详解】考查副词词义辨析。句意: 最后,经过一番盘问,他承认自己把一半的午餐送给了一个同事。A. Eventually最终;B. Generally通常;C. Strangely奇怪地;D. Naturally自然地。根据空后“after much questioning”和语境可知,最后祖父告诉了大家自己饿着肚子的原因。故选A。28题详解】考查动词短语辨析。句意: 最后,经过一番盘问,他承认自己把一半的午餐送给了一个同事。A. breaking up打破;B. paying off付清;C.

    83、calling for要求,需要;D. giving away赠送。前文提到祖父似乎总是饿着肚子回家,此处需用动词短语give away,表示祖父把自己把一半的午餐送给了一个同事。故选D。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:我妈妈没时间为学校里的五个孩子准备午餐。A. privilege特权;B. problem问题;C. courage运气;D. time时间。根据空后“so we ate 10 food. Once, I broke school rules,”可知,作者妈妈没时间为孩子准备午餐,所以孩子们在学校食堂吃饭。故选D。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:我妈妈没时间为学校里

    84、的五个孩子准备午餐。A. bakery面包店;B. stand摊位;C. canteen食堂;D. caf咖啡馆。前文提到作者妈妈没时间给孩子们准备食物,所以孩子们在学校食堂吃饭。故选C。【31题详解】考查固定短语辨析。句意:有一次,我违反了学校的规定,结果,妈妈决定给我打包午餐去学校,午餐仅仅包含一个汉堡和一块曲奇饼干,并且持续了好几天。A. Even so即使如此;B. What is more此外;C. If necessary如果有必要;D. As a result结果。根据前文“Once, I broke school rules”可知,因为违背了校规,结果作者妈妈决定给孩子们准备午

    85、饭。故选D。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:有一次,我违反了学校的规定,结果,妈妈决定给我打包午餐去学校,午餐仅仅包含一个汉堡和一块曲奇饼干,并且持续了好几天。A. partly部分地;B. merely仅仅,只不过;C. slightly稍微;D. hardly几乎不。根据空后“a hamburger and a cookie for several days.”可知,空处需用副词merely,表示午餐只有一个汉堡和一块曲奇饼干。故选B。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:但到了星期五的时候,我在我的午餐盒里发现了我最喜欢的鸡蛋沙拉三明治和一个巨大的卷筒蛋糕,上面有一张字条以防你想

    86、和别人分享。A. alternative可供替代的;B. ordinary普通的;C. favorite最爱的;D. expensive昂贵的。根据空后文“giant jellyroll (卷筒蛋糕)”和语境可知,鸡蛋沙拉三明治和一个巨大的卷筒蛋糕是作者最爱的食物。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:但到了星期五的时候,我在我的午餐盒里发现了我最喜欢的鸡蛋沙拉三明治和一个巨大的卷筒蛋糕,上面有一张字条以防你想和别人分享。A. abandon放弃;B. bargain讨价还价;C. share分享;D. return返回。根据空后“I offered slice after slice

    87、 to my friends.”可知,此处妈妈让作者把食物和大家分享。故选C。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:当我把蛋糕一片片地分给朋友们时,我非常开心。A. heaven天堂;B. tension紧张;C. curiosity好奇;D. trouble麻烦。“be in heaven”意为“非常开心”,为固定搭配。故选A。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:当我继续打包午餐的时候,我想起了我的祖父母为了分享他们仅有的一点食物而做出的牺牲。A. appreciation感激;B. responsibility责任;C. sacrifice牺牲;D. intelligence智力。根据后

    88、文“my grandparents to share what little food they had.”可知,此处指的是我的祖父母为了分享他们仅有的一点食物而做出的牺牲。故选C。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:我妈妈继续这样做。A. refused拒绝;B. continued继续;C. afforded承担得起;D. failed失败。根据空后“do the same”可知,空处需用动词continued,表示妈妈继续分享仅有的一点食物。故选B。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:时至今日,在感恩节那天,妈妈家总是至少会有两名无家可归的客人。A. ambitious有野心的;B

    89、. homeless无家可归的;C. punctual准时的;D. speechless (尤指气得或惊讶得)说不出话的。根据后文“Either leaves with a bag of leftovers and several dollars.”可知,此处指的是帮助无家可归的人。故选B。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:虽然我们预算很紧,无法购买额外的东西,但通过分享我们仅有的一点,我在继承一个传统,一个我可以传递给我自己孩子的一种善良!A. tight紧的;B. abundant大量的;C. compulsory强制的;D. independent独立的。根据空后“and unab

