河南省天一大联考2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 天一大 联考 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省天一大联考2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)考生注意:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答題卡上 的指定位置。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦 干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题 卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5
2、段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每 段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15. 答案是C. 1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the conversation mainly about?A. A play.B. A movie.C. A concert.【答案】B【解析】【原文】W: Did you see The Violinist when it was in the theate
3、rs? It was great.M: Yes. Thats a movie I will always remember. I think its the best movie I have ever seen.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation most probably take place?A. In a physics lab.B. In a museum.C. In a bookstore.【答案】C【解析】【原文】M: Excuse me, but can you tell me where the history b
4、ooks are?W: Certainly. They are right behind physics books. M: Oh, right. On that shelf. I can see them. Thank you.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What transport will the woman take tomorrow?A. The taxi.B. The bus.C. The subway.【答案】B【解析】【原文】M: I can call a taxi to pick you up tomorrow. But if you want to exper
5、ience more in a foreign country, you should take a bus or the subway.W: Ive brought too much trouble to you already. I can take the bus.4. 此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the speakers do this weekend?A. Go to a new restaurant.B. Watch a French movie.C. Stay at home.【答案】A【解析】【原文】W: Lets go somewhere speci
6、al this weekend, Harry! We always stay at home.M: I like watching TV at home. But we can go out if you want. Maria, lets eat at the new French restaurant downtown. W: Great!5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the weather like now?A. Rainy.B. Cloudy.C. Sunny.【答案】C【解析】【原文】M: Look at the sky, Jane. How clear
7、it is now!W: Yes. Luckily, the wind in the afternoon blew away those dark clouds, but the weather report says its going to rain in 12 hours.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给岀5秒钟的作答 吋间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相
8、关音频,请去附件查看】6. What happened to the mans sunglasses?A. They were destroyed by accident.B. They fell into the pool.C. They were left in the room.7. Where does the woman suggest they go?A. The pool.B. The gift shop.C. The beach.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: The sun is so bright here by the pool! I wish I had
9、 my hat.W: You left it at home?M: I think so. It was in my suitcase before we went to the airport, but I must have taken it out. W: What about your sunglasses?M: Well, those broke on the first day. They fell onto the beach, and I sat on them by accident. W: Youve had some bad luck on this vacation s
10、o far, honey! Hey, lets go to the hotel gift shop and buy you a new hat. I want to get a bathing suit anyway. M: Great! Let me just get my walletW: Whats wrong?M: Youre not going to believe what I left back in the room听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the woman ask the man to do?A. Cle
11、an the street.B. Pick up medicine for her.C. Give her some help.9. What is the relationship between the speakers?A. Doctor and patient.B. Friends.C. Strangers.【答案】8. C 9. C【解析】【原文】W: Hello, young man. Be a good boy and help an old woman cross the street, would you?M: Of course, madam. Id be glad to.
12、 W: Thank you. Im afraid these legs dont move as fast as they used to!M: Well. I think youre looking very healthy. By the way, where are you going today?W: Oh, Im just going to the drugstore over there. Ive got to pick up medicine for my husband. M: Well, Ill wait for you outside the drugstore and h
13、elp you back across the street whenever youre ready. W: You are so kind!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. How many people are there in Peters family?A. 3.B. 4.C. 5.11. When do the whole family walk the dog?A. On Friday.B. On Saturday.C. On Sunday.12. What does Peter do at home?A. He does the la
14、undry.B. He cooks food.C. He sweeps the floor.【答案】10. B 11. B 12. C【解析】【原文】W: Peter, do you live in the red house at the end of the road?M: Yes, I live in that house with my parents and my sister. We also have a dog. W: Do you take your dog for a walk every day?M: No. My father takes the dog for a w
15、alk on Sunday. And I take the dog for a walk on Friday. My mom and my sister walk him on the other workdays. W: Who walks the dog on Saturday?M: On Saturday we all go to the park and the dog comes with us. W: Do you help with the housework?M: Yes. My mom and my sister do the laundry, my father does
16、the cooking, and I sweep the floor.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What does the man want to be?A. A pop star.B. A movie star.C. A great musician.14. How does the man feel about his future?A. Uncertain.B. Sad.C. Confident.15. When will the man go to find a manager?A. After he moves to London.
