2022版高考英语一轮复习 28 社会进步与人类文明课时提能练(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022版高考英语一轮复习 28 社会进步与人类文明课时提能练含解析 2022 高考 英语 一轮 复习 社会进步 人类文明 课时 提能练 解析
- 资源描述:
-
1、课时提能练(二十八).阅读理解(2020福建福安六中月考,D)For many foreigners who have visited or worked in China,one of their strong impressions is that the country is very safe.Here,you can go out alone late at night to eat at a food stand without feeling nervous. You can also let your younger children ride public transport
2、 all by themselves without worrying about their safety.This year,2018,marks a special anniversary of the launching of the reform and openingup policy, which took place two score years ago in China. Over the past few decades,the country has achieved fast economic growth, while social peace and stabil
3、ity have been maintained (维护) to the fullest extent at the lowest cost. Of course, there are still unsolved problems. However, from the overall aspect, Chinese society remains harmonious and safe. In my eyes,this should be attributed (归于) largely to the cultural, economic and political environment o
4、f the country.A society can be stable and orderly only when its people can lead a prosperous (繁荣的) life. After the introduction of the reform and openingup policy, China achieved fast economic growth and significant scientific and technological progress. In the meantime,the Chinese government has ta
5、ken various measures such as those to fight corruption, reduce poverty and promote the rule of law, in order to uphold social equity. Thanks to these efforts, the potential factors that might cause social problems have been greatly reduced.Apart from government departments including the police and j
6、udicial (司法的) departments, the general public also contributes much to social governance. The development of information technology has created new ways of linking the police and the public. By jointly fighting crimes in such ways,the public and the police have developed an everincreasing level of m
7、utual trust and positive interaction.The safety and stability in China did not come easily.Rather, it should be attributed to the efforts made by 1.3 billion people. For both Chinese and foreigners living in the country,the sense of safety and security is very precious.【语篇解读】本文为说明文。实行改革开放政策以来,中国经济飞速
8、发展,社会安定,人民安居乐业。本文介绍了中国社会处于稳定状态的几个因素。1The main idea of the passage is that _.AChina has achieved fast economic growth and people are becoming richBthe Chinese government has taken various measures to settle social problemsCthe police and judicial departments work more effectively to maintain social s
9、tabilityDvarious factors contribute to the stability and safety of present ChinaD主旨大意题。本题题干意为:本文的中心思想是_?本文第一、二段引出中国社会稳定和安全这一话题,接下来作者解释了其原因,故答案为D项(各种因素促成了目前中国的稳定和安全)。A项:中国经济增长迅速,人们富裕起来;B项:中国政府采取了各种措施来解决社会问题;C项:公安和司法部门工作更有效以确保社会稳定。以上三项都是本文的一些细节,不是本文的主旨,故被排除。2When was the reform and openingup policy la
10、unched in China?AIn 1968.BIn 1978.CIn 1988.DIn 2008.B细节理解题。本题题干意为:中国是什么时候实行改革开放政策的?根据第二段第一句“This year,2018,marks a special anniversary of the launching of the reform and openingup policy,which took place two score years ago in China.”可知答案为B项。3Which of the following can be concluded from the passage?
11、AMost foreigners lack a sense of safety when staying in China.BGovernment departments play an important role in keeping social peace and stability.CPeoples prosperous life in a country can lead to a stable and orderly society.DFour basic reasons are listed throughout the passage for Chinas stability
12、 and safety.C推理判断题。本题题干意为:从本文中可以得出下列哪项结论?根据第三段第一句(只有当人们过上富裕的生活时,社会才会稳定、有序。)可知答案为C项(一个国家的人们的富裕生活会导致一个稳定、有序的社会)。4What is the tone of the text?ANegative.BPositive.CHumorous.DDoubtful.B推理判断题。本题题干意为:本文的基调是什么?通过阅读本文可推知,本文作者对中国的发展现状持积极乐观的(positive)态度,故答案为B项。.完形填空(山东潍坊一中2021届开学质检)Melbourne Girls College is
13、getting rid of all dustbins and asking students to take their rubbish home to encourage them to move towards zero waste.Starting next Monday, the college will gradually 1 all the rubbish bins in five weeks in classrooms and the yard, 2 1400 students and 140 staff to find their own home for chip pack
14、ets and juice boxes. Volunteer students will 3 daily noncompulsory food inspections in which children bringing “zero waste” lunch boxes will be 4 . Students using only 5 packaging will receive a token (礼券)to win prizes such as keepcups.The rubbish that students take home may still go to landfill(废物填
15、埋场) via their home bins, 6 the new policy will help persuade 7 to buy fewer packaged items and reuse containers. Most issues around carrying rubbish home, such as smell and mess, can be solved. 8 tuna (金枪鱼)in a tin, for example, can 9 the schools compost(堆肥)bin and the tin can be 10 before its taken
16、 home.The college principal Karen Money acknowledges that some parents may not have the time or means to avoid 11 in singleuse packaging, “but its 12 to get as many people as we can to avoid it. We talk a lot, 13 educators, about the bad problems the world 14 , and if we dont start putting some acti
17、ons 15 that beautiful idea, then its just empty.”【语篇解读】本文是一篇记叙文。主要讲述了墨尔本女子学院正在清理所有垃圾箱,并要求学生们把垃圾带回家,以鼓励他们朝着零浪费的方向发展。1A.replace Bwash Cclean DremoveD由上文“asking students to take their rubbish home to encourage them to move towards zero waste”可知,此处指清除垃圾。故选D项。2A.provingBleavingCpromisingDallowingB由上文内容可知
18、,此处用leave。故选B项。3A.receiveBforbid CadmitDconductD由后面的“inspections”可知,此处指进行检查。故选D项。4A.rewardedBadvised CchangedDprotectedA由后面的“win prizes”可知,此处指奖励。故选A项。5A.creativeBusual CreusableDplasticC由下文“buy fewer packaged items and reuse containers”可知,此处指可重复使用的包装。故选C项。6A.soBbut CthenDthoughB根据句意可知,此处两个分句之间是转折关系,
19、应用连词but。故选B项。7A.teachersBstaffCfamiliesDclassmatesC由前面的“take home”和“via their home bins”可知,此处指说服家庭。故选C项。8A.UneatenBUncookedCUncoveredDUnbrokenA根据常识可知,罐头里的金枪鱼是还未食用的。故选A项。9A.break downBbreak throughCget throughDgo intoD根据语境可知,此处指放进堆肥箱。故选D项。10A.returnedBwashed CreusedDsparedB由语境及常识可知,罐头里的未食用金枪鱼,放进堆肥箱后,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
