2022版高考英语二轮复习 组合练3.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022版高考英语二轮复习 组合练3 2022 高考 英语 二轮 复习 组合
- 资源描述:
-
1、组合练3.阅读理解(共4小题;每小题2分,满分8分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。(2021福建省惠安一中高三下学期新高考模拟试题(二)The best and most-commonly used sources for the pills we have are oily fish like salmon(畦),mackerel and sardines.Many environmentalists fear that some species are being overfished for this purpose.We may have an en
2、dless voracity for fish oil, but we dont have an endless supply of fish.Menhaden, which is described as “a big-headed, smelly, foot-long fish”, is in great danger.Although prized for dinner in the 18th century, the species has become the unknown victim of the fish oil business, which presents us wit
3、h potential sea fish.Menhaden filter-feed(滤食) almost entirely on algae(海藻)and is especially good at changing it into 3 fatty acids, which makes them a good target for fish oil companies.One particular company, Protein of Houston, has been fishing 90 percent of the country s menhaden.Its become such
4、a big problem that 13 of the 15 Atlantic states have banned the companys boats from their waters.Yet the company is still allowed to fish in North Carolina and Virginia, as well as federal waters;the companys efforts result in the removing of half a billion menhaden every year.Aside from running out
5、 a public natural resource for a companys private profit, the damage to the ecosystem is cause for alarm.The muddy brown color of the Long Island Sound is the direct result of lacking water filtration(过滤) a job that was once done by menhaden.Menhaden keep the ocean waters of the Atlantic and Gulf co
6、asts clean.A menhaden filters four to six gallons of water of algae in a minute, which prevents underwater dead zones.Measures should be taken to avoid the overfished situation.Plant seeds such as flax seed, chia seeds, hemp seeds, and sesame seedsand particularly their oilsare good vegetarian sourc
7、es of omega-3 fatty acids, although the mix of specific acids is different from which one can get with fish.1Why does menhaden become a good fish for companies to make pills?AIt is good at forming 3 fatty acids.BIt feeds mainly on the harmful algae.CIt is well-known for its rich protein.DIt is relat
8、ively easy for companies to catch.2What does the underlined word “voracity” in Paragraph 1 mean?ATrouble.BShortage.CResource.DAppetite.3What does the author intend to suggest us in the last paragraph?ATo grow more plants for their seeds to make oil.BTo use some substitutes instead of more fish oil.C
9、To call on the government to make laws in fishing.DTo take part in more activities to protect the environment.4What is the best title for the text?AThe broken natural ecosystemBThe process of making fish oilCBad effects of fish oil makingDHow to use natural resources【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了鱼油制造带来的不良影响
10、以及避免过度捕捞的措施。1A细节理解题。根据文章第二段“Menhaden filter-feed almost entirely on algae and is especially good at changing it into 3 fatty acids, which makes them a good target for fish oil companies.(鲱鱼几乎完全以藻类为食,并且特别擅长将其转化为3脂肪酸,这使得它们成为鱼油公司的一个很好的目标。)”可知,因为鲱鱼擅长形成3脂肪酸所以成为鱼油公司的目标。故选A。2D词句猜测题。根据文章第一段“The best and mos
11、t-commonly used sources for the pills we have are oily fish like salmon, mack erel and sardines.Many environmentalists fear that some species are being overfished for this purpose.(最好和最常用的药物来源是油性鱼类,如鲑鱼,鲭鱼和沙丁鱼。许多环保人士担心,一些物种正因为这个目的而被过度捕捞。)”以及“We may have an endless voracity for fish oil, but we dont h
12、ave an endless supply of fish.(我们可能对鱼油有无穷无尽的渴求,但鱼的供应却不是无穷无尽的。)”可判断,此处voracity指人们对鱼油的欲望、需求。故选D。3B推理判断题。根据文章最后一段“Measures should be taken to avoid the overfished situation.Plant seeds such as flax seed, chia seeds, hemp seeds, and sesame seedsand particularly their oilsare good vegetarian sources of o