17、B. After he lakes his last exam.C. After he knows his exam results.16. What will the man probably do at first in London?A. Do part-time jobs.B. Make his record.C. Earn lots of money.【答案】13. A 14. C 15. B 16. A【解析】【原文】W: Youre leaving school soon, arent you?M: Yes, my A-levels start next week, but Im
18、 not bothered about the results, because when I leave school Im going to concentrate on my music career. Im the leading singer in a band and I dont need any qualifications to be a pop star. I see my future very clearly. Im going to be incredibly famous and rich. W: So youve already got a contract th
19、en?M: Not yet. But the minute Ive taken my last exam,Im going to find a really good manager. And Im moving to London as soon as Ive left school. Londons where it all happens in the music industry. W: Do you think youll be able to live off your music right from the start?M: Well,at first we might hav
20、e to get part-time jobs for a few months and its going to be hard,but I bet you, by this time next year, well have had a record in the charts.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Why was the speaker in the river?A. To get water for picnic.B. To catch a fish.C. To get a piece of wood.18. How old was
21、Danny when the story happened?A. Six.B. Eight.C. Ten.19. What did Danny do when the speaker fell into the river?A. He jumped into the river.B. He was too scared to move.C. He ran to look for their father.20. Who finally saved the speaker?A. His father.B. His brother.C. A passer-by.【答案】17. B 18. A 19
22、. A 20. C【解析】【原文】When I was eight years old, one day, my father took my brother and me on a picnic beside a river. When we arrived there, my father told us the river was very dangerous. He made us promise not to walk up to it. But I was too curious about it. I thought there must be kinds of fish in
23、the river. So I did not keep my promise. I walked into the river and saw many fish. When I wanted to catch a fish, I fell down. Because the river was very deep, I could not stand or touch the bottom. I cried out loudly, but nobody was there, except my brother Danny. My father had gone to search for
24、some wood. Danny was very scared. He didnt know what he could do,because he was two years younger than me. He jumped in,but that just made the situation worse, because he was even shorter than me and he couldnt swim. Both of us cried out. Fortunately, there was a farmer who passed by. He saved us be
25、fore our father came back.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AHere are some interesting online classes that you can take to learn something interesting. Premiere Pro CCWhether you want to become the next big YouTube star or the most popular TikTok
26、creator, youll need to learn how to edit(编辑)videos. Premiere Pro CC will bring all your ideas to life. You can master how to use all it offers with this course for $29. 99. Itll cover various topics including adding videos, adding titles, correcting and grading the color, and more. Udemys Mindfulnes
27、s Practitioner CourseUdemys Mindfulness Practitioner Course lasts 6-8 weeks but can end up changing your life forever. For just $15. 99, you will receive the tools and techniques that are necessary in order to apply mindful principles to your everyday life. With the help of videos, articles, and mor
28、e, youll be taught how to be more self-aware, make better decisions, and take control of your emotions. Master ClassIf you cant practice your jump shot in the park, why not practice it with Golden State Warrior star Stephen Curry? Thats the kind of mind-blowing experience Master Class offers. Within
29、 12 video lessons, Curry will show you all he knows about ball handling, screens, and more. Individual (单独的)classes cost $90, but now you can get two year-long subscriptions for $180. SkillshareYou dont necessarily need a professional camera to take professional-looking pictures. Skillshare is a pla
30、tform made for creative people. Their photo-taking course will teach you the ins and outs of exposure control, shot composition, and more. You can make the cardboard of orange juice in your fridge look like the next cover of Vogue. Sign up now for $19 per month. Get started now!21. What can we do wi
31、th Premiere Pro CC?A. We can store more videos.B. We can use it to upload videos.C. We can edit videos by using it.D. We can learn something about ball handling.22. What benefit can Udemys Mindfulness Practitioner Course bring us?A. It can better our living conditions.B. It can improve our way of th