    90、le for extras”可知,此处指作者他们的预算很紧。故选A。【40题详解】考查动词短语辨析。句意:虽然我们的预算很紧,无法购买额外的东西,但通过分享我们仅有的一点,我在继承一个传统,一个我可以传递给我自己孩子的一种善良!A. make use of利用;B. take on呈现;C. get hold of获得;D. pass on传递。根据空后“to my own kids!”可知,此处指把这个传统传递给孩子们。故选D。语法填空China, which _41_ (recognize) widely as the hometown of tea, gains a big reputa

    91、tion of tea planting, strict tea etiquette (礼节) and unique tea drinking _42_ (habit). Tea drinking in China has a history of more than 5,000 years, _43_ (date) back to the Shennong era. Tea ceremony has been into_44_ (exist) since ancient times. It is the _45_ (early) traditional etiquette of the Ha

    92、n nationality in China to offer tea_46_guests. Until now, a cup of tea is always made for guests when they come. A tea party is not only simple and money-saving, but also elegant and formal. The saying “gentlemans friendship is as light as water”, _47_water refers to tea, indicates a kind of deep fr

    93、iendship. The Han people also have various customs of giving tea as a gift. Every summer in ancient Hangzhou, _48_ capital city of the Southern Song Dynasty, each family cooked a new tea called Qijia tea, _49_ (primary) together with fine fruits of various colors. Then the tea would be presented to

    94、relatives and friends. This custom is putting two green fruits in the tea cup, namely olives or kumquats, _50_ (show) the meaning of good luck and happiness.【答案】41. is recognized 42. habits 43. dating 44. existence 45. earliest 46. to 47. where 48. the 49. primarily 50. to show【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国

    95、茶文化的一些知识。【41题详解】考查动词时态和语态。句意:中国是世界上公认的茶之乡,在种植茶叶、严格的茶道、独特的饮茶习惯等方面享有盛誉。which引导定语从句,指代先行词China,recognize与China之间是动宾关系,且表达客观事实,此处用所给动词的一般现在时的被动语态,主语是单数。故填is recognized。【42题详解】考查名词复数。句意同上。habit意为“习惯”,为可数名词,根据句意,此处指“多种习惯”,应用其复数。故填habits。【43题详解】考查非谓语动词。句意:中国饮茶已有五千多年的历史,追溯到神农时代。分析句子成分可知,date back to与Tea dri

    96、nking之间存在逻辑上的主谓关系,此处用所给动词的现在分词,表示主动,作状语。故填dating。【44题详解】考查名词。句意:茶道自从古代就已经存在。be into existence意为“出现”,为固定搭配,此处用其名词形式。故填existence。【45题详解】考查形容词最高级。句意:用茶水招待客人是中国汉族最早的传统美德和礼仪。根据句意和常识可知,此处用所给形容词的最高级。故填earliest。【46题详解】考查介词。句意同上。offer sth. to sb.意为“给某人提供某物”,为固定搭配。故填to。【47题详解】考查定语从句。句意:俗话说“君子之交淡如水”,在这里水指的是茶,表

    97、示一种深厚的友谊。分析句子结构可知,该空引导的是一个非限制性定语从句,先行词The saying为表示抽象地点的名词,且从句water refers to tea中缺乏状语,此处用关系副词where。故填where。【48题详解】考查冠词。句意:在古杭州的每个夏天,南宋的首都,每个家庭都煮了一种叫做齐家茶的新茶,最初,加上各种颜色的精细水果。此处用定冠词the来表示特指“南宋的首都”。故填the。【49题详解】考查副词。句意同上。此处用所给形容词的副词修饰介词短语together with,作状语。故填primarily。【50题详解】考查非谓语动词。句意:这个习俗是把两个绿色水果放在茶杯里,

    98、即橄榄或金橘,表示好运和幸福的意义。此处用所给动词的不定式作目的状语。故填to show。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。I visited t

    99、he Summer Palace with my friend Jack yesterday. We called a Didi taxi and it wasnt longer before we arrived. Jack couldnt wait to take up photos on seeing the wonderfully scenery there. It was then when he realized his camera was gone. He searched everywhere and couldnt find it. Suddenly it strikes