13、mega-3 fatty acids, although the mix of specific acids is different from which one can get with fish.(应该采取措施来避免过度捕捞的情况。植物种子,如亚麻籽,交叉籽,大麻籽和芝麻籽,特别是它们的油,是很好的素食来源-3脂肪酸,尽管特定的酸的混合不同于鱼类。)”可判断,作者在最后一段介绍了避免过度捕捞的措施:用一些替代品代替更多的鱼油。故选B。4C标题归纳题。根据文章第四段“Aside from running out a public natural resource for a company
14、s private profit, the damage to the ecosystem is cause for alarm.The muddy brown color of the Long Island Sound is the direct result of lacking water filtrationa job that was once done by menhaden.(除了为了公司的私人利益耗尽公共自然资源外,对生态系统的破坏也值得引起警觉。长岛海峡浑浊的棕色是缺乏水过滤的直接结果一项曾经由鲱鱼完成的工作。)”以及全文内容可知,文章主要介绍了鱼油制造带来的不良影响,C选
15、项“鱼油制造的不良影响”最适合作文章标题。故选C。.七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(2021河南省洛阳市高三二模)Many people like reading books for fun.Actually reading is good for more than just entertainment. _1_ Reading can improve intelligence.People who exhibit strong reading skills early in life grow u
16、p to be more intelligent.That was the finding of a study that measured the cognitive(认知的)development of many sets of twins. _2_ Therefore, the study authors concluded that more stress should be placed on teaching strong reading skills to young children.Reading helps increase empathy(共鸣)Reading can m
17、ake you a kinder person.According to a study, people who consume literary fiction have an easier time sensing and relating to emotions(情感)in other people. _3_ Great literature forces readers to step outside themselves and empathize with the characters theyre reading about.Reading lets you fall aslee
18、p more quickly.Reading a physical book before going to bed is a great alternative to looking at your phone.Smartphone use at night makes it harder for people to fall asleep and leads to an overall decline in sleep quality.On the contrary, reading books can improve sleep quality. _4_ Research shows w
19、hen reading, people can better wind down after a busy stressful day._5_Reading doesnt have to be a solitary(独自)activity.When parents read out loud to their children, they can not only pass on the benefits of reading but also encourage meanin gful interactions.A recent study found that reading can pr
20、omote the deepest connections between caretakers and children.AReading lets parents and kids have fun.BReading can help families bond together.CThey have the same family environment.DThats because reading can have relaxing effects.ESticking to reading can have many other positive effects.FThis effec
21、t has something to do with the way such books are written.GIn the tests twins with early reading skills were better at reasoning and imagining.【语篇解读】本文是一篇说明文,主要讲述了阅读对于我们的影响。1E段尾题。根据上一句“Many people like reading books for fun.Actually reading is good for more than just entertainment.(许多人喜欢读书消遣。实际上,阅读不
22、仅仅是娱乐。)”提到了阅读的作用。结合more than“不仅仅”,所以空白处讲述的为阅读还有其它的好处。选项E.“Sticking to reading can have many other positive effects.(坚持阅读还有许多其他的积极作用。)”与上句是递进关系。故选E。2G段中题。根据上一句“That was the finding of a study that measured the cognitive (认知的)development of many sets of twins.(这是一项研究的发现,这项研究测量了许多双胞胎的认知发展。)”可知此处说的是测量了许
23、多双胞胎的认知发展,那么后面可能会说测试的结果。选项G.“In the tests twins with early reading skills were better at reasoning and imagining.(在测试中,具有早期阅读能力的双胞胎更擅长推理和想象。)”符合语境。故选G。3F段中题。根据上一句“According to a study, people who consume literary fiction have an easier time sensing and relating to emotions(情感)in other people.(一项研究表明
24、,阅读文学小说的人更容易感知他人的时间并与他人的情感联系起来。)”可知此处说的是读书的影响。因而空白处应讲述的是这种影响产生的原因。选项F.“This effect has something to do with the way such books are written.(这种影响与这些书的写作方式有关。)”与上句是因果关系。故选F。4D段中题。根据下一句“Research shows when reading, people can better wind down after a busy stressful day.(研究表明,在忙碌紧张的一天之后,人们在读书时可以更好地放松下来。
25、)”可知此处说的是读书使人放松。选项D.“Thats because reading can have relaxing effects.(那是因为阅读可以起到放松的作用。)”符合语境。故选D。5B小标题。空白处为本段的主旨句。根据下文“Reading doesnt have to be a solitary (独自)activity.between caretakers and children.(阅读不一定是一种孤独的活动。当父母大声朗读给孩子听时,他们不仅能传递阅读的好处,还能鼓励有意义的互动。 最近的一项研究发现,阅读可以促进看护者和孩子之间最深层的联系。)”可知此处说的是阅读对于家庭
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