32、inking.C. It can increase our physical activity.D. It can teach us creative artistic skills.23. Which course is charged by the month?A. Skillshare.B. Master Class.C. Premiere Pro CC.D. Udemys Mindfulness Practitioner Course.【答案】21. C 22. B 23. A【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了四个在线课程,即:学习如何编辑视频;学习如何练习正念;学习如何
33、打篮球和学习如何拍照。【21题详解】细节理解题。根据第一个小标题中的“youll need to learn how to edit (编辑) videos. Premiere Pro CC will bring all our ideas to life.(你需要学习如何编辑视频。Premiere Pro CC将把我们所有的想法变为现实。)”可知,可以使用Premiere pro CC编辑视频。故选C。【22题详解】细节理解题。根据第二个小标题中的“With the help of videos, articles, and more, youll be taught how to be m
34、ore self-aware, make better decisions, and take control of your emotions.(在视频、文章和更多的帮助下,你会学到如何更有自知之明,做出更好的决定,控制自己的情绪。)”可知,这个课程可以改善我们的思维方式。故选B。【23题详解】细节理解题。根据最后一个小标题中的“Sign up now for $19 per month.(现在注册每月19美元。)”可知,Skillshare这门课程是按月收费的。故选A。BI saw in my rearview mirror that a large SUV headed straight
35、 for my car at a breakneck speed. My heart and mind started racing, and panic (恐慌)instantly set in. With fear in my voice, I started saying out loud, Oh my goodness! Oh my goodness!, making my friend who was with me immediately scared and puzzled. I was sure that within mere seconds, we were going t
36、o be knocked from behind by a careless vehicle clearly going over 100 miles per hour in heavy traffic. Unable to change lanes or speed up because of cars on all sides, I just prepared myself for the impact. But thank goodness, the driver missed hitting my car by an inch as he went into the lane besi
37、de me, nearly hitting another vehicle, tires screeching (刺耳声)and burning, filling the air with clouds of smoke. He continued dashing in and out of traffic, causing more near-collisions, and then quickly disappeared into the distance. As I sat there surprised, loosening my fingers from the steering w
38、heel, my friend and I began to talk about what if we had been hit. How life could have been changed in an instant(瞬间)or even ended. I thought about my precious children, my husband, my family and things undone. I wondered whether I would have regrets if that had been my last day. I began to consider
39、 if I was truly enjoying and embracing(拥抱) my life, even if it hadnt turned out the way I thought it would or should. I couldnt help but ask myself if I was by accident taking for granted the pure blessing of waking up every morning and being given another day, and if I was spending time being unhap
40、py because of difficult circumstances instead of living with joy.24. Why was the author stuck in panic?A. The road was too crowded.B. A rude driver attacked her.C. She drove at too high a speed.D. An accident seemed to happen.25. How did the author deal with the dangerous situation?A. She took no ac
41、tion.B. She sped up her car.C. She gave others a warning.D. She drove into another lane.26. What does the underlined word it in paragraph 5 refer to?A. That day.B. That car.C. The authors life.D. The authors family.27. What does the author want to tell us in the last paragraph?A. Behind bad luck com
42、es good luck.B. Love me, love my dog.C. Live in the present moment.D. Value our friends and family.【答案】24. D 25. A 26. C 27. C【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。作者看到一辆大型越野车正以极快的速度朝她的车冲过来,她确信,在短短几秒钟内,他们就会被这辆车从后面撞上,幸亏有惊无险。这件事引起了作者的反思。【24题详解】细节理解题。根据文章第一段“I saw in my rearview mirror that a large SUV headed straight fo
43、r my car at a breakneck speed. My heart and mind started racing, and panic (恐慌)instantly set in.(我从后视镜里看到一辆大型越野车以极快的速度向我的车冲来。我的心和思想开始狂跳,恐慌立刻袭来。)”和文章第二段“I was sure that within mere seconds, we were going to be knocked from behind by a careless vehicle clearly going over 100 miles per hour in heavy tr
44、affic.(我敢肯定,在短短几秒钟内,我们就会被一辆粗心的车从后面撞倒,显然这辆车在拥挤的交通中以每小时100英里的速度行驶。)”可知,作者陷入恐慌是因为她预测一场事故即将发生。故选D。【25题详解】细节理解题。根据文章第三段的“Unable to change lanes or speed up because of cars on all sides, I just prepared myself for the impact.(由于四周都是车,我无法改变车道或加速,我只是做好了撞击的准备。)”可知,作者没有釆取任何措施。故选A。【26题详解】词句猜测题。根据此处前后文的“I began
45、 to consider if I was truly enjoying and embracing (拥抱) my life, even if it hadnt turned out the way I thought it would or should.(我开始考虑我是否真的享受和拥抱我的生活,即使它不是我所想的那样。)”可知,此处it指的是上文提到的life,即作者的人生。故选C。【27题详解】推理判断题。根据最后一段的叙述“I wondered whether I would have regrets if that had been my last dayand if I was