    100、me that he must have left it in the taxi. Therefore, I got in touch the taxi firm at once. Half a hour later, the camera was sending back. All of us appreciated the driver. Jack and I enjoyed ourselves the rest of the day.【答案】1.longerlong2.去掉up3. wonderfully wonderful4.whenthat5.andbut6. strikesstru

    101、ck7.在touch后加with8.aan9.sendingsent10. AllBoth【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述作者和Jack去颐和园玩耍途中丢失相机,最后又找到相机的故事。【详解】1.考查固定句型。句意:我们叫了一辆滴滴出租车,没过多久我们就到了。It wasnt long before.,没过多久就,固定句型,此处long无需使用比较级形式。故将longer改为long。2.考查固定搭配。句意:看到那里的美景,杰克迫不及待地拍了下来。take photos拍照,固定搭配。故去掉up。3.考查形容词。句意同上。此处需用形容词作定语修饰名词scenery。故将wonderfu

    102、lly改为wonderful。4.考查强调句型。句意:就在那时,他意识到他的照相机不见了。分析句子结构可知,本句使用了强调句型:It was+被强调部分+that/who(强调部分指人)+其它,此处被强调部分是时间状语then,应用that。故将when改为that。5.考查连词。句意:他到处找,但没有找到。根据“他到处找”和“没有找到”可知,此处前后表示转折关系,所以需用转折连词but。故将and改为but。6.考查时态。句意:我突然想到他一定是把它落在出租车上了。根据文章第一句时间状语yesterday可知,本文描述的是过去发生的事情,所以本句的谓语动词需用一般过去时。故将strikes改

    103、为struck。7.考查固定短语。句意:因此,我立即与出租车公司取得了联系。get in touch with与取得联系,固定短语。故在touch后加with。8.考查冠词。句意:半小时后,相机被送回。half an hour半小时,固定搭配,hour是以元音音素开头的单词。故将a改为an。9.考查被动语态。句意同上。因为相机是被送回,所以本句谓语动词需用一般过去时的被动语态:was done。故将sending改为sent。10.考查代词。句意:我们俩都很感激那个司机。根据文章第一句可知,此处讲述的是作者和Jack两人的故事,所以此处需用不定代词both。故将All改为Both。第二节 书面

    104、表达(满分25分)52. 你所在的学生会打算成立“英语电影爱好者联盟(English Movie Lovers Union)”。请你代表学生会给外教Allen写封邮件,内容包括:1. 成立联盟的原因;2. 开展活动的时间、地点和内容;3. 邀请他加入并指导。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 开头和结束语已为你写好。Dear Allen,_The Students Union【答案】Dear Allen,To help students learn about English culture and arouse their interest in Engl

    105、ish learning, the Students Union intends to set up English Movie Lovers Union.Well gather in our school hall every Saturday, when various activities will be organized, such as watching English movies, writing movie reviews, etc.On behalf of the Students Union, Im honored to warmly invite you to join

    106、 and guide us. I hold the strong belief that your participation will definitely inspire us all to know more about English culture and become more interested in learning and using English and thus work harder at English. We sincerely expect your coming at 6:00 pm this Saturday. Thank you.The Students

    107、 Union【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生代表学生会给外教Allen写封邮件,向他介绍“英语电影爱好者联盟(English Movie Lovers Union)”的基本情况并邀请他加入。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时和一般将来时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:写作内容应包括以下几点:1. 成立联盟的原因;2. 开展活动的时间、地点和内容;3. 邀请他加入并指导。第二步:列提纲 (重点词组) learn about; set up; on behalf of; be honored

    108、to第三步:连词成句1.To help students learn about English culture and arouse their interest in English learning the Students Union intends to set up English Movie Lovers Union.2.Well gather in our school hall every Saturday, when various activities will be organized, such as watching English movies, writing

    109、movie reviews, etc.3.On behalf of the Students Union, Im honored to warmly invite you to join and guide us.4.I hold the strong belief that your participation will definitely inspire us all to know more about English culture and become more interested in learning and using English and thus work harde

    110、r at English. 5.We sincerely expect your coming at 6:00 pm this Saturday. 根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多高级句型,如:Well gather in our school hall every Saturday, when various activities will be organized, such as watching English movies, writing movie reviews, etc.这句话运用了when引导的时间状语从句;本文也使用了一些固定词组,如set up; on behalf of; be honored to等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河南省名校联盟2021届高三英语10月质量检测试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-550772.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1