46、spending time being unhappy because of difficult circumstances instead of living with joy.(我想知道,如果那是我生命中的最后一天,我是否会后悔。我开始考虑我是否真的享受和拥抱我的生活,即使它不是我所想的那样。我不禁要问自己,我是不是碰巧把每天早上醒来,得到新的一天这纯粹的祝福看成是理所当然的,我是不是因为困难的环境而花时间不快乐,而不是快乐地生活。)”可知,作者开始思考如果那天是她的最后一天,她会不会有遗憾。开始思考她是否真的享受和拥抱了自己的生活,即使它并没有像作者想象的那样。由此可推知,作者想要告诉读
47、者要活在当下,珍惜当下的每一天。故选C。CThe piano is one of the most common instruments in the music world. Not only is it where most songs are born, its also one of the easiest instruments to learn. If youve got a keyboard or piano sitting idle in the house and a lot of time stuck at home, youve got all the makings f
48、or a whole new creative idea, and possibly a great family activity in the making. All you need is the right teacher, but that isnt always easy to come by. Luckily, technology can come to the rescue even with this most creative of pursuits(追求). The Learn to Play the Piano & Music Composition Bundle i
49、s a series of online courses that teaches a lot more than just the basic skills. It can turn just about anyone in your family from a complete beginner to a confident piano composer. The base for the beginner part of this course bundle is the popular Pianoforall system. The traditional piano practice
50、 can take the fun out of music before you even start. Pianoforall lets you dive in by practicing pop songs from the likes of Billy Joel and Norah Jones, and teaching you important parts of music theory as you play. After youve reached your fingers for those classics, youll move on quickly to the cou
51、rses designed to increase your dexterity (灵活性). Once youre playing your favorite songs with ease (轻易),youll start understanding the patterns and chord structures that make those songs truly great. From there, you can enjoy the real fun of playing the piano: Making your own music, either for your own
52、 enjoyment or playing with a band. Youll even get some education in the art of getting those songs heard. Expert courses in this bundle cover basic music production in music creating programs like Logic Pro X.28. What does the underlined word idle in paragraph I probably mean?A. Comfortably.B. Broke
53、n.C. Not in use.D. Out of place.29. Whats the authors main purpose in writing paragraph 2?A. To provide piano teachers for readers.B. To introduce some online courses.C. To talk about the importance of basic piano skills.D. To encourage beginners to be confident.30. The author regards traditional pi
54、ano lessons as _.A. dullB. popularC. usefulD. difficult31. What benefit will you get from the online courses?A. They can let others praise you.B. They can let you receive advanced education.C. You can set up a band of your own.D. You can create music on your own.【答案】28. C 29. B 30. A 31. D【解析】【分析】本文
55、是一篇说明文。文章介绍了一个系列在线课程学钢琴与作曲合集。它可以让任何人从一个完全的初学者变成一个自信的钢琴作曲家。【28题详解】词句猜测题。根据划线词句“If youve got a keyboard or piano sitting idle in the house and a lot of time stuck at home, youve got all the makings for a whole new creative idea, and possibly a great family activity in the making.(如果你有一架idle的电子琴或钢琴,并且有
56、很长一段时间待在家里,那么你就具备了一个全新创意的所有条件,而且可能正在进行一项伟大的家庭活动。)”可知,要具备全新创意的所有条件,你有一架电子琴或钢琴就可以了,这说明在没有全新创意之前,那架乐器在家里是没有人用的。从而推知划线词语idle 为“闲置不用”的意思,选项C“不用的”与之意义最为接近。故选C项。【29题详解】推理判断题。根据第二段中“The Learn to Play the Piano & Music Composition Bundle is a series of online courses that teaches a lot more than just the bas
57、ic skills. It can turn just about anyone in your family from a complete beginner to a confident piano composer. (学钢琴与作曲合集是一系列在线课程,教授的不仅仅是基本技能。它可以让你家里的任何人从一个完全的初学者变成一个自信的钢琴作曲家。)”等内容可知,本段中作者的主要目的是介绍一些在线课程。故选B项。【30题详解】推理判断题。根据第三段中“The traditional piano practice can take the fun out of music before you
58、even start.(传统的钢琴练习甚至可以在你还没有开始就把音乐的乐趣搞丢了。)”可以推知,传统钢琴练习枯燥无趣。故选A项。【31题详解】细节理解题。根据第四段中“From there, you can enjoy the real fun of playing the piano: Making your own music, either for your own enjoyment or playing with a band.( 从那里,你可以享受弹钢琴真正乐趣:制作你自己的音乐,或为自己的乐趣或与乐队演奏。)”可知,这套在线课程能够让你独立创作音乐。故选D项。DThe plane
59、ts Jupiter (木星) and Saturn (土星) have been moving closer and closer to each other in the night sky. In fact, on December 21 , they appeared closer together than they have been in hundreds of years. When two astronomical bodies appear close in the sky, as seen from Earth, it is called 4 conjunction (合
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
